Sportkollen - Nya regler för ponny-SM publicerade idag

Sportkollen

FEB
13
2014

Nya regler för ponny-SM publicerade idag


Svenska Ridsportförbundet lägger mer fokus på stil i SM.
Arkvifoto: Tomas Holcbecher
 

Svenska Ridsportförbundet har publicerat de nya reglerna för ponny-SM och ändringarna inför år 2015. Det ligger mycket fokus på stil, något som aktiva i sporten debatterat både för och emot under vintern.

Nu införs stilbedömning för samtliga kategorier, max antal fel för vidare avancemang införs och resultat beräknas på placering. Dessutom koras ytterligare mästare under meetinget.
Redan på fredagens kväll kommer vi att ha nya svenska mästare i varje kategori, då som Svensk Mästare i Stilhoppning med tre medaljörer i varje kategori.

Enligt SvRF kommer årets svenska mästare i ponnyhoppning, som koras under tävlingens sista dag, vara en komplett ryttare som dels kan rida sin ponny med rytm och följsamhet, dels kan rida väl avvägt på en teknisk bana.
   


 

Från Svenska Ridsportförbundet:
 

Reglerna för ponny-SM i hoppning utomhus i sommar är klara och fastställda. Det blir en del förändringar jämfört med tidigare år. Bedömning stil införs för samtliga kategorier, max antal fel för vidare avancemang införs och resultat beräknas på placering. Dessutom koras ytterligare mästare under meetinget.

Bedömning stil eller stilhoppning har ingenting med stiligt, ytlighet och utseende att göra. En mer korrekt benämning är inverkansridning. Från och med 2014 kommer protokollen att omarbetas för att lägga än mer vikt vid takt, rytm och följsamhet. Kontrollerad ridning ger en större säkerhet för både häst och ryttare.

SM i hoppning för ponnyer utomhus har tre omgångar. Från och med i år har SM samma upplägg för alla kategorier ponnyer.

Första omgången har bedömning A:stil. Det innebär att antal fel och erhållen stilpoäng är avgörande för resultatet. Antal fel är i första hand avgörande.
Andra omgången har bedömning A1:a, vilket betyder att klassen avgörs med omhoppning bland de felfria i grundomgången.

För att komma till SM-final, tredje omgången, måste ryttaren både kunna rida med takt, rytm och följsamhet samt klara en teknisk bana och kanske dessutom en omhoppning.

- Med den här bedömningen får vi svenska mästare, och ryttare, som är duktiga på allt. En komplett ryttare. Den svenska mästaren är inte bara den bäste ryttaren för dagen, utan också en mycket bra och allsidig ryttare, säger Anneli Ingvarsson, landslagsledare för ponny, junior och children.

Bedömning i SM-finalen är A, med omhoppning om medaljerna om så krävs.


Nyheter 2014

  • På fredagskvällen efter de första kvalomgångarna koras meetingets första mästare. I varje kategori koras Svensk Mästare i Stilhoppning med tre medaljörer i varje kategori.
  • De ryttare som har mer än 12 fel i första omgången går inte vidare till omgång två. De rider en consolationklass på lördagsförmiddagen innan SM-klasserna startar.
  • För resultaträkning till SM-finalen, omgång tre, används platssiffermetoden. Bäst placerad i respektive klass får 1 poäng, näste 2 osv. Placering från omgång ett och två slås samman och erhållen poäng räknas om till fel enligt en speciell tabell. Den med lägst antal sammanlagda poäng startar med 0 fel i söndagens SM-final. För nästföljande ekipage multipliceras skillnaden i poäng med 0,5 osv. Fel i omgång tre läggs till resultatet. Mer information finns i SM-reglerna (pdf)
  • Kval till SM görs i Msv B. Minst två felfria grundhoppningar i 1,00 meter, 1,10 meter och 1,20 meter för B-, C- respektive D-ponnyer.Kval till inomhus-SM 2014 görs enligt samma regler.

SM-reglerna har arbetats fram av ledningen för svensk hoppsport och hoppkommittén, och sedan fastställts av Svenska Ridsportförbundets hoppkommitté och tävlingssektion. Sylve Söderstrand, förbundskapten i hoppning tycker att de nya reglerna är bra.

- Det här reglerna främjar en allsidig ryttare. Ryttaren ska kunna rida korrekt, felfritt och kunna genomföra mästerskapet på ett bra sätt.

Att rida med takt, rytm och följsamhet är viktigt för alla ryttare och en färdighet som följer med och utvecklas under åren. 

