Sportkollen - "Vi" vann Jerringpriset!

Sportkollen

JAN
17

"Vi" vann Jerringpriset!

 

Jag älskar idrott av alla dess slag, att följa vinterstudion hemma från soffan och skrika åt Hellner när han ökar upp för backen i Norge var fantastiskt, att bita sig i läppen när Rolf-Göran Bengtsson red den sista linjen i Madrid var en mardröm, en skräckblandad förtjusning.

 

Fortfarande minns jag när han tog OS-silvret, och rev sista hindret, en mur. Jag såg det inte på plats eller via tv, utan hörde det via radion i bilen på väg till stallet.

 

Så var min idrottsgala även igår - via radio. I stallet var jag ensam och satte på radion för att följa de två första priserna som delades ut. Vidare när jag gick in i ridhuset, så rattades även den radion in på P4.

 

Jag trimmade Cajza med fokus på skänkelvikningar och travbommar. Hon var riktigt fin igår, och äntligen börjar det falla på plats!

 

Travbommarna låg längst med båda långsidorna, fast 7 meter in från sargen.

 

Jag red över de första bommarna som låg på mitten av ena långsidan, sen gjorde jag skänkelvikning ut mot sargen, för att sedan vända upp innanför spåret på kortsidan och rida bommarna som låg där.

 

Direkt efter så var det till att svänga och rida bommarna på andra långsidan.

 

Ridhuset blev på så sätt smalare och jag fick svänga med mina skänklar, händerna skulle vara helt stilla.

 

Tränaren kommer hem på lördag, jag räknar ned tills min inofficiella uppvisning. ;)

 

Men Cajza blev ganska uttråkad under ridpasset igår, så när jag bestämde mig för att avsluta på hindret som stod i ridhuset så blev hon genast glad.

 

Hon taggade till som den lilla tiger hon blir och stampade av så högt första gången att jag trodde jag skulle flyga av.

 

Man får inte hoppa 130 över en 60 cm oxer, punkt slut. :)

 

Jag höjde lite och hon hoppade fantastiskt fint.

 

 

Efter passet så var det ett lugn som låg över stallet. Alla hästar stod i sina boxar och halvsov medan jag ordnade Cajza.

 

 

 

Fokus ett är som alltid när jag ridit, att erbjuda damen vatten!

 

 

Hon är bra på att dricka, så 8 ggr av 10 tackar hon ja till erbjudandet.

 

Dock är hon kräsen när man byter stall, eller åka på tävling. Om vattnet plötsligt luktar annorlunda, då är det inte intressant! Därför följer det ofta med utöver hennes favoritgröt, även en dunk med vatten på dagstävlingarna.

 

 

När vi är ensamma sådär i stallet så får hon alltid stå lite lös, när jag ska leda henne till spolspiltan så lägger jag bara handen lätt under ganaschen på henne.

 

Detta är självklart inget som man bör göra i större stall och när andra hästar eller dörrar är öppna..! Men min häst är ganska väluppfostrad och om jag ber henne stå på en punkt, ja då står om kvar om jag återkommer om 5 minuter.

 

 

 

Efter ridpasset blev hon verkligen trött, här ser det ut som hon ska somna i spolspiltan :)

 

Skönt att hon ska få longeras idag och bara jogga lite!

 

 

 

När jag satte mig i bilen så rattade jag in P4 igen, RGB håller sig kvar i placering. Det blev bara mer och mer nervöst. Tänk vilken grej om han faktiskt skulle vinna!

 

Vi alla hästmänniskor såg ju honom som en självklar vinnare, men vad tycker övriga Sverige?

 

Aldrig har ridsporten fått så stor uppmärksamhet i en golfboll fylld av andra stora idrotter.

 

Men han vann! Han vann, helt fantastiskt!

 

Någonstans känns det som att vi alla vunnit. Ridsporten har vunnit stort utrymme i media allt tack vare vår RGB.

 

Jag skickar ut ett Grattis till Rolf-Göran, även om han säkert inte ser det. Men det där gjorde du bra!

 

 

/annelie

 


taggar


Läst 37439 ggrcomments powered by Disqus

Mer från sportkollen

JUL
27

FEI kräver bättring av UAE – men tillåter tävling


Shejk Mohammed bin Rashid Al Maktoum, vicepresident i Förenade Arabemiraten och härskare av Dubai, rider själv distansritt.

FOTO: Tomas Holcbecher

I mars beslutade det internationella ridsportförbundet FEI att stänga av Förenade Arabemiratens nationella ridsportförbund. En överenskommelse mellan förbunden häver nu avstängningen.

Anledningen till avstängningen har FEI varit tydliga med i media. Den bristande kontrollen av omvårdnaden för hästarna och respektlöshet mot reglerna är två starka anledningar. UAE har under processen överklagat avstängningen, en överklagan som FEI valde att avslå. 

