Sportkollen - Vi växlar upp med målet i sikte!

Sportkollen

AUG
01

Vi växlar upp med målet i sikte!

Vilken underbar häst jag har!!
Den sista semesterhelgen spenderades på Avesta Ridklubb i Dalarna.
Jag körde fram och tillbaka båda dagarna, då jag tycker det är skönast för Cajza att få komma hem och gå ut i hagen, sova gott och slappna av mellan tävlingarna.

Fredagen började med att hon var helt vild! Jag trodde att jag satt på den speedad ponny!
Kände verkligen inte igen känslan av att hon inte lyssnar på mig, så jag vart lite förvånad..

I första klassen fick vi ett pet på hinder nummer två och jag blev en riktigt dålig förlorare.
Självklart inte mot hästen, hon får alltid klappar och godis när man kommer ut från banan!
Men när hon stor i transporten och mumsade på lite hö, så kunde jag beklaga mig till Per och säga hur irriterade petet var. Han lät mig gå och muttra i 20 minuter, men sen var det klart med de. Lite lunch åt vi och laddade om till nästa klass.

Nu kände jag att det var dags att gasa på i en omhoppning och när jag gick banan så planerade jag den snävaste vägen jag någonsin ridit! (notera att det är vår 5:e tävling..)

Cajza var fantastisk på banan! Hon lyssnade på allt jag bad henne om, gasade, svängde och hoppade fin fint - vilket resulterade i en 6:e placering!

Lördagen var en prövning för mig, dock är jag van att åka med på tävling, men denna dag fick jag åka alldeles själv. Måste erkänna att jag blev lite nervös att inte ha någon som jag kan rådfråga eller bara få lite vatten av innan jag går in på banan!

Första klassen var mitt livs runda! Jag blev så glad när jag kom ut från banan! Allt stämde galant, vägarna var perfekt avvägda, hästen hoppade fantastiskt, vi kom rätt på alla hinder och allt fick enligt plan! Lycka!!

Vi fick en 12:e placering i den klassen, så det var roligt :)

Sista starten var jag först osäker på om jag skulle rida, det hade ju gått så bra!
Men jag efter telefonmöte med tränaren bestämde att jag skulle rida och försöka återskapa samma känsla.

Den fick jag direkt när jag red in på banan! Det var en A:0a och vi red på i bra fart, mest stolt är jag över att jag inte tvekade mot trippelbarren! Red på som att ingen skräck fanns - kom på sen att jag inte alls tyckte att den var läskig.
Dock fick vi en bom ner i sista klassen, men vad gör det när hela helgen varit bra och lärorik?

Vi tog tillsammans två rosetter av fyra möjliga och har hittills på våra 5 startade tävlingar endast kommit hem från 1 tävling utan rosett.

Nu siktar vi mot 120 höjder, och självklart står Amatörtouren i Falsterbo kvar som mål!

Igår Söndag fick Cajza vila, men blev ordentligt ompysslad med ryktning och fick äta massa godis.

Idag ska jag rida ut en sväng om jag hinner.. boxen måste skuras och allt måste packas innan vår flytt imorgon kväll. För då flyttar vi till ett nytt stall..

Berättar mer om det i nästa inlägg!

 


taggar


Läst 28828 ggrcomments powered by Disqus

Mer från sportkollen

APR
19

Dags för avgörandet – följ Douglas i världscupfinalens upplösning

Steve Guerdat, Schweiz, delar ledningen inför sista omgången. Foto: Haide Westring

Det kommer att bli en rafflande och tuff upplösning på hoppningens världscupfinal som rids i Thomas & Mack Arena i Las Vegas, USA, på söndagskvällen, svensk tid. Du kan följa den via SVT Play (länk nedan) och vår direktrapport från klassen här.

Det är riktigt tajt i toppen och vad som helst kan hända. Leder gör Steve Guerdat, men som sagt – det är inte med några stora marginaler. Och han delar förstaplatsen med USA:s Rich Fellers.

Hoppningens världscupfinal avslutas med två rundor på 1,60-höjd, de 20 bästa och de som är felfria i runda ett går vidare till omgång två och eventuellt krävs det omhoppning efter dessa två rundor för att avgöra vem som vinner totalt.

Douglas Lindelöw är med i matchen, och går ut som nummer 18 i det 29 ekipage stora startfältet.
Nu håller vi tummar och tår för att han och Casello presterar på topp!
Klockan 20.50 drar det igång!

