Saras vardag - Seriehoppning
JAN
08

Seriehoppning

Hej! Jag känner mig så inspirerad just nu och använder övningar från mina Hippsonböcker typ varje ridpass. Ibland är det hoppning, ibland bommar på marken och ibland övningar utan bommar :)

Igår åkte mamma och jag bort till manegen med Ratzia och Marco. Då använde vi fyra bommar som bara hade en kub på varje sida ( se mitt Youtubeklipp här https://youtu.be/PSQNAZjvvxQ ). På långsidan utan bommar skulle man länga ut galoppen, sedan samla ihop den på långsidan med bommarna. Här var det viktigt att inte gå med för mycket över bommarna, utan hålla sin position. Skitsvårt, tycker jag, som gärna är framåtlutad mest hela tiden. Dessutom skulle man försöka ha hästen något inåtställd i serien för lösgjordhet och även för att arbeta med inner bakben. Mamma fnös och tyckte att övningen verkade alldeles för simpel..

Det fick hon äta upp! Hon klagade på att övningen inte alls var rolig, för det gick inte bra ;) Först överdrev hon upptagningen från den ökade galoppen och kom med jättekort galopp in i serien, så då blev det ju långt och avbrott till trav och hej och hå. Sedan lät hon Ratzia gå på istället och då blev det jättekort till sista bommen. Efter några gånger blev det mycket bättre och de kunde flyta igenom med jämnt tempo.

Jag tyckte också det var väldigt svårt, men nyttigt! Gick med lite mycket, så då blev det att han ökade på och det blev trångt till sista, men han lärde sig av det och bromsade upp själv. Bytte galopp inne i serien några gånger också då jag ställde för mycket och inte var med med ytter, men även det blev bättre efter några gånger när jag hittat "lagom".

Efteråt åkte vi tillbaka till manegen med Bill och Hedda. Blev ny miljöträning för Bill då han i fredags gick i DS-hallen och igår fick gå i lilla manegen. Den har han aldrig varit i tidigare :) Var en annan häst där inne när vi kom, men det var bara Sigge, så honom kände både Bill och Hedda igen. Ledde honom ett par varv innan jag hoppade upp. Kändes inte alls så explosiv och på tårna som i fredags. Började trava och han gick jättesnällt. När Sigge lämnade manegen fick han en liten flipp och körde lite rodeo, men som tur var satt jag kvar :)

Red inte så länge, utan red runt lite i trav och galopp, testade lite styrning och gjorde någon volt här och där samt testade att byta galopp åt båda håll ( se Youtubefilm här https://youtu.be/ruJFWkPPMKw ). Idag och imorgon får han vila och smälta dessa två dagar med nya intryck och ny miljö.

I morse åkte vi bort till manegen jättetidigt då jag hade planerat att hoppa en serie med Marco och Ratzia, och då serien är lite längre behövde vi stora manegen. Chansade på att det inte skulle vara någon annan där så tidigt, och det var det inte :)

Denna serie var galoppbom, tre studsar, ett galoppsprång till ett räcke och två galoppsprång till en oxer. Både Marco och Ratzia kändes jättebra, så det var kul! :) Filmer nedan! Prenumerera gärna på min Youtubekanal för att inte missa några klipp, är ju ganska flitig på att få ridningen filmad :)

Instagram & Snapchat - aamaziingsara


Läst 16409 ggr

Fler inlägg

APR
24

SuperMarco!!

