Veterinärbloggen
FEB
22
2015

Hej hopp!

Till att börja med vill jag tacka alla er som kommenterat och på ett eller anat sätt visat omtanke efter att min häst togs bort. Det värmer oerhört! Tack!

Men nu kommer lite blandad veterinärmedicin. Jag jobbar ju på en klinik där vi mestadels gör hältutredningar, men vi är också ett hästsjukhus som tar in alla möjliga typer av fall.

Under vintern har jag stött på ett antal hästar som kliat sig av diverse anledningar. En häst jag undersökte hade hårlösa fläckar på flera ställen på kroppen och kliade sig intensivt. Klåda på häst kan ju bero på allt från parasiter till infektioner och allergi. I detta fall hittade jag faktiskt en lus i mankammen! Men detta efter mycket letande. Till slut lyckades jag fånga en lus med en tejpbit. Jag klistade sedan fast den på ett objektsglas och kollade i mikroskopet. På bilden nedan har jag fotat lusen i 10 ggr förstoring med min telefon ner i mikroskopet.

Lusen är en pälsätande hästlus (Bovicula equi). Den drabbar framförallt hästar som av någon anledning är lite nedsatta i sitt allmäntillstånd. I ett stall kan man ha endast en drabbad häst men flera andra som inte är drabbade. Man kan också ha symptomlösa smittbärare. Smittan sprids via direktkontakt mellan hästarna eller deras utrustning. Lössen kan finnas över hela kroppen men ffa hittar man dem i man och hals/bog. Med bra belysning kan man se lössens ägg på hårstråna eller så kan man se hela lusen som är några mm lång med blotta ögat.

För mer info om hästlöss, kolla in länken:

http://www.sva.se/sv/Djurhalsa1/Hast/Parasiter-hos-hast/Loss/

En annan sak jag stött på på senaste tiden är magsår. Magsår på häst är sedan länge tillbaka ett känt problem, men det verkar också vara ett underdiagnosticerat problem. Problemet med många hästar är att de inte visar symptom förrän de ofta har omfattande magsår, därför är det inte alltid så lätt att upptäcka. Exakt varför magsår uppstår är fortfarande inte helt utrett men man vet en del om orsakerna.


Om jag ska förenkla det lite och sammanfatta det här i bloggen så måste ni först förstå och tänka er hur magsäcken ser ut på insidan. Om ni kollar på bilden nedan som jag tagit inifrån magsäcken så ser ni att slemhinnan har olika färg, en mörkrosa och en ljusare. Den ljusa delen består av kutan slemhinna medan de mörkare delen består av körtelslemhinna. Linjen emellan kallas för Margo Plicatus. Körteldelen (den mörkare) i magsäcken är den som producerar magsyra, bland annat saltsyra, för att bryta ner föda. Men det bildas även bland annat bikarbonat för att buffra och skydda slemhinnan mot syrorna. Det ska hela tiden vara en balans mellan dessa ämnen så att rätt pH kan bevaras.


Vid en störning i balansen sänks pH i magsäcken vilket leder till att celler skadas. Saltsyra kan då ta sig in i slemhinnan och förstöra den --> vi får ett magsår. Som veterinär klassar man magsår mellan 1-4 där 4 är mest omfattande. Om ni tittar på bilden igen så lägg märke till den röda "sprickan" mitt i bilden samt de röda märkena på den ljusa slemhinnan. Det är magsår. Ofta ses magsåren precis i övergången mellan de två slemhinnorna i magen längs med den så kallade Margo Plicatus.



Diagnosen ställs genom så kallad gastroskopi, där man går ner med en kamera i magsäcken för att kolla. Hästen ska svältas minst 12 h innan detta så att magsäcken är mer eller mindre tom (för att man ska få en bra vy). Då och då påminns jag om hur konstigt det känns att faktiskt lilla jag som nyss var student faktiskt kan göra en sån här undersökning och ställa denna diagnos. Men det är verkligen inte så svårt som jag trodde innan. I alla fall inte om man har bra sköterskor. Bra jobbat team Stav!


Symptom kan bland annat visa sig som:

*Minskad aptit/matvägran

*Avmagring pga minskad aptit

*Kolik

*Nedsatt prestation

*Allmänt nedsatt tillstånd

*Krubbitning, vävning eller boxvandring


Varför uppstår det? Detta är ej helt utrett men troligen är följande faktorer involverade:

*Stress

*Tom magsäck för stor del av dygnet

*För stor andel kraftfoder vilket kan ge surare miljö i magsäcken pga minskad buffring med saliv

*Vissa typer av mediciner (så kallade NSAID)

*Träning - man tror att magsyran under rörelse ev kan skvalpa upp till den övre delen av magsäcken (kutana slemhinnan) där den ej ska vara



Magsår (om de väl uppstått) behandlas ffa med så kallade protonpumpshämmare (gastrogard på häst), men det är egentligen samma medicin som man använder till människor (substansen omeprazol) eller läkemedlet Losec. Sedan finns en rad andra produkter på marknaden som sägs förebygga innan magsår väl uppstått.


