Saras vardag - Rytm och Lösgörande
JAN
11

Rytm och Lösgörande

Hej! Vilket tråkigt väder det är nu.. Igår var det snöblandat regn och nu blåser det som bara den ute. De har ju varnat för storm idag.

Tilda och jag åkte till manegen igår med Hedda och Marco för att göra en liten övning. Den gick ut på att hitta rätta rytmen. Först hade vi två bommar på marken på snett igenom där vi bara skulle galoppera över ett par gånger och hålla samma rytm hela tiden. Egentligen inte så noga hur många galoppsprång det blev i mellan, bara man höll samma rytm varvet runt och red på samma galoppsprång varje gång och inte ändrade rytmen. Detta är något jag och Marco behöver träna mer på. Han laddar ju gärna även när det bara är bom på marken, så vi borde jobba med bommar oftare, så han lugnar sig lite. Likadant måste vi jobba mer med travbommar, där blir han också väl exalterad och frambenen går som en symaskin ;)

Men åter till övningen! Hedda och Tilda fick till det bra mellan bommarna. Red på sju steg nästan varje gång med jämn rytm, någon gång lät hon henne gå iväg på sex steg. Tilda fick träna på att få Hedda att landa i rätt galopp. Marco var ändå hyfsat lugn igår. Gick på sju nästan varje gång, någon gång blev det åtta när han blev lite övertaggad och galopperade uppåt istället för framåt.

När vi hade galopperat över bommarna några gånger gick vi över till långsidan där vi hade tre bommar på marken och sedan en oxer. Studs mellan dem. Jättebra med bommarna som hjälpte till att det blev jämnt fram till oxern. Det var bara att hålla en bra galopp, komma fram till bommarna och rulla över i samma tempo, så blev det automatiskt bra på oxern :) Viktigt att man inte kom för fort in över bommarna eller backade in mot dem, för då blir hela serien knas.

Marco hoppade fint och kändes rätt lugn, laddade inte för mycket på bommarna. Kanske bromsade han upp lite av sig själv när han såg att det var ett hinder på slutet. Hedda hoppade också fint, speciellt sista språnget var jättebra! Det var en bra övning för Tilda, då man måste hålla samma rytm hela tiden, även när sista hindret blir högre. Hon ändrade sin ridning lite när vi hade höjt och lät Hedda galoppera på med långa steg, och då blev det ju något mellanting av trav och galopp över bommarna. Fick komma igen och bara vara kall och rida som hon hade gjort när det var lägre, och vänta in bommen. Då blev det jättebra!

Jag åkte sedan tillbaka till manegen själv och red Ratzia. Ett lugnt och lösgörande pass. Hon ska på årets första hoppträning idag för Amanda :) Gjorde Royneövningen igår i både trav och galopp, försökte bara hålla henne lugn och inte bli för framtung och gunga iväg. Gjorde jättemycket avsaktningar från galopp, skritta några steg, ny galopp. Att växla mellan skritt och trav gör hon verkligen jättebra. Ligger kvar i samma form och har bjudning. Avsaktningen från galopp till skritt är också rätt bra, blir dock lite framtung ibland. Svårast är att få till en bra fattning från skritt till galopp. Då slår hon sig gärna fri, men blir mycket bättre när man nötat det ett par gånger :)


Klippte halsen på Marco häromdagen. Var en ljus häst som fanns där under!! :OSötBill ligger och vilar :)


Snapchat och Instagram - aamaziingsara


Läst 15783 ggrcomments powered by Disqus


Fler inlägg

JAN
19

Det ska vara kul!

Hej! Igår var jag först borta i manegen med lille Bill och red. Var ensamma i lilla manegen. Lyxigt! Har ju mest ridit runt och gjort lite tempoväxlingar, något varv på volten här och där osv. Väldigt basic, vilket jag tycker det ska vara för en treåring :) Igår gjorda vi många växlingar mellan skritt och trav. Var duktig och tycker att han var uppmärksam för hjälperna.

