Veterinärstudenterna - Antibiotika och dess resistens!
DEC
12

Antibiotika och dess resistens!

 

 

God morgon!Idag använder vi oss av mycket antibiotika för att döda bakterier, både på humansidan och på djursidan. I Sverige har vi en antibiotikapolicy för att förhindra resistens, d.v.s hindra att antibiotikan blir verkningslös.

 Vi får INTE tänka att det vi gör i Sverige med antibiotika är en piss i missisippi, jämfört med vad de gör i övriga världen. Vi får ta till en gammal klassiker som "alla bäckar små" istället. Resistensen för olika bakterier och antibiotika skiljer sig också över världen. Vissa arter som vi i Sverige / Norden kan få bukt med, kan i andra länder vara svåra att ta kol på p.g.a skillnader i bakteriernas sammansättning (serotyp och resistensgen), d.v.s. släktskap hos bakterien.

 Bakterier är naturligt känsliga för vissa antibiotika och resistenta (motståndskraftiga) mot andra. Med även om de är känsliga för en viss antibiotika så kan de via en så kallad "förvärvad resistens" bli mindre känsliga för en eller flera antibiotikasorter. Detta fås bland annat genom fel eller överanvändning av antibiotika. Bakterier kan överföra och "smitta" varandra med resistensgener precis som vi kan smitta varandra när vi blivit sjuka. 

 Hur sprids då bakterierna och deras resistens?


 

  • Smittrycket är högre i vissa utsatta miljöer där många individer, och ofta sjuka individer rör sig. Ex. sjukhus och djursjukhus.
  • Djur och människor kan vara smittbärare utan att visa symptom och kan sprida bakterier till andra djur eller människor som kan bli sjuka. Bakterierna kan även spridas via livsmedel varpå livsmedelskontrollen är oerhört viktig.
  • Resistens kan även spridas från en bakterie i djuret till en annan bakterie i djuret. Det finns flera olika för sätt för detta att ske.
  • Resistensen främjas framförallt av att man använder fel antibiotika på fel typ av infektion och att man använder antibiotika för länge. Man talar om bred spektrum och smal spektrum antibiotika. 

 

Med ökad rörlighet hos djur och människor ökar också spridningen av dessa resistenta bakterier. Detta sker allt snabbare och är verkligen ett allvarligt hot inför framtiden. Resistens leder till att det blir svårt att behandla vissa infektioner och kan orsaka onödigt lidande. För att förenkla det hela kan vi säga såhär: Ju mer antibiotika vi använder desto sämre kommer den fungera i framtiden. När det gäller allvarliga infektioner kan det leda till att vi inte tar kål på den farliga bakterien och i värsta fall avlider vi eller våra djur. 2009 dog tre spädbarn i Sverige av multiresistenta bakterier som de smittats av på sjukhuset, eftersom ingen antibiotika fungerade.

 Vad bör vi då göra för att förebygga detta?

  • Förbättra hygienrutinerna kring all patienthantering och på sjukhus/djursjukhus.
  • Ta mer bakterieprover för att verkligen få veta vad det är för bakterier vi behandlar! Om bakterier visar sig vara resistenta så ska djuret isoleras från andra djur och extra skyddskläder skall användas vid hantering av djuret för att minska smittspridning.
  • Det är även viktigt att minska smittspridning på ett enstaka djur med flera sår på kroppen eftersom det verkar som att djur kan ha resistenta bakterier i ett sår men rimligtvis inte i alla sår, om de har flera.
  • Rationalisera antibiotikaanvändningen d.v.s.  ge korrekta doseringar och rimliga behandlingstider. Förr behandlade man ofta infektioner FÖR länge för att vara  riktigt riktigt säker på att man dödat alla bakterier. Idag vill man inte behandla lika länge eftersom man vid lång tids användning riskerar att behandla djurets egen normalflora (ffa goda bakterier som hjälper djuret). Om man gör detta så kan även dessa goda bakterier utveckla resistens och skapa problem för djuret genom att sprida denna resistens till andra bakterier som kanske inte är lika snälla. 
  • Förebygga smittspridning och därigenom minska risken för att sprida resistenta bakterier.
  • Bli bättre på att diagnosticera: En häst med gammalt sår som inte läker är absolut en kandidat för provtagning!

