Veterinärstudenterna - Full fart och ös i brasan!
OKT
26

Full fart och ös i brasan!

 

 

Karolina här. Två dagar fart och fläkt. Ja, det har hänt grejjer och jag har haft det lite splittrat i min skalle. En slank skallens tankar hit än slank skallens tankar dit.

 


Jag började med att i förrgår sitta och plugga med kära Bella till sent in på natten, sen kunde jag bara inte sova. Hur mycket jag än försökte få får att hoppa över staket, såg jag bara fina WC-hästar hoppa stora banor. Nördig som jag är, räknar jag galoppsprång och kollar distanser, linjer och möjligheter. Vaknade följdaktligen med huvudvärk morgonen efter, men WTF det var bara att sätta sig i bilen med sikte på studiebesök hos en av sveriges travtränare i Sala. En Häftig och relativt stor anläggning med hästar som går ute i hage med hus året runt och en 700 m lång rakbana under tak. Mkt intressant att få en inblick i "trav världen". Mycket är lika men ändå så annorlunda. Därifrån fick jag med mig många aha upplevelser.

 


I dag har jag haft grupp seminarium om Antibiotika-användning och resistensläge i Sverige, och nu ikväll har jag varit på Brandtshammars ridhus och kollat på hoppträning med mina vänner. Jag spande in en hästriktig snygg 5 åring efter Quite easy-Argentinus. Den hoppade med lätthet och superbra bakben. Riktigt kul att se!

 


Innan dess var jag ner på stan och fixade lite ärenden, försnillade trist nog min plånbok för några dagar sen, och vad tror ni hände idag? Jo jag får punktering på höger framdäck. Det var bara att ställa sig där och byta däck Tack JENNY för hjälpen! Hann inte tillbaka till en föreläsning som jag verkligen ville gå på: Dopning av häst. Skit! så jag drog till stallet istället.

 


Accordion gick på tömm idag och fick sig ett riktigt bra galopp-pass. Han har börjat se riktigt fin ut i formen och jag blir snabbare och snabbare själv. Nu är jag äntligen hemma. Lägenheten ser ut som ett bombnedslag och ja lyxar till med en variant av mac n cheese, något som jag levde på när jag bodde i Carlifornien och jobbade hos Mette Rosencrantz. Denna version vart däremot lite upppiffad då jag inte hade någon cheddarost hemma så jag slängde i lite parmesan och örter. Vad gör man inte som busy student. Nu skall jag sätta mig och räkna lite läkemedelsberäkning och öva på att skriva recept, ty tentan kommer allt närmare.Andas, njut, le. Om jag tänker efter är mantrat som just nu snurrar i min skalle siffor, volymer och spädningar, de är mina bästa vänner.

 


 

Ha det bäst och sov gott !!! /Karolina

 


En liten uppdatering från Izabella: Jag har också full fart just nu. Jag går upp 7och lägger mig va 01. I alla fall så har denna vecka varit så. Föreläsningar 8.10-12. Övningar 13-16 eller 17. Idag har vi dragit av skor och lärt oss skära rent hovar, verka upp hovbölder och lägga gips. Efter skolan var det stallet + tentaplugg. Idag kunde jag kombinera dessa eftersom jag och tre kursare tränade inför tentan på min häst i stallet. I 3 h fick stackaren stå på stallgången o få hela kroppen undersökt sisådär 20 ggr. Inte lätt o vara ägd av en veterinärstudent.

 


"Varför får inte jag stå i boxen som alla andra hästarna o lukta på halmen?" Nej, för att du har en nörd till ägare. Stackars häst:P


Frågor på tentan kan ex vara:

*Vart går karpalsenskidan och kotsenskidan?

*Vad heter alla ben i Karpus(framknä)/hasen och hur ligger de?

*Hur kommer man in i strålbensbursan och vilka strukturer fäster in till den? Var sätter du nålen? Hur kommer du in i kotled/has? Vilka muskler består akillessenan av? Peka ut och beskriv vart timglasbursan sitter.

 


MED MERA MED MERA. Vi ska helt enkelt kunna ALLA strukturer på hästens ben. Både ben, muskler, ligament, senor och leder. Och vart allt fäster in. Sen ska vi kunna klinisk undersökning och lyssna på hjärta, lungor osv. O verkligen veta vad vi lyssnar på. Detta kan lärarna kontrollera genom ett dubbelstetoskop med två extra öron så att vi inte hittar på att vi hör ett visst ljud. Jag trodde på allvar inte att det fanns så mycket saker innanför huden på benen puh..

