Portugal-bloggen
DEC
07

Årets sista tävling

I söndags åkte jag och Cauteloso på årets sista tävling. Det var regional dressyr på min gamla arbetsplats i Freamunde. Jag bestämde mig för att rida samma klass som jag har ridit de andra 2 gångerna. Jag hade kunnat rida ett snäpp svårare nivå, men det är rätt kul att jämföra procenten från varje tävling. Tänker också att Cauteloso är i mer behov av att få komma ut och få erfarenhet än att visa upp svårare rörelser. Nästa år!

Tävlingen gick jättebra, hästen kändes verkligen superfin och helt med mig. Han har varit lite markskygg tidigare och det var rätt mycket solkatter på ena långsidan. Cauteloso tittade lite när vi red runt innan startsignalen, men väl inne på banan var han 100 % koncentrerad på mig. Härlig känsla! Har film som jag ska lägga ut också. Vi fick 67 % och vann även om vi bara var 3 starter i min klass. Då har vi gått från 62 till 65 och nu 67 % :)

Har funderat på hur mycket fokus det är på vart hästen har sitt huvud. Har tittat på videon med Cauteloso där han momentalt kommer lite bakom lod då det fortfarande fattas styrka. Men vi måste lära oss att se skillnad på varför hästen kommer bakom lod. Är det för att ryttaren drar i tyglarna för att hästen ska gå där eller är det för att hästen inte är stark och ibland inte håller upp sig för att gå med nosen i lod eller framför. Nu vill jag inte att ni ska tro att jag kommer försvara att hästen går bakom lod. Jag menar snarare tvärtom, det gör ingenting om huvudet kommer upp ibland. Var inte rädd och få panik, du är ingen sämre ryttare för det. Fundera varför och försök rida ur det, inte genom att försöka dra ner huvudet eller sätta på graman.

När jag rider tänker jag egentligen inte så mycket på vart hästen håller sitt huvud. Jag vill att hästen ska vara lätt att styra, bjuda framåt och bromsa när jag ber om det. Den ska gå i balans och hålla upp sig själv. Jag försöker ha en lätt kontakt med hästens mun och givetvis måste man ibland ta lite mer för att hästen accepterar tyglarna. Jag ska förklara mer ingående med vad jag menar när jag säger att hästen ska acceptera tyglarna.

När jag vill bromsa upp (avsaktning, halvhalt tex) använder jag först min kropp. Jag sitter lite mindre med i rörelsen, spänner mellandelen och skänklarna går ner och lite bakåt för att sittbenen ska hamna rätt i sadeln. Låg tyngdpunkt, ej tungt och absolut förbjudet att luta bakåt med överlivet. Då blir det motstridiga signaler för när vi lutar oss bakåt skjuter vi fram sittbenen som säger till hästen att gå framåt.

Händer det ingenting när jag gör detta så kramar jag i tyglarna. Jag kramar med mer och mer tryck tills det att hästen svarar upp, då mjuknar jag omedelbart av i fingrarna utan att släppa och få glappkontakt. Här tror jag att många, i tron om att vara snälla med hästen, gör misstaget att mjukna av innan hästen faktiskt reagerat på din förhållning. Detta leder till att man aldrig blir "klar" med förhållningen och då är det lätt att det blir mer och mer i handen. Det är superviktigt att man har en elastisk kontakt, inga ryckiga tygeltag mao. Då är det också viktigt att man är tillräckligt balanserad för att kunna ha händerna oberoende från resten av kroppen. Tex när ni rider lätt, kan ni hålla händerna stilla istället för att de följer med kroppen? När ni sitter i trav, guppar händerna omkring eller klarar ni av att sitta så pass följsamt och ha den kroppskontrollen att ha en stilla hand? Sitsen är allt! Jag och andra som jobbar med detta gör fel ibland och det finns alltid saker att jobba med. Det är bara se skillnaden om en duktigare ryttare rider mina hästar, de har en bättre sits och tajming så givetvis går hästarna bättre med dem. Alltså måste jag bli bättre, känsligare och mer erfaren för det är uppenbart att det inte är hästarna det är fel på. Har otroligt svårt att höra om att hästen är si och så och den är tjurig och springer eller vad det nu kan vara för fel. Kasta upp ett riktigt proffs så ser man snabbt att det inte alls var hästen utan ryttaren som gjorde fel.

