Veterinärstudenterna

Hippofaxen

Riddagbok VeterinarStudenterna

Izabella Granswed och Karolina Eriksson har precis gått veterinärprogrammet och är nu på väg ut i arbetslivet.
Dagboken visad för: 324913 läsare
01

Blogginlägg -

Veterinärstudenterna har blivit Veterinärbloggen och Beyond Equestrian

Eftersom Izabella och Karolina inte längre är studenter så har bloggen Veterinärstudenterna delats upp i två helt nya bloggar. Izabella fortsätter att blogga om sitt liv som ny veterinär i bloggen Veterinärbloggen och Karolina har startat bloggen Beyond Equestrian.

Till Veterinärbloggen
Till Beyond Equestrian 

Postat 2014-03-22 09:24Kommentarer Kommentera

FEB
12

Blogginlägg -

Uppdateringsbomb!


Hej allihopa! Izabella här...


Efter ett längre uppehåll är vi nu tillbaka! Det har hänt mycket i våra liv på senaste tiden och ibland måste man prioritera bort vissa saker för att hålla i längden! Det kommer bli en hel del förändringar på bloggen eftersom vi inte längre är "studenter". Mycket snurrade i våra huvuden - skulle vi sluta blogga? Skulle vi fortsätta? Skulle vi göra om bloggen? Såklart så kan vi INTE lägga ner. Bloggen är en del av våra liv och vi har fått så oerhört mkt positiv respons från er underbara läsare under "åren" vi hållt på och det verkar i alla fall som att vi spridit en del kunskaper om hästvård under bloggens tid. Det är såklart också det vi vill fortsätta med på olika vis. Men innan ni får veta vad som komma skall så ska ni får en update från mig. Jag kommer inom kort att starta "veterinärbloggen" här på Hippson och Karolina kommer ha en annan spännade blogg, vad den kommer att handla om kommer hon själv meddela;)

Senaste ni hörde något från mig befann jag mig i Kenya! Resan var helt underbar. Jag gjorde allt och ingenting i 3 veckor. Jag umgicks med min familj, var på safari, besökte olika byar, solade och badade. Dock kunde jag inte slita mig från hästarna. När jag gick på stranden utanför Mombasa fick jag syn på en Afrikansk ponny och min dag var räddad. Jag blev som ett litet barn "TITTA, EN PONNY" som att jag aldrig sett en häst innan. Tyvärr hade jag ju inte min veterinär-låda med mig, annars hade ponnyn fått lite hjälp. Den var lite halt på ett ben o fick gallopera runt med feta turister på ryggen. Ja, 3 veckor blev lite för lång tid att vara borta från hästar, men nu är jag back om track!
 

I Kenya träffade jag även en herrans massa barn. Barn som var så otroligt tacksamma för att de fick en karamell. EN karamell. Tål att tänkas på när man ibland ser svenska barn på ponnytävling.

Efter Afrika-resan var de bara påt igen! Mitt examensarbete som handlar om att förbättra syresättningen på hästar i narkos skulle presenteras i Uppsala. Jag hade ingen dator med mig på semestern bara för att jag verkligen skulle kunna koppla av. När jag kom hem pluggade jag och förberedde mig i 4 dagar. Kvällen innan presentationen var jag hemma hos min fantastiska handledare Görel Nyman och tränade till sent in på kvällen - vilken support! Presentation gick utmärkt och både jag och Maja fick mycket beröm för vårt "stora" arbete som förhoppningsvis kommer leda till bättre hästnarkoser i framtiden. Som bonus på det hela ska vi åka till Nottingham i April och presentera forskningen på en internationell konferens om sövning av häst. Mer om detta senare. Från vänster på bilden nedan ser ni teamet: Görel Nyman (professor, forskare och vår handledare), Annelie Rydén (forskarassistent och lärare i sövning av häst), Anna Edner (vår examinator), jag och sedan min underbara vän och kollega Maja Wiklund.