Om ni vill läsa mer ingående om magsår kan ni kolla länken nedan. Det är ett studentarbete skrivet av en kursare till mig vid namn Moa Berggren. Såg att även Hippson skrivit om magsår i forskningskollen för något år sedan.

http://stud.epsilon.slu.se/2429/1/berggren_m_110405.pd

http://www.hippson.se/artikelarkivet/forskning/magsar-vanligt-hos-tavlingshastar.htm

För örvigt har jag spenderat min helg till att faktiskt plugga! Det ni! man blir aldrig fullärd som veterinär!

/Izabella


Läst 75437 ggr Kommentarer Kommentera

Hej alla! Idag är det alla hjärtans dag och idag tänkte jag göra en avstickare och vara väldigt personlig. Jag kommer med ett sorgset besked, men det är för att jag tänker på min fina häst som inte finns mer, mitt hjärta. 

För ungefär en månad sedan avlivades min fina vackra häst Wosario. För er som följt mig och bloggen genom åren så har ni sett hur Wosario, eller Vovva, varit en viktig del av mitt liv. Han följde med mig till Uppsala och bodde där på fina Hagelstena Gård när jag pluggade i 5,5 år. Vi var och tränade tillsammans i Tyskland, vi firade somrarna tillsammans på landet hemma i Arboga och vi var även ute och tävlande en del med blandade resultat;) Vid de tillfällen det gick bra, gick det dock oerhört bra och för mig var han en häst på miljonen.

Vovva hade dock en del problem med sin kropp. Redan efter att han tävlat Scandinavian Open i Falsterbo som 5-åring fick han problem med ett framben. Dessa problem kom och gick under tiden jag hade honom vilket gjorde att vi aldrig riktigt fick en längre tids oavbruten tränings/tävlinsgtid. När jag själv blev veterinär gjorde vi till slut en CT-undersökning på hans problemben nere i Helsingborg och det visade sig att han hade en cysta i carpus (framknäet) som inte gick att se på vanlig röntgen. Efter längre vila och ny behandling blev Vovva ohalt men jag kände inte igenom honom i ridningen.

Trots att hältan var borta så kom det protester i ridningen, men enbart i ena varvet. Protesterna bestod av stegringar, stopp och att han "slog" med frambenen som en hingst när jag försökte samla honom och ffa vid vändingar till höger. I höstas tog jag in honom till kliniken där jag jobbar och man kan i princip säga att jag bedövade allt som går att bedöva för att försöka se om hans beteende ändrades. Ingen förändring i beteendet blev uppenbar efter bedövning av ben, rygg och länd. Det enda som man kunde hitta vid undersökning var en påtaglig stelhet i halsen då man skulle böja till höger, huvudet kom inte runt ordentligt.

Röntgen utav halskotpelaren visade då att Vovva hade en pålagring/artros mellan 6:e och 7:e halskotpelaren. Vid kontroll med ultraljud blev det uppenbart att detta också ffa satt på ena sidan av halskotpelaren. Med hjälp av duktiga kirurgen Mads Kristofferssen som till vardags jobbar på Helsingborg, så injicerade jag de så kallade facettlederna i halsen på Vovva med kortison.

2 veckor efter detta gick Vovva att rida på igen. Jag var överlycklig. Vi hade verkligen hittat felet och jag svävade på moln. Hans mekanik och rörelser var bättre än någonsin och jag trodde knappt han kunde röra sig så fritt och ledigt! Tyvärr varade det roliga bara i ca 2 veckor. Efter detta blev hans tillstånd succesivt sämre igen och trots extremt låga krav vid ridning på träns och lång/låg form så kom protesterna direkt jag försökte korta upp tyglarna igen och svänga i höger varv. Tyvärr finns ingen operationsmetod med bra resultat på den här typen av problem:/

Jag som själv undervisat i hästens smärtbeteende vid ridning visste ju att detta var klockrena tecken på smärtorsakat beteende, men eftersom det var så mycket känslor involverat vad gällde min egen häst så kunde jag inte riktigt acceptera att det inte längre gick att rida på honom. Precis de känslorna som många hästägare som jag dagligen träffar har, poppade upp i mitt huvud - hade jag gjort något fel? Kunde jag gjort något annorlunda? Hur kunde han gå så bra för 1 år sedan och nu detta? När började dessa förändringar i skelettet? Varför hände detta just oss? När började han ha ont?

