Avelsbloggen

Hej!

Jag fick ju ryggskott för några veckor sedan och är sedan dess stamkund hos naprapaten. Besöken där är vidriga rent ut sagt, men det blir ju helt fantastiskt fint efteråt. Han har verkligen gjort underverk med min rygg, nacke och skuldror. Jag ska tillbaks vid ytterligare några tillfällen, fast med längre mellanrum än max en vecka som det har varit nu. Har dock fått hemläxor ;)

Igår när jag var där påpekade han att det bara är hästtjejer och möjligtvis vissa typer av extrema kampsportare som inte säger ett ljud under behandlingen, trots hemska nålar och tuff massage som gör att det svartnar för ögonen. Jag tror helt enkelt att vi är gjorda av ett annat virke än de flesta, både på gott och ont!

Naprapaten sa att vissa av mina muskler är mer välutvecklade än på en bodybuilder (ser tydligen nästan lite sjukt ut.....!) och jag har i ärlighetens namn aldrig någonsin satt min fot på ett gym. Lassa hö, mocka och bära vattenhinkar går tydligen minst lika bra :)

Hur som helst tycker jag att det är det minst lika viktigt att ta hand om sin egen kropp som hästens, om man vill att helheten ska fungera. Vi hästtjejer har förvisso mer skinn på näsan än de flesta, vilket är helt fantastiskt, men ibland tror jag att det är just den egenskapen som lägger krokben för oss själva.

Nu ska jag investera i mig själv och softa några dagar i härliga Paris! Har pussat Loppan farväl och hoppas att även hon tar det lite lugnt och är hel även när jag kommer tillbaks.

Fortsätt maila in idéer till bedömningsserien, så himla superroligt och inspirerande!

Au revoir!


Läst 15333 ggr Kommentarer Kommentera

Hej!

Ni som har hängt med ett tag har koll på att bedömningsserier är ett återkommande inslag i bloggen!

Förra året körde jag en exteriörbedömning där ett antal läsare fick sina 2- & 3-åringar bedömda av Anne-Carin Klinge, därefter blev fem stycken unghästar bedömda utifrån deras löshoppningsförmåga av Eva Gudmundsson och nu senast gav Per Pileryd matnyttiga tips till stoägare inför betäckningssäsongen.

Nu tänker jag att det vore roligt med en ny följetong, men behöver era tips på tema och inriktning! Vad tycker ni skulle vara roligt, att antigen läsa om eller delta i, med expertutlåtanden/rådgivning på tema unghästutbildning och avel?

Kommentera här på bloggen eller släng iväg ett mail till unghastbloggen@gmail.com

Kan passa på att avsölja att jag kommer att få förstärkning i form av en mycket unghästrutinerad gästbloggare/krönikör till hösten, väntar dock lite till med att släppa bomben... :) Denne person kommer att blogga typ en gång i månaden på tema unghäst, mitt från händelsernas centrum! Ska bli såå roligt!

Fina Ozkar (e.BH Zack) som exteriörbedömdes av Anne-Carin Klinge

Tiggelberg Loret, som var med i avelsrådgivningen med Per Pileryd tidigare i år.


Läst 15125 ggr Kommentarer Kommentera
JUN
26
2013

Hej!

Idag har jag varit nästan hela dagen i stallet! Har delvis semester och inte så jättemycket tider att passa, då är det alldeles för lätt att fastna i solen mot stallväggen med en kopp kaffe i ena handen... :)

Har dock inte bara latat mig utan även tvättat vintertäcken och skrubbat rent boxen idag, ska fräscha upp den med lite ny färg innan Loppan får flytta in igen. Skönt att få sånt gjort på sommaren!

Passade även på att smörja upp lite läder, bland annat min tömkörningsgjord med tillhörande tömmar. När jag köpte tömmarna förra året efterlyste jag tips från er läsare på bästa smörjet för att få dem supermjuka, då var det någon som skrev att Horsemans one step var överlägset. Måste verkligen instämma, helt klart ett av de bästa produkterna jag någonsin har testat och tömmarna känns numera som smör i händerna :) Tack för det fina tipset!

Loppans öga såg jättefint ut idag och jag plockade av huvan eftersom att det såg ut att börja regna. Innan jag åkte hem vände det och blev jättevarmt istället, så då fick huvan åka på igen. Lika bra att köra på det tills ögat är helt bra igen!

Loppan och hennes sommarmage (väldigt osmickrande vinkel)! Är dock glad över att hon än så länge mest är lite rund om magen och inte alls ohälsosamt fläskig, hon kan ju vara lite svår att hålla i hull annars så det gör faktiskt inget att hon "äter upp sig" lite nu...Jag är i allmänhet annars inget fan av superfeta hästar och har behövt använda munkorg i perioder till vissa (apropå Prylbloggens inlägg) för att hålla dem i trim även sommartid, utan att tvingas ha dem i sandhage. Känns dock inte som ett angeläget problem att behöva fundera över när det gäller en växande unghäst ;)


Läst 12321 ggr Kommentarer Kommentera
JUN
25
2013

Hej!

