Marie Ryman
FEB
29
2012

 

Att försöka hoppa fastän man egentligen är sjuk visade sig vara en dum idé, det blev lite väl tydligt kanske, för här sitter jag med ett lår i många spännande färger! Hinder är hårda att landa i... Vissa saker lär man sig den hårda vägen, hem och sova verkade som en bättre idé. Carin kom in och servade mig med mat och allt, gulle.

 

Idag känns det som att både kropp och hjärna har återvänt, och dagens schema är väldigt lugnt så det här ska jag nog fixa. Den lilla hästen besiktigas först på måndag förresten, för att dra ut på spänningen lite extra...

 

Så, nu ska jag kila iväg skolan, ikväll kommer jag troligtvis panik-skriva det sista på seminarieuppsatsen innan den skickas iväg för opponering, men jag lovar att visa lite livstecken så fort den är färdig! :)

 

 

 

 

 


Läst 29761 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
27
2012

 

Är tillbaka på Strömsholm, men fick liksom inte nog av att åka bil i helgen så bytte bort Flip Flop mot en tidig morgonstalltjänst för att kunna åka till Norrköping med Gabbi och titta på häst! Den var väldigt trevlig så nu ska det besiktigas, håll tummarna så får jag berätta mer om det går vägen! 

 

Tillbaka på skolan var det äntligen dags att rida igen, hoppasset var en simulerad framhoppning igen och det kändes ganska så bra! Vi diskuterade kring olika framhoppningssystem och strategier och utvärderade våra egna. Imorgon är det nämligen dags för träningstävling/banhoppning igen, precis vad vi har vart sugna på att göra så här efter att ha sett massa hoppning i helgen :) Mataking gick dressyr för Marianne och får klart godkänt, denna vecka ägnas åt enkla byten.

 

Så, nu ska jag sova ifatt från helgen, deadline för seminarieuppsatsen är på torsdag men en kväll får jag ta det lugnt tänkte jag... :)

 


 


Läst 29668 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
26
2012

 

Medan halva hästsverige shoppade schabrak på mässan så gick jag till apoteket och shoppar nässpray, halstabletter och alvedon. Bra timing där Marie! Fast förkylningen kom nog av ungefär samma anledning som att jag var sjuk på julafton tre år i rad, det här med att leva intensivt och sedan ta det lugnt kan visst ha den effekten..

 

Fast det har inte gjort så mycket. Sista dagen var inte dum den heller, trots att det inte riktigt ville sig för våra svenska ryttare. Och Världscup i all ära men Philipp Weishaupts hoppning på fjordningen gjorde min dag! Massa vimmelbilder från monter, mässa och paddock finns i kameran men den ligger strategiskt nerpackad längst in i bagaget, datorn kom jag åt i alla fall...

 

Just nu sitter vi i bilen på väg hem mot Strömholm. Tack Strömsholm och SLU och alla inblandade för helgen, vi har haft det kanon. Guldstjärna till ridsportförbundet som servat oss med platsbiljetter!

 

På väg tillbaka till hotellet såg jag denna löpsedel, visst har det hänt grejer senaste månaderna! Hoppas utvecklingen fortsätter åt det hållet och vi får den uppmärksamhet vi förtjänar.







Läst 31915 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
26
2012

 

Ännu en superdag i Scandinavium! Paddock gick fint med mycket folk, vår häst var lite spänd men jag klandrar honom inte, de säljer ju lämpligt nog heliumbalonger i form av typ spindelmannen och enhörningar alldeles brevid så det ger lite extra spänning när de guppar omkring. Men han skötte sig verkligen jättebra. 

 

Programmet i paddocken har varit väldigt varierande under helgen, vi från riksanläggningarna har ungefär en halvtimme om dagen. Förutom oss så har fjordingar, friesrar, western och clicker-träningar avlöst varandra. Idag trodde vi också att vi skulle få se ett nummer "säker hästhantering" men såg inte röken av vare sig handskar eller hjälm. Ett mycket märkligt sätt att presentera ämnet på när så många tittar. Att kunna läsa hästen och kommunicera med den är absolut grundläggande för säker hästhantering, ingen tvekan om saken. Men OM, eller snarare NÄR det går åt skogen, då behövs säkerhetsutrustningen. Alla situationer går inte att förutsäga, tyvärr, hur bra hästmänniska man än är.

