Veterinärbloggen

Hej!

Mitt arbete går ut på att ställa diagnoser. Utan diagnos kan man sällan sätta in rätt behandling så det är hela tiden det man måste sträva efter. Ibland är det dock en rejäl utmaning att ställa diagnos och verkligen hitta anledningen till problemet.

Många gånger hamnar man i en situation där man som veterinär vet vlket område smärtan eller problemet finns, men man kan inte "bevisa" med hjälp av röntgen eller ultraljud vad problemet är. Jag hamnade i en sådan situation för några veckor sedan då min sambos islandshäst blev akut halt.

Hästen var plötsligt akut halt en kväll när den skulle ridas. Efter undersökningar och bedövning lokaliserades problemet till hoven. Dock kunde man inte se något avvikande på röntgen och någon hovböld kunde inte hittas. Hästen fick vila i väntan på att en eventuell hovböld skulle mogna ut, men inget hände. Istället blev hästen ohalt och började så småningom ridas igen.

Efter nån veckas ridning blev hästen återigen halt, men ej lika kraftigt som första gången. Bedövning pekade återigen på att hältan kom från hoven, och framför allt från ena delen av hoven, men ingen konklusiv diagnos kunde fås med hjälp av röntgen. Man kunde dock ana att ena hovbensgrenen hade förändrat sitt utseende något jämfört med första bilderna som togs ca 4 veckor innan.

Vi bestämde oss då för att hästen skulle undersökas med skiktröntgen, så kallad computed tomography (CT). Med CT undersöks området man är intresserad av i skikt och man kan få en helt annan upplösning på strukturerna jämfört med vanlig röntgen där alla ben summeras "på" varandra. Man kan med hjälp av CT även göra en 3D-rekonstruktion och vända och vrida på de undersökta delarna och se området man undersökt i olika vinklar.

CT är som regel överlägset på skelettskador, jämfört med MRI där man får bra information om mjukdelar. Dock finns det nu metoder där man med hjälp av kontrastmedel även kan få bra information om mjukdelsskador med hjälp av CT.

När jag var nere på kurs i Helsingborg passade jag på att ta med hästen ner. På bilden nedan kom jag och världens snällaste islandshäst fram till Helsingborgs hästsjukhus efter en lång bilresa från Stockholm.

Dagen efter sövdes hästen av Helsingborgs proffsiga team:

Benet fick åka in i CT:n:

O vips: Vad vi inte kunnat se med vanlig röntgen blev nu tydligt med hjälp av CT-undersökning. Hästen hade en spricka på ena sidan av hovbenet. Frakturlinjen syns på hovbenet (benet längst ner), börjar strax under hovleden och går ner bakåt på hovbensgrenen.

Hovbenet sett underifrån efter att man vänt på benet i datorn, där frakturen blir än mer tydlig:

Nu i efterhand har vi kunnat lokalisera frakturen med vanlig röntgen genom att ta en bild lite "mitt emellan" två av de projektioner vi tagit innan. Frakturen är nu efter några veckor också mer tydlig.

Så, vad lär man sig av detta?

1. Frakturer eller sprickor syns inte alltid på vanlig röntgen. Därför MÅSTE en häst som blivit akut halt och där man misstänker fraktur eller skelettskada hanteras som en sådan även om inget syns på röntgen direkt, dvs, en sådan häst ska INTE släppas ut i en stor hage direkt.

2. Frakturer eller sprickor syns inte alltid på vanlig röntgen precis efter att skadan uppkommit, utan det kan behöva gå en tid för att benet ska "luckras upp" något mer innan det syns på vanlig röntgen.

3. Vissa mindre skelettskador syns inte alls på vanlig röntgen varför det är viktigt att man utvecklar området bilddiagnostik på häst. Jag tror det i framtiden kommer leda till att fler hästar får rätt diagnos.

4. Islandshästar är konstiga ;) och är onekligen inpräntande genetisk att kunna springa runt med en frakturerad fot utan att halta. Var vaksam på dessa "urraser" som inte alltid visar smärta på samma sätt som "klenare" hästindivider.

Skadan på denna häst kommer sannolikt bli helt bra men nu väntas månader med boxvila och låsande beslag på hoven.

Tusen tack till Specialisthästsjukhuset Helsingborg för proffsig och snabb hjälp!

/Izabella


Läst 51733 ggr Kommentarer Kommentera

 Hallå! Förra veckan var jag på ultraljudskurs på specialisthästsjukhuset Helsingborg. Kursen handlade om ultraljudsguidade injektioner och var mycket givande.
 
 Jag använder ultraljudet mycket i jobbet och utveckling inom det området kan hjälpa enormt mycket i arbetet som hästveterinär. Om man tex ska injicera något i en senskada för att den ska läka bättre/snabbare så kan man använda ultraljudet för att guida nålen så man ser att den hamnar på precis rätt plats. Likaså kan man använda ultraljudet om man ska injicera djupare leder som tex höftled, SI-led eller bogled. Likaså facettleder i rygg och hals.
 
 


Under kursen varvades föreläsningar med några av Europas främsta hästveterinärer, med praktiska övningar på kadaver, där vi fick ultraljuda och träna på injektioner med experthjälp över axeln. En av mina "idoler" inom veterinärmedicin på häst var med och undervisade - veterinären Marcus Head från Rossdales i England. Det var bland annat Marcus som jag praktiserade med förra sommaren när jag besökte Rossdales Hästsjukhus i Newmarket.
 
 Förra veckan och denna veckan är jag på resande fot. Vi hörs snart så berättar jag mer;)
 
 Mvh Izabella


Läst 42930 ggr Kommentarer Kommentera

Hallå!

Tusen tack för alla tips med Zsa Zsas skygghet vid möte. Vi har tränat sedan sist och det går framåt. I morgon ska vi tävla igen och jag har bestämt mig för att prova rida fram henne hemma och bara värma lite på framridningen på tävlingen.

Föreläsningen om samarbete mellan fysioterapeut och veterinär som jag tipsade om senast gick toppen. Tusen tack till alla som kom, o ffa till Anneli här från Hippson! Men nu till något annat:

Flera av er kanske såg artikeln om styngflugelarver i hästes mun som Hippson publicerade för nån månad sedan. OM inte, läs igen här:

http://www.hippson.se/artikelarkivet/veterinar/kriget-mot-styngflugelarverna-ar-i-gang.htm
 

Häromdagen när jag undersökte en hästmun såg jag detsamma. Jag har fotat såren eller snarare "hålen" i hästens tunga på bilden nedan. Det fanns fler större hål/sår som jag inte kunde komma åt att fota.

Nedan en levande larv som jag plockade ut - satt inkrypt med flera kompisar mellan två tänder.

Var tvungen att lägga larven i mikroskopet och studera lite (nörd som man är).

Så, i artikeln ovan finns tips för hur man ska gå tillväga med styngflugor och deras larver. När hästarna har larver i munnen ska man i första hand plocka bort dem, man det största jobbet gör ni som hästägare genom att plocka bort ägg från hästarnas ben, man och svans.

Hej så länge!//Izabella


Läst 49446 ggr Kommentarer Kommentera

Izabella Granswed arbetar som hästveterinär. I bloggen får ni följa hennes vardag på kliniken och ta del av ny och gammal kunskap kring hästvård. Hon är även en återkommande skribent i kunskapsmagasinet Hippson.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.