Krönikor
Publicerad: 2013-02-18Krönika: Apropå att äta häst
I spåren av upprördheten över hästkött i färdigköpt lasagne hörs allt fler röster som säger att vi borde äta mer hästkött i Sverige. Här luftar Petra Andersson - hobbyryttare och doktor i praktisk filosofi - sina tankar i ämnet.
Naturligtvis försvarar ingen att hästkött deklareras som nötkött på en innehållsförteckning, innehållsförteckningar är ju meningslösa om de inte är korrekta. Men det finns de som ifrågasätter de upprörda känslorna kring att det är just häst det gäller. Det har gjort mig fundersam. Hur ska vi se på det här, borde vi äta mer hästkött?
Vi får höra att vi ska äta hästkött därför att det är slöseri med resurser att gräva ner eller elda upp de döda hästarna. Förutsatt att köttet är tjänligt som mat, ligger det något i det. Det är inte resurssmart att förstöra kött.
Vi får höra att om efterfrågan på hästkött ökar i Sverige, så minskar risken för att hästar exporteras inför slakten. Då slipper hästarna de långa slakttransporterna genom Europa. Det ligger något även i detta. Självklart är korta slakttransporter bättre än långa.
Men jag kan inte låta bli att fråga mig: Varför slaktas hästar? Varför finns det så mycket hästkött som förstörs, och varför exporteras hästar för slakt?
Vi vet att många hästar slaktas som ganska unga på grund av rörelsestörningar och hältor. Vi vet också att häst- och ridsporternas olika grenar skapar olika hög grad av utslagning. Olika grenar är helt enkelt i olika grad riskabla för hästen. Detsamma kan i viss mån gälla för olika hästhållningssystem.
Det har också uppmärksammats att kanske särskilt trav- och galoppsporterna skapar ett överskott av friska hästar som inte längre håller måttet för sporten. Dessa hästar är inte alltid så attraktiva på hästmarknaden, till exempel som ridhästar. Vi ska alltså undvika att halta eller "överblivna" hästar exporteras för slakt genom att äta mer hästkött.
Framstår inte resonemanget som lite bakvänt? Är problemet med tidig utslagning och överskott av svårsålda hästar verkligen att vi sällan äter hästkött? Är inte problemet snarare att situationen alls uppstår? Gott hästägarskap innefattar väl strävan efter att hästen håller? I ett gott hästägarskap borde väl inte friska hästar "bli över"?
Både påståendet att det är slöseri med resurser att inte äta häst och påståendet att vi borde äta häst för att de ska slippa exporteras, bortser från att vi har känslor och kulturella vanor när det gäller vilka djur vi ser som mat. Hästar är inte de enda djur vi avlivar utan att äta upp. Hundar avlivas också, och även om de är mycket mindre än hästar så är de många fler. Ingen säger att det är slöseri med köttresurser att vi inte äter upp våra hundar, trots att man äter hundkött på andra håll i världen.
Alla kulturer har nog gränser för vilka djur de äter eller inte. Tänk bara på det muslimska och judiska tabut mot griskött. Sådant brukar man respektera, det vore ohyfsat att säga att de som inte äter fläsk av religiösa skäl borde göra det av resursskäl.
Samma respekt visas inte mot människors motvilja mot att äta häst, det framgår av de senaste dagarnas debatt. (Inom parentes visas inte heller den respekten av alla de som gång på gång drar det slitna skämtet om att hästar är bäst på smörgås.) Detta trots att vår kultur sedan lång tid tillbaka är restriktiv när det gäller hästkött. Det har väl inte med religion att göra, men kanske med respekt för relationer?
Våra hästar har namn och vi har långa och nära relationer med dem. Hästar har personliga egenskaper och individualitet, som man upptäcker när man lär känna dem. Är det verkligen önskvärt att vi går mot våra känslor och börjar se sådana djur som mat? Att se våra hästar som köttresurser, är det verkligen bra för oss? Eller för hästarna?
Vi har känslor för hästar för att de är vackra, söta, kloka, vänliga, kamratliga och så vidare, ungefär som för hundar. Om sådana känslor för vissa djurarter gör att vi inte vill äta dem - är det verkligen bra att gå emot känslorna då? Det handlar ju om känslor som har med vår förmåga till empati och omsorg att göra, hur skulle det kunna vara bra att strunta i dem?
Jag vet inte riktigt vad jag tycker. Jag tror att vi behöver prata mer om de här frågorna. Jag tror att vi ska ta våra känslor för våra djur på allvar. Det är inte fel att äta hästkött, generellt sett, men jag tror faktiskt att det är fel att äta hästkött om känslan för hästarna säger nej.
Petra Andersson
Hobbyryttare, etikforskare och doktor i praktisk filosofi
taggar
Liknande webbartiklar
- Måltidsforskaren förklarar – därför fick fallet om hästköttet så starka reaktioner
- Starka reaktioner när norskan åt sin häst: "Min vän var ju inte där längre"
- SVT avslöjar: Svenska hästar slaktas svart
- HNS: ”Viktigt att slaktalternativet finns kvar”
- När hästens liv tar slut = svåra beslut
- "Ridsporten ser sig inte som en del av samhället"
- Erbjuder SvRF:s styrelse en kurs för att trygga medlemmarna
- Sandra Ruuda besvarar det öppna brevet
- "Brister i respekt mot förbundets egen värdegrund"
- Krönika: Nu tiger kvinnorna av rädsla
Dags för världscupfinal i hoppning
Hoppfinalen ska avgöras och det blir en riktig nagelbitare med två svenskar i toppositioner. Två rundor ska ridas och mycket kan hända.
