Sportkollen - Vi blev ovänner på hög nivå!

Sportkollen

JAN
21

Vi blev ovänner på hög nivå!

 

Imorse gick jag upp tidigt, redan klockan 6 svarade jag på mail och skrev mitt blogginlägg, för att sen åka hemifrån 06.45.

 

Jag åkte iväg på ett äventyr som slutade med att jag landade i stallet klockan 17.00.

 

Redan när jag klev in i boxen så såg jag att Cajza inte alls var på humör idag..

 

Jag mutade henne med lite godis och förberedde hennes favoritgröt, för jag hade på känn att hon just idag inte alls ville bli riden.

 

Om jag hade haft en soffa och en platt-tv över, så hade hon fått den i sin box för att lägga sig ner och zappa lite slött mellan kanalerna..

 

 

Men jag ville att hon skulle trimmas, så utrustningen fick hon på sig och vi skrittade fram i ridhuset.

 

Efter uppvärmingen i trav och galopp var det som att hon verkligen tröttnade! 

 

Hela tiden var hon pigg, men drog i handen, vägrade ta en halvhalt och lyssnade inte för skänkeln..

 

Till slut blev jag sur och tröck till med skänkeln ordentligt. Man såg i spegeln att hon inte alls var beredd på det när hon sprang här i sin värld..

 

Helt chockad så visste hon inte vad hon skulle göra, så hon lättade lite på frambenen!

Då mina damer och herrar blir matte riktigt sur!!

 

Stegra sig? Stegra sig en lördag kväll, med mig på ryggen? Usch nej!

 

Då får man garanterat galoppera framåt i ett varv med en morrande matte på ryggen.

 

Sen gjorde jag halt, och skrittade på lång tygel. Om jag bara hade haft någon mer kamera där och då så hade ni ansett bilden som obetalbar!

 

Aldrig har hon gjort något sånt dumt, och aldrig har jag blivit så sur på henne! Jag blir ju aldrig sur på henne!

 

Hon skrittade där och hade huvudet lite på sniskan, lite som om hon kollade att det verkligen var jag som satt på ryggen?

 

Efter två varv gjorde jag halt, gav henne en sockerbit och tog tyglarna igen.

 

Nu arbetade hon som hon brukar, gjorde skänkelvikningar, galoppombyten, travade över bommar och var riktigt ambitiös.

 

När passet var över så hoppade jag av henne och hon fick sin filt på sig innan vi gick några varv runt i ridhuset. 

 

Där kom min häst fram igen, hon gick och lekte med mitt hår som stack ut under hjälmen, luktade lite på jackan och bad på något vis om ursäkt.

 

I stallet ryktade jag en lång stund och sen fick hon sig goda gröt som belöning :)

 

 

 

Tidigare idag när vi var på utflykten så pratade vi om att jag är en "sto-ryttare". Jag rider dom bestämt fast med ödmjukhet kom vi fram till. 

 

Aldrig har jag blivit så här sur på ett sto, och Cajza hade två val - antingen kriga tillbaka eller ge med sig.

 

Tur att hon gav med sig, för att kriga mot henne hade jag nog inte orkat. Hon är i en riktigt bra kondition nu och verkligen ett muskelberg.. 

 

 

Alla har vi våra dåliga dagar, Cajza hade sin idag!

 

 

 

Imorgon, Söndag så börjar min dag kl 05.30, sen är det fullt ös hela dagen!

 

Nu kommer jag krypa ned i sängen med min bok och läsa tills jag somnar..

 

 

 

 

/annelie

 taggar


Läst 35828 ggrcomments powered by Disqus

9 kommentarer


linzie 2012-01-23 10:38
Har ett sto med rejält mycket humör. Det är verkligen trist att behöva hamna i konflikt och man mår dåligt efteråt, men det måste tyvärr göras ibland. Tycker inte det lät som någon större grej och du verkade lösa det bra Anneli!


mini-Madde 2012-01-22 23:49
Herregud, hur många av oss häsgare har aldrig kommit på kant med våra hästar?
Det hör nästan till, hästarna har som vi egna tankar och viljor. Ibland krockar det i kommunikationen, det är oundvikligt.
Tycker inte det här är på något sätt dåligt hanterat av Anneli, har jobbat i elitstall och sett bakom kulisserna...där kan vi snacka.


mj503416 2012-01-22 14:37
Jag tvivlar starkt på att elitryttarnas hästar aldrig protesterar.Har en vän som tävlar dressyr på hög nivå och har sett hur hon ibland har fått kämpa för att komma överens med hästen om vad som skall göras.Hästar är inga maskiner, en del har väldigt mycket vilja.Så kämpa på du, Anneli, med Caisa. När allt går som på räls, det är då allt är värt det! Lycka till.


bromspedal 2012-01-22 14:25
Och ja jag inser att jag gick nog lite för hårt på. Ber om ursäkt för det.