Här ser du totala rankningen inför de sista omgångarna.
Douglas Lindelöw och Casello går ut som ekipage nummer 18, se startlista här.
Här ser du banskiss för första rundan.
Här ser du banskiss för andra rundan.
Här kan du följa klassen via FEI-tv (betalkanal).
Här kan du följa klassen via SVT-play, direkt.

Heja Douglas! Foto: Haide Westring

 


Ida RöökLäst 900 ggr Kommentarer Kommentera

APR
19

Singular LS La Silla tog revansch i GP-klass

Arkivfoto: Tomas Holcbecher

För de ekipage som inte tagit sig vidare i världscupfinalen fanns det på lördagskvällen möjlighet för revansch i en GP-klass i Thomas & Mack Arena i Las Vegas.

Bland annat passade Maria Gretzers hingst Singular LS La Silla på att visa vad han går för igen, med tyske Marcus Ehning i sadeln. Med ett tidsfel i grundomgången blev de fjärdeplacerade. Singular och Marcus fick ett missförstånd i den första tidshoppningen i torsdags och då valde ryttaren att utgå, därmed försvann deras möjligheter i världscupfinalen.

Omhoppning i lördagens GP-klass skedde mellan tre helt felfria ekipage, klassen vanns av nyzeeländska Katie LaurieKiwi Iron Mark.

Resultat här.


Ida RöökLäst 3583 ggr Kommentarer Kommentera

APR
18

Nära nytt världsrekord för Charlotte och Valegro

Foto: Haide Westring

UPPDATERING klockan 00.37:

Det blir alltså Charlotte Dujardin och Valegro som tar med sig storvinsten hem! Vinnarbucklan är deras och marginalen till tvåan blev nästan hela tio procent. Snacka om överlägset! I dag fick de 94,196 procent. Världsrekordet, som de ju själva innehar, ligger på 94,300 procent, så det var inte långtifrån! Tvåa i klassen blev Hollands Edward GalGlock´s Undercover med 84,696 procent och trea tyska Jessica von Bredow-Werndl på Unee BB med 80,393 procent.

Paulinda Friberg och Di Lapponia T kom på 14:e plats, medan vi hittar Malin Hamilton på 15:e plats med Fleetwood. 

Malin Hamilton startade som nummer 8. Efter en spänd inledning visade ekipaget en fin avspänd skritt och jämna slutor till höger och vänster. Det blev någon miss i galoppombytena och piafferna var inte heller idag riktigt på plats. 70,625 procent blev det totalt.

Paulinda Friberg på Di Lapponia T kom in direkt efter Malin Hamilton. De visade riktigt fina övergångar mellan piaff och passage, men missar i båda piruetterna och i något galoppombyte kostade tyvärr och ekipaget slutade på 71 procent blankt. 

USA:s Steffen Peters på Legolas blev utesluten ur klassen, enligt Eurodressage fann man blod på hästen när den kontrollerades efter ritten. 

Här hittar du fullständigt resultat. 

UPPDATERING klockan 00.08:

Charlotte Dujardin och Valegro! Alltså – vad säger man? Det ser så enkelt ut, bara flyter på så att man blir – mållös! Vilken ritt! Men inget världsrekord denna världscupfinal, även om det ska extremt mycket till om någon ska klå henne på topp-positionen. 94,196 procent får de idag, världsrekordet är ju hennes eget på 94,300 procent! Helt otroligt!

UPPDATERING klockan 23.54:

Hollands Hans Peter Minderhoud och Glock's Flirt har gått upp i ledning, men det var innan USA:s Laura Graves kom in på banan. Hon och Verdades visade ett nästan felfritt program, men valacken ryggade för något intill banan och så ställde publiken till det för ekipaget när de applåderade i en sluta. Laura kunde dock lugna Verdades igen efter att han gasade iväg på diagonalen och sedan höll sig publiken faktiskt tyst. 79,125 procent fick de, upp i ledning. Arenan kokar! Nu Charlotte Dujardin! 

Här hittar du aktuell ställning. 

UPPDATERING klockan 23.37:

Tyska Isabell Werth fick till en nästintill felfri ritt med El Santo NRW. Dock skyggade valacken för något vid sidan av banan i början av uppvisningen, men de fick 77,857 procent – och går upp i ledning. 

UPPDATERING klockan 23.16:

Nu är vi igång igen! Inessa Merkulova från Ryssland med Mister X blir först i startfältet att slå sitt personbästa. Hon är riktigt, riktigt nöjd med sin fina ritt som gav 76,893 procent – upp i ledning alltså!

