Avelsbloggen

Hej!

 

Idag har Loppan blivit tömkörd med sadel på ryggen. Vi tog den vanliga unghästrundan genom skogen och grusvägen, bästa svängen för småglinen!

 

Loppan var pigg och framåt som alltid, idag fick hon gå helt själv utan någon framför nästan hela vägen. I början hade jag ju alltid någon som ledde med grimskaft i kapsonen, sedan har hon fått gå själv men med stöd av någon lite längre fram som stegvis backat tills Loppan haft täten själv. Hon är ju inte särskilt brydd över sådant utan knallar på över stock och sten. Det enda som kan bli jobbigt är att hon tycker vi ska ha relativt täta matpauser och då har jag inte mycket att säga till om i tömmen :) Hon kan inte förstå varför det skulle vara något konstigt att ta en liten tugga gräs då och då när man är ute och promenerar? Det gör hon ju jämt i hagen precis när hon vill, varför skulle det vara skillnad nu?!

 

Det blir aldrig något drama med Loppan i alla fall, hon är väldigt lätt att kommunicera med. Idag tyckte jag att det var stor skillnad på framåtbjudningen både i skritt och trav, skönt! Halter gör hon som om aldrig gjort något annat, dessutom har hon nu greppat höger- och vänstersväng ganska så bra. Stolt matte!

 

Ska kolla nästa vecka efter tid hos tandläkaren, vill dra ut vargtänderna innan jag börjar bettvänja. Sedan tänkte jag be tömkörningsproffset på gården hjälpa mig med det finstilta på banan, men en sak i taget!

 

Rowan har också varit ute på tur i sällskap med en äldre, trygg, valack som visade vägen. Det gjorde susen för lille R som faktiskt till och med nästan blev lite busig! Så mycket lättare att jobba när man har framåtbjudningen helt gratis, det blir mycket uteritter i sällskap med trygga kompisar och stort fokus på att renodla hjälperna samt att HA KUL! Det är nog ändå det viktigaste, för alla inblandade :)

 


Läst 26857 ggr Kommentarer Kommentera

Hej!

 

Jag känner att jag har missat så mycket unghästigt ute i världen på senaste! Bland mycket annat är det ju snart dags för årgångsfinalerna i hoppning och dressyr, vilka jag gärna skulle beskåda IRL (men hinner icke!). Jag har inga direkta förhandsfavoriter, men däremot några jag som spanar på lite extra. Jag kommer följa allt på distans via folk som är där, media och equipe, så jag får nog min dos trots allt!

 

Läs mer:

http://www.swedehorse.se/

 

I samband med detta bjuder Unga Asvh in till föreläsningar på temat osteochondros, mycket intressant. Det är gratis för medlemmar i Asvh och kostar hundra kronor för andra, för billigt för att avstå om man ändå är där!

 

http://www.ungasvh.se/nyheter/osteochondros-seminarium-under-svenskt-avel-sportchampionat

 

Sedan är ju Unghäst-VM i hoppning i full gång och även om jag mest är dressyrintresserad följer jag även detta på lite distans.

 

Mer:

http://results.scgvisual.com/2012/lanaken/

Webb-TV:

http://www.horse-live.com/program

 

 

----------------------------

Från Unghäst-VM till unghästträns! Jag har fått flera frågor via mail och många relaterar till varandra, därför tänkte jag helt enkelt köra någon slags mini-frågestund om tränset fram till mitten av nästa vecka någon gång. Passa på att fråga vad som helst som rör tränset!

unghastbloggen@gmail.com

 

Idag är jag hästledig, men imorgon ska jag rida Rowan och pussa på Loppan igen! Kanske tar en tur ut med dem tillsammans om jag hittar någon som vill följa med. Rowan är ju inte så modig, så sällskap är bäst att ha ute hur som helst. Framåtbjudningen blir annars lidande när han letar spöken bakom varje smågrus, då är det bättre att jobba på ett problem i taget tycker jag. Växer han lite mer mentalt kommer många andra bitar sedan bara att falla på plats och jag tror inte framåtbjudningen är ett enskilt problem hos honom, bara en "bi-effekt" på osäkerheten.

 

Måste avsluta med en bild på en av mina massage-övningsobjekt, lilla Ramona! Hon tyckte det var toppen med lite spa och njöt verkligen ordentligt :)

Roligt att få öva på alla nivåer, bokstavligt talat :)

Foto: Therése Bjerketorp


Läst 25402 ggr Kommentarer Kommentera

Hej!!

