Veterinärstudenterna - Utsatt för våld eller hot?
DEC
04

Utsatt för våld eller hot?

God kväll! Kvällens inlägg blir lite annorlunda men behandlar ett mycket viktigt ämne.


Rädd?


Att känna sig hotad, eller att inte känna sig trygg av en partners handlingar; detta kan yttra sig på många sett med både fysisk och psykiskt misshandel. Våra älskade djur kan ibland bli ett sätt för en våldsförövare att manipulera, hota och utföra makt.


Exakt hur många som lever i en sådan situation idag finns det inga siffror på men man tror att det finns ett stort mörkertal. Är du själv utsatt, känner du någon som är, eller anar du att detta försegår? Läs då detta.


Vi vet att många av oss djurvänner skulle göra ALLT för våra djur. Vi skulle i hotfulla lägen göra obegripliga saker för våra djur, för att de skall ha det så bra som möjligt. Ibland kanske vi till och med väljer att stanna kvar hos en förövare trots allvarlig fara för hälsa och liv för att man inte vill lämna djuren. Vid en våldsam situation, eller påtaglig risk för detta, finns det gånger då människor inte vågar lämna kvar sitt/sina djur. Det kanske finns risk och rädsla  för att dessa också skall utsättas för våld.


 

Man kan  utsättas för kränkningar av den egna identiteten genom att djuret använts som utpressningsmedel, möjligen för att hållas kvar i  relationen. Det är inte lätt att samla kraft i en svår situation och ta sig ur en sådan. I dessa lägen blir djuret för den utsatte kraft, styrka, tröst och mod för att ta sig igenom dagen.


Dessa saker gör att vi vill ägna detta inlägg åt den ideella föreningen VOOV -
Veterinär omtanke om våldutsatta. Detta tycker vi är ett fantastiskt
initiativ och vi vill gärna sprida detta. Vi vill att ni skall veta att möjligheten finns för människor som behöver.

 

 

Taget från VOOVs hemsida:


VOOV är en ideell förening i Uppsala som drivs av veterinärer och
veterinärstudenter med syfte att hjälpa våldsutsatta personer att ta sig
ur en våldsrelation. Nästan alla de skyddade boenden som finns i
Sverige idag saknar möjlighet att ta emot husdjur. VOOV försöker att
förmedla en jourplats åt djuret under tiden personen har behov av
skyddat boende.Förutsättningen för att VOOV ska ta hand om ett djur är att personen aktivt har påbörjat att ta sig ur relationen.Kontakten med VOOV förmedlas via socialtjänst, polis, kvinnojourer och brottsofferjourer.VOOV finns även att nå via Facebook.

Gå in på deras hemsida för mer information! --> http://voov.nu/ 

Kom ihåg att det finns sätt att dölja vad du gör på din dator, radera historik och dylikt. Det finns bra information om hur detta går till på kvinnofridslinjens sida under "dölj dina besök".


 

Varmaste kramar Karolina och Izabella

 


 

 


taggar


Läst 33032 ggrcomments powered by Disqus


Fler inlägg

MAR
22

Veterinärstudenterna har blivit Veterinärbloggen och Beyond Equestrian

Eftersom Izabella och Karolina inte längre är studenter så har bloggen Veterinärstudenterna delats upp i två helt nya bloggar. Izabella fortsätter att blogga om sitt liv som ny veterinär i bloggen Veterinärbloggen och Karolina har startat bloggen Beyond Equestrian.

Till Veterinärbloggen
Till Beyond Equestrian 


Läst 171085 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
12

Uppdateringsbomb!


Hej allihopa! Izabella här...


Efter ett längre uppehåll är vi nu tillbaka! Det har hänt mycket i våra liv på senaste tiden och ibland måste man prioritera bort vissa saker för att hålla i längden! Det kommer bli en hel del förändringar på bloggen eftersom vi inte längre är "studenter". Mycket snurrade i våra huvuden - skulle vi sluta blogga? Skulle vi fortsätta? Skulle vi göra om bloggen? Såklart så kan vi INTE lägga ner. Bloggen är en del av våra liv och vi har fått så oerhört mkt positiv respons från er underbara läsare under "åren" vi hållt på och det verkar i alla fall som att vi spridit en del kunskaper om hästvård under bloggens tid. Det är såklart också det vi vill fortsätta med på olika vis. Men innan ni får veta vad som komma skall så ska ni får en update från mig. Jag kommer inom kort att starta "veterinärbloggen" här på Hippson och Karolina kommer ha en annan spännade blogg, vad den kommer att handla om kommer hon själv meddela;)

Senaste ni hörde något från mig befann jag mig i Kenya! Resan var helt underbar. Jag gjorde allt och ingenting i 3 veckor. Jag umgicks med min familj, var på safari, besökte olika byar, solade och badade. Dock kunde jag inte slita mig från hästarna. När jag gick på stranden utanför Mombasa fick jag syn på en Afrikansk ponny och min dag var räddad. Jag blev som ett litet barn "TITTA, EN PONNY" som att jag aldrig sett en häst innan. Tyvärr hade jag ju inte min veterinär-låda med mig, annars hade ponnyn fått lite hjälp. Den var lite halt på ett ben o fick gallopera runt med feta turister på ryggen. Ja, 3 veckor blev lite för lång tid att vara borta från hästar, men nu är jag back om track!
 

