Avelsbloggen
OKT
29
2014

Hej!

För ett par år sedan gick jag HNS webbaserade avelskurs. Kursen belyser grundläggande avelsarbete, betäckning, praktiska råd för uppfödare, dräktighet/fölning/avvänjning samt hur erfarna uppfödare tänker.

Jag, som inte själv har fött upp hästar tidigare men däremot jobbat på stuteri/avelsgårdar, tyckte att kursen var lite basic men ändå ganska bra. Den ger grundläggande kunskap som kan vara bra att ha med sig när man ska ta föl för första gången eller bara är intresserad av att veta mer om avel. Den kostar knappt en 500'ing och man kan själv välja när och hur ofta man loggar in på webben för att ta del av kursen.

Läs mer om kursen här:

http://flyinge.se/blog/utbildning/avelskurs-pa-webben/#more-4192


Läst 11584 ggr Kommentarer Kommentera

Hej!

Här rullar dagarna på i hög fart. För mig alltså, för Loppan är det som semester för jämnan! Tror inte att en häst kan ha det så mycket bättre faktiskt, förutom att hon går i en enorm, kuperad hage med två ligghallar och en bästa kompis så får hon också bästa tänkbara omvårdnad.

För det första är Birgitta foderexpert med många års erfarenhet och har lyckats få Loppan så himla fin i hull med indivduellt noga uträknad utfodring. Så himla skönt att kunna släppa den biten och lita blint på att någon annan har koll, brukar vara svårt för mig men med häst uppstallad hos Birgitta är det svårt att vara nervös! :)

För mig är det minst lika viktigt att hålla ett avelssto som en ridhäst i bra skick, och inte bara låta dem "förfalla" i en hage. Nu går hon barfota, vilket funkar förvånansvärt bra, men vår noggranna hovis har full koll och kommer var 6:e vecka för att verka. Skulle hon behöva skor så får hon självklart det. Tandkoll kommer fortsätta att göras på rutin, även om hon inte ska ha bett i munnen. Tycker det är viktigt att veta hur det ser ut där inne (och Loppan är inte heller så förtjust i att öppna munnen för att låta mig titta på egen hand)!

Även om manen har blivit lite lång på henne (ändå lite charmigt, även om den ska toppas lite snart) så klipps svansen och borstas ut med pälsglans för att slippa "dreads". Loppan älskar inte så jättemycket att bli borstad, men hon gillar uppmärksamhet så det brukar gå utmärkt när hon går ute dygnet runt och blir lite lycklig bara hon  får komma in och bli lite extra sedd. Jag förstår att det är skillnad om man har många hästar, att de som prioriteras att hålla iordning först och främst är de som tränas och tävlas, men för min egen del känns det i alla fall superviktigt att Loppan är i bästa tänkbara skick på alla sätt och inte glöms bort bara för att hon är heltidsmamma nu.

Jag bor ganska långt från där Loppan står nu, men har stor hjälp av Birgitta samt min mamma som bor i närheten av gården. Själv åker jag dit på helgerna med lite morötter och bara lever lyx-hästägarlivet, det går helt klart att vänja sig vid :) Till våren, när det börjar närma sig fölning, kommer jag såklart att vara mer på plats!

Hur har ni era avelsston? Hemma eller inackorderade? Lösdrift eller stall?


Läst 13895 ggr Kommentarer Kommentera

Hej!

Jag fick en intressant fråga på mailen:

"Hej

Följer med glädje din blogg och ser framemot många intressanta inlägg.

Jag är själv inte speciellt insatt i avel men tycker att det är ett väldigt  spännande och otroligt komplicerat ämne.
Jag funderar lite på hur du och andra resonerar runt levnadsålder / avlivningsorsak mm när man väljer avelsmaterial, eller funderar man på det över huvudtaget?
Som exempel för att förklara mig ytterligare så valde du Highcruiser som hingst om jag inte misstar mig. Han har ju Caprimond  som blev 28 - 29 år i stamtavlan. Hohenstein blev ju några år yngre men passerade gott och väl 20 års strecket. Att hästarna bak i stamtavlan har levt ett långt liv och varit förskonade från allvarligare sjukdom är för mig mycket positivt . Som köpare så önskar jag mig en häst som är frisk, hållbar och lever ett gott liv länge.