Nu tappade jag lite tråden, men poängen med detta inlägg och hästens huvudposition var:

Tänk inte så himla mycket på vart hästen håller sitt huvud! Idag galopperade jag en av de nya hästarna med huvudet rakt upp i luften nästan. Hästen är riden en del på graman och har svårt att hitta en ärlig kontakt och framåtbjudning. Så jag kortade tyglarna, gav hästen ett mjukt stöd och lät den gå på efter fyrkantsspåret i lätt sits. I början var den spänd och försökte rycka eller släppa. Jag följde med så att kontakten hela tiden var lika vad den än hittade på. Efter cirka 15 minuter började den bjuda ärligt och bli rundare och höll huvudet i lodplan. Sedan tycker jag inte det är ok att försvara alla bilder som har kretsat på internet med att det är helt normalt att hästen går bakom lod i ett par minuter. Det är skillnad på att hästen kommer 3 cm bakom lod och går med nosen i bringan. Målet ska alltid vara att hästen klarar av att gå i eller lite framför lod. Sedan kan det gå över eller lite under på vägen mot målet, men med korrekt ridning och en bra sits så kommer man dit. Det är inte omöjligt att rida hästen i lod som vissa verkar påstå.

Nog om detta, hoppas ni orkade läsa allt!

Avslutar med ett citat om just kontakt från arméns ridinstruktion 1940, moment 610:

"En jämn förbindelse mellan hästens mun och ryttarens hand är nödvändig för säkerställandet av ovillkorlig lydnad för de förhållande hjälperna. Denna förbindelse vinnes, om remonten drives framåt i naturligt fritt och livligt tempo under det att händerna hållas stilla för att mjukt uppfånga det stöd, hästen söker. Stöd på bettet får således icke eftersträvas, förrän remonten uppmärksamt reagerar för de framåtdrivande hjälperna, och stödet får aldrig åstadkommas genom handens tillbakaförande. Stegringen av av den bakifrån utvecklande drivkraften skall förmå hästen att själv söka bettet."

För er som inte vet vad remont är så är det benämningen för unghäst. Men dessa instruktioner kan man ha i åtanke på hästar i alla åldrar.

Mina nya hästar, Aquario och Fandi.

Cauteloso i söndags. Här är han väldigt fin i formen!

Natti,

Astrid


Läst 4189 ggr Kommentarer Kommentera

DEC
03

Nya hästar

Denna vecka gick inte riktigt enligt plan. Att jobba med hästar är verkligen ett varierande jobb. I början på veckan har jag och min chef jagat stoflocken som har varit ute på äventyr. Igår hade vi en portugisisk hästhandlare som såg våra ston för avel och ridning. Mikael red sitt sista pass innan han åkte tillbaka till Sverige och de 2 nya hästarna anlände. Idag var jag hos Nuno på förmiddagen och hjälpte till med unghästarna som skulle visas för hästhandlaren. När jag skulle köra tillbaka till stallet lyckades jag köra in i en annan bil. Great! Min tur var att Rento var i närheten och kom och ordnade upp allt. Det var egentligen en superklantig grej att göra. Jag kommer definitivt vara mer uppmärksam och hålla avstånd i framtiden.

Idag red jag de två nya hästarna en liten stund i ridhuset. Otroligt trevliga hästar som är totalt olika varandra. Ägarna är också helt fantastiska och så trevliga så det kan nog inte bli annat än bra :) Ska försöka ta kort på Fandi och Aquário så ni får se dem. Fandi är iallafall 6 år gammal och vacker som en dag. Gulbrun med mycket man. Han är rätt stor, ca 165 cm. Han är väldigt rörlig och mjuk. Det jag tror vi kommer jobba mycket med är att få honom lite mer framåt utan spänning. Jag skulle vilja ha lite sug på bettet vilket inte finns där just nu. Galoppen behöver gå mer framåt för att han börjar jobba med hela kroppen. Aquário är redan 11 år gammal (som Altivo) och den är liten, kompakt och musklig. Den är inte tränad så mycket senaste tiden så jag får påminna mig om att ta det lugnt. Den hästen behöver mer stretching och böjas i sidorna.

Nu  håller jag på att somna så får avsluta här.

Altivo i piaff <3 Kraftfullt!


Läst 9684 ggr Kommentarer Kommentera

NOV
26

Bilder och film från Golega

Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Jag har ju massor med fina bilder från we dressyren och även lite roliga bilder som jag har tagit screenshots från video. Tänkte dessutom lägga ut lite filmsnuttar så ni får en idé om hur det är i Golega :)

Jag har haft lite bloggtorka som ni kanske har märkt. Det har varit mycket på gång och jag har inte riktigt haft inspiration till att skriva om något. Om ni har något ämne eller fråga ni skulle vilja att jag tog upp får ni gärna kommentera så kan jag få lite inspiration :)

Mikael kom idag, det var längesen han kom till Portugal, men Cauteloso kände igen honom. Det var underbart att se dem två säga hej till varandra efter ca 6 månader.