 


Sen vill man ofta kunna saker lite extra bra när det är muntlig tentamen eftersom man lätt blir stressad och nervös av det (iaf jag). Då är det bra om allt sitter som rinnande vatten så man inte säger fel för att man är nervös. Nu ska jag ta en dusch sen är det bara påt igen i morgon. På kvällen ska jag träna för Magdalena Skatt, ska bli kul! Innan jag somnar ska jag sy några stygn och repetera suturmaterial. Se träningsatrappen nedan som vi fått låna från skolan:
Ps. Ska försöka skriva Africa part 2 i helgen för er som är sugna på lite galna lejonhistorier (ordagrant).Ds. /Izabella


Sov gott från Studenterna!


Läst 35986 ggrcomments powered by Disqus


Fler inlägg

MAR
22

Veterinärstudenterna har blivit Veterinärbloggen och Beyond Equestrian

Eftersom Izabella och Karolina inte längre är studenter så har bloggen Veterinärstudenterna delats upp i två helt nya bloggar. Izabella fortsätter att blogga om sitt liv som ny veterinär i bloggen Veterinärbloggen och Karolina har startat bloggen Beyond Equestrian.

Till Veterinärbloggen
Till Beyond Equestrian 


Läst 166794 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
12

Uppdateringsbomb!


Hej allihopa! Izabella här...


Efter ett längre uppehåll är vi nu tillbaka! Det har hänt mycket i våra liv på senaste tiden och ibland måste man prioritera bort vissa saker för att hålla i längden! Det kommer bli en hel del förändringar på bloggen eftersom vi inte längre är "studenter". Mycket snurrade i våra huvuden - skulle vi sluta blogga? Skulle vi fortsätta? Skulle vi göra om bloggen? Såklart så kan vi INTE lägga ner. Bloggen är en del av våra liv och vi har fått så oerhört mkt positiv respons från er underbara läsare under "åren" vi hållt på och det verkar i alla fall som att vi spridit en del kunskaper om hästvård under bloggens tid. Det är såklart också det vi vill fortsätta med på olika vis. Men innan ni får veta vad som komma skall så ska ni får en update från mig. Jag kommer inom kort att starta "veterinärbloggen" här på Hippson och Karolina kommer ha en annan spännade blogg, vad den kommer att handla om kommer hon själv meddela;)

Senaste ni hörde något från mig befann jag mig i Kenya! Resan var helt underbar. Jag gjorde allt och ingenting i 3 veckor. Jag umgicks med min familj, var på safari, besökte olika byar, solade och badade. Dock kunde jag inte slita mig från hästarna. När jag gick på stranden utanför Mombasa fick jag syn på en Afrikansk ponny och min dag var räddad. Jag blev som ett litet barn "TITTA, EN PONNY" som att jag aldrig sett en häst innan. Tyvärr hade jag ju inte min veterinär-låda med mig, annars hade ponnyn fått lite hjälp. Den var lite halt på ett ben o fick gallopera runt med feta turister på ryggen. Ja, 3 veckor blev lite för lång tid att vara borta från hästar, men nu är jag back om track!
 

I Kenya träffade jag även en herrans massa barn. Barn som var så otroligt tacksamma för att de fick en karamell. EN karamell. Tål att tänkas på när man ibland ser svenska barn på ponnytävling.

Efter Afrika-resan var de bara påt igen! Mitt examensarbete som handlar om att förbättra syresättningen på hästar i narkos skulle presenteras i Uppsala. Jag hade ingen dator med mig på semestern bara för att jag verkligen skulle kunna koppla av. När jag kom hem pluggade jag och förberedde mig i 4 dagar. Kvällen innan presentationen var jag hemma hos min fantastiska handledare Görel Nyman och tränade till sent in på kvällen - vilken support! Presentation gick utmärkt och både jag och Maja fick mycket beröm för vårt "stora" arbete som förhoppningsvis kommer leda till bättre hästnarkoser i framtiden. Som bonus på det hela ska vi åka till Nottingham i April och presentera forskningen på en internationell konferens om sövning av häst. Mer om detta senare. Från vänster på bilden nedan ser ni teamet: Görel Nyman (professor, forskare och vår handledare), Annelie Rydén (forskarassistent och lärare i sövning av häst), Anna Edner (vår examinator), jag och sedan min underbara vän och kollega Maja Wiklund.

