Saras vardag - Seriehoppning
JAN
08

Seriehoppning

Hej! Jag känner mig så inspirerad just nu och använder övningar från mina Hippsonböcker typ varje ridpass. Ibland är det hoppning, ibland bommar på marken och ibland övningar utan bommar :)

Igår åkte mamma och jag bort till manegen med Ratzia och Marco. Då använde vi fyra bommar som bara hade en kub på varje sida ( se mitt Youtubeklipp här https://youtu.be/PSQNAZjvvxQ ). På långsidan utan bommar skulle man länga ut galoppen, sedan samla ihop den på långsidan med bommarna. Här var det viktigt att inte gå med för mycket över bommarna, utan hålla sin position. Skitsvårt, tycker jag, som gärna är framåtlutad mest hela tiden. Dessutom skulle man försöka ha hästen något inåtställd i serien för lösgjordhet och även för att arbeta med inner bakben. Mamma fnös och tyckte att övningen verkade alldeles för simpel..

Det fick hon äta upp! Hon klagade på att övningen inte alls var rolig, för det gick inte bra ;) Först överdrev hon upptagningen från den ökade galoppen och kom med jättekort galopp in i serien, så då blev det ju långt och avbrott till trav och hej och hå. Sedan lät hon Ratzia gå på istället och då blev det jättekort till sista bommen. Efter några gånger blev det mycket bättre och de kunde flyta igenom med jämnt tempo.

Jag tyckte också det var väldigt svårt, men nyttigt! Gick med lite mycket, så då blev det att han ökade på och det blev trångt till sista, men han lärde sig av det och bromsade upp själv. Bytte galopp inne i serien några gånger också då jag ställde för mycket och inte var med med ytter, men även det blev bättre efter några gånger när jag hittat "lagom".

Efteråt åkte vi tillbaka till manegen med Bill och Hedda. Blev ny miljöträning för Bill då han i fredags gick i DS-hallen och igår fick gå i lilla manegen. Den har han aldrig varit i tidigare :) Var en annan häst där inne när vi kom, men det var bara Sigge, så honom kände både Bill och Hedda igen. Ledde honom ett par varv innan jag hoppade upp. Kändes inte alls så explosiv och på tårna som i fredags. Började trava och han gick jättesnällt. När Sigge lämnade manegen fick han en liten flipp och körde lite rodeo, men som tur var satt jag kvar :)

Red inte så länge, utan red runt lite i trav och galopp, testade lite styrning och gjorde någon volt här och där samt testade att byta galopp åt båda håll ( se Youtubefilm här https://youtu.be/ruJFWkPPMKw ). Idag och imorgon får han vila och smälta dessa två dagar med nya intryck och ny miljö.

I morse åkte vi bort till manegen jättetidigt då jag hade planerat att hoppa en serie med Marco och Ratzia, och då serien är lite längre behövde vi stora manegen. Chansade på att det inte skulle vara någon annan där så tidigt, och det var det inte :)

Denna serie var galoppbom, tre studsar, ett galoppsprång till ett räcke och två galoppsprång till en oxer. Både Marco och Ratzia kändes jättebra, så det var kul! :) Filmer nedan! Prenumerera gärna på min Youtubekanal för att inte missa några klipp, är ju ganska flitig på att få ridningen filmad :)

Instagram & Snapchat - aamaziingsara


Läst 16370 ggr

Fler inlägg

FEB
20

Kickoff Dag 2

Hej! Igår var dag två på kickoffen för Amanda, och det var banhoppning som gällde. Kul! :) De hade gjort jättefint med en bana på nio hinder, tolv språng. En kombination med två räcken och en kombination med räcke, oxer, oxer. Var böjda spår och linjer. Toppenbra!

Fick hoppa fram några gånger på ett räcke och en oxer, sedan direkt bana. Första varvet lite lägre och andra varvet lite högre. Marco var som vanligt väldigt taggad, men höll sig ändå på mattan. Har haft vadderad luva på honom båda dagarna, vilket jag tror har hjälpt. Han är väldigt ljudkänslig och kan flyga i luften för minsta lilla, men den här helgen har han som sagt inte haft några hovar på vift ;)

Marco hoppade fint båda rundorna. Första varvet rev han ett räcke där benen sprattlade till och inte alls hängde med. Andra rundan felfritt, men lite väl snabb i räcke räcke kombinationen, så fick hoppa om de fem första hindren, då blev det mycket bättre :)

Väldigt kul och lärorik helg. Skoj när klubben anordnar sånt här :) Amanda tyckte att Marco och jag passade väldigt bra ihop och att det märktes att vi gillar varandra. Det var kul att höra!