Hästarna jobbar på bra. Vädret har varit riktigt dåligt ett par dagar och det känns som att hästarna helst inte vill gå ut ur stallet. För att få lite motivation i kylan ska jag rida en lektion på söndag med Ernst. Det är en dressyrtränare som min kompis Ginnie tränar för så det ska bli roligt att testa.

Jag hade ett aha-moment för någon dag sedan. Det har alltid varit svårare för mig att svänga till höger än till vänster. Som jag skrev för ett tag sedan så har jag jobbat mycket med att få ner min högersida. Jag kom ihåg något som min mamma brukar rätta mig rätt ofta med. Att min högerskänkel kommer för långt bak i högervarvet. Därför testade jag att inte bara sätta fram skänkeln utan vrida fram högerhöften. Vips så svängde alla hästarna mycket lättare till höger!

Det är så häftigt med ridning att så små saker kan göra så stor skillnad. Vi måste alltid utgå från oss själva när något inte fungerar för hästarna försöker bara göra det vi ber om. Men ibland ber vi kanske inte om rätt saker eller skickar signaler/använder vår kropp som vi inte är medvetna om. Det är väl därför det är så svårt att rida riktigt bra och att man lätt tar genvägar som kanske inte alltid är för hästens bästa. På tal om det så är jag väldigt glad att Svrf tog ställning och bjöd in till debatt igår. För mig var det rätt långt att åka men jag hoppas att det blev bra diskussion och att rätt frågor kom upp. Ska läsa Hippsons referat så fort jag bloggat klart. Något som jag tycker borde införas så snart som möjligt är kontroll av nosgrimmor. Använda sig av det redan framtagna mätinstrumentet innan ekipaget går in på banan. Men även små steg i rätt riktning räknas och är värdefullt för hästarna och dressyrens framtid.

Enjoy Golega i bilder och videos!

Golega by night

2.00 på natten.

Speed med Ernst

Ärevarv för grand prix kuren

Show med en urgullig liten tjurfäktningskille, Imponerande!

Sov gott <3


Läst 11274 ggr Kommentarer Kommentera

NOV
20

Golega 2016

Jag ber så hemskt mycket om ursäkt att jag inte uppdaterat tidigare, men det har varit en späckad vecka so to say.

Tisdag eftermiddag anlände jag, Enjeitado och Xadrez till Golega. Det var redan rätt mycket folk och jag red en sväng i vad som kallas mangan. I centrum av staden finns en arena och runt den ett cirka 8-10 meter brett spår som går hela vägen runt arenan. Enjeitado var sjukt laddad då de spelade hög musik och tränade inför en av kvällarnas uppvisningar. Han var häftig att rida, men hade gärna velat ha liiite mer kontroll. Onsdag tajmade vi så vi red inne på arenan då den var öppen för alla. Då var han mycket mer avspänd men fortfarande med mycket energi. Perfekt!

Det är väldigt svårt att förklara atmosfären under feiran för någon som aldrig varit där. Det är hästar och människor överallt, man kan nog säga att alla som är hästrelaterade i Portugal åker till Golega (med eller utan häst). Tävlingsmässigt på dressyrsidan i de högsta klasserna kommer inte så många av eliten. Det är väldigt rörigt och svårt att få till en harmonisk ritt i allt stök. De senaste åren har de flyttat upp många av tävlingarna till den nya arenan en bit från centrum (ca 10 - 15 min gångavstånd) som kallas Hippos. Där är det super, två stora banor och ett kapplöpningsspår runtom. Det tråkiga är att det inte alltid kommer så mycket publik då de flesta hänger runt arenan i centrum. Men iår tyckte jag det var rätt mycket folk för att se working equitation. För den som vill shoppa är Golega rätt ställe. Massor med hästaffärer och stånd, men även mycket annat kul som skor, kläder, inredning och delikatesser.

Modell och gångartstävling i Golega skulle jag nog säga är det mest åtråvärda pris en uppfödare kan vinna med sin uppfödning. Det var cirka 30 hästar i klassen för 3-åriga hästar som visas vid hand. Nuno kom 2:a med sin chefs uppfödning så det var väldigt bra resultat.

Fredag hade jag min första start med Enjeitado i dressyrmomentet. Han kändes fin på framridningen, vi kunde behålla den känslan inne på banan, men med en del småmissar. Vi var 11 stycken i min klass och det var ett erfaret och duktigt gäng jag tävlade mot. Vi red ihop 62,83 % och då hade vi missar på två byten, en övergång med ett travsteg och en gång drog han iväg ett par steg då en häst travade på galoppbanan bakom oss. Det räckte inte längre till en 8:e plats, men jag måste påminna mig om att han fortfarande inte är så erfaren i större sammanhang. Jag var nöjd och hade en fin känsla och det är vad som räknas.

