Lisen

Hej!
 
I dag har hela Sverige haft en underbar dag. Det var länge sedan man såg så många solar på väderprognosen. Jag passade på att rida ut på Yagudin (som alltså räknas som snäll, bockar inte-häst). Peder tävlar vidare denna helg i franska Le Touquet. Han och All In vann just en RR-(ranking)klass på 1,50-höjd. All Ins record i år är fantastiskt. Igen – vilken häst!
 


Snäll häst och bokskog!
  
I stallet plockar vi ihop massa grejer som vi ska sälja på hästloppisen här bredvid oss på söndag. Passa på att shoppa loss billigt och riktigt fina grejer nu på söndag mellan klockan 10-13. Här hittar ni dit.

Vi ses där!
  

Mycket segertäcken på loppisen men också vintertäcken, bett, benskydd, ridstövlar, träns m.m.


Läst 85501 ggr Kommentarer Kommentera

Hej!
 
I veckan som var, var jag med och tittade när eleverna på Bollerup fick lära sig att visa häst för domare. Här var det till exempel en liten förberedelse inför treårstesten.
Eleverna har förberett sig och tränat, men fick nu göra ett test som om det var på riktigt. Men att domarna förklarade också, och visade lite mer än att bara säga vad de såg. Det var väldigt kul att se och höra.  
    
Här är det den rutinerade domaren Jan-Ove Olsson som berättar för eleverna: 

Under löshoppningen visade Nevermore (e. Baltimore – Nabab de Reve – Diamant de Semilly) att hon kanske har något extra?! Det var hennes mamma som så olyckligt skadade sig innan Falsterbo förra året. Hon gick inte att rädda...
  

Nevermore löshoppar. 
   
Vi har ett spännande samarbete med Bollerup vad gäller avel och nu står det ett helt gäng lovande unghästar där, jag tycker att de ser väldigt intressanta ut. Några hingstar som är beställda till stona är Diamant de Semilly, Dominator Z, Im Special de Muze, Cristallo. Nu kommer jag inte ihåg vilka det var mer... Men jag får be att få återkomma!
  
/Lisen


Läst 75139 ggr Kommentarer Kommentera
MEST LÄSTA BLOGGINLÄGG 2016 – PLATS 2
Detta blogginlägg återpubliceras eftersom det var det näst mest lästa, i sin kategori, på Hippson.se under 2016.

Hej.
  
Jag hasar mig fram med benen lite isär och armarna ut. Träningsvärken från h-vetet! Har ridit två dagar i rad och tränat med Hanna PT som jagar mig uppför backen och ber mig göra fler utfall. Vill sluta hela tiden.
 
Men ridningen i alla fall, jag har en klar bild och känsla i huvudet när jag rider. Jag vet ju hur det ska kännas. Jag vänder upp på oxern, positionen i språnget (som var ganska bra ändå...) och i landningen rider jag lite framåt. Jag sitter till och samlar galoppen, lägger på lite ben, känner hur hästen samlar sig och aktiverar bakbenen. När jag känner att ”nu bär han sig” ger jag efter lite på handen. Jag vänder, galopperar, samlar. Sitter säkert i sadeln. Där har ni min inre bild.
  
Jag kan tala om att det är så långt ifrån verkligheten just nu. Herregud! Jag sitter upp ganska rutinerat, skrittar iväg. Det jag känner kommer naturligt, handställningen, kontakten med hästens mun. Så börjar jag trava. Det är vingligt. Jätte-ostadigt och jag känner hur lite kontroll jag har. Vänder han nu åker jag av! Nä, eller rättare sagt... Saktar han av nu så åker jag ner och fram på halsen!
  
Jag travar i alla fall två varv. Sedan börjar jag känna hur smalbenen darrar lite. Av utmattning! Vi pausar en stund. Lätt sits och galopp går bättre. Jag tittar på hindret på andra långsidan. Jag kan inte känna hur jag ska göra! Jag tror helt ärligt att om jag styr på hindret kommer inte min kropp veta vad den ska göra. Så lång tid har gått.
   
Jag hoppar över att hoppa tills jag känner att jag har kontroll. Här och nu känner jag hur svårt det är och hur viktigt det är att ha en trygg, pålitlig skolhäst för att lära sig rida!
  
/Lisen
  

Fyra år sedan knappt. OS i London.
  

Härligt att rida i solen. Här på hingsten "Sigge", fem år.
  

Kommer inte i några ridstövlar, så jag kör lindor.


Läst 116866 ggr Kommentarer Kommentera

Just nu befinner sig vår ryttare Stephanie Holmén, eller Steffi som vi kallar henne, i Belgien med några av våra hästar. Här gästbloggar hon om tävlingarna hittills. /Lisen
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Hej!
  
Just nu är vi i Zangersheide. Jag har med mig sju hästar. Med så många hästar och tre tävlingsbanor som är igång samtidigt är jag väldigt glad över att ha Mikaela, Julia och Michelle här som hjälper till. Utan er hade det aldrig gått!

Första utomhustävlingen för i år och hästarna älskar det, de hoppar superfint allihopa. Vi hann inte hoppa så mycket utomhus hemma innan vi åkte eftersom våren inte riktigt ville komma förrän det var dags att åka. Vi ställde dock ut vattengraven och vattenmattor på utebanan så att vi kunde träna på det innan vi åkte.

Det som är så roligt med att komma ner hit och rida på dessa stora fina banor är ju såklart atmosfären, alla duktiga ryttare med sina fina hästar, men sen också framförallt banorna. Banbyggarna bygger så fantasifulla, långa och trevliga banor. De utnyttjar verkligen hela ytan i varje klass.

Det byggs väldigt mycket relaterade avstånd "på varandra" och med det menar jag att det kan vara 3-4 hinder på rad som sitter ihop med relaterade avstånd. Lite mer fantasifulla bågar än vad man är van vid att se hemma i Sverige. I nästan varje klass har man också minst en "tillbaka-sväng" eller skarp "U-sväng" antingen när man vänder upp mot ett hinder eller i en landning. Fortfarande väldigt rytmiskt.

Hittills har jag hoppat 31 rundor, från 115 cm till 145 cm, och alla rundor har haft minst 12 hinder med 13 språng. Det tycker jag är jättebra, att hästarna verkligen får långa banor i kroppen. Alla A:0 är alltid 12 hinder och alla med två faser är ofta 1-7, 8-13 där alla får rida omhoppning (totalfel).

Vad som också är väldigt kul är att så många av världens bästa ryttare kom hit direkt efter Göteborg. Bl.a. Steve Guerdat, Simone Delestre, Rolf-Göran Bengtsson, Marco Kutcher, Christian Ahlmann för att bara nämna några.
  
Här kommer lite bilder från veckan som gått:


Vår nya stjärna Yagudin har hoppat jättefint.


Uncle Blue njuter i solen efter en felfri 145 klass.


Blixten myser med Mikaela, Michelle och Julia.


Mikaela gör alltid en plan på kvällen inför morgondagen för att veta hur vi ska lägga upp dagen.


Hela gänget på promenad!


De dagar vi inte tävlar kan vi rida ut i skogen.


....och då kan man möta duktiga svenska junior- och yr-ryttare på löptur!


Läst 91189 ggr Kommentarer Kommentera

Hej! Här kommer lite korta uppdateringar från vår stallchef Jenny Talinsson, hon har full koll på stallet och kan ge er en inblick i vad vi gör. /Lisen
  


Vi mockar på morgonen med dessa superkärror som vi sedan tömmer med traktorn. De rymmer 4-5 halmboxar. Några få hästar står på spån och där eftermiddagsmockar vi också.


Hoppdag! Då hjälps vi åt att bygga enligt banskiss från chefen.


