Sportkollen - Sverige kom trea i nationshoppningen

Sportkollen

AUG
07
2014

Sverige kom trea i nationshoppningen

Uppdatering klockan 19.14:
Allt kan verkligen hända i laghoppningar - i dag höll den hög klass när det kom spänning. Sverige slutar på en delad tredjeplats när samtliga ryttare ridit. 

Det betyder att Sverige behåller sin plats i högsta ligan, precis vad de kämpade för att få göra i dag - och är klara för final i Barcelona.
_ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 19.02:
Så nära, så nära! Henrik von Eckermann får en mardrömsstart på sin andra runda när de river första hindret. Cantinero hoppar resten av banan utan problem, så slutresultatet för ekipaget blev 4 fel.
Laget slutar på 16 fel - nu återstår det att se hur långt det räcker. Just nu har de klättrat upp till delad fjärdeplats igen.

Resultat
_ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 18.47:
Cafino tappar en sko tidigt på banan, den stutsar i vattenhindret innan den rullar ut på gräsmattan:


Foto: FEI-TV

Alexander Zetterman lyckades ändå hålla Cafino i balans resten av banan trots att regnet gjort gräset blött och lite halt. Det såg ut att bli en heroisk insats med 0 fel - tills sista linjens kombination kom, då missförstår ekipaget hindret och Cafino hoppar näst intill igenom det. 8 fel blev det och Sverige ligger just nu näst sist.


Foto: FEI-TV
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 18.27:

Malin Baryard Johnsson och Tornesch får ett ynka nedslag med sig i mål efter en annars perfekt runda. Tråkigt - för ekipaget var verkligen värda en felfri ritt. Roligt att se hur väl Malin matchat Tornesch för sin comeback i de stora sammanhangen.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Uppdatering klockan 18.00:
Jens Fredricson 
och Lunatic startar andra omgången för Sverige med 4 fel.
Nu håller vi tummarna för Malin och Tornesch!

Ludger Beerbaum
valde att utgå med Chaman i den andra omgången. Chaman vägrade hoppa trekombinationen - det spelade ingen roll hur mycket Ludger kämpade i första omgången. I denna, andra omgång, utgick Ludger efter att Chaman stannat igen.
Även kollegan Patrick Stühlmeyer fick problem på banan och efter två stopp blev ekipaget uteslutet. Tyskland ligger i skrivande stund sist med 24 fel, så man har inget med poängstriden att göra ändå.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 17.34:
Härligt Henke!! Tillsammans med Cantinero rider han en felfri ritt - något som Sverige verkligen behövde. Henrik har inför första omgången analyserat banan korrekt, rivningarna kom precis där han anade - efter trekombinationen och i sista kombinationen.
Läs vår intervju med honom längre ner i detta inlägg.
 


FOTO: FEI-TV

Just nu preparerar de banan i Dublin inför andra omgången. Tyvärr fick vi ingen starttid för omgång två.
Ställningen inför andra rundan:



_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Uppdatering klockan 17.10:

Alexander Zetterman och Cafino får ett retligt nedslag på räcket efter trekombinationen. Det hindret har skapat problem för många ekipage - hästarna hoppar inte riktigt upp sig på det. Just nu ligger Sverige på 4 fel - Henrik von Eckermann måste därmed rida felfritt.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Uppdatering klockan 16.47:
Heja Malin! Vågar vi säga att den perfekta felfria ritten var hennes VM-biljett? Tornesch ser riktigt fräsch ut när han enkelt tar sig runt banan med alla svårigheter. Nu har Sverige alltså 8 + 0 fel, nästa ryttare ut för Sverige är Alexander Zetterman och Cafino.



_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Uppdatering klockan 16.39:
USA startar verkligen klassen riktigt bra med två felfria ritter - de går just nu upp i en solklar ledning. Men när ryttare nummer tre från varje lag kommer in kan vi se hur det ligger till på riktigt, eftersom ett ekipage från varje lag räknas bort.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Uppdatering klockan 16.22:
Typiskt! Lunatic och Jens Fredricson gick i mål med 8 fel. Lunatic ser riktigt fräsch ut och vill verkligen hoppa alla hinder, Jens får hålla i honom så att han inte drar iväg för mycket. Efter trekombinationen blev det ett stort språng över räcket när de kom lite långt ifrån, i tvåkombinationen på sista linjen ramlade även en bom.
Detta sätter stor press på resten av laget, men det har inte börjat bra för de andra lagen heller. USA är det enda lag som är felfritt efter första ryttarna.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 16.06:
Nationshoppningen är i gång. Ludger Beerbaum och Chaman gick ut först för Tyskland och blev dessvärre eliminierade efter att Chaman stannat två gånger på trekombinationen. En riktigt trist början för Tyskland. 

