Hippologbloggen

En sån dag! Den har gått i fysiologins tecken. Bland annat med lektion i böjprov med vår veterinär Nina Roepstorff, så nu har jag såpass mycket kött på benen att jag skulle våga mig på att böja hästar själv. Som Nina säger, själva böjandet är inte det svåra, utan att tolka resultatet och sätta det i perspektiv är en helt annan femma.
  

Samt så har vi även haft föreläsning i "Hållbara hästar" om rörelseapparaten med Lollo Persson från Axelsons Massage. Jag älskar att grotta ner mig i detta. Helst skulle jag vilja vara hästmassör, equiteraput, veterinär, kiropraktor och Grand Prix-ryttare i båda disciplinerna på en och samma gång. Så intressant hur man verkligen kan bygga en häst och förutse skador innan de sker bara genom att titta och känna på den! 
  

Veckans guldstjärna går till min unghäst på skolan Zip it som numera går i skritt, trav och galopp med ryttare i sadeln på fyrkantsspåret. Hon är så härlig! Riktigt odräglig på marken när hon fått vila, men som en filbunke efter att hon fått arbeta. Den hästen vill jobba. Inte många gröna unghästar som taktar när man tar tyglarna och börjar trava självmant inte. Hennes framåtbjudning är splendid! Hoppa kan hon också. Det har Jens Fredricson sagt efter att vi löshoppade henne i tisdags. För att citera: "Vilken jävla lyra!"
  

Fick en litet fråga om vårt kära hippologprogram som jag tänkte besvara här:

Hej! Väljer man dressyr- eller hoppinriktning när man läser Hippologen?
Är sugen på att söka nästa år men är mest åt dressyrhållet. :)

När man är hippolog då är man ryttare, vilket innebär att du skall behärska båda disciplinerna upp till lägst Msv B-dressyr och 1,20-hoppning för att kunna få din examen. Tredje året kan du sedan inrikta dig i sista perioden av läsåret och då väljer du hopp eller dressyr och rider endast det du riktat in dig på.
Och sist men inte minst – SÖK. Kunde jag skulle jag gå om alla tre åren. ;)
  


Läst 23487 ggr Kommentarer Kommentera
SEP
16
2015

Men Hej!

Här går det undan vill jag lova. Förutom att gå i skolan från 06.30-17.00 rider jag ca 4 hästar efter det och sen skall det tydligen pluggas, hunden skall ha mat och sen skall sånt där som att laga mat till sig själv, duscha och typ hitta ett par rena ridbyxor hinnas med. Men jag har äntligen fått tillbaka min dator så nu är jag tillbaka till civilisationen igen!

Det firades med att direkt anmäla till tävling! Cheebas andra start i livet går av stapeln 3 oktober. Hela 90cm skall hon ta sig över men det är mest miljöträning och framför allt mentalträning. Hon är i fin kondition just nu, men hennes hjärna går desto mer på högvarv så hon behöver träna på att inte bli för trött mentalt helt enkelt.
Sen har jag anmält min nuvarande skolhopphäst Spitfire till tävling 11 oktober. Lika fort som jag fick Oprah så försvann hon igen men istället stod det stort ARWEN bredvid mitt namn på tavlan en morgon. Vilket jag är väldigt glad över så det kändes helt okej att lämna ifrån mig Oprah. Men Arwen är fortfarande under igångsättning så just nu får Spitfire, en 6årig valack, arbeta som vikarierande hopphäst åt mig. Vi hade vår andra hoppträning idag och den gick riktigt bra så jag bestämde mig för att anmäla oss till 1m-110 om några helger. Spitfire är ju som sagt bara 6år så vi startar därmed i avd. B. Äntligen är vi igång med tävlandet!


Söta Supreme Spitfire

Nu skall jag sätta mig ner och skriva lite rapport om mina "fadderbarn". Nu har jag inte gått och blivit full så välgörenhetsduktig utan det är mina hippologtvåor som jag är coach åt. Det är en del av vår kurs "coachning av elev" där vi blir tilldelade 2-3 hippologtvåor som vi skall följa. De rider för oss nån gång i veckan sedan följer vi dem på andra lektioner, intervjuar dem osv. Vi skall se vilka deras mål är och hur vi kan komma dit. Detta är verkligen superkul! Jag har två tjejer som rider dressyr och en som rider hoppning just nu och det känns jättebra med alla tre. Älskar denna del av utbildningen där jag får lära känna, peppa och tillsammans hjälpa andra komma fram till ett resultat. Ride on!


Läst 21954 ggr Kommentarer Kommentera

Då var vi inne i vecka två av år tre! Dessvärre har två dagar spenderats på soffan pga en hederlig "börja skolan-förkylning". Men nu är jag tillbaka i sadeln igen!
  
Dagen började med lite trim över bommar tillsammans med min lilla unghäst Cheeba. Både jag och Cheeba har väldigt svårt för just bomarbete. Vi gillar hellre när bommarna är hinder och vi får galoppera i banhoppningsgalopp mot dem. När de istället ligger på marken och vi måste rida i någorlunda kort galopp tappar vi lätt rytm och har ibland svårt att få bommen mitt i ett galoppsprång.
Vanligt för unghästar som inte riktigt förstår om de skall kliva, hoppa eller slå kullerbytta över cavalettis till en början, samt att bommen inte bromsar upp hoppviljan det minsta för Cheeba. Men också nyttigt för mitt öga att träna på att hitta distansen så tidigt som möjligt till bommen och att behålla rytmen ända fram. 
  