Torkrummet, här torkar vi all tvätt!


A good day i tvättstugan.
  
Här har vi hunnit tvätta undan, tvätt och tork ligger bredvid groomen så det är lätt att ladda maskinen så fort tvätten innan är klar. Vi tvättar varje dag eftersom vi har så många hästar. Det är skönt att sortera smutstvätten, framför allt är det bra när något behöver prioriteras, slippa böka runt och leta.
   


A bad day (or week).
  
Sortering blev plötsligt inte prio ett. Så här kan det nämligen se ut då både Steffi och Peder kommer hem från en längre tävlingstur. Tur att vår maskin är en kämpe!
  


Putskroken får också det tungt efter tävling.


Varje dag rengör vi tränsen och annat läder som använts under dagen. Tvål och vatten, ibland ger vi lädret lite extra kärlek och då använder vi oftast läderolja.


Så här kan en dag se ut för Peders hästar.
  
Här ser du vad de ska ha på sig vid ridning, om det är något speciellt som ska göras vid till exempel skötsel (vilket det inte är med Peders hästar – excellent!) till exempel strålröta, mugg. Kvällsfodrar gör vi i snitt en gång i veckan.
Vi signar sedan vårt namn i rutan efter att vi skött om hästarna så att alla vet att det är gjort.
  


Plan för dagen är A och O för en effektiv och stressfri dag.
  
Här står Steffi och gör en plan för sina hästar. Ryttarna gör plan för ridningen och tillsammans bestämmer vi vad de mer ska göra under dagen.
  


Här ser ni vad alla färger betyder.



Tårta äter vi när någon ramlat av, vunnit, fyller år, slutar... Och när vi behöver lite extra socker. 
Nästan varje dag med andra ord.
  


Harvar ridhus och bana gör vi så gott som varje dag.

Någon gång i veckan tar vi bort den lilla vallen som bildas mot sargen med denna sjukt braiga grej, man kan välja om man vill gå baklänges eller framlänges beroende på om man vill träna baksida lår eller mage. Who needs a gym?
  


Fodring!
  
Vi har fodringarna uppdelade på personalen och det tycker vi funkar bäst. Kan man inte fodra ser man bara till att fråga om någon annan kan göra det. Hos oss fodrar vi enligt följande schema:
  
6.30   Hösilage
7.15    Kraftfoder
11.00  Kraftfoder
16.00  Hösilage
16.30  Kraftfoder + tillskott
20.30  Hösilage + Kraftfoder
  


Hallå, du har sopat lite slarvigt där!
  
Japp, här sopar vi noggrant i alla hörn och vrår, morgon, lunch och em.
  
/Jenny
  


Läst 100639 ggr Kommentarer Kommentera

Hej alla!
  
Nu är det länge sedan jag red och tävlade själv. Söndag satt jag och kollade på Gina Tricot Grand Prix och jag måste säga att jag blev lite sugen. Har ju också vunnit Grand Prix där två gånger, så jag gillar arenan lite extra. Jobbar bara så mycket med annat nu att jag inte ens hinner rida lite. Men jag ska försöka göra det då och då.
   
Men i alla fall, det var så kul att se Helena Persson vinna på 16-årige Bonzai. Hela ekipaget är så samspelt och Bonzai hoppar bättre och bättre för varje år känns det som. Jag som känner Helena vet hur mycket jobb och eftertanke hon lägger på sina hästar. Hon är verkligen ett föredöme som på det sättet tar fram häst efter häst till högsta nivå.
   
Just jobb och eftertanke i all träning och i sitt upplägg är det som gör skillnaden på en vanlig ryttare och en framgångsrik ryttare som lyckas ta fram häst efter häst. Heja!
  
Stephanie var också på plats med fem stycken åttaåringar. Två fick hon ta över någon dag innan då Peder fått ont i ryggen och måste vila från ridning. Det är en fröjd att se Steffi rida alla hästar så fint och ta hästarna "ett steg till", två av dem fick debutera 1,45!
   