Efter att examensarbetet var presenterat var det bara festligheter kvar. Min klass samlades i Uppsala Universitetsaula i slutet av januari för att mottaga examensdiplom med efterföljande bal på Uppsala slott. Nedan en bild på mig i min balklänning, samma som jag hade när jag sllutade gymnasiet och gick på gymnasiebal! Tack söta Olivia Ejdervinge som satte upp mitt hår! Olivia jobbar på JL dressage där jag har hästen min och hon kan uppenbarligen mer än att fläta hästmanar;)

Efter examensfestligheter och resor var det "back to work". Vi har haft vääldigt mycket att göra på hästsjukhuset Stav där jag jobbar, ända sen i somras. Vår chef har hela tiden sagt att det kommer bli lugnt när vintern kommer men detta har vi inte märkt av. Dock tycker jag bara att det är kul. Dels är det kul att se och hjälpa många hästar och det är också kul att många hästägare verkar ha fått förtroende för vårt team eftersom både nya och gamla kunder kommer igen!


Sjukhuset jag jobbar på ägs av Evidensia som idag äger många av Sveriges hästsjukhus. I slutet av januari samlades flera av Evidensias hästveterinärer på Strömsholm för att diskutera ortopedi och hältutredningar. För mig kändes det otroligt att jag själv var kallad till mötet där flera av de veterinärer som jag ser upp till och verkligen haft som förebilder också skulle delta. Jag har nog inte riktigt förstått än att jag fått mitt drömjobb och verkligen får vara med i detta proffsiga team. För ett år sedan stod jag i skolan o tränade o drömde mig bort, trodde aldrig att jag så snabbt skulle komma in i gemet. Nu står jag här, får dagligen hjälpa sjuka hästar och är omgiven av duktiga hästveterinärer och internationella experter som jag har möjlighet att rådfråga om mina kunskaper inte räcker till.


Nedan en bild när jag tränar på att sticka/injicera i strålbensbursan på ett dödben. Nålen ska hela vägen in till strålbenet och man använder röntgen för att kontrollera att nålen sitter rätt. Veckan efter lade jag en likadan bedövning på en patient på kliniken - lätt som en plätt!En annan nyhet är att jag i juni kommer åka till ett hästsjukhus i England på ett så kallat "externship" i en månad. Jag ska åka till Rossdales, Newmarket i England som är ett av världens främsta diagnostik och remiss-center för häst. Här ska jag praktisera i en månad, jobba dygnet runt PÅ MIN EGEN SEMESTER. Ps. jag vet att jag är en överseriös veterinär - eller bara sjukligt intresserad. Det ska bli oerhört kul o jag hoppas kunna ta med mig en  hel del nya kunskaper hem till Sverige.


Ha det gott så länge! Känns bra att vara back on track. Håller precis på med info till nya bloggen. På snart återseende!

/Izabella

Postat 2014-02-12 12:59Kommentarer Kommentera

DEC
25

Blogginlägg -

Bilder från Kenya!

 Hej! Nu lyckades jag fixa bättre Wi-fi, så här kommer ett gäng bilder ni kan njuta av! God jul igen och vi hörs när jag kommer hem:)
 
 
 

- Posted using BlogPress from my iPhone

Postat 2013-12-25 18:23Kommentarer Kommentera

01

Blogginlägg -

God jul från Kenya!

 Hej kära Hippson-läsare!
 
 Jag befinner mig just nu på en efterlängtad semester i Afrika. Är just nu i Kenya men ska vidare till Tanzania innan nyår. Jag hann precis lämna in mitt examensarbete på veterinärprogrammet i tid och den 13 januari ska det redovisas i Uppsala. Om allt går vägen så är min tid som veterinärstudent då ett minne blott! Jag hoppas dock att på ngt sätt kunna fortsätta blogga, vi får se vad vi hittar på:) Förhoppningsvis finns då också mer tid jämfört med nu när det varit plugg och jobb på samma gång och inläggen kommit med ojämna intervall. Hoppas ni har en underbar jul och att era hästar mår bra! Ps. Stort tack för alla mejl ang "hästarna mitt emellan". Intresset var enormt! Vi har nu skrivit ut alla mejl och har en pärm med "potentiella hästägare" på Stav. Jag kommer inte skriva ngt om hästar idag - jag försöker att ha semester o släppa allt hemma - ligger just nu på en solstol längs Kenyas kust, nära Mombasa o lyssnar på ljudbok "Jag är Zlatan". Har fotat jättefina bilder från underbart vackra Kenya med dess fantastiska djur och natur, men Wifi här är för långsamt för att kunna ladda upp bilder:/ ha det gott! Izabella
 
 
 
 

Postat 2013-12-25 10:40Kommentarer Kommentera

DEC
08

Blogginlägg -

Att göra en egen första undersökning av hästens rygg

Hej!