 

Ja, här rullar det på i samma fart som alltid :) Så mycket som händer nu, det är ju bara roligt, men det finns ingen tid för vila direkt. Det får bli ett senare projekt helt enkelt!

 

Har varit på stuteriet där Loppan gick på sommarbete och masserat åtta hästar under två dagars tid, mycket spännande! Mina kunder bestod av alltifrån en liten minishettis till en stålig avelshingst, så jag har fått öva på hela registret kan man säga. Så himla lyxigt att få ha tillgång till ett stort stall fullt med tacksamma övningsobjekt nu när jag måste praktisera mina kunskaper i GHS (Genuin Svensk Hästmassage) som jag blir diplomerad inom i vår/sommar.

 

Fick också låna en häst med ett huvud av en lite större modell än Rowans, så att jag kunde prova tränset lite bättre. Det behöver fortfarande justeras en del innan det är helt klart, men nu har jag en mer samlad bild av exakt vad som ska fixas.

 

Borde kanske egentligen inte lägga ut dessa suddiga mobilbilder på en halvfärdig produkt, men jag kan inte låta bli, jag vill visa er :)

 

Tack för hjälpen, Dark Gipzy! Kommer ni ihåg i somras när jag bad er sprida att en stackars liten moderslös fölunge behövde akut hjälp i form av en fostermamma? Det här är det fina stoet som kanske räddade hans liv :)

 

Nackstycket/pannbandet har ni ju redan sett och fått förklarat. Som man kanske ser måste det dock justeras lite efter våra svenska hästars anatomi, de indiska hästar vi provade på var både mindre och hade öronen närmre ihop. Trots att vi designade med det i åtanke blev det inte 100% rätt, men det är rätt lätt fixat som tur är.

 

Tanken med tränset är att det ska vara otroligt smidigt att tränsa sin unga eller huvudskygga häst. Alla remmar fästs med snabbspännen och är alltså väldigt lätt att sätta på när man väl ställt in sin hästs storlek/längd på remmarna. Nu är inte sidostyckena till bettet med på bild, men även de har snabbfästen för att underlätta de allra första gångerna man introducerar bettet för hästen och kanske vill föra in bettet med ena sidostycket uppspänt från ena sidan.

 

Tränset kommer med två nosgrimmor som går att använda var för sig eller tillsammans. En remontgrimma som är ställbar i nosdelen och knäpps med snabbhake under hakan samt en kombinerad variant på kapson/grimma. Kapsondelen är bara tjockt paddad men utan järn i och du kan självklart använda den både vid longering och ridning. På undersidan finns ytterligare en D-ring, som på en grimma typ, så att du både enkelt kan longera hästen med full mundering innan passet eller bli ledd av någon från marken.

 

Eftersom att det är snabbfästen kan du lätt och smidigt sätta på och ta av kapsondelen över remontnosgrimman om du t.ex först vill longera och sedan rida direkt efter.

 

Jag brukar annars alltid ha en grimma under tränset i början just för samma ändamål, så det här är i princip en utveckling av den idén; Mycket smidigare och väldigt mycket mer flexibelt (för att inte snacka om det estetiska, som bara är en härlig bonus). Personligen tycker jag att det lätt blir knöligt och jobbigt med en grimma under!

 

Longerade Rowan med kapsonen idag och trots att den är för stor är jag väldigt nöjd med själva funktionen!

 

Lägg som sagt inget vikt vid exakt hur den ser ut, ta bilderna med en nypa salt. Nosgrimmorna ska båda justeras, liksom nackstycket, pannbandsposition och käkrem. Dvs. typ hela tränset :)

 

Bonusbilder på mina dressyrboots:

(Är inte smutsig på händerna, vi blev henna-målade i Indien ;) )

 

Jag, liksom många dressyrnördar och hästar med känsliga karleder, älskar boots med fårskinnskant. Det stora problemet med dem tycker jag dock är att det blir så jäkla grisigt efter ett pass på en blöt ridbana, och det är inte helt lätt att få dem fräsha och torra igen till nästa dag. Dessutom ääälskar jag läderboots men tycker inte att det finns några jättesnygga på marknaden. Med dessa två utgångspunkter designade jag helt enkelt ett par boots som jag tycker är sjukt snygga och som har utbytbara fårskinnskanter. Tanken är alltså att bootsen kommer med fårskinn i set om två så att man kan ta bort och tvätta dessa väldigt enkelt och använda det fräscha luddet vid nästa pass!