 

Jag och Sofhie har haft en bra dag som supportrar idag. Marcus Ehning i topp i 155, underbart. Efter avslutade pass i montern så övertygade Sofhie mig om att vi skulle fira lördagkvällen med att titta på kür, så svårövertalad var jag faktiskt inte. Väl spenderad tid!

 

 

Danmarks Lone Joergensen får hedersomnämnande från oss som den som var mest wild and crazy med hjälm, oknoppad pannlugg och ett klippt hjärta på hästens rumpa! Spexigare än så blir det knappast i dressyr. Dessutom gjorde hon en bra ritt och tog hem tredjepriset. Rörda var vi såklart efter Kittels ritt med fina Toy Story, och att sjunga nationalsången kändes som en bra avslutning på dagen i Scandinavium. 

 

 


Läst 31193 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
24
2012

 

Dag nummer två avverkad, vilken omställning det är från att jobba i ett högt tempo dagarna i ända till rena lyxlivet här! Det går då ingen nöd på oss inte :) Började dagen med att göra mitt pass i montern på förmiddagen, sedan kollade vi på dressyren och Patrik Kittels underbara ritt, lunch och mässa och sedan var det paddock-dags igen.

 



Dagens häst till paddock-programmet hette Nintendo, att pappa är Cardento kan nog de flesta säga utan att titta på namnskylten. Mycket snäll herre som till vardags jobbar på Uddetorps naturbruksgymnasium.

 

 

Wången taktiksnackar med sin montéhäst backstage

 

Flyinge började i vanlig ordning med att rida in hästen åt oss...

 


... och tio minuter senare har han förvandlats till en läromästare åt mig. Flyingemetoden är effektiv!

 


Strömsholm och Flyinge i montern

 

 



Dags för riktig sitsträning sen då, 30 sekunder lyckades jag klamra mig fast innan han skickade av mig. Emelie klarade 32 sekunder, det är uppenbarligen något fel på tjuren....

 


Stilpoäng på avramlingen för Emelie!

 




Har hunnit se massor med bra hoppning och jaa, Marcus Ehning är här, Plot Blue är här... Nöjd student helt enkelt!


Läst 31984 ggr Kommentarer Kommentera

 

Den spännande diskussionen om hästsport och djurrätt fortsätter, och mer och mer intressant blir den. För er som inte har hängt med första inlägget finns här, där jag frågade både er och mig själv  hur vi bemöter kritik mot hästsport från folk i vår omgivning som kanske inte ser positivt på det vi gör - exempelvis djurrättsorganisationer. Min grundtanke med att lyfta frågan är att vi nu när ridsporten får allt mer uppmärksamhet måste kunna bemöta den typen av frågor.

 

Per Michanek skrev ett inlägg som ni hittar här, befriande nog fanns där argument för hästsport, och NU kommer vi till saken - ett svar från Djurens Rätt, och ytterligare ett från Per.

 

Diskussionen är öppen, varsågoda om ni vill föra fram ERA åsikter - hobbyryttare som proffs, alla berörs vi!  Jag vet ju att jag har läsare på alla nivåer, shoot!

 


Djurens Rätts Hästgrupp 2012-02-20 23:01
Hej Marie!

Först och främst är det toppen att du vill och vågar lyfta dessa viktiga frågor till ytan. Sen blir vi lite förvånade när Per Michanek, som själv är forskare så okritiskt försvarar ridning och tävling, och till och med säger sig vara säker på att hästar tycker om att tävla. Det finns helt enkelt inga vetenskapliga bevis för detta, och vi måste någon gång ställa oss frågan HUR vi vet att en häst gillar att tävla? Att de "taggar till" är inte det samma som att de är roade. Men Per Michanek är engagerad i galoppsporten, så det är klart att man då VILL tro att hästar njuter av att tävla. Hur ska man annars kunna motivera sin verksamhet?

Hästen har säkerligen ingen uppfattning om vad det innebär att vinna. Att påstå att en hopphäst gör sitt bästa för att vinna är rent antropocentriskt. Varför skulle det ligga i en hästs intresse att hamna högst upp i resultatlistan? Varför skulle en häst känna tillfredställelse över att vara först över mållinjen? 

Därmed inte sagt att det inte KAN finnas individer som kan tycka att det är roligt att tävla, men tills dess att forskningen kan bevisa att hästar får positiva känslor av träning och tävling så måste man vara mycket försiktig med att dra sådana slutsatser. Tvärtom visar forskningen att både travlopp och dressyrkonster ger stressvar i form av adrenalin, noradrenalin och kortisol i blodet. Knappast några "feel good"-hormoner alltså. 

