Avelsbloggen
DEC
30
2012

Näst sista dagen på det här året, ett ypperligt tillfälle att fundera över vad som varit och fantisera/drömma/planera för framtiden!

 

Jag har haft ett helt vansinnigt intensivt och omväxlande år, skoningslöst har jag kastats mellan hopp och förtvivlan, vandrat i med- och motgång, slitit som ett djur och precis allting har gått fortare än att jag har hunnit förstå vad som händer. Super-dramatiskt skildrat, men faktiskt ändå ganska sant!

 

Min iCal-kalender. De vita fälten är dagar som jag varit totalt ledig utan något inbokat, alltså en slutsiffra som man nästan kan räkna ut på två händer.

 

Det är mestadels helt fantastiska saker som har hänt;

Jag har börjat blogga här på Hippson, jag jobbade med Ambra Succi när hon koroegraferade och regisserade det outstandig numret som Loreen vann ESC med i Baku, jag har designat ett träns som har lanserats på marknaden, varit i Berlin och Indien, fyllt 25 år (en milstople om något), börjat plugga till Equiopat, blivit moster till en fulländad liten tjej och inte minst har jag galopperat över en snötäckt äng med min fina Loppan.

 

Till nästa år ska jag inte sakta ner tempot det minsta, däremot ska jag bli bättre på att strukturera och planera min egen tid för att undvika magsår :)

 

Hästiga saker att se fram emot 2013:

-Loppan flyttar till en helt fantastiskt fin anläggning med ridhus, utebanor, ridvägar, stora hagar med minst 10 timmars utevistelse samt alla tänkbara bekvämligheter för ryttaren. Längtar!

-Jag gör klart mitt första år av utbildningen till Equiopat och kan då titulera mig massageterapeut för hästar.

-Loppan går treårstest med högsta möjliga poäng rakt igenom (man måste ha höga ambitioner ;) )

-Jag kickar igång ett helt nytt projekt/affärsidé som redan är i rullning, men som offentliggörs och blir "verklighet" först nästa år - SJUKT spännande!!!

 

Förutom det ser jag fram emot Bruksprovet på Flyinge som jag verkligen ska försöka åka ner till denna gång. Sen finns det ju hundra andra hästiga småsaker + alla icke häst-relaterade grejer i livet som ska bli så himla roligt att ta sig an, men det blir en annan novell!

 

Idag höll jag dock på att avsluta året genom dödsfall, envist trotsade jag nämligen halkan och tänkte skritta på Rowan till skogen där underlaget är bättre. Med i beräkningarna hade jag inte att Rowan kunde bli rädd för fallande snöblock från träden = Bambi på hal is med ett ben i varje hörn av vägen. Varken jag eller Rowan kände oss särskilt modiga efter det, men resten av turen flöt lyckligtvis på utan bekymmer och ingen av oss blev skadade. Ibland har man tur... (Ps. självklart är Rowan broddad och vägen sandad, men det gick att nästan drösa omkull ändå).

 

Nu ska jag börja förbereda morgondagens festligheter inne i stan. Skänker en tanke till alla stackars stads-djur som inte kommer att ha det så kul med fyrverkerierna imorgon, jag tycker man kunde slopa dem helt och hållet faktiskt (raketerna alltså, inte djuren). Glad att Loppan är i trygghet mitt ute på landet, långt bort från blixtar och dunder!

 

GOTT NYTT ÅR ÖNSKAR JAG ER ALLA!!!


Läst 16129 ggr Kommentarer Kommentera

Ni har väl inte missat att det pågår en designtävling i samarbete mellan PS of Sweden och Hippson?

 

http://www.hippson.se/artikelarkivet/utrustning/designa-revolution-transens-nya-pannband.htm

 

Designa ett revolutionerande snyggt pannband och bli utvald som en av fem att vinna ett valfritt träns + 3 st av din egen pannbandsdesign! Årets kanske bästa tävling!

 

Vinner du kan du alltså välja ett snyggt och anatomiskt hopp- eller dressyrträns eller mitt egendesignade unghästträns med två nosgrimmor och flera kombinationsalternativ:

 

Foto: David Kebo | Sthlmphoto.se

 

Släpp loss fantastin och låt kreativiteten flöda :) Lycka till!

 


Läst 23048 ggr Kommentarer Kommentera

Inför 2013 är det en del nyheter vid unghästbedömningarna!

