Sportkollen - "Vad är det för häst?"

Sportkollen

JAN
25
2012

"Vad är det för häst?"

 

Ni vet, lika väl som jag att världen med hästar går upp och ner som en berg och dalbana!

 

Igår var den efterlängtade träningen åter på schemat. För er som missat det, så har jag Cajza uppstallad på min tränares anläggning. Detta ger mig dagligt stöd och hjälp med ridningen, men nu har hon varit på semester i två veckor, så jag har klarat mig själv.

 

Jag hade två mål inför hennes hemkomst! Ett var att rida fina skänkelvikningar(jag var dålig på det!) och det andra var att ha tummarna uppåt när jag rider! Min vänstra hand ramlar alltid nedåt, så jag sitter som att jag håller i ett cykelstyre med den handen.. Inte bra, då får man skäll!



Det började med att jag höll på att missa träningen! Bilköer ut från stan till stallet blev nästan mitt fall!

Men igår fick jag inte skäll för handen, utan beröm :) Skänkelvikningarna hann jag inte visa upp!

 

Cajza hade fått jogga lite i måndags, för att vara förberedd inför gårdagens hoppträning.

 

En gång i måndagen kommer vi att jobba många hinder och lågt, för mjölksyran och styrkans skull.

 

Igår var Cajza så otroligt taggad, så när dom andra hästarna redan hade kroknat och var trötta, då var hon lika pigg och glad!

 

När vi inledde passet, så var det en "bana" på tre låga hinder (bom på sockerbit). Det gick ut på att ha hästen med dig och styra med skänklarna, verkligen flytta hästen för innerskänkeln.

 

Cajza galopperade runt där och gjorde det hela lite nochalant, men jag vågade lixom inte lägga på skänkeln ordentligt.. Till slut sa min tränare att nu måste jag börja rida, på med skänkeln!

 

Jo, jag tackar ja! :)
Jag kramade om vaderna och väntade på att bomben skulle explodera! 3 - 2 - 1 - BOOOMM!
haha, hon bockade runt och tog sockerbitarna som att det var världens högsta hinder som stod framför henne!

 

Samtidigt så satte hon under sig rumpan riktigt fint, så jag kunde inte annat än skratta!

 

Jag skrittade fram till tränaren och sa "förstår du varför jag var lite mesig med skänkeln ;)".

 

Svaret blev, "vi får se om den där får någon mjölksyra idag, hon är ju hur pigg som helst!" 

 

 

Yes, mina damer och herrar så går det när tränaren försvinner på semester och jag valde att lägga fokus på markarbetet tills hon kom hem! :)

 

 

Hon kändes riktigt ridbar, och var med mig i alla svängar, även om hon var otroligt pigg!

 

Vi fortsatte lektionen med att rida fem räcken på rad, med en  bom på marken mellan varje. Räcke-ett galoppsprång-räcke-ett galoppsprång...etc

 

Man körde två varv på raken för att göra det lite jobbigt, men Cajza hoppade fint och körde den andra långsidan i samlad galopp innan vi hoppade igen.

 

Vi var 5 personer i gruppen, så man hoppade sitt varv, sen skrittade medans dom andra hoppade sina varv. Riktigt bra, då hann hästarna verkligen återhämta sig!

 

 

Efter det så blev det långsida med räcken följt av andra långsidan med oxer-två galoppsprång-oxer-två galoppsprång-oxer.

 

Nu skulle vi rida dubbelvarv och hade alltså bara kortsidan på oss att fånga upp hästarna innan nästa långsida kom.

 

Här trodde jag att Cajza skulle bli trött, men jag insåg att när den sista oxern blev lite högre, då var det lika bra att hålla i sig!

 

Och så rätt jag hade :)

 

Den sista oxern låg nog på 130, och eftersom Cajza inte var trött alls så hoppade hon så in i bängen! Jag fick hålla i mig i manen för att inte skjutas ur sadeln när hon stampade av.

 

Riktigt roligt att känna kraften i det språnget!

 

Och efter det fick jag inte hoppa mer.

Tränaren sa att Cajza hoppat så bra hela lektionen, så vi ska inte göra henne trött.

 

Otroligt klokt, så jag travade av henne och gav lite socker. När jag hoppade av så skrattade jag för hon såg nästan besviken ut över att det var slut!

