Veterinärbloggen
MAJ
29

And the winner is...

Hallå på er!

En månad på nya jobbet och långa fullspäckade dagar. Som jag skrev innan så hinner jag inte riktigt med mina hästar. Jag satsar 100% på mitt jobb och då jag åker ca 2 h bil per dag så blir det inte mycket tid över innan eller efter jobb. När jag gör ngt så vill jag göra det 100%, därför var jag tvungen att hitta en lösning med hästarna. Zsa Zsa lånades därför ut till dressyrryttaren och veterinärstudenten Julia Söderström.

En dag när Julia hade praktiserat med mig i vintras så frågade jag om hon ville prova att rida Zsa Zsa. Det blev en perfect match direkt och därför kändes det helt rätt att låna ut henne till Julia som gjort ett superjobb med henne bara på nån månad. Efter en vecka tillsammans blev de placerade i LA:3 på nästan 68%. I helgen vann de en regional LA:3 tillsammans på 67,4%. Bra jobbat Julia och duktiga Zsa Zsa! Zsa Zsa ska stanna hos Julia över sommaren så ser vi vad som händer sen.

För er som inte kommer ihåg så var Zsa Zsa min patient. Jag fick lov att köpa henne då hon var konvalescent för en skada. Hon rehabiliterades o sattes igång långsamt. Nu är hon redo för lite mer press och verkar fräshare än någonsin. Jag tror denna häst kommer bli farlig på tävlingsbanorna, bara hon får fortsätta hålla sig frisk och får rätt träning. Zsa Zsa är född 2004 och efter Rousseau-Wellington.

Följ Julias blogg på: http://gojulia.blogg.se/2016/may/

Är det någon som lägger märke till någon speciell detalj på Julias axel? Jag och min sambo har 3 papegojor hemma och Nemo som är med på Julias axel älskar att följa med på äventyr. Han fick faktiskt följa med på prisutdelningen. Jag tror det var första gången en papegoja var med på en prisutdelning i dressyr:)

Jag som stolt hästägare, papegojan Nemo och Zsa Zsa:) Nemo älskar att flyga runt så när han är med oss ute så har han ett sele på sig med en lina så att vi kan få tag i honom om han skulle vilja flyga iväg. Han har faktiskt kommit lös en gång när jag glömt fönstret öppet hemma, men efter en intensiv facebookkampanj så blev han återfunnen 2 h senare på ett hustak. När jag ropade kom han flygande o landade på mattes huvud. Han är verkligen en söt papegoja.

Zsa Zsa och Julia innan start!

Islandshästen Venus går från klarhet till klarhet och är nu redo för en ny ryttare. Hon ska säljas som jag tidigare nämnt pga min tidsbrist med hästarna. Venus är 5 år gammal och kommer bli en fin tävlingshäst inom Island när hon är klar. Har lite ångest inför denna försäljning eftersom Venus börjar bli så fin nu, men hon måste få en chans hos någon som prioriterar henne och har tid att träna henne.

På länken nedan kan ni se en nyinspelad film på Venus. Om ni vet någon som söker Islandshäst och ni tror att Venus skulle passa, be dem mejla mig på izabellagranswed@hotmail.com

Venus är en dam med mycket energi! Hon har egen gas och behöver en balanserad ryttare som kan fortsätta utveckla henne. Hon kommer bli en superfin tävlingshäst!

https://www.youtube.com/watch?v=b0wnL9VdtJw&feature=youtu.be

 

Ytterliggare bilder på Zsa Zsa när hon tränas av Julia på Herfsta Gård:

Hej så länge! Dags för ny jobbvecka där många hästar är inbokade för hältor och ridproblem.
/Izabella


Läst 1906 ggr Kommentarer Kommentera

APR
17

Mer från ISELP, repetition och forskning!

Hallå!
 
 Här kommer lite mer bilder från ortopedi-kursen jag var på i England förra helgen.
 Kursen är den bästa jag varit på hittills och jag känner verkligen att diagnostiken kring problem i hasen nått nya nivåer för min del.
 
 Första dagen kombinerades live dissektioner (som samtidigt filmades och visades på storbildsskärm) med live ultraljud av samma strukturer då man även tog in en "levande" häst i föreläsningssalen. Sättet att undervisa på var nytt för mig och väldigt givande.
 
 Dissektion på storbildsskärm där man gick ner på detaljnivå och även letade fram små nerver.
 

 Föreläsningar och demo varvades med att visa filmer på halta hästar där man diskuterade hur man skulle/borde gå vidare. Vi fick sedan se vad man hittat på respektive häst och hur länge det tog innan skadan läkt. Det diskuterades även kort hur man behandlat, om hästen fått speciella skor, om den borde rehabiliteras på speciellt underlag/ speciellt sätt etc. Detta återkopplades sedan till anatomin och varför en viss skada på en viss del av benet logiskt sätt borde rehabiliteras på ett visst sätt för bästa resultat.
 
 

 Sista dagen åkte vi till Bell Equine, ett hästsjukhus som varit med och anordnat kursen. Där fick vi träna på ultraljud av de områden vi diskuterat, med hjälp och stöd från experter vid vår sida.
 
 Nedan ser ni utegården på Bell Equine. I England är oftast boxar och hältgångar utomhus. Vad lyxigt vi i Sverige har som på de flesta hästkliniker kan hältutreda inomhus och slipper stå i spöregn?
 

 Våg utanför kliniken:
 

 En av experterna visar mig här hur jag kan injicera knäleden på ett annat, lättare ställe, längre ner på utsidan, och samtidigt kolla med ultraljudet att jag är på rätt plats. Detta kommer jag definitivt börja med.
 

 Ritningar på de olika sidoligamenten runt hasen som vi studerade med ultraljud. Det är inte helt ovanligt med skador i hasens kollateralligament, ffa på hopp och fälttävlandshästar som slidat omkull och tänjt ut den korta delen av ligamentet (vilken är sträckt om hästen ramlar med böjt ben, vilket är vanligast).
 

