Veterinärbloggen

Hej på er!

Kom över denna artikel igen häromdagen. Jag vet att jag nämnt den tidigare, eftersom de pratade om den när jag var på en veterinärkongress i England för något år sedan.

Kolla in länken nedan:

Effects of 3 different interval training programs on horses used for show jumping.

För att sammanfatta så har man testat effekten av olika typer av träningsprogram på hopphästar och sedan utvärderat effekten av träning genom att mäta blodlaktat (mjölksyra), hjärtfrekvens, antal fel på hinder och energinivå under träning.

Detta är en viktig studie eftersom det finns ett klart samband mellan träning, hästens fitness och prestation. Gå in och läs och försök ta er igenom i alla fall sammanfattningen/conclusion.

Vart jag vill komma med detta är framförallt att hästen behöver vara tränad för den uppgift den ska utföra. Man kan inte skritta ut rida tre dagar i veckan, åka och tävla på helgen, och sedan fundera över varför resultaten blev som de blev. Hästen måste vara tekniskt tränad att utföra uppgiften, men ffa fysiskt tränad och ha kondition, koordination och muskelstyrka för att orka utföra den uppgift man kräver av den.

En häst med sämre kondition och höga mjölksyranivåer river hinder, även om ryttaren gör sitt bästa. En dressyrhäst kommer inte ta i maximalt och dra iväg i en fin välbalanserad ökad trav om inte grundstyrkan finns där.

Jag vet att det kan kännas jobbigt och motigt att åka ut till stallet och träna sin häst mitt i vintern i kylan, men tänk på vad som står i artikeln. Det är nu ni hinner träna upp styrkan och konditonen inför säsongen, så på med pannlampan och ut och rid!=) Ps. Självklart behöver ryttaren även vara vältränad för att orka utföra uppgiften. Pepp pepp!

/Izabella


Läst 33702 ggr Kommentarer Kommentera

 Hallå!
 
 På senare år har bilddiagnostik på häst och ffa nya och bättre röntgenbilder revolutionerat diagnostiken. Man kan se mer och man kan också gå vidare med MRI och CT där röntgen inte räcker till.
 
 Men är detta alltid sunt?
 
 När man letar fel för att lösa ett bekymmer är röntgen fantastiskt.
 
 MEN från ett veterinärperspektiv så innebär den ökade frekvensen av röntgen, och ffa inför försäljning också en del problem.
 
 Många hästar som röntgas och där man hittar lösa benbitar opereras trots att de "kanske" aldrig skulle fått problem av det. Men vem vågar chansa?
 
 Det finns också hästar som inte går att sälja, försäkras in fullt ut eller sjunker drastiskt i pris efter att en röntgenundersökning utförts, fast hästen i fråga är till synes frisk.
 
 Från veterinärens perspektiv har det också blivit svårare. Man blir överlag bättre på att läsa röntgenbilder, bättre teknik gör det möjligt för oss att se mer, men hur mycket ska man kommentera?
 
 Detta är ett aktuellt problem inom veterinärmedicinen, och den som säger något annat tror jag inte på. Jag som veterinär måste beskriva vad jag ser på en bild vid tex försäljningsröntgen. Om jag missar något eller inte noterar allt jag ser, kan jag bli stämd. Men, om jag noterar minsta lilla ojämnhet i benytan (som kanske inte påverkar hästen idag - kanske aldrig - eller kanske om 10 år) så kan en fullt frisk häst råka ut för exakt det som jag beskrivit ovan. Dvs, sjunka i pris, få reservation på försäkringen etc. I vissa fall har man därför ibland gått över till att direkt skicka bilderna till aktuellt försäkringsbolag så att deras veterinär får göra en bedömning av om de vill försäkra in hästen eller inte. Ffa när förändringar på röntgen har oklar klinisk betydelse för hästen.
 
 Dvs - röntgen kan skapa onödiga problem fast det egentligen inte är någons som handlat fel.
 
 Kanske är framtidens lösning är att vi går över till att enbart undersöka hästen.
 
 Eller att man vid röntgen börjar fundera noggrant över vilka bilder man ska ta - om man ska ta några. Kanske bör man fokusera mer på hästen och inte lika mycket på bilderna och tom införa ridprov som standard om hästen ska säljas som ridhäst.
 
 Fast, vad händer då om man missar en röntgenförändring som senare skapar ett problem? Ni ser - det finns inte ett enda bra sätt.
 
 För några är sedan kom en mycket bra bok/guide till hästveterinärer angående besiktning av häst i Sverige. Den var toppen. Kanske borde man lyfta ämnet kring röntgen ytterligare och gå ut med mer standardiserade rekommendationer?
 
 Jag är själv splittrad i frågan.
 