 

Från ASVH.SE

 

Förändringar i ASVHs unghästreglementen



Inför 2013 kommer det att ske en del förändringar i ASVHs unghästreglementen. Här nedan listas ändringarna.


Förlängd bedömningstermin för 3-årstest
Bedömningsterminen förlängs med två veckor och varar nu fram till den 15 juni.


Löshoppning med 3-hinder
Beslutet om 3-hinderssystemet har redan aviserats och reglementet håller på att justeras.
De slutliga justeringarna ska vara klara till i början av februari.

 

Linjär beskrivning
Den nya bedömningsformen kommer  att införas till vårens 3-årstester. De
vanliga bedömningspoängen kommer att vara kvar men kompletteras med en
schematisk beskrivning av hästen. Arbetet med den linjära beskrivningen
har pågått i ca 2 år och är nu klart att prova på de vanliga
bedömningarna. Den linjära beskrivningen kommer inte att publiceras
offentligt utan är endast för hästägaren.  En manual ska tas fram där
alla egenskaper i protokollet definieras och beskrivs.

 

Diplom
Fr. o m 2013 kommer diplom vid unghästbedömningarna att vara förbehållet
hästar registrerade i ASVH med ”gröna, gula och vita” papper. Grå
hästar får delta i bedömningarna och blir klassindelade t o m klass I.

 

Halvpoäng införs
Unghästdomarna kommer fr o m 2013 att kunna använda halvpoäng vid alla
ASVHs bedömningar. Definitionen av halvpoängen skall vara en
förstärkning av det lägre poängen.

Poängbedömt ridprov vid 3-årstest
För att redan under våren ge en vink om hur unghästen ligger till i sin
utbildning införs poängbedömning vid ridprovet. Poängen har ingen
betydelse för kvalificering till årgångsfinalerna. Hästarna bedöms på
två punkter:
•    Naturlig balans och lösgjordhet, (hästens egna egenskaper, gångarter vägs i viss mån in)
•    Harmoni och allmänt intryck (kontakten mellan häst och ryttare, inte gångarternas kvalitet)

 

1-och 2-årspremiering tas bort
Det kommer att vara frivilligt för föreningarna att arrangera
inofficiella bedömningar för 1- och 2-åringar. ASVH ansvarar inte för
protokoll eller regelverk.

 

Medlemskrav före anmälan.

Fr o m 2013 kommer det att vara ett strikt krav att medlemsskap i ASVH
och regionalförening är löst före anmälan till unghästbedömning.

 

Bedömningsreglementena för 2013 kommer att publicera så snart de är klara troligen i mitten av februari.

 

-------------------------------------------------

Vad tycker ni om de nya reglerna? Själv tycker jag det ska bli väldigt intressant att se hur det fungerar med ett linjärt bedömningssystem i Sverige. Löshoppningen känns också vettig, likaså införandet av halvpoäng!

 

Det som jag kan känna mig lite tveksam till är poängbedömningen vid ridprovet, jag tänker att det skulle kunna ha en negativ effekt på hur mycket man tränar och pressar sin unga häst inför testet (både om man är orutinerad eller om man bedriver verksamhet där unghästbedömning är en plattform och underlag för försäljning). Annars kan jag tycka det är både bra och intressant, om man bortser från det ovan.

 


Läst 20198 ggr Kommentarer Kommentera

Hej!

 

Jag sa ju att jag skulle ta det maximalt lugnt i jul, men istället har jag suttit med bokföring och administration flera timmar i sträck.... Ganska kul ändå, för jag har framtidsplanerat massor och jag har väldigt mycket att se fram emot i vår. Flera nya projekt och affärsidéer är i rullning och jag är övertygad om att 2013 kommer att slå 2012 med hästlängder! Taggad!!!

 

Lite har jag ändå passat på att chilla, framför allt har jag blivit väldigt väl omhändertagen av min familj och ätit sjukt mycket god mat!

 

Idag skulle Rowan snyggas till lite och filmas inför försäljning, men eftersom att det var värsta tö-vädret blev det inte så mycket filmat utomhus. Jag tycker att det är ganska bra att göra minst en omfattande försäljningsfilm, framför allt när det är unghästar som ska säljas då potentiella köpare ofta är intresserade av hur hästen funkar i hanteringen och hur de är mentalt. Därför vill jag gärna filma och klippa ihop:

 

-Hantering i stallet (borstning, hovkratsning, sadling och tränsning).

-Upp- och avsittning.

-Ridning utomhus.

-Ridning på bana/ridhus utifrån ålder och utbildningsfas.