Live-resultat
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _

FÖRHANDSINFORMATION


Jens Fredricson har en god känsla inför dagens klass.
Arkivfoto: Tomas Holcbecher

Klockan 16.00 rids den första omgången av dagens viktiga Nations Cup i Dublin.
Vi ringde upp lagets första och sista ryttare, Jens Fredricson och Henrik von Eckermann för att höra hur det känns inför dagens viktiga klass.
– Lunatic kändes riktigt bra i morse och hoppade super i går, så jag känner mig trygg med honom, säger Jens Fredricson.
I Falsterbo hade Jens problem med en förkylning som orsakade stora problem för honom, i kombination med hans astma. Även i dag via telefonen hörs det att Jens är rosslig och hostar.
Hur känns det egentligen med astman?
– Det är mycket bättre nu när jag inte är förkyld längre, men jag känner av det.

När vi ser tillbaka på nationshoppningar hittar vi ett mönster - Jens och Lunatic startar ofta först i det svenska laget. Är det en ren slump, eller finns det något taktiskt bakom beslutet att låta detta ekipage visa vägen?
– Jag har en väldigt snabb häst, så tiden är aldrig något vi behöver fundera på med Lunatic. Det gör att vi blir en bra måttstock för övriga lagmedlemmar om vi går ut tidigt i klassen, förklarar Jens.
Just i dag spelar det inte någon större roll, Sverige startar som sista lag och hinner se sju ekipage innan det är dags för Jens och Lunatic. 



Henrik von Eckermann har stora förhoppningar på laget.
Arkivfoto: Tomas Holcbecher

En som redan har varit ute och tittat på banan för nationshoppningen är Henrik von Eckermann, som sitter och laddar inför dagens hoppning när vi når honom på telefon.
– När de gick banan till unghästhoppningen tidigare i dag gick jag in för att titta på vår bana. Flera hinder stod redo för vår klass, så jag fick mig en ganska bra bild över vad som förväntas av oss, säger Henrik.

Det har varit tuffa banor i Dublin, det håller alla ryttare med om, inför nationshoppningen höjer banbyggaren ribban två snäpp. Henrik berättar att banan är maxad och består av "pinniga" hinder - det vill säga en grind med ensam bom över, kombination mot slutet av banan med få bommar och vatten under.
– Det kommer att trilla många bommar inne på banan, det gäller att ha hästar som är försiktiga annars kan det bli många fel, analyserar Henrik.

Att han starar sist i det svenska laget är inget som gör honom till ankare, tycker han själv.
– Alexander Zetterman är lagets ankare, jag blev bara placerad att starta sist, säger Henrik.
Han håller med om att han hade varit ankare om han suttit på Gotha FRH, som han haft stora framgångar på, men i dag rider han Cantinero i en nationshoppning för första gången.

En sak har båda ryttarna gemensamt - de håller med om att svenska laget måste ha fyra felfria ritter i båda omgångarna.
Missa inte eftermiddagens spännande hoppning!


Så här sa Henrik von Eckermann till FEI-TV i går: 

 

Även förbundskapten Sylve Söderstrand blev intervjuad:

Här ser du banan som möter ryttarna:


Arrangörens hemsida
Arrangörens egna webb-sändning
FEI-TV (livesändning)
Ställning inför sista deltävlingen


_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 


FÖRHANDSINFORMATION

Svenske förbundskaptenen Sylve Söderstrand kan inte vara annat än nöjd med lottningen i morgondagens deltävling av Furusiyya FEI Nations Cup, som rids i Dublin. Sverige startar sist av de åtta lagen.

Jens Fredricson går ut som första ryttare i laget tillsammans med Lunatic, därefter rider Malin Baryard Johnsson och H&M Tornesch.
Två herrar med rejäla framgångar på senaste tiden avslutar, först Alexander Zetterman med Cafino, därefter Henrik von EckermannCantinero.