Lördag gick vi banan som var rätt snäll men med vissa klurigheter mellan hindrena. Ernst gick bra på framridningen, men när vi kom in på banan kröp han ihop något. Allt gick bra till hinder nummer 4 som var själva hoppet. Ernst brukar alltid hoppa bra och jag litade 100 % på att han skulle hoppa. Men just framför hindret väjde han åt sidan och förekom mig helt. Efter det kom jag mentalt ur balans och red på igen, han tvekade men hoppade och drog med sig nästan hela hindret. Fick en 2:a av en domare där det stod "destruction of obstacle" vilket var väldigt bra beskrivet. Resten av banan kändes som ett enda stort kaos. Jag blev irriterad och Enjeitado blev mer och mer spänd och missade typ alla byten. Jag var så himla besviken efteråt och började fundera på om det var rätt beslut att tävla med Enjeitado. Fick jättemycket support och det är ju sant att shit happens. För alla! Vi fick 58 % och näst sist i resultatlistan. Bryt ihop och kom igen var ett bra uttryck för den erfarenheten.

Söndag tog jag nya tag och bestämde mig för att satsa och rida så fort jag kunde, jag hade ingenting att förlora och ville träna hästen på att gå snabbt. Jag försökte ha lite mer tryck och ha hästen mer mellan hand och skänkel på framridningen. Jag vill att han ska lära sig att trycka på lite mer i svängarna och ut från varje hinder. Vi kom in på banan med en annan attityd och mot hindret hade jag honom väl inramad. Allt flöt på så bra och svängarna fick vi till bättre och bättre. Näst sista hindret som var att rida in mellan 3 par stolpar, ta en kopp, rygga ut i slalom och sätta koppen på sista stolpen. Jag klantade till det och stannade för långt fram, började rygga för snabbt åt sidan så Ernst trampade på stolpen och vi välta den. Då är det bara att sitta av, fixa hindret, upp och börja om från början. Iallafall glad att jag kom ihåg reglerna. Givetvis kostade det oss massor med tid så vi kom näst sist igen. Men det gjorde ingenting för jag var så nöjd med hur hästen gick inne på banan och tog för sig.

Jag åkte hem med ett leende på läpparna och ser fram emot nästa års Golega. För det är givetvis inte bara tävling. Det är så mycket mer, socialt, inspirerande, galet och alldeles underbart :) Kom nästa år vetja och se hur det är själva ;)

Kram,

Astrid

Foto av Rui Pedro Godinho


Läst 12744 ggr Kommentarer Kommentera

NOV
05

Förberedelser inför Golega

Nu närmar sig Portugals största hästfeira med stormsteg. Den började faktiskt redan idag med hoppning och lite andra aktiviteter. Måndag är en lugn dag och sedan börjar dressyren tisdag och så är det igång på riktigt.

Detta år i Golega blir 6:e gången för mig!!! Galet vad tiden går. Första dagarna gick jag mest runt med öppen mun och stirrade på allt. Jag hade inte varit så länge i landet heller så allting var nytt. Jag kommer ihåg hur chockad jag var och älskade atmosfären. Så mycket rörelse och såååå långt från Sverige och alla säkerhetsregler man kan komma. När jag såg working equitation tävlingen tänkte jag att där vill jag vara med någon gång!

För 3 år sedan åkte jag med häst första gången. Det var tillsammans med Altivo som jag red runt i mangan (spåret runt huvudbanan) och kände mig så häftig. Då hade han inte tävlat we och tävlingen i Golega måste man ha kvalat till. Det är ungefär som SM fast i Portugal (PM :). Förra året var planen att starta med Altivo och jag var så taggad. Då hände det som inte fick hända, Altivo fastnade i ett hönät i boxen och drog på sig en inflammation i senan. Det blev istället Ernst som fick åka med. Han hade dock aldrig tävlat we utan vi red dressyr istället. Han var väldigt taggad men vi placerade oss med fina procent båda dagarna.