Efter att examensarbetet var presenterat var det bara festligheter kvar. Min klass samlades i Uppsala Universitetsaula i slutet av januari för att mottaga examensdiplom med efterföljande bal på Uppsala slott. Nedan en bild på mig i min balklänning, samma som jag hade när jag sllutade gymnasiet och gick på gymnasiebal! Tack söta Olivia Ejdervinge som satte upp mitt hår! Olivia jobbar på JL dressage där jag har hästen min och hon kan uppenbarligen mer än att fläta hästmanar;)

Efter examensfestligheter och resor var det "back to work". Vi har haft vääldigt mycket att göra på hästsjukhuset Stav där jag jobbar, ända sen i somras. Vår chef har hela tiden sagt att det kommer bli lugnt när vintern kommer men detta har vi inte märkt av. Dock tycker jag bara att det är kul. Dels är det kul att se och hjälpa många hästar och det är också kul att många hästägare verkar ha fått förtroende för vårt team eftersom både nya och gamla kunder kommer igen!


Sjukhuset jag jobbar på ägs av Evidensia som idag äger många av Sveriges hästsjukhus. I slutet av januari samlades flera av Evidensias hästveterinärer på Strömsholm för att diskutera ortopedi och hältutredningar. För mig kändes det otroligt att jag själv var kallad till mötet där flera av de veterinärer som jag ser upp till och verkligen haft som förebilder också skulle delta. Jag har nog inte riktigt förstått än att jag fått mitt drömjobb och verkligen får vara med i detta proffsiga team. För ett år sedan stod jag i skolan o tränade o drömde mig bort, trodde aldrig att jag så snabbt skulle komma in i gemet. Nu står jag här, får dagligen hjälpa sjuka hästar och är omgiven av duktiga hästveterinärer och internationella experter som jag har möjlighet att rådfråga om mina kunskaper inte räcker till.


Nedan en bild när jag tränar på att sticka/injicera i strålbensbursan på ett dödben. Nålen ska hela vägen in till strålbenet och man använder röntgen för att kontrollera att nålen sitter rätt. Veckan efter lade jag en likadan bedövning på en patient på kliniken - lätt som en plätt!En annan nyhet är att jag i juni kommer åka till ett hästsjukhus i England på ett så kallat "externship" i en månad. Jag ska åka till Rossdales, Newmarket i England som är ett av världens främsta diagnostik och remiss-center för häst. Här ska jag praktisera i en månad, jobba dygnet runt PÅ MIN EGEN SEMESTER. Ps. jag vet att jag är en överseriös veterinär - eller bara sjukligt intresserad. Det ska bli oerhört kul o jag hoppas kunna ta med mig en  hel del nya kunskaper hem till Sverige.


Ha det gott så länge! Känns bra att vara back on track. Håller precis på med info till nya bloggen. På snart återseende!

/Izabella


Läst 197830 ggr Kommentarer Kommentera

DEC
25

Bilder från Kenya!

 Hej! Nu lyckades jag fixa bättre Wi-fi, så här kommer ett gäng bilder ni kan njuta av! God jul igen och vi hörs när jag kommer hem:)
 
 
 

- Posted using BlogPress from my iPhone


Läst 235908 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Veterinärstudenterna »Veterinärstudenterna av Veterinär Studenterna

Izabella Granswed och Karolina Eriksson har precis gått veterinärprogrammet och är nu på väg ut i arbetslivet.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Lisen Välj
Portugal-bloggen Välj
Veterinärstudenten Välj
Therese Välj
Redaktionen Välj
Veterinärstudenterna
Ryttarhälsa Välj
Hippologbloggen Välj
Saras vardag Välj
Unghästbloggen Välj
Islandshästbloggen Välj
Veterinärbloggen Välj
Hästskötarbloggen Välj
Beyond Equestrian Välj
Gästbloggen Välj
Ninas Rader Välj

stäng

VeterinärstudenternaHär bloggar de blivande veterinärerna Izabella Granswed och Karolina Eriksson. Som läsare får du följa deras vardag och får hänga med dem på äventyr med de egna hästarna.


Maila Veterinärstudenterna

Till bloggen


Veterinärs senaste
Arkiv