Deltävlingen är den sista innan finalen som rids i Barcelona i oktober. För att Sverige ska få stanna kvar i division 1 krävs det att Sverige inte åker ner i rankningen. Just nu ligger vi på plats sju - precis vad som krävs. Denna deltävling är det Tyskland, Storbritannien, Irland, Ukraina och Sverige som rider om Furusiyya FEI Nations Cup-poäng. 

Hoppningen rids under två omgångar på fredagen med start klockan 16.00.

Startordning:
1.Tyskland
2.Irland
3.Storbritannien
4.Holland
5.USA
6.Ukraina
7.Franrike
8.Sverige 

Arrangörens hemsida
Arrangörens egna webb-sändning
FEI-TV (livesändning)
Ställning inför sista deltävlingen



Läst 16798 ggr


Mer från sportkollen


Foto: Tomas Holcbecher
  
FEI har släppt den långa listan med namn på de som har kvalificerat sig till OS och Paralympics i Rio. Det återstår för varje land att plocka ut de slutgiltiga lagen bland de kvalificerade. Deadline för OS är den 18 juli och för Paralympics den 15 augusti.
  
Här följer de svenska ryttare och hästar som har klarat kvalgränsen.

Hoppning:
Malin Baryard Johnsson/H&M Cue Channa, H&M Corporal
Rolf-Göran Bengtsson/Unita Ask, Clarimo Ask
Peder Fredricson/H&M All In, H&M Flip's Little Sparrow
Douglas Lindelöw/Udermus, Zacramento
Charlotte Mordasini/Romane du Thell, Miebello
Helena Persson/Bonzai H
Henrik von Eckermann/Yajamila, Gotha, Sansibar
Angelie von Essen/Newton Abbot

Lista samtliga länder hoppning

Dressyr:
Patrik Kittel/Déjà, Delaunay
Emilie Nyreröd/Miata
Jennie Larsson/Zircoon Spring Flower
Juliette Ramel/Buriel K.H
Mads Hendeliowitz/Jimmie Choo SEQ
Paulinda Friberg/Di Lapponia
Therese Nilshagen/Dante Weltino
Tinne Vilhelmson Silfvén/Don Auriello, Paridon Magi
Rose Mathisen/Zuidenwind

Lista samtliga länder dressyr

Fälttävlan:
Ludwig Svennerstål/King Bob, Aspe, Franzipan
Sara Algotsson Ostholt/Reality 39
Frida Andersén/Herta
Linda Algotsson/Fairnet, Fairnando
Niklas Lindbäck/Cendrillon, Focus Filiocus
Johan Lundh/Johnny Cash
Anna Nilsson/Luron

Lista samtliga länder fälttävlan

Paralympics:
Louise Etzner Jakobsson/Zernard

Lista samtliga länder Paralympics


Annika Grundberg

Annika Grundberg



Läst 5054184 ggr Kommentarer Kommentera


Arkivfoto: Tomas Holcbecher
  
En ponnyägare förfalskade ett veterinärintyg i samband med att ponnyn ströks från en tävling. Svenska Ridsportförbundets disciplinnämnd dömer ponnyägaren att betala 1 000 kronor i böter.
  
Det var i samband med Mantorpsryttarnas fälttävlan i april i år som ponnyn och dess ryttare inte kom till start. Ett par dagar senare fick arrangören ett veterinärintyg där det stod att ponnyn var konvalescent på grund av sjukdom. Personen som tog emot mejlet såg att intyget var skrivet med två olika pennor, och att det liknade ett intyg som samma ponnyägare hade lämnat in i samband med tävling ett år tidigare. Vid kontakt med den aktuella veterinären framgick det att intyget var förfalskat.
  
Har erkänt
Ponnyägaren har erkänt att intyget är förfalskat och har bett så mycket om ursäkt. Disciplinnämnden skriver i sitt beslut att om förfalskningen inte uppdagats hade följden blivit att ponnyägaren sluppit betala anmälningsavgift, därmed ska bötesbeloppets storlek stå i relation till anmälningsavgiften och inte vara lägre än den dubbla anmälningsavgiften. Därför blev bötesbeloppet 1 000 kronor.