I nya Hippson Magazine som kom ut i veckan har jag och Karolina skrivit en artikel om hur man som hästägare själv kan träna sig till att undersöka hästens rygg om man misstänker att hästen har ont i den. I tidningen visades en kortare version medan vi i detta inlägg beskriver lite mer.


Ryggproblem blir allt vanligare på våra ridhästar, men vi blir också bättre på att upptäcka dem. Ryggproblem eller smärta från ryggen grundar sig oftast på spänningar i ryggmuskulaturen, men det kan också bero på sjukdom i ryggen såsom Kissing Spines eller skelettförändringar någon stans längs ryggkotpelaren. Hästar kan också få mjukdelsskador på ligament som sitter fästa längs med ryggkotpelaren men dessa diagnoser är inte lika vanliga och är svåra att diagnosticera. Den vanligaste anledningen till ryggsmärta är muskelspänningar som uppkommer på grund av snedbelastningar eller fel anpassad sadel som trycker. Exteriör på hästen har också stor betydelse.


 

Det är mycket sällan man hittar en oriden häst med smärta från ryggen. Ofta är en häst som har ont i sin rygg även halt, och det vanligaste är att hältan ger upphov till ryggsmärtan och inte tvärtom, förutsatt att vi inte har någon primär ryggsjukdom. Därför är det oerhört viktigt att en häst med ryggsmärta även blir undersökt för hälta. Hästar med ryggsmärta får ofta nedsatt prestationsförmåga och många gånger får hästen en försämrad galoppkvalité och går gärna i korsgalopp.

 

 

 

Korta fakta om hästens rygg:

 

  • Ryggen består av flera olika komponenter såsom skelett, leder, muskler, ligament och nerver.

  • Hästens rygg rör sig genom böjning, sträckning, sidoböjning och rotation.

  • Rörligheten är olika i olika delar av ryggen. Ryggens rörelser varierar också tydligt mellan de olika gångarterna.

  • Vanliga symtom vid ryggproblem är en stel rygg, outvecklad ryggmuskulatur, inaktivitet i bakbenen, taktproblem, svårigheter att fatta galopp och hålla den, sänkt rygg med hög huvudhållning där hästen ofta upplevs som bråkig och istadig.

 

 

Om du misstänker att din häst har ont i ryggen bör den undersökas av veterinär eller fysioterapeut som samarbetar med veterinär. Många gånger är fysioterapi av en professionell utövare gynnsamt på en häst med ryggsmärta, men detta bör ske i samråd med behandlande veterinär så att behandling för eventuell hälta inte missas. Många veterinärer samverkar idag med fysioterapeuter där man tillsammans kan bestämma en bra behandlingsstrategi för hästen. En häst som endast blir behandlad i ryggen med fysioterapi men fortfarande har en lindrig hälta som inte upptäcks, kommer med stor sannolikhet att återfå sitt ryggproblem eftersom den fortfarande snedbelastar. Därför behöver hästen en grundlig undersökning av hela rörelseapparaten, som inte bara består av att klämma på ryggen.


 

I bildserien visar vi hur du som hästägare kan göra en första kontroll hemma av hästens rygg:

 

Den första frågan man ska ställa sig är om hästen beter sig normalt när du sadlar och rider den? Många hästar med ryggsmärta visar ovilja vid sadling och när man sitter upp. Att ta för vana att visitera igenom ryggen kan vara bra för att upptäcka ett problem tidigt. Samtidigt är det normalt att hästar är kittliga över ryggen om man plötsligt börjar trycka på dem, därför ska man ta för vana att känna flera gånger, leta efter reaktioner som går att upprepa och finns kvar efter att hästen har rört på sig, så att man inte misstar en kittlig häst för att ha ont i sin rygg.


 

Bild 1: Börja med att titta på ryggen på avstånd. Är hästen symmetriskt musklad? Finns det någon muskelknuta som buktar upp någonstans? Finns det något område med mindre muskler jämfört med andra sidan? Kom ihåg att hästen bör stå på ett jämt underlag och med benen någorlunda jämnt bredvid varandra.

 


Bild 2: Titta på hästen bakifrån. Är den symmetrisk? Är den mycket högre på någon sida eller mer musklad på ena sidan jämfört med den andra? Små skillnader kommer vi alltid tro oss se beroende på hur hästen står.