Iår hade jag laddat upp som bara den för att åka med Altivo, jag tror vi skulle kunna ha chans på topp 3. Men efter att jag ridit ett par ordentliga pass sedan skoningen då han blev öm så känner jag att han inte är helt bekväm än. Han är inte halt, men han är inte som han brukar vara i ridningen. Igår kom vår veterinär och såg på honom och hon tyckte ingenting syntes på mjukt underlag eller rakt spår. Men på liten volt på hårt underlag syns det en viss ojämnhet i det frambenet. Därför har jag tagit beslutet att åka med Enjeitado iår igen och ge Altivo en månad i skritt för att hoven ska växa till sig och inte riskera några onödiga inflammationer. Det känns skönt att ha tagit beslut och även om det känns skräpigt så vet jag iallafall orsaken och att han kommer bli bra. Hade jag ridit honom i Golega är jag säker på att han gett 110 %, den hästen skulle nog fortsätta springa även om han bröt ett ben!

Jag var besviken för jag tänkte att Enjeitado är för grön i we för att vara med i Golega. Men Nuno peppade mig och vi har ju faktiskt tillräckligt bra resultat från de regionala tävlingarna för att kvala. Så idag anmälde jag mig med Ernst. Bytena är mycket bättre sedan vi åkte ned till Pedro Torres så jag tror ändå det kan gå rätt bra. Givetvis vet man aldrig hur hästarna reagerar, nu är det andra hinder, svårare bana, stökig miljö. Allt kan hända men jag ska iallafall få tävla working equitation i Golega! Laddad :D

Här är en liten film på mig och Altivo då vi tränade hos Pedro i april. Superbra övning som går att variera, testa hemma!

Dagens citat (om den unga hästen):

Hästen ska röra sig med naturlig framåtbjudning, regelbunden fotflyttning och med fria rörelser. Detta är ett avelsresultat. Dressörens uppgift är, att under hästens vidare utbildningen tillse, att dessa egenskaper ej förstörs utan befästes och vidareutvecklas. Vid ridning gäller ständigt att inte ersätta goda strängar utan komplettera med nya meningsfyllda sådana. Just hästen är det husdjur, som kan förses med många fina strängar, som den skicklige kan spela på. 

Från Dadde Nätterqvists hemsida "http://www.jakobslund.se/dadde/kap7del1.htm".

Sov gott!

Astrid


Läst 15460 ggr Kommentarer Kommentera

OKT
28

Back on track och sits

Jajamensan nu är jag uppe på kullen igen!

Var som sagt rätt nere förra veckan (i den djupa djupa dalen), omotiverad i ridningen och ledsen över Altivo. Nu går alla hästar kanonbra och Altivo är haltfri. Har ridit lite försiktigt i veckan och han känns bra. Det var nog bara att han var öm i hoven så Golega är på kartan igen. Har skrittat ut på asfalt idag så får se hur han ser ut imorgon, men jag tror det är lugnt nu. Nu känns allting sådär lätt och roligt som det ska vara. Att det är 27 grader varmt och jag har stallet fullt med fina hästar gör inte saken sämre :)

Kom ihåg ett superbra tips jag fick av Katarina Eningsjö när jag hälsade på Falcao på Rotbrunna i somras. Hon sa att hon brukade ha en checklista när hon red med 3 saker som hon skulle tänka på. Jag har också listat 3 saker som jag jobbar med och när man fokuserar på sig själv går hästarna så mycket bättre. Vill man kan man lägga till mer, men det är svårt för hjärnan att fokusera på fler saker. Efter en vecka eller två kan man byta ut något. För ett är säkert, det finns alltid saker att bli bättre på!

Min lista är:

-Sänka och slappna av i högersidan (axel, hand och skänkel)

- In med armbågarna

-Upp med blicken

Har också tränat en hel del på min lättridning. Där har jag en annan checklista.

-Hålla lättridningen "krispig" (inte bli tung i rumpan. Detta uttryck fick jag från Maria i somras)

-Stark bål

-Stilla underskänkel

Lättridning har varit en hel del på tapeten efter Charlotte Dujardins testridning på breeders och Carls clinic. Kajsa som har tränarbloggen har också uppmärksammat lättridning i sina inlägg.

Som Kajsa skrev så handlar det mycket om att hitta sin balans i lättridningen. Att kunna rida lätt helt utan tyglar är ett bra sätt att öva sin balans. En nyttig övning från ridskolan är att sitta 2 steg, stå 1 och vice versa.

Jag är skolad som så att jag tar emot mig med insida lår. Skänkeln ska ligga om hästen och underskänkeln stilla. Kan även tänka att man håller sig lite i knäna, givetvis utan att knipa. Balansen ska ligga i foten med en lååång skänkel. Lång skänkel är inte samma sak som att rida med långa stigläder... Överlivet ska balanseras upp över sätet, det gäller att inte falla framåt eller tippa bakåt. Blicken! Jag tror det viktigaste är att man inte håller i sig i tyglarna. Tittar man på Charlotte så kan man se att hon i vilket ögonblick som helst kan lätta av helt med handen. Det går att se några av ritterna på youtube. In och studera.