 En svensk veterinär som jag träffade var Ylva Lindberg som har klinik i Tierp. Vi bestämde direkt att vi skulle träna på vad vi lärt oss när vi kom hem till Sverige igen, så i fredags blev jag bjuden hem till Ylvas föräldragård.
 

 I 4 timmar tränade vi och repeterade allt vi lärt oss. Ylva visade även mig en del andra saker som hon lärt sig på tidigare kurser som jag ej gått än. Vi tränade på en äldre islandshästherre som var otroligt snäll. Han stod som ett ljus i flera timmar på stallgången och verkade faktiskt njuta av den noggranna undersökningen?. Det är fantastiskt bra, nyttigt och kul med utbyte med andra veterinärer. Alltid lär man sig något. Tack Ylva för en grym dag och för lån av häst och ultraljudsmaskin!
 

 I veckan hanns det även med lite forskning. Examensarbetet som jag och min kursare Maja Wiklund gjorde för ca 3 år sedan ska nu bli en vetenskaplig artikel. Förhoppningsvis kommer vi få arbetet publicerat i en internationell vetenskaplig tidskrift. Det vi gjorde var att hjälpa forskaren Görel Nyman med hennes arbete att förbättra syresättningen för kolikhästar under bukoperationer. Detta genom att hästarna fick tillsats av gasen kvävemonoxid. Vi studerade totalt 30 kolikhästar som buköppnades vid UDS i Uppsala mellan 2012 och 2013 och resultaten visade att hästarna både syresatte sig bättre och fick lägre nivåer av mjölksyra under operationen jämfört med kontroller som inte fick den nya behandlingen.

 Hur hinner jag allt? Det gör jag inte. Nu har jag varit ledig innan jag börjar nya jobbet men på måndag drar det igång. Det som just nu blir lidande är mina hästar som ej blir så motionerade som de borde. Det är bara så kul att ha många järn i elden. Att sedan få möjligheten att skriva en vetenskaplig artikel med Maja och Görel kunde jag bara inte tacka nej till. Men det är många timmars arbete som ligger bakom, det är därför det tagit några år, då vi alla har andra jobb och Görel och Maja redan nu jobbar med nästa studie samt undervisar på SLU. När jag umgås med Görel blir jag bara så inspirerad. Bara det gör att det är värt att hålla på med detta även om mitt huvudintresse är ortopedi. Görel har verkligen vigt sitt liv åt att hästar världen över ska få en bättre narkos, om ni bara visste vilka eldsjälar det finns! Och forskningen går dessutom framåt! Hejja!
 
 /Izabella


Läst 20948 ggr Kommentarer Kommentera

APR
14

Från en annan synvinkel - svar till tränar-Kajsa

Hej!

Detta inlägg skriver jag främst för att jag vill ge en mer nyanserad bild av hur det är att jobba som veterinär, "på andra sidan" djurägaren och teamet kring hästen. Och hur man som veterinär kan känna när man läser saker som i tränar-Kajsas inlägg som jag länkat nedan. Jag vill också ge några förklaringar till varför man ibland upplever veterinärbesök som det beskrivs i inlägget:

http://www.hippson.se/blogs/KajsaBostrom/jag-har-ju-gjort-allt-jag.htm

För det första är det jättetråkigt att, precis som hon skriver, många hästägare upplever att de inte blir hörda av veterinären. Det är verkligen något som veterinärkåren överlag måste bli bättre på. Om hästen t.ex. visar ett visst problem hemma så är det inte säkert att den gör det hos veterinären. Här krävs också en veterinär som är kunnig inom ridning och träning av hästar om problemet inte är uppenbart. Från veterinärens håll är detta hela tiden en avvägning. Om hästen inte är uppenbart halt och inte visar problemet när den undersöks så kan man ibland gå vidare på andra sätt. Ett bra tips att filma hästen hemma och även göra ridprov när man kommer till veterinären och i bästa möjliga mån visa upp problemet.

Ibland kan veterinären uppleva en häst som halt på ett visst ben, medan hästägaren upplever något annat. Här måste ju veterinären gå på vad denne ser och kan inte börja leta fel på ett annat ben eller område. Det som händer annars är att försäkringsbolaget i sin tur (om hästen är försäkrad) kommer att ifrågasätta veterinären och dennes kompetens och det slutar med att de inte ersätter den behandling veterinären gjort/gör för att diagnostiken är fel utförd enligt vad hästen uppvisar. Försäkringsbolaget sitter alltså (med sina egna veterinärer) och går igenom journalerna som den behandlande veterinären skrivit innan de bestämmer sig för att lämna ut ersättning. Och ja, det finns veterinärer som inte längre får direktreglera hos bolagen för att man utför utredningar som inte ligger inom ramen. Men det gäller att vara öppen så att ägaren inte känner sig överkörd. Om ägaren absolut vill ha ett visst ben eller område undersökt trots att det inte är där hästen visar symptom när den är inne så kan man undersöka det - men man kan som ägare eller försäkringstagare inte förvänta sig att försäkringsbolaget ska betala, och detta måste ni ägare förstå att veterinären inte kan påverka. Veterinären måste ju också arbeta enligt vetenskap och beprövad erferenhet, allt annat vore att gå emot sina värderingar och det som veterinärmedicnen står för.

MEN, "vi" veterinärer behöver överlag bli på att lyssna och även att bedöma hästarna under ryttare. Det jag dock vill lyfta fram här är att man som veterinär hela tiden står "mitt emellan" ägaren, hästen, försäkringsbolag, tränare, hovslagare - alla! Och man ska göra alla nöjda. Om tränaren trott att hästen hade ryggproblem vilket visade sig bero på en hälta så är tränaren inte lika nöjd men sadelutprovaren är mer nöjd. Om hältan kommer från hoven och det finns korrigeringar att göra där så gäller det att hovslagaren tar det bra, annars går hovslagaren ut på bygden och skyller på att veterinären klagar och denna kan ju inget om hovar!