Vi tror också att hästar har ett intresse av att umgås med människor, och ridning kan vara ett sätt att aktivtera sin häst och umgås med den. Däremot är det knappast det enda sättet. Numera finns det gott om alternativ för den som vill umgås med dessa fantastiska varelser utan att rida på dem (ex. frihetsdressyr, trickträning, tteam, träning i töm etc. etc.). Vi tycker inte att en häst ska gå ostimulerad i en hage, verkligen inte, men vi vill problematisera ridningen som det enda sättet att umgås med hästar på. Vi tycker heller inte att man ska sluta rida, men för hästens skull måste vi tänka mer "outside the box". Ligger det i hästens intresse att vi rider på den? Ja, kanske om vi är varsamma och gör sådana aktiviteter som hästen tycker är trivsamma. Betyder det att ridning är rättfärdigad under alla former? Nej, givetvis inte. Vi menar att ganska lite ridning sker på hästens villkor, och ridsporten såväl som kapplöpningssporten är präglad av tvång och våld i form av skarpa bett och sporrar. Det går dessutom alldeles utmärkt att tvinga en häst att prestera på toppnivå. Sätter man på hästen utrustning som gör ont om den inte springer i rätt riktning, tillräckligt fort, eller håller rätt fokus så kommer hästen mycket snabbt att lära sig att det lönar sig mer att hoppa/foga sig/löpa än att bråka. Precus som Michanek skriver så är hästar intelligenta och läraktiga, och de kommer snabbt att välja det minst dåliga - det ligger inte i hästens natur att göra uppror. Det är dock INTE samma sak som att den gör det för att det är kul.

Jag har hållit på med hästar i 25 år, jag rider själv, och har tävlat lite. Nu väntar jag snart ett föl, och nu försöker jag tänka helt nytt. Strunta i alla traditionella uppfattningar om hur ridning ska gå till. Nu ska jag för första gången i mitt liv försöka umgås med min nya lilla kompis på hästars vis! Helt och hållet baserat på en relation som bygger på förtroende och motivation, inga tvångsredskap som bett och sporrar. Jag kommer säkert att rida in den, men ridningen kommer att vara sekundär i min relation till den här nya lilla individen. Det känns lite läskigt på ett sätt, det är så oerhört tryggt att ha en "skola" att hålla sig till som ger alla svar. Men samtidigt känns det enormt befriande! 

Lollo, etolog och medlem i Djurens Rätts Hästgrupp

 


2012-02-23 10:24
Hej Lollo!

Det verkar som om du och jag har en del gemensamt när det gäller synen på hästar och interaktionen mellan hästar och människor.

Men jag vill först göra klart att även om jag är forskare, så hindrar inte det att jag framför mina egna, personliga reflektioner på ett diskussionsforum. Min erfarenhet är att sådana ofta kan leda till forskningsprojekt som visar om ens funderingar varit rimliga.

Jag tror inte att det är så stor skillnad på djur och människor. När det gäller att tävla, så finns det människor som gillar att tävla och andra som inte alls tycker om det. Kanske är det samma sak med hästar. Min erfarenhet från galoppen är att de framgångsrika hästarna trivs bättre med tävlingssituationen, vilket knappast är förvånande. För dem innebär tävlingen inte alls lika stor stress som för de mindre kapabla. Det är därför viktigt att inte sikta för högt, utan låta varje individ tävla på lämplig nivå och inse att vissa individer inte alls passar för tävling. Din tro att höjda nivåer av vissa hormoner alltid innebär negativa upplevelser är nog inte helt välgrundad. Det är betydligt mer komplicerat än så.

Att hästar skulle kunna begripa sig på resultatlistor tror inte jag heller, men jag tror att de förstår när de blir uppskattade för sin prestation. Precis som du och jag. 

Beträffande tvång och bestraffning så håller jag med dig om att det finns alldeles för mycket av den varan inom hästsporten, men jag tror att det är på väg att ändra sig, framför allt för att det inte är någon bra metod. Vill man få varje individ att nå sitt maximum är det mycket effektivare att jobba med att motivera och belöna. Det är också mycket roligare. Visst går det att tvinga hästar att prestera, men de når aldrig sitt individuella maximum utan egen motivation. Det är min personliga uppfattning, grundad mer på lång erfarenhet och många misstag än på vetenskap.

