Avelsbloggen
NOV
29
2014

Ni som har hängt med ett tag vet att Loppan är en väldigt egensinnig häst. Man får glömma de flesta skolböcker som finns och istället bara improvisera när man har med henne att göra.

En av Loppans värsta grejer i livet är avmaskningsmedel, alltså på det vanliga sättet när man stoppar en spruta i munnen. Andra hästar kan tycka att det är ok, men gillar inte smaken i munnen efteråt.

Loppan vägrar! Så fort hon ser avmaskningssprutan börjar hon tixa med huvudet så att det är omöjligt att stoppa in den, alltså helt omöjligt...Jag har provat de flesta trix som finns, blivit skallad, fått avmaskningsmedel i håret och tänkt många gånger att henne har jag fått för mina synder. Tills jag ledsnade och la allt avmaskningsmedel i krubban istället, SLURP sa det och så var hon avmaskad.

Nu har Birgitta avmaskat hemma på gården och jag varnade för Loppans tix och sa att om hon vill fortsätta tycka om min häst så borde hon ge medlet i lite betfor. Birgitta hade ingen betfor hemma, men det gjorde inget för Loppan som fullkomligt slukade medlet bara med en näve müsli. Alltså; Loppan har inga problem med att bli avmaskad, bara man gör det på hennes sätt.

Jag hoppas jag kan åka ut till henne imorgon en sväng, just nu är det fullt ös på många fronter - inte minst i montern hos Amazona Sueca på SIHS där jag hjälper till i helgen. Eller hjälper till, jag står mest och dagdrömmer om fantastiska, handgjorda stövlar som jag inte riktigt kan motivera att köpa när jag inte ens har en häst att rida. Men man kan ju förvisso vara snygg när man borstar & klappar också (fast jag har ju redan köpt ett par, så fler kanske är lite too much....) ;)


Mina fina Amazona Sueca-stövlar


Läst 12246 ggr Kommentarer Kommentera

Nu har Loppan gått 147 dagar in i dräktigheten om jag har räknat rätt! Vad snabbt tiden går, även om dessa gråa novemberdagar mer eller mindre flyter in i varandra utan att man märker när solen går upp eller ner.

Nu börjar det närma sig att eventuellt vaccinera mot abortvirus och jag har börjat höra mig för om hur andra uppfödare gör. För mig, som förstagångsuppfödare, har det känts självklart att göra enligt skolboken och alltså vaccinera mot abortvirus i månad 5,7 och 9 men jag har hört från olika håll att den "trenden" håller på att försvinna mer och mer. Enligt vissa är vaccinet inte speciellt effektivt och abortviruset inte speciellt vanligt, framför allt inte man håller avelsston avskilda från tävlingshästar.

Jag har inte tillräckligt med kött på benen i frågan för att säga varken bu eller bä, utan undrar mest nyfiket hur ni andra tänker? Om ni vaccinerar - är det ett aktivt val eller mest av tradition?

Info om abortvirus:

http://www.sva.se/sv/Djurhalsa1/Hast/Infektionssjukdomar/Virusabort-EHV-1/


Just nu lutar det åt att jag vaccinerar, men samtidigt är jag inget fan att vaccinera i onödan...Loppan bor ju i en skyddad miljö i lösdriften, inga hästar i just den flocken åker någonsin ut på äventyr utanför gården. Ska bli intressant att höra era resonemang!


Gammal bild på Loppan i lösdriften


Läst 16853 ggr Kommentarer Kommentera

Är det någon i listorna som du tycker är extra intressant?


