Veterinärbloggen
AUG
31
2015

Hallå!

Som veterinär bli man ALDRIG fullärd. Det är ett av de mest spännande sakerna med yrket. Men det är också ibland ett av de mer frustrerande sakerna. 

På Stav jobbar jag med 3 hästspecialister och eftersom mitt mål är att bli hästspecialist och jag just nu håller på med den utbildningen så är det jättebra att ha så bra stöd ifrån duktiga kollegor. På Stav har vi regelbundet något som kallas för röntgenronder. Då träffas veterinärerna och diskuterar intressanta fall och delar med sig av den senaste tidens erfarenheter. Det är just sådant som gör att det är roligt att jobba på ett hästsjukhus/hästklinik istället för att jobba ensam. Man kan samarbeta och ta del av andras fall om det var något speciellt med en viss patient.

Till varje röntgenrond så får jag också en specialuppgift som jag ska redovisa för mina kollegor eftersom jag är under specialistutbildning. Det blir ett sätt för mig att "tvingas" hinna ta mig tid att läsa och fortsätta även min vetenskapliga utveckling samtidigt som jag jobbar och behandlar hästar. Just nu har jag fått i uppgift att läsa en avhandling om tidiga spattförändringar på islandshästar av Charles Ley. Det är ett fantastiskt och omfattande arbete där man undersökt haserna på unga islandshästar för att ta reda på mer om spatt. Dvs. när det kommer, hur det börjar utvecklas mm. Man har även jämfört olika typer av diagnostiska metoder såsom MRI, CT och vanlig röntgen för att hitta tidiga förändringar. Om ni visste vilket arbete som ligger bakom en sådan här avhandling. Hejja forskningen! Mer pengar till hästforskning säger jag!

Sen måste jag bara få skryta lite om min lilla ridskolehäst. Zsa Zsa did it again! I helgen tävlade vi för tredje gången tillsammans och red en LB. Hon var ännu bättre än sist och vi red dessutom på lite högre poäng denna gång. Zsa Zsa och jag fick 67% i LB:2 och knep en 4:e placering. Nu nalkas vinterträning. Har ej anmält mig till några fler tävlingar framöver men vi får se om något passar in i mitt fullspäckade höstschema.

Nedan en bild på mig och min vän Nathalie Norgren som också var med på tävlingen med sin fina Quantas Ferro. Det är Nathalie som tagit bilderna till min header ovan - hon är en riktig proffsfotograf!

Zsa Zsa och jag in action på banan:

Hej svejs så länge!

/Izabella 


Läst 42656 ggr Kommentarer Kommentera
AUG
26
2015

Hallå!

Här kommer en liten update om mina tjejer, mina två ston Zsa Zsa och Venus. Zsa Zsa har hållt sig frisk än så länge. Hon har fått en extremt lugn igångsättning under våren och sommaren och börjat tränas hårdare först senaste månaden. Första tävlingen var sista helgen i juli.

Tyvärr såg Zsa Zsa ut såhär när hon kom in på banan. Hon skyggade, var rädd och vi kunde inte genomföra programmet. Andra dagen på tävlingen ville hon inte ens gå in på banan: "I am NOT entering that dressage arena":)

Lite uppgivet tränade vi på och jag fick superbra hjälp av Ninni Grande som håller träningar i södra Stockholm. Långsamt har hon börjat lita på mig och i helgen som var åkte vi på vår andra tävling tillsammans. Zsa Zsa skyggade rejält för hörnet i första programmet o stannade på banan men sen kom vi igen och resten gick fint. I andra klassen var hon jätteduktig och vi blev placerade i båda klasserna (LB och LA). Så kul var det!

Nedan ser ni Zsa Zsa o jag på prisutdelning som nr 3 i LB.

Min lilla islandshäst Venus har nu slut på vila och är under töltträning. Hon är så duktig - stabil i skritt, trav och galopp och har nu också lärt sig att tölta samt gå i form i skritt. Nedan en bild på när Micke Billow jobbar henne i skritt på ovalbanan. Jag tränar själv inte tölt på henne då jag känner mig lite osäker på hur jag ska göra, så just nu är det bara Micke som töltar henne då jag vill att de ska bli rätt från början. Venus kommer bli en fin, välskolad liten islandshäst. Hon är så lyhörd, mjuk i munnen och villig till arbete!

Jag och Venus på uteritt häromdagen:

Det blir långa dagar - 8-10 h jobb, sedan stallet och rida en eller två hästar + hinna med annat. Mitt liv är verkligen häst häst häst just nu men jag älskar det! 

