Avelsbloggen

Hej!

Jag har haft en supervecka i skolan, vi har tuggat i oss mycket bra teori, varit på Halmstadtravet (både klinik och behandlat hästar) och allt toppades av ALLA RÄTT på tentan om laser- och ljusterapi. Kunde inte varit bättre :) Efter 1,5 års studier några kilometer från Gekås Ullared tog jag mig i kragen och tänkte att jag skulle passa på all julhandla lite, jag avskyr nämligen att shoppa IRL och framför allt på såna monsterstora ställen....Det gick sådär, efter en sväng på hästavdelningen och en mycket kort runda på andra våningen snabbade jag mig ut och satt på vänt-bänken tills de andra var klara. Fick med mig en till lädergrimma (att ha i hagen) och lite hästgodis, ändå ganska nöjd!

Igår kväll var hela stallgänget och åt i hotellrestaurangen med utmärkt utsikt över Globens arena. Det var länge sedan jag var där och såg någon show, det var lite kul. Häftigt att se Jean-Francois Pignon och hans fantastiska hästar, funderar på att skicka Loppan på uppfostring hos honom ;)

Efteråt var det lite häng i hotellbaren, men det blev relativt tidig hemgång.

Idag har jag ridit ett superfint pass på lille Rowan. Han var så sjukt duktig, det var nämligen miljöträning deluxe med bygge bakom sargen, många människor, sågar, musik o.s.v. Så fort han får börja jobba slappnar han av och fokuserar på uppdraget. Jättehärlig att rida, galoppen är hans bästa gångart och riktigt fin när han slappnar av genom ryggen. Jobbar mycket med tempoväxlingar och växlar mellan rakt/böjt spår, ganska basic än så länge.

Nästa och nästnästa vecka ska vi träna för Kerstin, ska blir jättekul!

Vi hörs!


Läst 10827 ggr Kommentarer Kommentera

Hej!

I fredags hakade jag och Rowan på när några i stallet skulle hoppa! Vi tog det dock piano och red bara över lite bommar samt hoppade ett par kryss. Rowan tyckte nog att det var riktigt skojigt att få se lite hinder igen och jag höll på att trilla av en gång (för att han studsade och jag inte hängde med, inte för att han var dum) :). Har glömt att det faktiskt är riktigt kul med hoppning, men som min bloggkollega Astrid skrev häromdagen så är det ju lite av en färskvara så jag känner mig inte direkt som Rolf-Göran Bengtsson i hoppsadeln längre. Bara att fortsätta öva, det var sjukt nyttigt att rida samtidigt som mina duktiga hoppkompisar så dom kunde tjata på mig om att räta upp mig över hinder och inte bromsa så mycket.

Idag hade jag tänkt rida ut en sväng på lilla Loppan, men en tappsko satte stopp för den saken. Det var ingen fara med hoven, men hon är ganska ömfotad just i fram och det är rätt hårt i backen nu. Får vänta med ridningen till efter vilan istället, tänkte sätta igång henne medan hon är kvar på lösdriften och passa på att rida ut i fantastisk natur. Längtar!

Loppan är såååå nöjd med livet just nu. Förstår ni varför?

Tycker hon ser väldigt fin ut i kroppen nu!

Dom har det inte så hemskt dåligt i lösdriften :)

Nu ska jag åka till Rowan och sedan drar jag till skolan i några dagar igen! Ska bli jätteroligt, men det är alltid lite stressigt innan jag ska iväg...Det ska packas, planeras, överlämnas häst & jobb osv. Hej & hå!

Avslutar med en bild på mig & mitt första egna fuxsto, Smulan. Det har gått över 20 år men inte mycket har förändrats sen dess :)


Läst 17622 ggr Kommentarer Kommentera

Hej!