 


Bild 3: Ställ dig på en pall bakom hästen (obs, sparkrisk!) och titta på ryggen uppifrån. Kan du härifrån se några muskelassymetrier eller stora skillnader mellan höger och vänster sida? Tänk återigen på att hästen måste stå jämnt med benen och rakt fram med huvudet. Små skillnader kommer alltid ses så länge hästen inte är står helt rakt.


 


Bild 4: Dra handen med lätt tryck längs med hästens ryggrad från manke bak till svansen som bilden visar. Du känner då ovanpå hästens tornutskott och över det långa ligament som löper ovanpå ryggkotorna. Notera om hästen får något avvikande beteende som dessutom upprepas om du känner likadant igen.


 


Bild 5 och 6: Känn med lätt tryck längs med hela ryggmuskulaturen från manke bak till svans. Upprepa proceduren från andra sidan. Obs! Använd pall vid behov för att komma åt ordentligt!


 

 


Om hästen går bra vid ridning och inte visar obehag vid sadling eller palpation, är sannolikheten liten att din häst lider av ryggsmärta. Får du tydliga rektioner när du själv undersöker eller om du är osäker, kontakta din veterinär för vidare undersökning och diagnostik. Lycka till från Karolina och IzabellaPostat 2013-12-08 18:07Kommentarer Kommentera

DEC
03

Blogginlägg -

Hästarna mitt emellan. Är du rätt person?

Hej!

Här kommer ett oerhört viktigt ämne upp. Det jag tänker skriva om nu är hästarna mitt emellan. De hästar jag syftar på är hästarna vars öde hänger på en skör tråd. Hästarna som egentligen är friska, men inte tillräckligt friska för att göra vad de är ämnade för. Tillräckligt friska för att vara nöjda och glada, fungera bra vid ridning, men inte helt rena gångartsmässigt på liten volt vid longering eller ridning.


Dessa hästar har kanske en gång i tiden tävlat på hög nivå, men deras kropp har sagt ifrån, på den nivån. Deras kropp klarar av lättare ridning och träning, precis den träning som en vanlig hobbyryttare vanligtvis útför. MEN problemet är att hästarna vid pressad träning eller höga hinder eventuellt har en liten hälta, eller blir halta vid mer intensiv träning. Det vi pratar om är en markering eller eller ett litet kortare steg på något ben. Hästarna är för "friska" för att av veterinär dömas ut med gott samvete, samtidigt är de inte tillräckligt friska/hållbara för att prestera på den nivån som deras ryttare vill. Ryttaren har förmodligen större tävlings och träningsambitioner. Ingen behöver ha gjort något fel. Ryttaren vill ju bara komma vidare, men hästen räcker inte till fysiskt.


Dessa hästar blir fler och fler, förmodligen för att sporterna växer, men också för att vi blir bättre på att hitta de små felen, det där lilla som ligger till grund för störningen i ridkänslan.


Många av dessa hästar befinner sig "mitt emellan" termen sjuk och frisk. Halt och ohalt. Kort eller luftigt steg. Vad ska vi då göra med alla dessa hästar?


Det optimala, som även skulle göra mångas hjärtan glada, är om man skulle kunna hitta den där ryttaren som skulle kunna tänka sig att ta sig an den där hästen, som med rätt ställda krav är "frisk" men som inte klarar av livet som toppresterande tävlingshäst. Sedan i somras har detta varit ett ständigt ämne på hästkliniken där jag jobbar. "Vad ska vi göra med hästarna mitt emellan???"


Min chef, duktiga och erfarna veterinären Maria är dessutom expert på att lyckas få igång hästar som många andra gett upp hoppet med. Om de haft stora skador eller länge varit borta så hamnar de ofta i detta gränsland av ovisshet för vad framtiden skall innebära.


