Sportkollen - Det här med rosetter, är det inte löjligt egentligen?

Sportkollen

JUL
15

Det här med rosetter, är det inte löjligt egentligen?

Vi går upp tidigt på söndagar, hoppar över lördagkvällar med kompisar för att somna tidigt och är helt slut när måndagen kommer.
Äter av det dåliga utbudet av mat på dagen, och ser hellre till att hästen har vatten än oss själva.
Oavsett om det är minusgrader, ösregn eller så varmt att man nästan smälter bort så håller vi fokus uppe.
Trängs på framhoppningar som inte alltid är under tak eller med bra underlag.Känns det inte lite jobbigt? Lite onödigt?


Känslan övervinner allt eller hur! Den känslan man har när man kommer ut från banan, lyckoruset - adrenalinkicken. Jag har inte tävlat på 6 år, men nu har jag startat 4 tävlingar. Varje gång har jag kommit ut från banan med en sån kick!

Sista tävlingen när jag kom ut, sa min sambo att jag såg helt galen ut som inte kunde stå still! haha, det var ren och skär glädje att nolla sin första start i 115!
Och ja, det är lite löjligt att man verkligen vill ha den där rosetten, det är ju bara lite sidenband som är knutna ihop med en platta.

Men det spelar ju ingen roll :) Rosetten är ju ett kvitto på att man har varit duktig, att allt har gått enligt planen.

Man blir stolt över den, och jag tror till och med att Per börjar förstå det här med rosetter, han blev nästan lite nervös när vi väntade på att se om jag blev placerad.

Nu har jag hängt upp mina rosetter i trappan så att jag kan se dom när jag går ner från övervåningen ;)De röd/svarta är från vår första tävling 90 + 1m
De lila är från vår andra tävling 1m + 110, sen har vi de vita från vår fjärde tävling 110 + 115. Rosetterna från den senaste tävlingen är jag mest stolt över! Mina första "riktiga" placeringar :)

 

 


taggar


Läst 30965 ggrcomments powered by Disqus

Mer från sportkollen

MAJ
22

Svenska laget Nations Cup-trea i Rom


Helena Persson och Bonzai H gjorde två fina rundor.
Foto: Tomas Holcbecher

Uppdatering klockan 18.50:
Vi ringer upp Sylve Söderstrand innan laget ska in på prisutdelningen. Hans leende hörs hela vägen genom telefonen till Sverige. 

– Ja, vad säger man? Vilket lag vi har, jag är så stolt. Både Angelie och Henrik rider två rundor i världsklass. Jag har fått höra lite kritik gällande uttagningen av laget. Henrik föll av i Hamburg, och Angelie fick två tramp i vattnet sist, men det här bevisar hur bra ryttare de är. Vi är verkligen på gång att bygga upp en bred trupp med riktigt bra lagryttare, säger Sylve.

Mer hinner vi inte prata – för prisutdelningen ska starta med trumpeter, pompa och ståt. Men förbundskaptenens glädje säger allt.

Resultat 

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Uppdatering klockan 18.41:
Storbritannien går inte att slå, de slutar på ett tidsfel efter två omgångar. Holland slutar på andraplats med 4 fel – Sverige slutar på 8 fel och en tredjeplats!
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Uppdatering klockan 18.36:
Härligt Henrik!!! Han sätter, precis som Angelie, ännu en felfri runda för svenska laget. Cantinero gör verkligen sitt bästa för att lösa alla uppgifter han ställs inför. Det här blir placering – nu återstår det att se hur högt upp de hamnar!
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 18.20:

Jaaaa!! Angelie von Essen upprepar sin första runda och sätter en klockren nolla! Så kul att se henne och Jordan II ta sig an denna bana.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 18.10:
Det såg riktigt läskigt ut när Farfelu de La Pomme hoppade ut ur trekombinationen med att ta ett galoppsprång istället för två. Jos Verlooy från Belgien flyger i backen när hästen får bommen mellan benen. Både ryttare och häst reste sig upp och verkar – vid första anblick – vara okej.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 18.01:
Nu tar arrangören en paus för att sladda banan igen. Vi har nu gått igenom halva klassen. Sverige ligger på tredje plats, men allt kan hända.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 17.56: 
Helena
och Bonzai H går i mål med 4 fel. Hinder nummer 3 föll, men Bonzai ser verkligen ut att vara i storform. Nu håller vi tummarna för att Angelie och Henrik kan upprepa sina felfria ritter från första omgången. Farligast i startfältet är Storbritannien – deras första ryttare Holly Gillott satte nämligen en nolla och laget står på 0 fel inför denna omgång.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Uppdatering klockan 17.40:
Det är inte Douglas dag på jobbet, i andra omgången får han och Udermus 8 fel. Valacken såg stark ut i slutet av banan, och Douglas kämpade för att hålla kvar "Musse" hos sig så att han inte skulle galoppera iväg.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Uppdatering klockan 17.30:
Då startar andra omgången, först ut för Sverige är Douglas Lindelöw och Udermus. Ekipaget går ut som nummer sex och hade 12 fel i första omgången.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 17.11:
Nu har samtliga lag ridit – och Sverige ligger på en delad andraplats! Klassen startar igen 17.30 – ingen lång paus för hästarna med andra ord.