Att vara veterinären är helt klart ett pussel och mitt i allt detta ska man leta fel, behandla och göra alla parter nöjda. Jag tycker ni ska tänka på att veterinärer också är människor med känslor och dessutom extremt utsatta människor som det pratas mycket om i och med dagens sociala medier. Ofta vet folk hur jag behandlat hästar redan innan jag är hemma från jobbet för att det skrivits om det på facebook och folk har checkat in på kliniker etc. Dessutom anklagas veterinärer för att enbart vilja tjäna pengar vilket jag faktiskt tror sårar många i min yrkeskår. Inte sjuttom gick man 5,5 år på högskolan för att bli stormrik på hästar, för det kan jag berätta för er att det blir man inte. Man går där för att man brinner för djur och här ffa hästar, och för att man vill bli så duktig som möjligt på sitt yrke och man vill kunna jobba med att bota djur och faktiskt kunna ha det som arbete, och få betalt. Alla veterinärers betyg hade räckt till att komma in på handels eller vilken annan utildning som helst, så om pengar hade varit högsta prioritet så hade det funnits andra yrken att välja. Nu har jag precis bytt jobb men har tidigare arbetat på det företag som nämndes i artikeln. Jag hade som anställd veterinär ingen % eller provision på de behandlingar jag utförde, dvs om hästen behandlades för 2000 eller 20 000 kr fick jag samma månadslön. Behandlingar och undersökningar man valde baserades på vad som var bäst för hästen, enbart det! Därför tar jag också åt mig och blir faktiskt lite ledsen över vad som skrivs om veterinärer och pengar.

Det bästa "enklaste" fallet ofta är en häst med uppenbar hälta som alla kan se, där det finns ett mkt tydligt fynd på röntgen eller ultraljud. Till exempel en kotledsinflammation med tydlig pålagring eller en stor blödning/skada i en sena. DOCK vet vi idag, med bättre dignostik och mer forskning att den gamla vanliga traditionella kotledsinflammationen egentligen inte varit så sann som man tidigare trott. Frågar ni mig och många fler så finns det tusentals hästar som förr blivit sprutade i kotlederna men sannolikt med fel diagnos.

När man inte vet så mycket så är det lätt. När jag gick på universitetet hann vi gå igenom ca 5 diagnoser från hasen. När jag började jobba som veterinär så ökade diagnosantalet snabbt. Efter kursen jag var på i England förra helgen kan jag nu ca 50 diagnoser kring hasen. 50 DIAGNOSER BARA I HASEN! KAN NI TÄNKA ER? Hur vet man nu detta? Jo för att innan man hade bra ultraljud, och innan man hade bättre röntgen, och innan man hade MRI, och innan man hade CT, så såg man inget annat än lite svart och vitt på en skärm. Då kunde det inte bli så många olika diagnoser. Nu överdriver jag för att ni ska förstå - men diskussionen tränar-kajsa för ang. många diagnoser borde ju vara omvänd.

Är det inte FANTASTISKT att vi äntligen börjar bli av med den gamla traditionella kotledsinflammationen och istället börjar hitta de riktiga skadorna? Som i större utsträckning även sitter kring leder i mjukdelar, i brosk, i ligamentinfästningar, i muskler, etc etc. Äntligen börjar vi få ett samarbete mellan fysio/equiterapeuter, veterinärer och hovslagare. JU närmare den korrekta diagnosen vi kommer, desto närmare en korrekt rehabilitering och anpassning av träning kan vi komma. Målet ska ju självklart vara att inte behöva åka in till kliniken igen, men är det någon diagnos man måste upprepa behandling på och lätt hamnar i "sprutningsträsket" (vilket kostar MYCKET) så är det väl ändå kotledsinflammation???

Här efterlyser jag mer optimism, hur kommer det sig att inlägg där man klagar och letar efter någon att beskylla alltid är de inlägg som blir mest populära? Tänk på hur många fina artiklar Hippson har länkat senaste åren där veterinärer har räddat hästar med fantastiska insatser. Ändå är det det negativa det fokuseras på. Det folk älskar att läsa är när veterinären "dömt ut" en häst och man nu "minsann" lyckats få den frisk igen. Vad tror ni att vi är för folk egentligen? Vi är människor som älskar hästar precis lika mycket som ni! Här skyller man ju delvis på veterinären och lägger skulden på denne som "bödeln". Ofta kan man ju få de flesta hästar att fungera om man totalt förändrar deras tillvaro, ridning och krav. Det beror helt på vad man ska ha hästen till. Jag är själv bödel till min egen häst Zsa Zsa men hade vid just denna tidpunkt möjligheten att köpa henne och ändra hennes tillvaro och anpassa saker till henne - alla har inte den möjligheten. Om jag t.ex. dömer ut en häst frågar jag som standard om denna häst kan tänkas få en annan uppgift? Men de flesta vill ha en häst att tävla och träna med och rida flera gånger i veckan och om jag som veterinär inte kan garantera att hästen kommer fungera till det de ska ha den till så vill många ägare ta bort hästen, det är ju inte veterinären som vill det? Jag visste ju inte om min häst Zsa Zsa skulle bli ohalt och fungera - jag hade aldrig kunnat garantera en hästägare det - så sannolikt hade ingen annan än jag vågat köpa henne.

Ni måste förstå att veterinärmedicinen idag är under en LAVINARTAD utveckling. Alla dessa nya diagnoser och fynd som vi inte sett förut, finns det inte alltid EN enda testad och välutformad plan för. Detta är anledningen till att man idag kan få så många olika råd. Och det är anledningen till att det just nu i veterinärvärlden kan upplevas som "spretigt" med många olika fynd och många olika råd. Tidigare hade alla hästar med hälta från hoven hovböld eller hovledsinflammation, men sedan man började göra MRI på hovar har man sett att det oftast finns andra skador inne i hovarna. Många nya diagnoser har ännu inte hunnit bli studerade i minsta detalj och nya behandlingar dyker ständigt upp. Det enda sättet att förbättra detta är dock att låta utveckling och forskning fortsätta framåt så att man kan hitta de mest optimala behandlings och rehabplanerna för dessa hästar.

