6 augusti 2015, 15:31

Att hältutreda hästar med 5 gångarter

Hallå! Nu har jag spenderat 3 dagar på VM för islandshästar i Herning, Danmark. Det är otroligt kul att se fina hästar här men också lärorikt och intressant ut ett veterinärperspektiv.
 
 Att kolla på islandshästar i rörelse och ffa att hältutreda dem är en utmaning, vilket de flesta veterinärer är överens om. Det är också något som borde lyftas inom den svenska veterinärkåren och diskuteras där. Varför, ska jag komma in på nu.
 
 Islandshästarnas rörelsemönster avviker på flera sätt från andra hästars då de har en eller två extra gångarter. Det man tränar mest på blir man bäst på, eller hur? Så om veterinärer dagligen ser mest skritt, trav och galopp så kommer det vara svårare att bedöma hälta på en häst som töltar.
 
 Sen är det också så att många islandshästar inte har en lika tydlig separation mellan gångarterna som andra hästar har, dvs hästar som bara behöver hålla koll på skritt, trav och galopp. Om gångarterna är "renare" är det också lättare att som veterinär bedöma om hästen har ett avvikande rörelsemönster på ett eller flera ben och är halt.
 
 Lyssna bara på detta:
 
 Många islandshästar har svårare för att trava om de har en stark tölt, och de kan också ha svårt för galopp om de är starka i pass. Det är genetiska faktorer som styr vilket rörelsemönster hästen får, samt vilken gångart den naturligt kommer ha lättare för. Generellt kommer en islandshäst som rör sig mer lateralt (dvs från sida till sida) ha lättare för tölt och pass men svårare för det andra gångarterna.
 
 Sen kan självklart också en duktig ryttare komma in och jobba på och stärka upp hästens sämre gångarter och göra dem "renare" och "starkare" och få en bättre separation mellan de olika gångarterna. Detta genom att träna hästen, sätta den i bättre balans än vad den klarar när den springer själv och därigenom plocka fram renare gångarter. Men detta sker inte direkt på ett ridpass.
 
 Men om vi nu ska återkoppla till det veterinära. De islandshästar som är svårast att hältutreda (enligt min åsikt) är de som är mest laterala och har lättare för tölt och ev pass och svårare för trav och galopp. Många av dessa hästar är dessutom inte tränade att tex longeras i trav, något som ingår som standard i de flesta hältutredningar samt vid besiktning.
 
 Min upplevelse av dessa hästar är att många av dem ser halta ut på volt, ffa på ytter fram vid longering i trav utan ryttare. Det är detta som många ryttare och tränare kallar att hästen "rollar". Men är alla som ser halta ut verkligen halta? Sannolikt INTE. Men eftersom ordet "rolla" verkar vara ett välkänt fenomen inom islandshästvärlden så har det också blivit accepterat av många tränare och ryttare att hästen rör sig så på volt. Tror ni då att alla hästar som "rollar" på volt eller böjt spår är ohalta? Sannolikt INTE.
 
 Vissa av dessa hästar är sannolikt halta men detta uppdagas inte eftersom många ryttare och tränare mer eller mindre accepterat att flera islandshästar rör sig på detta sätt på volt. Men, flera av dem är enligt min erfarenhet och kunskap också helt ohalta och har problem med sin balans på böjda spår, ffa i trav.
 
 Det är här vi kommer till det kluriga. Här måste man som veterinär kunna avgöra vad som är en hälta och vad som faktiskt är en obalans på en häst som rent genetiskt är gjord för att röra sig från sida till sida rakt fram och inte tränats i longering i trav på volt. Om hästen är utan anmärkning rakt fram, vid palpation av ben, under böjprov, under ryttare men rör sig obalanserat på volt så måste man göra en bedömning av relevansen av detta för just den hästen. Om den är lika obalanserad på volt i båda varven skulle jag tex se det som mer "okej" än om det bara fanns i ena varvet, då skulle jag snarare gå vidare med fler undersökningar.
 
 Jag har under tävlingarna här sett många islandshästar med obalans, ffa i trav i kurvorna. Jag kan självklart inte garantera att detta enbart är obalans och inte en hälta, men jag har svårt att tro att så många hästar på ett VM skulle vara halta. Det genomgående är också att detta rörelsemönster är vanligare på 5-gångshästarna än 4-gångarna. Man ser tydligt att de hästar som ska hålla ordning på 5 gångarter inte kan separera dem helt och därmed tappar sin rena rakt. Detta måste inte vara förenat med hälta.
 
 Dessa saker måste man förstå om man ska hältutreda islandshästar och jag tycker verkligen att vi veterinärer borde lyfta denna fråga och kanske ha ett seminarium om att hältutreda islandshästar på det årliga veterinärmötet eller liknande?
 
 Jag tror som sammanfattning på detta inlägg att man måste vara försiktig vid bedömning av islandshästar på volt vid både hältutredningar och besiktningar, ffa om det är 5-gångshästar med balansproblem på volt.
 
 Man bör se hästarna under ryttare om det är några tveksamheter t.ex vid en besiktning och man bör vid besiktning lägga ihop hela undersökningen av hästen till en helhet (rörelser, palpation av ben och kropp, ridprov, ev röntgen och ffa liksidigheten vid longering).
 
 Sen måste också ryttare och tränare öppna upp ögonen för att en rollning eller obalans också kan vara en hälta. Ffa om det är genomgående i ena varvet, om det även förekommer på raka spår eller om det inte blir bättre med tiden och med träning.
 
 Nu fortsätter mitt VM-äventyr!
 
 Avslutar med en bild på en helt fantastiskt islandshingst vid namn Oliver från Kvistum, som tävlar för Island. Han kan trava den hästen! Här kan faktiskt dressyrponnyerna på Ponny-EM slänga sig i väggen;) Så otroligt kul att se en så fin häst med väl separerade otroligt stora luftiga gångarter och dessutom fint och prydligt riden!
 
 



 /Izabella

ANNONS: