Människan bakom problemhästen

Recensioner - Recensioner

Publicerad: 2011-10-27

Invanda mönster påverkar problemhästen

Recensent:  Ida Röök (Hippson.se)

 
Hästen vägrar att gå in i transporten - den slänger sig åt båda hållen, backar, blir uppstressad och ohanterbar. Hästen kanske bits eller springer över dig när du ska hämta den från hagen. Du har kanske problem med att den inte står stilla när du ska hoppa upp, den reser sig på bakbenen och går iväg.
En häst som beter sig enligt ovan får ofta benämningen "problemhäst". De uppräknade scenarierna kan snabbt förvandlas till livsfarliga situationer, men med rätt verktyg och inställning kan de undvikas.
 
I boken "Problemhästar" ger Natural Horsemanship-profilen Lisbeth Johnson läsaren en guide till hur du ska hantera och jobba med problemhästen. Och ganska snabbt står det klart att det inte är hästen som ska lastas för de problem den har, den bråkar inte för bråkandets skull utan oftast är det människan själv som ligger bakom ett beteende som hästen har anammat.
 
Boken inleds med att teoretiskt gå igenom hur hästen fungerar, hur dess natur ser ut och hur kommunikationen mellan häst och människa ter sig. Människan måste lära sig att hästen kommuncierar med hjälp av kroppsspråket, instruerar Lisbeth.
  
Bryta mönster är viktigt
I mångt och mycket handlar det om att ha en positiv inställning när du arbetar med din häst, förvänta dig inte att den ska agera på ett negativt sätt. Människan har en stor roll i hur hästen agerar och många gånger är det du själv som måste bryta gamla, invanda mönster, menar Lisbeth Johnson.
Hon pekar på att människan ska fokusera på framsteg, tänk inte i misslyckanden utan negativa erfarenheter kan vara viktiga lärdomar, är hennes budskap.
 
Läsaren får följa hennes resonemang genom kapitel som tar upp hur du hanterar hästen i boxen och när den är uppbunden på stallgången. Lisbeth skriver om handmatning, beröring och det faktum att hon inte tror på belöning i form av godis eller klappar.
I kapitlen varvas mer övergripande råd med konkreta anvisningar. Ett bra exempel är när Lisbeth lotsar läsaren genom tio steg för att göra hästen trafikvan. Med text och bild får man en god genomgång på hur sådan träning kan gå till.
 
Följa Lisbeths arbete
I andra delen av boken får läsaren följa ett antal hästägare som Lisbeth har mött genom åren. De har alla specifika problem med sina hästar som Lisbeth tar sig an. 
Oscar vill inte bli fångad i hagen, med Theo har hästägaren Gunilla problem i den vardagliga hanteringen och unghingsten John John behöver få tydligare gränser satta för vad som är okej. Knabstrupen Picasso vill inte stå stilla när ryttaren ska hoppa upp och islänningen Hekla blir spänd och stressad så fort hon kommer i närheten av en transport.
 
I boken beskrivs varje enskilt fall genom hästägarens perspektiv, läsaren får en inblick i hur problemet uppstått och i vilken grad det har visat sig. Sedan får man följa Lisbeths arbete med hästen. Med Picasso till exempel, hästen som inte vill stå stilla när ryttaren ska hoppa upp, gör Lisbeth förflyttningar. Läsaren får följa med i varje steg och får hela tiden råd kring hur man hanterar hästens beteende i olika situationer. Förflyttningarna gör hästen mer medveten om sin egen kropp, hästen ska också förstå skillnaden mellan att stå stilla och att vara i rörelse, förklarar Lisbeth. 
 
Oscar, hästen som vägrar att bli fångad i hagen, jobbas däremot i paddocken med cirkelövningar. Med bilder visas tydligt framstegen som Lisbeth gör under arbetets gång.
Fallbeskrivningarna är ett bra sätt för läsaren att få en inblick i hur arbetet kring ett specifikt problem kan göras. Man får snabbt en bild av hur Lisbeth tänker kring problemlösningen, och allt konkretiseras med hjälp av bilderna.
 
I sista delen av boken beskrivs flera olika övningar som läsaren själv kan använda i sitt arbete med hästen. Lisbeth visar ledövningar i text och bild, och förklarar hur hästen reagerar på tryck och hur den är uppbyggd i olika tryckzoner och punkter. Hur man kan använda cirkelövningar gås också igenom på ett lättillängligt sätt.
 
Varje situation är unik
Boken "Problemhästar" är träffsäker på många sätt. Inte minst är det budskapet om hur människan ligger bakom hästens beteende som sätter sig. För att få till en förändring handlar det ofta om att bryta sitt eget mönster, vilket inte är helt enkelt i en pressad situation. 
 
"Problemhästar" kan till viss del användas som en direkt handbok, men man får inte glömma bort att varje situation är unik. Lisbeth Johnson har en stor erfarenhet och har använt sig av Natural Horsemanship under många år. Med den utgångspunkten fungerar "Problemhästar" perfekt - både som konkret studiematerial och som inspirationskälla. Den ger många goda råd, men ger också tillfälle till självrannsakan.
 
Titel: Problemhästar
Författare: Lisbeth Johnson tillsammans med journalisten Marie Haglund. Ulf Owenede har tagit bilderna.
Utgivningsår: 2011
Förlag: Ica bokförlag
Cirkarpris: 169 kronor

Recensentens betyg:  

Senaste expertsvaren

Vad funkar bäst med hästar – att vara försiktigt tålmodig eller att ”säga till”?
Hur farligt är det med ekollon för hästar?
Stallägare som undanhåller information om grovfodrets kvalité

Fråga experterna

Senaste numret



Läs mer om nummer 2 2024

– Tema: Hullbedömning
– Porträtt: Annelie Lundkvist 
– Den svåra skritten

– Konditionsträna i backe 
– Om hästens flyktbeteende
– Fixa tappskon
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.