/Izabella


Läst 37792 ggr Kommentarer Kommentera

Hallå! Nu har jag spenderat 3 dagar på VM för islandshästar i Herning, Danmark. Det är otroligt kul att se fina hästar här men också lärorikt och intressant ut ett veterinärperspektiv.
 
 Att kolla på islandshästar i rörelse och ffa att hältutreda dem är en utmaning, vilket de flesta veterinärer är överens om. Det är också något som borde lyftas inom den svenska veterinärkåren och diskuteras där. Varför, ska jag komma in på nu.
 
 Islandshästarnas rörelsemönster avviker på flera sätt från andra hästars då de har en eller två extra gångarter. Det man tränar mest på blir man bäst på, eller hur? Så om veterinärer dagligen ser mest skritt, trav och galopp så kommer det vara svårare att bedöma hälta på en häst som töltar.
 
 Sen är det också så att många islandshästar inte har en lika tydlig separation mellan gångarterna som andra hästar har, dvs hästar som bara behöver hålla koll på skritt, trav och galopp. Om gångarterna är "renare" är det också lättare att som veterinär bedöma om hästen har ett avvikande rörelsemönster på ett eller flera ben och är halt.
 
 Lyssna bara på detta:
 
 Många islandshästar har svårare för att trava om de har en stark tölt, och de kan också ha svårt för galopp om de är starka i pass. Det är genetiska faktorer som styr vilket rörelsemönster hästen får, samt vilken gångart den naturligt kommer ha lättare för. Generellt kommer en islandshäst som rör sig mer lateralt (dvs från sida till sida) ha lättare för tölt och pass men svårare för det andra gångarterna.
 
 Sen kan självklart också en duktig ryttare komma in och jobba på och stärka upp hästens sämre gångarter och göra dem "renare" och "starkare" och få en bättre separation mellan de olika gångarterna. Detta genom att träna hästen, sätta den i bättre balans än vad den klarar när den springer själv och därigenom plocka fram renare gångarter. Men detta sker inte direkt på ett ridpass.
 
 Men om vi nu ska återkoppla till det veterinära. De islandshästar som är svårast att hältutreda (enligt min åsikt) är de som är mest laterala och har lättare för tölt och ev pass och svårare för trav och galopp. Många av dessa hästar är dessutom inte tränade att tex longeras i trav, något som ingår som standard i de flesta hältutredningar samt vid besiktning.
 
 Min upplevelse av dessa hästar är att många av dem ser halta ut på volt, ffa på ytter fram vid longering i trav utan ryttare. Det är detta som många ryttare och tränare kallar att hästen "rollar". Men är alla som ser halta ut verkligen halta? Sannolikt INTE. Men eftersom ordet "rolla" verkar vara ett välkänt fenomen inom islandshästvärlden så har det också blivit accepterat av många tränare och ryttare att hästen rör sig så på volt. Tror ni då att alla hästar som "rollar" på volt eller böjt spår är ohalta? Sannolikt INTE.
 
 Vissa av dessa hästar är sannolikt halta men detta uppdagas inte eftersom många ryttare och tränare mer eller mindre accepterat att flera islandshästar rör sig på detta sätt på volt. Men, flera av dem är enligt min erfarenhet och kunskap också helt ohalta och har problem med sin balans på böjda spår, ffa i trav.
 
 Det är här vi kommer till det kluriga. Här måste man som veterinär kunna avgöra vad som är en hälta och vad som faktiskt är en obalans på en häst som rent genetiskt är gjord för att röra sig från sida till sida rakt fram och inte tränats i longering i trav på volt. Om hästen är utan anmärkning rakt fram, vid palpation av ben, under böjprov, under ryttare men rör sig obalanserat på volt så måste man göra en bedömning av relevansen av detta för just den hästen. Om den är lika obalanserad på volt i båda varven skulle jag tex se det som mer "okej" än om det bara fanns i ena varvet, då skulle jag snarare gå vidare med fler undersökningar.
 
 Jag har under tävlingarna här sett många islandshästar med obalans, ffa i trav i kurvorna. Jag kan självklart inte garantera att detta enbart är obalans och inte en hälta, men jag har svårt att tro att så många hästar på ett VM skulle vara halta. Det genomgående är också att detta rörelsemönster är vanligare på 5-gångshästarna än 4-gångarna. Man ser tydligt att de hästar som ska hålla ordning på 5 gångarter inte kan separera dem helt och därmed tappar sin rena rakt. Detta måste inte vara förenat med hälta.
 
 Dessa saker måste man förstå om man ska hältutreda islandshästar och jag tycker verkligen att vi veterinärer borde lyfta denna fråga och kanske ha ett seminarium om att hältutreda islandshästar på det årliga veterinärmötet eller liknande?
 
