Sportkollen - Klubben vädjar: "Rädda vår förening"

Sportkollen

MAR
21
2015

Klubben vädjar: "Rädda vår förening"


Ska den omtycka ryttarföreningen tvingas lägga ner?
Foto: Laholmortens Lantliga Ryttarförening

  
En kronjuvel från 1952 hotas i Laholm, detta efter att kommunens politiker har beslutat att sälja Laholms Ryttarförenings ridanläggning. Många står frågande till beslutet som tagits, och uppsägningen träder i kraft om drygt en vecka.
  
På Facebook och i media protesterar klubbens medlemmar mot beslutet, nedan publicerar vi ett öppet brev från de drivande krafterna som vill ha kvar sin ryttarförening:

"I LAHOLM FINNS ALLT

Allt ifrån strand och hav till skog och berg. Det finns aktiviteter för alla årstider. Allt från sol och bad på sommaren till längdskidåkning och slalom på vinter. Det finns blomstrande företag, turism och föreningsliv. Det finns sport- och fritidsaktiviteter från bredd till elit.

Att få vara folkvald och politiker i Laholms Kommun måste vara ett privilegium men också en utmaning och framförallt ett stort ansvar. Man måste vara kunnig på många områden, vara påläst och kunna ta beslut som säkrar kommunens, d.v.s. invånarnas, intressen på lång sikt. Ibland tar man fel beslut och då får man ta nya beslut för att rätta till det som blev fel. Gör om - gör rätt!
Vi är engagerade inom ridsporten och brinner för ett aktivt föreningsliv där både bredd som elit och barn som vuxen får plats. Ridsporten är fantastisk. Man kan hålla på med den hela livet och man tävlar på lika villkor ung som gammal, man som kvinna. Oftast är hela familjen engagerad i och omkring hästen. Ridsporten har flera gånger blivit myntad till att vara den bästa ledarskapsutbildningen man kan få. Många kvinnliga företagsledare har en gång varit stalltjejer och ryttare.

"Intresset för hästar och hästsport i olika former ökar stadigt i Sverige. För den hästintresserade i Laholms kommun finns många möjligheter. Det finns aktiva ryttarföreningar med dressyr, hoppning, körning och voltige på programmet, privata företagare med hästinriktning samt den sydligaste delen av ridleden genom Halland." Citat från Laholms Kommuns hemsida.


Laholms Kommun kan ståta med ett av Sveriges största ridhus i Ahla och en av de vackraste utomhusbanorna i Våxtorp. I Ahla/Lejeby på Ekbanksgården har Laholmsortens Lantliga Ryttarförening sin bas och där finns möjlighet att som ridsportsintresserad utöva från gräsrotsnivå till elit ett flertalet discipliner, däribland dressyr, hoppning, körning och voltige. Förutom den dagliga verksamheten erbjuds fantastiska tävlingar som är vida kända i Sverige men även i våra grannländer. Svenska Ridsportsförbundet samt deras underavdelning Hallands Ridsportsförbund har stort förtroende för Laholmsortens Lantliga Ryttarförening och har vid flertal tillfällen delegerat till klubben att arrangera speciella tävlingar däribland SM i Voltige 2013. Tävlingsorganisationen är kunnig och rutinerad. Ekipage/lag kommer från hela Sverige för att tävla på anläggningen.
Föreningen har under åren fått väldigt fint renommé och har även fått utmärkelser som tävlingsarrangör. Många tävlanden har sommarbostäder eller hyr boende i och omkring Laholm för att kunna tävla i södra Halland och norra Skåne sommartid. Många vill vara på plats när det drar ihop sig till sommarens tävlingar och som någon uttryckte det:
"Laholm är som Falsterbo Horse Show men för oss vanliga".