 

Har redan fått massa "förhandsbokningar" om jag skulle välja att producera fler av dessa, så jag är i alla fall inte helt ensam om att gilla idén :)

 

Bootsen ska dock också justeras lite, de är inte helt hundra i utformning än!

 

Så himla häftigt att få se ens idéer blir till verklighet, ofattbart och skitstort :D


Läst 27419 ggr Kommentarer Kommentera

En vecka i Indien ger lite perspektiv på saker och ting. Kanpur, staden som vi besökte, är ingen turiststad och är därmed inte ett dugg "polerad" för västerlänningar. It is what it is, mycket nyttigt men också väldigt tungt att vara mitt i!

 

Vissa områden är naturligtvis hemskt fattiga. Precis vid tågstationen bodde mängder folk på trottoaren under presseningar som de spänt upp som skydd för regnet (när vi var där var den allra värsta regnperioden över, men det fanns spår kvar av ovädret i form av vattenpölar stora som insjöar, så jag kan tänka mig hur jobbigt det har varit..). Mer om hur människorna har det i Kanpur ska jag berätta senare (allt är inte lika illa som detta, mina känslor är blandade men jag lämnade landet inte bara med hopp om en bättre framtid, utan även med en viss glädje över en mycket bättre nutid än dåtid).

 

Hästarnas liv i Indien är inte heller alltid en dans på rosor, de används till största del som arbetsredskap eller transportmedel. Det var riktigt jobbigt att se dessa små magra hästar (alla i ponnystorlek) som, mer eller mindre halta och krumma, blev jagade fram längs gatorna med en vagn som såg ut att väga tre ton efter sig. Hästkunskapen är inte särskilt hög eller utbredd och välanpassad utrustning finns inte med i ordboken precis, vita märken där selen legat eller blödande skavsår efter "tränsen" (repen) var ingen ovanlig syn att möta.

 

Det ger lite perspektiv när man själv åker dit för att utveckla utrustning till våra hästar i Sverige med utgångspunkt i deras absoluta välbefinnande och komfort, när många av deras artfränder i tillverkningslandet har de sämre än de någonsin kunnat drömma om i sina välströade boxar...

 

Som tur är finns det de som har det bättre också. Vi lånade två hästar för att prova vår utrustning på och de kom från ett ställe som hyrde ut hästar till bröllop och liknande. De var i relativt gott skick, utan sår, i fint hull och ohalta. Trots detta hade de repträns och rostiga kedjeliknande bett, så vi donerade nya träns och bett samt passade in dessa. Det är skönt att jag åkte dit med Karin från Perfect Sit som brinner lika mycket för hästarnas välfärd som jag!

 

Ett alternativ är att ta direkt avstånd från det genom att flytta produktionen till ett annat land med bättre hästförhållanden, en tyst och relativt osynlig protest om man inte har ett multiföretag som lägger in beställningar för miljoner. Ett annat alternativ är att jobba stenhårt för förändring som insider, det är kanske en lång och jobbig väg att gå men jag tror ändå att det blir mitt val att förhålla mig till detta, oavsett om jag fortsätter jobba med att utveckla ridsportutrustning i framtiden eller inte. En dröm är att kunna finansiera någon slags ambulerande veterinär- och utbildningspatrull som både kan bidra med akuta insatser samt på lång sikt öka hästkunskapen i landet, samtidigt som man bearbetar de som på högre nivå har makt att reglera lagarna kring hästarnas välfärd. Planerna för detta har redan börjat smidas...

 

Dessutom tycker jag att det är viktigt att alla vi som konsumenter vågar och orkar ställa krav på de som säljer ridsportutrustning! Otroligt många av de mest välkända europeiska varumärkerna har delar av sin produktion i Kanpur, och om alla tog sitt ansvar skulle det vara lättare att göra stor förändring. Detta gäller både hästarna samt människornas arbetsförhållanden, det finns nämligen lagar som förbjuder barnarbete och reglerar minimum-lön, men hur efterlevs egentligen dessa restriktioner? Vi såg både ett och två barn som blev insjasade i sina fabriker när vi gick förbi, cheferna ville väl helt enkelt inte att vi skulle kunna dokumentera detta i bild.

