Sportkollen - Läsarfråga:

Sportkollen

JUL
23
2012

Läsarfråga:


 

 


 

 

Hejsan!



Jag är nyfiken på dina benskydd och din sadelpadd som du skrivit om vid några tillfällen. Jag har kikat runt på HorseWealth's sida samt hittat några butiker på nätet som säljer dem. (dock ingen här i närheten av mig så jag kan klämma på dem) 


Funderar på om jag ska köpa mig padd och/eller benskydd, om de är så bra som det verkar.

 

Så jag är nyfiken på din åsikt om dem, du som har testat dem ett tag nu.

 

Fungerar de så bra som de står och släpper benskydden inte in något smuts? 


Är det värt att lägga nästan 2000:- på sadelpadden?

 

Har inte hittat läderskydden någonstans, men orginalsenskydden med T-foam
i ligger på 1200, är det värt de pengarna?


Kanske fler som undrar, så en utvärdering om det i bloggen eller om du
har några minuter över att svara till mig direkt?



Stort tack på förhand och tack för en supertrevlig blogg!!!



Kram
Cajsa i Göteborg.

 

 


 


Det är roligt att få mail från er läsare, jag blir alltid lika glad och försöker alltid svara så fort jag kan!


Jag håller med henne om att detta kanske någon annan också funderar på? :) Självklart så dubbelkollade jag med Cajsa att jag fick publicera hennes frågor!


Vi börjar med min padd! (tidigare inlägg om sadelpadden hittar ni här!)


Alla ryttare och hästar är olika, det vet ni lika väl som jag. Endel gillar att sko sina hästar med sulor och rider med löst spända nosgrimmor. Några ryttare måste ha ridspöt i handen, även om det aldrig används.

 

Det jag vill komma fram till är att alla har olika åsikter, men här kommer mina!



Jag kommer aldrig rida utan min padd!


 

Nu har jag ridit med den i två månader och har inte haft ont i ländryggen redan jag började använda den. Tidigare har jag känt mig "ihoptryckt" precis ovanför svanskotan när jag ridit intensivt och hoppat mycket. 


Och efter att jag börjat använda padden under sadeln så ligger sadeln bättre, den ligger helt still. Tidigare har jag haft en "vanlig" gelepadd som snarare gett ett intryck av att vara tung och klumpig. Det har känts med den gamla padden som att sadel legat "ovanpå" padden och därför glidit runt lite, det problemet har jag inte idag.


Jag håller med om att 2000 :- är ett pris som får en att fundera en extra gång innan man köper den. Men om jag fick säga vad ni som har problem med ryggen precis som jag skulle lägga era pengar på så är det denna. Dvs jag står verkligen för att jag älskar denna padd.


Sen tänker jag även att om min rygg mår så bra av stötdämpningen, så borde det fungera åt båda hållen. Men Cajza har peppar peppar aldrig haft några problem med ryggen så det kan jag inte ge något bevis på.


 


 


Om vi går vidare till skydden (det inlägget hittar ni här!)

 

Som ni förstod med padden så älskar jag den! Benskydden får betyget att jag gillar dom, fast det är inget dåligt betyg.

 

Jag ska förklara vad som för mig drar ner betyget. :)


Utseendemässigt så är det en favorit i stallet, Per tycker att dessa är de snyggaste skydden vi har, därför är detta mina tävlingsskydd.

 

 

Minuset i boken är för att jag även ser putsningen.. :P

 

Det är jobbigt att putsa läderskydd om man är lite bekväm och ofta jobbar i tidspress som jag gör. Jag tävlade med skydden när det var lerigt och då var det en stor fördel att "fodret" går att ta bort. Det kan man kasta i tvätten, för även om det inte kommer in smuts på insidan så blir kanterna leriga på utsidan.


Första gången jag red med skydden så spände jag dom för löst. Precis som med padden så är fyllningen likadan och blir mjukare när den värms upp. 

 

Därför är det viktigt att ni vågar dra åt skydden för efter nån minut så har insidan format sig efter benet och då blir det lagom spänt. (Annars är risken att de hasar ner en bit).

 

Eftersom man spänner åt skydden ordentligt så kommer det faktiskt inte in någon smuts!

