Hippologbloggen

Efter en lång tågresa är jag äntligen framme i mitt älskade Värmland för 8 hela dagars nyårsledigt! Hur underbart? Var 4 månaders sedan jag har fick se mina berg och skogar som det ekar tomt av i Skåne. Höra folk säga "Vas ärä märrä?" (hur är det med dig?) och kunna uttala bokstaven R ordenligt haha!

 

Kändes väldigt konstigt att lämna Flyinge, men oj så roligt att få komma hem, träffa familjen och vänner igen! Min familj och min bästa vän mötte mig tillsammans med min älskade lilla fransk bulldog Selma på perrongen när jag klev av tåget. Vilken överraskning! Tårarna kom och det blev kramkalas.

Nu tar jag några välförtjänta lediga dagar då jag skall åka och besöka saknade vänner och hästar. Mysa sönder med familjen och alla våra hundar. Blir servad pannkaksfrukost och äta mammas mat i en hel vecka.
Sen är jag redo för termin 2 av hippologen!


Läst 8058 ggr Kommentarer Kommentera

En riktigt God Jul!

 

Julen kom till Flyinge och jag har spenderat dagens alla ljusa timmar i stallet hos mina fyrbenta och med mina älskade klasskamrater! Medans andra satt inne och kollade på Kalle Anka, jobbade jag och Hisan med galoppfattningar ute på terrängbanan. Han kändes fin och det slår alla Kalle Anka program i världen, haha! 

Colina och den flyingehäst som jag har ansvar för denna veckan High Speed (släkt med min skolhäst High Hope! Jag måste gillar High-släktet ;P) Har också fått motion och kärlek!

High Speed och jag på täckta banan. Tycker hon och Hoppan påminner om varandra lite till utseendet ändå!

 

Sen fick vi även lite jultradition också med julmat! Flyinge bjöd på jullunch så halva hippologklassen möttes upp och satt tillsammans vid ett långbord och frossade i köttbullar och julmust - som sig bör!

 

Om en liten stund skall jag tillbaka till stallet och kvällsfodra och pussa pållarna godnatt. Sen hem och äta massa gott och öppna lite paket som min älskade familj skickat ner! Mycket nöjd över min julafton faktiskt och jag hoppas eran varit lika bra!

Se till att frossa i er riktigt med julgodis nu, det är ni värda!

Nu går vi mot ljusare tider :)


Lånar Flyinges fina julkort! En bild (eller 20?) säger mer än tusen ord!


Läst 7748 ggr Kommentarer Kommentera

 

Även om vi har lite julledigt så ligger jag inte på latsidan direkt här i Flyinge. Vi har ju både våra skolhästar, unghästar, körhästar och gymnasiehästar att ta hand om under julveckan som både vill bli ompysslade och ridna. Jag har även lite andra hästar att ta hand om under jul. Hisan känner ni ju till sen innan och så har jag en till tjej som jag tänkte presentera för er.

Colina är ett 7 årigt sto som annars brukar bo i Tyskland. Men hennes matte pluggar i Lund just nu så då har hon fått flytta med till Sverige. Hon tycker om att rida fälttävlan med sin matte och är en tjej med mycket personlighet och temprament, som ett sig bör eftersom hon är just ett sto. Hon tycker om att gosa och då skall man stå och blåsa i varandras näsborrar i evigheter helst enligt Colina. Det är jättemysigt tycker hon! Så nu över jul är hennes matte och besöker sin familj så då får jag och Colina fira julen tillsammans. Annars har jag henne nån helg i månaden. Jättefin häst! Vi jobbar på hennes svenska också och hon börjar lära sig ;)

 

Nu ikväll har vi lagat "julbord" ala Hippologstyle här med skagentoast, hamburgare, pommes, krämbullar, choklad och chips. Vi tog allt vi var sugna på haha! Man ska unna sig när det är jul visst?


Läst 7463 ggr Kommentarer Kommentera
DEC
20
2013

...före dan före dan före dopparedan!

 

Vi har fått sett snö en gång här nere i Skåneland. Så någon vidare julstämning är det väl knappast. Men jag klagar inte. Hellre plusgrader och mulet än snöstorm och -20 när man är hästtjej!

Idag gick de flesta på Flyinge på julledighet, vilket innebär att tempot dragits ner ordenligt på anläggningen. Känns lite konsigt, brukar vara full fart. Innan var det som om ett Flyingedygn höll igång i 36 timmar. Nu känns det vanliga 24 väldigt långsamma.

 

Minns ni Hisan, fullblodet jag hoppat lite under hösten? Hans mattes hand har nu läkt och igår var de på deras första hoppträning för Janne Jönsson. Enligt rapporten jag fick hade det gått bra och han kändes jättefin. Värmer i hjärtat! Duktiga stora häst, förhoppningsvis är han tillbaka på banorna igen i Januari!


Här är en liten film från förra veckan när han för första gången sen operationen fick hoppa ett riktigt hinder istället för dessa cavaletti vi hållt oss till innan.

 


Han blir så taggad fina killen. Tog mig ungefär en långsida att få stopp på honom efteråt. Älskar när det finns mycket glädje och vilja!