 

Jag har tidigare skrivit att jag är en relativt medveten konsument, men från och med nu har den meningen en helt annan innebörd. Det är dags att öppna ögonen, på riktigt, och handla därefter. Jag vägrar att både köpa och sälja utrustning till ett pris som någon annan måste betala; Häst, barn eller övrig personal som tvingas till orimliga arbetsvillkor och löner som inte går att ens försörja sig själv på.

 

Är ni med mig?


Läst 29214 ggr Kommentarer Kommentera
SEP
25
2012

Hej på er!

 

Kul med så bra respons på tränset, trots att ni än så länge bara fått se en liten del av det. Har provat det som hastigast på Rowan (treåringen) idag men det var dessvärre alldeles för stort...Han är väldigt nätt och på gränsen till cob, så jag ska flörta till mig en lite mer normalstor häst imorgon och prova igen. Tror nog att det måste justeras en del hur som helst, som tur är har de ett identiskt exemplar kvar i Indien så det är nog snabbt förklarat och gjort.

 

Om det inte ser heltokigt ut på hästen imorgon så får ni se en bild på hela tränset :) Jag kan avslöja att det är ett "3-in-1" och med stort fokus på smidighet och funktion rakt igenom!

 

Hur som helst har Loppan fått debutera i ridhäst-skolan på riktigt idag, genom en promenad med sadel på ryggen. I ärlighetens namn har hon faktiskt haft sadel på ryggen en gång förut, därför att jag var tvungen att se om den överhuvudtaget låg bra eller om det var stressigt att köpa en ny. Hon är ju rätt mycket tömkörd så att få en sadel på ryggen istället för tömkörningsdäckel var inget drama direkt.

 

Jag red Rowan och Loppan + mamma gjorde oss alltså sällskap. En tur på 15 minuter på grusväg och i kuperad terräng, helt perfekt unghästrunda. Av Rowan (som är utomordentligt bra inriden på Flyinge) och Loppan är det den sistnämnda som är modig och stursk. Lille Rowan går gärna bakom och låter Loppan visa vägen. Ibland vill han ändå brösta upp sig och gå om henne, men så fort han är före kommer han liksom på att det var en dålig idé och vill krypa tillbaks till sista plats i ledet. Jag tror han kommer växa i sig själv i sinom tid, han får gärna ta stöd i Loppans bastanta rumpa tills han känner sig mer trygg med att vara först.

 

Loppan i sadel, ingen konst! Hon har dragit iväg rejält i höjd, måste mäta henne snarast!!!

 

Ni har väl förresten inte missat min artikel med fantastiska Malin Rinné i senaste Hippson Magazine? Hon berättar om hur hon lägger upp träningen från och med nu fram till treårstest i vår för sina nuvarande 2,5-åringar! En superinspirerande och otroligt duktig unghästutbildare, jag har alltid varit ett stort fan av henne!

 

 

 


Läst 27379 ggr Kommentarer Kommentera

...Får ni se första sneak-peeken av NU:

 

Jag har alltså designat ett träns speciellt anpassat för unghästutbildning! Det ni kan se på bilden är det anatomiska nackstycket med rejält tilltaget utrymme för öronen, dessutom ett extra långt och u-format pannband för att ytterligare eliminera risken för att tränset skapar tryck på några av hästens mest känsliga punkter. Jag har aldrig hittat ett träns med tillfredställande "icke-tryck" kring öron och panna, så det var en högprioriterad del i arbetet kring designen. Som ni kan se är pannbandet lätt att avlägsna/sätta på vilket jag tror kan vara en fördel för huvud- och öronskygga hästar som behöver lite extra space vid tränsvänjningen.

 

Bilder på resten av tränset och funktionsbeskrivningar får ni så fort jag provat det på någon av unghästarna :) Det finns massor av spännande grejer kvar att berätta.....!

 

Har även passat på att testa en annan design när vi ändå var på plats, ett par nya dressyrboots ska testas och utvärderas innan ni får ta del av dessa!

 

Vad tycker ni?

 

(Jag kom alldeles nyss hem, lätt jetlaggad! Ska äta och SOVA och smälta allt som jag varit med om den senaste veckan! Vi hörs)

 


Läst 33298 ggr Kommentarer Kommentera
SEP
22
2012

Sista natten i Indien och vi har just kommit fram till hotellet i New Dehli, imorgon åker vi supertidigt tillbaks mot Sverige igen.