Tack Anna, Helen och alla andra på Gina Tricot Grand Prix som gör så fina tävlingar som vi andra får njuta av!  
  
/Lisen
  

Steffi och fina Carlo.
  

  

Bonzai. Så speciell och fin. Se på ögonen. FOTO: Lisa Hoff
  


Läst 103910 ggr Kommentarer Kommentera

Hej, jag har ju helt glömt bort att visa er vår nya hemsida grevlunda.com som äntligen är klar!



Det tog bara ett år att färdigställa den. Det fattas lite bilder ännu, men det kommer till våren. Är så nöjd med att vi inte har "nyheter" för det är ofta det som inte blir uppdaterat och då är det liksom ingen mening med det.



Presenterar däremot gärna vår nya Yagudin, han gick precis felfri i mål med Stephanie i Helsingborg.
Yagudin är 7 år e Berlin - Irco Mena och uppfödd av Marita Nordgren, väldigt erkänt duktig uppfödare som gick bort förra året alldeles för tidigt.



Jag är nämligen och åker skidor i Åre med barn 1 & 2 på deras sportlov och följer tävlingarna på Equipe framför brasan. Peder är hemma med barn 3 för att inte bryta benen i backen. :)



Hej!

/Lisen


Läst 80588 ggr Kommentarer Kommentera


Foto: Tomas Holcbecher

Hej!

Här kommer ännu ett längre inlägg, men det blir ju det om man ska skriva om träning. Och jag har lovat att skriva om hur vi tränar hästarna. Denna gång tänkte jag fokusera på All In

Vi har en ny lösgaloppsrutin på Grevlunda som All in startat. På Friends tävlingarna i vintras fick han en lätt korsförlamning och eftersom det inte var första gången han fick det, var vi tvungna att en gång för alla gå helt till botten med problemet. Vi kontaktade flera specialister och veterinärer och lästa allt vi kunde komma över om korsförlamning. 

Till sist fick Peder kontakt med Hans Adielsson som har mer kunskap och erfarenhet än någon annan och Peder fick ta del av den på ett mycket generöst sätt. Det är viktigt att Allan rör sig regelbundet och med jämna mellan rum får tömma musklerna på glykogen genom att galoppera, hoppa eller annat explosivt arbete. 

Som jag skrev i förra inlägget så ger honom ett kraftfoder från Saracen som heter Re-Leve som är lågt i stärkelse och energin kommer istället från bland annat annat olja. (Mer om fodret i de tidigare inlägget, men nämner det här då det hör ihop) 

Ofta kan stress utlösa korsförlamning, så vi försöker aktivt jobba med att hålla honom mentalt i balans genom att ha honom ute mycket. Vi har märkt att han går bäst på tävling om han gör ett hoppass eller galoppjobb precis innan han reser till tävling. Därför har vi börjat med att Allan och flera av Peders andra hästar börjat lösgaloppera direkt på morgonen. Det handlar mer om att de verkligen får släppa ut energi. En del vill bara galoppera lite och en del vill galoppera mer.  

Vi är alltid två personer när vi lösgalopperar, för som precis som med allt annat med hästar så kan det göras bra eller dåligt. Först får hästarna röra sig lite fritt för att värma upp. Det är vanligtvis Peders pappa Ingvar som gör det med Emma eller Malin. 

Sedan har vi lärt hästarna att gå på fyrkantspåret och inte stanna eller vända utan hålla sin gångart på spåret och på då sätt sliter det inte på hästarnas ben och de kan utveckla sin balans och sina gångarter. 

Om man bara är en person så springer hästarna runt och vänder och stannar och hittar varken balans eller rytm i galoppen och det sliter på benen. 


All In i ridhuset.