- Det här är ett jättebra upplägg och bra för utvecklingen på sikt, säger Maria Gretzer, A-tränare och en av inspiratörerna till Mountain Horse Ponny Cup, en cup med stilbedömning på distriktsnivå.

- Vi kommer att få se bra ridning från våra ryttare och inverkansridning blir en del av träningen hemma.

- Dessutom, tillägger hon, blir första kvalet en bra start på mästerskapet för ponnyerna. 


Nyheter 2015

  • Nästa år kommer kvalet till Ponny-SM att utökas med krav på genomförd hoppning med bedömning A:stil. Ekipage ska ha genomfört två godkända stilhoppningar för att vara kvalade till SM, förutom att de ska uppfylla övriga krav på SM-deltagande. Landslagsledningen kommer att välja ut de platser i hela landet där kval kan ske.
  • Tävlingar med bedömning A:stil som gäller som kval till nästa års SM kommer att finnas redan i år. De kan också fungera som förberedelse för årets SM.
  • Nästa år utses Svensk Mästare i Stilhoppning med stilhoppningskvalen och resultatet av omgång 1 på SM som avgörande faktorer. Mer information kommer om detta.

 

 Källa


taggar


Läst 19852 ggr


Mer från sportkollen


Foto: Tomas Holcbecher
  
FEI har släppt den långa listan med namn på de som har kvalificerat sig till OS och Paralympics i Rio. Det återstår för varje land att plocka ut de slutgiltiga lagen bland de kvalificerade. Deadline för OS är den 18 juli och för Paralympics den 15 augusti.
  
Här följer de svenska ryttare och hästar som har klarat kvalgränsen.

Hoppning:
Malin Baryard Johnsson/H&M Cue Channa, H&M Corporal
Rolf-Göran Bengtsson/Unita Ask, Clarimo Ask
Peder Fredricson/H&M All In, H&M Flip's Little Sparrow
Douglas Lindelöw/Udermus, Zacramento
Charlotte Mordasini/Romane du Thell, Miebello
Helena Persson/Bonzai H
Henrik von Eckermann/Yajamila, Gotha, Sansibar
Angelie von Essen/Newton Abbot

Lista samtliga länder hoppning

Dressyr:
Patrik Kittel/Déjà, Delaunay
Emilie Nyreröd/Miata
Jennie Larsson/Zircoon Spring Flower
Juliette Ramel/Buriel K.H
Mads Hendeliowitz/Jimmie Choo SEQ
Paulinda Friberg/Di Lapponia
Therese Nilshagen/Dante Weltino
Tinne Vilhelmson Silfvén/Don Auriello, Paridon Magi
Rose Mathisen/Zuidenwind

Lista samtliga länder dressyr

Fälttävlan:
Ludwig Svennerstål/King Bob, Aspe, Franzipan
Sara Algotsson Ostholt/Reality 39
Frida Andersén/Herta
Linda Algotsson/Fairnet, Fairnando
Niklas Lindbäck/Cendrillon, Focus Filiocus
Johan Lundh/Johnny Cash
Anna Nilsson/Luron

Lista samtliga länder fälttävlan

Paralympics:
Louise Etzner Jakobsson/Zernard

Lista samtliga länder Paralympics


Annika Grundberg

Annika Grundberg



Läst 5061058 ggr Kommentarer Kommentera


Arkivfoto: Tomas Holcbecher
  
En ponnyägare förfalskade ett veterinärintyg i samband med att ponnyn ströks från en tävling. Svenska Ridsportförbundets disciplinnämnd dömer ponnyägaren att betala 1 000 kronor i böter.
  
Det var i samband med Mantorpsryttarnas fälttävlan i april i år som ponnyn och dess ryttare inte kom till start. Ett par dagar senare fick arrangören ett veterinärintyg där det stod att ponnyn var konvalescent på grund av sjukdom. Personen som tog emot mejlet såg att intyget var skrivet med två olika pennor, och att det liknade ett intyg som samma ponnyägare hade lämnat in i samband med tävling ett år tidigare. Vid kontakt med den aktuella veterinären framgick det att intyget var förfalskat.
  
Har erkänt
Ponnyägaren har erkänt att intyget är förfalskat och har bett så mycket om ursäkt. Disciplinnämnden skriver i sitt beslut att om förfalskningen inte uppdagats hade följden blivit att ponnyägaren sluppit betala anmälningsavgift, därmed ska bötesbeloppets storlek stå i relation till anmälningsavgiften och inte vara lägre än den dubbla anmälningsavgiften. Därför blev bötesbeloppet 1 000 kronor.