Igår tyckte jag att Loppans ena öga var mycket värre, så idag hängde jag på låset när Börjes öppnade för att köpa en flughuva. Vägde för- mot nackdelar och kom fram till att om jag spänner den löst så trillar den förhoppningsvis av om hon fastnar i en gren, eller går sönder om jag inte köper bästa kvalitén ;)

När jag senare kom till beteshagen såg det dock mycket bättre ut, verkligen jättestor skillnad! Körde ändå lite ögonskölj, mer tjärsalva samt flughuvan på ett par dagar till det ser helt bra ut igen.

Tjejen som äger de andra hästarna på betet ringde igår kväll och tyckte att Loppan såg lite ofräsch ut när de busade i skogen, men idag sprang hon rent så förhoppningsvis fick hon bara något skräp i hoven (det är fortfarande lite tunt och skört där tåkappan gick in). För övrigt är hon så himla fin - inga sår eller galliga ben, svullnader eller varma områden. Har inte ens plockat en enda fästing hittills i år! Håller tummarna för att det fortsätter så även resten av sommaren :)

Loppan a.k.a Zorro i sin nya huvudbonad. Märkbart nöjd med den, och så även jag. Faktiskt otippat bra passform för ynka 69:-.

Som ni ser är det mer sand än gräs på deras favorit-hängplats (vid vatten och saltsten, samt härliga föl-flocken som grannar). Trots att de har bete nog att göda typ 100 hästar i flera månader så är de inte jättesugna på att flytta runt så mycket, men de har ändå så att de klarar sig på sina två "plättar" med en skog emellan och är superfina i hullet allihopa. Tänker att de nog går på upptäcksfärd när det väl kurrar i magen, ingen idé att slösa energi på att ströva runt i onödan liksom :)


Läst 11348 ggr Kommentarer Kommentera

Loppan har fått lite svullna och rinniga ögon, ingen fara än så länge men det känns ändå lite jobbigt. Vill helst inte ha flughuva på henne, men om det ändå blir "sista utvägen" så vill jag inte ha den på om nätterna. Tycker det är läskigt med tanke på att de kan fastna i grejer, eller ännu värre få in en geting under huvan som inte kommer ut....

Jag får avvakta, smörja lite hästsalva på hennes huvud och köra lite ögondroppar om det inte blir bättre!

Loppan är glad och nöjd trots allt!

Det är tack och lov inte så svullet som det ser ut på vänster öga, hon gör en skön min här bara :)

Resten av hennes kropp är som tur är inte så angripen längre, hon var väldigt knottrig i början (då var det helt sjukt mycket mygg dessutom), men nu verkar kroppen ha acklimatiserat sig. Skönt att slippa behöva fundera över flugtäcken och liknande! Dessutom har de svala och härliga partier i hagen där de kan stå när det är som varmast om dagarna, så än så länge har det inte kännts nödvändigt att fundera över att plocka in dem mitt på dagen heller.

Hur gör ni med flughuvor och flugtäcken på betet? Inget, dagtid eller dygnet runt?


Läst 13070 ggr Kommentarer Kommentera

...Såg jag Loppan på annons. Jag skulle egentligen inte ha någon ny häst, utan ta en lite paus från det och fundera på livet. Det är uppenbarligen väldigt lätt att lura sig själv och trots att jag "absolut inte skulle köpa häst, och framför allt inte en ettåring" återkom jag till Loppans annons gång på gång.

Den här bilden fastnade jag för! Från fölvisning där Loppan blev belönad med 48 p.

Rätt som det var satt jag i bilen ner mot sydligare breddgrader och bestämde mig nog egentligen för att köpa henne redan när jag svängde in på stallplanen.

Loppan i miniformat. Jag tycker att hon ser exakt ut som nu, fast drygt en decimeter lägre, en halvmeter kortare svans och med lite mer bebis-aktig uppsyn.

Jag provred även Loppans mamma på plats, en trevlig upplevelse:

Ett par månader senare fick jag hästleverans till Runsten där Loppan bodde under sitt första år hos mig!

Sedan dess har vi åkt berg-och-dalbana mellan hovbölder, sparkskador, härliga dagar på sommarbetet och galopp över snötäckta fält. Trots allt har jag inte ångrat en enda dag att jag köpte ett humörstyrt litet rödhårigt sto med fyra vita strumpor, tvärtom är det en av de bästa saker som har hänt mig - underbara häst!


Läst 14486 ggr Kommentarer Kommentera
JUN
21
2013

Från mig & Loppan!