Vissa dagar galopperar Allan mer och andra tar han det lite lätt, det är upp till honom själv. Det är ett bra sätt att byggs upp konditionen på vintern och även skönt för hästarna att få rörs sig i frihet. Bocka, rulla sig och allt annat hästar vill göra. 

Vi har även märkt att det utvecklat galoppen och balansen mycket bra på hästarna. Det är även ett mycket bra sätt att se hur hästen mår. Kommer den in och rullar sig och sedan rör sig lätt och smidigt och vill galopperande så vet man att den är i bra form. Är den stel och inte vill galoppera av egen vilja. Kanske den behöver vila, annat foder, kollas av veterinären mm. 

För att hästarna ska prestera på topp måste de må bra. 

Allan går även i skrittmaskinen och antingen rids, longeras, tomkörs eller går back-jobb. De sista tre stora tävlingar han gjort har han bara gått en uppvärmningsklass, en dag utan tävling och sedan Grand Prix. Så småningom behöver han några tävlingar där han gör fler starter. När man kommer till mästerskap tex är det flera dagars hoppning och någon med två rundor på samma och då måste hästen vara i form för det. 

Han måste tävla sig till kondition och styrka samtidigt som han ska vara sund och känna sig bra i kroppen.  En fin balans som kräver erfarenhet och fingertoppskänsla. 

/Lisen


Läst 84697 ggr Kommentarer Kommentera

Hej,
  
Har lovat att skriva lite om vad våra hästar äter, så detta blir ett lite längre inlägg! I all fodring utgår vi från grovfodrets analys. Därefter kompletterar vi med kraftfodret för att få en bra balans. Vi utgår från hästens storlek och vikt (vi har en hästvåg…), hur gammal den är, vad den gör för arbete och hur den är som individ. Vi har hjälp från vår foderleverantör och deras rådgivare att räkna på foderstaterna tillsammans med oss. 
  
Ni ställde lite frågor i förra bloggen och jag har svarat på dem där så gott det går. Läs gärna frågorna och svaren för där finns mer svar! En fråga handlade om hur vi fodrar All In som har haft problem med korsförlamning. Det finns säkert flera olika sätt att göra det på – men vi har satt oss in i detta tillsammans med vår veterinär, foderrådgivare, professorer och har läst en hel del.
  
När man har en häst som har korsförlamningsproblem är det viktigt att den har tillgång till en bra mängd grovfoder så att magen ”har att göra”. Vi ger ett kraftfoder som är spannmålsfritt med så låg stärkelse och så lite socker som möjligt. Viktigt är att den får selen och vitamin E. Under stressperioder som till exempel resa brukar vi ge RITE-TRAC som skyddar magen och sedan ser vi till att han får elektrolyter efter hårt arbete. 
  
H&M ALL IN får totalt per dag 10 kg hösilage av väldigt bra kvalitet från Kastlösa Agro, och har alltid med sig samma hösilage på resor. Utöver det får han Dengis Alfa A (lucern) 1-1,5 kg som är melassfri för att få mer fibrer i maten. Som kraftfoder får han 2 kg RE-LEVE från Saracen + 0,5 kg av balansern Stamm 30 som är ett protein- och vitaminkoncentrat. Han får även 150 gram riskli - Equi Jewels som är fiber- och fettrikt.
Han får 2 dl Energy oil från TRIKEM och RITE-TRAC för att skydda magen. Speedi beet uppblött får han bara lite varje dag för att när han reser får han mer för att få i sig bra med vätska. Och ger vi lite varje dag är han van med det. Utöver detta äter han MSM, lite salt och Litovet för rörligheten, det innehåller också bra med Vitamin C.
  
Här lite exempel på andra hästar hos oss och vad de äter:
  
H&M SIBON äter inte alls så mycket kraftfoder (1,5 kg) trots att han högpresterar i arbete, han behöver inte det. Får han för mycket blir han bara för pigg. Jag vet att det är samma med Valegro (dressyrstjärnan) för vi har samma foderleverantör ;-). Sibon äter 10 kg hösilage, 1-1,5 kg Dengis Alfa A, 1 kg RE-LEVE, 0,5 kg stamm 30, 2 dl Trikem Energy Oil, 0,25 kg Equi Jewels, Speedi beet, salt, MSM och Litovet.
  