Tenhult:

Devaux (SWB) - 12 e. Ampere - Corrado WL (Bruksprov 2016)
Shanti -12 e. Ampere - Samba Hit (Bruksprov 2016)
Don Juan (SWB) -13 e. Don Schufro - Master (Rådgivande 2015)
Amarula (SWB) -12 e. Bellagio - Amrial (Rådgivande 2015)
Klifton (SWB) -12 e. Floricello - Briar (Rådgivande 2015)
Gold Flash (SWB) -13 e. Floricello - Amiral (Rådgivande 2015 med förbehåll)
Touchdown (SWB) -12 e. Sir Oldenburg - Topaasch (Rådgivande 2015 med förbehåll)

Strömsholm:

Ferro DS (SWB) -11 e. Florencio I - Stedinger (Bruksprov 2015)
Canon VT (SWB) -12 e. Fantanst vd ZP - Contendro (Bruksprov 2016)
Tornado (SWB) -12 e. Tornesch - New Balance (Bruksprov 2016 med förbehåll)
Crysanthemum (SWB) -12 e. Corporal VDL - Rebel Z (Rådgivande 2015 alt Bruksprov 2016 med förbehåll)
Hot Stone SPO (SWB) -12 e. San Amour - First Wish (Rådgivande 2015 alt Bruksprov 2016 med förbehåll)
SkåneKingen (SWB) -13 e. Pessoa VDL - Cortez (Rådgivande 2015)
Lennox (SWB) -13 e. Weltman - Friendship (Rådgivande 2015)
Sir Goldenburg (SWB) -13 e. Sir Oldenburg - Heslegårds Star Light (Rådgivande 2015)
Zolo af Ekeby (SWB) -13 e. BH Zack - Don Gregory (Rådgivande 2015)
Captain Corinth (SWB) - 13 e. Cartier - Lovis Corinth (Rådgivande 2015)
Greystoke (SWB) -13 e. Corriendo Tau - Laptop (Rådgivande 2015)
Converse (SWB) -12 e. Converter II - Landor S (Rådgivande 2015 med förbehåll)
Sir Donnerix -12 e. Sir Oldenburg - Don Primero (Rådgivande 2015 med förbehåll)

Bollerup:

Sibelius (SWB) -07 e. Rosevelt - Prestige VDL (Bruksprov 2015 som prestationshingst)
Oban VH (SWB) -12 e. Floricello - De Niro (Bruksprov 2015 el 2016)
Touchdown (SWB) -12 e. Quaterback - Sack (Bruksprov 2015 el 2016)
Hektor (SWB) -12 e. Heartbeat - Beach Boy (Bruksprov 2015 el 2016)
Sensation Hästak (SWB) -11 e. Lill Cotte Hästak - Cardento (Uppfyller exteriöra grundkrav men ej visad i hoppning)
Bergsjöholms Valbonne (SWB) -13 e. BH Zack - Epson (Rådgivande 2015)
Balotelli (SWB) -12 e. Bellagio - Master (Rådgivande 2015)
Weyron (SWB) -12 e. Weltman - Sir Bedo (Rådgivande 2015)
CC Topp (SWB) -12 e. Camaro M - Irco Mena (Rådgivande 2015)
Harvard RAA (SWB) -12 e. Hofrat - Wolkentanz (Rådgivande 2015)
Taloubet Star RAA (SWB) -12 e. Taloubet K Z - Contendro (Rådgivande 2015)
Titaniumj BC (SWB) -12 e. Turmalin - Acacio (Rådgivande 2015)

Har lånat listan härifrån.


Läst 11131 ggr Kommentarer Kommentera

Ja, inte till mig själv alltså utan till Loppan så klart!

Det finns så himla många och så fort jag tror att jag har kommit fram till något så dyker det upp en ny kandidat och ställer till det i tankesmedjan. Hopplöst, men även kul naturligtvis. Ett av de mer angenäma problemen i livet måste jag väl ändå säga!

