Sportkollen - Vi blev ovänner på hög nivå!

Sportkollen

JAN
21

Vi blev ovänner på hög nivå!

 

Imorse gick jag upp tidigt, redan klockan 6 svarade jag på mail och skrev mitt blogginlägg, för att sen åka hemifrån 06.45.

 

Jag åkte iväg på ett äventyr som slutade med att jag landade i stallet klockan 17.00.

 

Redan när jag klev in i boxen så såg jag att Cajza inte alls var på humör idag..

 

Jag mutade henne med lite godis och förberedde hennes favoritgröt, för jag hade på känn att hon just idag inte alls ville bli riden.

 

Om jag hade haft en soffa och en platt-tv över, så hade hon fått den i sin box för att lägga sig ner och zappa lite slött mellan kanalerna..

 

 

Men jag ville att hon skulle trimmas, så utrustningen fick hon på sig och vi skrittade fram i ridhuset.

 

Efter uppvärmingen i trav och galopp var det som att hon verkligen tröttnade! 

 

Hela tiden var hon pigg, men drog i handen, vägrade ta en halvhalt och lyssnade inte för skänkeln..

 

Till slut blev jag sur och tröck till med skänkeln ordentligt. Man såg i spegeln att hon inte alls var beredd på det när hon sprang här i sin värld..

 

Helt chockad så visste hon inte vad hon skulle göra, så hon lättade lite på frambenen!

Då mina damer och herrar blir matte riktigt sur!!

 

Stegra sig? Stegra sig en lördag kväll, med mig på ryggen? Usch nej!

 

Då får man garanterat galoppera framåt i ett varv med en morrande matte på ryggen.

 

Sen gjorde jag halt, och skrittade på lång tygel. Om jag bara hade haft någon mer kamera där och då så hade ni ansett bilden som obetalbar!

 

Aldrig har hon gjort något sånt dumt, och aldrig har jag blivit så sur på henne! Jag blir ju aldrig sur på henne!

 

Hon skrittade där och hade huvudet lite på sniskan, lite som om hon kollade att det verkligen var jag som satt på ryggen?

 

Efter två varv gjorde jag halt, gav henne en sockerbit och tog tyglarna igen.

 

Nu arbetade hon som hon brukar, gjorde skänkelvikningar, galoppombyten, travade över bommar och var riktigt ambitiös.

 

När passet var över så hoppade jag av henne och hon fick sin filt på sig innan vi gick några varv runt i ridhuset. 

 

Där kom min häst fram igen, hon gick och lekte med mitt hår som stack ut under hjälmen, luktade lite på jackan och bad på något vis om ursäkt.

 

I stallet ryktade jag en lång stund och sen fick hon sig goda gröt som belöning :)

 

 

 

Tidigare idag när vi var på utflykten så pratade vi om att jag är en "sto-ryttare". Jag rider dom bestämt fast med ödmjukhet kom vi fram till. 

 

Aldrig har jag blivit så här sur på ett sto, och Cajza hade två val - antingen kriga tillbaka eller ge med sig.

 

Tur att hon gav med sig, för att kriga mot henne hade jag nog inte orkat. Hon är i en riktigt bra kondition nu och verkligen ett muskelberg.. 

 

 

Alla har vi våra dåliga dagar, Cajza hade sin idag!

 

 

 

Imorgon, Söndag så börjar min dag kl 05.30, sen är det fullt ös hela dagen!

 

Nu kommer jag krypa ned i sängen med min bok och läsa tills jag somnar..

 

 

 

 

/annelie

 taggar


Läst 35800 ggrcomments powered by Disqus

9 kommentarer


linzie 2012-01-23 10:38
Har ett sto med rejält mycket humör. Det är verkligen trist att behöva hamna i konflikt och man mår dåligt efteråt, men det måste tyvärr göras ibland. Tycker inte det lät som någon större grej och du verkade lösa det bra Anneli!


mini-Madde 2012-01-22 23:49
Herregud, hur många av oss häsgare har aldrig kommit på kant med våra hästar?
Det hör nästan till, hästarna har som vi egna tankar och viljor. Ibland krockar det i kommunikationen, det är oundvikligt.
Tycker inte det här är på något sätt dåligt hanterat av Anneli, har jobbat i elitstall och sett bakom kulisserna...där kan vi snacka.