 

Och nu kommer vi till det som får mig att gå på rosa moln hela dagen.

 

En pappa, vars dotter red i min grupp kom fram till mig och frågade vad det var för häst jag red.

 

Jag blev lite ställd och svarade något i stil med, "min häst" (haha) tills jag insåg vad han var ute efter.. aaahh smart! Drog ålder, stam och utbildningsnivå, sen svarade han "riktigt fin häst!".

 

Tror minsann att om ni hade sett mig då så hade ni sett en generad tjej (fast det syndes inte, för jag var så röd i ansiktet efter ridpasset..) och växte 10 cm på längden.

 

Wow, spontana positiva kommentarer blir man riktigt glad av både på bloggen och i verkligheten :)

 

(hittade denna bild och blev sugen på sommaren igen!)

/annelie

 

 


taggar


Läst 40957 ggr


Mer från sportkollen


Foto: Tomas Holcbecher
  
FEI har släppt den långa listan med namn på de som har kvalificerat sig till OS och Paralympics i Rio. Det återstår för varje land att plocka ut de slutgiltiga lagen bland de kvalificerade. Deadline för OS är den 18 juli och för Paralympics den 15 augusti.
  
Här följer de svenska ryttare och hästar som har klarat kvalgränsen.

Hoppning:
Malin Baryard Johnsson/H&M Cue Channa, H&M Corporal
Rolf-Göran Bengtsson/Unita Ask, Clarimo Ask
Peder Fredricson/H&M All In, H&M Flip's Little Sparrow
Douglas Lindelöw/Udermus, Zacramento
Charlotte Mordasini/Romane du Thell, Miebello
Helena Persson/Bonzai H
Henrik von Eckermann/Yajamila, Gotha, Sansibar
Angelie von Essen/Newton Abbot

Lista samtliga länder hoppning

Dressyr:
Patrik Kittel/Déjà, Delaunay
Emilie Nyreröd/Miata
Jennie Larsson/Zircoon Spring Flower
Juliette Ramel/Buriel K.H
Mads Hendeliowitz/Jimmie Choo SEQ
Paulinda Friberg/Di Lapponia
Therese Nilshagen/Dante Weltino
Tinne Vilhelmson Silfvén/Don Auriello, Paridon Magi
Rose Mathisen/Zuidenwind

Lista samtliga länder dressyr

Fälttävlan:
Ludwig Svennerstål/King Bob, Aspe, Franzipan
Sara Algotsson Ostholt/Reality 39
Frida Andersén/Herta
Linda Algotsson/Fairnet, Fairnando
Niklas Lindbäck/Cendrillon, Focus Filiocus
Johan Lundh/Johnny Cash
Anna Nilsson/Luron

Lista samtliga länder fälttävlan

Paralympics:
Louise Etzner Jakobsson/Zernard

Lista samtliga länder Paralympics


Annika Grundberg

Annika Grundberg



Läst 4989996 ggr Kommentarer Kommentera


Arkivfoto: Tomas Holcbecher
  
En ponnyägare förfalskade ett veterinärintyg i samband med att ponnyn ströks från en tävling. Svenska Ridsportförbundets disciplinnämnd dömer ponnyägaren att betala 1 000 kronor i böter.
  
Det var i samband med Mantorpsryttarnas fälttävlan i april i år som ponnyn och dess ryttare inte kom till start. Ett par dagar senare fick arrangören ett veterinärintyg där det stod att ponnyn var konvalescent på grund av sjukdom. Personen som tog emot mejlet såg att intyget var skrivet med två olika pennor, och att det liknade ett intyg som samma ponnyägare hade lämnat in i samband med tävling ett år tidigare. Vid kontakt med den aktuella veterinären framgick det att intyget var förfalskat.
  
Har erkänt
Ponnyägaren har erkänt att intyget är förfalskat och har bett så mycket om ursäkt. Disciplinnämnden skriver i sitt beslut att om förfalskningen inte uppdagats hade följden blivit att ponnyägaren sluppit betala anmälningsavgift, därmed ska bötesbeloppets storlek stå i relation till anmälningsavgiften och inte vara lägre än den dubbla anmälningsavgiften. Därför blev bötesbeloppet 1 000 kronor.

