Portugal-bloggen - Att lyssna på hästen
MAR
19

Att lyssna på hästen

Låt oss säga att du rider för en tränare som kanske inte har sett dig och din häst så många gånger. Eller en tränare som gillar att utmana och gå lite utanför komfortzonen. Tränaren ber dig att göra en övning som du vet är på gränsen för vad din häst klarar av. Du möter på motstånd från din häst efter en liten stund och tränaren säger att rida mer och "ta igenom det" eller säger att han/hon ska sitta upp för att lösa problemet. När de rider så får du ingen bra känsla och ser på hästen att den är trött, inte istadig, men tränaren pushar hårt för att den ska göra övningen bra. Vad gör du?
  
Eller ett annat exempel är att din häst inte har känts helt normal i ridningen. Den har varit lite stel, ojämn i kontakten eller kanske ovillig att gå framåt. Du rider ett pass för tränare som pushar dig och hästen för att få igenom problemet. Han/hon sitter upp och är lite för tuff med hästen trots att du börjar inser att hästen kanske har ont någonstans. Vad gör du?
  
Det krävs rätt mycket av en elev att säga ifrån till sin tränare som är kunnigare och duktigare än en själv. Jag tror att i många fall vågar man inte säga till eller så litar man inte på sin egen känsla och tror att det är den rätta vägen att gå. Jag menar absolut inte att man ska börja säga emot sin tränare så fort man får lite motstånd, men ryttaren är trots allt den som känner sin häst bäst. Reagerar hästen annorlunda och inte blir bättre inom ett par veckor kan det vara värt att kolla upp. Jag tror att i många fall kan det bero på smärta och det är så otroligt viktigt att våga gå på sin magkänsla och lyssna på hästen.
  
Kram,
Astrid


Läst 16334 ggr

Fler inlägg

MAR
23

Att rida med sätet?

Den frasen har nog alla hört. Rid mer med sätet. Men vad innebär det egentligen att rida med sätet?

Först och främst gäller det att ryttaren sittar balanserat på den så kallade triangeln. Triangeln innefattar de två sittbenen och pubisbenet. När ryttaren sitter med vikten jämt fördelat på dessa tre punkter kommer man att ha bra balans i sin sits och lättare hitta den lodräta linjen. Sitter man mer på pubisbenet har det en bromsande effekt på hästen. När jag samlar sitter jag alltså lite mer på "frammen" (utan att svanka) och tänker att jag öppnar upp mina sittben så att jag får ner tyngdpunkten. Sitter jag mer på sittbenen så driver jag hästen framåt. Viktigt att man inte börjar trycka, det är bara en omvridning av bäckenet och absolut inte luta bakåt med överlivet. Det är så otroligt lite man behöver göra för att få svar från hästen om man klarar av att lyssna.

Ett annat exempel att rida med sätet är att i tex skolorna (öppna och sluta) kan man använda sittbenen till att runda hästen. Skänkeln kan ligga om och vara i rätt position, men sitter man ner sittbenet lite mer i tex öppna kan man få känslan av att hästen böjer ryggraden runt sittbenet.

Rida mer med sätet betyder alltså inte att "jucka" fram hästen som jag tror är en vanlig missuppfattning.

På detta filmklipp är det jag och Enjeitado som visar att det går utmärkt att göra galoppfattningar och avbrott bara med sittbenen. Notera att mina skänklar är upplagada framför sadeln och jag använder inte rösten så jag lovar er att det fungerar. När jag fattar galopp sitter jag ner och fram mitt yttre sittben. Ibland kan det fungera bra att titta ner på sin ytterskänkel i fattningen för att få rätt position och vikten på yttersidan. I övergången ner till skritt släpper jag ner mitt inre sittben när jag är som längst fram i sadeln. Alltså när hästen står på sitt inre framben :)

Testa gärna hemma att exprimentera med detta.

Fler bilder finns på min Instagram: astridhedman


Läst 1225 ggr Kommentarer Kommentera

MAR
15

Återförenad

Äntligen har jag fått tillbaka min dator!

Jag har inte bloggat på 2 månader och det är inte för att jag inte velat, men min datorskärm la av och den åkte på fix. I Portugal tar ju allting lite längre tid än Sverige, men nu är jag äntligen back in the game ;)

Ni kan förstå att det har hänt lite saker på 2 månader. För att sammanfatta det lite kort så tänkte jag stolpa upp det.

Jag har fått 2 nya hästar i stallet. Hospedeiro som är en 5 årig valack och ska tränas och ridas. Just nu jobbar vi med hans förtroende då han är en försiktig kille. Stor, 170 och fux. Kommer bli kalasfin! Den andra hästen är en 4 årig hingst som ser ut som en sagohäst. Invictus är hans namn och är en riktig Emil i Lönneberga. Kommer vara i träning hos oss i minst ett år och planen är att tävla dressyr och förbereda honom för we.

Jag har varit på årets första we-tävling med Enjeitado i Trofa. Det var dåligt väder så förhållandena var inte de bästa. Det var åtminstone lika för alla och vi lyckades rida hem en 3:e plats trots att vi inte gjorde våra bästa rundor. Tänker lägga upp träningen med lite mer tävlingstänk och hoppas att vi kan göra bättre ifrån oss i april.