Tankarna går ungefär såhär:

"Jag tar en riktig veteran, en välbeprövad lite äldre hingst som förvisso kostar en halv förmögenhet men då också förärver säkert"

Sedan börjar jag tänka på nackdelarna med en äldre hingst som kanske inte är helt modern i varken stam eller typ, dessutom kanske sämre kvalité på sperma (?) och dessutom som sagt - dyr. Då tänker jag:

"Äsch, jag tar en fräsch nykomling med supermodern stam och som har precis det som marknaden efterfrågar. En chansning förvisso, men å andra sidan ingen jättestor förlust med tanke på att den inte är lika dyr"

Nackdelarna med detta behöver väl knappt formuleras, jag har ingen aning om vad Loppan ger för något och hon har dessutom inga meriter som helst att luta sig tillbaks på (förutom ett ganska mediokert treårstest, som hon förmodligen genomförde med mycket nedsatt kapacitet p.g.a sin skada i ryggen som då ännu inte upptäckts).



Dessutom tänker jag på balansen mellan att välja hingstar med bra temperament och ridbarhet (superprio tycker jag) men som samtidigt har det där lilla extra som ger en riktigt bra sporthäst.

Ibland leker jag även med tanken på att avla på en hoppstammad hingst med bra gång, eftersom att Loppan faktiskt hoppar riktigt bra och kanske skulle kunna lämna ett riktigt trevligt fälttävlansämne med tanke på hennes orädda och coola huvud i terrängen.



Duktig på att hoppa och totalt orädd i skog och mark...Låter inte alls som den klassiska dressyrhästen ;)




Ja ni hör ju själva, det är ett virrvarr av avelstankar i huvudet. Trösten är att Loppan bara är 4 år och förhoppningsvis har en lång avelskarriär framför sig, så jag behöver varken välja det ena eller det andra - jag kan ju faktiskt välja allihopa :)


Är det fler än jag som har svårt att välja hingst? Hur gör ni för att slutligen bestämma er?


Läst 13762 ggr Kommentarer Kommentera

Hej!

Nu finns preliminära startlistor ute inför de rådgivande bedömningarna senare i november. Jag har kollat igenom listorna lite snabbt utan att fastna för någon sådär helt pladask, även om det finns många ganska intressanta hingstar som ska visas. Jag har jättedålig koll på hoppavel egentligen, men det ska bli spännande att se fina hopphingsten Corriendo Tau's avkommor, varav en har Rubinstein och dressyrsyskon på mödernet.

Ni som har hängt med ett tag vet att jag älskar BH Zack,  så jag ska hålla ett öga framför allt på hans son Zolo af Ekeby ue. Don Gregory med ett intressant möderne. Find Damien, en "halvbrorsa" till Loppan (d.v.s en hingst efter Firenze) ska visas i Bollerup. Det är så klart alltid lika roligt att följa hennes syskon!

Har ni några favoriter än, eller ska ni kanske rent av visa någon själv?

Se alla startlistor och hästförteckningar här:

http://www.asvh.se/avel/radgivande-bedomning


Läst 12983 ggr Kommentarer Kommentera

Söndagar är min och Loppans dag.

Idag har vi hängt i stallet, Loppan har blivit ryktad och pälsglansad, masserad och morotsmatad, pussad på och gullad med så det borde räcka tills nästa gång vi ses.

Finaste tjockisen!



Så redo för en ny vecka nu! Vi hörs :)


Läst 12522 ggr Kommentarer Kommentera

För länge sen tipsade jag i Unghästbloggen om den här studien/examensarbetet som jämför hästars poäng vid fölbedömning mot samma hästars poäng vid treårstest för att hitta ett samband.

http://ex-epsilon.slu.se:8080/archive/00002672/01/298_Maria_Edl%C3%A9n.pdf

Det är en jätteintressant studie som bör läsas i sin helhet, men här kommer ett kort urklipp ur referatet:

"Studien visade att skalan inte används fullt ut vid fölbesiktningarna. Inte heller används de klasser som finns. Mellan 80 och 97 % av fölen hade fått betyget 7 eller 8 på varje enskild bedömningspunkt. Det fanns tydligt positiva samband mellan fölresultaten och treårstestresultaten vad gäller typ och gångarter, medan sambanden med hoppresultaten i princip var obefintliga. Det finns därför anledning att avdramatisera fölbesiktningarna ur avelssynpunkt. En enklare klassindelning bör sannolikt övervägas, samtidigt som man måste tydliggöra att man inte får ta sådan hänsyn till fölresultaten att hoppaveln åsidosätts. Eventuellt skulle man kunna väga in ett härstamningsindex från BLUP-analyserna i fölbedömningen. Därigenom skulle även hopphärstammade föl erhålla en intressantare bedömning. Oavsett detta är fölbesiktningarna ändå värdefulla då de är ett utmärkt tillfälle att visa upp föl för försäljning, få rådgivning och för att ge fölen en tidig social träning."