 

Så nu börjar det bli dags att hitta ett nytt projekt att ge sig in i. Vi får väl se vad jag hittar på. Mina nära och kära tycker att jag borde ta det lite lugnt och kanske vila mig mellan de få timmarna man inte är i skolan. Aldrig hört talas om något så dumt ;)

 

 


Läst 7012 ggr Kommentarer Kommentera

 

Igår kväll samlades hela klassen för studiebesök på Jägersro. Den vankades V64 och närmare 11 löp skulle genomföras under kvällen. Kvällens största lopp var för 2åringar där vinstsumman låg på 175000 kr. Vi hade äran och turen att få bli guidade av Ulf Hedenström som är lärare och veterinär på Wången och Bertil Johansson tidigare travtränare.

 

Vi fick gå backstage bland stallarna och se på när kuskarna värmde hästar och hästskötarna arbetade. Bertil hade många historier om travvärlden att berätta och han blev pepprade av nästan 25 frågvisa hippologer, redo att diskutera foderrutiner och täckning av hästar.

 

 

Vi fick även vara med uppe i självaste domartornet och se på kvällens löp, där banveterinären berättade om hur de bedömer löpen och hästarna som springer. Bertil tog även med oss så vi fick stå i princip inne på banan tillsammans med funktionärer och hästskötare och heja på hästarna när de kom travandes i full fart!

 

 

Här fick jag även med ett litet filmklipp från när hästarna startades med startbil. Vi fick stå ganska nära kan man säga...


 

Tänk vad många anvädningsområden och sporter man kan använda dessa djur till! Travet skiljer sig ju en del från hur vi i ridsporten tänker och ser på våra hästar. Men gemensamt för både trav, galopp och ridsport är ändå kärleken till hästarna och den där jäkla viljan att sträva framåt som alla hästmänniskor tycks ha!


Läst 9460 ggr Kommentarer Kommentera

Sista veckan på denna terminen och jag kan faktiskt sätta mig tillbaka och njuta lite av att faktiskt en 1/6 av Hippologresan faktiskt är gjord, hur det nu gick till. Tur det är 5/6 delar kvar!

 

Denna veckan skall vi hinna med ett studiebesök på Jägerso, lite hoppträning samt så börjar min julstalltjänst till helgen vilket innebär att halva klassen åker hem och firar jul medan andra halvan, som jag kommer befinna mig med, stannar kvar och tar hand om hästarna. Vi får istället åka hem över nyår.

 

Men Flyinge gör det bästa för att vi skall trivas och fixar både julfrukost, jullunch och julhoppning. Jag har själv fått 4 extra hästar att ta hand om över jul. Så nog skall man hålla sig sysselsatt! Har ju även den stora ridlärartentan den 9 januari som det skall pluggas inför. Så tågresan hem blir det att rabbla tygelhjälper och utbildningskalan!

 

Nu skall jag skicka in det sista arbetet för för denna terminen, sen blir det julefrid för mig några dagar!


Hippologbloggen har inte bara tvåbenta läsare! Hunden Ludde är också en trogen följare :)


Läst 6912 ggr Kommentarer Kommentera

 

Idag på hippologen samlades ungefär halva klassen vid 06.00 för att tillsammans fixa så våra skol och körhästar blev fodrade, påklädda, kom ut i hagen och fick bäddat innan det var dags för den årliga Luciafirandet!

 

Det bjöds på glögg, lussekatter, gröt, pepparkakor och ett fint Luciatåg som Hippolog trean (med lite andra tjejer) stod för. Mysigt i stora ridhuset med nedsläckt och tända ljus. Lyser upp i mörkret efter denna tuffa vecka som varit!

 

För visst är det tufft ibland! Det är mörkt när man kommer, mörkt när man går, lerigt, blåser och regnar 24/7. Hästar skall tas hand om vare sig det blåser storm och man har massor av plugg. Så det ÄR hårt att vara hippolog det ska jag inte sticka under stolen med.

 

Det finns dagar jag bara vill dra täcket över huvudet när klockan ringer innan 06. Dagar jag svär när jag för 34 dagen måste cykla till stallet i motvid och ösregn. Dagar man fryser fingrar och tår av sig fast man är så påpälsad att man knappt kan röra sig. Dagar då gödselkärran är så tung att den inte går att rubba hur man än bär sig åt. Dagar då man helt enkelt vill ge upp...  MEN! (som Tony Irving skulle ha sagt) det är som de säger, efter regn kommer solsken och snart kommer vi vända ansiktet mot solen igen och säga "Hej! var har du varit någonstans?"

 

Snart kommer hästarna komma in och inte var leriga från topp till tå, snart går det att vistas i stallet utan 3 jackor och dubbla handskar. Om några få dagar vänder det och blir ljusare igen vilket innebär att vi går mot vår! Så håll ut alla hästmänniskor! Kämpa på där ute. För helt ärligt så är det ju ändå värt det!

 

Så drick lite glögg, tänd lite ljus och klappa er själva på axeln för att ni orkar fast det är tufft!


Läst 7957 ggr Kommentarer Kommentera

Åååh där kunde jag pusta ut!

 

Hopp och dressyrexamen är över och jag får ta med ett GODKÄNT i bagaget i båda disciplinerna! Är nöjd med Hoppan som var så snygg i vita lindor och schabrak och runda Flyingeknoppar. De andra tjejerna i mitt ridblock blev också godkända båda dagarna! Helt underbart!

Det har varit nervösa, stressiga, förväntasfulla och roliga 2 dagar här på Flyinge - precis som det ska vara när det är examen.

 

Nu blickar vi framåt mot v.3 då vårat unghästblock börjar. 4 stycken färska små 3 åringar kommer för att ge en oss en match i inridning!

 

Innan dess är det lite jullov för både oss och hästarna. Jag kommer spendera julen här på Flyinge men nyår hemma i Värmland.

Undrar om vi får någon snö alls i år?


Läst 7649 ggr Kommentarer Kommentera

Examensveckor är här på Flyinge för oss Hippologettor! Under veckan har unghästblocket haft longeringsexamen och jag har inte mindre än 5 redovisningar/inlämningsuppgifter samt en muntlig syntes i ridlära under denna veckan. Imorgon har jag även dressyrexamen och på torsdag hoppexamen och så lite stalltjänst på det. Så nu rullar vi upp ärmarna och kör på, ända in i kaklet.

 

Examen då? Jo jag är inte så farligt nervös. Jag skall försöka göra mitt bästa och inte låta min prestationsångest och alldeles för höga krav på mig själv sänka mig. Det är ju detta jag tränat för hela hösten! Jag själv är min största konkurrent när det kommer till prestation, ingen är så hård och kritisk mot mig som jag själv. Det är lite baksidan av att ha det driv som jag har att nå framåt och något jag måste jobba med varje dag då det hämmar mig otroligt mycket. Jag är en riktig perfektionist när det kommer till mig själv och allt jag gör. Medans jag tycker att andra duger bra precis som de är bara de gör det bästa de kan för vad situationen gäller. 

 

Någon som känner igen sig? Tror det är vanligt bland hästmänniskor. Finns det även någon som har lite tips på vad man skall tänka på om man har prestationsångest eller är självkritisk? Kommentera gärna så lägger jag upp tipsen här på bloggen!

 

Hoppan kommer vara sötast på jorden i flyingeknoppar och vitt schabrack. Det skall bli kul att få göra detta med henne. Vi är ett litet team jag och det stoet.

Så lova att ni håller alla tummar och hovar för mig och mina tjejer i mitt ridblock under veckan. Jag kikar in och uppdaterar er om hur det går!


Läst 7155 ggr Kommentarer Kommentera

Idag blåser det storm i Flyinge igen! Detta landskap alltså.. Jag har bokat in pluggkväll och skall bevaka stormen mellan fyra väggar i tryggt förvar. Sist det var storm (Simone tror jag den kallades) för några veckor så hade jag stalltjänst gick strömmen och vattnet försvann. Det var helt sjukt vad det blåste. Vi stod 4 stycken och försökte få igen stalldörren minns jag!


Tänk va naturen kan åstadkomma!

 

Idag har vi haft internationell dag på Flyinge, vilket innebär att all undervisning har skett på engelska. Inte bara i lektionssalarna utan i stallet och i ridhusen med. Så idag har jag lärt mig om musklernas uppbyggnad och funktion på engelska. Måste väl säga att jag tyckte det gick ganska bra ändå, trots att jag inte är något språkgeni och min variant av det engelska språket är mer en svengelska!


Satt och funderade över hur jag skulle fråga min stallchef om jag kunde raka Hoppan i helgen. "Can I shave Hoppan this weekend?" njaa....
Som tur var fick jag ta det på svenska!

 

 
I början på dagen hade Ann-Catrin Ankan Carlsson hoppclinic på engelska för oss. Den handlade om hur man ska lägga upp sin framridning på tävling. Något som många tycker är ganska svårt. Hur ska jag lägga upp min plan? Hur lång tid skall min framridningen ta? Vad gör jag om det händer något så planen spricker? Det viktigaste som man skall tänka på att få ut av sin framridning är att den skall ge både dig och hästen ett gott självförtroende. Så ni kan gå in säkra på banan och känna att ni fixar detta! På tävling vill man ju att allt skall stämma. Ett tips från Ankan var att faktiskt träna på att rida fram för att få in en bra rutin. Hur ofta tränar vi framridning på hemmaplan egentligen? När det är en sån viktig del på själva tävlingen? Värt att tänka på!

 

Nu skall jag fördjupa mig i dressyrens värld och skriva klart mitt arbete om ryggning som jag har redosvisning om på tisdag. Stormen Sven (den har fått ett namn nu!) håller mig sällskap utanför fönstret!

 

Have a lovley day everyone!


Läst 8180 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: 1 2 nästa » sista » 

Lisa Skog Hallgren, satsande Hippologstudent som kommer från de gröna skogarna i Värmland. Andats häst hela livet och brinner för adrenalinruset i hoppning och fingerfärdigheten i dressyr. Lever de kommande tre åren i hästmeckat Flyinge och Strömsholm under min resa på Hippologprogrammet.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.