I Kenya träffade jag även en herrans massa barn. Barn som var så otroligt tacksamma för att de fick en karamell. EN karamell. Tål att tänkas på när man ibland ser svenska barn på ponnytävling.

Efter Afrika-resan var de bara påt igen! Mitt examensarbete som handlar om att förbättra syresättningen på hästar i narkos skulle presenteras i Uppsala. Jag hade ingen dator med mig på semestern bara för att jag verkligen skulle kunna koppla av. När jag kom hem pluggade jag och förberedde mig i 4 dagar. Kvällen innan presentationen var jag hemma hos min fantastiska handledare Görel Nyman och tränade till sent in på kvällen - vilken support! Presentation gick utmärkt och både jag och Maja fick mycket beröm för vårt "stora" arbete som förhoppningsvis kommer leda till bättre hästnarkoser i framtiden. Som bonus på det hela ska vi åka till Nottingham i April och presentera forskningen på en internationell konferens om sövning av häst. Mer om detta senare. Från vänster på bilden nedan ser ni teamet: Görel Nyman (professor, forskare och vår handledare), Annelie Rydén (forskarassistent och lärare i sövning av häst), Anna Edner (vår examinator), jag och sedan min underbara vän och kollega Maja Wiklund.

Efter att examensarbetet var presenterat var det bara festligheter kvar. Min klass samlades i Uppsala Universitetsaula i slutet av januari för att mottaga examensdiplom med efterföljande bal på Uppsala slott. Nedan en bild på mig i min balklänning, samma som jag hade när jag sllutade gymnasiet och gick på gymnasiebal! Tack söta Olivia Ejdervinge som satte upp mitt hår! Olivia jobbar på JL dressage där jag har hästen min och hon kan uppenbarligen mer än att fläta hästmanar;)

Efter examensfestligheter och resor var det "back to work". Vi har haft vääldigt mycket att göra på hästsjukhuset Stav där jag jobbar, ända sen i somras. Vår chef har hela tiden sagt att det kommer bli lugnt när vintern kommer men detta har vi inte märkt av. Dock tycker jag bara att det är kul. Dels är det kul att se och hjälpa många hästar och det är också kul att många hästägare verkar ha fått förtroende för vårt team eftersom både nya och gamla kunder kommer igen!


Sjukhuset jag jobbar på ägs av Evidensia som idag äger många av Sveriges hästsjukhus. I slutet av januari samlades flera av Evidensias hästveterinärer på Strömsholm för att diskutera ortopedi och hältutredningar. För mig kändes det otroligt att jag själv var kallad till mötet där flera av de veterinärer som jag ser upp till och verkligen haft som förebilder också skulle delta. Jag har nog inte riktigt förstått än att jag fått mitt drömjobb och verkligen får vara med i detta proffsiga team. För ett år sedan stod jag i skolan o tränade o drömde mig bort, trodde aldrig att jag så snabbt skulle komma in i gemet. Nu står jag här, får dagligen hjälpa sjuka hästar och är omgiven av duktiga hästveterinärer och internationella experter som jag har möjlighet att rådfråga om mina kunskaper inte räcker till.


Nedan en bild när jag tränar på att sticka/injicera i strålbensbursan på ett dödben. Nålen ska hela vägen in till strålbenet och man använder röntgen för att kontrollera att nålen sitter rätt. Veckan efter lade jag en likadan bedövning på en patient på kliniken - lätt som en plätt!En annan nyhet är att jag i juni kommer åka till ett hästsjukhus i England på ett så kallat "externship" i en månad. Jag ska åka till Rossdales, Newmarket i England som är ett av världens främsta diagnostik och remiss-center för häst. Här ska jag praktisera i en månad, jobba dygnet runt PÅ MIN EGEN SEMESTER. Ps. jag vet att jag är en överseriös veterinär - eller bara sjukligt intresserad. Det ska bli oerhört kul o jag hoppas kunna ta med mig en  hel del nya kunskaper hem till Sverige.


Ha det gott så länge! Känns bra att vara back on track. Håller precis på med info till nya bloggen. På snart återseende!

/Izabella


Läst 202121 ggr Kommentarer Kommentera

DEC
25

Bilder från Kenya!

 Hej! Nu lyckades jag fixa bättre Wi-fi, så här kommer ett gäng bilder ni kan njuta av! God jul igen och vi hörs när jag kommer hem:)
 
 
 

- Posted using BlogPress from my iPhone


Läst 240199 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Veterinärstudenterna »Veterinärstudenterna av Veterinär Studenterna

Izabella Granswed och Karolina Eriksson har precis gått veterinärprogrammet och är nu på väg ut i arbetslivet.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Lisen Välj
Portugal-bloggen Välj
Veterinärstudenten Välj
Therese Välj
Redaktionen Välj
Veterinärstudenterna
Ryttarhälsa Välj
Hippologbloggen Välj
Saras vardag Välj
Unghästbloggen Välj
Islandshästbloggen Välj
Veterinärbloggen Välj
Hästskötarbloggen Välj
Beyond Equestrian Välj
Gästbloggen Välj
Ninas Rader Välj

stäng

VeterinärstudenternaHär bloggar de blivande veterinärerna Izabella Granswed och Karolina Eriksson. Som läsare får du följa deras vardag och får hänga med dem på äventyr med de egna hästarna.


Maila Veterinärstudenterna

Till bloggen


Veterinärs senaste
Arkiv