Hej! Igår var sista dagen på tävlingen, och värsta vädret, haha! Började jättefint på morgonen med äntligen vindstilla och sol. Tänkte att nu blir det en underbar dag. Jag skulle rida de två sista klasserna på dagen, 130cm med Ratzia och 140cm med Marco. Var ute och promenerade med hästarna mitt på dagen, och när vi nästan var tillbaka vid stallarna så började det regna popcorn från himlen. Haglade som bara den! Efter en stund gick haglet över till snöstorm! Nu snackar vi aprilväder.. Stackars de ryttarna som fick rida i det skitvädret :O Som tur var gick det över senare på eftermiddagen och när jag skulle rida var det bra väder igen :)

Ratzia gick som sagt 130cm. I och med att vi hade fått vänta hela dagen så var både Ratzia och jag lite halvsega. Hon började jättefint inne på banan de fem första hindren, men fram till sexan, en planka, fick jag inte tillbaka henne ordentligt, så då blev det för nära och rivning. Sedan blev det likadant in i trekombinationen, jag ville sätta ihop henne innan, men varken hon eller jag orkade riktigt, så då rev vi B-hindret eftersom det blev knasigt in. Glad att hon var modig och fortsatte ta sig igenom kombinationen och inte gav upp och drog ut på sidan :) Ändå många bra språng och hon har börjat utesäsongen fint! Personligen tycker jag att Ratzia är bättre inomhus, eftersom hon ute har lite svårt att fokusera och kan bli lite spooky av saker runt omkring, men det är bara att köra på så ska det nog bli bättre och bättre! :)


Ratzia i 130cm i lördags där hon var felfri och placerad. Inte dåligt med luft i mellan!

Gjorde sedan i ordning Marco som skulle gå 140cm, bedömning A:0. Gick banan, 11 hinder, 13 språng. Kändes bra! Hela helgen tycker jag att banbyggaren, Sara Brink, har byggt väldigt bra och rytmiska banor! :) Sa det till henne. Det har bara varit att flyta på, inga konstiga vägar eller krusiduller.

När jag började hoppa fram Marco tyckte jag inte alls att han var lika fin som i fredags och lördags. Kändes inte trött, men lite nonchalant. Rev oxern en gång på slutet, och efter det vaknade han till liv och hoppade jättefint de två sista sprången innan vi skulle in på banan.

Banan började med en trippelbarr. Händer ju inte så ofta, men jag gillar det, då måste man vara igång på direkten! Marco klippte av superfint och sedan gick det som tåget! Tänkte ingenting på tiden eller vägarna, utan ville bara få till en fin, rytmisk runda. Han är ju snabb i sig själv. Hoppade jättefint och känns modig! Tur på sista kombinationen, men bommen låg kvar och vi susade i mål felfria och blev 3:a!! Hur fin är han inte?! Gjort fyra starter i 140cm i år och varit felfri och placerad i tre av dem! Han är ju fantastisk, Marcobusen!!! <3
Så glada och nöjda! <3
Mamma och Ratzia strax innan det blev hagelstorm
Tog en bild innan vi gick in och tog skydd, blev värre sedan! :O


Läst 2203 ggr Kommentarer Kommentera

APR
22

Hoppla!

Hej! Då ligger jag här i sängen på hotellet/motellet, 500 meter från tävlingsplatsen, efter en bra dag :) Mamma och jag gick en promenad med hästarna efter att vi själva ätit frukost, sedan tittade vi på lite hoppning och gick och köpte mössor, då det är snorkallt här. Haha! Inget härligt vårväder inte.. I alla fall sol idag, men fortfarande jätteblåsigt och isigt. Började till och med snöa lite efter att jag hade ridit!! :o

Idag gick både Marco och Ratzia sista klassen för gammelhästarna, 130cm bedömning A:0+A:0 två faser. Hade Ratzia först, och idag red jag fram henne inne i manegen. Myyyycket bättre!! Då slapp hon allt stoj där ute med blåst, andra hästar, traktorer och hej o hå. Var bara hon och en häst till där inne, så det var lugnt och skönt, och idag var hon helt lugn. Inne på banan var hon fokuserad och hoppade felfritt i båda faser! :)

Gjorde sedan i ordning Marco och red även honom i manegen. Det gjorde jag igår också. När jag red Ratzia igår hade jag inte fattat att det fanns framhoppning inne, utan såg det först när jag skulle rida Marco. I vilket fall som helst, himla bra.