Jag ska strax ut och ge Loppan en midsommarpresent i form av äpplen, sedan fortsätter vi firandet på varsitt håll ;)

Hoppas ni alla har en underbar dag och att det inte regnar på er!


Läst 11480 ggr Kommentarer Kommentera
JUN
20
2013

Hej!

Än så länge verkar inte Loppan ha fått några bestående men av tåkappan i sulan. Igår var hon helt ohalt och inte varm i hovar eller ben, hoppas att det håller i sig.

Jag hade ju tänkt låta henne gå oskodd i sommar, men på hovslagarens inrådan bestämdes att hon skulle fortsätta att ha skor trots allt. Det finns för- och nackdelar med allt, och även om det såklart i en utopi kanske är bäst för fötterna att få vara oskodda så fungerar ju inte det för alla individer. Nu hoppas jag bara att de inte har några nattliga hyss för sig uppe i skogarna och att skorna sitter kvar resten av sommaren!

Annars är allt bra med Loppan och det känns verkligen så härligt för henne med en lång semester. Jag är otroligt sugen på att sätta igång med ridningen, men får lägga band på mig ett tag till. Så viktigt med långa och sammanhängande viloperioder när de är så unga, både för kropp och själ. För att inte dö av längtan har jag börjat planera höstens träningsupplägg, vilket jag kommer att presentera snart i bloggen. Ska bli så himla roligt att få börja rida lite mer på riktigt och även prova att skutta lite över små hinder uppsuttet! Ser även fram emot lite längre uteritter med mycket galopp över stock och sten tillsammans med stallkompisar, finns det något härligare?


Läst 9879 ggr Kommentarer Kommentera
JUN
19
2013

Hittade min häst blockhalt i hagen igår! Tydligen har de haft en liten fest, för ena framskon var av och den andra satt på trekvart med tåkappan rakt upp i sulan - AJ!

Ringde hovis som slängde sig i bilen direkt (guld värd) och försökte därefter bända loss skon själv, men den satt som berget så stackars Loppan fick linka så gott det gick hela vägen till stallet. Hon var verkligen så tapper och duktig, jag har alltid haft en känsla av att Loppan verkligen vet att man vill hjälpa henne när hon "är i nöd", hon liksom överlämnar hela situationen till en och litar på att man gör det bra.

När hovis kom ut kunde han i alla fall konstatera att vi hade haft tur (ibland ska man ha det också) för kappan hade inte gått in varken så djupt eller på något riktigt dumt ställe. Det kom inget blod och även om hon kommer att få ett rejält blåmärke så hoppas jag verkligen att det inte blir några andra följder av det! När jag ledde ner henne från hagen såg hon halt ut på alla fyra, hon gick och försökte kompensera för att slippa belasta hoven där tåkappan gått in alltså. När jag gick tillbaks till hagen gick hon helt rent men kort, öm och lite allmänt medtagen stackarn. Hovis sa i alla fall att det inte var någon fara att släppa ut igen eftersom att det inte är något öppet sår, men jag ska hålla järnkoll såklart.

Usch, det är nackdelen med att ha dem i kuperade hagar.... Pest eller kolera!

En del av Loppans hage. Sjukt mysig, men såklart med lite förhöjd skaderisk jämfört med hennes plana vinterhage.


Läst 10574 ggr Kommentarer Kommentera

Hej!

Jag har några favoritsidor som jag brukar surfa runt på för att ta del av forskning & studier som rör avel, träning, foder och andra intressanta områden inom risport. En av dessa sidor är Horseconnexion som publicerar aktuella studier från hela världen.

Idag snubblade jag över en studie som har gjorts utifrån frågeställningen:



Kan tidig löshoppningsträning förbättra hästars hopprestationen vid tre års ålder?


I studien användes 41 st föl varav hälften löshoppades tre gånger i veckan från och med 6 månaders ålder, medan den andra hälften inte tränades alls. Studien visade att tidig träning INTE hade någon påverkan på den allmänna hoppförmågan, även om hanteringen av de unga hästarna hade positiv effekt på kommunikation och inställning.


Intressant tycker jag som inte är något fan av att överträna unghästar, och framför allt inte när de är riktigt unga. Även om det kanske inte behöver vara direkt skadligt så har min känsla alltid varit att det är onödigt, en känsla som stärks av denna studie. Vardagshantering i relevant omfattning för att bygga en bra relation & kommunikation är något helt annat, det tycker jag oftast är till godo från tidig ålder.


Läs hela studien här


Foto: Roland Thunholm


Vad tycker ni? När börjar ni löshoppa era unghästar och vad tycker ni att det har gett för effekt?


Läst 11888 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: 1 2 nästa » sista » 

Vi har tidigare bekantat oss med Li Åsebring och Loppan via Unghästbloggen. Nu är de tillbaka i Avelsbloggen, där vi får följa med på resan det innebär att ta föl på sitt sto.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.