Saras vardag - Seriehoppning
JAN
08

Seriehoppning

Hej! Jag känner mig så inspirerad just nu och använder övningar från mina Hippsonböcker typ varje ridpass. Ibland är det hoppning, ibland bommar på marken och ibland övningar utan bommar :)

Igår åkte mamma och jag bort till manegen med Ratzia och Marco. Då använde vi fyra bommar som bara hade en kub på varje sida ( se mitt Youtubeklipp här https://youtu.be/PSQNAZjvvxQ ). På långsidan utan bommar skulle man länga ut galoppen, sedan samla ihop den på långsidan med bommarna. Här var det viktigt att inte gå med för mycket över bommarna, utan hålla sin position. Skitsvårt, tycker jag, som gärna är framåtlutad mest hela tiden. Dessutom skulle man försöka ha hästen något inåtställd i serien för lösgjordhet och även för att arbeta med inner bakben. Mamma fnös och tyckte att övningen verkade alldeles för simpel..

Det fick hon äta upp! Hon klagade på att övningen inte alls var rolig, för det gick inte bra ;) Först överdrev hon upptagningen från den ökade galoppen och kom med jättekort galopp in i serien, så då blev det ju långt och avbrott till trav och hej och hå. Sedan lät hon Ratzia gå på istället och då blev det jättekort till sista bommen. Efter några gånger blev det mycket bättre och de kunde flyta igenom med jämnt tempo.

Jag tyckte också det var väldigt svårt, men nyttigt! Gick med lite mycket, så då blev det att han ökade på och det blev trångt till sista, men han lärde sig av det och bromsade upp själv. Bytte galopp inne i serien några gånger också då jag ställde för mycket och inte var med med ytter, men även det blev bättre efter några gånger när jag hittat "lagom".

Efteråt åkte vi tillbaka till manegen med Bill och Hedda. Blev ny miljöträning för Bill då han i fredags gick i DS-hallen och igår fick gå i lilla manegen. Den har han aldrig varit i tidigare :) Var en annan häst där inne när vi kom, men det var bara Sigge, så honom kände både Bill och Hedda igen. Ledde honom ett par varv innan jag hoppade upp. Kändes inte alls så explosiv och på tårna som i fredags. Började trava och han gick jättesnällt. När Sigge lämnade manegen fick han en liten flipp och körde lite rodeo, men som tur var satt jag kvar :)

Red inte så länge, utan red runt lite i trav och galopp, testade lite styrning och gjorde någon volt här och där samt testade att byta galopp åt båda håll ( se Youtubefilm här https://youtu.be/ruJFWkPPMKw ). Idag och imorgon får han vila och smälta dessa två dagar med nya intryck och ny miljö.

I morse åkte vi bort till manegen jättetidigt då jag hade planerat att hoppa en serie med Marco och Ratzia, och då serien är lite längre behövde vi stora manegen. Chansade på att det inte skulle vara någon annan där så tidigt, och det var det inte :)

Denna serie var galoppbom, tre studsar, ett galoppsprång till ett räcke och två galoppsprång till en oxer. Både Marco och Ratzia kändes jättebra, så det var kul! :) Filmer nedan! Prenumerera gärna på min Youtubekanal för att inte missa några klipp, är ju ganska flitig på att få ridningen filmad :)

Instagram & Snapchat - aamaziingsara


Läst 16391 ggr

Fler inlägg

MAR
21

Helgen och Dressyrträning

Hej! I helgen var det fullt upp med ridning :) På lördagen red mamma och jag först ut på Marco och Ratzia. Tog det rätt lugnt med mest skritt och trav. Började rätt trevligt men sedan skulle mamma i vanlig ordning helt plötsligt rida iväg utan förvarning. Fattar inte människor som bara travar/galopperar iväg när man är ute och rider tillsammans?! Har sagt till henne en miljon gånger innan att "SÄG TILL INNAN DU SÄTTER FART", för där sitter jag på långa tyglar, och det är kanske inte så kul när man upptäcker att det är Marco man sitter på och han börjar bocka som en galen för att Ratzia försvinner iväg..

Fick det bra mycket trevligare nästa vända i skogen när jag red ut med Hedda och vi hade sällskap av Maria och hennes snälla unghäst. Då var det lugnt och sansat hela vägen :)På söndagen blev det åter till skogen, men den här gången till de nya ridspåren för en längre runda. Jag red på vilde Bill (extremt vild) och mamma på Ratzia. Bill var ibland jättesnäll, ibland jättebockig. Börjar bli värre än brorsans bocksprång, då är det illa.. Han behövde verkligen komma ut en längre runda!