Efteråt började jag introducera Royneövningen så smått. Då ställer man hästen lite utåt och flyttar några steg in mot mitten, sedan rakt fram och trava på lite. För Marco är den här övningen guld och jag gör den typ varje gång jag rider då han slappnar av och får stretcha. Flyttade knappt någonting med Bill och böjde inte så mycket, utan visade mest vägen så han fick ett hum om min idé. Börjar försiktigt så tar vi och flyttar lite mer och mer varje pass :)

Galopperade sedan lite och avslutade med ett byte åt varje håll. Det börjar han bli riktigt duktig på, och han tycker det är kul med galoppombyten!Nöjda och glada efter ett lyckat pass :)


I förrgår var mamma och jag och red i manegen, samtidigt red en liten tjej på sin ponny. Det blev en otrevlig upplevelse. Hennes mormor höll lektion för henne, och jag blev helt chockad över hur elak och opedagogisk hon var. Tittade på mamma som också hade tappat hakan. Den här tjejen red jättefint på sin ponny, men verkade lite osäker då ponnyn ibland spände till och drog iväg. Det enda hon fick var kritik (negativ sådan) och skäll. Jag tyckte så synd om henne och när mormorn tappade fattningen helt och svor åt henne och jag såg hur flickan satt och grät när hon red runt, då fick jag nog. Frågade vad sjutton hon sysslade med.. Stackaren sitter och gråter för att hon får så mycket skäll. Så ska det inte vara! Det ska vara kul att rida och åka till stallet. Snacka om att döda ett intresse helt.. Självklart ska man inte bara säga att allt är bra, det får ju vara både ris och ros, men det är skillnad på konstruktiv kritik och att vara elak..

Sa till henne att sluta och även om tanta blev sur (och säkert lite förvånad, verkade inte vara van att bli tillsagd) så tog hon nog åt sig, för det blev faktiskt lite bättre den sista stunden vi red..

Det jag vill komma till är att om man ser något sådant här, eller någon som är elak mot sin häst, så måste man säga ifrån. Vissa kanske tycker att man inte ska lägga näsan i blöt, men nej, ser jag något som inte är okej då säger jag ifrån. Och vet ni vad? Tanten ringde upp mamma dagen därpå och bad om ursäkt för den otrevliga händelsen. Mamma svarade att det är sitt barnbarn hon ska be om ursäkt, ingen annan. Det sa hon att hon hade gjort, så det får vi hoppas.

Träffade tjejen igår efter att Tilda och jag hade varit och ridit i manegen med Hedda och Marco. Frågade om det hade gått bra att rida och hon svarade ja och såg glad ut :) Fick höra att det nämligen är likadant varje gång mormor håller lektion, men får hoppas att det blir bättre nu.

Nu till något roligare! Den 9-12 mars kommer Kungsbacka Ridklubb anordna Kopparbergs Grand Prix! Regional, nationell och elittävling i hoppning för stor häst med klasser från 120cm-150cm. Propositionen är utlagd på TDB, så in och läs och planera in dessa datum i tävlingskalendern! :)

Förutom Grand Prixen så kommer det även att vara en klass med "Våga Vinn" och en Duellhoppning. Givetvis räkafton på lördagskvällen! Tävlingen hålls på nya, fina fiberunderlaget och framhoppningen på samma underlag. Dessutom har vi på KRK en tredje manege, så man kan rida fram inne :)

Anmälan öppnar 28/1 kl 19:00. Har självklart lagt in en påminnelse i kalendern ;) Varmt välkomna, hoppas vi ses där!

Instagram & Snapchat - aamaziingsara


Läst 14818 ggr Kommentarer Kommentera

JAN
17

Yster Marco!

Hej! Först och främst: Ett stort grattis till Peder som vann Jerringpriset igår! Tjohoo!

I söndags var mamma och jag ute på en promenad i det fina vintervädret med Ratzia och Hedda. På kvällen blev det hoppträning med en yster Marco för Lennart. Det var Marcos första hoppträning sedan i somras, så gissa om han var lite sprallig..

Var sjukt svårt att rida honom då han bockade och sparkade bakut som bara den. Det som kom med på film är bara en bråkdel av allt bockande under lektionen. Fick hålla i mig för glatta livet! Ja ja, Lennart sa att han lugnar nog ner sig snart när han fått komma igång med några träningar.