 

När det kommer till den ekonomiska biten så är det väldigt svårt att säga. Det beror på om man gillar läderskydd eller inte :)

 

Jag älskar att ha dom på tävling, då kan man kosta på sig att putsa.. ;)

 

Men till vardags skulle jag hellre ha dessa inlägg utan vikter i mina vanliga skydd!


 

Du har säkert redan tittat här Cajsa, men här finns återförsäljare!


 

Jag har lite annan utrustning som jag faktiskt känner att jag kan betygsätta, saker som jag gillar och även som jag ogillar..


Skulle det vara intressant att läsa? :)


 

/annelie


 

 



Läst 23752 ggr


Mer från sportkollen


Foto: Tomas Holcbecher
  
FEI har släppt den långa listan med namn på de som har kvalificerat sig till OS och Paralympics i Rio. Det återstår för varje land att plocka ut de slutgiltiga lagen bland de kvalificerade. Deadline för OS är den 18 juli och för Paralympics den 15 augusti.
  
Här följer de svenska ryttare och hästar som har klarat kvalgränsen.

Hoppning:
Malin Baryard Johnsson/H&M Cue Channa, H&M Corporal
Rolf-Göran Bengtsson/Unita Ask, Clarimo Ask
Peder Fredricson/H&M All In, H&M Flip's Little Sparrow
Douglas Lindelöw/Udermus, Zacramento
Charlotte Mordasini/Romane du Thell, Miebello
Helena Persson/Bonzai H
Henrik von Eckermann/Yajamila, Gotha, Sansibar
Angelie von Essen/Newton Abbot

Lista samtliga länder hoppning

Dressyr:
Patrik Kittel/Déjà, Delaunay
Emilie Nyreröd/Miata
Jennie Larsson/Zircoon Spring Flower
Juliette Ramel/Buriel K.H
Mads Hendeliowitz/Jimmie Choo SEQ
Paulinda Friberg/Di Lapponia
Therese Nilshagen/Dante Weltino
Tinne Vilhelmson Silfvén/Don Auriello, Paridon Magi
Rose Mathisen/Zuidenwind

Lista samtliga länder dressyr

Fälttävlan:
Ludwig Svennerstål/King Bob, Aspe, Franzipan
Sara Algotsson Ostholt/Reality 39
Frida Andersén/Herta
Linda Algotsson/Fairnet, Fairnando
Niklas Lindbäck/Cendrillon, Focus Filiocus
Johan Lundh/Johnny Cash
Anna Nilsson/Luron

Lista samtliga länder fälttävlan

Paralympics:
Louise Etzner Jakobsson/Zernard

Lista samtliga länder Paralympics


Annika Grundberg

Annika Grundberg



Läst 5026066 ggr Kommentarer Kommentera


Arkivfoto: Tomas Holcbecher
  
En ponnyägare förfalskade ett veterinärintyg i samband med att ponnyn ströks från en tävling. Svenska Ridsportförbundets disciplinnämnd dömer ponnyägaren att betala 1 000 kronor i böter.
  
Det var i samband med Mantorpsryttarnas fälttävlan i april i år som ponnyn och dess ryttare inte kom till start. Ett par dagar senare fick arrangören ett veterinärintyg där det stod att ponnyn var konvalescent på grund av sjukdom. Personen som tog emot mejlet såg att intyget var skrivet med två olika pennor, och att det liknade ett intyg som samma ponnyägare hade lämnat in i samband med tävling ett år tidigare. Vid kontakt med den aktuella veterinären framgick det att intyget var förfalskat.
  
Har erkänt
Ponnyägaren har erkänt att intyget är förfalskat och har bett så mycket om ursäkt. Disciplinnämnden skriver i sitt beslut att om förfalskningen inte uppdagats hade följden blivit att ponnyägaren sluppit betala anmälningsavgift, därmed ska bötesbeloppets storlek stå i relation till anmälningsavgiften och inte vara lägre än den dubbla anmälningsavgiften. Därför blev bötesbeloppet 1 000 kronor.

Länk till disciplinnämndens beslut


Annika Grundberg

Annika Grundberg



Läst 5027191 ggr Kommentarer Kommentera


Comfortuna VDL blev bästa sexåring i Falsterbo förra året.
Foto: Hippson
  
Nu är kvalreglerna klara för Elmia Scandinavian Horse Show, både för hoppningen och för dressyren. Det är också öppet att anmäla sig till tävlingarna.
  