För tillfället har vi en handfull patienter som vi på Stav lyckats få "friska" från hältor och som befinner sig just i denna gråzon. De är inte halta, men i pressade situationer såsom på liten volt, i vissa rörelser eller vid högre hopp så kan man ana ett ngt kort steg eller minskad pestation. Vissa av hästarna är extremt välutbildade och har mycket kvar att ge! De skulle vara perfekta för människor som vill fortsätta träna dem, men på en ngt lägre nivå. Känner du någon som söker en sådan häst, eller har du själv funderat på att skaffa en fin läromästare? Hästarna jag syftar på lämpar sig ej enbart som sällskapshästar, de behöver röra sig och ridas/tömköras/motioneras för att må psykiskt och det är viktigt med en välbalanserad ryttare, ej alltför oerfaren. Eftersom flera av hästägarna kan tänka sig att ge bort hästen, elternativt sälja den för en ringa summa, så har man inte så mycket att förlora om man funderar.Om du vet någon så kan jag förmedla kontakt till någon av dessa hästars ägare. Skicka ett mejl och berätta om dig själv, vilken typ av häst du söker och vad du har för mål/krav på hästen och er som ekipage. Tanken är att vi på Stav ska göra upp en egen lista som vi kan plocka fram när vi stöter på den här typen av fall.Hör av er så vidareberfodrar jag kontakt om vi har en häst som passar:


veterinarstudenterna@hippson.se


/Izabella

Postat 2013-12-03 22:10Kommentarer Kommentera

01

Blogginlägg -

Kan man fixa hästens lösa mage? Och vad är en bajsdonator?

Hej!


Detta är ett ämne som jag möts av på jobbet varje vecka. Fffa nu på hösten när många hästar har problem med diarré, stallas in och byter foderpartier titt som tätt. Hästarna blir lösa i magen och man vill som djurägare ha tag i den där fantastiska medicinen som bara "fixar" den där lösa magen och hästens bajskluttar ser normala ut igen.


Det finns en uppsjö av olika typer av mag-tarm preparat som sägs stabilisera hästens bakterieflora i tarmen. För vad är det egentligen som händer när hästen blir lös i magen? Hästen som jäser sitt foder i grovtarmen har ett extremt komplext system av miljarder bakterier som samverkar i en unik balans att bryta ner fodret som hästen stoppar i sig. Om hästen byter foder eller äter något som den inte är van vid, så kan det hända att pH-värdet i tarmen förändras, vilket gör att vissa "bra" bakterier inte överlever. När dessa bakterier dör så lämnar de plats åt andra - som i sin tur blir fler. Vissa bakterier som egentligen är "bra" för magen, kan bli farliga i för stor mängd. Vi har då skapat en obalans i mag-tarm kanalens bakterieflora.För att hästens mage ska fungera optimalt så ska de finnas x antal av bakterie nr 1 och x antal av bakterie nr 2 osv.....när balansen störs och det finns mer eller mindre av vissa bakterier, jämfört med det optimala läget, så reagerar tarmen och kan ej längre hålla tillbaka vatten som den ska. Mer vatten åker med ut istället för att hållas kvar och hästen blir lös i magen.Om man då ska fixa detta - så vore det optimala att bara tillsätta mer av den bakterien som saknas - och ta bort en del av de bakterier som blivit för många. Problemet som vi står inför - är att vi INTE VET vilken eller VILKA av alla miljarder bakterier som blivit obalanserade. Om vi visste det - så skulle inte detta vara ett problem över huvud taget.

Nästa problem vi står inför är att alla hästar har en individuell uppsättning av bakterier. En häst som är lös i magen behöver inte ha samma rubbning av bakterier som en annan häst som är lös i magen, det är därför som det inte finns en gyllene medicin som fungerar på alla!Det finns som sagt en uppsjö av olika preparat som alla sägs stabilisera mag-tarm floran och fixa hästens lösa mage. Om det preparatet som du köper och provar, innehåller precis det som din häst saknar - så kan det hjälpa, men om det inte innehåller det som din häst saknar, så är det alltså ingen garanti att det fungerar, enkelt förklarat. Trots att man forskat mycket intensivt inom detta område de senaste åren så har man endast kommmit fram till hur extremt komplext ämnet är, och hur extrema variationer det finns mellan alla bakterier i hästarnas flora.

När jag var på BEVA i Manchester i September så lyssnade jag till den senaste forskningen kring ämnet och det man återigen hade kommit fram till var just att det inte fanns en medicin som funkade på alla, eftersom hästarna har så olika typer av mag-tarm rubbningar. Det som dock var oerhört intressant var att man hade testat 20 olika mag-tarm preparat som finns på marknaden och kollat om de verkligen innehöll de bakterier som de stod på förpackningen. Det visade sig att flera av preparaten inte ens innehöll några bakterier! När man försökt odla fram bakterierna som paketen sade sig innehålla, så var förpackningen steril! Är inte det skrattretande?