 

 


Som exempel kan vi ta Staphylococcus auerus som är en av våra vanligaste omgivningsbakterier. Vi har dem i näsan men också på andra slemhinnor och på huden. Denna bakterie har även våra djur och den har förmågan att bli resistent mot våra vanligaste antibiotika såsom penicilliner. Den kallas då för MRSA - Methicillinresistent Stahylococcus aureus. Bakterien kan även bli multiresistent vilket betyder att ett flertal etablerade antibiotikaalternativ inte längre fungerar som behandling. 

 MRSA kan bäras utan att djuret eller människan visar några som helst symptom, men kan om den orsakar sjukdom bli väldigt farlig då vi ibland inte har något rimligt bot. På humansidan används mycket dyra intravenösa antibiotika (sprutas direkt i blodet) med besvärliga biverkningar i värsta fall. Vissa av dessa antibiotika får veterinärer inte använda på djur, eller man rekommenderas att inte använda dem, eftersom de ska "sparas" till humansidan. Visst låter det läskigt? Det är det också...Taget från SVA s hemsida (Sveriges Veterinärmedicinska Anstalt):

"Fram till 2000-talet förekom MRSA nästan uteslutande hos människor, men idag rapporteras MRSA även från djur. Hos hundar, katter och hästar ses bakterien oftast i samband med sjukdom hos djuret, till exempel sårinfektioner. Men bland lantbrukets djur (grisar, nötkreatur) är det vanligare att djuren bär bakterien utan att visa symtom. I Sverige ska infektion med MRSA hos djur anmälas till Länsstyrelse och till Jordbruksverket (SJVFS 2007:90)."

 Detta är verkligen något vi bör tänka på, speciellt i de lägen vår veterinär inte vill skriva ut ett antibiotikapreparat hur som helst. Kanske vill veterinären även ta prover innan insättande av antibiotika? Kanske är det dags för oss alla att tänka till? Är min häst verkligen så dålig att den inte reder ut sin infektion utan antibiotika? Eller är jag själv så dålig att jag måste ha penicillin för min hosta? Kanske skall jag prova en annan metod att få bort den besvärliga muggen som hästen har? Jag säger inte att vi inte skall använda medicin i de lägen de är befogat, men i många fall tror jag att anitbiotikan används helt i onödan.

 


 

 

Hur många har inte kladdat på lite trim-sulfa när er häst haft ett sår? Trim-sulfa är egentligen ett kombinerat antibiotikapreparat vid namn Trimetoprim och Sulfonamid. Poppis när vi var yngre var att kladda på lite Socatylsalva när såren inte läkte. Denna innehåller Sulfonamid och har en oerhört växande resistens idag. FEL FEL FEL. Om såren inte läker, be din veterinär göra en provtagning och bestäm behandling utifrån det. Många gånger läker hästen med enbart rengöring (rent vatten eller koksalt) och skydd mot smuts. Det kanske tar lite längre tid innan djuret blir frisk men kroppen klarar av mer än vad man tror. Sårläkning är en helt annan sak som vi ska skriva om senare så det får vi vänta med. Ofta vill man kladda på något för att det känns bättre även om det egentligen stör hästens egen läkningsprocess.

 
Att tänka i ett mer globalt perspektiv och även över artgränserna är också viktigt eftersom vi t.ex. kan bli smittade med MRSA från hästar. Och bakterier som tidigare bara fanns på andra sidan jorden har nu kommit till Europa p.g.a den ökade rörligheten över jordklotet. Och om vi nu "använt" upp vår dos av användbart botemedel, ja då ligger vi riktigt illa till.


Många forskare ser detta som ett av de stora framtidshoten, att det skall bli epidemier och pandemier som vi inte kan få stopp på.Bästa Hälsningar Karolina, som varit hemma i Åre - Jämtland över helgen, för att få lite frisk luft!