Människan är i grunden lat, man vill ha en enkel väg, det får inte kosta och det får inte vara tidskrävande, och det är enklast om alla hästar kan rehabiliteras på samma sätt. Tror ni att det är så i praktiken? När jag var på kursen förra helgen så pratade professorn Denoix om vattenband. När vattenbandet kom tänkte alla att alla hästar ska rehabiliteras på vattenband oavsett skada. Självklart måste det bero det på vilken typ av skada hästen har. Vissa hästar kanske ska gå på torrband, vissa ska kanske ha lutning, vissa bör ha en viss vattenmängd, andra en annan etc etc. Vissa kanske bara ska ledas? Glöm inte att det också är de duktiga och intresserade människorna/rehabpersonal och veterinärer som ibland är de jobbigaste för de försöker tänka på allt och pussla ihop det.

Enligt tränar-kajsas inlägg är det dyrt, veterinärer ställer för många diagnoser, veterinärer kan inte skriva journaler och vi lyssnar inte på ägarna. Får även intrycket av att det är veterinärens fel att hästen åker in och ut från kliniken i flera år fast veterinären endast träffar hästen några ggr per år. Veterinären kan ju tyvärr inte veta allt om vad som händer hemma. Veterinärer verkar vara totalt värdelösa. Finns det något bra som görs? Finns det inget som är bättre nu mot förr? Jag hoppas verkligen att tränar-kajsas elever får andra upplevelser snart för det finns ABSOLUT veterinärer och kliniker som är bättre än vad som beskrivs. Jag hoppas också att vissa av er som läser detta får en liten tankeställare av de sakerna jag tagit upp om hur det är att vara på "andra sidan".

/Izabella


Läst 25826 ggr Kommentarer Kommentera

APR
08

Back in England

Hallå!

Jag har tidigare skrivit om att jag påbörjat en internationella utbildning inom ortopedi, röntgen och ultraljud vid namn ISELP. Här kan ni läsa ett tidigare inlägg där jag skrivit om det:

http://www.hippson.se/blogs/HusbloggareIzabella/iselp-en-del-i-ett-nytt.htm

För tillfället befinner jag mig i England på den första ISELP-kursen. Det är 3 fullspäckade dagar som enbart handlar om hasen. Kursen är otroligt detaljerad och man går verkligen till botten med anatomi, diagnostik, undersökningsmetoder och de senaste behandlingarna inom sporthästmedicin.

På denna kurs är vi 5 veterinärer från Sverige, en kollega från mitt nya jobb (Eva Olsson). I övrigt är det sporthästveterinärer från hela Europa. Vi är ca 70 veterinärer totalt som undervisas av veterinären och Professorn Jean-Marie Denoix från Frankrike. Han har dessutom sitt team med certifierade ISELP instruktörer som har gått alla kurser och även examinerats för att kunna få undervisa.

Vid ankomst fick man en väska innehållande föreläsningsmaterial och även föreläsningarna inspelade på DVD så man kan repetera hemma.
 

Första dagen bestod av mestadels föreläsningar. Från 08-18 satt man bänkad och matade information. Det som jag tycker är bra med denna kurs jämfört med andra kurser jag varit på är detaljnivån.

”Every anatomical structure can be injured, so you have to know every anatomical structure, remember that”.

 

På denna kurs fokuserar man alltså på området under knäled till och med has och fördjupar sig i detta under 3 dagar.

Vi inledde med dissektion av alla strukturer såsom ben, senor, muskler, nerver och kärl - allt som finns där! Allt filmades samtidigt så man kunde följa den på storbildsskärmar.

På eftermiddagen gick vi igenom fall med halta hästar och hästar med nedsatt prestation. Här fick vi se filmer på hältor och diskutera med professorn hur fallen ska/borde lösas på det mest optimala sättet. Vilka fynd som spelar roll och inte och vilka diagnostiska metoder man kan använda sig utav för att komma fram till sätt sak.

Just nu har vi just avslutat en praktisk demonstration med ultraljudsundersökning live på storbildsskärm där man tog in en häst i föreläsningssalen. I morgon ska vi till Bell Equine Hospital och träna tillsammans med experterna vid vår sida.

Man blir så otroligt taggad av sånt här och det är så extremt kul att diagnostiken inom hältor och ortopedi går så mycket framåt.

Europa är inte så långt bort för Sveriges hästveterinärer - vi måste bara ta oss hit och hämta hem kunskapen så de svenska hästarna får det bästa!

Mer update senare!

/Izabella


Läst 27866 ggr Kommentarer Kommentera

APR
01

Nytt kapitel - nytt jobb!

Hej!

Just nu är det många förändringar. Den största förändringen är att jag ska byta jobb och börja jobba på Mälaren Hästklinik som ligger utanför Sigtuna. De har även en filial som ligger i Hölö, söder om Stockholm. Dessutom har jag  för tillfället semester. Jag passade på att ta ut semestern som jag hade kvar när jag ändå skulle byta jobb för att kunna komma utvilad och taggad till nya jobbet!

Det är självklart blandade känslor när man byter jobb. Man kommer sakna allt man haft och det blir en stor livsförändring men ibland behövs förändringar för att komma framåt. Jag har länge velat jobba på ett större sjukhus där det finns tillgång till fler specialister att jobba med, och även tillgång till mer utrustning, t.ex. magnetkamera/MRI. Därför känns det som att jag hamnar på rätt plats för att fortsätta att utvecklas till en bättre hästveterinär.