Av ett 20-tal produkter man testat så var det knappt en handfull som verkligen innehöll de bakterierna som stod på förpackningen. Och även om de kunde hittas i burken, så fanns de inte i den utlovade mängden. Dessutom så fanns det inget preparat som innehöll mer än 6 olika bakterier. Om din häst mag-tarm flora blivit rubbad och någon eller några av de miljarder olika bakterierna har förändrats i mängd - hur stor är då sannolikheten att det är just de 6 bakterierna som finns i burken du nyss köpt? Det kan vara så - och i många fall fungerar det! Jag vill vara att ni ska få lite perspektiv på vilket komplex system vi egentligen talar om!

Av dessa anledningar så är det viktigaste rådet till hästägare med hästar med lös mage att man ska se till att de dricker tillräckligt mycket vatten eftersom de annars lätt blir uttorkade. Undersök kvalitén på grovfodret och byt annars foder och se om det hjälper. Man kan absolut prova ett mag-tarm stabiliserande preparat men det går inte att garantera att detta kommer hjälpa din häst. Där jag jobbar har vi sett en del hästar som blivit hjälpta av Pro-Equo och eller Pro-Bimin. Vi har nyss fått in ett nytt preparat som heter Suceed som vi nu testar på några. Hästar med känslig mage som ska stå på medicin kan också få hjälp av Pronutrin. Om min häst hade problem med magen så skulle jag förmodligen ge honom probiotika som det kallas, om jag märkte att han verkade bli bättre.

Sammanfattning: Jag är skeptisk men öppen för att prova mycket! Ser fram emot mer forskning och den gyllene medicinen som idag inte finns, men som vi alla vill åt:) På BEVA talade man också om att den bästa medicinen förmodligen skulle vara att ge hästen bajs från en stallkompis som mår bra och inte har någon obalans i magen. Om de äter samma foder så har de förmodligen en någorlunda lik uppsättning av bakterier i sin mage, så detta skulle kunna hjälpa. Det är något man gjorde förr i världen och som nu börjat att komma tillbaka, ffa inom humanvården där man på människor alltså ibland stoppar avföring från en frisk person i mag-tarm kanalen på en sjuk:P Obs! detta är inget ni i dagsläget ska prova på era hästar som är lösa i magen. Det finns också beskrivet hur hästar blivit ännu mer sjuka av detta - så metoden måste först testas mer och man måste förmodligen ta prover på "bajsdonatorn" för att kolla att dennes avföring inte innehåller några farliga bakterier som kan riskera att mottagaren blir ännu mer sjuk.I framtiden kanske vi hittar hästen med den perfekta magen som kan agera bajsdonator - den hästägaren kommer bli rik! hihi...
Den magiska framtida burken som förhoppningsvis löser allt!


Ps: Ni behöver inte kommentera och skriva "Detta preparat fungerade på min häst", för summa summarum av det är - grattis! Det är jättebra - men det betyder tyvärr inte att det kommer fungera på alla, för då skulle vi redan använda det! Det kan jag lova, eftersom detta är ett av veterinärmedicin hästs största problem!

/Izabella

Postat 2013-11-23 16:53Kommentarer Kommentera

01

Blogginlägg -

Medicinsk honung för att läka hästens sår

Hej!

Denna information kanske inte är ny för alla, men för en del av er. På senaste tiden har man upptäckt att en speciell typ av honung, nämlingen medicinsk Manuka honung är fördelaktig att använda på infekterade sår. Det skapar en ogynsamm miljö för bakterier och bidrar på så vis till bättre sårläkning. Det är alltså inte en vanlig hederlig honung som man kan köpa i affären, utan en speciell typ av honung som produceras av bin på Nya Zeeland och i Australien då de äter på ett speciellt träd. Honungen innehåller speciella ämnen som är ogynsamma för bakterier.

Jag sitter just nu och läser studier på flera olika vetenskaps-baser pga mitt examensarbete och stöter då på en massa andra intressanta saker - såklart! Vi pratade om den medicinska honungens fördelar på veterinärprogrammet under vår sårundervisning men nu ska jag faktiskt prova den själv på några patienter.


Det finns numera en hel del litteratur som pekar på att honungen är fördelaktig. Om en sak som medicinsk honung fungerar bra så innebär det att vi börjar hitta komplement till att behandla infektioner, och därmed kan minska på användningen av antibiotika. Sådant gillar vi! Som ni upplysta Hippson-läsare redan vet så är antibiotika-resistens ett växande problem och det gäller att spara på det vi har.


