Sportkollen - Douglas åtta i världscupen – Steve Guerdat segrade

Sportkollen

APR
20
2015

Douglas åtta i världscupen – Steve Guerdat segrade


Steve Guerdat från Schweiz segrade i världscupfinalen.
Foto: Haide Westring

Uppdatering klockan 23.52:
Med andan i halsen vinner Steve Guerdat världscupfinalen i Las Vegas. Han river tidigt på banan, och mot sista hindret får han ett riktigt stort läge och satsar framåt. Det är med drygt 20 hundradelar han vinner före Penelope Leprevost och Bertram Allen

Utanför banan kramar han om hästskötaren och teamet kan knappt stå still – vilken seger. Utanför framridningen betalar han även en kvinna som skrattar glatt, vad tror ni – hade de slagit vad om att han skulle vinna eller inte?  Inte nog med att han tog OS-guld i London 2012, han vinner även i Las Vegas – inga dåliga titlar.

Douglas Lindelöw slutar på åttonde plats – det är helt otroligt, vilken debut!

Resultat
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Uppdatering klockan 23.49:
Neej, Molly Malone V river tidigt på banan, men Bertram Allen behåller sitt lugn och lotsar henne runt resten av banan felfritt. Den unge irländaren slutar troligtvis på en andraplats – för Steve Guerdat har "råd" att riva två hinder och få ett tidsfel. Blir hans resultat bättre än så – då vinner han.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Uppdatering klockan 23.47:
Penelope Leprevost får ett nedslag inne på banan, men hon kommer att sluta bland de tre bästa. Nu återstår det att se om Bertram Allen och Steve Guerdat hamnar före eller efter henne.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Uppdatering klockan 23.44:
Jos Verlooy gjorde allt perfekt under hela banan – fram till sista hindret. På vägen ut från banan är han djupt ångerfull över att han drog i tyglarna mot sista hindret – och säger "good boy" upprepade gånger till Domino.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Uppdatering klockan 23.40:
Den 19-årige Flexible och Richard Fellers låg i delad ledning när kvällens hoppning började. Efter första omgången föll de några placeringar – och nu föll två bommar till. Det lägger ekipaget på en sjundeplats i skrivande stund.

Även Elizabeth Madden får ett nedslag med Simon, hon slutar sin tävling med 10 fel totalt.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Uppdatering klockan 23.38:
Maikel van de Vleuten och VDL Groep Verdi Tn N.O.P. sätter nollan! Det gör att ekipaget behåller sin sjundeplats i skrivande stund.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 23.36: 
Martin Fuchs och PSG Future får tre rivningar inne på banan, något som gör att han direkt faller ner från åttonde till elfte plats.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Uppdatering klockan 23.33:
Han är helt iskall! Douglas Lindelöw rider in på banan med Casello och klarar utmaning på utmaning. Dock faller två bommar, på de två hinder som kommer snabbt ur sväng. Men vilken världscupfinal han levererar med Casello – vilken debut! Ekipaget kommer hamna bland de tio bästa.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 23.30:
Jur Vrieling får ett rivning och ett tidsfel, det ger honom totalt 20 fel i denna världscupfinal och just nu en 11:e plats.

Nu Douglas!
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 23.27:
Lucy Davis får lite revansch i denna andra omgång med Barron. Hon rider honom framåt på samtliga distanser och slutar på 19 fel totalt efter denna helg.
McLain Ward utgår med Rothchild efter tre hinder och en rivning.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 23.19:
Gerco Schröder rider felfritt på hinder med Glock's Cognac Champblanc, men det blir ett tidsfel. Nu har han inte med toppstriden att göra, men det kan bli avgörande när vi närmar oss topp fem.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 23.16: 
Tre av de första fem hästarna har haft tidsfel inne på banan. Senast nu Bassem Hassan Mohammed och Primeval Dejavu, som fick en rivning och ett tidsfel.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Uppdatering klockan 23.10:
Kevin Staut och Qurack de Falaise HDC slutar på totalt 29 fel, efter en rivning i denna avslutande runda. Fransmannen har inte haft sin bästa final, och valde att låta Silvana stå över denna avslutande dag och kallade in sin fina fux i stället.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Uppdatering klockan 23.07:
Den svenskägda Baronez fick fem nedslag tillsammans med Kirsten Coe och slutar på totalt 42 fel i denna världscupfinal. Det har varit tre tuffa dagar för hästarna i Las Vegas, jag tror att vi kommer få se fler rivningar i denna avslutande omgång.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 23.03:
Om några få minuter startar det igen. Douglas har allt att vinna – och vi kommer hålla tummarna! Douglas går ut som startnummer 12 av de 20 ryttarna.
  
Nedan är banan som ryttarna tar sig an denna runda:


Uppdatering klockan 22.24:
Hemmafavoriten Richard Fellers faller hela sex placeringar efter sin runda. Flexible river två hinder inne på banan och får då med sig åtta fel till andra omgången. Det gör att Steve Guerdat har "råd" att riva ett hinder i andra omgången – och fortfarande vinna.
  
Så här ser ställningen ut inför andra rundan, som rids om drygt 30 minuter:


Uppdatering klockan 22.21:
Steve Guerdat fortsätter att hålla "nollan". Han hade ett fläckfritt resultat med sig in i finalen, och han rider en felfri runda inne på banan. Det är inte ofta vi ser Steve le med hela ansiktet – nu kan han inte låta bli. Albfuehren's Paille såg knappt trött ut när hon gick från banan.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Uppdatering klockan 22.19:
Bertram Allen och Molly Malone V fick ett nedslag inne på banan. Det såg nästan ut som att hon uppfattade den stora oxern som ett räcke – när hon satte ner frambenen för tidigt. Nu åker han ner i listan och hamnar med Penelope på fem poäng.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Uppdatering klockan 22.16:
Nu drar det ihop sig. De fyra ryttare som är kvar har under helgen presterat bäst inne på banan. Penelope Leprevost och Vagabond de la Pomme red en felfri runda och behåller sina fem poäng, som hon hade med sig in i i finalen.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Uppdatering klockan 22.13:
Jos Verlooy
och Domino är ett riktigt sammansvetsat team. Jos har utbildat hästen sedan den var fyra år. Var det kanske det som gjorde att ekipaget tog sig över den sista oxern? Det blev ett ordentligt språng där både häst och ryttare fick kämpa – men det blev en felfri runda!

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Uppdatering klockan 22.11:
Elizabeth Madden ser till att hon och Simon sätter kvällens tredje felfria runda. Den hästen är helt otrolig, som han hoppar – med hela publikens stöd. Hon står därmed kvar med sina sex fel som hon hade med sig in i denna finalrunda.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Uppdatering klockan 22.09:
Både Lucy Davis och Jur Vrieling faller i resultatlistan efter sina rundor. Bommarna vill helt enkelt inte ligga kvar för ryttarna. Lucy såg besviken ut efter ritten, men Jur klappade om Zirocco Blue med ett leende på läpparna.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Uppdatering klockan 22.02:

Maikel van der Vleuten följer upp Douglas felfria runda med ännu en felfri ritt. VDL Groep Verdi Tn N.O.P. behövde mycket hjälp av sin ryttare runt banans sista hinder, men det var felfritt! Snyggt!

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Uppdatering klockan 21.59:
JAAAA!!! Herregud! Douglas Lindelöw kommer in på arenan och sätter den första felfria ritten! Noll fel för honom och Casello. Vilken runda, vilken häst och vilken ryttare! Nu kommer han bli bland de tio bästa i finalen, det vågar vi faktiskt påstå. Men än är det inte klart.


Yes, där satt den!

Glädjen är total i svensklägret. Förbundskapten Sylve Söderstrand kramar om mamma Agnetha Lindelöw medan Hippsons gästbloggare, hästskötaren Madelen Isaksson, inte kan sluta klappa på Casello.
 