På nedsidan kommer pendlingen, det blir flera timmar i bil varje dag och jag går därför in i en fas där jag återigen måste dra ner på hästeriet. Min islandshäst Venus är till salu och det finns även en del planer med Zsa Zsa framöver. Men vad gör man inte för sin passion. Just nu är mitt yrke min passion. Jag tänker att det kommer en tid för allt - och vågar man inte ändra saker blir man fast i gamla mönster och vanor. Det passar kanske för vissa människor, men jag är en person som gillar nya utmaningar. Om tre veckor börjar jag mitt nya jobb - jag är såå taggad! Jag vill passa på att rikta ett stort tack till Mälaren Hästklinik för förtroendet - jag ska göra mitt allra allra bästa!

Sen måste jag även rikta ett stort tack till mina kollegor på Stav där jag jobbat de senaste snart (tre!) åren. Tänk vad tiden går! Jag började jobba på Stav som tillförordnad veterinär - d.v.s. jag började jobba som hästveterinär innan jag var klar med examen. När jag sedan gjort klart mitt examensarbete fick jag mitt leg. och fortsatte jobba där. Jag har haft förmånen att jobba med en fantastisk chef vid namn Maria Lendau och ett gäng med väldigt erfarna sköterskor. Maria tog mig "under sina vingar" när jag började där och ansträngde sig så för att jag skulle lära mig så mycket som möjligt. Hon var en sån där chef och kollega som ropade på mig och hojtade till mig så fort det var nåt intressant fall eller det var något hon tyckte jag snabbt skulle lära mig. Som ni vet så kan man mycket teori efter skolan men det stora lärandet börjar när man väl är klar och börjar arbeta. Det roligaste med att jobba med Maria var att hon tyckte yrket va lika roligt som jag. Vi kunde sitta kvar på jobbet kl 20 på kvällen och bara titta på varandra och konstatera hur kul vi hade haft under dagen.

Såhär såg en av våra sms-konversationer ut en fredagskväll:

Jag lärde mig massor....

....om allt möjligt.....här spolar jag en infekterad led.

Här söver jag en häst själv för första gången...

Här skojjar jag med min kollega Linda innan vi ska ut i skidbacken i Frankrike!

Lindas bandage blir svåra att knäcka...

Och kul har vi haft!!!

Förra helgen så anordnade kliniken en överrasknings - avslutningsfest till mig. Jag och min sambo Micke var på väg in till stan när min kollega Gola plötsligt ringde och var panikslagen i telefon. Hennes hund krampade och Gola undrade om jag råkade vara i närheten.

Hmm, vad konstigt tänkte jag, vilket sammanträffande att jag är jättenära Golas lägenhet. Jag kan ju springa upp och kolla till hunden och kanske hjälpa henne att köra den till sjukhus. Jag hade ju själv inget kramplösande med mig men tänkte att det ändå kunde vara bra att komma förbi som stöd då Gola lät så chockad i telefonen. Jag förklarade för min sambo att Golas hund krampade och frågade om vi inte kunde åka förbi eftersom vi ändå va så nära - OKEJ då svarade han. Hmm konstigt att han va så snäll o gick med på att åka dit tänkte jag, han som annars alltid tycker att jag jämt jobbar och ska rädda djur dygnet runt. Så när vi äntligen skulle få lite egentid så gick han med på att jag ska behandla en hund (!) Men jaja, det va ju skönt tänkte jag:)

Gola öppnade dörren och skrek åt mig att skynda mig eftersom hunden nu var sämre inne i sovrummet. Jag sprang för kung och fosterland och väl inne i rummet så fanns ingen hund. Där fanns mina underbara kollegor som fixat en avslutningsfest till mig. ÅH vad jag skämdes, vilken blåsning! Och min sambo Micke som intalat mig att vi skulle på galej inne i stan:)

Jag blev rörd över vad de fixat åt mig och kommer aldrig sluta vara tacksam över mina fina år på Stav. Det är inte alltid så lätt att komma ut om ny veterinär och träffa hästägare med höga krav - men med duktiga människor som stöttar en runtomkring får man ett lugn och kan fokusera på det man ska göra - laga hästar. Kollegorna hade letat fram bilder från våra år tillsammans och gjort ett fotokollage. Längst upp till vänster på bilden nedan stod jag i pyamas och behandlade en kolikhäst en söndag för att Gola ringde och jagade ut mig i ett stall - ja minnena är många.....Ni vet vad ni betyder! <3

Vi hörs snart!

/I


Läst 18242 ggr Kommentarer Kommentera

MAR
30

Att vara sin egen veterinär

Hallå!
  
Senaste veckan har jag varit ute och åkt en del. Först var jag i Sälen och åkte snowboard, sedan var jag hemma i Stockholm och vände för att sedan åka till Gothenburg Horse Show.
  
Göteborg motsvarade mina förväntningar, men det roligaste på hela eventet var Hästföretagarforum som ägde rum på torsdagen. Mer om detta senare. ;)
  


 
Detta inlägg handlar främst om att vara sin egen veterinär. Och om att vara veterinär till de anhörigas djur. Djuren som är runtomkring hela tiden, och som man alltid är lite extra ansvarig för eftersom man är veterinär. Veckan var minst sagt kaotisk, både med mina egna hästar och med anhörigas hästar.
  
När jag var i Sälen förra veckan och precis hade gått och lagt mig så ringde telefonen. Min islandshäst Venus låg på sidan i stallet, stånkade och hade kolik. Ibland är det bra att få känna känslan av att vara djurägare så man förstår paniken och känslan av hjälplöshet när ens häst blir sjuk. Vanligtvis kan jag fixa sådant själv men nu var jag 6 h bilresa bort och kunde inte göra något.
  
Som tur var fick jag tag i världens bästa sambo som åkte till stallet och gick med hästen, och jag fick även tag i fantastiska veterinär Marianne Lindsjöö som svarade i tel trots att jag ringde nästintill mitt i natten! Marianne åkte ut till stallet och undersökte och behandlade Venus som drabbats av gaskolik. Som tur var släppte koliken efter lite kramplösande. Det var så otroligt skönt att höra när Marianne sa att det inte var något fara och att hon hade gaskolik. Man känner sig så hjälplös när man själv inte kan göra något. Jag hade ju velat vara där och fixa och känna och behandla min lilla häst! Tusen tack till Micke och Marianne och även till Carina som hittade Venus i boxen och stannade med henne tills hjälpen kom! Nu är Venus frisk som en nötkärna och inga spår av koliken finns kvar.
  
