Sportkollen - To sälja or not to sälja - that is the question!

Sportkollen

JUN
30

To sälja or not to sälja - that is the question!

och just nu är jag förvirrad :)
Så jag låter tiden utvisa vad svaret blir.

Igår fick Cajza vila iallafall, jag kom till stallet 21.30 i klänning och finskor. Ombytning till gummistövlar för att mocka - dom fick sig många skratt i stallet när dom såg mig!

Idag och imorgon blir det träning på ridbanan, sen på lördag ska vi tävla i Vallentuna.
Där hoppar vi 110 + 115.
Jag känner stressen eftersom jag även ska åka till Falsterbo tiiiidig morgon på söndag.
Och huset är upp och ned, tvätten otvättad och det är många saker på min "to-do" lista.

/annelie, med näsan ovanför vattenytan - so far!

 

 


taggar


Läst 28367 ggrcomments powered by Disqus

Mer från sportkollen

APR
18

Nära nytt världsrekord för Charlotte och Valegro

Foto: Haide Westring

UPPDATERING klockan 00.37:

Det blir alltså Charlotte Dujardin och Valegro som tar med sig storvinsten hem! Vinnarbucklan är deras och marginalen till tvåan blev nästan hela tio procent. Snacka om överlägset! I dag fick de 94,196 procent. Världsrekordet, som de ju själva innehar, ligger på 94,300 procent, så det var inte långtifrån! Tvåa i klassen blev Hollands Edward GalGlock´s Undercover med 84,696 procent och trea tyska Jessica von Bredow-Werndl på Unee BB med 80,393 procent.

Paulinda Friberg och Di Lapponia T kom på 14:e plats, medan vi hittar Malin Hamilton på 15:e plats med Fleetwood. 

Malin Hamilton startade som nummer 8. Efter en spänd inledning visade ekipaget en fin avspänd skritt och jämna slutor till höger och vänster. Det blev någon miss i galoppombytena och piafferna var inte heller idag riktigt på plats. 70,625 procent blev det totalt.

Paulinda Friberg på Di Lapponia T kom in direkt efter Malin Hamilton. De visade riktigt fina övergångar mellan piaff och passage, men missar i båda piruetterna och i något galoppombyte kostade tyvärr och ekipaget slutade på 71 procent blankt. 

USA:s Steffen Peters på Legolas blev utesluten ur klassen, enligt Eurodressage fann man blod på hästen när den kontrollerades efter ritten. 

Här hittar du fullständigt resultat. 

UPPDATERING klockan 00.08:

Charlotte Dujardin och Valegro! Alltså – vad säger man? Det ser så enkelt ut, bara flyter på så att man blir – mållös! Vilken ritt! Men inget världsrekord denna världscupfinal, även om det ska extremt mycket till om någon ska klå henne på topp-positionen. 94,196 procent får de idag, världsrekordet är ju hennes eget på 94,300 procent! Helt otroligt!

UPPDATERING klockan 23.54:

Hollands Hans Peter Minderhoud och Glock's Flirt har gått upp i ledning, men det var innan USA:s Laura Graves kom in på banan. Hon och Verdades visade ett nästan felfritt program, men valacken ryggade för något intill banan och så ställde publiken till det för ekipaget när de applåderade i en sluta. Laura kunde dock lugna Verdades igen efter att han gasade iväg på diagonalen och sedan höll sig publiken faktiskt tyst. 79,125 procent fick de, upp i ledning. Arenan kokar! Nu Charlotte Dujardin! 

Här hittar du aktuell ställning. 

UPPDATERING klockan 23.37:

Tyska Isabell Werth fick till en nästintill felfri ritt med El Santo NRW. Dock skyggade valacken för något vid sidan av banan i början av uppvisningen, men de fick 77,857 procent – och går upp i ledning. 

UPPDATERING klockan 23.16:

Nu är vi igång igen! Inessa Merkulova från Ryssland med Mister X blir först i startfältet att slå sitt personbästa. Hon är riktigt, riktigt nöjd med sin fina ritt som gav 76,893 procent – upp i ledning alltså!