Så det tragglar vi med nu samt att jag har börjat introducera "byta galopp över bock". Cheeba har alldeles för bra balans och kan lätt gå i förvänd genom svängar i båda galopperna. Så därför smyger jag in lite sådana övningar för att försöka bryta mönstret utan att stressa upp henne för mycket och göra det till en "big deal" om hon inte landar i rätt galopp. Vill aldrig att hon skall tycka att något är svårt nu när hon fortfarande är unghäst utan det skall vara lätt, roligt och mycket beröm. Allt för att hålla ett sto på bra humör, right? ;)
  
Senare satt jag även upp på min unghäst idag. Jag har blivit tilldelad en superfin tjej vid namn Zip it (Zuidenvind - Londonderry), vilket passar henne ganska bra eftersom det är en dam med väldans mycket humör. Mycket tyder även på att det är en ambitiös häst som vill arbeta och som har mycket krut under hovarna. Alltså en häst i min smak! Hon är inriden i vintras på Flyinge men har inte haft en ryttare på sig sedan dess så vi tar det sakta och försiktigt.
  


En trött Zip it efter dagens lektion.
  
Hann med att rida Arwen innan vi hade tävlingsmöte. Hon fick skritta en tur ute och var pigg och glad. Hon är fortfarande under igångsättning efter en blödning i bogen och förhoppningsvis är hon snart så bra så vi kan börja hoppa.
  
Tävlingsmötet då, jo, vi i hipp3 har ju hand om fyraårskvalet här på Strömsholm om två veckor och domartornet blir min hemmaarena under tävlingen. Passar mig jättebra då man kan äta hur mycket fika man vill och samtidigt se alla fina fyraåringar som vill kvala till Breeders.
  
Sist men inte minst hade jag dressyrlektion på Primula (Don Primero - Vivaldi). Första gången jag satt på henne och det gick så himla bra! Vi red för bästa Camilla Nyblom som alltid är Spot on på vad som skall till för att man ska känna den där "wow"-känslan. Riktigt fint litet sto som jag tror att jag kommer ha roligt med under året!
  
Så för att sammanfatta så får jag, som tidigare sett mig själv som mer en "valackryttare", erkänna att jag ändrat mig totalt och kärat ner mig i ston! Hela fyra stycken har jag ju samlat på mig nu om dagarna och jag trivs så himla bra med dem!
  
Nu ska jag iväg och kolla på hoppträning fram tills att jag ser i kors och stupar i säng. Häst från morgon till kväll, helt fantastiskt!


Läst 21801 ggr Kommentarer Kommentera

Första veckan på år tre är gjord och jag sitter här med spaghettiben och ett löjligt leende på läpparna. Äntligen har man fått komma in i bubblan igen. Den där riktigt nördiga hästbubblan där man kan sitta och diskutera bett, underlag eller vilka muskler man skall stretcha för att bäst kunna få stabilitet i sin sits. Jag har verkligen saknat inspirationen jag får av att gå här. Man vill bara mer, mer och mer hela tiden. Nu när det är dags för sista året känner jag att nu sparar vi inte på krutet. Nu går vi all in!

Vi kickstartar året med en hoppvecka där jag blev tilldelad Oprah (Quite Easy - Castor) som hopphäst igen. LYCKA! Ni minns väl mina lilla speedhopphäst från förra året som inte mäter så högt över backen men desto mer i självförtroende. Skall bli spännande och se hur långt vi kommer detta året. 


På sidan av henne har jag även Arwen, ett hoppsto (Armani - Sherlock Holmes) som haft en lättare skada men som nu sätts igång. Arwen har jag haft ögonen på länge och min magkänsla säger mig att vi skulle passa bra ihop. Så vi får se hur framtiden artar sig även med henne.


Vi har även detta året unghästblock och just nu står det sex gröna treåringar i hippologstallet som bara väntar på att vi ska få sätta tänderna i dem. Riktigt fina ser de ut. Fina stammar med mycket nerv, just the way i like it!
Sen har jag ju även världens bästa Cheeba kvar som utvecklas i full fart. Hon har haft en lugn sommar efter en liten sparkskada. Tror det gjorde henne gott att ta det lite lugnare för nu är hon finare än någonsin! Nu hopptränas hon för fullt och bygger både muskler och självförtroende. Tänk att denna lilla sparven knappt kunde fatta galopp, ännu mindre galoppera ett varv i ett ridhus när hon kom till mig i februari. Se nu på denna fina lilla diamant som jag har, här övar vi på att nyansera galoppen:

Nästa vecka är det som vanligt dressyrvecka och då får jag se vem som kommer bli min dressyrkompanjon detta år!

Något som är säkert är att detta året kommer bli tufft, riktigt tufft. Väldigt långa dagar, prestationer, krav, blod svett och tårar. Men det är nu det gäller. Sista året kommer blir det jobbigaste men också det bästa. Det är ju detta året vi kämpat för, och nu skall vi satsa full ut på träning, tävling och examinationer. 

Och jag vill att ni ska få följa med på färden! Här kommer ni att få hänga med i med och motgång, genom glansdagar och när dimman ligger tjock. Se när en vilsen liten hippologstudent som traskade in i Flyinges dörrar kommer stå med sin examen i handen i Juni 2016. Men innan dess skall vi ha riktigt roligt!


Läst 17152 ggr Kommentarer Kommentera

Lisa Skog Hallgren, satsande Hippologstudent som kommer från de gröna skogarna i Värmland. Andats häst hela livet och brinner för adrenalinruset i hoppning och fingerfärdigheten i dressyr. Lever de kommande tre åren i hästmeckat Flyinge och Strömsholm under min resa på Hippologprogrammet.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.