Man känner sig alltid välkommen till Ekbanksgården. De har verkligen lyckats att i god föreningsanda skapa en gemytlig miljö både för två- och fyrbenta medlemmar samt gäster. Och de tänker på allt och då menar vi allt. Dessutom samarbetar de med sina ridsportsgrannar i Våxtorp, Björbäcks Ryttarförening och Caprifolens Voltigeklubb, samt klubbar utanför distriktet. Däribland bör nämnas Falkenbergsortens Ryttarförening, som precis som Laholm och Björbäck är riktigt stora tävlingsarrangörer. Laholmsortens Lantliga Ryttarförening startades 1952.
Hur var det nu igen – från början ägde föreningen gården i Lejeby och finns det inte ett gåvobrev från föreningen till Laholms Kommun som upprättades i samband med ridhusplanerna/bygget? Kommunen fick alltså gården av ryttarföreningen vid 2001. Sedan har vi överenskommelsen mellan klubben och kommunen gällande verksamheten. Kommunen ville att föreningen skulle fortsätta driva ridskola eller liknande verksamhet. Vilket gjordes men då ridskoleverksamheten inte bar sig knackade ryttarföreningen på hos kommunen och bad om hjälp, en förhållandevis liten peng, för att kunna fortsätta bedriva ridskolan. Då det fanns två andra ridskolor i kommunen sköts inga pengar till utan kommunen godkände att ridskoleverksamheten på Ekbanksgården avvecklades. Detta var 2007. Idag bedrivs en väl fungerande voltigeskola för barn och ungdom. Från nybörjare till elit. Detta
torde klassas som liknande verksamhet.

Enligt uppgifter har Varbergs kommun, bara några mil norrut, ökat bidragen till alla klubbar oavsett om de bedriver ridskola eller inte, och dessutom pratar man om ett framtida bygge av en ren tävlings- och träningsanläggning. Borde inte detta vara en sporre för kommunpolitikerna – Laholm ligger ju före!
Vissa saker måste få kosta. Vad värderar man en välfungerande förening till? En förening som är som en fritidsgård både för barn och vuxna? En plats att samlas på och evenemang att samlas kring?
Många fler än de som dagligen kommer till Ekbanksgården i Ahla drar nytta av anläggningen och föreningen oavsett om man är medlem eller ej. Kanske har man som mål att förbereda sig själv/laget och hästen för att tävla i Ahla. Dagligen i ur och skur tar man hand om sin häst, rider och tränar för att komma i form. Engagerar hela sin familj och vänner. Hästar och ridsport innebär att många har en meningsfull fritid. Barn, ungdomar och vuxna kommer ut i friska luften, rör sig och fastnar inte framför tv, dator eller Ipad. Som förälder är man lyckligt lottad om sitt/sina barn är hästintresserade. Barn och ungdomarna håller sig runt omkring stallet och hästen – inte "ute på stan". Ridsporten erbjuder så mycket trygghet. Man lär sig umgås med personer i alla åldrar, man som kvinna och oberoende av bakgrund. Man lär sig ta ansvar, får ett fint socialt
nätverk och har fina förebilder. Heller ser man inga läktarhuliganer oavsett status på tävling eller storlek på arena. Hästar och ridsport förenar människor över alla gränser och är dessutom klassad som friskvård.

Just i fallet Laholmsortens Lantliga Ryttarförening kan tyckas att kommunen borde vara extra stolt. Här aktiveras/sysselsätts flertalet människor, som "kommit på sned" i samhället eller p.g.a. handikapp/funktionsnedsättningar ej fungerar på en vanlig arbetsplats, genom föreningens nära samarbete med LSS, Ungdomslotsen, Samhällstjänst och Servcenter. Detta borde väl ses som kommunal verksamhet – dessutom i dess framkant.

Det är en god kostnad för kommunen att göra en generös deal med Laholmsortens Lantliga RF. Det finns så mycket nytta med föreningen inte bara för medlemmarna och gästande ekipage/lag utan för människor och företagare i området samt inte minst för kommunen själva. Föreningen är ett föredöme inom svensk ridsport, en riktig kronjuvel. Laholm har ju allt! Föreningen har genom sitt engagemang för medmänniskor och genom alla sina ideella timmar betalt av anläggningen med råge så se nu till att omvärdera ert beslut – överlåt anläggningen i Ahla/Lejeby till dess rättmätiga ägare, d.v.s. Laholmsortens Lantliga Ryttarförening.