UPPDATERING klockan 22.50:

Paulinda Friberg och Di Lapponia T gör många riktigt fina rörelser, men Paulinda ser ändå lite besviken ut när hon rider ut från banan. Det blev en del kostsamma missar – bland annat i piruetterna, där Di Lapponia T bytte galopp i utgången. Å andra sidan visade de mjuka övergångar mellan piaff och passage. Men missarna blir dyra, 71,00 procent får de, och petar ner Malin Hamilton från sjätteplatsen.

Nu är det paus i 20 minuter innan nästa ekipage äntrar banan. Här ser du ställningen så här långt, det är danskt i ledning i halvtid. 

UPPDATERING klockan 22.35:

Malin Hamilton och Fleetwood gör sitt yttersta inne på banan, givetvis till musik av brittiska gruppen Fleetwood Mac. Piaffen sitter inte riktigt som den ska och det drar förmodligen ner en del. I början ser det också lite hastigt ut, men så småningom verkar den 16-årige valacken slappna av mer och mer. I en av travlängningarna river de ner applåder från publiken, men Fleetwood påverkas inte av det. De visar även fin, avspänd, ökad skritt och fina galoppombyten. De belönas med 70,625 procent, in på en sjätteplats så här långt. Nu kommer Paulinda Friberg in på banan! 

UPPDATERING klockan 22.22:

Mikala Munter Gundersen och My Lady får hjälp fram till sista hälsningen - så mycket klappningar från publiken gör dock My Lady lite störd. Men, detta påverkar inte procenten så mycket. De går båda upp i ledning med 75,018 procent och Mikaela kan inte hålla tårarna tillbaka när procenten visas. Nu är Lars Petersen inne på banan – sedan kommer Malin Hamilton med Fleetwood!

UPPDATERING klockan 22.05:

Tyska Fabienne Lütkemeier och Qui Vincit Dynamis gjorde en riktigt imponerade uppvisning till pampig, dramatisk musik. Till en början är valacken riktigt spänd, men slappnar av mer och mer ju längre programmet skrider. Ekipaget river ner applåder mitt i uppvisningen efter att ha satt alla galoppombyten i varje på diagonalen. Dessvärre snubblar valacken till under uppridningen, slutligt resultat för paret blir 74,804 procent och de går upp i ledningen.

UPPDATERING klockan 21.40: 

Nu är vi i gång – dressyrens världscup ska avgöras! Som andra ryttare ut tar danska Agnete Kirk Thinggaard på Jojo Az revansch från Grand Prix-klassen och presenterar ett riktigt fint kür-program. Hon visar rörelserna till musik av Lady Gaga och Adele – uppfriskande. Agnete fick en del missar, bland annat taktfel i en av passagerna. Hon får 74,036 procent. 

Dessförinnan har ryska Tatiana Dorofeeva och Kartsevo Upperville visat upp sin kür, och fick 69,357 procent. 

Här kan du följa klassen via online-resultat.

–––––––––

FÖRHANDSINFORMATION: 


Malin Hamilton och Paulinda Friberg rider final under lördagen.
Foto: Haide Westring 

För den dressyrintresserade bjuds det på en riktig tv-fest på lördagen. I drygt tre timmar sänder SVT24 från dressyrens världscupfinal i Las Vegas, där Malin Hamilton och Paulinda Friberg rider.

Finalen börjar 21.15 svensk tid med Tatiana Dorofeeva från Ryssland som första startande. SVT har lagt extra lång sändningstid för klassen, drygt 30 minuter mer än vad som krävs, för att inte upprepa sin miss från världscupen i Gothenburg Horse Show. För er som vill ha några hållpunkter kan vi tipsa om följande starttider:

22.25 – Malin Hamilton och Fleetwood
22.35 – Paulinda Friberg och Di Lapponia T
därefter kommer en paus på 20 minuter innan de bästa från Grand Prixen är uppradade med Charlotte Dujardin och Valegro som går in på banan klockan 23.55.

Startlista, baserad på amerikansk tid (9 timmar efter)
SVT24, direktsändning 
FEI-TV, direktsändning (Betalkanal)

Läs vår direktrapport från GP-klassen här
När Paulinda kom in på arenan i GP-klassen sade hon till sig själv att inte vara feg, läs mer här.  