– Det är så roligt att vi äntligen kan komma ut med vad som gäller för att rida. Det känns mycket bra att ordna tävlingar på Elmia som är en strålande ridsportanläggning, säger Anna Bråkenhielm, en av arrangörerna bakom det nya stora hästevenemanget på Elmia i Jönköping i ett pressmeddelande.
  
Så här ser kvalreglerna ut för hoppningen
4-åringar: De åtta bäst placerade från Falsterbo Horse Show och de åtta bäst placerade från Champion of the Youngsters bjuds in. Totalt 16 hästar.
5-åringar: De 23 bäst placerade 5-åriga hästarna från Falsterbo Horse Show och de 22 bäst placerade 5-åriga hästarna från Champion of the Youngsters bjuds in. 5 wildcards. Totalt 50 hästar.
6-åringar: De 23 bäst placerade 6-åriga hästarna från Falsterbo Horse Show och de 22 bäst placerade 6-åriga hästarna från Champion of the Youngsters bjuds in. 5 wildcards. Totalt 50 hästar.
7-åringar: De tio högst rankade 7-åriga hästarna i 1,40-hoppning den 1 september bjuds in. De tio högst rankade seniorerna får även ta med sig en 7-åring vardera. De tre högst rankade unga ryttarna får även ta med sig en 7-åring vardera. 2 wildcards. Totalt 25 hästar.
Inbjudna ryttare – seniorer: De 23 högst rankade seniorerna enligt Svenska Ridsportförbundets ranking i 1,45-hoppning och högre den 1 september, samt de fem bästa svenska ryttarna på FEI:s världsranking den 1 september, bjuds in. 2 wildcards. Dessa 30 ryttare får ta med sig tre hästar vardera. Totalt 90 ekipage.
Inbjudna ryttare – unga ryttare 16 till 21år: De 18 högst rankade unga ryttarna enligt SvRF:s ranking i 1,40-hoppning och högre per den 1 september bjuds in. 2 wildcards. Dessa 20 ryttare får ta med sig två hästar vardera. Totalt 40 ekipage.
Volkswagen Grand Prix: Öppen för de 15 högst rankade ryttarna på SvRF:s ranking i 1,50-hoppning och högre per den 1 september. Öppen för de fem bästa svenska ryttarna på FEI:s världsranking per den 1 september. Fylls på från SvRF:s ranking om det blir dubbletter. 10 wildcards. Totalt 30 ryttare.
Children och D-ponny – öppen för ryttare i åldern 12 till 14 år: Kval öppna för barn i åldern 12 till 14 år på både D-ponny och häst. Kvaltävling hos Jump Club vecka 35. Kvaltävling i Ljungby vecka 38. Från kvalen är de tre bästa D-ponnyekipagen och de tre bästa Children-ekipagen från respektive tävling välkomna att rida på Elmia. Ponny hoppar LA och Children hoppar 1,15 till 1,20. Kvalen genomförs med en omgång i inverkansridning och de 50 procent bästa (minst 10) rider en andra omgång, samma dag, i A1:a. På Elmia rider de 12 ekipagen en klass på lördagen och en klass på söndagen.

Så här ser kvalreglerna ut för dressyren
4-åringar: De 16 hästar med bäst resultat från de sex kvaltävlingar som anordnas av Swede Horse under augusti och september bjuds in. Alla 4-åriga hästar är välkomna att rida på dessa tävlingar, oavsett stambok. 4 wildcards. Totalt 20 hästar.
5-åringar: Anmäl via intresseanmälan på hemsidan. 3 wildcards. Totalt 15 hästar.
6-åringar: Anmäl via intresseanmälan på hemsidan. 3 wildcards. Totalt 15 hästar.
7-åringar: Anmäl via intresseanmälan på hemsidan. 3 wildcards. Totalt 10 hästar.

Lövsta Future Challenge rids också under tävlingarna, liksom Grand Prix-dressyr samt Grand Prix kür.

Här anmäler du dig till tävlingarna
Arrangörens hemsida


Ida Röök



Läst 5030240 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Sportkollen »



Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.