Saras vardag
MAR
31
2015

Hej! Födelsedagsmiddagen igår på Restaurang Ester var kanongod. Ester Toast till förrätt, oxfilé till varmrätt och som efterrätt delade vi på en desserttapas. Mums!

De ringde från Helsingborg igår på eftermiddagen och meddelade att Marco stod upp igen och levde efter operationen. De hade sövt igen, skönt att det gick lika bra den här gången. De fick ta bort en del av hovväggen och nu har han gipsbandage. På onsdag kommer de avgöra om han får åka hem på torsdag eftermiddag eller inte. Beror på hur mycket smärta han verkar ha.. :( Hoven ska plastas nu ett tag framöver, men veterinären trodde att jag kunde börja sätta igång honom om cirka en månad. Får se när vi hämtar honom om det verkligen kan stämma, men gör det det så är det ju trevligt :)

 


Läst 17792 ggr Kommentarer Kommentera

Hej! Idag fyller jag 25 år! Landade i Göteborg strax innan midnatt igår och åkte raka vägen hem för att sova. Fick frukost på sängen av Fredrik och nu jobbar jag fram till klockan fem. Ska gå ut och äta födelsedagsmiddag efteråt.

Idag är det också dags för Marcos operation, så jag mår lite illa. De hade ringt mamma igår från Helsingborg. De sa att han har tryck på hovkapseln av vätska pga såret, så de vill öppna upp och skära bort en bit av hoven för att minska trycket. Veterinären visste inte om de behöver söva igen eller om det räcker med lokalbedövning. 

Söva igen?? Får panik! Har aldrig haft en häst tidigare som har behövt sövas och inte känt någon som har haft det heller (vad jag vet om) och nu har jag plötsligt en liten olycksfågel som sövdes i fredags och eventuellt ligger nedsövd nu också. Snart lär jag bli inlagd själv, vet inte hur mycket sådan här stress jag klarar. Skämt å sido, men mår aldrig så dåligt som när hästarna är skadade och sjuka. Har sådan jobbig oroskänsla i hela kroppen och vill lägga mig i sängen och bara vakna upp när allt är bra igen.  

I torsdags sa de att vi kunde hämta honom redan ikväll, men igår sa de att vi får hämta honom på onsdag först, då han ska ha sterila bandage till dess. Tänk, en hel vecka har han varit där då. Stackaren :( Tror säkert att jag har övergett honom.

Uppdaterar när veterinären har ringt. Håll nu en tumme att det är goda besked de kommer med. Hade varit en fin födelsedagspresent

 

Två bilder jag tog på Colosseum i lördags 


Läst 17142 ggr Kommentarer Kommentera
MAR
27
2015

Hej! I förmiddags fick jag sms från mamma. Ingen direkt update om Marco. Han verkar må bra där nere och står kvar till operationen på måndag. Veterinären sa att vi kunde hämta honom samma dag, så det känns skönt. Jag vet fortfarande inte direkt vad det är de ska göra eller hur de ska gå till väga, men hoppas inte de behöver ta bort för stor del av hoven..

Idag har vi varit på en drygt tre timmar lång guidad rundtur i Vatikanen. Väldigt intressant och med en mycket bra guide :) Efteråt käkade vi lunch och jag åt min första, äkta italienska pizza. Blev gelato till efterrätt på Giolitti, som en vän rekommenderat mig att gå till. Så gott! Tog mango, lakrits och nougat.

I närheten av Giolitti låg Fontana di Trevi, så vi traskade dit. Väl framme blev vi fett besvikna. Inget vatten i fontänen och byggställningar överallt. Renovering på gång. Var de tvungna att göra det just denna weekend när vi är här? Hehe, jaja, då har vi en anledning till att åka tillbaka hit i framtiden.

Nu ikväll har vi varit ute och ätit god middag. Nina och Henrik bjöd mig och Fredrik som en födelsedagspresent till mig. Jättesnällt, tackar och bockar! Kommer somna gott nu. Imorgon ska vi spana in Colosseum :)

Följ mig på Instagram, aamaziingsara, för alldeles för många bilder från min resa och vardag :)


Läst 14148 ggr Kommentarer Kommentera
MAR
26
2015

Hej! Befinner mig i Rom nu, landade strax innan ett tidigare idag. Var en riktigt nervös morgon. Visste ju inte vilken tid Marco skulle sövas, vad som skulle hända m.m. Mamma skickade sms strax efter att vi hade landat och skrev att han var vaken och allt hade gått bra.