Läst 1154 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
19

Kickoff Dag 1

Hej! Markarbetet på Kickoffen igår för Amanda gick väldigt bra och var inspirerande. Marco skötte sig jättebra och hittade inte på ett enda bus! Mamma filmade inte allt, men en del, som ni kan se här nedan.

Vi fick började med att trava och göra en ca tiometers volt i varje hörn. När vi kom ut på långsidan skulle vi trycka på traven lite och ungefär på mitten samla upp igen och göra en avsaktning till skritt, skritta några steg och sedan igång igen. Gjorde sedan likadant i galopp, volter i hörnen och avsaktning till skritt mitt på långsidan. Viktigt att samla upp galoppen innan avsaktningen och få hästarna att sätta bakbenen under sig och inte bara låta de släpa sig in i skritten.

Efteråt var det dags för mer action. Fortsatte med volterna i hörnen, men nu skulle vi istället tänka mer som en galoppiruett istället för volt. Shit vad kul det var, och Marco var jätteduktig!! När vi sedan kom ut på långsidan skulle vi dundra på och länga galoppen, samla upp innan nästa hörn och in på tiometersvolten, fast tänka bakdelsvändning. Superkul!

Sedan var det dags att trava över bommar. Först låg det fyra bommar på långsidan, sedan var det x antal meter mellan och sedan kom det fyra bommar till. Var något långt mellan bommarna så hästarna skulle ta lite längre steg. Mellan de fyra första och de fyra sista bommarna skulle man göra en avsaktning till skritt, men eftersom Marco har väldigt kort trav så slapp vi avsaktningen, utan behövde bara trava rätt på och försöka få honom att bli bekväm med att länga ut steget. Han var duktig!

Sedan var det dags att hoppa tre stycken plank på medellinjen. Över varje plank skulle man göra en volt, och här tränade vi på att få hästarna att byta galopp för hjälpen över hindret. Svårt, men kul, och Marco gjorde det fint tycker jag :) Här spelade det ingen roll hur många steg man red på mellan planken, det var inte det som var fokus.

Efteråt skulle vi rida alla tre planken på följd utan volter. Först med fem galoppsprång mellan alla plank och sedan med fyra, nästa gång med fyra galoppsprång först och nästa gång med fem. Jätterolig träning och bra övningar som jag kommer fortsätta med och även göra med de andra hästarna :)

Dessutom bjöd klubben på tacos till alla som red. Mums!
Instagram & Snapchat - aamaziingsara


Läst 5775 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
18

Lugn vecka

Hej! Veckan har varit ganska lugn hittills. Tilda och Hedda tävlade i onsdags på KRK, hoppade en klass 100cm. De gjorde en jättefin runda, rev sista i grunden. Var väldigt rytmiskt och fint, den rundan ska hon verkligen vara nöjd med :)

Marco och jag var hemma hos Therese i torsdags förmiddag och red. Hon hade massor av bommar och småhinder framme, så vi jobbade lite med dem. Perfekt för Marco att trava över bommar och galoppera över små kuber. Han blir lätt taggad även på dessa små hinder, så behöver göra det ofta för att avdramatisera det lite. I torsdags kändes det riktigt bra och han kunde trava över bommarna utan att köra upp huvudet och dra iväg i 110 knyck. Framsteg!

Ratzia har gått i skogen både måndag, torsdag, fredag och ska även göra det idag. Skönt med en lite lugnare vecka. Imorgon tar vi nog några språng. Hedda gick i skogen i måndags, igår och hon och Tilda hänger med mig och Ratzia idag. Marco går kickoff för Amanda idag och imorgon borta på KRK. Idag är det markarbete och imorgon banhoppning :)

Mamma köpte en ny transport som kom i måndags! Vår gamla Boj var rejält sliten. Använde den nästan varje dag, så det var inte så konstigt.. Den nya är en likadan, fast den här har hingstvägg och skötardörr på båda sidor. Skönt!! Marco är ju hopplös i transporten när han åker med någon annan häst, så hoppas det blir bättre nu när han inte kan komma åt och retas.
Instagram & Snapchat - aamaziingsara
Youtube - https://www.youtube.com/user/aamaziingsara


Läst 10416 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Saras vardag »Saras vardag

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Lisen Välj
Portugal-bloggen Välj
Jens Fredricson Välj
Stalldrömmar Välj
Therese Välj
Redaktionen Välj
Kajsa Boström Välj
Veterinärstudenten Välj
Hippologbloggen Välj
Hippologbloggen Välj
Saras vardag
Veterinärbloggen Välj
Hästskötarbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.Maila Sara

Till bloggen


Saras senaste
Arkiv

Populärt hos Charlies

Husbloggare

Gästblogg: "Varför diskrimineras ridsporten?"

Gästbloggen

SNÖ!!!

Therese

Plusgrader

Stalldrömmar

Till Husbloggarna