En liten uppdatering från lösdriften:

Loppan trivs sååå bra och är gladare än någonsin. "Svarta Faran" har tagit tillbaks rollen som chef i hagen efter att ha låtit Loppan leka ledare en stund, antar att de andra hästarna blev helt chockade av hennes överlägsna beteende och inte visste hur de skulle agera när hon stolpade in och visade var skåpet skulle stå. Nu är ordningen i alla fall återställd och Loppan får nöja sig med att vara Vice VD. Jag tycker det är toppen eftersom att Loppan egentligen inte är någon bra chef ännu, hon är en typisk sån man snackar skit om i fikarummet för att hon är orättvis och inkonsekvent i sina beslut. ;) Hon måste växa i rollen och blir lite mer ödmjuk...!

Lille Rowan sköter sig toppen! Red en stund idag och han känns verkligen jättefin, lätt för hjälperna, mjuk och taktmässig. Ska bli så roligt att få ha honom ett tag, och nyttigt eftersom att han och Loppan är varandras motsatser på flera sätt! På fredag ska några i stallet unghäst-hoppa och då tänkte jag passa på att rida över lite bommar. Han har ju vilat ett tag så vi ska inte göra något avancerat än, men kul (framför allt för honom) att passa på att träna lite ihop med andra!

Är han inte söt som socker?

Han är till salu, så hör av dig om du letar efter en supertrevlig och talangfull hopp- eller fälttävlanshäst för framtiden! unghastbloggen@gmail.com


Läst 17943 ggr Kommentarer Kommentera
NOV
19
2013

Hej!

Idag tänkte jag på vad fort tiden går! Det känns som igår när jag lastade ur lilla strecket Loppan 1 år på Runsten där hon bodde under sitt första år hos mig.

Nu är hon snart fyra och nästan vuxen! Helt otroligt :)

Nästa år är planen att hon ska sättas igång efter lösdriftsvilan och fortsätta tränas i både hoppning och dressyr. Mitt mål är att hon ska gå ett par lokala tävlingar i slutet av våren, men det är långt dit så vi får se hur hon utvecklas och om hon överhuvudtaget är redo.

Sedan är ju tanken att hon ska kvalas till championat, men även det beror ju såklart på hennes utveckling och mognad. Det vore himla roligt!

Jag kommer snart att lägga ut hela planeringen för vårterminen, tills dess vill jag igen tipsa om den här superbraiga sidan för alla som behöver lite inspiration för hur man ska lägga upp träningen för sina unghästar, länken går direkt till 4-åringens vårplanering:

Flyinge


Läst 18516 ggr Kommentarer Kommentera
NOV
17
2013

Hej!

Igår bytte jag alltså häst för ett tag. Loppan gick fint på släpet och resan gick bra. Väl framme klev hon ut med en min som sa "Ok, jag är här nu" och stod snällt på gången medan bakskorna åkte av. Sedan lät vi tjejerna lära känna varandra genom boxgallret innan vi släppte ihop dem, helt odramatiskt.

När Loppan fick gå ut i lösdriften tog hon ett varv för att kolla läget och gick sedan, lugnt och sansat, raka vägen till hö-häcken där hon parkerade med en blick som sa de andra hästarna att det var bäst att hålla sig undan tills hon var mätt :). Idag var det helt lugnt och hon har verkligen funnit sin plats i flocken!

Nöjda brudar!

Rowan gick också rakt på släpet och åkte snällt. Väl framme var han lite mer nervös än Loppan i sitt nya hem och han hade mest rört runt sitt hö inatt. Idag hade han dock landat lite mer och jag red honom en kortis på ridbanan, han kändes jättefin! Han är lite som Nasse i Nalle Puh, världens kanske snällaste individ men lite osäker och skraj "Är du heeeeeelt säker på att vi ska gå här? Verkligen? Ok, om du säger det så är det nog så, men hjäääälp". Världens sötaste! :)

Det känns verkligen jättebra och det ska bli riktigt kul att sätta igång Rowan!

Vi hörs!


Läst 14216 ggr Kommentarer Kommentera

God morgon!

Så här rider man in en häst (som aldrig haft sadel på ryggen innan) på 9 minuter:

Vad tycker ni, imponerande eller forcerat & stressigt?

Obs!

Det har kommit kommentarer om att det kanske är en häst med sadeltvång på filmen, och inte en unghäst som jag trodde. Jag hittade själv klippet på en annan blogg och utgick från vad som stod där, om det inte stämmer ber jag naturligtvis om ursäkt för felaktigheterna!