Per Michanek

 

 



Läst 32651 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
24
2012

 

Nu är vi här och framme och har haft en toppen första dag! Förutom att stå i riksanläggningarnas monter, plöja sig igen mässan, titta på hoppning och äta god mat så har vi kört vår första runda i paddocken! Eftersom vi på Strömsholm är inriktade på ryttarutbildning, och i programmet ska visa upp något som är typiskt för vår utbildning, så hade vi en kort demonstration av hur man kan arbeta med sitsträning, i det här fallet lätt sits. 

 

Jag sparar det vi pratar om under våra minuter i rampljuset till lite senare, Sofhie ligger på mage i sängen på vårt hotellrum och filar vidare på manuset alldeles nu :)






Emelie, jag, och halva Sofhie innan vi ska in i ringen :)

 

 



Emelie longerar, jag rider, och...


...Sofhie pratar! 

 



Skyview






Här finns också elever från Flyinge och Wången som visar inridning respektive monté och islandshäst. Vi får inte glömma att det finns både islands- och travinriktning på hippologprogrammet också, jättekul att äntligen få träffa folk från Wången!

 

 


Över 50 km/h är inget problem för en montéhäst, som alltså går travlopp med ryttare på ryggen, men i en paddock på så där 10*15 meter blir det inga direkta hastigheter kanske.

 

 



Personal från alla riksanläggningar och hippologenheten finns här också, så vi har haft en väldigt trevlig dag vill jag lova :) Kom gärna och hälsa på oss!

 

 




Flyinge och Wången säger hej till alla bloggläsare :)

 

Shoppingen har jag nog redan klarat av så här dag 1, ett par nya ridstövlar fick följa med hem och ett larvigt överdrag till min jockeyhjälm blev det också. Blått och vitt med en tofs på, Sofhie sa att om jag nu ska använda en rallyhjälm så får man köra all in och ha roliga färger också. Det gamla blåste ju av i Flyinge så nåt nytt måste jag ju ha... Strömsholm kan vara lugna, jag använder inte den hjälmen i skolan, lovar ;)

 

Däremot tänker jag rida på den där tjuren i morgon, måste klå de andra husbloggarnas tider. Behöver lite upprättelse efter förra veckans två  wall of shame-streck... Hörde hemifrån att det blivit ett par nya idag också, avramlingsfesten kommer bli succé i slutet av terminen om vi fortsätter så här!

 

Over and out!

 


Läst 29579 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
22
2012

 

Man kan ju tycka att ridning är en riskfylld sport, men den här veckan har vi ägnat oss åt en extremsport utan dess like - cykla till Strömsholm!

 

Vi har någon sorts inofficiell tävling i vem som härdar ut längst, Carin gav sig idag och gick till skolan, jag klarade mig fram till 100 meter från stallet innan jag fick ge upp... Sedan regnade det också underkylt regn i morse, och jag kan ju inte bryta benet dagen innan Scandinavium. Angelica vann och tog sig hela vägen fram trots total blankis, med tanke på att hon ramlade och spräckte mjälten under förra årets vätternrunda kan man ju tycka att hon inte borde vara så sugen på fler vurpor, men ridsporten är full av galningar som ni vet... :)


 

Quest fick sig en lugnare tur idag, en lång skrittrunda och sedan lite jogging i ridhus. Stadig på foten. Med Mataking var det färdighetsträning för Marianne som gällde, öppnor och slutor. Nu börjar det hända grejer, äntligen börjar jag kunna rida framåt och behålla honom mellan hjälperna!

 

På utvecklingssamtalet pratade vi om min ridning i allmänhet och också lite om tävlingar med honom i vår, min plan för hoppningen är ju ganska ambitiös men jag ska titta på dressyrtävlingar också. Då får jag också uppleva den där anmälningshetsen där man har knappt en minut på sig innan klassen är full. Plötsligt blev bredbandshastigheten en del av tävlingsmomentet, intressant :) En Msv C ska vi nog kunna klara av, time will show.

 

Sitter alldeles nu hemma hos Emelie i Nossebro, 10 mil från Göteborg. Finns ingen häst på gården men däremot en del kor, hon har lovat att jag får träffa dem i morgon innan vi åker vidare. Jag har i alla fall hunnit bli kompis med hennes katt, han ser ut ganska exakt så här:

 




I morgon börjar äventyret!


Läst 28815 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
21
2012

 

Nu är väskan packad! Vi åker mot Göteborg i morgon eftermiddag, övernattar hemma hos Emelie i världsmetropolen Nossebro och sedan är det Scandinavium för hela slanten torsdag-söndag :) Dator och kamera är nedpackade såklart!

