Sportkollen - En pärla till tävlingskamrat!

Sportkollen

NOV
14

En pärla till tävlingskamrat!

Igår var det dax för tävling igen, denna gång i Uppsala.

 

Jag känner mig tyvärr inte alls nöjd med min prestation, men Cajza är rätt upp och ner världens bästa tävlingskompis!

Hon är så positiv inne på banan och gör allt för att inte rida ett hinder.


Nu är jag mer peppad än någonsin på att träna mer och bli duktigare!


 

 

Första klassen var 115. Cajza var sprallig och busig på framridningen, det märks att hon tycker om att tävla!
Väl inne på banan så bedömde jag en sväng helt fel och vi rev en oxer. (men hon var lika glad för det)

Hon fick pussar och godis innan vi lastade på henne i transporten med mash och hö som väntade där inne.

Sen var det bara att vänta..
Unghästar i 115 och 120 skulle gå först, och tyvärr var matutbudet på tävlingen under all kritik! Varmkorv eller toast tycker jag inte är en bra lunch.

 

Till 120 starten kom min coach kom med sin häst, så jag kunde få lite råd och hjälp att gå banan!

 

Vi var felfria i grundomgången, helt pga hästen! Herregud vad hon hoppar med öronen framåt oavsett hur knasigt vi än kommer.


Bedömningen var en A1:a och av 44 starter var vi 11 till omhoppning. Omhoppningen kändes faktiskt bra, nu började jag rida ordentligt.

 

Kom bra på alla hinder och hade ett gott tempo, men tyvärr så fick vi med oss en bom.

 

Rosett blev det, en 8:e plats!

 

 

 

 

Om jag slutar vara kritisk mot mig själv och istället tänker på att jag startat 6 st 120 klasser och faktiskt fått rosett i 3 av dom. Det kanske inte är så dåligt?!


Den känslan tar jag med mig idag, att jag har mycket att lära mig, men är inte helt ute och cyklar.
Nu ser vi framåt mot en ny vecka, idag får min pärla vila och bli omhändertagen som en drottning!

Längtar till stallet!

 


/annelie

 


taggar


Läst 40317 ggrcomments powered by Disqus

Mer från sportkollen

MAJ
20

15.45: Svenska laget rider nationshoppning i Rom


Helena Persson på Bonzai H. Foto: Tomas Holcbecher
  
Det svenska hopplaget har gett sig iväg på poängjakt till Rom, det är nämligen dags för tredje omgången i högsta divisionen av Furusiyya FEI Nations Cup.
  
– Visst kan vi ta en topplacering om vi har lite flyt. Men kom ihåg att det är väldigt starka lag vi möter, säger förbundskapten Sylve Söderstrand till Svenska Ridsportförbundet.
I denna omgång rider utöver Sverige även Holland, Storbritannien, Spanien och hemmalaget Italien om poäng. Storbritannien är ett av länderna som ligger sist i tabellen utan poäng – trots seger i La Baule. Lagledningen hade nämligen bestämt att inte räkna La Baule som poängplats för nationen. 
  
Fem svenska ryttare på plats
De fyra som rider i svenska laget är Douglas Lindelöw, Henrik von Eckermann, Angelie von Essen och Helena Persson. Nicole Persson är med som reserv.
– Det är en blandning av massor av rutin och yngre ryttare. Femte ryttare är Nicole Persson, som tillhör det yngre gardet. Hon är med för att känna på hur det är att rida i lag. Och för att hon har bra resultat och bra hästar för de här uppgifterna, säger förbundskapten Söderstrand.
Han fortsätter med en påminnelse om att det i Rom är tuffast tänkbara konkurrens. Många ryttare är på plats för att rida om viktiga individuella rankingpoäng – något de kommer att kriga för.

Startordning Furusiyya FEI Nations Cup i Rom
1. Belgien
2. Qatar
3. Schweiz
4. Storbritannien
5. Spanien
6. Sverige
7. Italien
8. Holland
I det svenska laget rider Douglas Lindelöw/Udermus, Helena Persson/Bonzai H, Angelie von Essen/Jordan II och Henrik von Eckermann/Cantinero.

Första omgången börjar 15.45, andra omgången 17.15.

Livesändning via FEI-TV (betalkanal)
Ställning inför omgång 3 


Läst 5286 ggr Kommentarer Kommentera

MAJ
20

Jens Fredricsons Lunatic har en egen låt


Jens Fredricson och Lunatic under OS i London.
Arkivfoto: Tomas Holcbecher
  
Jens Fredricsons nu pensionerade tävlingshäst, Lunatic, har belönats med en alldeles egen låt. Gruppen Crucified Barbara har döpt låten till Lunatic #1. 