Jag tycker ändå debatten är intressant, jag vet att liknande metoder inte är helt ovanliga när det gäller inridning - även om så inte skulle vara fallet i just detta videoklipp. Så fortsätt gärna diskutera ändå!


Läst 23300 ggr Kommentarer Kommentera

...Bästa tänkbara dessutom!

Loppan var SÅ duktig idag på träningen för Kerstin Dahlberg!

Vi började med travarbete, hon hade jättefin framåtbjudning från första steget och kändes verkligen så himla trevlig. Vi fortsatte med att jobba henne rund på kortsidorna och rak på långsidorna, vilket hon verkligen tog bra med bibehållen framåtbjudning. Det känns som att "Lat-Loppan" är ett minne blott, tjoho!

Sedan berättade jag att vi inte direkt gjort några jätteframsteg med galoppen i ridhuset sedan sist, även om hon har galopperat superfint på töm. Jag tror att det handlar om en kombination av att jag spänner mig lite för att jag vet att det "inte går" och att Loppan tycker det är extra svårt med balansen när hon dessutom måste balansera upp klunsen på ryggen - en fråga om inställning för oss båda alltså. Idag surade hon lite vid första fattningen, men sedan fattade hon direkt på hjälpen resten av gångerna med glatt humör. När hon väl har kommit fram i galopp är det inga problem om jag bara lättar i handen, står i lätt sits och bara låter henne gå. Inga stilpoäng för oss alltså, men otroligt bra & nyttigt arbete!

Satt av med den bästa tänkbara känslan; Att jag inte vill låta henne gå ut på vintervila utan bara fortsätta träna nu :) Det ska jag naturligtvis inte, men det lär vara den absolut bästa känslan att ha när man ställer av dem, eller hur?

Det är de här stunderna med Loppan som gör att allt är värt det, hon får bita mig i magen hur många gånger hon vill bara hon fortsätter skina såhär på banan ;) (Verkligen skämt åsido, tur att hon inte läser min blogg...).

Ser fram emot 2014 med Loppan! Nu - lite avtrappning med någon uteritt för skojs skull och sedan blir det semester. För henne alltså, själv ska jag trimma till mig på fina Rowan och (förhoppningsvis) vara i ännu bättre form inför Loppans år som fyraåring!


Läst 20319 ggr Kommentarer Kommentera

Hej på er!

I helgen byter jag häst för ett tag framöver. Medan Loppan får varva ner i en härlig, kuperad lösdrift med två andra "tonårsbrudar" så får jag tillbaks Rowan, som vissa av er kanske kommer ihåg från förra hösten?

Han var då tre år och sedan han åkte ner till Skåne i slutet av 2012 har han imponerat på hoppbanan och lyckats gå semifinal i fyraårschampionatet. Nu har han fått en välförtjänt vila efter Flyinge och ska sättas igång igen! Ska bli jättekul att få tillbaks honom ett tag, världens goaste lilla kille!

Här med duktiga Johanna Wall som har matchat honom mot Flyinge.

Tror det blir jättebra för Loppan att få vila nu! Hon har ju faktiskt lyckats nå alla mål som jag satte upp för hösten trots att vi har tagit det ganska lugnt. Kunde inte ha varit mer nöjd med henne, trots humörsvängningarna ;) Har hållt henne tunt täckad ute och naken inne, så hon har satt rejält med päls redan. Nu ska bara bakskorna av och sedan är hon redo för vildhästliv.

Men först - dressyrträning imorgon! Ska bli jätteroligt :)


Läst 17864 ggr Kommentarer Kommentera

Hej!