Jag tog med Vovva hem till gården på landet i Arboga över julen och red honom med extremt låga krav, men trots att jag bara motionerade honom så märkte jag att han inte var tillfreds så fort vi skulle svänga höger. Eftersom jag visste att det ej fanns ytterliggare att göra för honom så var jag tvungen att övertyga mig själv en sista gång. Jag injicerade honom med en stor dos smärtlindring en kväll och red sedan på morgonen. Dagen efter kände jag igen min häst igen. Han var tillbaka - men enbart för att han hade smärtlindring i kroppen. 

Jag diskuterade med flertalet veterinärkollegor som alla sa samma sak. Bella, du kan inte länge göra något för den hästen, du måste släppa honom. När jag väl hade bestämt mig så skedde allting rätt fort. Jag åkte ut till stallet och myste med Vovva. Vi spelade in en film på när jag gav morötter o busade med Vovva. Det klippet finns med i filmen nedan. Dagen efter följde världens bästa djursjukskötare och assistent Gola med ut till stallet, samt min pojkvän Micke som stöttat mig oerhört genom detta! Gola satte kanyl på Vovva, jag tog farväl och Micke ledde ut Vovva ur stallet. Gola gav Vovva en överdos av sövningsmedel så att han somnade in. Jag var kvar inne i stallet och hörde när han föll ute på gårdsplanen. Då gick jag ut. Jag dödförklarade min egen häst genom att lyssna på hans hjärta och hörde att det inte längre slog. Det var oerhört oerhört oerhört jobbigt och jag gråter nu när jag tänker tillbaka på det. MEN det var samtidigt som en stor klump som släppte från mitt hjärta. Jag hade 9 fantastiska år tillsammans med Vovva och han är den finaste häst jag någonsin suttit på.


Tusen tack till Gola, Micke och Micke på Haninge Hästtransporter som hjälpte till med det jobbiga avslutet!

Jag har inte orkat skriva om detta i bloggen föränn nu. När jag var inne i mitt depp-mode så skrev jag en text som ni kan läsa nedan, och jag gjorde även en film. Jag är okej och mår bra nu men jag saknar Vovva oerhört. Ibland är det säkert vettigt också att som veterinär bli påmind om hur hästägarna man träffar ibland känner sig när de mister sin vän. Det är en stor sorg att mista en vän, men det är också en känsla av uppgivenhet/misslyckande att det inte blev som man hade planerat. Alla timmar man lagt ner och alla förhoppningar man haft om framgångar men just den hästen, den känslan av "misslyckande" är oerhört svår att acceptera. Ni är säkert flera som vet exakt vad jag menar.

Om jag sluter ögonen och tänker på dig vet jag exakt hur hela din kropp känns från näsborre bak till svansen. Jag skulle känna igen ditt huvud, din hals, din rygg och dina ben om jag så kände på 100 hästar. Så många gånger har jag klämt på dig och dragit mina händer över din päls för att upptäcka minsta lilla ömhet eller svullnad, eller bara för att massera dig på manken med piggborsten! Jag vet exakt hur du känns och hur du luktar och för mig är du fortfarande där om jag sluter ögonen och tänker på dig. Jag skulle kunna rita av formen på dina ben och beskriva minsta benknöl, precis som jag gjorde på häst-anatomitentan på veterinärprogrammet.


Alla de där timmarna du stod på stallgången och väntade otåligt på att jag och mina vänner skulle få klämma lite till och rabbla din anatomi 3 ggr om.  Ibland funderar jag på syftet med allt. Jag har lärt mig så otroligt mycket genom dig och de åkommor du haft. Så många timmars läsande för att försöka få dig frisk och tipp topp. Och så många andra hästar jag snabbt hittat felet på bara genom att referera till dig. Du lärde mig se hälta, du lärde mig om gaffelbandsskador, cystor, CT-undersökningar, ultraljud, problem i halskotpelaren, halsinfektioner, senskador, beslag. Men ffa lärde du mig hur ett smärtorsakat beteende vid ridning kan se ut. Du sa till mig att du kunde röra dig otroligt vackert och fint i vänster varv, men du ville ej i höger varv. Du ville ej böja halsen och samla dig där, för det gjorde ont. Du sa det flera gånger på olika sätt och visade det om och om igen genom att stegra och slå med frambenen. Ja allt du råkat ut för har blivit mitt lärande på gott och ont.


Jag har dig att tacka för mycket och jag är innerligt ledsen att jag inte kunde laga dig. Om jag fick välja en häst i hela världen som jag verkligen skulle få laga så är det du, ändå gick det inte. Det smärtar mig att det var just du, som gett mig så mycket, som jag i slutändan inte kunde hjälpa. Eller kanske gjorde jag det. Kanske skulle du vidare till en plats där du inte längre hade ont. Jag saknar dig så....




Läst 80206 ggr Kommentarer Kommentera

Izabella Granswed arbetar som hästveterinär. I bloggen får ni följa hennes vardag på kliniken och ta del av ny och gammal kunskap kring hästvård. Hon är även en återkommande skribent i kunskapsmagasinet Hippson.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.