 

Vllken resa! Vi har både skrattat och gråtit, kulturkrockat, sett hemska saker men även många fantastiska. Vi har besökt flera olika ställen där de garvar och tillverkar läder för att se både bra och mindre bra exempel. Vi har blivit behandlade som familjemedlemmar här, ätit helt utomjordiskt god hemlagad mat (kommer nog att sakna den mest!) och pratat om lik- och olikheter mellan länderna. Mest har vi ändå jobbat, ungefär 12-13 timmar per dag. Otroligt intensivt men helt fantastiskt; Vilket crew vi har varit i fabriken!

 

Med oss hem har vi typ sju helt nya produkter, alla unika i sitt slag. Bland dessa självklart min unghästprodukt som blir AMAZING! Ska bara prova den på hästarna här hemma och utvärdera tillsammans med ett gäng proffs, sen kommer den att finnas för alla att köpa. Jag kan inte vänta längre, imorgon kommer jag att droppa bomben på bloggen med bild och allt :) Nyfikna?

 

Tills dess lite bilder från Indien:

Vi besökte ett temporärt tempel där guden Ganeshas födelsedagsfestival firades. I varje gatuhörn hade de byggt fantastiska mini-tempel och utsmyckat gatorna med lampor och dylikt!

De här små linslusarna besökte också templet, men var nog mer intresserade av att posera framför kameran och hänga med oss än att tillbedja guden.

Som bekant är kossorna heliga här i Indien. Det utnyttjar de till fullo! Ibland ligger de och sover mitt i vägen, då får man vända och ta en annan väg :) Önskar att detsamma gällde alla djur här, hundar och hästar har det tyvärr inte alltid lika bra.......

 

 

Nu är klockan 24.40 här och nu måste jag få några timmars sömn innan det blir dags för avresa destination Sweden! Håll utkik imorgon, då kommer jag som sagt att avslöja (nästan) allt om min unghästprodukt!!


Läst 23747 ggr Kommentarer Kommentera

Hej!!

 

Kort uppdatering från mig och Loppan :) Jag är nyss hemkommen från några givande dagar på hästfysioterapeut-utbildningen och har numer latin som mitt tredjespråk! Eller snarare försöker ha, det är ju en helt ny värld för en som aldrig tänkt längre än att bogblad heter "bogblad" och knäskål just det, "knäskål". Vi går in på veterinärnivå i den här delen av utbildningen och pluggar verkligen in varenda liten skåra, grop, nervutgång eller muskelfäste på latin. Puh! De har höga krav på vad vi ska kunna och hur mycket vi ska plugga hemma, men det känns också bra för då känner jag mig säker på att jag kommer vara grym när jag är certifierad ;) Vi har även fått börja lära oss massagegrepp och -teknik för "Genuin Svensk Hästmassage" (GSHM), jätteroligt!

 

Jag har även haft tät kontakt hemifrån stallet och fått rapporter om en tråkig hovspricka som Loppan fått. En klinikhovslagare har kollat och beslutat att hon ska skos. Det kom ju inte som någon nyhet att det kanske skulle bli så i höst, så jag är inte precis chockad även om det är lite trist att behöva göra det redan nu.

 

Loppan har alltid haft problem med sina hovar, när jag skulle köpa henne fick vi vänta med besiktningen p.g.a en hovspricka som hon också blev lite halt av. Då skickade hennes uppfödare hovbilder som denna regelbundet för att hålla mig uppdaterad om läget, toppen :)

 

Hur som helst är jag extremt nöjd med att ha sån expertis på gården, jag känner mig inte det minsta orolig över att åka iväg så här. Förutom att hon som driver stallet är petnoga och otroligt kunnig så har jag även, som vanligt, min fantastiska mamma som ställer upp och har jour på Loppan! Bästa, vad skulle jag göra utan er! <3

 

 

Nu ska jag stressa vidare i livet, ett par möten ska avverkas innan lunch och sedan ska Rowan och Loppan tas om hand och pussas på en sväng. Jag vet inte om jag hinner blogga något mer innan Indien, tar stallet imorgon bitti och sedan nästan direkt till Arlanda. Om jag har internet där så kommer såklart ett blogg-vykort därifrån, annars hörs vi igen om drygt en vecka!

 

Ps. Någon läsare som deltagit i eller varit publik under Kvalitén i år? Har hört från olika håll att domarna tyckte det var det svagaste startfältet någonsin, stämmer det? Måste forska lite i det känner jag, helt ouppdaterad!