Hoppas att du förstår på ett ungefär vad jag menar:)

Mvh
Linda"


Personligen har jag faktiskt aldrig riktigt tänkt på det när jag har kollat hingstar innan, men det låter ju helt rimligt att det kan vara något att ta hänsyn till. Vem vill inte ha en frisk och långlivad häst?

Hur tänker ni? Är detta något som spelar någon roll när ni väljer hingst? Varför eller varför inte?


Läst 14579 ggr Kommentarer Kommentera

Hej!

Idag har jag hälsat på Loppan i farten mellan massa andra uppdrag. Hon var så fin och glad, men hade såklart lyckats göra sig lite illa på ena bakbenet...Suck, snart får hon stå i vadderad box.





Jag tog in henne för att tvätta rent och se över såret (som tack och lov var helt ytligt och ofarligt), hon tyckte det var sååå mysigt med lite uppmärksamhet. Ska försöka komma igång lite mer med henne nu när hon är fräsch igen efter vändan på Ultuna, gå lite promenader och rycka manen så att hon inte känner sig övergiven och bortglömd :)

Jag som skröt över att hon var så himla orädd och otittig, idag slängde hon sig som ett frimärke mot väggen och snorklade högljutt med uppspärrade ögon när vi kom in i stallet. Jag fattade först inte var det var som gjorde henne skraj, men sen såg jag en glittrig rosa grimma som låg slängd över en boxdörr. Såååå äckligt tyckte Loppan. Birgitta påstod att det berodde på att Loppan var rädd att det var storstads-matten som kom och hälsade på med en "present" till Loppan som hon skulle få ha på sig i hagen, hon har nämligen haft en rosa grimma med prickiga ludd innan som helt spårlöst har försvunnit. I stallet säger de att Loppan har tagit av sig den och gömt den i leran för att slippa bli retad av sina kompisar, men jag tror nog att det är nån annan avundsjuk matte som har snott den...


Läst 13973 ggr Kommentarer Kommentera

Den här frågan är den kanske svåraste, men så viktig, att besvara innan man väljer att betäcka sitt sto.

Frågan kan såklart inte besvaras om man inte dessutom frågar sig:
Vad vill jag med min avel?
Vad vill jag producera för avkomma?
Vad ska jag göra med avkomman sedan (tävla, sälja, avla vidare på, köra etc)?

Jag var inte helt säker på om jag skulle betäcka Loppan i våras, först och främst för att jag ville vara säker på att hon inte skulle ha ont eller andra komplikationer p.g.a sin skada (att den inte är ärftlig visste jag ju eftersom att det handlade om "yttre trauma"). När jag var övertygad om att den risken var minimal så gick jag vidare och listade Loppans goda egenskaper mot hennes mindre bra.

Dessutom bad jag om åsikter från några ärliga och kunniga hästmänniskor vars röst jag värderar högt, till exempel min tränare som aldrig skulle ge mig ett råd bara för att "göra mig glad". Hon tyckte att jag noga skulle överväga om jag ville avla vidare på Loppans temperament, som är ganska kryddigt när hon inte är med på noterna. Hon är inte en häst som biter ihop och kämpar på för att vara en människa till lags om hon inte tycker att det är kul eller värt det, utan hon begär en tydlig plan och förklaring till varför vi ska göra en specifik sak - annars säger hon upp sig, högljutt och utan tvivel. Däremot är det fantastiskt när man får henne med sig, då skulle hon gå genom eld och vatten som få andra hästar. Dessutom är hon så klok och orädd, trygg i sig själv och inte det minsta tittig eller spänd i någon situation - egenskaper jag värderar högt hos en häst.



Lilla Loppan, nybliven 3-åring och sutten på ett 10-tal gånger, helt cool med att vara ensam på tur längs en trafikerad bilväg.

Vi diskuterade länge och kom fram till att det absolut är värt att prova med en hingst som lämnar bra temperament. En förutsättning för detta var dock svaret på nästa fråga : Vad vill jag producera för avkomma och vad förväntas den avkomman prestera?