Nästa på tur var mitt halvblod Zsa Zsa. Hon har gått fantastiskt på träning på senaste tiden och vi var i helgen anmälda till tävling både söndag och måndag. När jag kom till stallet på lördag kväll och skulle packa det sista inför tävlingen så stod Zsa Zsa med ett "lymfangit-tjockt" framben. Hon var inte halt men jag kunde ju inte chansa och rida när jag inte visste vad det var. Vi fick stryka oss från tävlingarna och istället spendera dagen på kliniken där Zsa Zsa kunde bli ordentligt undersökt.
  
Zsa Zsa och snälla Camilla inne på röntgen:

Zsa Zsas ben såg bra ut både på röntgen och på ultraljud - inga synbara skador, däremot en oförklarlig svullnad i benet. Zsa Zsa fick antiinflammatorisk medicin och bandage och så här några dagar efter är svullnaden helt borta igen.


 
Nästa häst på tur var min svärmors islandshäst som blivit halt. Hästen var svullen i ena frambenet upp över skenan och ömmade i sulan. Det visade sig vara en hovböld som jag och min sambo Micke (som är hovslagare) stod och gröpade i mellan målning av påskägg. På bilden ser ni hur det kommer ut svart klegg/var efter att Micke skurit upp ingångshålet.

Så här såg det ut efter att Micke verkat lite till. Området spolades efter uppverkning och hästen ordinerades boxvila och hovgips för att trycka tillbaka kötthoven och förhindra framfall tills dess att nytt horn växt dit.

 Hovslagaren gipsar:

Hovbandage utanpå:

Nu håller vi tummarna för att alla hästarna blir friska igen! Det ser ljust ut! Bara för att man skulle vara lite ledig och ha en lugn hästvecka så fick man att göra i alla fall ;).
  
Men när vi stod där och skar hovböld under påsken så tänkte jag ändå – vilken rolig påsk det här blev! Så spännande och omväxlande att kunna kombinera hovböld med påskägg. Micke tyckte likadant medan hans mor suckade åt vår nördighet samtidigt som jag tror hon var glad att vi fanns till hands... ;)
  
Kram på er!


Läst 19181 ggr Kommentarer Kommentera

MAR
15

Bilmeck vs. hästmeck

Hej!
   
Satt under kvällen på en bilverkstad i Stockholm och fick några uppenbarelser. Jag kände igen mig. Jag kände mig precis som jag tror att vissa hästägare gör när de åker till veterinären med sin häst. Det finns nämligen en hel del likheter.
   
För tillfället håller jag på och säljer en bil. Om man säljer en bil är det tydligen bra om kamremmen är bytt om bilen har gått ett visst antal mil.
   
När min kompis och bilmekaniker Cenneth började skruva isär motorn kände jag hur jag blev lite smått nervös. "Vet du verkligen hur du skruvar tillbaka allt?" frågade jag. SJÄLVKLART vet han det, han är ju för tusan bilmekaniker. Varför skulle jag ens fråga? Pinsamt av mig!
Det är så här jag tror många hästägare känner sig när veterinären kommer med sprutor och kanyler och tex ger lugnande medel och det kommer en droppe blod etc. Tänk om hästen ramlar? Förblöder? (Tänker hästägarna) medan jag själv tycker det är helt normalt att hästen sänker huvudet mot golvet och börjar vingla. Exakt så vill jag ha den! Perfekt tempererad för det jag ska göra.
   
När jag och Cenneth sedan började prata om vad som behövde bytas och servas på bilen insåg jag att jag inte hade den blekaste aning om vad Cenneth pratade om. Han hade kunnat lura mig till månen och tillbaka. Om han sagt att det kostar 15 000 att byta kamrem och att något annat dyrt i motorn hade behövt bytas ut så hade jag trott det. Jag hade köpt det rakt av för jag har ingen egen kunskap inom området (och inte tid att ta reda på det). Här ser man hur viktigt det är att själv ha kunskap för att kunna bedöma någon annans jobb. Jag kan inte veta hur bra Cenneth gör jobbet, men jag litar på honom och därför säger jag: javisst!
    
Eftersom det generellt råder en mycket blandad kunskapsnivå kring hästar och hästsjukdomar så finns det en stor variation på hur hästar behandlas för olika problem. Många hästar behandlas i första hand med alternativ medicin och kanske senare hos en veterinär. Men faktum kvarstår att hästägare sällan kan bedöma hur kompetent den behandlade personen är eftersom man själv inte kan så mycket om problemet. Det är ju därför man anlitar någon annan. Jag har själv träffat en häst som gick runt med påsar hängandes i manen med olika metaller för att en alternativ behandlare sagt att hästen hade en obalans i kroppen och nu skulle komma i balans. Om man själv vet så lite att man tror på detta, hur ska man då förstå att man är lurad på pengar?
   
Jag vet fortfarande inte om kamremmen är bytt nu, men jag tror och litar på Cenneth. Han fanns där direkt jag behövde hjälp, jag fick komma på kvällstid och jag slapp ringa till storverkstaden som bara har öppet dagtid och är dyrare. Ser ni mönstret? Vi människor väljer ofta den snabba, enkla vägen där vi själva behöver göra så lite effort som möjligt för att lösa problemet. Detta är för mig viktigare än om Cenneth gör ett bra jobb - för jag har inte den blekaste aning ändå!
Det är i alla fall viktigare så länge vi inte har några stora problem. För när man får det, det är då det avslöjas vilka som kan och inte kan.
     