Inga distansekipage har fått träna
Från mars har inga av distanshästarna eller deras ryttare fått träna. De distanshästar som varit utplacerade i Europa har skickats hem. Övriga sporthästar har dock fått träna och tävla både nationellt och internationellt, dock under FEI:s flagg i stället för UAE:s. 

Ett beslut med flera villkor
Förenade Arabemiratens ridsportförbund får nu alltså tillhöra det Internationella ridsportförbundet igen. Ett beslut som de inte ska ta lätt på, med kommer nämligen flertal krav. Bland annat måste de försäkra om att hästarna får tillräckliga vilostunder mellan tävlingarna, och att de trots vilokravet inte deltar i nationella tävlingar. Att reglerna för doping och otillåten medicinering, satta av FEI, respekteras och följs. Inga fordon får komma i närheten av hästarna under tävlingarna och man kräver att ryttare, tränare, förbundets anställda och stallveterinärerna vidareutbildar sig inför höstens distanssäsong – hästen ska sättas i första hand.

Uppföljning varje månad
Avtalet mellan de två förbunden är skrivet på en period om tre år. Under denna tid kommer de två förbunden ha möte minst en gång per år, utöver månadsrapporten som Förenade Arabemiratens ridsportförbund ska skriva. Om tre år har FEI möjlighet att förlänga detta avtal, om man anser att det krävs.

Relaterade länkar:
FEI stänger av Förenade Arabemiraten
UAE överklarar avstängningen
FEI utreder distansritten – för hästarnas skull
FEI avslår överklagan från UAE


Läst 1676 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
27

Steve Guerdat får tävla – men inte hästarna


Arkivfoto: Tomas Holchbecher

Under måndagen kom FEI med sitt beslut i de aktuella medicineringsärendena där Schweiz regerande OS-guldmedaljör Steve Guerdat är inblandad med två hästar.

Vid telefonkonferensen den 23 juli mellan Steve Guerdat och FEI, gav Steve sin sida av händelsen och önskade att den tillfälliga avstängningen skulle hävas. Nu har FEI beslutat att göra just det – häva avstängningen för ryttaren, men inte hästarna Nasa och Nino des Buissonnets. Från och med i morgon, den 28 juli får alltså Steve tävla på sina andra hästar. 

Troligtvis foderkontaminering
FEI skriver i sitt pressmeddelande att de lyssnar på Steve och hans team, det verkar alltså troligt att hästarna fått i sig de otillåtna substanserna via fodret. Tilliten till ryttaren gör att avstängningen hävs.
Dock handlar det om otillåtna substanser, som enligt reglerna ska leda till två månaders avstängning. Detta är inte något som FEI kommer blunda för, utan håller fast vid sitt beslut att hästarna inte får tävla.

Dagens beslut handlar enbart om att lyfta den tillfälliga avstängningen, men fallet är inte avslutat. Man meddelar att det slutgiltiga beslutet kommer fattas i ett senare skede.

Tidigare artiklar:
Steve Guerdat hävdar foderkontaminering
Guerdat: "Överraskad och djupt bedrövad"
Steve Guerdat avstängd för otillåten medicineringLäst 1818 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
26

Framgångsrik helg för Sara Algotsson


Sara Algotsson Ostholt och Reality 69 är i storform. 
Arkivfoto: Tomas Holcbecher
  
Det har varit en framgångsrik helg för Sara Algotsson Ostholt i Renswoude, Holland, med hästarna Wega och Reality 69. En tredje- och en fjärdeplats blev slutresultatet.
  
Sara berättar själv att tävlingen har bjudit på strålande formbesked inför EM, även om vädrets makter tog över. På lördagen blåste nämligen ett träd ner bland ryttarna på framhoppningen. Ett ekipage var nära att träffas av det stora trädet, så arrangören avbröt tävlingen. Med solsken och en perfekt uppmjukad bana från regnet tog sig ryttarna i stället sig an terrängen under söndagen.
– Reality gick först ut av mina hästar och var väldigt på hugget. När vi kom ut på banan var hon stark och bra i början, det kändes väldigt enkelt och bra, berättar Sara via mejl.
  
Även Wega var på hugget i terrängen, och är enligt Sara på väg mot toppformen. Hon kommer nu att ge Reality chansen att visa vad hon går för vid genrepet inför EM. Tävlingen rids i Aachen om tre veckor. Sara berättar att då blir det betydligt svårare, men att det känns väldigt hoppfullt.
  
Ingrid Klimke segrade med Zilia D, före Stephanie Böhe på Haytom.

Resultat


Läst 3965 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Sportkollen »Husbloggare

På plats i Varberg!

Therese


En sista "tävling" med Lunatic

Hästskötarbloggen


Sjukhage och boxvila!

Veterinärbloggen


Till Husbloggarna

Populärt hos Charlies