Portugal-bloggen
JUL
21

<3

Vilken explosion det blev på förra veckans inlägg! Jag är så otroligt glad att det blev så uppmärksammat och att så många håller med. Tack för att ni alla (förutom ett fåtaligt undantag) höll en bra och snygg nivå på debatten och inte började smutskasta eller skriva hatiska inlägg. Just nu är det över 34 000 personer som har läst inlägget och jag vet inte hur många delningar jag har snubblat över på facebook. Det är ett tecken på att denna diskussion verkligen behöver tas upp. Jag hoppas att alla som läst, arrangörer, ryttare, sponsorer, publik och domare börjar fundera på hur vi vill att sporten ska se ut i framtiden. Förvånansvärt många som har kommenterat att de slutat gå på dressyrtävlingar för att det inte är roligt att titta på längre. Så att det är publiken som vill se spektakulära ritter tror jag inte alls stämmer. De vill titta på ridning där det ser vackert och lätt ut. Jag tror inte att kortare program och häftig musik kommer göra sporten mer publikvänlig.

Jag kommer säkert komma på mer saker jag vill få ur mig angående ämnet, men nu vill jag dela med mig om förra söndagens händelse. Jag var ironiskt nog iväg och tävlade dressyr! Det var Cauteloso som fick debutera i tävlingssammanhang och jag hade inte kunnat vara mer stolt över honom. Han var lite fundersam och gick in på banan med skräckblandad förtjusning. Det jag var mest glad över var hur väl han lyssnade och litade på mig. I början tyckte han bokstäverna och staketet var läskigt och ville absolut inte gå ut i hörnen. Jag pressade inte dit honom utan försökte styra honom innan han började svänga av sig själv. Efterhand slappnade han av mer och mer, men mot slutet av galoppen gick han jättefint och gjorde det jag bad om. Tycker han har så himla härlig attityd och utstrålning. Kommer bli en kanonhäst :D Jag tänkte visa er videon, första halten var inte bra, när vi skulle genom öppningen drog han iväg lite så det blev en fulhalt. Red inte på så mycket heller i ökningarna, utan målet var bara att han skulle få en trevlig första upplevelse och vara med mig. Vi red ihop 62 % så det var jag jättenöjd med för att vara första tävlingen.

I helgen är det we-tävling med Ernst och Altivo. Ska bli roligt att komma ut med Ernst igen, får se hur det kommer gå med bytena :)

Kram

Astrid


Läst 1276 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
14

Reflektioner om dressyren i Falsterbo

Klicka på en bild för att starta bildspelet.

I februari tävlade jag sist i dressyr med Enjeitado. Han kändes jättefin och var på hugget, han är inte den mest spektakulära gångartshäst, men går i fin form och takt. Jag fick nästan ont i magen när jag såg ett par av de andra ekipagen vi skulle tävla mot. Kort i halsen, stenhårt åtdragen nosgrimma, vevande framben men bakbenen hängde inte med utan fick en egen takt.
Ryttarna satt och pumpade på så att hästarna var helt löddriga innan de gick in på banan. Jag och Ernst gjorde absolut inte vår bästa ritt, men det kändes rätt bra. Vi fick 62 % medan den som satt och härjade värst på framridningen vann klassen på 69.
Det var inte att jag tyckte mina poäng borde varit högre, men den som vann red inte hästen i en korrekt form, takten som är först på utbildningsskalan verkar domarna ha missat och hästen (trots hårt åtspänd nosgrimma) gick ganska ofta och gapade då trycket i stången blev för mycket.

 
Efter fyra dagar i Falsterbo är jag förtvivlad över att se att det är tio gånger värre än ryttaren som vann min klass i februari.  Det kom några ritter där ryttaren satt i lodrät sits, hade mjuk kontakt i tyglarna med hästar som såg avspända och glada ut. Tyvärr var de inte fler än vad jag har fingrar. Jag har fotat nästan alla ekipage (ej Gina tricot-klasserna eller söndagens klasser) och har tänkt publicera de flesta av bilderna. Jag vill inte hänga ut eller kränka någon så därför har jag klippt huvudet på ryttarna och i många fall är det bara på hästen huvud och hals. Jag har inte tagit med bilder som har varit i ett "dåligt" moment där hästen tex står på frambenet i galoppen eller liknande. Det är bilder, men de talar sanning om hur majoriteten av ryttarna red på Falsterbo. Jag vill inte att detta ska bli ett hat-inlägg, utan öppna ögonen på de som kanske inte vet hur man ser om det är korrekt eller inte. När nästan alla ryttare på tävling rider såhär blir det till slut normalt. Vissa hobbyryttare kanske börjar tänka att de gör fel och borde hålla i lite mer och sätta mer tryck i hästana för att vinna MSVC. Det blir en norm att hästarna ska gå med huvudet bakom lod och att ryttarna ska sitta bakåtlutade (diagonal sits?).