Charlotte Dujardin berättar om Valegros jetlag och hur han påverkats av värmen:


Edward Gal pratar om känslan inne på arenan – och om hur Glock´s Undercover reagerade:


Steffen Peters var mer än nöjd över sin tredjeplats i torsdagens Grand Prix:


Läst 4680 ggr Kommentarer Kommentera

APR
18

8:e plats för Douglas Lindelöw i Las Vegas


Douglas och Casello ligger på 17:e plats efter tidshoppningen. 
Foto: Haide Westring
 

Summering av nattens klass:
Det var ingen lätt bana som väntade på ryttarna i The Tomas & Mack Arena i Las Vegas. För att ta sig till söndagens stora final gällde det att vara fokuserad och kvick i svängarna inne på den trånga arenan. Endast sex ryttare klarade uppgiften felfritt och välkomnades till omhoppningen. Douglas Lindelöw fick en rivning med Casello, precis som för många andra föll en bom i trekombinationen för ekipaget.
Flera "favorit-tippade" ryttare har fallit i andra omgången, bland annat Patrice Delaveau, silvermedaljör från VM i somras blev utesluten efter två stopp. Även Kevin Staut fick ett stopp med Silvana, något som gjorde att han föll ner i resultatlistan.

Douglas ligger på 12:e plats inför den stora finalen på söndag.

Resultat

Ställningen inför söndag:


_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Omhoppning:

Geir Gulliksen och Lucy Davis satsade allt i omhoppningen, tyvärr blev det 4 fel för båda ekipagen. Elizabeth Madden och Simon gick in som tredje ekipage med en felfri runda och tiden 33,31 sekunder. McLain Ward fick ett stopp i omhoppningen och rivningar, det ger ett resultat på 18 fel. Steve Guerdat går upp i ledningen efter en snabb omhoppning med en gnutta tur. En av bommarna var uppe och vände i luften, men landade i hållaren igen. Sist ut var Richard Fellers med Flexible, men en bom föll - och vinsten gick till Steve Guerdat.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 05.55:
19-årige Bertram Allen river c-hindret med Molly Malone V. Det gör att han slutar på en sjundeplats och Douglas Lindelöw slutar på en åttondeplats – och är med till söndagens final!!
Klassen är dock inte klar ännu, nu väntar omhoppning för sex ryttare.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Uppdatering klockan 05.52:
Rich Fellers
och Flebile är med till omhoppning efter en riktigt snygg runda.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Uppdatering klockan 05.49:
Jur Vrieling
slutar på 6 fel med VDL Zirocco Blue N.O.P, det såg länge ut att bli en felfri runda, men c-hindret i kombinationen blev en för tuff utmaning. Det är nu två ryttare kvar i klassen.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 05.46:
Patrice Delaveau
blir utesluten efter två stopp på banan. Ett missförstånd på ett av banans räcke ledde till första stoppet, därefter kom de inte optimalt in i trekombinationen, så Orient Express stannade på b-hindret.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Uppdatering klockan 05.43:
Steve Guerdat
sätter den sjätte felfria rundan i klassen. Albfuehren's Paille hoppade verkligen med hjärtat under denna runda.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Uppdatering klockan 05.38:
Unga Martin Fuchs får en rivning på b-hindret under sin runda med PSG Future, precis som Penelope Leprevost och Vagabond de la Pomme . De tre senaste ryttarna har rivit samma hinder.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 05.36:
Även Jos Verlooy river ett hinder med Domino och går in strax efter Douglas i resultatlistan.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Uppdatering klockan 05.34:
Maikel Van der Vleuten
får ett nedslag med  VDL Groep Verdi Tn N.O.P. och går in på sjätteplats – efter Douglas Lindelöw och Casello som fortfarande ligger femma.