 

"Mjölkbönder får ge Antibiotika"  Detta är en debatt som vi diskuterar vilt på skolan angående resistensutveckling. Detta är verkligen läsvärt för den som är intresserad.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/mjolkbonder-ska-fa-ge-antibiotika_5904593.svd


 


taggar


Läst 39219 ggrcomments powered by Disqus


Fler inlägg

MAR
22

Veterinärstudenterna har blivit Veterinärbloggen och Beyond Equestrian

Eftersom Izabella och Karolina inte längre är studenter så har bloggen Veterinärstudenterna delats upp i två helt nya bloggar. Izabella fortsätter att blogga om sitt liv som ny veterinär i bloggen Veterinärbloggen och Karolina har startat bloggen Beyond Equestrian.

Till Veterinärbloggen
Till Beyond Equestrian 


Läst 177563 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
12

Uppdateringsbomb!


Hej allihopa! Izabella här...


Efter ett längre uppehåll är vi nu tillbaka! Det har hänt mycket i våra liv på senaste tiden och ibland måste man prioritera bort vissa saker för att hålla i längden! Det kommer bli en hel del förändringar på bloggen eftersom vi inte längre är "studenter". Mycket snurrade i våra huvuden - skulle vi sluta blogga? Skulle vi fortsätta? Skulle vi göra om bloggen? Såklart så kan vi INTE lägga ner. Bloggen är en del av våra liv och vi har fått så oerhört mkt positiv respons från er underbara läsare under "åren" vi hållt på och det verkar i alla fall som att vi spridit en del kunskaper om hästvård under bloggens tid. Det är såklart också det vi vill fortsätta med på olika vis. Men innan ni får veta vad som komma skall så ska ni får en update från mig. Jag kommer inom kort att starta "veterinärbloggen" här på Hippson och Karolina kommer ha en annan spännade blogg, vad den kommer att handla om kommer hon själv meddela;)

Senaste ni hörde något från mig befann jag mig i Kenya! Resan var helt underbar. Jag gjorde allt och ingenting i 3 veckor. Jag umgicks med min familj, var på safari, besökte olika byar, solade och badade. Dock kunde jag inte slita mig från hästarna. När jag gick på stranden utanför Mombasa fick jag syn på en Afrikansk ponny och min dag var räddad. Jag blev som ett litet barn "TITTA, EN PONNY" som att jag aldrig sett en häst innan. Tyvärr hade jag ju inte min veterinär-låda med mig, annars hade ponnyn fått lite hjälp. Den var lite halt på ett ben o fick gallopera runt med feta turister på ryggen. Ja, 3 veckor blev lite för lång tid att vara borta från hästar, men nu är jag back om track!
 

I Kenya träffade jag även en herrans massa barn. Barn som var så otroligt tacksamma för att de fick en karamell. EN karamell. Tål att tänkas på när man ibland ser svenska barn på ponnytävling.

Efter Afrika-resan var de bara påt igen! Mitt examensarbete som handlar om att förbättra syresättningen på hästar i narkos skulle presenteras i Uppsala. Jag hade ingen dator med mig på semestern bara för att jag verkligen skulle kunna koppla av. När jag kom hem pluggade jag och förberedde mig i 4 dagar. Kvällen innan presentationen var jag hemma hos min fantastiska handledare Görel Nyman och tränade till sent in på kvällen - vilken support! Presentation gick utmärkt och både jag och Maja fick mycket beröm för vårt "stora" arbete som förhoppningsvis kommer leda till bättre hästnarkoser i framtiden. Som bonus på det hela ska vi åka till Nottingham i April och presentera forskningen på en internationell konferens om sövning av häst. Mer om detta senare. Från vänster på bilden nedan ser ni teamet: Görel Nyman (professor, forskare och vår handledare), Annelie Rydén (forskarassistent och lärare i sövning av häst), Anna Edner (vår examinator), jag och sedan min underbara vän och kollega Maja Wiklund.