Veckans citat:

“I never do sitting trot on young horses”. “When they are 4, 5 and 6, what’s most important is getting their backs strong and having them go forward equally in both reins.”

Charlotte Dujardin,

Natti,

Astrid


Läst 18781 ggr Kommentarer Kommentera

OKT
19

Ändrade planer

Är så himla ledsen och nere just nu. Tar tillbaka att jag gillar hösten! Det har regnat en hel del, inte så mycket regn, men konstant grått.

Altivo är halt. Ganska ordentligt. Vi är dock säkra på att det kommer från skoningen då han blev skodd i torsdags så hovslagaren har försökt fixa lite, men eventuellt tar vi av honom skorna och låter honom gå barfota en period. Nu blir det alltså ingen final i Lissabon och om det inte bara är något sömtryck så lär vi ju inte kunna åka till Golega heller. Känns rent ut sagt förjävligt då han varit så otroligt fin sista veckorna och innan jag åkte till Spanien. Men det är hästar och vår hovslagare är mänsklig så det är klart att dessa saker händer ibland. Altivo har väldigt ojämna framhovar, vilket han alltid har haft och är väldigt svår att sko pga detta. Vi avvaktar iallafall nu och ser om han blir bättre eller sämre inom de närmaste dagarna.

På hästfronten så är det bestämt att vi får två nya hästar i stallet efter Golega. Jag lovar berätta mer sedan, men tror det är fina hästar och ägarna är supertrevliga så det blir nog bra. Forja ska gå ut på bete så vi får loss en box och sedan hoppas vi att någon vill köpa Hispania som är till salu. Furia har börjat gå med gjord och bett så hoppas att inridningen går smärtfritt så vi kan lägga sälja henne kanske efter jul.

Får rycka upp mig och se framåt. Världen går inte under och det är såhär det är att jobba med hästar. Ena dagen är sitter man och gör 9 byten i varje och andra dagen är hästen halt i skritt. Jag får fokusera på mina andra hästar och ge Altivo den tid han behöver. Han är en riktig otursfågel!

Här är en film på Hispania. Om ni vet någon som vill ha en trevlig ridbar 4-åring får ni gärna dela. Hon ligger också ute på hästnet. Pris 56 000 kr, men det är förhandlingsbart vid snabb affär. Uppfödare är Nataniel Silva.

Håll tummarna att Altivo kryar på sig snabbt.

Kram

Astrid


Läst 19526 ggr Kommentarer Kommentera

OKT
14

Sol och bad

Härligt att vara i tillbaka i sadeln efter 1 solig vecka i Fuengirola. Vi hade otrolig tur med vädret och fick fina dagar på stranden. Jag blev stundvis rätt uttråkad, men det var nog bra för mig att varva ner. Svårt så försökte iallafall röra på mig för att få bort överskottsenergi. Blev jogging på morgonen, tennis, simning och mycket promenerande. Mysigt att få spendera ordentligt med tid tillsammans med föräldrarna <3

Första kvällen blev det givetvis tapas!

Jag och mamma hittade lite hästar :) Superstort ridcenter där en spansk OS-dressyrryttare höll till.

Hela gänget med sangria!

Som sagt så är det ändå rätt skönt att vara tillbaka hos hästarna. Lite kallare väder nu, märker att pållarna får lite mer energi med kylan. Kan ändå gilla hösten, man får börja klä på sig, elda i brasan och det är mörkt och mysigt. Fast helst slipper jag regnet... Nu är det sista rycket innan jul, final i det nationella championatet med Altivo nästa helg och 3 veckor kvar till Golega. Sedan är det lugnt, funderar på att åka ner till Pedro Torres med Altivo för att träna med enhandsfattning. Mycket kul att se fram emot!

Tänkte skriva dagens citat om remontsits, men hittade ingen sida som beskrev det. Inte heller hittade jag det beskrivet i mina böcker. Tror att det går att hitta om man söker på engelska, men ändå lite förvånad. Remontsits tycker jag är toppen att använda när man ska låta hästen stretcha (nedåt, framåt). Tex vid uppvärmning eller nedjoggning samt på de unga hästarna (remonter). Remontsits innebär att ryttaren lättar av med sätet och lägger mer vikt i stigbyglar samt insida lår och knä. Man kan nästan tänka att man styr hästen mellan knäna. Överlivet något framåtlutat, men ryttaren bör försöka hålla ryggen rak (ej bukta ut med ryggen). Det är väldigt bra träning för ryggmusklerna! Händerna kan komma lägre ner och vidare för inramning. Jag vet att mamma använder det mycket på sina lektioner och det är väldigt bra för det är svårt för ryttaren att "joxa" med sina händer. Är hästen lite busig kan man fortfarande ha kontakt i sadeln med sätet. Ett bra sätt att avlasta hästens rygg helt enkelt även om man har dressyrläder och kanske har svårt att komma upp i en korrekt lätt sits. Hittade en gammal bild på mig själv som jag använder mig av.