H&M Zaloubet är en stor häst som gör av med mycket energi och som får absolut mest kraftfoder av alla våra hästar, han äter 4 kg kraftfoder som vi tycker är en maxgräns av vad man ska ge. Totalt äter Zaloubet 14 kg hösilage, 1-1,5 kg Dengie Alfa A, 4 kg RE-LEVE, 0,5 kg Stamm 30, 0,25 kg Equi Jewels, 2 dl Trikem Energy oil + Rite-Trac, Speedi beet, salt, MSM och Litovet.
  
H&M Flips Little Sparrow äter 11 kg hösilage, 2 kg Dengis Alfa A, 2 kg RE-LEVE, 0,5 kg stamm 30, 1 kg Enduro (Saracen), 2 dl Trikem Energy Oil, 0,25 kg Equi Jewels.
  
Diablo 8 år (ny i teamet) äter 7 kg hösilage, 0,5 kg Dengis Alfa A, 2 kg högfettshavre (fetare), 0,5 kg Stamm 30, speedi beet, salt, Litovet.
  
Joli Coeur 7 år äter 9 kg hösilage, 1 kg Dengis Alfa A, 2,5 kg högfettshavre, 0,5 kg stamm 30, Speedi beet, salt, Litovet.
  
Grandios (5-åring) äter 7 kg hösilage och 2 kg högfettshavre, salt, mineraler.
  
I nästa inlägg berättar jag om hur vi tränar hästarna från GP-häst till unghäst! 
  
//Lisen
  

Det viktigaste i foderstaten är grovfodret. Våra hästar har samma hösilage på resa och hemma.
  

All In äter alltid i krubba på marken. Han äter långsammare då och saliverar mer.
  

På resan står en del hästar lösa. Som All in här. Då kan han ta ner huvudet långt ner och röra sig friare. På resor gäller det att hästarna får i sig bra med vätska.


Läst 115745 ggr Kommentarer Kommentera

Hej.
   
Vi håller på att lägga om fodret på våra hästar. Grunden är som ni alla vet ett riktigt bra grovfoder. Förut tog vi eget, men kvaliteten blev för ojämn och vi hade inte själva mängden så då började vi köpa in. Nu köper vi från Katslösa Agro som är riktigt duktiga på hösilage.
  
Det som är riktigt bra är att vi även har småbal från samma fält, så när hästarna åker på tävling behöver de inte byta foder. Så här års ger vi alltid lite extra Litovet och speciellt till hästar som är ute och reser. C-vitaminen i Litovet är hög och de äter upp det bra. Många tror att det bara är för rörlighet, men det har många bra egenskaper.
  
Jag tänkte i nästa blogg ge er exempel på foderstater. Peders All In, Sibon och en yngre häst – till exempel. Är det något mer till dess ni vill veta om hur vi fodrar med mera, så skriv frågan i kommentarsfältet.
  
Hälsningar,
Lisen
  

Steffi fodrar.
  

I går regnade det och var geggigt. Köpte blommor till köket. Bästa glädjespridarna.


Läst 86486 ggr Kommentarer Kommentera




Lisen Bratt Fredricson är en av våra absolut bästa hoppryttare, och dessutom en fantastisk entreprenör och hästföretagare. Tillsammans med maken Peder driver hon Grevlundagården, och Lisen är också drivande inom Swedish Select Horse Sales och Ryttargalan AB.


På Lisens blogg får du följa vardagens späckade schema med daglig träning och ett intensivt tävlingsprogram. Både med landslaget och i internationella sammanhang. 

Följ även LitoVet på:
Facebook.com/LitoVetGOPOnypon
Hippovitae.se

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.