Vi såg en clinic med en välkänd dressyrryttare som hjälpte unga ryttare på olika nivåer. Det jag reagerade mest på var att denne enbart pratade om hästens framdel. Jag tror bakben nämdes en gång under 45 min - 1 h. Ingen korrigering av ryttarnas sits, utan det handlade mest det om vad hästen skulle göra/acceptera/lyssna. Det är ju vi ryttare som måste göra en massa saker och inverka och sitta för att hästen ska gå bra och utföra det vi vill. Uttryck som "Du kan inte bara lyfta huvudet på hästen, du måste även lyfta bogen" har jag aldrig läst i någon bok. Hur i hela friden ska man lyfta bogen på hästen? Något som var väldigt viktigt för sporten var att vi måste tänka på att hela tiden producera nya grand prix hästar, detta kommer ta sporten framåt. Hur vore det om vi istället för att producera började försöka få det vi har att hålla längre genom vettig träning och upplägg.

Innan bilderna vill jag visa er vad som står i TR om ryttarens sits och hästens form. Detta är inte hela texten, men gå gärna in på SVRFs hemsida där kan ni hitta dressyrens TR. Det står väldigt utförligt om hur alla rörelser ska ridas m.m.

I TR står det såhär om ryttarens sits:

 "Axlar, höfter och hälar ska vara i ungefär samma lodlinje. Ryttaren ska sitta väl ned i sadelns mitt över hästens mittlinje och med höfterna lodrätt över sätet. Lår och underben ska vara sträckta nedåt och måttligt om-vridna. Händerna hålls med tummarna som högsta punkt och med cirka en handsbredds mellanrum i sidled. Händerna ska vara låga, fria och burna så att underarmarna bildar i det närmaste raka linjer med tyglarna till hästens mun."
Det är jättesvårt att lära sig rida och dessutom bli riktigt duktig. Det tar åratal av träning att få en korrekt och följsam sits. Tyvärr är vissa hästar så otroligt tåliga och generösa att de accepterar det mesta, även att gå ett grand prix program med någon som håller i sig i tyglarna och sitter tungt och emot rörelsen. Tänk att sitsen ska följa, inte sitta emot eller trycka fram. Du kan göra så otroligt mycket med sitsen. Tex vinkla om bäckenet för att piaffera, dra bak ytterhöften och vrida in axlarna för att få böjning/sluta eller ta fram händerna en halv centimeter och hästen suger tag framåt i en ökning. Det är så hjälperna blir näst intill osynliga och det blir vackert att titta på.
 "Den huvudsakliga kontakten med hästens mun måste, vid ridning på kandar, vara med bridongbettet."
   Ni kommer själva se på bilderna att riktigt så var det inte... En enkel lösning till förändring vore att ta bort nosgrimman i grand prix klasserna. Eller åtminstone införa det mätinstrument som är framtaget, två fingrar mellan nosrygg och nosgrimma. Men det lär ju inte hända imorgon. Nosgrimman finns där för att utbilda hästens mun. När den gapar ska nosgrimman ta emot och när den har munnen stängd ska den knappt kännas. Syftet är alltså inte att hålla munnen stängd, men det är hur den oftast används idag.
    
"En god form kännetecknas av att halsen reses upp utan tvång och bildar en välvning från manken till nacken, som blir halsens högsta punkt, samt att nosen kommer något framför lodplanet. I det ögonblick ryttaren anbringar hjälperna för att uppnå en tillfällig och övergående samlande effekt, kan nosen komma i lodplanet. Välvningen av halsen står i direkt proportion till samlingsgraden."
Formen verkade inte ha någon betydelse för domarna. Jag såg 5-åringar gå i grand prix form eller bakom lod och många fulhalsar som ett resultat av dålig träning. Hästarna ska bli vackrare med träning, inte se tarmiga ut med bruten hals och rygg som en hängmatta. Jag tror att ett av de stora problemen är stressen med unghästklasser. Vissa hästar är inte redo att gå st georg när de är 7 eller göra rena byten när de är 6. Här i Portugal ligger nivån ett snäpp under för varje ålder och det finns inga ridna klasser för 3-åringar.

