Saras vardag - Bill i manegen
JAN
06

Bill i manegen

Hej! Igår var Tilda och jag i manegen igen med Hedda och Marco. Den här gången hade vi tre bommar med 2,7 meter mellan och tre bommar med 3,5 meter mellan. Båda kom ganska kort ur sväng. Vi red fram och i galoppen såg jag till att Marco galopperade på ordentligt direkt. Frustade och inte alls spänd som han var häromdagen. Hade stöd på båda tyglar och kunde öka på och samla upp.

Vi började sedan med att galoppera över bommarna med lite längre avstånd några gånger. Gällde att galoppera fram ordentligt och inte börja plocka i svängen så att man skulle behöva rida på framåt på bommarna. Samma stora steg hela vägen genom svängen och bara flyta på över bommarna. Första gången fick båda hästarna länga lite extra över sista bommen, men sedan flöt de på jämt och det kändes normalt och inte långt.

Gick sedan över till bommarna med lite kortare avstånd. Då fick de tänka till lite eftersom de var "inställda" på långa steg, och fick nu korta sig lite. Mycket lättare för Marco, som har lätt för att korta in steget. Det har Hedda också egentligen, men Tilda fick travinslag någon gång då hon försöker samla upp henne, men glömmer benen. Tjatar på henne, aldrig glömma benen ;)

Sedan red vi en i taget runt som på en åtta. Först långa steg, över bommarna, korta upp, över bommarna, länga ut steget igen osv. Rolig övning! :) Marco kändes riktigt bra!

Idag fick Bill åka till manegen. Eftersom det var lektioner i Stora manegen och i Lilla manegen fick vi rida i DS-hallen. Där har han varit en gång tidigare på hoppträning. Hade hoppats att det en fredagskväll skulle vara lugnt med folk där, men när vi satt i bilen, på väg till manegen, ringde Maria och berättade att det var ÅTTA hästar där inne. Var nästan så jag vände, haha! Hade varit osugen på att rida med så många vilken häst jag än hade haft, men speciellt med Bill som inte varit ute så mycket. Vet ju inte riktigt hur han är med massor av andra hästar osv. Vill inte rida in i någon för att jag inte har kontroll liksom :P

Tänkte att det kanske bara får bli skritt då, men då blir det i alla fall lite miljöträning. När vi kom in hade några lämnat, så var två hästar med ryttare kvar samt två hästar som leddes, och de som leddes lämnade strax. Ledde Bill runt några varv till de andra som ledde hade gått. Då satt jag upp och Fredrik gick bredvid medan vi skrittade. Den hästen som sparkade mot Marco häromdagen var kvar i manegen samt en ponny som jag vet har ilskt humör så visste inte riktigt var vi skulle ta vägen. Försökte mest skritta på avstånd från dem. När ponnyn lämnade började vi trava och till en början var det lite bocksprång och bus, och efter lite rodeo smackade jag på honom in i galopp så han fick springa av sig :) Då hade Linda och Gunilla kommit in med sina hästar också, så det var bra, fick han träna på att hästar både lämnade och anlände.

Stod en liten kub framme, så hoppade över den två gånger åt varje håll. Första gången gjorde han vääärldens skutt över, haha, jag fick hålla i mig ordentlgt! Synd att Fredrik missade att filma den gången, hade varit kul att se hur det såg ut. De andra gångerna klev han bara över :)

Imorgon och på söndag blir det nog manegen igen. Gud vad glad jag är att jag köpte mitt manegekort förra helgen :) Är stenhårt och knaggligt i backen nu, så är sådär att rida ut just nu. De andra hästarna har fått isbroddar, men lille Bill har ju inte ens några skor. Får hoppas det blir lite mjukare i backen snart igen så vi kan ut och galoppera :)
Några små klipp med Bill idag. Titta i HD för bäst kvalle!


Läst 7599 ggrcomments powered by Disqus


Fler inlägg

JAN
19

Det ska vara kul!

Hej! Igår var jag först borta i manegen med lille Bill och red. Var ensamma i lilla manegen. Lyxigt! Har ju mest ridit runt och gjort lite tempoväxlingar, något varv på volten här och där osv. Väldigt basic, vilket jag tycker det ska vara för en treåring :) Igår gjorda vi många växlingar mellan skritt och trav. Var duktig och tycker att han var uppmärksam för hjälperna.