 _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 05.30:
Cornet d'Amour
och Daniel Deusser river två hinder, och kommer inte längre kunna försvara förra årets seger.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 05.26:
Sergio Alvarez Moya
och Carlo 273 får två nedslag, även Bassem Hassan Mohammed river inne på den tuffa banan och slutar på 8 fel. Det betyder att med 10 startande kvar ligger Douglas femma – oavsett placering är han klar för söndagens final! 
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _  

Uppdatering klockan 05.23:
McLain Ward
rider även han en felfri ritt! Nu är det fyra ekipage till omhoppning, tre av dem är från hemmanationen USA.
_ _ _ _ _ __ _ _ _ _ 

Uppdatering klockan 05.21:
När Kevin Staut säger "hoppa", då vill inte alltid Silvana. Det var länge sen vi såg ett stopp från den hästen, men det har hänt innan – och det hände på hinder nummer två i dag. Ekipaget fick även en rivning och slutar på 9 fel.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 05.18:
Vi lägger till Elizabeth Madden och Simon på omhoppningslistan efter en snygg och felfri runda.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 05.16:
Där kom klassens andra nolla! Äntligen – nu blir det omhoppning. Just nu står det mellan Geir Gulliksen och Lucy Davis med Barron.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 05.13:
VILKEN RUNDA!!! Douglas
och Casello bjuder på hoppning av högsta klass! Tyvärr faller c-hindret i trekombinationen, ekipaget slutar på 4 fel. Men vi kan nog med säkerhet säga att ekipaget är med till söndagens final.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 


Uppdatering klockan 05.10:
Gerco Schröder
kommer runt med ett nedslag och ett tidsfel. Nu Douglas!
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 04.59:
Amerikanska Kirsten Coe red svenskägda hingsten Czardas 30 – som hoppade felfritt i går. I dag blir det 17 fel.
Nu blir det en kort sladdpaus, därefter är det dags för Gerco Schröder – sen Douglas Lindelöw


Douglas och Casello på framhoppningen.
Foto: Skärmdump FEI-tv
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 04.55:
Jack Towell
från USA utgick med Jennifer Gates Lucifer V efter att Lucifer fått det riktigt utmanande i båda kombinationerna. I den inledande tvåkombinationen slog han ner bommen på a-hindret, snubblade nästan på den, men klarade ändå b-hindret! Imponerande. Dock skrämde det nig hästen lite för in i trekombinationen var han väldigt försiktig – något som inte går i den utmaningen. Han satte sig på rumpan i b-hindret och där var ritten slut.

Geir Gulliksen är fortfarande den enda felfria efter 16 ryttare. 
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Uppdatering klockan 04.49:
Wow, när man se rundor som Hans-Dieter Drehers känns det inte som att klockan är strax innan 05 på morgonen. Det var ridning av högsta klass! Tyvärr föll den där bakbommen på oxern i trekombinationen – som för så många andra. Hans-Dieter klappar om Cool and Easy på vägen ut och ser ändå nöjd ut med sina 5 fel.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 04.46:
Både Laura Kraut och Pius Schwizer får 8 fel, men riktigt fina rundor. Tyvärr går man inte vidare till omhoppning då, men ryttarna ser ändå nöjda ut efter sina ritter – speciellt Laura som klappar om Nouvelle hela vägen ut.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 04.43:
Det är kombinationerna som skapar problem i dagens klass, det kan vi med säkerhet säga nu efter 11 ekipage där alla utom två fått nedslag i den stora trekombinationen. Endast Geir Gulliksen är felfri just nu.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _
 
Uppdatering klockan 04.41:
Nya Zeelands Katie Laurie får problem i trekombinationen och rider på igen, men Kiwi Iron Mark är redan lite uppskrämd från första försöket. Hästen hoppar c-hindret - ett 1,50-räcke stillastående. Då väljer Katie att inte hoppa banans sista hinder, utan utgår.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 04.35:
Amerikanska Karl Cook kommer ut från banan med 8 fel, efter en ganska bra runda. Men undrar hur dyr den hästen är med skoningen? Jonkheer Z drog nämligen av sig ena skon inne på banan – precis som i går.

Samtidigt som jag funderar över skoningen håller amerikanske Todd Minikus på att flyga av sin Babalou. Hon hoppade helt otroligt över ett räcke – något som fick Todd att tappa balansen. Men hans hobby är tydligen att rida på tjurar, så han satt kvar, men utgick efter några rivningar.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Uppdatering klockan 04.30:
Det såg länge ut att bli en felfri ritt av Luca Maria Moneta och Connery, men tyvärr faller två bommar mot slutet av banan. Moneta har verkligen förmågan att låta Connery galoppera på och hoppa banan i ett imponerande flyt. Synd att sista bommen föll och den lätta touchen på en av oxrarnas frambommar.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 04.25:
Klassens yngsta häst är KS Coradina, efter Corlensky G och Cardento. Hon antar utmaningen med Lettlands Andis Varna och gör sitt bästa, men banan blir för tuff. Ekipaget slutar på 25 fel och FEI-kommentatorerna tycker att hon inte borde vara i Las Vegas och hoppa den tuffa banan.

_ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 04.22:
Shejk Ali Bin Khalid Al Thani
fick en mycket bättre runda i dag med First Devision mot gårdagen. Ekipaget får tyvärr med sig den stora oxern mitt i trekombinationen och slutar på 4 fel.
Ryska Vladimir Beletskiy väljer att utgå efter fyra rivningar. 

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Uppdatering klockan 04.20:
YES! Geir Gulliksen sötter en felfri ritt!! Visst får vi hejja lite extra på vår norske granne! Edesa S Banjan såg riktigt fin ut, även om det blev ett missförstånd mot tre kombinationen – Banjan ville höger och Geir vänster.. Han är klar för omhoppning - kul!

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 04.17:
Joao Eduardo Ferreira de Carvalho
inleder denna 1,60-hoppning med Ragtime Rouge. Ekipaget får 20 fel, det vill säga fem nedslag.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 04.10:
Vad är en hoppklass i Sverige mot en världscupfinal i Las Vegas? Vi startar uppenbarligen samtliga tävlingar i Sverige lite för avslappnat. I Las Vegas startar varje klass med nationalsången och i dag är det även en man inne och snurrar i luften. 


Foto: FEI-TV

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 


FÖRHANDSINFORMATION

Fredagens inledande hoppning började bra för Douglas Lindelöw och Casello. Tidshoppningen med ett nedslag på sista hindret placerade ekipaget på en 17:e plats inför den andra omgången.


Tidigt på lördag morgon (svensk tid) är det dags för Douglas och Casello att rida in i The Thomas and Mack arena igen, denna gång är det en grundomgång plus omhoppning som gäller.
Ekipaget har startnummer 19 av totalt 35 startande.

För att gå vidare till söndagens första omgång krävs det att Douglas och Casello är en av klassena bästa 30 ekipage.

Startlista
FEI-TV (direktsändning)

Banskisserna är följande:Omhoppningen:


Läst 7669 ggr Kommentarer Kommentera

APR
17

Annika Ersgård jobbar i Las Vegas på semestern


Annika är van att "hugga i", här är det foderkontroll i Kentucky.
Foto: Svenska Ridsportförbundet
  
Annika Ersgård har, i sin roll som hoppnigens sportchef på Svenska Ridsportförbundet, en vana att hålla många bollar i luften. Därför har hon nu kallats in till världscuptävlingarna i Las Vegas.
  
När hon fick frågan, under tävlingarna i Scandinavium för två år sedan, behövde Annika inte lång tid att bestämma sig. Utmaningen att ansvara för hoppsekretariatet i Las Vegas var definitivt något hon ville göra. Semesteransökan från jobbet hemma i Sverige godkändes och nu befinner hon sig på plats i hetluften. Vi kontaktade Annika för att höra mer om hennes roll i Las Vegas.

Hur kommer det sig att just du blev utvald?
– Jag har haft förmånen att få jobba i sekretariatet under Gothenburg Horse Show i femton år, och har lärt mig väldigt mycket. Det har också gett mig många internationella kontakter, Stephanie Wheeler är en av dem.

Stephanie är tävlingsledare för hoppningen i Las Vegas, eller Show Director som det heter. Annikas roll som Stephanies kollega kallas för Show Secretary.

Både Annika Ersgård och ryttarna på plats har längtat efter att tävlingarna skulle sparka igång. Vid dragningen av startordningen i världscupen var stämningen på topp, och alla ryttare var laddade för att göra bra resultat.

Hinner du se något av tävlingarna?
– Jag hoppas att jag hinner se en del, i alla fall våra svenska ryttare, säger den semestrande sportchefen.
  
Text: Annelie Lundkvist


Läst 9325 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Sportkollen »