Saras vardag - Rytm och Lösgörande
JAN
11

Rytm och Lösgörande

Hej! Vilket tråkigt väder det är nu.. Igår var det snöblandat regn och nu blåser det som bara den ute. De har ju varnat för storm idag.

Tilda och jag åkte till manegen igår med Hedda och Marco för att göra en liten övning. Den gick ut på att hitta rätta rytmen. Först hade vi två bommar på marken på snett igenom där vi bara skulle galoppera över ett par gånger och hålla samma rytm hela tiden. Egentligen inte så noga hur många galoppsprång det blev i mellan, bara man höll samma rytm varvet runt och red på samma galoppsprång varje gång och inte ändrade rytmen. Detta är något jag och Marco behöver träna mer på. Han laddar ju gärna även när det bara är bom på marken, så vi borde jobba med bommar oftare, så han lugnar sig lite. Likadant måste vi jobba mer med travbommar, där blir han också väl exalterad och frambenen går som en symaskin ;)

Men åter till övningen! Hedda och Tilda fick till det bra mellan bommarna. Red på sju steg nästan varje gång med jämn rytm, någon gång lät hon henne gå iväg på sex steg. Tilda fick träna på att få Hedda att landa i rätt galopp. Marco var ändå hyfsat lugn igår. Gick på sju nästan varje gång, någon gång blev det åtta när han blev lite övertaggad och galopperade uppåt istället för framåt.

När vi hade galopperat över bommarna några gånger gick vi över till långsidan där vi hade tre bommar på marken och sedan en oxer. Studs mellan dem. Jättebra med bommarna som hjälpte till att det blev jämnt fram till oxern. Det var bara att hålla en bra galopp, komma fram till bommarna och rulla över i samma tempo, så blev det automatiskt bra på oxern :) Viktigt att man inte kom för fort in över bommarna eller backade in mot dem, för då blir hela serien knas.

Marco hoppade fint och kändes rätt lugn, laddade inte för mycket på bommarna. Kanske bromsade han upp lite av sig själv när han såg att det var ett hinder på slutet. Hedda hoppade också fint, speciellt sista språnget var jättebra! Det var en bra övning för Tilda, då man måste hålla samma rytm hela tiden, även när sista hindret blir högre. Hon ändrade sin ridning lite när vi hade höjt och lät Hedda galoppera på med långa steg, och då blev det ju något mellanting av trav och galopp över bommarna. Fick komma igen och bara vara kall och rida som hon hade gjort när det var lägre, och vänta in bommen. Då blev det jättebra!

Jag åkte sedan tillbaka till manegen själv och red Ratzia. Ett lugnt och lösgörande pass. Hon ska på årets första hoppträning idag för Amanda :) Gjorde Royneövningen igår i både trav och galopp, försökte bara hålla henne lugn och inte bli för framtung och gunga iväg. Gjorde jättemycket avsaktningar från galopp, skritta några steg, ny galopp. Att växla mellan skritt och trav gör hon verkligen jättebra. Ligger kvar i samma form och har bjudning. Avsaktningen från galopp till skritt är också rätt bra, blir dock lite framtung ibland. Svårast är att få till en bra fattning från skritt till galopp. Då slår hon sig gärna fri, men blir mycket bättre när man nötat det ett par gånger :)


Klippte halsen på Marco häromdagen. Var en ljus häst som fanns där under!! :OSötBill ligger och vilar :)


Snapchat och Instagram - aamaziingsara


Läst 17882 ggr

Fler inlägg

APR
24

SuperMarco!!

Hej! Igår var sista dagen på tävlingen, och värsta vädret, haha! Började jättefint på morgonen med äntligen vindstilla och sol. Tänkte att nu blir det en underbar dag. Jag skulle rida de två sista klasserna på dagen, 130cm med Ratzia och 140cm med Marco. Var ute och promenerade med hästarna mitt på dagen, och när vi nästan var tillbaka vid stallarna så började det regna popcorn från himlen. Haglade som bara den! Efter en stund gick haglet över till snöstorm! Nu snackar vi aprilväder.. Stackars de ryttarna som fick rida i det skitvädret :O Som tur var gick det över senare på eftermiddagen och när jag skulle rida var det bra väder igen :)

Ratzia gick som sagt 130cm. I och med att vi hade fått vänta hela dagen så var både Ratzia och jag lite halvsega. Hon började jättefint inne på banan de fem första hindren, men fram till sexan, en planka, fick jag inte tillbaka henne ordentligt, så då blev det för nära och rivning. Sedan blev det likadant in i trekombinationen, jag ville sätta ihop henne innan, men varken hon eller jag orkade riktigt, så då rev vi B-hindret eftersom det blev knasigt in. Glad att hon var modig och fortsatte ta sig igenom kombinationen och inte gav upp och drog ut på sidan :) Ändå många bra språng och hon har börjat utesäsongen fint! Personligen tycker jag att Ratzia är bättre inomhus, eftersom hon ute har lite svårt att fokusera och kan bli lite spooky av saker runt omkring, men det är bara att köra på så ska det nog bli bättre och bättre! :)


Ratzia i 130cm i lördags där hon var felfri och placerad. Inte dåligt med luft i mellan!

Gjorde sedan i ordning Marco som skulle gå 140cm, bedömning A:0. Gick banan, 11 hinder, 13 språng. Kändes bra! Hela helgen tycker jag att banbyggaren, Sara Brink, har byggt väldigt bra och rytmiska banor! :) Sa det till henne. Det har bara varit att flyta på, inga konstiga vägar eller krusiduller.

När jag började hoppa fram Marco tyckte jag inte alls att han var lika fin som i fredags och lördags. Kändes inte trött, men lite nonchalant. Rev oxern en gång på slutet, och efter det vaknade han till liv och hoppade jättefint de två sista sprången innan vi skulle in på banan.

Banan började med en trippelbarr. Händer ju inte så ofta, men jag gillar det, då måste man vara igång på direkten! Marco klippte av superfint och sedan gick det som tåget! Tänkte ingenting på tiden eller vägarna, utan ville bara få till en fin, rytmisk runda. Han är ju snabb i sig själv. Hoppade jättefint och känns modig! Tur på sista kombinationen, men bommen låg kvar och vi susade i mål felfria och blev 3:a!! Hur fin är han inte?! Gjort fyra starter i 140cm i år och varit felfri och placerad i tre av dem! Han är ju fantastisk, Marcobusen!!! <3
Så glada och nöjda! <3
Mamma och Ratzia strax innan det blev hagelstorm
Tog en bild innan vi gick in och tog skydd, blev värre sedan! :O


Läst 2204 ggr Kommentarer Kommentera

APR
22

Hoppla!

Hej! Då ligger jag här i sängen på hotellet/motellet, 500 meter från tävlingsplatsen, efter en bra dag :) Mamma och jag gick en promenad med hästarna efter att vi själva ätit frukost, sedan tittade vi på lite hoppning och gick och köpte mössor, då det är snorkallt här. Haha! Inget härligt vårväder inte.. I alla fall sol idag, men fortfarande jätteblåsigt och isigt. Började till och med snöa lite efter att jag hade ridit!! :o

Idag gick både Marco och Ratzia sista klassen för gammelhästarna, 130cm bedömning A:0+A:0 två faser. Hade Ratzia först, och idag red jag fram henne inne i manegen. Myyyycket bättre!! Då slapp hon allt stoj där ute med blåst, andra hästar, traktorer och hej o hå. Var bara hon och en häst till där inne, så det var lugnt och skönt, och idag var hon helt lugn. Inne på banan var hon fokuserad och hoppade felfritt i båda faser! :)

Gjorde sedan i ordning Marco och red även honom i manegen. Det gjorde jag igår också. När jag red Ratzia igår hade jag inte fattat att det fanns framhoppning inne, utan såg det först när jag skulle rida Marco. I vilket fall som helst, himla bra.

Marco var lika fin som igår och hoppade bra, och idag låg bommarna kvar! :) Han var också dubbelt felfri och det slutade med att Marco blev 3:a och Ratzia 4:a. Superkul, jättebra!! :)

Åkte sedan in till trästaden och åt sen lunch/tidig middag och efteråt en glass på det :) Åkte till hästarna och gick en promenad och var nyss där igen och gav kvällshö. Nu blir det sova!


Läst 6420 ggr Kommentarer Kommentera

APR
22

Utesäsongen igång!

Hej! Då har utomhussäsongen börjat :) Vi är inne i de småländska skogarna och vädret är minst sagt knepigt. Igår blåste det storm och regnade på kvällen och i morse vaknade vi upp till sol och frost. Såg till och med ut som snö på sina ställen..

Jag har med Marco och Ratzia den här helgen och igår gick Ratzia 120cm och Marco 130cm. Egentligen skulle Ratzia också gått 130cm, men vi ändrade, dels för att det var ett tag sedan hon tävlade och dels för att hon var så himla uppjagad igår när vi kom fram. Var jätteorolig i boxen och undrade var Marco var (han stod bredvid). Gnäggade, sprang omkring och stegrade för att se honom över väggen. Nu har hon lugnat ner sig..

Var nog bra att vi bytte, då hon var väldigt spänd och lite ofokuserad. När vi red fram låg hon på jättemycket och slängde sig lite höger och vänster när hon blev rädd för blåsten och annat läskigt. Blåste verkligen jättemycket, hindren inne på banan välte så att vissa ryttare fick avbryta sina ritter och vänta på att de skulle bygga upp igen :O Hände som tur var inte när vi var inne. Vi rev två hinder, men inne på banan var hon inte alls lika spänd och stressad som när vi red fram, däremot lite ofokuserad. Hoppas det blir bättre idag, nu är hon lugnare i boxen i alla fall :)

Marco gick 130cm på kvällen. Han kändes faktiskt jättefin! Trodde han skulle vara lite wild and crazy första ute, men han skötte sig jättebra och tyckte det var kul :) Var en tidshoppning och han var snabb och vändbar, fick dock ett skitriv på nummer tre. Himla retligt då han var snabbast av alla! Får hoppas bommarna ligger kvar idag :)

På kvällen igår gick vi till Burger King och åt, precis bredvid motellet. Beställde brownie, glass med kolasås och kaffe till efterrätt. När vi nästan hade ätit upp ropade de ut att vår order var klar att hämtas vid kassan?? Gick fram och sa att vi redan hade fått vår fika. Då hade de råkat göra dubbelt av någon anledning, så vi fick en omgång till. Mums!

Var borta hos hästarna i morse strax innan sju och gav dem frukost. Hoppas de sovit gott i natt. Fick tyvärr torvbalar till boxarna, vilket bara glider omkring nu i början. Hade behövt mer och gotta till sig lite. Har torv i våra uteboxar hemma, så har inget emot det, men som sagt.. Får väl se om man kan få köpa till en bal.


Läst 7466 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Saras vardag »Saras vardag

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Lisen Välj
Portugal-bloggen Välj
Jens Fredricson Välj
Stalldrömmar Välj
Therese Välj
Redaktionen Välj
Kajsa Boström Välj
Veterinärstudenten Välj
Hippologbloggen Välj
Avelsbloggen Välj
Hippologbloggen Välj
Saras vardag
Veterinärbloggen Välj
Hästskötarbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.Maila Sara

Till bloggen


Saras senaste
Arkiv

Populärt hos Charlies

Husbloggare

Gästblogg: Är de goda (rid-)råden verkligen goda?

Gästbloggen

Tävlingen i söndags och en förmiddag hemma!

Therese

we tävling

Portugal-bloggen

Till Husbloggarna