 

För mig personligen är det inte så jätteviktigt att se en 3-åring som travar runt "på tygeln" några varv på en volt eller balanstravar lite flashigt i hagen, däremot kan det vara av större intresse att se hur den t.ex beter sig i övergångar - både rent tekniskt och hur väl den är framme för hjälperna.

 

Det finns ju inget rätt eller fel sätt att göra en försäljningsvideo, men förhoppningsvis kommer vår film att ge de seriösa spekulanterna en rättvis bild av Rowan redan innan de bestämmer sig för att åka ut och provrida!

 

Suddigt urklipp från när vi filmade sadling. Söta Rowan som just nu är i toppform, han har blivit riktigt rund och fin i kroppen och är dessutom SUPERPIGG = hur härlig som helst att rida :)

 

I helgen ska vi förhoppningsvis ge det ett nytt försök och även fota lite, sedan kommer jag nog att lägga upp en länk till annonsen även här i bloggen om det finns någon här som är intresserad av världens snällaste treåring (blivande fyraåring) med grym kapacitet för hoppning och fälttävlan!

 

När jag kom hem till Stockholm väntade ett paket från Hippson i brevlådan!

 

Mmmm, mitt i prick! Jag ÄLSKAR chokladpraliner och kan garantera att den här julklappen inte blir långlivad i mitt hem...Tack bästa Hippson :)

 

Nu ska jag avsluta allt administrativa och förbereda mig för morgondagens jobb... Ingen rast, ingen ro - bara gnida, bara gno!


Läst 19041 ggr Kommentarer Kommentera
DEC
23
2012

Ledsen för dålig aktivitet på bloggen den senaste tiden, har varit lite mycket som vanligt :)

 

Nu ska jag dock ta i alla fall ett par dagar totalt ledigt från allt och bara slappa maximalt, är så ofattbart lycklig över att vi har lagt ner det här med julklappar i vår familj - ingen stress alls kring jul, bara mys med vänner, familj och hästar! Som det ska vara!

 

Vi hörs snart igen, tills dess - Ta hand om er och varandra!

 

 

 

 

 


Läst 18024 ggr Kommentarer Kommentera

Jag frågade Eva Gudmundsson om hon trodde att det skulle bli stressigt för Loppan att hinna få rutin på löshoppningen inför treårstestet med tanke på att hon kanske inte är en given supertalang (i alla fall inte som de hästar som direkt fattar galoppen och har det "i sig", hon har ju bland annat visat sådär av bjudning och engagemang ;)).

 

Hon har ju enbart alltså hoppat några gånger på våren som 1,5-2-åring och min plan är att sätta igång med det igen i februari/mars. Jag vill absolut inte visa en oförberedd häst eftersom att jag inte tror att det gynnar någon! Just löshoppning är inte heller min "spetskompetens" och även jag behöver nog få lite rutin på det igen..

 

Jag skickade även en länk till en kort film på när Loppan hoppar för KG Svensson (den har ni säkert sett förut här i bloggen :)).

 

 

Såhär skriver Eva om detta:


"Absolut kan du visa henne. Det är inte antal gånger som är avgörande utan hur man gör det. Har du hjälp av KG Svensson kan du med all säkerhet få till det.


På det lilla man ser här är det egentligen bara att hon ska förstå att det är ett jobb som ska göra och det kräver ansträngning. Nu väntar hon av och vill inte bjuda riktigt. Ofta är det bästa att sätta unghästen på en svårare uppgift så de börjar ta i och då kommer utvecklingen snabbt och de förstår övningen. Nästa gång man löshoppar behöver man inte ta i utan dom börjar få ihop det jättebra!


Det är något som man kan se på flera av de videos du skickat mig att man är så rädd att hästarna ska börja ta i och jobba. Man hittar på egna små övningar som oftast bara gör det svårare för hästarna.


Den info som finns på asvh.se bör man följa – det är ju kunniga människor som har gjort övningen. Sen behöver man givet inte hoppa 1.20 första gången men de mått som finns där har ett värde och det är väldigt klokt att följa dessa.


Mycket trevlig blogg du har och tack för mig. Önskar Er all en riktigt GOD JUL!
"

 

Kändes skönt att få höra det av en så meriterad och erfaren unghästmänniska och hoppdomare, än finns det hopp!

 

Superstort tack säger jag till Eva för den här roliga följetongen! :)


Läst 24940 ggr Kommentarer Kommentera

God morgon!