mj503416 2012-01-22 14:37
Jag tvivlar starkt på att elitryttarnas hästar aldrig protesterar.Har en vän som tävlar dressyr på hög nivå och har sett hur hon ibland har fått kämpa för att komma överens med hästen om vad som skall göras.Hästar är inga maskiner, en del har väldigt mycket vilja.Så kämpa på du, Anneli, med Caisa. När allt går som på räls, det är då allt är värt det! Lycka till.


bromspedal 2012-01-22 14:25
Och ja jag inser att jag gick nog lite för hårt på. Ber om ursäkt för det.


bromspedal 2012-01-22 14:24
Nej nej! Nu misstolkade ni mig. Det jag menar på är att man kanske inte behöver precis just rida. Finns massor med andra saker man kan göra/testa.. Saker som får hästen att tänka tex NH/trickträning är rätt roligt att göra både för en själv och för hästen. Hästar, precis som vi människor, kan bli trötta av att få tänka lite (:
Och ja, jag förstår er också när ni säger att ibland är det svårt att undgå en dålig dag. Och det accepterar jag. Men detta är min åsikt, jag tävlar inte utan jag rider/tränar för min skull. Alla har inte behovet att tävla.
Menar som sagt bara på att om man är på hemmaplan så kan man ju göra annat om man känner att "oj detta kanske inte är en bra dag idag". Göra det roligt för hästen istället för att harva runt i ridhuset (:
Menar inte att trycka ner någon, sa min åsikt och jag undrade bara varför man rider en vanlig vardag när man känner att hästen har dålig dag.
Det ska ju trots allt va roligt att hålla på med sin häst.


Idi-oten 2012-01-22 09:21
Kicki, Om du vaknar på fel sida, struntar du att gå till jobbet då?!

Ibland måste man faktiskt, även om man inte känner för de... Så är det för alla, stora som små djur som människor..


Idi-oten 2012-01-22 09:19
Haha, så där är min häst varje dag...

Han är otroligt speciell, kan vara jättesnäll i ridningen en dag och nästa får han tokspelet och bockar å far som en tok...
Jag är oftast rätt orolig när jag ska ut på tävling och dekorerar hela hans svans i röda snören...

Tycker du gjorde helt rätt...


Emmiiie89 2012-01-22 07:25
Men seriöst Kicki, HUUUUR stor miss vart det då?
Vissa gånger kanske man "måste" rida även om dom har en dålig dag, såsom tävling tex...! Vad jag kan tolka av Annelies text vare inget större fel, både hästen och ryttaren måste ta en "fajt" nångång.... Jag ser inget fel eller onödighet i att Annelie red....


bromspedal 2012-01-22 02:06
Ta inte illa upp nu. Men första felet du gjorde att du ignorerade din häst och gav dig på ridningen ändå. Ibland måste man övertala sig själv att kanske ge fan i att rida om man känner på sig att hästen har en dålig dag. Vi människor är ju precis likadana. Har vi vaknat på fel sida så är det ingen som har större lust att göra något mer än att bara va, och ingen annan i ens omgivning för den delen har lust att va i ens närhet pga ens hemska humörsvängningar.. Tyckte det var lite fel av dig att ge dig på ridningen trots att du kände på dig redan från det att du anlände i stallet att din häst inte var på bästa humöret.

Ingen skada skedd men bråkandet var trots allt bara onödigt.

Mer från sportkollen

JUL
26

Lördag: RGB och Henrik rider LGCT Grand Prix


Tävlingsplatsen ligger precis bredvid slottet.
FOTO: Stefano Grasso/Longines Global Champions Tour

Klockan 16.00 i eftermiddag rider Henrik von Eckermann och Rolf-Göran Bengtsson den nionde deltävlingen av Longines Global Champions Tour. De svenska ryttarna har tillsammans med världseliten samlats i ett soligt Frankrike, där tävlingen hålls nedanför Château de Chantilly.

Henrik ligger på åttonde plats i rankningtabellen med 108 poäng inför denna deltävling. Han rider Cantinero, medan Rolf-Göran som ligger på plats fem med 154 poäng startar Casall Ask.