Finalglädje när Kittel tog världscupseger
Vilken fredagskväll det blev med Patrik Kittel överst på podiet när världscupfinalen i dressyr avgjordes. Svenskt för andra gången i historien!
Tomas Holcbecher fångade ögonblicken – häng med i bildspelet
Sveriges största showroom för stall
I Skåne byggs Sveriges största showroom för stall. Andreas Casselbrant ligger bakom bygget med syfte att förmedla en ärlig bild till kunden.
Viktigaste grunderna enligt Eamon Hickey
Under onsdagens clinic visade Eamon Hickey upp sitt system för hästhantering. Först ut var ett treårigt sto som aldrig varit hemifrån.
VC-finalen i Riyadh – det händer i dag lördag
Vi har nått den sista tävlingsdagen och spänningen är minst sagt olidlig. Hoppningens världscupfinal ska avgöras – med två svenskar i topp.
Än kan mycket hända som stuvar om – här är allt du behöver veta
Fem självklara rutiner för hästens status
Annelie Lundkvist driver ett rehabstall och tar dagligen hand om skadade hästarna. Här tipsar hon om fem rutiner som hon rekommenderar alla att göra.
"Genom att löpande ha koll ser man snabbt förändringar på hästen"
Nionde gången gillt för Patrik Kittel
Endast decimaler skiljde de tre på podiet och Charlotte Fry fick inte starta. Det var spänning när Patrik Kittel red hem världscupfinalsegern.
"Jag brukar vara bra med orden, men nu är jag ganska mållös"
Bett eller bettlöst, är det så antingen eller?
Maria Yttermyr skriver ett nytt blogginlägg om diskussionen kring bett och bettlöst. Hon konstaterar att frågeställningar kring bett engagerar.
"Det centrala för mig är att det är hästarnas behov som styr"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar
Ökar hästens förmåga att ta upp vätska
SPC Oats är en patenterad ingrediens där mältad havre stimulerar hästens egen produktion av Protein-AF vilket är viktigt för återhämtning.
Har även viss effekt på eventuella problem i mag- tarmsystemet
Ny lösning för ridsportanläggning i Växjö
Växjöortens fältrittklubb och Växjö hästsportcenter vill bygga klart ridarenan. Nu diskuteras en lösning med kommunen, enligt Smålandsposten.
Kan bli en nystart för relationen mellan klubben och kommunen
Bildbomb från torsdagen i Riyadh
Under torsdagen hade dressyrhästarna vilodag inför kürfinalen medan hopphästarna presterande i inne på banan. Se bilder från dagen.
Stora skillnader mellan hästgymnasier
Det finns stora skillnader mellan gymnasieskolorna med utbildningen hästhållning. Detta enligt en granskning av Sydsvenskan och HD.
Svenska hästarna godkända i besiktningen
Finalen av världscuphoppningen avgörs i morgon lördag. Under dagens veterinärbesiktning blev båda de svenska hopphästarna godkända.
Ägaren och uppfödaren om Chromatic BF
Den amerikanska hästen Chromatic BF gick plötsligt bort efter torsdagens världscupsomgång. Nu skriver ägaren och uppfödaren om sorgen.
Träna på flytet och rytmen i kombinationer
I denna video tipsar Tobias Grönberg om att två upphöjda bommar på böjt spår är en bra uppvärmning för att hoppa kombinationer.
”Övningen ska leda till att hästarna driver i en kombination”
Den Ultimata Plattformen
I en värld där sporternas mångfald och passionen för lagsupport inte har några gränser, introducerar Everysport.com en banbrytande lösning.
VC-finalen i Riyadh – Det händer idag fredag
Det är fredag och dags för dressyrens världscupfinal att avgöras. Hopphästarna får vila medan dressyrhästarna möts i en Grand Prix kür.
Fem stjärnor på fyra ben
Stor, liten, varmblod och kallblod. Våra hästar kommer i många former. Här möter du en vårdhäst, tre polishästar och en allsidig ridtravare.
Svenskarna bäst – även i dag
Det var en tuff runda i dagens 1,60-klass i Riyadh. Efter en dramatisk omhoppning stod det klart att Henrik och King Edward var bäst, även i dag.
Ny tv-serie ska locka unga till ridsporten
Hur blir man egentligen landslagsryttare, hur kommer man bäst upp på en häst och hur fungerar det när hästar ska få nya skor? Det är något som tas upp i nya SVT-serien Lilla Ridskolan som drar igång på lördag
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren
Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Hullbedömning
– Porträtt: Annelie Lundkvist
– Den svåra skritten
– Konditionsträna i backe
– Om hästens flyktbeteende
– Fixa tappskon
...och mycket, mycket mer!