 

Tiden är inne för den sista unghästen i höstens/vinters bedömningsserie här på bloggen. I fem veckor har Eva Gudmundsson kollat på löshoppningsfilmer som ni skickat in, gett ett omdöme och lite tips inför fortsatt träning. Superkul och intressant! Eftersom att detta verkar vara ett polulärt inslag (i somras hade vi ju exteriörbedömningen med Anne-Carin Klinge) så ska jag fundera ut något kul tema till i vår, förslag mottages gärna!

 

Sista hästen i serien heter Talladin och är en korsning mellan arabiskt fullblod/halvblod. Han är 2,5 år och efter JE Amadeuz - Robin Z.

 

Ägare: Frida Melvås

Uppfödare: Angelica Martinsson

 

(Filmen verkar inte funka direkt i inlägget, kan det vara för att den är upplagd på Facebook? Här kommer en länk i alla fall:)

https://www.facebook.com/photo.php?v=434019829998115&set=p.434019829998115&type=3&theater

 

 

Eva Gudmundssons omdöme:

"En 2 åring som visar en god hoppvilja och framåtanda. Den har en god energi och man får en känsla av att den tycker övningen är roligt.

 

Om man vill utveckla hoppningen på den här unga hästen är det viktigt att man använder hjälphindret för att den lättare ska kunna taxera. Nu ramlar den in lite och lägger in ett travsteg eller hoppa långt för att lösa uppgiften. Man gör det onödigt svårt för den genom att bara ha en bom alt inget hjälpavstånd alls. Hjälphindret används också för att få en viss samling i galoppsprånget mellan hindren så att hästen ska få mer kraft. Det är det man utvecklat mer med det nya systemet med tre hinder. Det är alltså en hjälp för hästen att öka kraften i språnget.

 

Tycker mycket om hur den här unghästen använder sin hals, manke och rygg i språnget. Den använder sig av god ryggverkan trots att den flaggar efter landningen, dvs spänner rygg och svans. Bentekniken bak lovar också gott för framtiden.

 

Frambenen behöver dock lite hjälp för att hitta rätt. Man säjer att det är det sista som utvecklas i språnget hos en ung häst och får den efterhand komma intill det som ska bli oxer får den nog ihop sina framben och blir röligare i bogen.

 

Den vinglar lite i sin galopp och har ännu inte hittat sin balans fullt ut men man ser att den är hinderklok och tar till sig uppgiften. Balansen brukar komma och gå lite efter växtperioder och hur överbyggda dom är.

 

Lycka till med er 2 åring!"

 

Eva är B-tränare och A-domare i hoppning samt en av Nordens
största inom hoppinriktad avel. Mer om henne och verksamheten kan du
läsa här:

www.flemminge.com

 

Ett bonusinlägg från Eva om Loppan kommer imorgon :)


Läst 23968 ggr Kommentarer Kommentera

Snabb hälsning från Rowan som bara blev bättre och bättre igår. Idag var allt som vanligt och han fick gå ut i hagen med sin bästis Loppan (som struntade i sitt hö och stod och vakade över honom i boxen brevid igår, så sött!).

 

Ingen dagsfärsk bild, men ungefär såhär hittar jag dem för det mesta - bästisarna! Känns nästan lite taskigt att sära på dem nu, men Loppan behöver nog lite lösdritfssemester och Rowan ska ju faktiskt säljas. :(

 


Läst 19703 ggr Kommentarer Kommentera

Hej!

 

Idag har jag tillbringat ca. 10 timmar i stallet och nu är jag insnöad på landet hos mina föräldrar (vilket förvisso känns ganska skönt just nu - brasa och hemlagad mat istället för stan, försenad kollektivtrafik och att gå omkring i för kalla kläder till förmån för att se cool ut på klubben ;) ).

 

Hur som helst började morgonen med ett samtal om att Rowan hade lindriga kolikkänningar. Detta höll i sig hela dagen och vi har hjälpts åt att gå ut och gå, slanga i vatten och olja, locka med betfor-/äpplevatten, ha veterinärkontakt, tempa och lyssna efter magljud.

 

Puuh...Det har inte precis underlättat att det har varit snöstorm! Bland annat har vägen snöat igen typ fem gånger (alltså trots att de plogat emellan), vilket så klart inte kändes så lovande om man skulle behövt lasta på och åka in akut till klinik. När jag åkte därifrån vid 19-tiden var han i alla fall riktigt pigg, hade druckit vatten och fått igång magen ordentligt. Nu har de tagit över i stallet och jag hoppas verkligen att det fortsätter i rätt riktning...Usch, man känner sig verkligen så maktlös när de mår dåligt. Riktigt jobbigt!