_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Uppdatering klockan 17.07:
DÄR SATT DEN! Henrik von Eckermann
och Cantinero jobbar sig till ännu en felfri runda för Sverige. Det betyder att efter första omgången slutar svenska laget på 4 fel – vilken vändning!
I skrivande stund ligger Sverige på en delad tredjeplats.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 16.46:
Angelie von Essen
och Jordan II satte nollan!!! Snyggt! Hoppet lever om en framskjuten placering, många ryttare river nämligen inne på banan.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 16.35:
Som Helena Persson påpekade i vår intervju innan klassen (längre ner i inlägget) så var underlaget inte optimalt. Nu har banpersonalen precis avslutat en 15 minuter lång sladdning av tävlingsbanan, det efter att halva klassen ridits. Strax startar klassen igen, nästa svenska ryttare är Angelie von Essen med Jordan II.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Uppdatering klockan 16.17:
Helena Persson
och Bonzai H får till en riktigt riktigt bra runda, det ser hur säkert ut som helst när Bonzai tar sig an den tuffa banan. Tyvärr faller B-hindret i trekombinationen och ekipaget slutar på 4 fel. Flera ryttare rider felfritt inne på banan, så det gäller för alla att verkligen göra sitt yttersta.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _  

Uppdatering klockan 15.58:
Aj aj, Douglas Lindelöw och Udermus får tre nedslag i den första rundan för Sverige. I trekombinationen föll två hinder, och den lätta bommen på ett av banans högsta (och smalaste) räcken föll. Nu sätter han press på de andra lagmedlemmarna, vi håller tummarna!

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

FÖRHANDSINFORMATION  

Det är ett laddat svenskt lag som befinner sig i Rom för att ta poäng i högsta divisionen av Furusiyya FEI Nations Cup. Inför klassen ser allt ut att stämma för ryttarna.
  
När vi ringer upp för att känna dem på pulsen är det en avslappnad stämning bland ryttarna, som har samlats för att äta lunch tillsammans. Själva tävlingsplatsen får mycket beröm, både från ryttarna och från förbundskapten Sylve Söderstrand.
– Ska du åka och titta på tävlingar någonstans, då rekommenderar jag att åka till Rom. Det är så fint här, säger Sylve.
  
Hästarna har fläktar
Helena Persson håller med, hon imponeras av det fina hindermaterialet och av fläktarna i stallarna för hästarna. Men hon ger ett minus, för underlaget under torsdagen.
– Underlaget var lite knöligt på sina ställen. Jag hade önskat att de hade harvat mer och sladdat till det, då hade det varit perfekt, förklarar hon.
Under torsdagen inledde Helena med att värma upp Bonzai H i en 1,45-klass. Valacken var felfri i grundomgången och hoppade fantastiskt enligt sin ryttare, så ekipaget avstod omhoppningen.
– Jag har höga förväntningar inför eftermiddagens nationshoppning. Eftersom jag även vill kvala in till söndagens Grand Prix kommer jag att ge allt.
  
Udermus gillar sand bättre
Douglas Lindelöw fick också en bra inledning på tävlingarna, när han under torsdagen red Udermus felfritt på hinder i den inledande klassen. Ekipaget fick endast ett tidsfel i omhoppningen.
– Han hoppade fint i går, det känns kanonbra inför dagens utmaning. Udermus trivs bättre på sand än på gräs, så vi har alla förutsättningar att lyckas.
Hur är stämningen i laget?
– Vi är ett sammansvetsat gäng och har kul, alla hästar har som sagt inlett tävlingarna riktigt bra så stämningen är på topp, säger han.
  
Rider om viktiga poäng
I denna omgång rider utöver Sverige även Holland, Storbritannien, Spanien och hemmalaget Italien om poäng. Storbritannien är ett av länderna som ligger sist i tabellen utan poäng – trots seger i La Baule. Lagledningen hade nämligen bestämt att inte räkna La Baule som poängplats för nationen. 

Startordning Furusiyya FEI Nations Cup i Rom
1. Belgien
2. Qatar
3. Schweiz
4. Storbritannien
5. Spanien
6. Sverige
7. Italien
8. Holland
I det svenska laget rider Douglas Lindelöw/Udermus, Helena Persson/Bonzai H, Angelie von Essen/Jordan II och Henrik von Eckermann/Cantinero.