Här har jag överlivet väldigt uppsträckt, men ni ser på ett ungefär hur jag menar. Detta är med fina Zila som jag red för några år sedan hos Carneiro. Lite taskiga skänklar på mig, kunde vara mer sträckta bakåt.

Natti,

Astrid


Läst 29583 ggr Kommentarer Kommentera

OKT
02

WE-tävling och besök

Blev inget bloggande efter we-tävlingen med Altivo och Enjeitado förra helgen. Lördagen red vi dressyren, Enjeitado var lite spänd för svanskappan, men bytena fungerade mycket bättre efter lektionerna med Pedro. Tror dock att han var lite trött, så hade inte så mycket tryck som jag skulle vilja. Jag pushade inte på honom utan styrde runt så han fick känna sig duktig. 63 % red vi ihop och en andraplats vilket jag var nöjd med. Altivo var likadan fast helt tvärtom :P Mycket krut i rumpan, roligt, men lättare att det blir misstag. Vi klarade oss utan några större missar (förutom att jag glömde en ryggning, ajjabajja) och fick 67 % och förstaplats. Ska tillägga att i Altivos klass var vi bara 3 ryttare så konkurrensen var inte alls lika hård som i Enjeitados klass där vi var 6 stycken.

I manövertestet på söndagen började jag igen med Ernst. Han blev lite spänd och vi missade några byten i början. Men ju längre vi red på banan ju mer slappnade han av och gjorde rena byten. Grinden har han varit skeptisk till men nu var det inga problem. 67 % fick vi och en till andraplats. Var väldigt nöjd med den poängen vilket är vårt personbästa så långt! Altivo fortsatte vara på hugget, nu kan jag dock behålla honom med mig och han fortsätter vara ridbar. Förut blev han för spänd och vi tappade kvalitéen i galoppen. Vi fick till en bra runda och blev belönade med 68 % och förstaplats. Inför speeden så var alla väldigt snabba i Ernsts klass och han är fortfarande inte riktigt med på noterna så där red vi hem en 3:e plats vilket gjorde att vi slutade 3:a totalt. Med Altivo var planen att inte gasa på speciellt mycket då jag redan hade säkrat en vinst. Altivo var inte alls med på den planen utan körde sitt eget rejs. Jag fick typ hålla i mig och se till att han inte hade ner något hinder. Vi slog banrekord med 15 (!) sekunder före den andra snabbaste ritten. Vi vann alltså totalt :)

I veckan fick hästarna vara läromästare åt finska Anne som var här 3 dagar och red lektion. Anne har flyttat till Portugal för ca 5 månader sedan och ville hälsa på och träna. Hon fick rida Enjeitado och Altivo. De skötte sig väldigt bra och jag hoppas Anne var nöjd med oss 3 ;)

Igår var det vinskördning. Cirka 80 personer på gården som hjälpte till att plocka druvor. Det var en stor fest med lunch och middag, dragspel och skratt. Underbart och väldigt exotiskt för en svensk som mig.

Ser fram emot en veckas semester i Spanien med mina föräldrar, drar på onsdag så då får hästarna också ta det lugnt. Det tycker jag de förtjänar, alla har jobbat på bra och jag tror speciellt unghästarna är i behov av semester.

Kram på er!

Astrid


Läst 26759 ggr Kommentarer Kommentera

SEP
23

Träning för världsmästaren

Söndag var min första riktiga vilodag utan planer sedan jag kom hem från semestern i Sverige! Har varit rätt galet tempo så det var välbehövligt med en dag utan häst eller andra aktiviteter. Måndag var det nämligen dags att åka ut på äventyr igen. Det var jag och Ernst som rullade iväg mot Lissabon och Quinta dos Cedros. 3 dagar hade vi bokat lektioner med Pedro Torres, världens bäst we-ryttare! Jag var ner med Altivo i april och det har hjälpt mig massor. Nu ville jag ha med Enjeitado för att få hjälp med bytena och hur jag ska gå vidare med träningen. Första passet fick jag rida runt medans Pedro observerade oss. Sedan satt han upp och det är väldigt intressant att se hur han "känner in sig" på en ny häst. Han testar lite olika saker, märker ganska snabbt vad som fungerar och inte, hur hästen svarar på hjälperna osv. Pedro tyckte Ernst var väldigt svag i ryggen så det var vad jag behövde fokusera på.