Leder gör Edwina Tops-Alexander med 176 poäng.

Arrangörens hemsida
Startlista
Livesändning

Förhandstitt:


Läst 960 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
25

Blir Maximillian Emmas nästa topphäst?


Maximillian tillsammas med John Whitaker.
Foto: Tomas Holcbecher
 
I och med att familjen Emanuelsson sålt den tilltänkta VM-hästen Titan till USA, blev Emma Emanuelsson av med sin plats i landslaget. Kan Maximillian vara hästen som ändrar detta?

Något VM kommer det inte att bli, men denna häst har bevisat att han kan hoppa - både med svenska ryttaren Anna Olsson och med legendaren John Whitaker.
– Det stämmer att Emma har varit och provridit hästen. Hon var imponerad över hur lättriden han var, de passade verkligen ihop, säger Fredrik Jansson.

Tillbaka i Sverige
John Whitaker ville enligt Fredrik köpa Maximillian (hingst, född 2001 e. Equest Carnute - Sioux de Baugy), men den utländske hästägaren som skulle investera i hingsten kom aldrig upp med den slutgiltiga betalningen.
Hästen återvände då till Sverige och rids i dag av Anna Olsson, som har placeringar upp till internationell 1,55-hoppning. Ekipaget deltog i Agria Allsvenskans final i Falsterbo med två felfria rundor.


Bilden som gav ett första smakprov på ett möjligt framtida ekipage. 

Emma Emanuelsson berättar för Hippson att hon har provat hästen och tycker att han är jättefin.
– Vi ser fram emot att en ryttare som Emma kan ge Maximillian möjligheten att visa upp sig på de stora arenorna. Det är en bra häst som måste få visa vad han går för, säger Fredrik.

Nedan rider Anna Olsson i Drammen:


Läst 5467 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
22

FEI arrangerade eget VM-kval för Tornesch


Tornesch 1042 kvalade till VM i sista stund. 
ARKIVFOTO: Tomas Holcbecher

I lördags anordnades en mycket speciell "tävling" för 14-årige Tornesch 1042, dittills var han nämligen inte berättigad att starta i Normandie. En felfri runda gav kvitto på hingstens fina form – och gjorde att Malin Baryard Johnsson i går kunde nomineras till VM.

– Tornesch hoppade väldigt bra, det känns bra att vi kunde göra så här i stället för att stressa med hans igångsättning, säger förbundskapten Sylve Söderstrand till Hippson.
Tornesch är en av de mest rutinerade hästarna i landslaget. Hingsten och Malin Baryard Johnsson var vårt enda svenska ekipaget i världscupfinalen i Lyon för tre månader sedan.
– Han missade utomhussässongen förra året i och med sin ögonoperation. Och i år har Malin valt att matcha honom sakta mot VM, hon har inte stressat för att rida utomhus, berättar Sylve.

Världscupfinal räckte inte
I och med att ingen utomhusstart på rätt nivå har gjorts på länge var inte Tornesch kvalad för att ställa upp i VM, en tävling där han är en av de hetaste kandidaterna för Sverige. Därför genomförde man, i samråd med det internationella ridsportförbundet FEI, en arrangerad tävling med en 1,60-bana som Tornesch klarade felfritt.
Att detta genomförs är inget konstigt – flera länder som Italien, Belgien och Portugal har gjort likadant denna helg. Men det finns regler att hålla sig efter.
FEI skickar ut en banskiss som en FEI-godkänd banbyggare ställer upp, i detta fall blev det Peter Lundström. Även veterinär Karl-Henrik Heimdahl, som jobbar för FEI, var på plats. Dessutom var det precis som på internationella tävlingar en utländsk domare, i detta fall Caesar von Walzer från Finland.


Ovanstående länder har ansökt om att få kvala hästar på samma sätt.

I helgen åker Tornesch, tillsammans med Malin Baryard Johnsson, till Villach Treffen i Österrike för att tävla. De stora tävlingarna i Dublin kvarstår också innan det slutgiltiga VM-laget tas ut den 21 augusti, av förbundskapten Sylve Söderstrand.
 
Text: Annelie Lundkvist 


Läst 21449 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Sportkollen »