Red ner till sjön och gick i med dem en stund. Vet att jag gick i med honom två gånger i somras, så det var ett tag sedan. Fjantade sig lite först och skulle inte gå i, men sedan tog han mod till sig och klev rätt ut i vattnet och plaskade omkring. Vände sedan och red nya ridspåret tillbaka. Är en lång backe i början med lagom sluttning. Lät honom galoppera där och tänkte att nu borde han vara lite tröttare och inte orka bocka, men jisses Amalia vad jag fick hålla i mig. Höll fast mig för mitt liv och bankade på med skänklarna så han skulle galoppera på framåt och inte studsa omkring. Puh.. Sista delen på ridspåret innan vi skulle skritta tillbaka på transporten fattade vi galopp igen, och då äntligen galopperade han normalt! Huvudet högt och inga bocksprång. Han behöver med andra ord rastas länge innan han är ridbar ;)

När vi kom hem från skogen gick jag upp i paddocken och byggde upp en studs på sju hinder samt en räcke-räcke kombination. Var dags för lite gympa för Marco och Hedda. Hade det ganska kort i studsen, men både Marco och Hedda hoppade jättefint i den. Hoppade ett par gånger åt båda håll och sedan kombinationen några gånger. Marco fick inte hoppa den så högt då vi ska på träning imorgon. Hedda däremot fick ta den lite högre, utsprånget låg på knappt 140cm och hon kändes toppen! :)
Instagram & Snapchat - aamaziingsaraIkväll var Marco och jag på dressyrträning för Eva. Var bra länge sedan vi var där, så det var kul. Stod lite traktorer inne i manegen, så Marco var något spänd till en början, men sedan insåg han att maskinerna inte skulle äta upp honom och slappnade av. Hade lite svårt att få fram honom ärligt i början i traven när han spände sig, men när vi sedan började galoppera slappnade han av och bjöd ordentligt. När vi sedan gick över till trav igen var den mycket bättre och han kom längre och lägre med halsen. Var nyttigt att komma iväg igen!


Läst 2917 ggr Kommentarer Kommentera

MAR
16

Kungsbacka Dag 3

Hej! Dagarna bara rusar iväg, har inte hunnit skriva om min sista tävlingsdag på Kungsbacka. Dagen blev inte riktigt som planerat..

Åkte bort på morgonen och gick banan till 125cm som jag skulle rida med Ratzia. Två faser och en bra bana. När jag red fram Ratzia hade jag riktigt ont i magen. Hade ju bara slängt i mig en macka på morgonen, så tänkte att det säkert berodde på det. Red vidare och Ratzia kändes fin på framhoppningen. Inne på banan var hon jätteduktig och smällde till med felfritt i båda faser och slutade 4:a! Så himla bra! :D Två felfria rundor och placeringar på tre starter med henne den tävlingshelgen. Jättekul!! :)

Hade fortfarande ont i magen, så gick och käkade lunch och hoppades att det skulle bli bättre. Kändes bättre just när vi satt och åt, men när vi sedan tittade på 150-hoppningen riktigt krampade det i magen och jag kände hur jag började svettas där på läktaren för det gjorde så ont. Skulle egentligen hoppat både Marco och Hedda på kvällen efter 150, men då magen inte blev bättre och jag även började må illa fick jag stryka mig och stupade i säng hemma. Sov fram till sex på kvällen, åt en macka och drack lite te, somnade sedan igen. Vaknade på måndag morgon och mådde fortfarande inte helt bra, men senare på förmiddagen var allt som vanligt igen.. Märkligt..

Fick i alla fall hoppat ett par rundor i helgen och jag är så nöjd som det bara går! :) Supernöjd med Ratzia som verkligen visat utveckling, aaaaasnöjd med Marco som gjorde sin bästa runda någonsin på lördagen när han var felfri och placerad i 140cm och till sist överlycklig att min fina gamla Hedda hoppade runt 120cm med full fart och fläkt. Lite mer framtidsplaner för Hedda kommer inom kort.Nummerlapp från Equijoy! :) Funderar på att införskaffa fler med även hästarnas namn på :)


Läst 5449 ggr Kommentarer Kommentera

MAR
12

Kungsbacka Dag 2

Hej! Igår var en grym dag på tävlingen! :) Först hoppade Ratzia 130cm, bedömning två faser. Petade ner tvåan, ett räcke, men resten hoppade hon verkligen jättefint på. Mycket bättre runda än i torsdags tycker jag, finare språng :)

Sedan var det dags för Marcos 140cm. Första sedan augusti! Förra året debuterade vi och hann rida fyra stycken. Nu var det bedömning A:0, 11 hinder och 13 språng. Skulle bara försöka rida med bra galopp, få till distanserna och skaffa oss rutin på höjden.

Amanda hjälpte mig på framhoppningen, vilket var guld värt, och Marco hoppade jättefint och försiktigt. Inne på banan var han grym och hoppade runt FELFRITT! Så fantastiskt roligt, och på hemmaplan dessutom! Folk jublade och speakern kommenterade att det var en härlig runda. Och det var det verkligen! Så himla glad och Marco var helt fantastisk! Till på köpet blev vi placerade, verkligen en bonus bara!! :D

Ratzia 130cm

Marco 140cm. felfri och placerad!! :D

Läst 12644 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Saras vardag »Saras vardag

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Lisen Välj
Portugal-bloggen Välj
Jens Fredricson Välj
Stalldrömmar Välj
Therese Välj
Redaktionen Välj
Kajsa Boström Välj
Veterinärstudenten Välj
Hippologbloggen Välj
Avelsbloggen Välj
Hippologbloggen Välj
Saras vardag
Veterinärbloggen Välj
Hästskötarbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.Maila Sara

Till bloggen


Saras senaste
Arkiv

Populärt hos Charlies

Husbloggare

Tuppen på gödselhögen var ”Daddes” önskehäst

Jens Fredricson

Att rida med sätet?

Portugal-bloggen

Stall MJ:s fölfilosofi, del 1 (av obestämt antal)

Avelsbloggen

Till Husbloggarna