Mia Coldheart, som sjunger i gruppen och vann Stjärnornas Hoppning i Globen 2011, blev inspirerad att skriva låten när hon träffade hoppryttaren Jens Fredricson. Han berättade om sin fantastiska häst, om arbetet för att nå toppen och resan dit.

Under tisdagen lyfte Musikguiden i P3 låten – och berättade mer om historien bakom. 
Lyssna på inslaget här (27 minuter in i sändningen).

Se musikvideon: 


Läst 5409 ggr Kommentarer Kommentera

MAJ
20

Forskningsagenda för hästnäringen


Foto: Tomas Holcbecher

Det behövs mer forskning kring hästnäringen och hästsporten. Vilka områden som ska prioriteras slogs fast vid ett möte arrangerat av SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut under tisdagen. Läs mer i pressmeddelandet nedan:

"Under tisdagen samlades drygt 65 personer från hästnäringen för att ta fram en strategisk innovationsagenda och vision för forskningen inom hästnäringen fram till 2035. Om visionen uppfylls kommer hästen att ta betydligt större plats i samhället i framtiden än idag. Och då är det redan en näring som omsätter 46 miljarder idag.
– Vi har identifierat sex olika prioriterade områden, som vi jobbade igenom igår. Nu har vi ett riktigt bra underlag och färdbeskrivning mot 2035, säger Pernilla Holgersson, ansvarig för det Vinnova-finansierade projektet hos SP.
  
De sex prioriterade områdena är:

Tätortsnära hästhållning; som bland annat innebär att hästen integreras i samhällsplanering och infrastruktur, men också hur hästnäringen kan skapa sysselsättning och bidra till ökad mångfald i samhället. Idag finns redan hästar som tjänstgör genom att klippa kommunala gräsmattor eller hämta sopor. Om 20 år är hästen en ännu tydligare samhällstjänstgörare som skapar både arbetstillfällen och trivsel.

Arbetsmiljö och teknikutveckling; arbetet i stallet har sett i princip likadant ut i århundraden. Här finns stora möjligheter till teknikutveckling, nya materialval, men också ökad säkerhet i arbetet med och runt hästen. Om 20 år är arbetet mer automatiserat, materialen mer högteknologiska och arbetet säkrare.

Miljö, energi och anläggning; om 20 år är hästnäringen en viktig del av det moderna samhället, där gödsel omvandlas till energi i olika former och används i kretsloppet i större utsträckning än idag. Flera intressanta projekt pågår redan idag.

Företagande och entreprenörskap; hästnäringen omsätter idag 46 miljarder kronor varje år, men företagen behöver bli mer lönsamma, arbeta mer med tjänstefiering och internationalisering. Det råder ingen brist på efterfrågan av tjänster i hästnäringen, men företagen behöver växla upp.

Hälsa och livsstil; hästar bidrar till en meningsfull fritid, men används dessutom allt mer i hästunderstödd terapi, en bransch som spås växa rejält kommande år. Ridsporten är Sveriges andra största sport, och Sveriges största årliga återkommande idrottsevenemang är Gothenburg Horse Show. Nu börjar omvärlden inse kraften och potentialen i sporten, både som idrott och rekreation och som turistmagnet – år 2035 är ridsport och hästen en viktig och självklar del i ännu fler svenskars liv.

Hästens välfärd; allt fler har idag råd att köpa en egen häst, vilket ställer krav på ökad kunskap om hästens välfärd, men också om smittor, avel och djurskydd. Här finns idag ett oroande stort kunskapsglapp som behöver överbryggas snarast. En rad konkreta idéer lanserades som både tog upp smittskydd, hästhälsoprogram och frivilliga hästkörkort.

Utifrån det formades visionen för 2035:

”En hållbar hästnäring år 2035 där hästens välfärd är central utan kompromisser med miljön och säkerhet, kännetecknar en hög kunskapsnivå och professionella hästföretagare i en accepterad bransch. Övergången mot hållbarhet har bidragit till en verksamhet integrerad i den svenska samhällsutvecklingen. Det finns fler företag med god internationell konkurrenskraft, resurserna används effektivt och hästen är viktig för människornas välbefinnande.”

 


Annika GrundbergLäst 6135 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Sportkollen »