Dag två började Pedro att rida och det syntes att Ernst var rätt trött. Han är en känslig kille och han var rätt spänd med Pedro dagen innan då han bad om nya saker. Men nu var han väldigt avspänd och litade helt på Pedro. Kul att se hur uppmärksam Pedro är på hästarna. Även när det blev lite fel eller missförstånd så stannade han, klappade och sedan om igen. På så sätt fick han Ernst med sig och avspänd. Pedro tyckte om hans attityd och att han alltid försökte och han menade på att med en sådan häst får man aldrig bestraffa. I slutet av passet fick jag sitta upp och försöka hitta känslan han ville att jag skulle ha. För att få honom smidigare och jobba mer med ryggen fick jag rida i lite lägre och längre form. När jag ville samla jobbade vi mycket i böjning så att jag inte skulle behöva ta förhållningar. Pedro vill att hästarna ska gå och balansera upp sig själva. Jag fick rida med lätt lätt kontakt och bara följa honom i rörelserna. Fick rida en bra övning i galopp med skänkelvikning på diagonalen, kortsida i förvänd galopp och sedan skänkelvikning åt andra hållet på diagonalen. Han var noga med att jag inte skulle bromsa upp bogen med yttertygeln, utan öppna upp på den sidan och rida undan bakdelen istället. Målet var att hästen skulle balansera upp sig själv och hålla sig i galopp även fast man inte stöttade upp. Givetvis kommer smidighet och lydighet med på köpet.

Dag 3 kändes Enjeitado väldigt fräsch i kroppen och inte alls trött. Denna dag red jag hela passet och fick jobba rätt mycket i traven med slutor och att rida i lite långsammare tempo. Pedro sa att han föredrog att rida lite långsammare i traven för att hästen ska hitta schwungen och i galoppen mer framåt för att få luftigare språng. I traven fick jag också känna skillnaden på formen och hur hästen kändes i ryggen. Stundvis kunde jag ta upp honom mer i formen och rida på framåt, men variera ofta och även stretcha ut hela halsen nästan med nosen i marken. Det man får tänka på när man ska rida hästen lägre är att den faktiskt också blir lääängre, inte kommer in med näsan.

I galoppen fick jag rida samma övning med skänkelvikning. Denna gång gjorde han det väldigt lätt, dagen innan blev det rätt ofta att han gick över i trav. Hade en riktig wow-känsla i slutet då jag fick rida på volten och variera tempot. När jag red samlat fick jag böja honom lite mer med innertygel och försöka att bara använda sitsen. Därefter fick jag stretcha honom och lite större språng. Sista uppsamlingen sa Pedro åt mig att släppa tyglarna och behålla den samlade galoppen och det fungerade hur bra som helst. Jag tycker det är så coolt när man känner att man bara håller hästen med sätet och den går i riktig samling. Det är bra kommunikation!

Jag var otroligt nöjd med våra 3 dagar och nu har jag fått med mig massor att jobba vidare med hemma. Resan hem gick också bra och nu är jag full med inspiration!

The master in action :)

Det gick ingen nöd på Ernst på Quinta dos Cedros. Han fick massage och kliad på tisdagen. Däremot var han inte så imponerad då vi skulle gå ut och beta. Inte så mycket grönt gräs... :P

Trevlig helg på er!

Kram,

Astrid


Läst 24311 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: 1 2 3 4 5 nästa  sista  Portugal-bloggen

Astrid Hedman skriver om sina dagliga äventyr i Portugal, där hon arbetar som working student.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Lisen Välj
Portugal-bloggen
Noll till hundra Välj
Jens Fredricson Välj
Stalldrömmar Välj
Therese Välj
Redaktionen Välj
Dressyrbloggen Välj
Kajsa Boström Välj
Drivers resa Välj
Veterinärstudenten Välj
Hippologbloggen Välj
Saras vardag Välj
Avelsbloggen Välj
Veterinärbloggen Välj
Hästskötarbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng

Astrid Hedman skriver om sina dagliga äventyr i Portugal, där hon arbetar som working student. Hon kom till Portugal den första augusti 2011 och planerar att stanna hos de vackra lusitanohästarna på obestämd tid.

Till bloggenMest lästa


ArkivPopulärt hos Charlies

Husbloggare

Att tvingas bryta upp ett äktenskap

Hippologbloggen

Det är huvudsaken

Kajsa Boström

Gästblogg: "Hur ridsporten gjort mig till en bättre människa"

Gästbloggen

Till Husbloggarna