Foto: FEI-TV

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Uppdatering klockan 21.51:
När halva startfältet varit inne på banan har vi ännu inte fått en felfri runda. Ändå såg det ut som att Sergio Alvarez Moya med Carlo 273 skulle klara det. Men en bom föll, på banans högsta räcke. Alldeles strax är det Douglas Lindelöw, vi håller tummarna!
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 21.46:
Det såg länge ut som att Hans-Dieter Dreher och Cool and Easy skulle leverera klassens första felfria ritt, men så blev det inte. Mot slutet föll tyvärr två bommar, men just nu är han med till omgång II.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 21.44:
Både Edesa S Banjan och Tulago ser lite matta ut efter tävlandet i Las Vegas. Banjan och Geir Gulliksen får nedslag på fem hinder, även Pius Schwizer får många nedslag.

Även Daniel Zettermans tidigare häst, Spirit Magic, får det tufft inne på banan. Ryttaren Manuel Alvarez Ruixgalindo från Mexico får stor hjälp av valacken. Han fullkomligt kastar sitt hjärta över trekombinationen när han kämpar för att klara sig över den sista oxern. När det blir ännu en grov rivning på en oxer väljer Manuel att utgå.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Uppdatering klockan 21.32: 
Shejk Ali Bin Khalid Al Thani skakade på huvudet över sista hindret. Frambommen föll och gav honom fyra fel. Han red en bra runda, och First Devision förtjänade faktiskt att få vara felfri, så vi förstår honom.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 21.28:
Kirsten Coe har bytt till den svenskägda Baronez inför denna omgång. Ekipaget får till en riktigt bra runda och går i mål med fyra fel. 

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Uppdatering klockan 21.24:
När Laura Kraut river första hindret har vi i facit att tre av fyra ryttare har rivit just den oxern. Tuff start på banan. Hon och Nouvelle går i mål med tre rivningar.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ __ 

Uppdatering klockan 21.22:
Efter att amerikanska Chris Sorensen rivit tre hinder kommer Italiens Luca Maria Moneta in som tredje ryttare med Connery. Han får till en riktigt riktigt bra runda, men en bom faller. Nu har vi verkligen sett vad banan går för – den är tuff, men inte omöjlig.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Uppdatering klockan 21.16:

Då är vi igång, Andis Varna inledde med den svenskuppfödda KS Coradina. Ekipaget utgick efter att ha rivit första hindret, och sen fortsatte bommarna falla. Det har varit en tuff utmaning för den nioåriga hästen i Las Vegas – och ett klokt beslut att utgå.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

FÖRHANDSINFORMATION

Det kommer att bli en rafflande och tuff upplösning på hoppningens världscupfinal som rids i Thomas & Mack Arena i Las Vegas, USA, på söndagskvällen svensk tid. Du kan följa den via SVT Play (länk nedan) och vår direktrapport från klassen här.

Det är riktigt tajt i toppen och vad som helst kan hända. Leder gör Steve Guerdat, men som sagt – det är inte med några stora marginaler. Och han delar förstaplatsen med USA:s Rich Fellers.

Hoppningens världscupfinal avslutas med två rundor på 1,60-höjd, de 20 bästa och de som är felfria i runda ett går vidare till omgång två och eventuellt krävs det omhoppning efter dessa två rundor för att avgöra vem som vinner totalt.

Douglas Lindelöw är med i matchen, och går ut som nummer 18 i det 29 ekipage stora startfältet.
Nu håller vi tummar och tår för att han och Casello presterar på topp. Klockan 20.50 drar det igång!

Här ser du totala rankningen inför de sista omgångarna.
Douglas Lindelöw och Casello går ut som ekipage nummer 18, se startlista här.
Här ser du banskiss för första rundan.
Här ser du banskiss för andra rundan.
Här kan du följa klassen via FEI-TV (betalkanal).
Här kan du följa klassen via SVT Play, direkt.