 

Quest var lite mör idag, inte helt oväntat, då får man anpassa passet lite. Mjuka upp musklerna, men inte så intensivt. Och Mataking var så fin så fin även om inte piloten presterade så bra kanske, it takes two to tango...

 

Hästbesiktningen där vi diskuterade foderstater gick fint, vi tog bara en av hästarna denna gången så det blev Quest som fick ställa upp. Vi ska precis byta grovfoder så därför behövs det en ny foderstat. Hans var ganska lätt att räkna ut, så här tänkte jag:

 

 

  • Han har hållt sig jämnt och bra i hull senaste månaderna så det var bara att fortsätta på samma energinivå, 115 MJ/dag närmare bestämt. Hans proteinbehov ligger på 115*6=690 gram smältbart råprotein.
  • Han lite kinkig med att äta upp sitt hö så 11 kg hösilage har vi kommit fram till är lagom, det finns ju liksom ingen vits med att ge mer än han äter upp.
  • Eftersom han inte äter mer hösilage än så, så får vi lägga till kraftfoder för att fylla upp resten av energibehovet, 2 kg krafft i hans fall. Det behövdes också lite mineraler för att täcka upp fosforbehovet, och så ger vi 0,2 kg betfor. 
  • Proteinbehovet täcks upp med god marginal med den foderstaten, lägger man ihop proteinvärdet för allt foder hästen ska få, och delar det på energiinnehållet, så ska kvoten för den vuxna hästen bli minst 6. Här blev den 7,79, god marginal alltså. Så länge proteinöverskottet kommer från grovfodret så kan hästen ta hand om det utan problem, den kissar ut överskottet helt enkelt :)

 

 

Hög tid att sova nu! Idag fyller förresten min pappa en jämn siffra, känner mig tvungen att hedra honom med en bild när han hälsade på i norra stallet.

 

Pappa var Mistrals favoritperson nummer ett. Han kunde vara lite svårflörtad ibland, min häst, men pappa klev han fram till och ville mysa från allra första dagen. Värst var när jag skulle fånga Mistral på betet i somras. Den dagen var han helt enkelt inte sugen på att komma in, och gick i cirklar runt i hagen i tio minuter med mig efter innan han traskade fram till pappa och... lade huvudet på hans axel... Han visste precis vem som var värd att smöra lite för, jag lovar :)

 



 


Läst 28872 ggr Kommentarer Kommentera

 

Stalltjänst, individuell coaching av seminarieuppsatsen med Karin Morgan, extra kårmöte, mentorstid, och sedan...

 

Ja sedan tyckte Daniel att det var alldeles för fint väder för att rida inomhus, så vi red bort till slottet och terrängbanan med hopphästarna! Underlaget fungerade faktiskt super trots att temperaturen varit både över och under nollan sista dagarna, och jag trivs ju som allra bäst bland stockar och stenar som ni vet...

 

Quest tyckte det var jätteskoj och vi galopperade fjantigt lyckliga omkring bland träd och snötäckta hinder. Provade lite olika växlar och varierade med lite dressyrarbete på vad som sommartid är framhoppningsbanan till strömsholmstävlingarna. Riktigt lösgörande att få galoppera på lite, kändes fin och jobbade på bra! Vi avslutade med att hoppa över små stockar, tur att jag har öron för annars hade nog leendet gått hela vägen runt huvudet :)

 

Oj vad jag saknar terräng och fälttävlan ibland, även om jag bestämt mig för att det får bli hoppning som gäller framöver. Vi ska i alla fall träna lite terräng i vår med hopphästarna, och kommer ju hoppa unghästarna på terränghinder en del senare. Uteridning är både bra för bjudningen, konditionen och själen vet ni :)

 

Upptäckte några muskler i låren jag inte använt på ett tag, var så lagom slut när det var dags för Mataking och dressyrpass för Marianne. Långsidesluta och öppna stod på schemat för dagen, och han var fin! Trots att det bara är måndag! 

 


Eftersom jag inte har någon bild från idag fick det bli en från när jag hoppade en över en heelt annan stock en gång i tiden! Nu ska jag klia köldutslag och ladda inför hästbesiktningen i morgon med att sova. Den här gången är det tema foder och vi ska diskutera foderstaten jag räknade ut igår.. natt ja... 

 



Läst 30349 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: 1 2 3 4 nästa » sista » 

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.