Efteråt började jag introducera Royneövningen så smått. Då ställer man hästen lite utåt och flyttar några steg in mot mitten, sedan rakt fram och trava på lite. För Marco är den här övningen guld och jag gör den typ varje gång jag rider då han slappnar av och får stretcha. Flyttade knappt någonting med Bill och böjde inte så mycket, utan visade mest vägen så han fick ett hum om min idé. Börjar försiktigt så tar vi och flyttar lite mer och mer varje pass :)

Galopperade sedan lite och avslutade med ett byte åt varje håll. Det börjar han bli riktigt duktig på, och han tycker det är kul med galoppombyten!Nöjda och glada efter ett lyckat pass :)


I förrgår var mamma och jag och red i manegen, samtidigt red en liten tjej på sin ponny. Det blev en otrevlig upplevelse. Hennes mormor höll lektion för henne, och jag blev helt chockad över hur elak och opedagogisk hon var. Tittade på mamma som också hade tappat hakan. Den här tjejen red jättefint på sin ponny, men verkade lite osäker då ponnyn ibland spände till och drog iväg. Det enda hon fick var kritik (negativ sådan) och skäll. Jag tyckte så synd om henne och när mormorn tappade fattningen helt och svor åt henne och jag såg hur flickan satt och grät när hon red runt, då fick jag nog. Frågade vad sjutton hon sysslade med.. Stackaren sitter och gråter för att hon får så mycket skäll. Så ska det inte vara! Det ska vara kul att rida och åka till stallet. Snacka om att döda ett intresse helt.. Självklart ska man inte bara säga att allt är bra, det får ju vara både ris och ros, men det är skillnad på konstruktiv kritik och att vara elak..

Sa till henne att sluta och även om tanta blev sur (och säkert lite förvånad, verkade inte vara van att bli tillsagd) så tog hon nog åt sig, för det blev faktiskt lite bättre den sista stunden vi red..

Det jag vill komma till är att om man ser något sådant här, eller någon som är elak mot sin häst, så måste man säga ifrån. Vissa kanske tycker att man inte ska lägga näsan i blöt, men nej, ser jag något som inte är okej då säger jag ifrån. Och vet ni vad? Tanten ringde upp mamma dagen därpå och bad om ursäkt för den otrevliga händelsen. Mamma svarade att det är sitt barnbarn hon ska be om ursäkt, ingen annan. Det sa hon att hon hade gjort, så det får vi hoppas.

Träffade tjejen igår efter att Tilda och jag hade varit och ridit i manegen med Hedda och Marco. Frågade om det hade gått bra att rida och hon svarade ja och såg glad ut :) Fick höra att det nämligen är likadant varje gång mormor håller lektion, men får hoppas att det blir bättre nu.

Nu till något roligare! Den 9-12 mars kommer Kungsbacka Ridklubb anordna Kopparbergs Grand Prix! Regional, nationell och elittävling i hoppning för stor häst med klasser från 120cm-150cm. Propositionen är utlagd på TDB, så in och läs och planera in dessa datum i tävlingskalendern! :)

Förutom Grand Prixen så kommer det även att vara en klass med "Våga Vinn" och en Duellhoppning. Givetvis räkafton på lördagskvällen! Tävlingen hålls på nya, fina fiberunderlaget och framhoppningen på samma underlag. Dessutom har vi på KRK en tredje manege, så man kan rida fram inne :)

Anmälan öppnar 28/1 kl 19:00. Har självklart lagt in en påminnelse i kalendern ;) Varmt välkomna, hoppas vi ses där!

Instagram & Snapchat - aamaziingsara


Läst 806 ggr Kommentarer Kommentera

JAN
17

Yster Marco!

Hej! Först och främst: Ett stort grattis till Peder som vann Jerringpriset igår! Tjohoo!

I söndags var mamma och jag ute på en promenad i det fina vintervädret med Ratzia och Hedda. På kvällen blev det hoppträning med en yster Marco för Lennart. Det var Marcos första hoppträning sedan i somras, så gissa om han var lite sprallig..

Var sjukt svårt att rida honom då han bockade och sparkade bakut som bara den. Det som kom med på film är bara en bråkdel av allt bockande under lektionen. Fick hålla i mig för glatta livet! Ja ja, Lennart sa att han lugnar nog ner sig snart när han fått komma igång med några träningar.