Marco var lika fin som igår och hoppade bra, och idag låg bommarna kvar! :) Han var också dubbelt felfri och det slutade med att Marco blev 3:a och Ratzia 4:a. Superkul, jättebra!! :)

Åkte sedan in till trästaden och åt sen lunch/tidig middag och efteråt en glass på det :) Åkte till hästarna och gick en promenad och var nyss där igen och gav kvällshö. Nu blir det sova!


Läst 6419 ggr Kommentarer Kommentera

APR
22

Utesäsongen igång!

Hej! Då har utomhussäsongen börjat :) Vi är inne i de småländska skogarna och vädret är minst sagt knepigt. Igår blåste det storm och regnade på kvällen och i morse vaknade vi upp till sol och frost. Såg till och med ut som snö på sina ställen..

Jag har med Marco och Ratzia den här helgen och igår gick Ratzia 120cm och Marco 130cm. Egentligen skulle Ratzia också gått 130cm, men vi ändrade, dels för att det var ett tag sedan hon tävlade och dels för att hon var så himla uppjagad igår när vi kom fram. Var jätteorolig i boxen och undrade var Marco var (han stod bredvid). Gnäggade, sprang omkring och stegrade för att se honom över väggen. Nu har hon lugnat ner sig..

Var nog bra att vi bytte, då hon var väldigt spänd och lite ofokuserad. När vi red fram låg hon på jättemycket och slängde sig lite höger och vänster när hon blev rädd för blåsten och annat läskigt. Blåste verkligen jättemycket, hindren inne på banan välte så att vissa ryttare fick avbryta sina ritter och vänta på att de skulle bygga upp igen :O Hände som tur var inte när vi var inne. Vi rev två hinder, men inne på banan var hon inte alls lika spänd och stressad som när vi red fram, däremot lite ofokuserad. Hoppas det blir bättre idag, nu är hon lugnare i boxen i alla fall :)

Marco gick 130cm på kvällen. Han kändes faktiskt jättefin! Trodde han skulle vara lite wild and crazy första ute, men han skötte sig jättebra och tyckte det var kul :) Var en tidshoppning och han var snabb och vändbar, fick dock ett skitriv på nummer tre. Himla retligt då han var snabbast av alla! Får hoppas bommarna ligger kvar idag :)

På kvällen igår gick vi till Burger King och åt, precis bredvid motellet. Beställde brownie, glass med kolasås och kaffe till efterrätt. När vi nästan hade ätit upp ropade de ut att vår order var klar att hämtas vid kassan?? Gick fram och sa att vi redan hade fått vår fika. Då hade de råkat göra dubbelt av någon anledning, så vi fick en omgång till. Mums!

Var borta hos hästarna i morse strax innan sju och gav dem frukost. Hoppas de sovit gott i natt. Fick tyvärr torvbalar till boxarna, vilket bara glider omkring nu i början. Hade behövt mer och gotta till sig lite. Har torv i våra uteboxar hemma, så har inget emot det, men som sagt.. Får väl se om man kan få köpa till en bal.


Läst 7465 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Saras vardag »Saras vardag

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Lisen Välj
Portugal-bloggen Välj
Jens Fredricson Välj
Stalldrömmar Välj
Therese Välj
Redaktionen Välj
Kajsa Boström Välj
Veterinärstudenten Välj
Hippologbloggen Välj
Avelsbloggen Välj
Hippologbloggen Välj
Saras vardag
Veterinärbloggen Välj
Hästskötarbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.Maila Sara

Till bloggen


Saras senaste
Arkiv

Populärt hos Charlies

Husbloggare

Gästblogg: Är de goda (rid-)råden verkligen goda?

Gästbloggen

Tävlingen i söndags och en förmiddag hemma!

Therese

we tävling

Portugal-bloggen

Till Husbloggarna