Länk till disciplinnämndens beslut


Annika Grundberg

Annika Grundberg



Läst 5055309 ggr Kommentarer Kommentera


Comfortuna VDL blev bästa sexåring i Falsterbo förra året.
Foto: Hippson
  
Nu är kvalreglerna klara för Elmia Scandinavian Horse Show, både för hoppningen och för dressyren. Det är också öppet att anmäla sig till tävlingarna.
  
– Det är så roligt att vi äntligen kan komma ut med vad som gäller för att rida. Det känns mycket bra att ordna tävlingar på Elmia som är en strålande ridsportanläggning, säger Anna Bråkenhielm, en av arrangörerna bakom det nya stora hästevenemanget på Elmia i Jönköping i ett pressmeddelande.
  
Så här ser kvalreglerna ut för hoppningen
4-åringar: De åtta bäst placerade från Falsterbo Horse Show och de åtta bäst placerade från Champion of the Youngsters bjuds in. Totalt 16 hästar.
5-åringar: De 23 bäst placerade 5-åriga hästarna från Falsterbo Horse Show och de 22 bäst placerade 5-åriga hästarna från Champion of the Youngsters bjuds in. 5 wildcards. Totalt 50 hästar.
6-åringar: De 23 bäst placerade 6-åriga hästarna från Falsterbo Horse Show och de 22 bäst placerade 6-åriga hästarna från Champion of the Youngsters bjuds in. 5 wildcards. Totalt 50 hästar.
7-åringar: De tio högst rankade 7-åriga hästarna i 1,40-hoppning den 1 september bjuds in. De tio högst rankade seniorerna får även ta med sig en 7-åring vardera. De tre högst rankade unga ryttarna får även ta med sig en 7-åring vardera. 2 wildcards. Totalt 25 hästar.
Inbjudna ryttare – seniorer: De 23 högst rankade seniorerna enligt Svenska Ridsportförbundets ranking i 1,45-hoppning och högre den 1 september, samt de fem bästa svenska ryttarna på FEI:s världsranking den 1 september, bjuds in. 2 wildcards. Dessa 30 ryttare får ta med sig tre hästar vardera. Totalt 90 ekipage.
Inbjudna ryttare – unga ryttare 16 till 21år: De 18 högst rankade unga ryttarna enligt SvRF:s ranking i 1,40-hoppning och högre per den 1 september bjuds in. 2 wildcards. Dessa 20 ryttare får ta med sig två hästar vardera. Totalt 40 ekipage.
Volkswagen Grand Prix: Öppen för de 15 högst rankade ryttarna på SvRF:s ranking i 1,50-hoppning och högre per den 1 september. Öppen för de fem bästa svenska ryttarna på FEI:s världsranking per den 1 september. Fylls på från SvRF:s ranking om det blir dubbletter. 10 wildcards. Totalt 30 ryttare.
Children och D-ponny – öppen för ryttare i åldern 12 till 14 år: Kval öppna för barn i åldern 12 till 14 år på både D-ponny och häst. Kvaltävling hos Jump Club vecka 35. Kvaltävling i Ljungby vecka 38. Från kvalen är de tre bästa D-ponnyekipagen och de tre bästa Children-ekipagen från respektive tävling välkomna att rida på Elmia. Ponny hoppar LA och Children hoppar 1,15 till 1,20. Kvalen genomförs med en omgång i inverkansridning och de 50 procent bästa (minst 10) rider en andra omgång, samma dag, i A1:a. På Elmia rider de 12 ekipagen en klass på lördagen och en klass på söndagen.

Så här ser kvalreglerna ut för dressyren
4-åringar: De 16 hästar med bäst resultat från de sex kvaltävlingar som anordnas av Swede Horse under augusti och september bjuds in. Alla 4-åriga hästar är välkomna att rida på dessa tävlingar, oavsett stambok. 4 wildcards. Totalt 20 hästar.
5-åringar: Anmäl via intresseanmälan på hemsidan. 3 wildcards. Totalt 15 hästar.
6-åringar: Anmäl via intresseanmälan på hemsidan. 3 wildcards. Totalt 15 hästar.
7-åringar: Anmäl via intresseanmälan på hemsidan. 3 wildcards. Totalt 10 hästar.

Lövsta Future Challenge rids också under tävlingarna, liksom Grand Prix-dressyr samt Grand Prix kür.

Här anmäler du dig till tävlingarna
Arrangörens hemsida


Ida Röök



Läst 5058358 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Sportkollen »



Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.