 

För övrigt hade jag tagit på mig att fixa hela stallet idag, jag förbannade mig själv över det beslutet vill jag lova. Snöstorm som sagt, och kolikhäst i stallet. Som lite extra krydda på det rymde en av flockarna vars hage gått sönder och i en annan flock hade en (helklippt) häst blivit av med utetäcket vilket innebar att den var genomblöt och nedfrusen. Utöver det skulle alla boxar mockas och halmas i båda stallen, grovfoder skulle fixas och vatten skulle fyllas på i innehinkarna och vattenkaren i alla hagar. En sån här dag kanske jag behövde för att inte bli alldeles förförd av tanken och impulsiv i beslutet att köpa en egen (stor) gård och starta verksamhet.

 

Det var så fint vinterväder när jag åkte ut till stallet igår eftermiddag att jag var tvungen att ta ett kort genom min skitiga och stenskadade bilruta! Lika fint var det dock inte idag....

 

Förutom allt sjukt jobbigt med dagen har jag faktiskt hunnit rida ut på Loppan, och galopperat på en äng! Jihu :) Så häftigt! Dessvärre är det främst en polett som har trillat ner hos Loppan idag, och det är bock-och-brall-poletten. Innan har hon nog inte riktigt fattat att man kan bocka med en ryttare på ryggen, men nu när hon har fått prova att galoppera förstod hon snabbt att man kan komma framåt även med två ben i backen och två i luften!

 

Kommer ni ihåg Molly och Mulle i serietidningen Min Häst? Jag såg nog exakt ut som Molly när Mulle bockar som värst, tre meter över sadeln med tyglarna som ett cykelstyre! Av föll jag dock inte, till allas (min) stora glädje. Loppan var så stolt och glad efter turen att hon verkligen förtjänar en lång vintervila nu! Dock kändes det inte schysst att slänga ut henne i lösdriften just idag, men hennes jullov startar officellt nu i alla fall.

 

 


Läst 21828 ggr Kommentarer Kommentera

Hej hej!

 

Ett tips till dig som är intresserad av unghästutbildning och snart ska göra ditt gymnasieval. Bollerup har startat en ny inriktning; "Den unga hästens utveckling". Saxat från hemsidan:


"Området sträcker sig från att medverka vid
seminverksamhet och praktiskt avelsarbete till hantering och uppfödning
av den unga hästen som ännu inte vant sig vid att hanteras av
människor. Steg för steg vänjs hästen vid att hanteras, sadlas, bära
ryttare och förstå och lyda ryttarens hjälper och kommandon.


Arbetet sträcker sig till hästens grundutbildningsnivå. De praktiska
arbetsmomenten är bla. tränsning, longering, tömkörning, löshoppning,
inridning och utbildning av den unga hästen mot unghästbedömning.


Som hästskötare behöver man även kunskaper om djurens hälsa och skötsel.
Man behöver också vara lyhörd för hur hästarna beter sig och känna till
gällande regler för djurskydd och transport."


www.Bollerup.se

 

 

Kul att det satsas på unghästinriktade utbildningar även på gymnasienivå!

 

För övrigt har jag precis läst igenom den sista löshoppningsbedömningen med Eva Gudmundsson, mycket bra i vanlig ordning :) Har dessutom fått lite tips angående upplägget med Loppan vilket jag kommer att dela med mig av i nästa vecka.

 

Nu ska jag jobba klart lite, ta tidig fredag och bege mig ut till hästarna. Rowan ska trimmas lite (vi ska snart göra försäljningsvideo och lägga ut honom på annons, känns lite vemodigt faktiskt) och Loppan ska få en uteritt till innan hon får gå ut på lösdriften och bara vara vildhäst ett tag.

 

Imorgon ska jag massera hästar igen (är full fart på den verksamheten nu - så roligt, men aj vilken träningsvärk jag har...) och efter fix med mina egna hästar ska jag försöka vara helledig resten av helgen. Längtar :)


Läst 20573 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: 1 2 nästa » sista » 

Vi har tidigare bekantat oss med Li Åsebring och Loppan via Unghästbloggen. Nu är de tillbaka i Avelsbloggen, där vi får följa med på resan det innebär att ta föl på sitt sto.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.