Jag har nu beställt honungskompresser och gel till en mugg-häst som vi ska börja behandla nästa vecka. Ska bli spännande. Det är säkert några av er därute som redan provat detta med hjälp av era veterinärer?


Nedan ses exempel på honungskompresser och tub men den magiska honungen. Ska bli intressant o se om det lever upp till förväntningarna!;)


/Izabella

Postat 2013-11-12 22:13Kommentarer Kommentera

01

Blogginlägg -

Kompensatorisk hälta

Hej!

Flera av er kanske har hört talas om kompensatorisk hälta? Jag har många gånger hört det, men jag har aldrig fått se det så uppenbart som på jobbet förra veckan.


Som jag har skrivit lite om tidigare så jobbar jag en del med ett verktyg vid namn Lameness Locator. Jag har fått i uppgift att utveckla vårt användande av denna fantastiska uppfinning (ja den är fantastisk) på Stav, och jag kan inte säga annat än att jag är lite smålyrisk.


Jag på Stav: fäster sensorer på bäckenet på en patient som ska utvärderas med Lameness Locator.

Lameness Locator är ett dataprogram som med hjälp av sensorer som man fäster på hästen, känner av hur hästen rör sig och kan berätta för oss vilket ben hästen är halt på. Sensorerna som sitter på hästen (en på huvudet, en på ett framben och en på bäckenet) känner av skillnaden i rörelse på ffa huvud och bäcken. Enkelt förklarat så bygger den på samma teknik som amerikanska försvaret använt för att utveckla sina GPS-system.


Varför ska man då använda en dator? Är inte vi veterinärer tillräckligt bra?


Lameness Locator utvecklades som ett komplement till hältutredningar för kluriga hästar, och hästar som inte lämpar sig för longering på volt. Maskinen är utvecklad i Missouri, USA av en forskare vid namn Kevin Keegan. Jag lyssnade på honom för några månader sedan när jag var på kongress i Manchester i England. Keegan ville ha ett mer objektiv sätt att kolla på hälta, han ville dessutom på ett känsligare sätt kunna mäta hälta rakt fram, ffa på hästar som inte lämpar sig bra för longering.På Stav har vi ffa använt vår Lameness Locator på islandshästar (som ibland har svårt att longeras + töltar) samt travare som ibland blir extremt obalanserade vid longering och nästan kan se halta ut på alla ben då, fast de inte är det. Det finns också hästar som visar hälta i en viss fart, men inte när de springer på hältgången, ffa travare. Man kan då använda maskinen utomhus när hästen körs eller springer fortare och problemet uppdagas.


Lameness Locator är ffa validerad och fungerar korrekt när hästen springer rakt fram. Man kan också använda den på volt, men då krävs lite mer analys av datan.


Till saken: Många hästar som kommer in till klinik har ett ben som sticker ut där de visar hälta. Vid majoriteten av tillfällen är det också detta ben som hästen är halt på. MEN det finns också tillfällen då hältan man ser på detta ben, är helt falsk, och endast ses av oss pga av att hästen omfördelar sin vikt för att avlasta ett annat ben.Detta har varit extremt uppenbart på två hästar som jag haft inne för utvärdering med Lameness Locator på senaste tiden. Dessa hästar har varit tydligt halta på ett framben, och detta är den enda hältan som någon veterinär har kunnat se. När vi kopplat på Lameness Locator så har datorn snappat upp en hälta på ett bakben, som varit så liten att den ej kunnats se med blotta ögat, eftersom hästen lagt över sin vikt på frambenet istället och där visat hälta.Eftersom båda hästarna som jag syftar på hade tydliga (2-gradiga) frambenshältor som inte gick att släcka med bedövning så kollade vi om Lameness Locator kunde finna ngt annat. På båda hästarna fann datorn en mycket liten hälta på ett bakben när hästen sprang rakt fram. Och när vi sedan bedövade på rätt ställe bak så försvann frambenshältan helt (och den lilla bakbenshältan såklart). Hältorna fram var alltså rent kompensatoriska.


På dessa två hästar har vi nu hittat problem i bakben, och när dessa områden bedövades så blev hästarna helt ohalta fram. Är inte detta lite häftigt?