Vi har sålt en häst till Sverige. Altivos son Jardim do Bacelo bor numer i Boden och ägs av Roger Laestadius som var hit och red lektioner. Han fastnade för "Junior" och en månad senare var han i Sverige. Superkul och jag tror det blir perfekt matchning. Lycka till Roger!

Jag har två praktikanter från Grans Naturbruksskola som ska vara här i 3 veckor. De har gjort sin första dag idag och verkar ha tur med vädret, strålande solsken och 20 grader varmt hela veckan.

Vi har fått ett stoföl för cirka en månad sedan. Dotter till fina Galiza (helsyster till Horus och Enjeitado) och vår kung Altivo. Iår börjar namnen på bokstaven N, förslag?

I februari var jag till Skåne och hade we-träningar. Roligt att träffa både gamla och nya ekipage. Bra tryck på platserna och många som kom och tittade.

Ska försöka blogga fler gånger denna vecka. Kanske en gästblogg med våra praktikanter eller deras lärare Veronika Landström som också är med 10 dagar?

Kram på er, glad att vara tillbaka!

Kolla in fler bilder på Instagram: astridhedman

Jag och Ernst i Trofa

Roger och Jardim

WE träning i Skåne

Nya hästen Invictus <3


Läst 24435 ggr Kommentarer Kommentera

JAN
15

Mål 2017

Har suttit och klurat lite på min målsättning med de olika hästarna i stallet. Tänkte dela med mig till er så ni har ett hum om hur jag tänker.

Altivo - Tävla nationellt i consagrados (enhandsfattning i we). Rida på 62 % och uppåt. Försöka hålla honom frisk vilket inte är det lättaste med hans tur. Jobba vidare på ettorna och passagen. Stärka galoppen. Få honom mer liksidig.

Enjeitado - Regionalt debutant (tvåhänder) i we. Bli säkrare i bytena och höja oss procentmässigt. Slipa vidare på piaffen och börja med passage. Få honom starkare i det samlande arbetet. Mer gymnastikhoppning. Framåt hösten kunna starta St Georg i dressyr.

Cauteloso - Befästa bytena, börja leka lite mer med de samlande rörelserna. Komma ut på we-banorna framåt våren. Mycket hinderträning och även få honom lättare att rida för ägaren Mikael.

Fandi - Komma ut på någon dressyrtävling fram emot våren/sommaren MSVC - MSVB. Få honom mer koncentrerad och avspänd.

Aquario - Förbereda för we. Osäker om vi kommer ut iår. Jobba mycket lösgörande och få honom smidigare. Gymnastikhoppning.

Giesta - Komma ut på en dressyrtävling. Eventuellt visa på en feira. Stärka galoppen och börja med lite mer rörelser. Miljöträning.

Horus - Komma igång och rida på utebanan. Mer förtroende för ryttaren. Eventuellt ut och träna/tävla mot hösten.

Xadrez - Komma ut och tävla i working equitation! Få honom mer lättriden för ägaren Bruno.

Furia ska ju ut för försäljning, men jobbar på med att få henne mer och mer ridbar. Hispania åkte hem till sin ägare idag. Men platsen kommer fyllas upp av en av våra 3-åringar som ska börja ridas in. Ser fram emot att börja jobba med Jardim som är son till Altivo. Superläcker häst!

Mål med mig själv som ryttare: Jobba vidare med min egen rakriktning, sitta mer still i bytena. Blir riktigt bra på enhandsfattning. Jobba mer mentalt. Börja med cavalettiövningar/gymnastikhoppning 1 gång/v. Stretcha. Få bättre kostvanor.

Tänkte det är kul att ha detta uppskrivet på bloggen så kan jag gå tillbaka om ett år och se om jag klarade av att verkställa mina mål. Har ni satt era för 2017?

Kram,

Astrid


Chiao Hispania!


Läst 38493 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Portugal-bloggen »Portugal-bloggen

Astrid Hedman skriver om sina dagliga äventyr i Portugal, där hon arbetar som working student.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Lisen Välj
Portugal-bloggen
Jens Fredricson Välj
Stalldrömmar Välj
Therese Välj
Redaktionen Välj
Kajsa Boström Välj
Veterinärstudenten Välj
Hippologbloggen Välj
Avelsbloggen Välj
Hippologbloggen Välj
Saras vardag Välj
Veterinärbloggen Välj
Hästskötarbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng

Astrid Hedman skriver om sina dagliga äventyr i Portugal, där hon arbetar som working student. Hon kom till Portugal den första augusti 2011 och planerar att stanna hos de vackra lusitanohästarna på obestämd tid.

Till bloggen


Astrids senaste
Arkiv

Populärt hos Charlies

Husbloggare

Tuppen på gödselhögen var ”Daddes” önskehäst

Jens Fredricson

Att rida med sätet?

Portugal-bloggen

Stall MJ:s fölfilosofi, del 1 (av obestämt antal)

Avelsbloggen

Till Husbloggarna