Sista roliga liknelsen är själva felsökandet. Förr var det tydligen lite mer sport att laga bilar. I dagens nyare bilar kan man tydligen koppla in en sladd kopplad till en dator. Där kommer det upp ett antal felkoder. Sen är det bara att börja beta av listan och släcka en efter en. Lite som att utreda en häst för nedsatt prestation, förutom att vi inte kan koppla in hästen i ett dataprogram med felkoder. Tänk vad lätt det hade varit! Egentligen gör vi samma sak, men hästveterinärer söker felkoder manuellt och betar av efter en. Nä, hästveterinär är kanske en större utmaning trots allt. :)
  
Vilket fantastiskt jobb jag har ändå!
    
Godnatt med er!
    
Avslutar med en bild på bästa bilmecken Cenneth (fast egentligen har jag ju ingen aning, men han är snäll. ;)


Läst 20431 ggr Kommentarer Kommentera

MAR
06

Träning och sötchock!

Hallå!

Senaste veckorna har jag haft en veterinärstudent på praktik på jobbet vissa dagar. Det är Julia Söderström som är dressyrryttare och rider Intermediare, samtidigt som hon pluggar andra året på utbildningen i Uppsala. Jag tycker det är så kul att inspirera andra och det är extra kul att lära någon som är väldigt intresserad. Julia måste inte ha denna praktik utan hon spenderar självmant extra timmar vid hästklinik för att lära sig mer om hästar och veterinärmedicin. Det behövs fler hästiga veteirnärer som är insatta i sporterna. När man jobbar med ridhästar och nedsatt prestation skulle jag säga att man måste ha kunskaper om ridning och sporterna för att kunna se och förstå hästars beteenden. Det räcker inte att bara lära på utbildningen (det finns för lite tid om denna typ av problem). Man behöver komma ut på tävlingar och träningar och se mycket häst, också för att kunna veta och se vad som inte är normalt.

Jag hade ju tur att Julia är duktig på att rida, här nedan red hon Zsa Zsa åt mig för ca 2 veckor sedan. Här joggas Zsa Zsa av efter ett bra pass med Julia på ryggen. Efter att man kortat ihop hästen under träning behöver musklerna stretchas ut och hästen varva ner.

Zsa Zsa går från klarhet till klarhet i träningen. Nu är det ca ett år sedan jag fick möjlighet att köpa henne från Enskede Ridskola. Hon är fortfarande fräsh och känns mycket sund i sin kropp. Två helger i rad har vi varit och tränat på Enskede för en dressyrtränare vid namn Lovisa Degreef Beselin. Hon är utbildad tysk beridare och hjälpte mig jättebra med Zsa Zsa.

Förra helgen var det första gången som Zsa Zsa var tillbaka på Enskede efter att jag köpte henne. Det var flera som ville komma o hälsa på Zsa Zsa och klappa henne och var glada över att allt gått så bra hitills. Man märker att hon var en populär häst under hennes tid på ridskolan. På bilden nedan ser ni Bebbe som har ridskolan. Det är ändå fantastiskt att jag fick chansen att köpa henne och att man från ridskolans sida ville ge henne en chans om jag trodde på det. Zsa Zsa var på väg in i sin gamla box och verkade nästan tro att hon var "hemma" igen.


Nedan en bild från träningen förra helgen!

Sen måste jag bara ge er en sötchock. Vissa djur är helt klart sötare än andra. Jag fick en sötchock när jag kom till jobbet förra veckan och fick se denna åsna som var på besök. Den var inte min patient men jag fick tillåtelse att krama den och ta några bilder! Hur långa och gulliga öron kan man ha egentligen;) På bilden hade åsnan fått lugande medel och ser därför lite trött ut:)

Hoppas ni har en fin helg!/I


Läst 27693 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
21

Akutsjukvård

 Halloj!
 
 Senaste månaderna har jag vid två tillfällen föreläst och haft en minikurs för ridskolepersonal i akutsjukvård för häst. Nu senast (förra helgen) var jag på Enskede Ridskola i Stockholm. Under dagen pratade vi om de vanliga akuta sjukdomar som hästar drabbas av, bland annat kolik, sårskador, hovböld etc. Fokus lades på vad man som hästägare/ansvarig kan göra själv, och när veterinär behöver kontaktas.
 
 
 Efter föreläsning hade vi praktisk övning i stallet där vi tränade på att ta pulsen på hästen, räkna andetag, ta tempen, lyssna på buken och kolla hästens slemhinnor. Vi tog med andra ord något som man på veterinärspråk kallar en "status".
 
 
 Dessa 5 saker är oerhört värdefull information och kan också vara bra saker att kolla innan man ringer till veterinären. Då kan också veterinären få en bättre aning om hur allvarligt läget är.
 
 
 Vi tränade också på att lägga bandage. På bilden nedan ser ni en av Enskedes pärlor som snällt ställde upp på bandageövning!
 
 
 

 
 Det är verkligen kul att föreläsa för människor som är intresserade, precis så som hästmänniskor är. Jag föreläser gärna igen så om någon där ute är intresserad så kan ni kontakta mig på izabellagranswed@hotmail.com
 
 
 Ha en fin kväll! //I


Läst 31053 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
14

Att vara FEI-veterinär!

Hej!

Nu tänkte jag låta er bli lite mer insatta i arbetet som tävlingsveterinär. När ni träffar veterinärer på tävlingar i Sverige så träffar ni oftast helt vanliga veterinärer som för dagen blivit anställda av Jordbruksverket, för att övervaka djurskyddet på tävlingen. Men om man är på en internatienell tävling under FEI så krävs speciella veterinärer utbildade av FEI, så kallade FEI-veterinärer.

FEI står för FÉDÉRATION EQUESTRE INTERNATIONALE och är det internationella ridsportförbundet som övervakar följande 7 grenar inom ridsporten:
- Hoppning
- Dressyr
- Fälttävlan
- Distans
- Körning
- Voltige
- Reining

För att kunna skriva detta inlägg har jag fått äran att intervjuva Marianne Lindsjöö, som är en av ett 20-tal svenska FEI-veterinärer.