 Jag tror som sammanfattning på detta inlägg att man måste vara försiktig vid bedömning av islandshästar på volt vid både hältutredningar och besiktningar, ffa om det är 5-gångshästar med balansproblem på volt.
 
 Man bör se hästarna under ryttare om det är några tveksamheter t.ex vid en besiktning och man bör vid besiktning lägga ihop hela undersökningen av hästen till en helhet (rörelser, palpation av ben och kropp, ridprov, ev röntgen och ffa liksidigheten vid longering).
 
 Sen måste också ryttare och tränare öppna upp ögonen för att en rollning eller obalans också kan vara en hälta. Ffa om det är genomgående i ena varvet, om det även förekommer på raka spår eller om det inte blir bättre med tiden och med träning.
 
 Nu fortsätter mitt VM-äventyr!
 
 Avslutar med en bild på en helt fantastiskt islandshingst vid namn Oliver från Kvistum, som tävlar för Island. Han kan trava den hästen! Här kan faktiskt dressyrponnyerna på Ponny-EM slänga sig i väggen;) Så otroligt kul att se en så fin häst med väl separerade otroligt stora luftiga gångarter och dessutom fint och prydligt riden!
 
 

 /Izabella


Läst 45352 ggr Kommentarer Kommentera

Hallå!

Ja, den som tror att veterinär är ett 8-17 jobb, den tror fel. Man jobbar tills man är klar, och man vet aldrig riktigt vad som ska hända under dagen.

Det har verkligen varit en rolig och lärorik sommar. Jag har sett så många vanliga och OVANLIGA åkommor på hästar så jag slutar aldrig att förvånas. Ni vet när man går och slår upp en bok på över 1000 sidor och det står om just den åkomman längst ner i hörnet på en sida i den tusensidiga boken. (Eller, ni vet kanske inte, men så är det;)

Vi har ju också fått en ny kirurg till jobbet, Flemming Winberg, som har en enorm kompetens och erfarenhet. Se följande pressrelease om detta för några mån sedan:

http://www.mynewsdesk.com/se/evidensia/pressreleases/stjaernkirurgen-flemming-winberg-till-evidensia-haestsjukhuset-stav-1142316

Flemmings intåg har gjort att vi fått en hel del fler operationer. Det inkluderar fler intressanta fall och fler narkoser. Jag som tycker att just sövning är extra spännande har fått söva en del nu när sköterskorna som brukar söva varit på semester. Det är verkligen något som är bra att kunna och det är lika spännande varje gång att balansera en häst i narkos. Ni som läser till veterinärer - försök att lära er att söva häst! Tänk ni som kommer jobba uppe i Norrland och står där med en sparkande häst som ni ska försöka sy ihop benet på. Ni har ingen klinik att remittera till inom rimligt avstånd - då söver ni istället hästen hemma i stallet o fixar det där. Funkar även bra vid kastrering.

Eftersom halva styrkan på kliniken haft semester så har vi som jobbat haft desto mer eftersom det ramlat in akuthästar. När jag och klinikchefen Maria Lendau stod i stallet en sen kväll och vårdade en mycket sjuk häst så sa Maria till mig: Men du, även om vi varit här i 15 h nu så är ju det här att vara veterinär på riktigt. Det här är ju varför vi läste till veterinärer, för att rädda hästar. Vi läste inte för att göra en massa administrativt jobb och ringa telefonsamtal. Det här är ju att på riktigt vårda sjuka djur för att få dem friska.

JA, precis så är det! Så även om jag lidit av sömnbrist de senaste tre veckorna så har det varit så otroligt kul! O tack till världens bästa team som jobbat så svetten ryker. Speciell eloge till Anna Marklund och lill-Bella (Isabell Hyldén) som är världens bästa sköterskor! Men nu är det SEMESTER i två veckor.

Nästa vecka ska jag åka på VM för islandshästar i Herning i Danmark. Det ska bli så spännande att se! Jag och ett kompisgäng ska åka husbil dit och campa i en vecka=) Vi kanske ses i Herning!

Ps: Avslutar med en bild på min svärmors söta marsvin. Hur söt kan man vara och hur stor näsa kan man egentligen ha!:)

- Posted using BlogPress from my iPhone


Läst 34628 ggr Kommentarer Kommentera

Izabella Granswed arbetar som hästveterinär. I bloggen får ni följa hennes vardag på kliniken och ta del av ny och gammal kunskap kring hästvård. Hon är även en återkommande skribent i kunskapsmagasinet Hippson.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.