Veterinären som ringde mamma tror att det är ett fragment i hoven, men de ska ringa imorgon när de har fått svar på bilderna från USA och vet ännu mer. I vilket fall som helst så kommer det bli operation på måndag och de vill öppna upp hoven så att hältan ska få över fortare. Han får stå kvar hela helgen så får vi hämta hem honom på måndag efter operationen. Stackars Marco :( Hoppas operationen går bra och att han läker fort!

Direkt när vi kom fram till hotellet här i Rom (bor på River Palace, precis vid Piazza del Popolo) checkade vi in, bytte om och gick sedan ut för att käka lite lunch. Strosade omkring lite på gatorna sedan, spanade in Spanska Trappan och köpte mumsig gelato. Nu ska vi göra oss i ordning för middag!


Läst 13107 ggr Kommentarer Kommentera

Hej. När jag kom hem från jobbet idag gick jag snabbt in och packade ner lite saker i resväskan inför Romresan. Gick sedan ut till stallet och mötte upp Titti. Skulle rida Barbiehästen innan Helsingborg. Hon skötte sig jättefint och galoppfattningarna gick riktigt bra. Inte ett enda bocksprång eller någon spark. Hade framme ett litet räcke också som vi hoppade några gånger. Sista gången låg det på 90cm och det skuttade hon över galant. Titti tyckte det var döhögt!

Efteråt var det dags att lasta in lille Marco i transporten och susa ner 21 mil till Helsingborg. Blåste som attan på vägen ner! Mamma körde och fick nog hålla rätt hårt i ratten..

Kom ner någon gång innan kl 21 och fick ställa in Marco i en box. Jag har aldrig varit på Helsingborgs Djursjukhus innan, men det var liksom uppdelat som små stallar i en stor byggnad, och där Marco fick stå stod ingen annan häst. Lite tråkigt att han inte fick sällskap, då det var andra hästar som var där över natten, men det gör nog inte honom något. Han är alltid bekväm med att stå kvar inne i stallet när de andra går ut eller gå in till stallet själv från hagen när de andra går kvar.

Imorgon ska han alltså sövas och CT röntgas. Jag spyr av nervosistet när jag tänker på det. Tänk om de söver honom och han sedan inte vaknar upp? Nej, jag får inte tänka på det. Mår bara illa.

Jag visste inte vad CT röntgen var innan, så googlade på "CT röntgen häst" och upp kom Hippsons husbloggare Izabellas blogg. För drygt ett år sedan skrev hon om ett studiebesök på just Helsingborgs Djursjukhus där hon var med när de CT röntgade en häst (läs inlägget HÄR). Mycket bra och intressant läsning. Eller ja, det hade det varit om det inte var min häst som nu ska vara med om detta. Nu är jag mest nervös, orolig, rädd.

Jag åker som sagt till Rom imorgon bitti, men mamma har lovat att höra av sig. De kommer att ringa så fort han vaknat upp (ni vet vad jag tänker när jag skriver så, han är trots allt otursförföljd :( ..) Dock blir det nog först på fredag som de kommer veta vad som ska göras åt vad nu problemet är, och då lär ingreppet ske på måndag, så förmodligen kommer vi inte hämta hem honom förrän då. Vi får se vad som händer, jag uppdaterar er så fort jag vet mer!

 

Lille Marco i boxen i Helsingborg :(


Läst 13513 ggr Kommentarer Kommentera
MAR
25
2015

Hej. Börjar med de goda nyheterna. Åkte upp till dressyr-Eva på kvällen för att rida lektion med Ratzia. Det var faktiskt första gången som jag tränade dressyr på henne för tränare. Har ju haft hoppträning på kvällen ena dagen som hon har lektioner och andra dagen har jag jobbat sent. Nu däremot när hopp-Ewa inte har träningar på kvällarna längre så kan jag åka till andra Eva och dressyra. Det behöver jag! Det märktes verkligen igår..

I traven gick det jättefint och hon travade på bra, i form. Fick testa på lite skänkelvikningar, lite öppna och rida serpentinbågar. I galoppen däremot. Shit, så jobbigt det var. Denna stora häst med stora galopp och mycket att hålla ordning på. Hon gick fint, men titt som tätt orkade jag inte driva mer och då blev det avbrott till trav. Veka benmuskler. Får börja göra fler squats!

Började även träna lite på byten. Hon är ju typ världsmästare på korsgalopp, men nu får det bli ändring på det. Började med att ha en liten kub att byta om volt över, och då gick det ju galant varje gång. När vi försökte utan kuben gjorde hon ett rent byte (jippie!!), men resten var fram först, men bakben kom i alla fall med lite senare när jag fick tillbaka henne. Hennes högra galopp är svagare, så där var det lite knivigare. Får försöka stärka henne ännu mer med mycket galoppfattningar och även träna lite byten så kommer det nog bli bra.

 





Ratzias första tävlingsstart för någon vecka sedan. 100cm, felfri och placerad :)


Sedan till de sämsta nyheterna...

 Idag var det besök hos veterinären igen med Marco för att kolla på hans sår och se varför han fortfarande har ont. När de bedövade bort hela hoven så försvann hältan. De röntgade och han hade ingen fraktur, men de kunde se på röntgen att det var som en svart "ficka" innanför såret. Veterinären tror att det är som en inkapslad böld som inte kommit ut, som kan vara infekterad. Hon vill inte att man börjar skära och ha sig förrän man vet säkert, så ikväll ska vi köra ner Marco till Helsingborgs Djursjukhus så att han imorgon ska röntgas igen, men med någon specialröntgen som var mer avancerad än en vanlig.

Det måste vila en förbannelse över denna häst alltså. Han skadar sig mest hela tiden :( Får prata med mina tränare och andra i min omgivning om jag ska göra något annorlunda med honom, eller har han bara så himla mycket otur? Jag menar, borde inte hans oturskonto vara överfullt nu och att vi kan börja fylla på turkontot istället..? :(

Tråkigt är också att imorgon åker jag till Rom torsdag till söndag för att fira min 25-årsdag. Har verkligen sett fram emot detta, men nu kommer jag gå och fundera på hur det går för Marco där nere, för det är först imorgon de ska röntga. Blä också!

Aja, skriver mer när jag vet vad som händer. Ska gå och lipa lite innan vi åker. Hej! 

 

I hagen efter första veterinärbesöket idag. 


Läst 13347 ggr Kommentarer Kommentera
MAR
24
2015

Hej! Hade en trevlig helg i Köpenhamn med bra utbildning och grym show! Kul när jobbet ordnar så man får åka iväg på sådana roliga saker :)


 




I lördags red Fredrik ut för första gången i skogen på Hedda. Det hade gått jättebra. Mamma red med på Marco. De red en liten slinga på cirka 45 minuter och skrittade mest men travade även lite.

 

När jag kom hem i söndags på eftermiddagen bestämde jag mig för att jobba både Hedda och Marco från marken med Equibandet. Hedda gick jättefint, men jag märkte att Marco hade ont i sitt ben där han har såret. Han ville inte trycka ifrån ordentligt när han travade. Lät honom trava några varv, och det blev bättre ju mer han rörde på sig, men tyckte hela tiden att det såg lite orytmiskt ut, att det aldrig försvann helt.

Är det inte märkligt? Förra veckan gick han som vanligt och jag red i alla gångarter. När mamma red ut på honom i lördags hade hon inte känt någonting. Eftersom vi ändå har betalat självrisken på försäkringen så åker vi till veterinären imorgon igen så får de titta på hans sår. Jag har tvättat rent och smörjt in och haft mig, och tycker det ser fint ut, men kanske har det kommit in någon smuts? Hmm..


Läst 12909 ggr Kommentarer Kommentera
MAR
20
2015

Hej!  Har varit strålande sol och klart väder i en vecka, men typiskt nog så är det slut på det idag, när det kommer vara solförmörkelse. Ja ja, får hoppas på bättre väder år 2039 när det händer igen ;)

Idag efter jobbet kommer jag och tre kollegor åka ner till Köpenhamn för Sebastian Eclipse Event, fredag-söndag. Blir en helg med utbildning, visning och lite festligheter. Kommer bli kul! :) Marco har jag motionerat idag på morgonen, men Hedda får mamma ta hand om. Imorgon ska mamma tömköra Marco och Fredrik ska faktiskt rida ut på Hedda för första gången! På söndag hoppas jag vara hemma i tid så jag kan rida själv. Annars har jag ju Fredrik som får rycka in, min grymma beridare!

Igår mötte jag upp Therese borta i skogen så tog vi en lugn tur med hästarna. Så skönt att rida ut i solen :) Har knappt ridit ut någonting det sista då det antingen varit dåligt väder eller för mörkt när jag slutat jobbet, men nu äntligen går vi mot ljusare tider!

I inlägget nedan fick ni se Ratzias träning för Douglas Lindelöw. Här under har ni Heddas video :)

 




Och här har ni några bilder när jag hoppade lilla Barbiehästen i söndags :)

 
 
 
 


Läst 13888 ggr Kommentarer Kommentera

Hej! Igår var det träning för Douglas Lindelöw på Kungsbacka Ridklubb. Superkul! Jag hoppade först Ratzia och sedan Hedda. Douglas hade byggt upp några räcken och oxrar som man kunde hoppa åt båda håll och det var lite olika distanser och böjda spår.

Vi fick först rida fram fritt i trav och galopp där Douglas gav lite tips på ens sits och inverkan. Vi började sedan hoppa och i början när hindren var lite lägre skulle vi ha ett extra galoppsprång på distanserna, och sedan när det höjdes lite skulle vi ha mer tävlingstempo i galoppen och då gå på "normala" steg. Fokus var att hålla en jämn galopp och rytm. Efter varje gång man hade hoppat ville Douglas att man samlade ihop galopp, bröt av till lugn trav och sedan skritt. Ordning och reda efter hindren och inte bara sakta av hej svejs.

När jag hoppade Ratzia fick jag tips om att vara lite mer kall och väntande själv. Han menade att när jag ser ett läge så tar jag det, istället för att vänta in och ta nästa. I början hade jag lite svårt att få henne att ta ett extra galoppsprång, utan gick på ett mindre, men sedan tog jag ett chillpill själv och fick till och med in ännu ett extra på en distans. Viktigt är att jag sätter upp en bra galopp och sedan försöker hålla den hela tiden, och att det inte blir för mycket av och på.

Jag tycker att Ratzia hoppade fint och skötte sig bra, något matt, men inte så konstigt. Det har varit ganska intensivt med hoppning för henne det senaste med träningar, clear-round och nu tävling i helgen. Så nu ska hon få cirka två veckors vila från hoppningen. 




Film på Ratzia


Egentligen skulle jag inte hoppat Hedda för Douglas, utan från början var det tänkt att jag skulle ha Marco. Han är igång nu, men i och med såret och bölden så har han inte hoppat på ett tag, så siktar på hoppträning nästa vecka istället.

Hedda tyckte det var jättekul och var pigg och glad. Med henne tyckte Douglas att jag var mycket bättre på att vänta in och inte bli för ivrig själv. Henne är jag ju mer samspelt med och har lättare att reglera, men ska nog ta mig dit med Ratzia också :) 

Med Hedda fick jag tips om att försöka galoppera på mer i svängarna. I och med att hon blir väldigt taggad när man hoppar så blir det ofta i svängarna, när man ska vända upp, att hon blir kortare i galoppen. Så även här, försöka hålla samma galopp hela tiden! 



Douglas, jag och Hedda :) Douglas i sin nya jacka från sponsorn Honda MC! Ska ni ha en fyrhjuling till hjälp hemma på gården så är det så klart Honda som gäller :)

Jag är jättenöjd med träningen med båda hästarna. Roligt och givande! 


Läst 14636 ggr Kommentarer Kommentera

Hej! Igår på förmiddagen fick jag hoppa Barbiehästen igen. Den här gången satte jag upp tre hinder. Ett kryss på ena långsidan (gjorde om till räcke efteråt), en oxer på andra långsidan och ett räcke snett igenom med en liten vit trälåda under. Hoppade alla hinder för sig åt båda håll först och satte sedan ihop dem till en liten runda på fyra språng. Hon var jätteduktig och hoppade allting fint! :)

Efteråt red jag Marcobusen. Nu rider jag honom i alla gångarter och igår fick han skutta över ett av de små hindren. Longerade sedan Ratzia en stund. Hon var nog lite trött efter helgens tävling, så lät henne bara jogga omkring och galoppera lite lugnt. 

På eftermiddagen var det dags för Fredrik att rida Hedda igen. Han har blivit superduktig på att trava och rida lätt och även galoppen går kanonbra! La ner det ena räcket så att bommen precis var ovanför marken, så fick Fredrik både trava och galoppera över. Gick superbra. Gjorde sedan om det till ett kryss som han hoppade över några gånger. Så duktig!


Visst ser det bra ut? Ett steg närmare målet: 50cm clear-round i sommar!

 


Läst 14413 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: 1 2 nästa » sista » 

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.



Maila Sara

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare


Mest lästa

Arkiv



Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.