Att hästar visar kompensatorisk hälta är ju såklart inget nytt, men det jag fascineras av är att kompenseringen kan vara så stor, det visste jag inte. På de två hästarna jag gjorde förra veckan så pratar vi om en 2-gradig hälta fram, som bara "vips" försvann när vi bedövade på rätt ställe bak. Och hältorna bak kunde alltså inte ses med blotta ögat trots att flera veterinärer kollat på hästarna. Hästarna hade ju själva löst problemet genom att börja halta fram, inte konstigt att ingen såg något.


Det händer ju då och då att hästar visar en hälta fram, som inte går att bedöva bort. Man pratar då ofta om att problemet sitter i halsen eller i ryggen mm. Jag undrar hur många av dessa hästar som har en rent kompensatorisk hälta från ett bakben som ingen kan se? Vad tror ni?;)Sen är det ju som med allt - alla frambenshältor är INTE kompensatoriska. Jag märker att många som läser bloggen ofta tror att deras egen häst alltid har det problem som jag skriver om. Hästarna jag undersökte är två "kluriga" hältor som ej gått att lösa, och i dessa fall är Lameness Locator fantastisk! Det betyder INTE att man måste ha en dator för att göra en hältutredning.Om ni vill veta mer kan ni kolla på en av Keegans filmer om kompensatoriska hältor som jag länkar nedan. Dock är det en hel del analys av resultat som är med i filmen som ni förmodligen inte kommer förstå något av, det måste man sätta sig in i när man använder maskinen, men ta en snabb-titt!


Hej Svejs! Ps. Är det inte häftigt att tekniken går framåt? Vad tycker ni? Bu eller bä att ta hjälp av en dator?

/Izabella

Postat 2013-11-11 09:59Kommentarer Kommentera

NOV
09

Blogginlägg -

5 foton säger mer än 100 ord!

 
 Hej!

Förra veckan var jag en del på operation. Jag älskar att söva hästar. Det är så otroligt spännande. Ingen narkos är den andra lik och om det är nån gång som man märker att hästar är individer, så är det när de ligger på operationsbordet. Ingen har en exaakt likadan metabolism av läkemedel som en annan och därför gäller det att läsa av hästen trots att den sover. Hur mår den? Känner den ngt? Börjar den vakna eller är den för djupt sövd? Hur är andningen, hjärtfrekvensen och hur mycket syre andas den in? Hur mycket gas andas den ut och hur ser EKG ut? Vad gör jag om koldioxidnivåerna plötsligt stiger? Vad gör jag om de sjunker? Åhhh det är så spännande. NU äntligen börjar det klicka, jag vet vad jag ska göra och jag gör det - med Golas stöttning! En heeel del att hålla reda på.

Jag och duktiga Gola som jobbar på Stav hade tillsammans hand om narkosen på några operationer förra veckan. Gola som är superduktig på narkos har annars hand om narkoserna själv, men så fort jag får tid så hoppas jag in på operation för att lära mig mer och assistera om jag kan!

På högdalen får hästarna hösilage och HALM. UNDERBART! Vovva har alltid ngt att göra i boxen. Sen önskar jag bara att alla kunde förstå att det är en myt att hästar blir bukiga av halm. Halm av bra kvalité är ett utmärkt grovfoderkomplement.

I somras när jag jobbade så kom ett företag till Stav som säljer veterinär-produkter. De trycker varje år upp en kalender som delas ut till veterinärer under veterinärmötet i Uppsala. På bilden hamnade jag och min erfarna veterinärkollega på Stav, David! Kändes kul att få hamna i veterinärkalendern bland alla som jag ser upp till! Otroligt hur fort tiden gått och hur mycket som hänt senaste året...

Vovva börjar biffa på sig. Han rumpa växer!!!:) Imorrn är det tävling!

Just nu har jag hundbesök i lägenheten i Stockholm. Mina föräldrar har dumpat grandisen GÖTE som vaktar lägenhetsdörren. Nu blir det i alla fall inga inbrott! Vi kan känna oss trygga med 70 kg grandis framför dörren!

Hej hopp från Izabella

Postat 2013-11-09 14:58Kommentarer Kommentera
Sida: 1 2 nästa  sista  
Filtrera inlägg

Period:

Häst:

Populärt hos Charlies

Husbloggare

Gästbloggen: Hästen var mitt varumärke

Gästbloggen

Ibland handlar det bara om att orka göra jobbet

Drivers resa

"I have a dream!"

Kajsa Boström

Till Husbloggarna