FEI-TV visar banan:


Heja Douglas! Foto: Haide Westring 



Läst 19633 ggr


Mer från sportkollen


Foto: Tomas Holcbecher
  
FEI har släppt den långa listan med namn på de som har kvalificerat sig till OS och Paralympics i Rio. Det återstår för varje land att plocka ut de slutgiltiga lagen bland de kvalificerade. Deadline för OS är den 18 juli och för Paralympics den 15 augusti.
  
Här följer de svenska ryttare och hästar som har klarat kvalgränsen.

Hoppning:
Malin Baryard Johnsson/H&M Cue Channa, H&M Corporal
Rolf-Göran Bengtsson/Unita Ask, Clarimo Ask
Peder Fredricson/H&M All In, H&M Flip's Little Sparrow
Douglas Lindelöw/Udermus, Zacramento
Charlotte Mordasini/Romane du Thell, Miebello
Helena Persson/Bonzai H
Henrik von Eckermann/Yajamila, Gotha, Sansibar
Angelie von Essen/Newton Abbot

Lista samtliga länder hoppning

Dressyr:
Patrik Kittel/Déjà, Delaunay
Emilie Nyreröd/Miata
Jennie Larsson/Zircoon Spring Flower
Juliette Ramel/Buriel K.H
Mads Hendeliowitz/Jimmie Choo SEQ
Paulinda Friberg/Di Lapponia
Therese Nilshagen/Dante Weltino
Tinne Vilhelmson Silfvén/Don Auriello, Paridon Magi
Rose Mathisen/Zuidenwind

Lista samtliga länder dressyr

Fälttävlan:
Ludwig Svennerstål/King Bob, Aspe, Franzipan
Sara Algotsson Ostholt/Reality 39
Frida Andersén/Herta
Linda Algotsson/Fairnet, Fairnando
Niklas Lindbäck/Cendrillon, Focus Filiocus
Johan Lundh/Johnny Cash
Anna Nilsson/Luron

Lista samtliga länder fälttävlan

Paralympics:
Louise Etzner Jakobsson/Zernard

Lista samtliga länder Paralympics


Annika Grundberg

Annika Grundberg



Läst 5052523 ggr Kommentarer Kommentera


Arkivfoto: Tomas Holcbecher
  
En ponnyägare förfalskade ett veterinärintyg i samband med att ponnyn ströks från en tävling. Svenska Ridsportförbundets disciplinnämnd dömer ponnyägaren att betala 1 000 kronor i böter.
  
Det var i samband med Mantorpsryttarnas fälttävlan i april i år som ponnyn och dess ryttare inte kom till start. Ett par dagar senare fick arrangören ett veterinärintyg där det stod att ponnyn var konvalescent på grund av sjukdom. Personen som tog emot mejlet såg att intyget var skrivet med två olika pennor, och att det liknade ett intyg som samma ponnyägare hade lämnat in i samband med tävling ett år tidigare. Vid kontakt med den aktuella veterinären framgick det att intyget var förfalskat.
  
Har erkänt
Ponnyägaren har erkänt att intyget är förfalskat och har bett så mycket om ursäkt. Disciplinnämnden skriver i sitt beslut att om förfalskningen inte uppdagats hade följden blivit att ponnyägaren sluppit betala anmälningsavgift, därmed ska bötesbeloppets storlek stå i relation till anmälningsavgiften och inte vara lägre än den dubbla anmälningsavgiften. Därför blev bötesbeloppet 1 000 kronor.

Länk till disciplinnämndens beslut


Annika Grundberg

Annika Grundberg



Läst 5053648 ggr Kommentarer Kommentera


Comfortuna VDL blev bästa sexåring i Falsterbo förra året.
Foto: Hippson
  
Nu är kvalreglerna klara för Elmia Scandinavian Horse Show, både för hoppningen och för dressyren. Det är också öppet att anmäla sig till tävlingarna.
  