Efter att examensarbetet var presenterat var det bara festligheter kvar. Min klass samlades i Uppsala Universitetsaula i slutet av januari för att mottaga examensdiplom med efterföljande bal på Uppsala slott. Nedan en bild på mig i min balklänning, samma som jag hade när jag sllutade gymnasiet och gick på gymnasiebal! Tack söta Olivia Ejdervinge som satte upp mitt hår! Olivia jobbar på JL dressage där jag har hästen min och hon kan uppenbarligen mer än att fläta hästmanar;)

Efter examensfestligheter och resor var det "back to work". Vi har haft vääldigt mycket att göra på hästsjukhuset Stav där jag jobbar, ända sen i somras. Vår chef har hela tiden sagt att det kommer bli lugnt när vintern kommer men detta har vi inte märkt av. Dock tycker jag bara att det är kul. Dels är det kul att se och hjälpa många hästar och det är också kul att många hästägare verkar ha fått förtroende för vårt team eftersom både nya och gamla kunder kommer igen!


Sjukhuset jag jobbar på ägs av Evidensia som idag äger många av Sveriges hästsjukhus. I slutet av januari samlades flera av Evidensias hästveterinärer på Strömsholm för att diskutera ortopedi och hältutredningar. För mig kändes det otroligt att jag själv var kallad till mötet där flera av de veterinärer som jag ser upp till och verkligen haft som förebilder också skulle delta. Jag har nog inte riktigt förstått än att jag fått mitt drömjobb och verkligen får vara med i detta proffsiga team. För ett år sedan stod jag i skolan o tränade o drömde mig bort, trodde aldrig att jag så snabbt skulle komma in i gemet. Nu står jag här, får dagligen hjälpa sjuka hästar och är omgiven av duktiga hästveterinärer och internationella experter som jag har möjlighet att rådfråga om mina kunskaper inte räcker till.


Nedan en bild när jag tränar på att sticka/injicera i strålbensbursan på ett dödben. Nålen ska hela vägen in till strålbenet och man använder röntgen för att kontrollera att nålen sitter rätt. Veckan efter lade jag en likadan bedövning på en patient på kliniken - lätt som en plätt!En annan nyhet är att jag i juni kommer åka till ett hästsjukhus i England på ett så kallat "externship" i en månad. Jag ska åka till Rossdales, Newmarket i England som är ett av världens främsta diagnostik och remiss-center för häst. Här ska jag praktisera i en månad, jobba dygnet runt PÅ MIN EGEN SEMESTER. Ps. jag vet att jag är en överseriös veterinär - eller bara sjukligt intresserad. Det ska bli oerhört kul o jag hoppas kunna ta med mig en  hel del nya kunskaper hem till Sverige.


Ha det gott så länge! Känns bra att vara back on track. Håller precis på med info till nya bloggen. På snart återseende!

/Izabella


Läst 208604 ggr Kommentarer Kommentera

DEC
25

Bilder från Kenya!

 Hej! Nu lyckades jag fixa bättre Wi-fi, så här kommer ett gäng bilder ni kan njuta av! God jul igen och vi hörs när jag kommer hem:)
 
 
 

- Posted using BlogPress from my iPhone


Läst 246682 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Veterinärstudenterna »Veterinärstudenterna av Veterinär Studenterna

Izabella Granswed och Karolina Eriksson har precis gått veterinärprogrammet och är nu på väg ut i arbetslivet.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Lisen Välj
Portugal-bloggen Välj
Veterinärstudenten Välj
Therese Välj
Redaktionen Välj
Veterinärstudenterna
Ryttarhälsa Välj
Hippologbloggen Välj
Saras vardag Välj
Avelsbloggen Välj
Islandshästbloggen Välj
Veterinärbloggen Välj
Hästskötarbloggen Välj
Beyond Equestrian Välj
Gästbloggen Välj
Ninas Rader Välj

stäng

VeterinärstudenternaHär bloggar de blivande veterinärerna Izabella Granswed och Karolina Eriksson. Som läsare får du följa deras vardag och får hänga med dem på äventyr med de egna hästarna.


Maila Veterinärstudenterna

Till bloggen


Veterinärs senaste
Arkiv