Första omgången börjar 15.45, andra omgången 17.15.

Livesändning via FEI-TV (betalkanal)
Ställning inför omgång 3 


Läst 2912 ggr Kommentarer Kommentera

MAJ
20

Jens Fredricsons Lunatic har en egen låt


Jens Fredricson och Lunatic under OS i London.
Arkivfoto: Tomas Holcbecher
  
Jens Fredricsons nu pensionerade tävlingshäst, Lunatic, har belönats med en alldeles egen låt. Gruppen Crucified Barbara har döpt låten till Lunatic #1. 

Mia Coldheart, som sjunger i gruppen och vann Stjärnornas Hoppning i Globen 2011, blev inspirerad att skriva låten när hon träffade hoppryttaren Jens Fredricson. Han berättade om sin fantastiska häst, om arbetet för att nå toppen och resan dit.

Under tisdagen lyfte Musikguiden i P3 låten – och berättade mer om historien bakom. 
Lyssna på inslaget här (27 minuter in i sändningen).

Se musikvideon: 


Läst 8828 ggr Kommentarer Kommentera

MAJ
20

Forskningsagenda för hästnäringen


Foto: Tomas Holcbecher

Det behövs mer forskning kring hästnäringen och hästsporten. Vilka områden som ska prioriteras slogs fast vid ett möte arrangerat av SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut under tisdagen. Läs mer i pressmeddelandet nedan:

"Under tisdagen samlades drygt 65 personer från hästnäringen för att ta fram en strategisk innovationsagenda och vision för forskningen inom hästnäringen fram till 2035. Om visionen uppfylls kommer hästen att ta betydligt större plats i samhället i framtiden än idag. Och då är det redan en näring som omsätter 46 miljarder idag.
– Vi har identifierat sex olika prioriterade områden, som vi jobbade igenom igår. Nu har vi ett riktigt bra underlag och färdbeskrivning mot 2035, säger Pernilla Holgersson, ansvarig för det Vinnova-finansierade projektet hos SP.
  
De sex prioriterade områdena är:

Tätortsnära hästhållning; som bland annat innebär att hästen integreras i samhällsplanering och infrastruktur, men också hur hästnäringen kan skapa sysselsättning och bidra till ökad mångfald i samhället. Idag finns redan hästar som tjänstgör genom att klippa kommunala gräsmattor eller hämta sopor. Om 20 år är hästen en ännu tydligare samhällstjänstgörare som skapar både arbetstillfällen och trivsel.

Arbetsmiljö och teknikutveckling; arbetet i stallet har sett i princip likadant ut i århundraden. Här finns stora möjligheter till teknikutveckling, nya materialval, men också ökad säkerhet i arbetet med och runt hästen. Om 20 år är arbetet mer automatiserat, materialen mer högteknologiska och arbetet säkrare.

Miljö, energi och anläggning; om 20 år är hästnäringen en viktig del av det moderna samhället, där gödsel omvandlas till energi i olika former och används i kretsloppet i större utsträckning än idag. Flera intressanta projekt pågår redan idag.

Företagande och entreprenörskap; hästnäringen omsätter idag 46 miljarder kronor varje år, men företagen behöver bli mer lönsamma, arbeta mer med tjänstefiering och internationalisering. Det råder ingen brist på efterfrågan av tjänster i hästnäringen, men företagen behöver växla upp.

Hälsa och livsstil; hästar bidrar till en meningsfull fritid, men används dessutom allt mer i hästunderstödd terapi, en bransch som spås växa rejält kommande år. Ridsporten är Sveriges andra största sport, och Sveriges största årliga återkommande idrottsevenemang är Gothenburg Horse Show. Nu börjar omvärlden inse kraften och potentialen i sporten, både som idrott och rekreation och som turistmagnet – år 2035 är ridsport och hästen en viktig och självklar del i ännu fler svenskars liv.

Hästens välfärd; allt fler har idag råd att köpa en egen häst, vilket ställer krav på ökad kunskap om hästens välfärd, men också om smittor, avel och djurskydd. Här finns idag ett oroande stort kunskapsglapp som behöver överbryggas snarast. En rad konkreta idéer lanserades som både tog upp smittskydd, hästhälsoprogram och frivilliga hästkörkort.

Utifrån det formades visionen för 2035:

”En hållbar hästnäring år 2035 där hästens välfärd är central utan kompromisser med miljön och säkerhet, kännetecknar en hög kunskapsnivå och professionella hästföretagare i en accepterad bransch. Övergången mot hållbarhet har bidragit till en verksamhet integrerad i den svenska samhällsutvecklingen. Det finns fler företag med god internationell konkurrenskraft, resurserna används effektivt och hästen är viktig för människornas välbefinnande.”

 


Annika GrundbergLäst 9561 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Sportkollen »