Det går lite troll i lastträningen, det är alltid någon av mig och Anna (som hjälper mig) som får förhinder - även så denna helg. Tur att vi står i samma stall så att vi lätt kan vara flexibla :)

I alla fall har Loppan blivit tömkörd två dagar i rad. Igår var hon extremt prillig och gjorde av med all överskottsenergi i tömmen, hon var verkligen otroligt odräglig. Levader, bocksprång, bakut-sparkar om vartannat och när hon blev trött tvärstannade hon och pustade en stund på eget bevåg tills hon kände för att fortsätta med cirkuskonsterna. Hon var faktiskt rätt fin i början, men sedan tog hon chansen att "bli rädd" när en traktor åkte förbi ridbanan och sedan gick det bara utför. För allas säkerhet fick hon istället bli släppt en stund i ridhuset och göra av med energin utan att jag behövde vara inblandad, skönt för alla! Tror det är frustrerande att inte kunna röra sig så mycket i leriga hagar, nånstans måste de ju få ta ut energin (då hellre lös i ridhuset än i tömkörningsgjorden med mig bakom, hängdes i tömmarna...).

Så blev hon tömkörd idag igen, i ridhuset denna gång, och med hjälp av min mamma som var och hälsade på. Idag kunde Loppan använda all sin fantastiska energi till att stråla istället, hon var verkligen sååååå fin! Snabbt gick det ibland, och en liten bockning här eller där, men i det stora hela var hon bara så himla duktig (och snygg att se på).

I vanlig ordning lyckas jag inte ta några bra bilder med min iPhone-kamera, och jag kommer alltid på att ladda min systemkamera alldeles för sent.....Så här får ni några suddiga bildbevis från dagen!

Precis innan vi satte igång. Skeptisk häst!

Nu har jag nästan helt bestämt att Loppan får flytta till lösdriften redan nästa helg! Då får jag hem en fyraåring under tiden Loppan vilar, ska bli superkul faktiskt! Berättar snart mer :)


Läst 18152 ggr Kommentarer Kommentera

Hej!

Idag gick det lite bättre att klättra upp i sadeln! Vi var ensamma i ridhuset och Loppan var förvisso som en liten studsboll, superpigg, men höll ihop sig och stod duktigt still så jag kunde sitta upp!

Väl i sadeln var det full fart framåt, på ett mycket positivt sätt. Loppan var som sagt superpigg och hade minst sagt inga problem med framåtbjudningen idag. För den sakens skull var hon ändå lyhörd för hjälperna och jag kunde tempoväxla henne för minimala hjälper i alla gångarter. Ett riktigt superpass alltså!

Jag började med att skritta fram henne för hand och kunde därför ganska snart börja trava när jag suttit upp, jag tycker det brukar vara det bästa sättet (framför allt när hon har varit lite seg, ingen idé att sitta och klämma fram henne i skritten). Travade sedan längs fyrkanten och checkade av stopp och start, övergick sedan till lite 8:or och diagonaler med tempoväxlingar - ökad steglängd på rakt spår och minskad steglängd på böjt. Fokuserade inte jättemycket på galoppen, men fick ett par fina fattningar. Hon har fortfarande lite svårt med sin stora galopp i ridhuset även om det är klockrent när vi rider ut, ingen idé att pressa fram något utan det får ta den tid det tar för henne att hitta balansen och våga lita på sina egna ben.

Fortsatte sedan med lite skänkelvikningar, den här gången på diagonalen eftersom att hon hade så fin framåtbjudning från grunden. Yttepytte-lite tvärning och beröm för varje steg åt sidan. Hon verkar ha väldigt lätt för detta så det är inget vi behöver traggla med, hon fattar direkt vad som förväntas av henne.

Avslutade med trav på stora serpentinbågar och satt sen av när det kändes som bäst. Vilken härlig känsla, fina häst!

Nöjd & mallig fick Loppan gå typ direkt in i boxen och äta lite havre. Den största belöningen för henne är att slippa bli borstad så det slapp hon = glad häst :) Man hittar sina små knep för varje individ!

Imorgon blir det lastträning för hela slanten, hoppas hon sköter sig lika bra som sist!

Ha en skön kväll med mycket fredagsmys, det ska jag ha!


Läst 12568 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: 1 2 nästa » sista » 

Vi har tidigare bekantat oss med Li Åsebring och Loppan via Unghästbloggen. Nu är de tillbaka i Avelsbloggen, där vi får följa med på resan det innebär att ta föl på sitt sto.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.