Undertecknat 
Gruppen Rädda Laholms RF"



Läst 5639 ggr


Mer från sportkollen


Foto: Tomas Holcbecher
  
FEI har släppt den långa listan med namn på de som har kvalificerat sig till OS och Paralympics i Rio. Det återstår för varje land att plocka ut de slutgiltiga lagen bland de kvalificerade. Deadline för OS är den 18 juli och för Paralympics den 15 augusti.
  
Här följer de svenska ryttare och hästar som har klarat kvalgränsen.

Hoppning:
Malin Baryard Johnsson/H&M Cue Channa, H&M Corporal
Rolf-Göran Bengtsson/Unita Ask, Clarimo Ask
Peder Fredricson/H&M All In, H&M Flip's Little Sparrow
Douglas Lindelöw/Udermus, Zacramento
Charlotte Mordasini/Romane du Thell, Miebello
Helena Persson/Bonzai H
Henrik von Eckermann/Yajamila, Gotha, Sansibar
Angelie von Essen/Newton Abbot

Lista samtliga länder hoppning

Dressyr:
Patrik Kittel/Déjà, Delaunay
Emilie Nyreröd/Miata
Jennie Larsson/Zircoon Spring Flower
Juliette Ramel/Buriel K.H
Mads Hendeliowitz/Jimmie Choo SEQ
Paulinda Friberg/Di Lapponia
Therese Nilshagen/Dante Weltino
Tinne Vilhelmson Silfvén/Don Auriello, Paridon Magi
Rose Mathisen/Zuidenwind

Lista samtliga länder dressyr

Fälttävlan:
Ludwig Svennerstål/King Bob, Aspe, Franzipan
Sara Algotsson Ostholt/Reality 39
Frida Andersén/Herta
Linda Algotsson/Fairnet, Fairnando
Niklas Lindbäck/Cendrillon, Focus Filiocus
Johan Lundh/Johnny Cash
Anna Nilsson/Luron

Lista samtliga länder fälttävlan

Paralympics:
Louise Etzner Jakobsson/Zernard

Lista samtliga länder Paralympics


Annika Grundberg

Annika Grundberg



Läst 5033223 ggr Kommentarer Kommentera


Arkivfoto: Tomas Holcbecher
  
En ponnyägare förfalskade ett veterinärintyg i samband med att ponnyn ströks från en tävling. Svenska Ridsportförbundets disciplinnämnd dömer ponnyägaren att betala 1 000 kronor i böter.
  
Det var i samband med Mantorpsryttarnas fälttävlan i april i år som ponnyn och dess ryttare inte kom till start. Ett par dagar senare fick arrangören ett veterinärintyg där det stod att ponnyn var konvalescent på grund av sjukdom. Personen som tog emot mejlet såg att intyget var skrivet med två olika pennor, och att det liknade ett intyg som samma ponnyägare hade lämnat in i samband med tävling ett år tidigare. Vid kontakt med den aktuella veterinären framgick det att intyget var förfalskat.
  
Har erkänt
Ponnyägaren har erkänt att intyget är förfalskat och har bett så mycket om ursäkt. Disciplinnämnden skriver i sitt beslut att om förfalskningen inte uppdagats hade följden blivit att ponnyägaren sluppit betala anmälningsavgift, därmed ska bötesbeloppets storlek stå i relation till anmälningsavgiften och inte vara lägre än den dubbla anmälningsavgiften. Därför blev bötesbeloppet 1 000 kronor.

Länk till disciplinnämndens beslut


Annika Grundberg

Annika Grundberg



Läst 5034348 ggr Kommentarer Kommentera


Comfortuna VDL blev bästa sexåring i Falsterbo förra året.
Foto: Hippson
  
Nu är kvalreglerna klara för Elmia Scandinavian Horse Show, både för hoppningen och för dressyren. Det är också öppet att anmäla sig till tävlingarna.
  