 

 

 


Läst 28550 ggr Kommentarer Kommentera
SEP
08
2012

Eftersom att jag har begränsat med tid att hänga med Loppan nuförtiden passade vi på att ta en promenad till nya hagen istället för att lasta på och åka transport dit. Mysigt i höstsolen!

 

Till sällskap hade vi tre andra kompisar från hagen, det var spännande sa Loppan. Hon är mest van vid att gå själv, så att ha sällskap har nästan negativ inverkan på henne - hon blir helprillig istället för att det skulle ha den lugnande effekt som man kanske kunde tro :) Alltså ytterligare något att öva på, aktiviteter i grupp!

 

Loppan är verkligen helt i hasorna på ledarstoet JÄMT. En typisk "underhuggare" som smörar och fjäskar för chefen och sedan delar ut sura miner, små bett och riktade bakhovar mot de som är lägre i rang. Ledarstoet ska snart flytta hem till sig, undrar hur det blir då? Loppan kanske tar över som boss, men mest troligt kommer hon att backa undan och låta någon annan ta över istället. Hon är inte den modigaste kraken i gänget precis :)

 

Inte modigast, men sötast!

 

Hon ser snyggare ut i kroppen nu, jag tror hon har växt lite på höjden under sensommaren. Verkligen dags att mäta henne igen snart!

 

Rowan är tillbaks i skolbänken och fick idag en liten påminnelse om vuxenlivet. Först longering i alla gångarter (med longerlinan fäst i både bett och remontnosgrimmans ring, tips om man vill undvika att dra bettet genom munnen om de skulle rycka till), sen lite back to basics innan uppsittning så att han fattade vad som var på gång. Han var så duktig, kanske lite ängslig men jättesnäll.

 

Säkerhetsvästen är på, självklart. Jag har aldrig ridstövlar när jag rider så här unga hästar, mest av bekvämlighetsskäl tror jag...Känner mig mindre låst utan. Ett superkort spö "just in case"! Rowan har för dagen en dressyrsadel, men det är bara tillfälligt. Jag föredrar att rida unga hästar i hopp- eller allroundsadlar!

(Tur att vi håller till mitt ute i skogen där ingen ser oss, för matchande och stilrena outfits är verkligen inte min grej... Jag har ju dock lyckats med bruna benskydd + tröja, väldigt genomtänkt!)

 

Han är väldigt gullig, lillkillen. En helt annan typ av häst än Loppan på många sätt. Jättekul att jobba med dem båda samtidigt så att man inte blir helt låst vid en sorts "problem och lösning".


Läst 29426 ggr Kommentarer Kommentera

Här är det kalabalik i vanlig ordning, mest på ett positivt sätt :) Packar inför seminarium på skolan + inför Indien eftersom jag inte kommer att hinna hem till min lägenhet däremellan, fixar visum, vaccinerar mig i sista sekunden, skattedeklarerar, styr upp vardagssaker, handlar allt som ska handlas och planerar alla möten som jag lyckats klämma in på dagen mellan sista skoldagen och resan till Indien.

 

Som ni kanske förstår har jag beslutat att ge Loppan lite utökad semester och extra tid att komma till ro i nya hemmet! Fast egentligen ligger hon ju faktiskt i fas med min plan för hösten, kanske att jag hade velat prova att tömma henne på ridbanan ett par gånger mellan koner eller liknande för att kontrollera att framåtbjudning och styrning funkar även där, men det är ju ingen panik med det precis. När jag kommer hem tänkte jag be kusken på gården att göra ett par pass med Loppan på banan, sen boka in åtminstone 3-4 löshoppningar under höstens gång och så småningom sadel- och tränsvänja samt longera med full mundering. Sen är det dags att sitta upp, längtar :)

 

Loppan har nästan alltid legat i ganska bra fas med min planering. Jag har gett henne gott om tid att vänja sig vid saker, som här en elastisk gjord runt magen långt innan tömköringsgjorden introducerades (Loppan är på bilden ca 1,5 år).

 

 

 


Läst 26708 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: 1 2 nästa » sista » 

Vi har tidigare bekantat oss med Li Åsebring och Loppan via Unghästbloggen. Nu är de tillbaka i Avelsbloggen, där vi får följa med på resan det innebär att ta föl på sitt sto.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.