Han var i alla fall glad att få hoppa, det var ett som var säkert ;) Sedan blev det som sagt ingen riktig kvalitet i sprången och jag hade svårt att rida rytmiskt då det blev på och av mellan bakutsparkarna.. Får hoppas på lugnare häst till nästa gång!Instagram & Snapchat - aamaziingsara


Läst 17307 ggr Kommentarer Kommentera

JAN
14

Bills första Pay&Jump!

Hej! Började förmiddagen med att rida ut en lugn tur i skritt med Ratzia och Marco. Marco var lite yster och höll på med både det ena och det andra. Plötsligt på vägen tillbaka så fick han för sig att han skulle vika av från ridspåret in på en pytteliten stig. En stig vi aldrig någonsin gått på, så vad han skulle in där och göra vet jag inte. Ratzia skrittade vidare på ridspåret, så när Marco märkte att hon inte hängde med på hans omväg fick han så klart flippen och tvärvände och började skjuta hej vilt. Den hästen alltså..

Sedan var det dags för dagens (veckans, månadens!) mest spännande händelse: Bills första Pay & Jump! Hemmaklubben Kungsbacka hade sin första Pay & Jump idag och Bill och jag anmälde oss till lägsta höjden, 50cm. Han har ju varit snäll att hoppa, men första gången ute "på riktigt" kan ju gå precis hur som helst. Hade absolut ingen aning om hur han skulle vara bland andra hästar på framhoppning, förflytta sig till nästa manege, folk på läktaren osv. Men någon gång måste vara den första!

Började med att longera honom lite i paddocken på KRK, men han hade fullt upp med att titta på annat, så han travade mest omkring med svansen i vädret och huvudet utåtställt. Han hade liksom varken tid att galoppera eller bocka, så det kändes bra ;) Gick bort till manegerna och eftersom vi var första starten för dagen fick vi gå in på framhoppningen direkt. Var bara vi och två ekipage till, vilket kändes skönt, då blev det inte för mycket att ta in med hästar från båda håll i alla gångarter, hoppandes åt höger och vänster. Framhoppningen var verkligen det jag var mest nervös för, men Bill fick en bra första upplevelse där. Berättade för de två andra att det var hans första gång ute, så de var beredda fall i fall han skulle få för sig att svänga på mindre lämpligt ställe eller liknande. Han skötte sig utmärkt och vi travhoppade ett pyttelitet räcke där bommen precis var upphöjd, galopperade sedan över ett räcke på 50cm och en oxer.

Gick sedan in på banan några minuter innan det skulle börja, så han fick komma in och titta sig omkring, vänja sig vid folket på läktaren osv. Fick sedan startsignal och Bill skötte sig helt exemplariskt!! Skuttade runt banan med härlig framåtbjudning och jättepositiv!

Det var både grindar, plank och vattenmatta med! Höll på att dö när jag såg banan. Hade förväntat mig endast bommar när det var 50cm, men det ska börjas i tid, haha ;) Bill brydde sig som tur var inte, så det var skönt att någon av oss var lugn.

Är jätteglad att det blev en så bra upplevelse första gången ute på äventyr. Såå stolt över lille Bill!!
Efteråt åkte vi hem med Bill och gjorde i ordning Hedda. Tilda skulle hoppa en runda på 100cm. Hedda var jättetaggad på framhoppningen och tyckte det var superkul. Hade satt på henne hackamoret så att Tilda inte plockar bort för mycket galopp på henne ;) Blev mycket bättre, då får Hedda sköta det mesta själv, vilket hon trivs med. Det blev en fin och felfri runda på 100cm!

Ratzia och Marco ute på turInstagram & Snapchat - aamaziingsara


Läst 24750 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Saras vardag »Saras vardag

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Lisen Välj
Portugal-bloggen Välj
Jens Fredricson Välj
Stalldrömmar Välj
Therese Välj
Redaktionen Välj
Kajsa Boström Välj
Veterinärstudenten Välj
Hippologbloggen Välj
Saras vardag
Veterinärbloggen Välj
Hästskötarbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.Maila Sara

Till bloggen


Saras senaste
Arkiv

Populärt hos Charlies

Husbloggare

Ges de rätt förutsättningar hoppar de felfritt

Jens Fredricson

Det ska vara kul!

Saras vardag

Som ringar på vattnet, eller över vatten?!

Kajsa Boström

Till Husbloggarna