 Kanske borde man försöka gradera röntgenförändringar efter någon form av standard mall - men då gäller det att veterinärerna som läser bilderna har extra utbildning i ämnet. Och att det finns ett tydligare system för graden av förändringar. Det tror jag hade underlättat.
 
 På många intyg från utlandet så finns en sådan typ av gradering. Både på böjprov och på röntgenförändringar på tex strålben. På de svenska besiktningsintygen finns olika rutor där man som veterinär ska kryssa i huruvida man tror att anmärkningar man hittat påverkar hästen eller inte, men jag saknar ett tydligare system för gradering av röntgen.
 
 Vad är er upplevelse som hästägare? Har ni hamnat i problem pga röntgenundersökning eller har ni bara goda erfarenheter? Vad vore den gyllene lösningen tycker ni?
 
 /Izabella
 
 


Läst 46145 ggr Kommentarer Kommentera

Till att börja med vill jag säga TACK SNÄLLA till Anne-Marie och Stjärna som är trogna läsare i bloggen och har skickat mig en present. Anne-Marie - dina ord värmde otroligt! Tänk vilka människor det finns! TACK! Kolla in de snygga örhängena nedan, nya favoritrerna.

Sen tänkte jag ge er en update om mina hästar. Eftersom jag bestämt mig för att sälja en av dem pga tidsbrist så har lotten fallit på Venus, då Zsa Zsa och jag kommit längre tillsammans. Jag bestämde mig för någon månad sedan att lämna Venus på tillridning och försäljning till Madelene Johansson utanför Linköping som jobbar professionellt med islandshästar och dressyrhästar på Ödegårdens ridanläggning.

Venus har på bara några veckor utvecklats otroligt. Hon är nu en stadig 4-gångs häst och rör sig riktigt flott. Kolla in bilderna nedan:
 
 

 
 

Zsa Zsa går mycket bra på träning och vi får proffsig hjälp av Ninni Grande. Zsa Zsa har också fått ny utrustning - ett träns från PS of Sweden och en ny sadel. Sadeln som jag hade till min förra häst passar inte helt optimalt längre men som tur är fick jag snabb hjälp och hittade en annan begagnad men mycket fin Childeric i gott skick.

                                                                    Zsa Zsa med sitt nya träns:

Något som jag blivit bättre på senaste åren är att ta proffsig hjälp, och framförallt att TA HJÄLP och använda bra grejjer. Om man ska hålla på och rida och lägga ner tid och pengar så är det värt att prioritera träning och bra basutrustning, dvs sadel och träns. Hur många benlindor, paddar eller ländtäcken jag har, är för mig inte längre lika intressant. Jag rider vanligtvis med benskydd numera. Och sanningen är att professionella ryttare som jobbar med att rida, blir bättre på det än ryttare som rider en häst per dag. Därför valde jag också att skicka Venus på vidare utbildning och framförallt till någon som har erfarenhet av islandshästar och jobbar med det professionellt. Bra träning och rätt anpassad utrustning minskar också risken för skador. Hästar behöver vara i balans både i sin kropp och mentalt för att prestera bra och leverera det vi vill. Då gäller det att vi ger dem förutsättningarna.

God kväll!

/Izabella


Läst 37823 ggr Kommentarer Kommentera

Hej!

Så här års är det många som gör så kallade hälsokontroller på sina hästar. Det inkluderar ofta att veterinären noggrant känner igenom hästens muskler, leder, ben, rygg och hals. Man gör en så kallad klinisk undersökning och lyssnar på hjärtat och kollar slemhinnor, samt kollar på hästens rörelser.

I veckan var bloggaren och duktiga dressyrryttaren Nina Rademaekers inne på kontroll hos mig med sin fina Bizet. Jag lärde känna Nina och Bizet när jag stod uppstallad på fina Högdalens Gård med min förra häst, så jag har känt ekipaget ett tag. Det är just sådant som jag tycker är bra - att känna till ekipaget. Om man sett hästen några ggr och kanske också på träning och tävling så märker man snabbt om något inte skulle stå rätt till. Eftersom Nina är noggran med att Bizet kontrolleras med jämna mellanrum ligger man hela tiden steget före i att förebygga skador.

Nina spelade in en film under kontrollen och jag fick även lov att publicera den i min blogg. Så om någon är nyfiken på hur det kan gå till - kolla in filmen.

Besök även ninas blogg www.ninasrader.se om ni vill läsa en bra och detaljerad dressyrblogg!


Läst 40741 ggr Kommentarer Kommentera

Izabella Granswed arbetar som hästveterinär. I bloggen får ni följa hennes vardag på kliniken och ta del av ny och gammal kunskap kring hästvård. Hon är även en återkommande skribent i kunskapsmagasinet Hippson.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.