– Det är så roligt att vi äntligen kan komma ut med vad som gäller för att rida. Det känns mycket bra att ordna tävlingar på Elmia som är en strålande ridsportanläggning, säger Anna Bråkenhielm, en av arrangörerna bakom det nya stora hästevenemanget på Elmia i Jönköping i ett pressmeddelande.
  
Så här ser kvalreglerna ut för hoppningen
4-åringar: De åtta bäst placerade från Falsterbo Horse Show och de åtta bäst placerade från Champion of the Youngsters bjuds in. Totalt 16 hästar.
5-åringar: De 23 bäst placerade 5-åriga hästarna från Falsterbo Horse Show och de 22 bäst placerade 5-åriga hästarna från Champion of the Youngsters bjuds in. 5 wildcards. Totalt 50 hästar.
6-åringar: De 23 bäst placerade 6-åriga hästarna från Falsterbo Horse Show och de 22 bäst placerade 6-åriga hästarna från Champion of the Youngsters bjuds in. 5 wildcards. Totalt 50 hästar.
7-åringar: De tio högst rankade 7-åriga hästarna i 1,40-hoppning den 1 september bjuds in. De tio högst rankade seniorerna får även ta med sig en 7-åring vardera. De tre högst rankade unga ryttarna får även ta med sig en 7-åring vardera. 2 wildcards. Totalt 25 hästar.
Inbjudna ryttare – seniorer: De 23 högst rankade seniorerna enligt Svenska Ridsportförbundets ranking i 1,45-hoppning och högre den 1 september, samt de fem bästa svenska ryttarna på FEI:s världsranking den 1 september, bjuds in. 2 wildcards. Dessa 30 ryttare får ta med sig tre hästar vardera. Totalt 90 ekipage.
Inbjudna ryttare – unga ryttare 16 till 21år: De 18 högst rankade unga ryttarna enligt SvRF:s ranking i 1,40-hoppning och högre per den 1 september bjuds in. 2 wildcards. Dessa 20 ryttare får ta med sig två hästar vardera. Totalt 40 ekipage.
Volkswagen Grand Prix: Öppen för de 15 högst rankade ryttarna på SvRF:s ranking i 1,50-hoppning och högre per den 1 september. Öppen för de fem bästa svenska ryttarna på FEI:s världsranking per den 1 september. Fylls på från SvRF:s ranking om det blir dubbletter. 10 wildcards. Totalt 30 ryttare.
Children och D-ponny – öppen för ryttare i åldern 12 till 14 år: Kval öppna för barn i åldern 12 till 14 år på både D-ponny och häst. Kvaltävling hos Jump Club vecka 35. Kvaltävling i Ljungby vecka 38. Från kvalen är de tre bästa D-ponnyekipagen och de tre bästa Children-ekipagen från respektive tävling välkomna att rida på Elmia. Ponny hoppar LA och Children hoppar 1,15 till 1,20. Kvalen genomförs med en omgång i inverkansridning och de 50 procent bästa (minst 10) rider en andra omgång, samma dag, i A1:a. På Elmia rider de 12 ekipagen en klass på lördagen och en klass på söndagen.

Så här ser kvalreglerna ut för dressyren
4-åringar: De 16 hästar med bäst resultat från de sex kvaltävlingar som anordnas av Swede Horse under augusti och september bjuds in. Alla 4-åriga hästar är välkomna att rida på dessa tävlingar, oavsett stambok. 4 wildcards. Totalt 20 hästar.
5-åringar: Anmäl via intresseanmälan på hemsidan. 3 wildcards. Totalt 15 hästar.
6-åringar: Anmäl via intresseanmälan på hemsidan. 3 wildcards. Totalt 15 hästar.
7-åringar: Anmäl via intresseanmälan på hemsidan. 3 wildcards. Totalt 10 hästar.

Lövsta Future Challenge rids också under tävlingarna, liksom Grand Prix-dressyr samt Grand Prix kür.

Här anmäler du dig till tävlingarna
Arrangörens hemsida


Ida Röök



Läst 5056697 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Sportkollen »



Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.