Länk till disciplinnämndens beslut


Annika Grundberg

Annika Grundberg



Läst 4991121 ggr Kommentarer Kommentera


Comfortuna VDL blev bästa sexåring i Falsterbo förra året.
Foto: Hippson
  
Nu är kvalreglerna klara för Elmia Scandinavian Horse Show, både för hoppningen och för dressyren. Det är också öppet att anmäla sig till tävlingarna.
  
– Det är så roligt att vi äntligen kan komma ut med vad som gäller för att rida. Det känns mycket bra att ordna tävlingar på Elmia som är en strålande ridsportanläggning, säger Anna Bråkenhielm, en av arrangörerna bakom det nya stora hästevenemanget på Elmia i Jönköping i ett pressmeddelande.
  
Så här ser kvalreglerna ut för hoppningen
4-åringar: De åtta bäst placerade från Falsterbo Horse Show och de åtta bäst placerade från Champion of the Youngsters bjuds in. Totalt 16 hästar.
5-åringar: De 23 bäst placerade 5-åriga hästarna från Falsterbo Horse Show och de 22 bäst placerade 5-åriga hästarna från Champion of the Youngsters bjuds in. 5 wildcards. Totalt 50 hästar.
6-åringar: De 23 bäst placerade 6-åriga hästarna från Falsterbo Horse Show och de 22 bäst placerade 6-åriga hästarna från Champion of the Youngsters bjuds in. 5 wildcards. Totalt 50 hästar.
7-åringar: De tio högst rankade 7-åriga hästarna i 1,40-hoppning den 1 september bjuds in. De tio högst rankade seniorerna får även ta med sig en 7-åring vardera. De tre högst rankade unga ryttarna får även ta med sig en 7-åring vardera. 2 wildcards. Totalt 25 hästar.
Inbjudna ryttare – seniorer: De 23 högst rankade seniorerna enligt Svenska Ridsportförbundets ranking i 1,45-hoppning och högre den 1 september, samt de fem bästa svenska ryttarna på FEI:s världsranking den 1 september, bjuds in. 2 wildcards. Dessa 30 ryttare får ta med sig tre hästar vardera. Totalt 90 ekipage.
Inbjudna ryttare – unga ryttare 16 till 21år: De 18 högst rankade unga ryttarna enligt SvRF:s ranking i 1,40-hoppning och högre per den 1 september bjuds in. 2 wildcards. Dessa 20 ryttare får ta med sig två hästar vardera. Totalt 40 ekipage.
Volkswagen Grand Prix: Öppen för de 15 högst rankade ryttarna på SvRF:s ranking i 1,50-hoppning och högre per den 1 september. Öppen för de fem bästa svenska ryttarna på FEI:s världsranking per den 1 september. Fylls på från SvRF:s ranking om det blir dubbletter. 10 wildcards. Totalt 30 ryttare.
Children och D-ponny – öppen för ryttare i åldern 12 till 14 år: Kval öppna för barn i åldern 12 till 14 år på både D-ponny och häst. Kvaltävling hos Jump Club vecka 35. Kvaltävling i Ljungby vecka 38. Från kvalen är de tre bästa D-ponnyekipagen och de tre bästa Children-ekipagen från respektive tävling välkomna att rida på Elmia. Ponny hoppar LA och Children hoppar 1,15 till 1,20. Kvalen genomförs med en omgång i inverkansridning och de 50 procent bästa (minst 10) rider en andra omgång, samma dag, i A1:a. På Elmia rider de 12 ekipagen en klass på lördagen och en klass på söndagen.

Så här ser kvalreglerna ut för dressyren
4-åringar: De 16 hästar med bäst resultat från de sex kvaltävlingar som anordnas av Swede Horse under augusti och september bjuds in. Alla 4-åriga hästar är välkomna att rida på dessa tävlingar, oavsett stambok. 4 wildcards. Totalt 20 hästar.
5-åringar: Anmäl via intresseanmälan på hemsidan. 3 wildcards. Totalt 15 hästar.
6-åringar: Anmäl via intresseanmälan på hemsidan. 3 wildcards. Totalt 15 hästar.
7-åringar: Anmäl via intresseanmälan på hemsidan. 3 wildcards. Totalt 10 hästar.

Lövsta Future Challenge rids också under tävlingarna, liksom Grand Prix-dressyr samt Grand Prix kür.

Här anmäler du dig till tävlingarna
Arrangörens hemsida


Ida Röök



Läst 4994169 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Sportkollen »



Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.