bromspedal 2012-01-22 14:24
Nej nej! Nu misstolkade ni mig. Det jag menar på är att man kanske inte behöver precis just rida. Finns massor med andra saker man kan göra/testa.. Saker som får hästen att tänka tex NH/trickträning är rätt roligt att göra både för en själv och för hästen. Hästar, precis som vi människor, kan bli trötta av att få tänka lite (:
Och ja, jag förstår er också när ni säger att ibland är det svårt att undgå en dålig dag. Och det accepterar jag. Men detta är min åsikt, jag tävlar inte utan jag rider/tränar för min skull. Alla har inte behovet att tävla.
Menar som sagt bara på att om man är på hemmaplan så kan man ju göra annat om man känner att "oj detta kanske inte är en bra dag idag". Göra det roligt för hästen istället för att harva runt i ridhuset (:
Menar inte att trycka ner någon, sa min åsikt och jag undrade bara varför man rider en vanlig vardag när man känner att hästen har dålig dag.
Det ska ju trots allt va roligt att hålla på med sin häst.


Idi-oten 2012-01-22 09:21
Kicki, Om du vaknar på fel sida, struntar du att gå till jobbet då?!

Ibland måste man faktiskt, även om man inte känner för de... Så är det för alla, stora som små djur som människor..


Idi-oten 2012-01-22 09:19
Haha, så där är min häst varje dag...

Han är otroligt speciell, kan vara jättesnäll i ridningen en dag och nästa får han tokspelet och bockar å far som en tok...
Jag är oftast rätt orolig när jag ska ut på tävling och dekorerar hela hans svans i röda snören...

Tycker du gjorde helt rätt...


Emmiiie89 2012-01-22 07:25
Men seriöst Kicki, HUUUUR stor miss vart det då?
Vissa gånger kanske man "måste" rida även om dom har en dålig dag, såsom tävling tex...! Vad jag kan tolka av Annelies text vare inget större fel, både hästen och ryttaren måste ta en "fajt" nångång.... Jag ser inget fel eller onödighet i att Annelie red....


bromspedal 2012-01-22 02:06
Ta inte illa upp nu. Men första felet du gjorde att du ignorerade din häst och gav dig på ridningen ändå. Ibland måste man övertala sig själv att kanske ge fan i att rida om man känner på sig att hästen har en dålig dag. Vi människor är ju precis likadana. Har vi vaknat på fel sida så är det ingen som har större lust att göra något mer än att bara va, och ingen annan i ens omgivning för den delen har lust att va i ens närhet pga ens hemska humörsvängningar.. Tyckte det var lite fel av dig att ge dig på ridningen trots att du kände på dig redan från det att du anlände i stallet att din häst inte var på bästa humöret.

Ingen skada skedd men bråkandet var trots allt bara onödigt.

Mer från sportkollen

AUG
23

Hopphästarna som byter ryttare


Niclas Haking välkomnar hingsten VDL Sheraton 1149 som sin nya tävlingshäst. Det är ägarna på anläggningen CC Stud utanför Stockholm som har tagit hem hingsten från sin tidigare tävlingsryttare Niklas Arvidsson.
Den nu 15 åriga hingsten har haft framgångar tillsammans med Arvidsson på upp till 1,50-klasser ich ska nu alltså tävlas av CC Stud´s anställda beridare, Niclas Haking.

Även Linda Heeds tidigare tävlingshäst Let´s Dance har bytt ryttare till Daniel Svensson, elitryttare och lärare på Strömsholm. Han började rida och tävla hästen i mitten på sommaren, i helgen tävlar dem i Norrköping.


Let´s Dance tillsammans med Linda Heed.
Arkivfoto: Tomas Holcbecher 


Läst 916 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
22

Baltimore har gjort comebackI slutet av maj meddelade Malin Baryard Johnsson via sponsorn H&M att Baltimore drabbats av en hjärtmuskelinflammation och tvingades till vila. I dag meddelar Malin, även denna gång, via sponsorns facebooksida att Baltimore har gjort comeback och kände energisk och glad.

Det rör sig om en 1,35-hoppning i Norrköping där hingsten gick i mål med ett tidsfel i omhoppningen.

Resultat 


Tidigare artiklar:

Baltimore drabbad av hjärtmuskelinflammation


Läst 2871 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
21

Stil blir inte längre avgörande på ponny-SM


Stilbedömningen kvarstår, men blir inte avgörande.
Arkivfoto: Tomas Holcbecher

På torsdagen meddelade Svenska Ridsportförbundet reglerna för inomhus-SM för ponny. Den omtalade stilbedömningen kvarstår, men blir inte avgörande för finalen. 

Inför sommarens ponny-SM uppstod diskussioner gällande förbundets val att sätta stilbedömningen som en avgörande faktor i första kvalet på SM. Nu väljer man att ha kvar stilbedömningen vid höstens inomhus-SM, men den blir inte avgörande för medaljstriden.

Precis som vid utomhus-SM utses "Svensk mästare i stilhoppning", där tre medaljörer koras i varje kategori. 

Till reglerna 


Läst 7700 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Sportkollen »