GHS-kollen 2014 - Spännande avgörande i Fjordhäst World Cup

Göteborg Horse Show 2014

Här samlar vi allt från Göteborg Horse Show 2014. Resultat, bildspel, bakom-kulisserna-reportage och mycket mer.


MAR
02
2014

Spännande avgörande i Fjordhäst World Cup

Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Det var en hård kamp när fjordhästarnas världscup avgjordes inne på arenan. Förra gången tappade Sverige segern mot Tyskland, efter att Rolf-Göran Bengtsson glömt banan i körningen.

   

Rolf-Göran var på plats i dag för att få revansch från 2012 års misstag - och hade lyckats värva över Henrik von Eckermann till laget. Förra gången tävlade Henrik med sina stallkamrater hos Team Beerbaum, för Tyskland.
I svenska laget ingick förutom Rolf-Göran och Henrik även Douglas Lindelöw, som berättade att han ridit lite lugnt i helgen för att spara sig inför denna viktiga klass.
  
Sverige mot världen
Motståndarlaget, som kallade sig för "Lag Världen", hade aldrig sett en fjordhäst tidigare och var lite nervösa inför tävlingen. Ryttarna Oliver Lazarus, Maikel van der Vleuten och Nicola Philippaerts gav ändå svenskarna en riktig match – och stod efter hoppningen som segrare.
Sydafrikanen Oliver Lazarus var först ut mot sin gamla stallkamrat Henrik von Eckermann, för en uppvisning i dressyrens ädla konst. Rörelserna som skulle visas upp var ökad trav, skänkelvikning, galoppombyte som sedan gick över till ökad galopp och samling. Domaren påpekade att i varje världscup ingår piaff och passage – så det var upp till bevis!
Oliver visade riktigt talangfull ridning på fjordhästen, medan Henrik rörde mer på överlivet än på hästens steglängd. Henrik gick ändå som segrare ur den första deltävlingen, med 55 poäng mot Olivers 54 poäng.
  
Dags för körning
Nästa gren var körningen, med oerfarne Nicola Philippaerts och körningsveteranen Rolf-Göran Bengtsson.

- Vi ska köra så snabbt det går här, och även i mål denna gång, sa Rolf-Göran innan start.
Trots att Nicola aldrig sett en fjordhäst förut, och ännu mindre kört en häst, så visade han upp stor talang och fullkomligt flög fram inne på arenan – utan att vara i en enda boll.

Den imponerande tiden 35,03 sekunder skulle bli svår att slå, men Rolf-Göran var redo för start.
Till publikens förtjusning och jubel satte han av mot startlinjen och det såg riktigt bra ut, tills en av konerna blev helt överkörd och förlusten var ett faktum.

Jessica Almenäs bad lagkapten Henrik von Eckermann kommentera Rolf-Görans körning, och eftersnacket andades besvikelse.

– Han förlorade – igen, konstaterade Henrik lite skämtsamt, innan han varnade Rolf-Göran för att hans plats i laget är hotad inför nästa år.

Rolf-Göran själv bekräftade att han måste åka hem och öva, för just denna förlust kan han inte skylla ljumskskadan på.
  
Hoppningen avgörande
Inför den avgörande hoppningen stod det alltså 1 – 1, skulle det bli Lag Sverige eller Lag Världen som tog hem Fjordhäst World Cup?

Maikel van der Vleuten var först ut och berättade för Jessica Almenäs innan start att hans plan var att överleva ritten. Det blev dock felfritt och snabbt med tiden 28,32, vilket gjorde att han la press på Douglas Lindelöw som nu kunde avgöra.

– Jag är jätteglad nu. Det blev i alla fall en felfri ritt under Gothenburg Horse Show, konstaterade Maikel van der Vleuten efter sin målgång.

Avgörandet låg alltså i Douglas Lindelöws händer och han la upp galoppen rejält mot startlinjen för att inte ge bort vinsten till Maikel och Lag Världen.

Besvikelsen blev stor när Douglas rev första hindret och inte alls fick flyt under sin runda.

– Vad ska man säga, det blev en riv-start. Jag tyckte att han försökte, vi hade inte riktigt marginalerna på vår sida idag, sa Douglas till Jessica efter målgång och fick hela arenan att brista ut i skratt.

Lag Världen gratulerades till vinsten och herrarna hade fattat tycke för fjordhästarna, inte minst Maikel van der Vleuten som tog några extra språng med sin häst under ärevarvet.
   
Missa inte det maffia bildspelet högst upp!
   
Text: Annelie Lundkvist 
Foto: Ida Röök 
  


Läst 24515 ggr

Fler inlägg

SEP
28
2010

Kentucky bakom kulisserna, del två


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

 
Här kommer lite mer bilder från dressyrgänget!


Läst 37121 ggr Kommentarer Kommentera

SEP
26
2010

Favourit i pressen!



Läst 38799 ggr Kommentarer Kommentera

SEP
25
2010

Bakom kulisserna - lördag


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

 
Här kommer lite bilder från lördagen här i Kentucky!


Läst 26728 ggr Kommentarer Kommentera






Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.