Loppan har egenskaper som jag vill ha hos en sportig dressyrhäst. Taktmässig, elastisk, känslig. Hennes avkomma förväntar jag mig ha alla dessa egenskaper, fast lite bättre. Tanken är alltså att fölet ska växa upp och bli en häst i sporten, oavsett om jag säljer den eller behåller den. Hade jag velat producera en ridskole- eller hobbyhäst så hade jag förmodligen inte valt att betäcka Loppan, p.g.a att hennes temperament kanske inte skulle fungera för den typen av "verksamhet".


För att kunna veta om ens sto passar för de avelsmål man har satt upp så kan det vara bra att ta hjälp av en utomstånde expert, om man själv känner sig osäker. Jag tog hjälp av folk runt omkring mig men man kan även få hjälp t.ex via ASVH's avelsrådgivning. Det finns säkert motsvarande hjälp att få från andra avelsförbund. Det viktigaste tror jag är att inte låsa sig vid att man måååste betäcka sitt älsklingssto som man har hemma i boxen, om man inte har obegränsat med pengar och kan göra precis som man vill och behålla alla fölisarna såklart :) För det är inte alltid billigare att producera ett föl än att köpa en "färdig" häst, och en "dålig" häst kostar lika mycket att hålla som en "bra" häst.


Jag tänkte vi skulle köra lite tema avelsrådgivning i bloggen längre fram mot vårkanten, vad säger ni om det? Fritt fram också för andra tema-önskemål eller annat som ni skulle vilja läsa om i bloggen!

Kommentera eller maila: li@flowequestrian.se


Läst 12418 ggr Kommentarer Kommentera
OKT
12
2014

Hej!

Om ett par veckor är Loppans bebis 120 dagar och då ca. 20 cm stor! Jag vet det för att jag hittade en sida där de har listat hur stor ungen är vid vilka dygn:

Från dag 40 finns alltså alla organ och kroppsdelar anlagda, från dag 90 kan man se hovarna, från dag 120 de yttre könsorganen.

Fostrets längd från nos till svans (större hästras)

Dag 30 ca 1 cm

Dag 60 ca 7 cm

Dag 120 ca 20 cm

Dag 180 ca 60 cm

Dag 240 ca 80 cm

Dag 300 ca 120 cm

Dag 330 ca 150 cm


Man tycker att 20 cm inte borde göra så stor skillnad, men Loppan ser verkligen superdräktig ut redan ;). Jag hälsade på henne idag och hon mådde lika bra som sist! Hon är rund, blank och fin som aldrig förr, i sitt esse liksom. Trots att det var världens oväder med blåst och ösregn så gick tjejerna mitt ute på ängen och betade, helt oberörda. Känns fint att de har det så bra; Hur mycket mark som helst och två fina ligghallar i varsin ände av hagen. De kan planera sina mammalediga dagar lite hur de vill!




Jag har försökt räkna på hur stor risken är att jag får en fux, men jag har inte riktigt hunnit sätta mig in i den där lite halvkluriga "färg-matten". Någon färgkunnig pedagog som har lust att förklara? Inte för att det går att göra så mycket åt saken nu (eller? kanske finns nåt man kan injicera såhär i efterhand!! ;)) , men jag skulle så gärna vilja ha en mörkbrun!


Läst 12325 ggr Kommentarer Kommentera

Hej!

Ni som har hängt med sen unghästbloggen vet säkert att jag är Equiopat och jobbar fysioterapeutiskt med hästar. Jag får ofta frågan om jag behandlar dräktiga ston, vilket jag alltid tackar nej till - men inte för att jag tror att det är farligt.

Det finns helt enkelt (i alla fall mig veterligen) inga evindensbaserade bevis på att det är ofarligt att massera dräktiga ston, vilket innebär att det inte är något jag vill ta ansvar för att göra om stoet t.ex skulle kasta eller må dåligt och misstankarna går till att massagen var den utlösande faktorn.