Marianne examinerades från veterinärhögskolan 1983 och har sedan dess arbetat varierande med både smådjur och hästar. Intresset för hästar och ffa tävlingshästar har funnits sedan länge och Marianne har sedan många år tillbaka ocskå haft hästar ihop med hoppryttaren Helena Persson.

När Marianne följde med Helena på större tävlingar nere i Europa skapades en nyfikenhet om hur det skulle vara att arbeta som veterinär på större internationella tävlingar, därav valde hon att utbilda sig till FEI-veterinär.

För att utbilda sig till FEI-veteriär krävs i första hand veterinärlegitimation, sedan ansöker man hos Svenska Ridsportförbundet för att få utbilda sig inom FEI.

Man kan antingen arbeta som FEI-treating veterinarian (behandlande veterinär på tävling) eller FEI Official Veterinarian (Den FEI-veteriär som bestämmer på tävlingen och har yttersta ansvaret).

För att bli behandlande FEI-veterinär räcker det att man går en kurs via internet så att man är uppdaterad kring FEI:s tävlingsregler och på vilka sätt man får behandla hästar under tävling. Men för att bli FEI officiell veterinär krävs utbildning utomlands samt kurser för att hålla sig uppdaterad.

På varje tävling finns också något som kallas för Ground Jury, detta är en grupp av människor som tar viktiga beslut under pågående tävling och många gånger jobbar tillsammans med FEI-veterinärerna.

Men vad lär man sig egentligen vid utbildningen till FEI Officiell veterinär?
Framförallt så uppdateras man på de internationella regler som gäller under FEI-tävlingar. Tex så måste hästarna vaccineras var 6:e månad mot hästinfluensa istället för en gång om året som gäller på tävlingar tom nationell nivå i Sverige. En annan sak är att hästarna vid FEI-tävlingar får ledas på tävlingsområdet i utrustning där hästen "kan kontrolleras". Detta gör att det är fritt fram att leda hästar i grimma på tävlingsplatsen.

Vidare så finns bestämmelser om hästar har uppvisat hälta på FEI-tävling flera gånger i rad, då krävs speciella viloperioder från tävling. FEI:s dopingreglemente skiljer sig också något från de regler vi har kring doping i Sverige. Ett exempel på detta är man ibland kan få tävla trots att häste äter vissa läkemedel. Man måste då ansöka om detta i förväg. T.ex. finns det ston som tävlar inom FEI samtidigt som de äter preparatet Regumate som stoppar brunsten.

Regelboken är TJOCK och alla officiella veterinärer inom FEI har nu en egen app där reglerna snabbt kan kollas upp!

För att behålla sin status som FEI-veterinär måste man minst vart fjärde år gå en fortbildning inom FEI. Marianne Lindsjö var i januari 2016 i Lissabon på en sådan kurs. Under denna kurs uppdaterades man på nya regler och det diskuterades även en del kring ämnet kylning av hästarna efter tuffa prestationer.

Marianne, när vi ändå har dig på tråden, berätta lite matnyttigheter från FEI-kursen i Lissabon!
– Hästar som gjort en stor ansträngning och tävlar i varmare temperaturer behöver alltid kylas ned efter prestation. Det man på senare tid sett är att man bör skrapa av vattnet snabbt från hästen och sedan spola igen, eftersom hästen värmer upp vattnet som ansamlats på kroppen och vattnet isåfall istället fungerar värmande och isolerande (vilket vi inte vill). Det senaste inom precis temperaturmätning är de nya id-chipen med Bio-Thermo teknologi där man med hjälp av en chipläsare snabbt kan få hästens sanna innertemperatur. Tänk vad enkelt det skulle bli om vi i framtiden kunde lägga in även vaccinationerna i chippet så pappersarbetet kunde minskas:)

Men Marianne, betyder detta att vi borde skippa de blöta handdukarna som man ser att folk lägger på hästarna under varma tävlingsdagar på sommaren?
– Nej, inte skippa men byta OFTA:) Ett annat bra sätt att kyla ner hästen är att ta 2 st petflaskor med isvatten och hålla längs med jugularvenerna (de stora kärlen längs med hästens hals). Man kan då kyla stora volymer blod på ett snabbt sätt när de passerar halsen så ytligt som det gör vid jugularvenerna.

– För övrigt så pratade vi mycket smittskydd och hur vi på tävlingsplatserna måste vara snabba med bedömning av hästar som anländer utifall någon häst visar symptom på sjukdom.

Tusen Tack för din tid Marianne!

Om ni vill läsa Mariannes blogg, gå in här


Läst 30950 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: 1 2 3 4 5 nästa  sista  Veterinärbloggen

Izabella jobbar som hästveterinär och har som mål att bli hästspecialist.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Lisen Välj
Portugal-bloggen Välj
Veterinärstudenten Välj
Noll till hundra Välj
Jens Fredricson Välj
Stalldrömmar Välj
Therese Välj
Redaktionen Välj
Dressyrbloggen Välj
Kajsa Boström Välj
En husblogg Välj
Hippologbloggen Välj
Saras vardag Välj
Avelsbloggen Välj
Veterinärbloggen
Hästskötarbloggen Välj
Beyond Equestrian Välj
Gästbloggen Välj

stäng

Izabella Granswed har tidigare skrivit bloggen Veterinärstudenterna här på Hippson. Idag jobbar Izabella som hästveterinär och har som nytt mål att bli hästspecialist. I bloggen får ni följa hennes vardag som hästveterinär och ta del av ny och gammal kunskap kring hästvård. Ni får även följa äventyren med hennes hästar Venus och Zsa Zsa.

Till bloggenMest lästa


ArkivPopulärt hos Charlies

Husbloggare

Toppmodellen satsar på hästarna

Dressyrbloggen

Att bli den bäste

Kajsa Boström

Hannell Dressage Stable

Saras vardag

Till Husbloggarna