UPPDATERING klockan 22.50:

Paulinda Friberg och Di Lapponia T gör många riktigt fina rörelser, men Paulinda ser ändå lite besviken ut när hon rider ut från banan. Det blev en del kostsamma missar – bland annat i piruetterna, där Di Lapponia T bytte galopp i utgången. Å andra sidan visade de mjuka övergångar mellan piaff och passage. Men missarna blir dyra, 71,00 procent får de, och petar ner Malin Hamilton från sjätteplatsen.

Nu är det paus i 20 minuter innan nästa ekipage äntrar banan. Här ser du ställningen så här långt, det är danskt i ledning i halvtid. 

UPPDATERING klockan 22.35:

Malin Hamilton och Fleetwood gör sitt yttersta inne på banan, givetvis till musik av brittiska gruppen Fleetwood Mac. Piaffen sitter inte riktigt som den ska och det drar förmodligen ner en del. I början ser det också lite hastigt ut, men så småningom verkar den 16-årige valacken slappna av mer och mer. I en av travlängningarna river de ner applåder från publiken, men Fleetwood påverkas inte av det. De visar även fin, avspänd, ökad skritt och fina galoppombyten. De belönas med 70,625 procent, in på en sjätteplats så här långt. Nu kommer Paulinda Friberg in på banan! 

UPPDATERING klockan 22.22:

Mikala Munter Gundersen och My Lady får hjälp fram till sista hälsningen - så mycket klappningar från publiken gör dock My Lady lite störd. Men, detta påverkar inte procenten så mycket. De går båda upp i ledning med 75,018 procent och Mikaela kan inte hålla tårarna tillbaka när procenten visas. Nu är Lars Petersen inne på banan – sedan kommer Malin Hamilton med Fleetwood!

UPPDATERING klockan 22.05:

Tyska Fabienne Lütkemeier och Qui Vincit Dynamis gjorde en riktigt imponerade uppvisning till pampig, dramatisk musik. Till en början är valacken riktigt spänd, men slappnar av mer och mer ju längre programmet skrider. Ekipaget river ner applåder mitt i uppvisningen efter att ha satt alla galoppombyten i varje på diagonalen. Dessvärre snubblar valacken till under uppridningen, slutligt resultat för paret blir 74,804 procent och de går upp i ledningen.

UPPDATERING klockan 21.40: 

Nu är vi i gång – dressyrens världscup ska avgöras! Som andra ryttare ut tar danska Agnete Kirk Thinggaard på Jojo Az revansch från Grand Prix-klassen och presenterar ett riktigt fint kür-program. Hon visar rörelserna till musik av Lady Gaga och Adele – uppfriskande. Agnete fick en del missar, bland annat taktfel i en av passagerna. Hon får 74,036 procent. 

Dessförinnan har ryska Tatiana Dorofeeva och Kartsevo Upperville visat upp sin kür, och fick 69,357 procent. 

Här kan du följa klassen via online-resultat.

–––––––––

FÖRHANDSINFORMATION: 


Malin Hamilton och Paulinda Friberg rider final under lördagen.
Foto: Haide Westring 

För den dressyrintresserade bjuds det på en riktig tv-fest på lördagen. I drygt tre timmar sänder SVT24 från dressyrens världscupfinal i Las Vegas, där Malin Hamilton och Paulinda Friberg rider.

Finalen börjar 21.15 svensk tid med Tatiana Dorofeeva från Ryssland som första startande. SVT har lagt extra lång sändningstid för klassen, drygt 30 minuter mer än vad som krävs, för att inte upprepa sin miss från världscupen i Gothenburg Horse Show. För er som vill ha några hållpunkter kan vi tipsa om följande starttider:

22.25 – Malin Hamilton och Fleetwood
22.35 – Paulinda Friberg och Di Lapponia T
därefter kommer en paus på 20 minuter innan de bästa från Grand Prixen är uppradade med Charlotte Dujardin och Valegro som går in på banan klockan 23.55.

Startlista, baserad på amerikansk tid (9 timmar efter)
SVT24, direktsändning 
FEI-TV, direktsändning (Betalkanal)

Läs vår direktrapport från GP-klassen här
När Paulinda kom in på arenan i GP-klassen sade hon till sig själv att inte vara feg, läs mer här.  

Charlotte Dujardin berättar om Valegros jetlag och hur han påverkats av värmen:


Edward Gal pratar om känslan inne på arenan – och om hur Glock´s Undercover reagerade:


Steffen Peters var mer än nöjd över sin tredjeplats i torsdagens Grand Prix:


Läst 9613 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Sportkollen »