Länk till disciplinnämndens beslut


Annika Grundberg

Annika Grundberg



Läst 5062183 ggr Kommentarer Kommentera


Comfortuna VDL blev bästa sexåring i Falsterbo förra året.
Foto: Hippson
  
Nu är kvalreglerna klara för Elmia Scandinavian Horse Show, både för hoppningen och för dressyren. Det är också öppet att anmäla sig till tävlingarna.
  
– Det är så roligt att vi äntligen kan komma ut med vad som gäller för att rida. Det känns mycket bra att ordna tävlingar på Elmia som är en strålande ridsportanläggning, säger Anna Bråkenhielm, en av arrangörerna bakom det nya stora hästevenemanget på Elmia i Jönköping i ett pressmeddelande.
  
Så här ser kvalreglerna ut för hoppningen
4-åringar: De åtta bäst placerade från Falsterbo Horse Show och de åtta bäst placerade från Champion of the Youngsters bjuds in. Totalt 16 hästar.
5-åringar: De 23 bäst placerade 5-åriga hästarna från Falsterbo Horse Show och de 22 bäst placerade 5-åriga hästarna från Champion of the Youngsters bjuds in. 5 wildcards. Totalt 50 hästar.
6-åringar: De 23 bäst placerade 6-åriga hästarna från Falsterbo Horse Show och de 22 bäst placerade 6-åriga hästarna från Champion of the Youngsters bjuds in. 5 wildcards. Totalt 50 hästar.
7-åringar: De tio högst rankade 7-åriga hästarna i 1,40-hoppning den 1 september bjuds in. De tio högst rankade seniorerna får även ta med sig en 7-åring vardera. De tre högst rankade unga ryttarna får även ta med sig en 7-åring vardera. 2 wildcards. Totalt 25 hästar.
Inbjudna ryttare – seniorer: De 23 högst rankade seniorerna enligt Svenska Ridsportförbundets ranking i 1,45-hoppning och högre den 1 september, samt de fem bästa svenska ryttarna på FEI:s världsranking den 1 september, bjuds in. 2 wildcards. Dessa 30 ryttare får ta med sig tre hästar vardera. Totalt 90 ekipage.
Inbjudna ryttare – unga ryttare 16 till 21år: De 18 högst rankade unga ryttarna enligt SvRF:s ranking i 1,40-hoppning och högre per den 1 september bjuds in. 2 wildcards. Dessa 20 ryttare får ta med sig två hästar vardera. Totalt 40 ekipage.
Volkswagen Grand Prix: Öppen för de 15 högst rankade ryttarna på SvRF:s ranking i 1,50-hoppning och högre per den 1 september. Öppen för de fem bästa svenska ryttarna på FEI:s världsranking per den 1 september. Fylls på från SvRF:s ranking om det blir dubbletter. 10 wildcards. Totalt 30 ryttare.
Children och D-ponny – öppen för ryttare i åldern 12 till 14 år: Kval öppna för barn i åldern 12 till 14 år på både D-ponny och häst. Kvaltävling hos Jump Club vecka 35. Kvaltävling i Ljungby vecka 38. Från kvalen är de tre bästa D-ponnyekipagen och de tre bästa Children-ekipagen från respektive tävling välkomna att rida på Elmia. Ponny hoppar LA och Children hoppar 1,15 till 1,20. Kvalen genomförs med en omgång i inverkansridning och de 50 procent bästa (minst 10) rider en andra omgång, samma dag, i A1:a. På Elmia rider de 12 ekipagen en klass på lördagen och en klass på söndagen.

Så här ser kvalreglerna ut för dressyren
4-åringar: De 16 hästar med bäst resultat från de sex kvaltävlingar som anordnas av Swede Horse under augusti och september bjuds in. Alla 4-åriga hästar är välkomna att rida på dessa tävlingar, oavsett stambok. 4 wildcards. Totalt 20 hästar.
5-åringar: Anmäl via intresseanmälan på hemsidan. 3 wildcards. Totalt 15 hästar.
6-åringar: Anmäl via intresseanmälan på hemsidan. 3 wildcards. Totalt 15 hästar.
7-åringar: Anmäl via intresseanmälan på hemsidan. 3 wildcards. Totalt 10 hästar.

Lövsta Future Challenge rids också under tävlingarna, liksom Grand Prix-dressyr samt Grand Prix kür.

Här anmäler du dig till tävlingarna
Arrangörens hemsida


Ida Röök



Läst 5065232 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Sportkollen »



Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.