Jag är lite kluven till fölbedömningen! Visst är det bra miljöträning, men å andra sidan finns det andra sätt att träna på det utan bedömning också. Det kan ju så klart vara roligt att få någon annans ögon på fölet, men frågan är hur mycket vikt man kan lägga vid siffrorna?


Vad är er erfarenhet? Har fölbedömningarna gett en rättvis bild av hästens egenskaper och visat sig stämma i senare bedömningar? Är det värt att fölbedömma eller låter ni bli? Beror det kanske på hur bra ni själva tror att fölet är? Eller om ni ska sälja eller inte (och hur stor roll spelar då siffrorna in vid prissättningen?)? Diskutera! :)


Loppan på fölbedömning 2010 där hon fick poängen: 9-8-8-7-8-8


Läst 11219 ggr Kommentarer Kommentera

Nu är det snart dags för rådgivande och inte heller jättelångt kvar till bruksprovet! Så himla spännande varje år, men såklart extra spännande nu när jag faktiskt dessutom har ett sto som ska matchas med rätt hingst. Jag är dock ganska säker på att jag ett tag till kommer att fortsätta välja en hingst som redan har några årgångar avkommor bakom sig, i alla fall tills jag vet mer om vad Loppan lämnar. Men man vet aldrig, jag kanske blir tok-kär i någon nykomling och gör en irrationell chansning ;)

Vid rådgivande visas i första hand unghingstar (födda 2010-2013) för att rekommenderas vidare eller ej till bruksprov. Det går ungefär till som ett treårstest, förutom att hingstar under 3 år naturligtvis inte visas ridna.

Vill man delta som publik är detta platser & datum:

Inför 2015 är det en del förändringar i hingstreglementet. Bland annat införs linjär bedömning vid alla moment, vilket alltså innebär att hästarna bedöms på en skala mellan två ytterligheter - till exempel:






En annan nyhet är att de tidigare fertilitetskraven om 40 % levade födda föl ändras till lägst 50 % dräktighet. För alla nyheter, klicka här.


Bruksprovet 2015 arrangeras måndag 9 mars till och med lördag 14 mars på Flyinge. Jag ska absolut dit och kolla, är det någon mer som redan har planerat in det i kalendern?

2013 var jag där och såg Sankt Erik II vinna bruksprovet i dressyr.


Läst 8931 ggr Kommentarer Kommentera
NOV
01
2014

Nu har Loppan varit dräktig i ungefär 4 månader och det är ingen tvekan om att det är en bebis där inne, även om den i det här skedet bara väger något kilo:

Hon har alltid varit lite svår att hålla i hull, men det verkar inte vara ett problem nu. Så mysigt mullig, kolla rumpan liksom, underbart! :)

Loppan och Svarta Faran har fått sällskap i hagen av två tanter som de gick med på lösdriften i vintras. Så underbar och harmonisk liten flock i en enorm hage!




Förutom det som syns (vilket dessutom bara är 1/3 av just den delen i hagen) har de en hel äng till, samt en hel del skog och så sina två ligghallar. Tänk om man hade möjlighet att låta alla hästar ha det så bra!


Läst 9839 ggr Kommentarer Kommentera

Vi har tidigare bekantat oss med Li Åsebring och Loppan via Unghästbloggen. Nu är de tillbaka i Avelsbloggen, där vi får följa med på resan det innebär att ta föl på sitt sto.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.