Dock finns det forskning på gravida kvinnor som pekar på att det enbart är positivt med massage när man är havande. Det minskar smärta, ökar immunförsvarets kapacitet, sänker stresshormoner, förbättrar sömn och minskar komplikationer under graviditeten. I min värld, med det jag vet om hästmassage och hur det påverkar hästen, så finns det inget som indikerar på att massage under dräktighet skulle ha några som helst negativa bieffekter. För mig känns det tvärtom viktigt att hålla stonas kroppar i skick inför den belastning som väntar, de ska vara avspända och smidiga i sin muskulatur och må bra i hela kroppen.

Loppan fullkomligt älskar ju massage, även om det tog en stund för henne att fatta. Hon gillar inte så jättemycket att bli "kladdad" på, att bli borstad är ingen hit direkt...

Massagen var hon lite skeptisk till i början men nu börjar hon gäspa efter ett grepp och står sedan så, gäspar och tuggar och frustar, under hela massagen. Efteråt vill hon slicka mig i hela ansiktet och sen sova en stund. Så för hennes del är det inget snack, hon får massage minst en gång i veckan under hela dräktigheten, eller så länge hon fortfarande tycker om det. Dock har hon ju fått avstå detta en stund nu p.g.a konvalecensen och medicineringen, men snart är det dags igen!





Läst 15250 ggr Kommentarer Kommentera

Nu är de preliminära betäckningssiffrorna från ASVH/SWB ute! De slutgiltiga kommer vid årsskiftet:

http://www.asvh.se/avel/siffror-och-statistik

Highcruiser, som Loppan ju är betäckt med, ligger på nästan 86 % dräktigt med 42 ston betäckta. Lite kul att läsa statistiken tycker jag, och bra att veta lite hur de olika hingstarna ligger till inför nästa säsong. Loppan hade ju förvisso extremt lätt att bli dräktig i år, men ändå.

Tydligen så verkar det som att svenska uppfödare är på gång igen, att betäckningssiffrorna ökar för första gången på länge. Kul! Det verkar ju även vara rätt hett med svenskuppfödda hästar på internationella marknaden nu, det kanske också bidrar till att fler vågar satsa.
Kanske är även den svenska marknaden på väg att förändras? Vet att många har tyckt att det har varit svårt att sälja hästar med en (för uppfödaren/säljaren) rimlig prislapp ett tag nu, att det inte har lönat sig att fortsätta föda upp kvalitetshästar i "mellanklassen".

Vad tror ni? Vad är den största bidragande faktorn till att fler satsar på att betäcka i år? Är marknaden på väg att svänga?


Läst 13709 ggr Kommentarer Kommentera

Hej!

Idag, denna underbara höstdag, har jag hälsat på Loppan i lösdriften. Hon och hennes bästis har det oförskämt bra och det var också skönt att se att såren läker fortsatt mycket bra och att svullnaden går ner mer och mer.

Dom är så fina och harmoniska, jag tror de mognar in i mammarollen redan nu. Båda två ser i alla fall rejält dräktiga ut - redan liksom! Hur ska det sluta? Vi kanske får såga upp ingången till lösdriften lite till om detta ska fortsätta ;)

Jag passade även på att ta en härlig tur på Svarta farans underbara mamma, bland de härligaste hästarna jag vet. Jag red henne mycket för 6-7 år sedan och efter det har hon skördat framgångar på dressyrbanorna runt om i landet, men är nu hemma på födelsegården igen. Lycka att få sitta på hennes rygg!

Ha en skön söndagkväll!


Läst 12556 ggr Kommentarer Kommentera

Hej!

Innan jag betäckte Loppan har jag jobbat i stall med avelsverksamhet och varit med från ax till limpa många gånger förr, men aldrig själv som uppfödare med det ansvar som det innebär. Det är mycket att tänka på och mycket som man bara "ska" veta, så för mig har det varit väldigt skönt att ha Birgitta att kunna ställa tusen frågor om det allra mesta. För er som kanske inte heller är avelsexperter och som inte har en egen "Birgitta" att fråga tänkte jag sammanfatta lite kort utifrån det jag vet om t.ex brunst, betäckning och dräktighetsundersökningar. Man får gärna rätta mig, dra bort eller lägga till :)


Brunst

Ston brunstar ju som bekant "säsongsvis" och i början av våren kan brunsterna vara onormalt långa, stoet är då inte redo att bli betäckt än. När brunsterna är normala (och stoet alltså är redo för betäckning) pågår de i 5-7 dagar och med 15-17 dagars mellanrum. Ägglossningen sker med 21 dagars mellanrum och i samband med den bildas en så kallad "gulkropp" på äggstocken. Denna gulkropp bildar progesteron (dräktighetshormon) som fortsätter att bildas under hela dräktigheten om stoet har blivit betäckt med goda resultat.

Om ett sto har svårt att komma i brunst under betäckningssäsongen kan det bero på att hon har en kvarbliven gulkropp. Orsaken kan vara att hon har varit dräktig och sedan resorberat men tror då att hon fortfarande är dräktig.


Betäckningsmetoder

När man har lämnat sitt sto på seminstationen ska man anmäla henne på språngrulla. Där fyller man sedan på med datum och information vidare under dräktigheten.

Naturlig betäckning behöver väl ingen vidare presentation. Metoden är inte speciellt vanlig inom halvblodsavel längre i alla fall, så det känns inte som ett alternativ som jag behövde ta ställning till när jag läste på om metoderna inför Loppans betäckning.

AI betyder Artificiell Insemination och är nog den vanligaste metoden. Det betyder helt enkelt att hingsten tappas på sperma som sedan "injiceras" (dåligt ordval, vad säger man egentligen?) i stoet av t.ex en seminveterinär. TAI betyder Transporterad Artificiell Insemination och är alltså samma sak, fast sperman har transporterats/skickats från hingstens stuteri till den station där stoet befinner sig. FAI, där F står för "Fryst", kan vara lite mer komplicerat att få dräktigt med och metoden rekommenderas bara till ston som man lätt får dräktiga.




Loppan blir dräktighetsundersökt!


Dräktighetsundersökningar

17 dygn
Ungefär vid 16-17 dygn görs vanligen den första kollen. Nu kan man se om det är tvillingblåsor och i så fall klämma en innan stoet kan få komplikationer av tvillingdräktigheten.

30 dygn
Även nu har man chans att upptäcka tvillingar innan det är för sent! Vid 30-dygnskollen kan man även se fostrets hjärtslag <3 (Så mysigt!)

45 dygn
Efter 45-dygnskollen brukar man kunna teckna fosterförsäkring hos de flesta försäkringsbolag (som jag har förstått det i alla fall, kanske är olika?). För att kunna göra det måste man ha ett max 5 dagar gammalt dräktighetsintyg från veterinären eller annat nytaget bevis (ex. blodprov).

90 dygn
En viktig koll eftersom att många hingstar har så kallad "90-dygnsavgift" som ska betalas om stoet fortfarande är dräktigt. Om du missar eller blir sen med 90-dygnskollen kan du behöva betala avgiften även om ditt sto visar sig ha resorberat - onödigt!

Man kan kolla sitt sto senare under dräktigheten också, men jag tror inte att det är så jättevanligt om allting flyter på som det ska och ingenting tyder på komplikationer.



Vaccinationer

Man brukar rekommendera att vaccinera stoet mot virusabort, detta sker i 5:e, 7:e och 9:e dräktighetsmånaden. En månad före fölning är det bra att vaccinera mot stelkramp och även hästinfluensa för att ge stoet bra med antikroppar i råmjölken!





Det finns så mycket mer att lära sig om betäckning och dräktighet, men det här var som sagt bara en liten kort sammanfattning att börja med. Senare har jag tänkt att t.ex Birgitta (som har fött upp sporthästar sedan Dackefejden, och dessutom är en fenomenal foderexpert och f.d lärare på Flyinge) ska få gästblogga och svara på frågor om dräktiga ston och utfodring - något som jag själv i alla fall har funderat mycket kring. När i dräktigheten ska man egentligen börja fodra på mer än "normalt"? Hur vet man exakt vad de behöver och att fodret täcker stoets behov? Hur ska man tänka kring utfodring sen när fölet är fött?




Läst 19578 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: 1 2 nästa » sista » 

Vi har tidigare bekantat oss med Li Åsebring och Loppan via Unghästbloggen. Nu är de tillbaka i Avelsbloggen, där vi får följa med på resan det innebär att ta föl på sitt sto.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.