Han var i alla fall glad att få hoppa, det var ett som var säkert ;) Sedan blev det som sagt ingen riktig kvalitet i sprången och jag hade svårt att rida rytmiskt då det blev på och av mellan bakutsparkarna.. Får hoppas på lugnare häst till nästa gång!Instagram & Snapchat - aamaziingsara


Läst 3274 ggr Kommentarer Kommentera

JAN
14

Bills första Pay&Jump!

Hej! Började förmiddagen med att rida ut en lugn tur i skritt med Ratzia och Marco. Marco var lite yster och höll på med både det ena och det andra. Plötsligt på vägen tillbaka så fick han för sig att han skulle vika av från ridspåret in på en pytteliten stig. En stig vi aldrig någonsin gått på, så vad han skulle in där och göra vet jag inte. Ratzia skrittade vidare på ridspåret, så när Marco märkte att hon inte hängde med på hans omväg fick han så klart flippen och tvärvände och började skjuta hej vilt. Den hästen alltså..

Sedan var det dags för dagens (veckans, månadens!) mest spännande händelse: Bills första Pay & Jump! Hemmaklubben Kungsbacka hade sin första Pay & Jump idag och Bill och jag anmälde oss till lägsta höjden, 50cm. Han har ju varit snäll att hoppa, men första gången ute "på riktigt" kan ju gå precis hur som helst. Hade absolut ingen aning om hur han skulle vara bland andra hästar på framhoppning, förflytta sig till nästa manege, folk på läktaren osv. Men någon gång måste vara den första!

Började med att longera honom lite i paddocken på KRK, men han hade fullt upp med att titta på annat, så han travade mest omkring med svansen i vädret och huvudet utåtställt. Han hade liksom varken tid att galoppera eller bocka, så det kändes bra ;) Gick bort till manegerna och eftersom vi var första starten för dagen fick vi gå in på framhoppningen direkt. Var bara vi och två ekipage till, vilket kändes skönt, då blev det inte för mycket att ta in med hästar från båda håll i alla gångarter, hoppandes åt höger och vänster. Framhoppningen var verkligen det jag var mest nervös för, men Bill fick en bra första upplevelse där. Berättade för de två andra att det var hans första gång ute, så de var beredda fall i fall han skulle få för sig att svänga på mindre lämpligt ställe eller liknande. Han skötte sig utmärkt och vi travhoppade ett pyttelitet räcke där bommen precis var upphöjd, galopperade sedan över ett räcke på 50cm och en oxer.

Gick sedan in på banan några minuter innan det skulle börja, så han fick komma in och titta sig omkring, vänja sig vid folket på läktaren osv. Fick sedan startsignal och Bill skötte sig helt exemplariskt!! Skuttade runt banan med härlig framåtbjudning och jättepositiv!

Det var både grindar, plank och vattenmatta med! Höll på att dö när jag såg banan. Hade förväntat mig endast bommar när det var 50cm, men det ska börjas i tid, haha ;) Bill brydde sig som tur var inte, så det var skönt att någon av oss var lugn.

Är jätteglad att det blev en så bra upplevelse första gången ute på äventyr. Såå stolt över lille Bill!!
Efteråt åkte vi hem med Bill och gjorde i ordning Hedda. Tilda skulle hoppa en runda på 100cm. Hedda var jättetaggad på framhoppningen och tyckte det var superkul. Hade satt på henne hackamoret så att Tilda inte plockar bort för mycket galopp på henne ;) Blev mycket bättre, då får Hedda sköta det mesta själv, vilket hon trivs med. Det blev en fin och felfri runda på 100cm!

Ratzia och Marco ute på turInstagram & Snapchat - aamaziingsara


Läst 10727 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Saras vardag »Saras vardag

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Lisen Välj
Portugal-bloggen Välj
Jens Fredricson Välj
Stalldrömmar Välj
Therese Välj
Redaktionen Välj
Kajsa Boström Välj
Veterinärstudenten Välj
Hippologbloggen Välj
Saras vardag
Veterinärbloggen Välj
Hästskötarbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.Maila Sara

Till bloggen


Saras senaste
Arkiv

Populärt hos Charlies

Husbloggare

Det ska vara kul!

Saras vardag

Som ringar på vattnet, eller över vatten?!

Kajsa Boström

Gästblogg: "Gaphalsarna måste lugna ner sig"

Gästbloggen

Till Husbloggarna