Vad som händer hos många som rider "modern dressyr" är att de sätter en jäkla fart på hästarna. De ska kuta på framåt. Sedan håller man i dem i tyglarna samtidigt som man driver på framåt. Med all den spänning och energi man har satt så kommer hästen så småningom att börja kasta fram frambenen och få denna spektakulära trav som ibland kallas för balanstrav. Men eftersom man håller så mycket i tyglarna kan inte hästen komma in med sina bakben under kroppen utan bakbenen går i en långsammare takt. Bakbenen ska skjuta på och bära upp samt vara aktiva. Det man kan titta på för att se om det är en korrekt trav eller inte är givetvis hästens form, ser den ut att ha sin egen balans eller kommer den stå på näsan om ryttaren släpper i tyglarna. Takten, går fram och bakben i samma takt eller ser det ut som att hästen är i två delar. I ökad trav ska de diagonala benparens skenor vara parallella och hästen ska visa påskjut. Alltså inte framben rakt ut och oförändrad stegläng bak. Hästen ska täcka mark!

Piaff

"Allvarliga fel:

Oklar diagonal fotflyttning

Oregelbundna eller konstlade steg med bak- eller framben (inte

i jämnhöjd) eller dubbelsteg.

Hästen rör sig bakåt i samband med piaffen.

Breddade steg med fram- eller bakben.

Korsande fram- eller bakben.

Svängande fram- eller bakdel.

Överbelastning av frambenen (bakbenslyftet högre än fram

-benslyftet).

Överilad och/eller oregelbunden rörelse utan spänst.

Alltför mycket framåtgående i piaffen, obetydlig rörelse framåt

räknas som mindre straff."

Det var inte många ryttare som gjorde korrekt piaff. Detta beror helt enkelt på att hästarna som rids på detta vis går på bogarna vilket är motsatsen till samling. Vissa talagfulla hästar lär sig att trava på stället, men det avslöjas alltid i någon av ovanstående punkter. I piaffen kan man tänka att hästen ska se ut att kunna gå upp i levad och att ryttaren bör kunna lätta av helt i tyglarna eftersom piaff är högsta grad av samling så hästen har mest vikt på bakdelen (som ska sänkas, inte höjas i piaffen). Var förvånad över att två helt olika piaffer kunde få samma poäng av domarna. Vad är det de vill ha egentligen?

Det har blivit en ond cirkel hela dressyrsporten. Tävlingsarrangörer fixar sponsorer som i sin tur har sina profilryttare med på tävlingen som vill ha bra poäng. Arrangörer väljer ut domare som vill behålla sitt namn och fortsätta dömma (även fast det inte är enligt TR). Publik betalar inträde och vill ha show (fast jag tror att det är mindre publik idag för att det ser ut så som det gör. Hade dressyren varit vackrare slår jag vad om att det varit nästan lika fullsatt som på hoppningen). Ryttare som får höga poäng fortsätter med samma ridning och nya talanger tar efter sina idoler. Veterinär tjänar massa kosing på att åka runt och behandla hästar som inte pallar den tuffa träningen. Hästägare och uppfödare förväntar sig resultat av ryttarna. Hästar säljs och köps och det ska hela tiden produceras nya. Jag vet inte riktigt vad som ska till för att det ska bli förändring, det är så ingrott i hela systemet. Jag tror knappast att mitt jättelånga inlägg kommer göra skillnad, men nu kan jag iallafall sova med gott samvete. För de som drabbas i slutändan är hästarna.

Jag har lovat mig själv en sak och jag skulle vilja att alla som läser detta lovar sig själva också. Jag vet att det inte är lätt och det tar tid, men låt oss försöka bli så bra ryttare det bara går enligt de klassiska principerna. Vi ska jobba med vår sits, korrekt inverkan och inte bli för fokuserade på att vinna rosetter. Vi ska ha roligt när vi rider, le och lyssna på hästen. