Saras vardag - Rytm och Lösgörande
JAN
11

Rytm och Lösgörande

Hej! Vilket tråkigt väder det är nu.. Igår var det snöblandat regn och nu blåser det som bara den ute. De har ju varnat för storm idag.

Tilda och jag åkte till manegen igår med Hedda och Marco för att göra en liten övning. Den gick ut på att hitta rätta rytmen. Först hade vi två bommar på marken på snett igenom där vi bara skulle galoppera över ett par gånger och hålla samma rytm hela tiden. Egentligen inte så noga hur många galoppsprång det blev i mellan, bara man höll samma rytm varvet runt och red på samma galoppsprång varje gång och inte ändrade rytmen. Detta är något jag och Marco behöver träna mer på. Han laddar ju gärna även när det bara är bom på marken, så vi borde jobba med bommar oftare, så han lugnar sig lite. Likadant måste vi jobba mer med travbommar, där blir han också väl exalterad och frambenen går som en symaskin ;)

Men åter till övningen! Hedda och Tilda fick till det bra mellan bommarna. Red på sju steg nästan varje gång med jämn rytm, någon gång lät hon henne gå iväg på sex steg. Tilda fick träna på att få Hedda att landa i rätt galopp. Marco var ändå hyfsat lugn igår. Gick på sju nästan varje gång, någon gång blev det åtta när han blev lite övertaggad och galopperade uppåt istället för framåt.

När vi hade galopperat över bommarna några gånger gick vi över till långsidan där vi hade tre bommar på marken och sedan en oxer. Studs mellan dem. Jättebra med bommarna som hjälpte till att det blev jämnt fram till oxern. Det var bara att hålla en bra galopp, komma fram till bommarna och rulla över i samma tempo, så blev det automatiskt bra på oxern :) Viktigt att man inte kom för fort in över bommarna eller backade in mot dem, för då blir hela serien knas.

Marco hoppade fint och kändes rätt lugn, laddade inte för mycket på bommarna. Kanske bromsade han upp lite av sig själv när han såg att det var ett hinder på slutet. Hedda hoppade också fint, speciellt sista språnget var jättebra! Det var en bra övning för Tilda, då man måste hålla samma rytm hela tiden, även när sista hindret blir högre. Hon ändrade sin ridning lite när vi hade höjt och lät Hedda galoppera på med långa steg, och då blev det ju något mellanting av trav och galopp över bommarna. Fick komma igen och bara vara kall och rida som hon hade gjort när det var lägre, och vänta in bommen. Då blev det jättebra!

Jag åkte sedan tillbaka till manegen själv och red Ratzia. Ett lugnt och lösgörande pass. Hon ska på årets första hoppträning idag för Amanda :) Gjorde Royneövningen igår i både trav och galopp, försökte bara hålla henne lugn och inte bli för framtung och gunga iväg. Gjorde jättemycket avsaktningar från galopp, skritta några steg, ny galopp. Att växla mellan skritt och trav gör hon verkligen jättebra. Ligger kvar i samma form och har bjudning. Avsaktningen från galopp till skritt är också rätt bra, blir dock lite framtung ibland. Svårast är att få till en bra fattning från skritt till galopp. Då slår hon sig gärna fri, men blir mycket bättre när man nötat det ett par gånger :)


Klippte halsen på Marco häromdagen. Var en ljus häst som fanns där under!! :OSötBill ligger och vilar :)


Snapchat och Instagram - aamaziingsara


Läst 17855 ggr

Fler inlägg

FEB
24

Amandaträning

Hej! I onsdags tränade jag för Amanda igen, men den här gången med Ratzia. Så glad att jag tog henne på denna träning då den passade henne perfekt. Supernyttiga övningar och jisses vad vi fick bekänna färg. Ja, alltså både Ratzia och jag!! Haft sådan träningsvärk efter först den braiga helgen med Marco för Amanda och nu onsdagsträningen.

Vi hade fyra stycken studsar med två hinder på varje. En studs på varje långsida och en studs på varje kortsida (ca 20m in från kortsidan, se film nedan). Red runt som ett fyrkantsspår över dessa studsar, men efter att man hoppat studsarna på kortsidan gjorde man en volt utåt mot kortsidan och här var fokuset att få hästen att byta galopp över studsen och landa i rätt galopp för volten, sedan över studsen igen och byta galopp över för att sedan fortsätta mot nästa studs på långsidan. Svårt att förklara, men kika på videon så hänger ni med :) Dessutom hade Amanda lagt ut bommar i varje "hörn" så att vi inte skulle slarva med vägen (vilket jag gärna gör annars, speciellt med Ratzia för att hon inte ska slå om till korsgalopp). Fick verkligen kämpa och komma ner i sadeln (också något jag har svårt för, vill gärna stå lätt upp mest hela tiden) och forma henne runt den förbaskade bommen ;) En gång orkade jag faktiskt inte och genade över bommen, haha! Men jättebra övning som man kan pilla med ofta, ska bygga upp den i paddocken när den är mjuk igen. Och stor stjärna till Ratzia också som faktiskt byter jättefint för hjälpen över hinder!

Efteråt hoppade vi på volt i samma varv och varannan gång över en studs och varannan gång över en liten oxer. Jättebra så att hästarna blir uppmärksamma! Ju större volt man rider, desto lättare är det, så försökte rida ganska liten volt, men den får inte bli så liten att det blir orytmiskt. Ska flyta på runt hela vägen, och viktigt att man inte såsar med ytterskänkeln för då glider man ut direkt och tappar formen på volten :)

Sedan var det dags för en liten bana, och då hoppade vi fyra stycken enkelhinder. Ratzia hoppade riktigt bra på dessa! Kändes väldigt försiktig och uppmärksam, detta tack vare allt pill vi gjorde innan med studsar och grejer. Ska absolut göra detta mer med henne, kändes toppen! :)


Läst 1361 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
22

Ratzia

Hej! I söndags på morgonen åkte jag bort och red Ratzia innan kickoffen skulle dra igång. Körde samma markarbete som jag hade gjort med Marco för Amanda dagen innan. Volter i hörnen, avsaktningar, påskjutning framåt osv. Var såå nyttigt för Ratzia och hon jobbade på jättebra! Trodde inte hon skulle orka galoppiruetterna så bra som hon faktiskt gjorde. Eller piruett och piruett, men ni fattar. Tänket ska vara piruett, men självklart är vi långt ifrån där, än ;)

Mamma byggde upp en studs på tre hinder som vi rullade igenom ett par gånger, byggde sedan om det till en räcke - räcke kombination och till sist en oxer.

Igår red mamma ut på Hedda på eftermiddagen och när jag kom hem från jobbet red vi Marco och Ratzia i paddocken. Äntligen är den mjuk igen! Det började med att jag red Marco och mamma red Ratzia, men efter en stund bytte vi. Mamma tyckte att Ratzia bara låg på, körde upp huvudet och drog iväg. Hon tyckte det var frustrerande och fick inte alls till det så hon sa att hon ville byta häst och rida Marcobus istället.

Vi fortsatte med Amandas övningar och Royneövningen, och visst låg Ratzia på mycket mer än vanligt, men jag fick henne faktiskt lite lugnare och mamma tyckte hon såg fin ut. Marco skötte sig strålande också!


Läst 2370 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
20

Kickoff Dag 2

Hej! Igår var dag två på kickoffen för Amanda, och det var banhoppning som gällde. Kul! :) De hade gjort jättefint med en bana på nio hinder, tolv språng. En kombination med två räcken och en kombination med räcke, oxer, oxer. Var böjda spår och linjer. Toppenbra!

Fick hoppa fram några gånger på ett räcke och en oxer, sedan direkt bana. Första varvet lite lägre och andra varvet lite högre. Marco var som vanligt väldigt taggad, men höll sig ändå på mattan. Har haft vadderad luva på honom båda dagarna, vilket jag tror har hjälpt. Han är väldigt ljudkänslig och kan flyga i luften för minsta lilla, men den här helgen har han som sagt inte haft några hovar på vift ;)

Marco hoppade fint båda rundorna. Första varvet rev han ett räcke där benen sprattlade till och inte alls hängde med. Andra rundan felfritt, men lite väl snabb i räcke räcke kombinationen, så fick hoppa om de fem första hindren, då blev det mycket bättre :)

Väldigt kul och lärorik helg. Skoj när klubben anordnar sånt här :) Amanda tyckte att Marco och jag passade väldigt bra ihop och att det märktes att vi gillar varandra. Det var kul att höra!

Läst 3635 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Saras vardag »Saras vardag

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Lisen Välj
Portugal-bloggen Välj
Jens Fredricson Välj
Stalldrömmar Välj
Therese Välj
Redaktionen Välj
Kajsa Boström Välj
Veterinärstudenten Välj
Hippologbloggen Välj
Avelsbloggen Välj
Hippologbloggen Välj
Saras vardag
Veterinärbloggen Välj
Hästskötarbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.Maila Sara

Till bloggen


Saras senaste
Arkiv

Populärt hos Charlies

Husbloggare

Amazing, del 5: Vi avslutar projektet med galopp

Kajsa Boström

Gothenburg Horse Show för vissa – traktormeck för andra

Avelsbloggen

Amandaträning

Saras vardag

Till Husbloggarna