– Det är så roligt att vi äntligen kan komma ut med vad som gäller för att rida. Det känns mycket bra att ordna tävlingar på Elmia som är en strålande ridsportanläggning, säger Anna Bråkenhielm, en av arrangörerna bakom det nya stora hästevenemanget på Elmia i Jönköping i ett pressmeddelande.
  
Så här ser kvalreglerna ut för hoppningen
4-åringar: De åtta bäst placerade från Falsterbo Horse Show och de åtta bäst placerade från Champion of the Youngsters bjuds in. Totalt 16 hästar.
5-åringar: De 23 bäst placerade 5-åriga hästarna från Falsterbo Horse Show och de 22 bäst placerade 5-åriga hästarna från Champion of the Youngsters bjuds in. 5 wildcards. Totalt 50 hästar.
6-åringar: De 23 bäst placerade 6-åriga hästarna från Falsterbo Horse Show och de 22 bäst placerade 6-åriga hästarna från Champion of the Youngsters bjuds in. 5 wildcards. Totalt 50 hästar.
7-åringar: De tio högst rankade 7-åriga hästarna i 1,40-hoppning den 1 september bjuds in. De tio högst rankade seniorerna får även ta med sig en 7-åring vardera. De tre högst rankade unga ryttarna får även ta med sig en 7-åring vardera. 2 wildcards. Totalt 25 hästar.
Inbjudna ryttare – seniorer: De 23 högst rankade seniorerna enligt Svenska Ridsportförbundets ranking i 1,45-hoppning och högre den 1 september, samt de fem bästa svenska ryttarna på FEI:s världsranking den 1 september, bjuds in. 2 wildcards. Dessa 30 ryttare får ta med sig tre hästar vardera. Totalt 90 ekipage.
Inbjudna ryttare – unga ryttare 16 till 21år: De 18 högst rankade unga ryttarna enligt SvRF:s ranking i 1,40-hoppning och högre per den 1 september bjuds in. 2 wildcards. Dessa 20 ryttare får ta med sig två hästar vardera. Totalt 40 ekipage.
Volkswagen Grand Prix: Öppen för de 15 högst rankade ryttarna på SvRF:s ranking i 1,50-hoppning och högre per den 1 september. Öppen för de fem bästa svenska ryttarna på FEI:s världsranking per den 1 september. Fylls på från SvRF:s ranking om det blir dubbletter. 10 wildcards. Totalt 30 ryttare.
Children och D-ponny – öppen för ryttare i åldern 12 till 14 år: Kval öppna för barn i åldern 12 till 14 år på både D-ponny och häst. Kvaltävling hos Jump Club vecka 35. Kvaltävling i Ljungby vecka 38. Från kvalen är de tre bästa D-ponnyekipagen och de tre bästa Children-ekipagen från respektive tävling välkomna att rida på Elmia. Ponny hoppar LA och Children hoppar 1,15 till 1,20. Kvalen genomförs med en omgång i inverkansridning och de 50 procent bästa (minst 10) rider en andra omgång, samma dag, i A1:a. På Elmia rider de 12 ekipagen en klass på lördagen och en klass på söndagen.

Så här ser kvalreglerna ut för dressyren
4-åringar: De 16 hästar med bäst resultat från de sex kvaltävlingar som anordnas av Swede Horse under augusti och september bjuds in. Alla 4-åriga hästar är välkomna att rida på dessa tävlingar, oavsett stambok. 4 wildcards. Totalt 20 hästar.
5-åringar: Anmäl via intresseanmälan på hemsidan. 3 wildcards. Totalt 15 hästar.
6-åringar: Anmäl via intresseanmälan på hemsidan. 3 wildcards. Totalt 15 hästar.
7-åringar: Anmäl via intresseanmälan på hemsidan. 3 wildcards. Totalt 10 hästar.

Lövsta Future Challenge rids också under tävlingarna, liksom Grand Prix-dressyr samt Grand Prix kür.

Här anmäler du dig till tävlingarna
Arrangörens hemsida


Ida Röök



Läst 5037397 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Sportkollen »



Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.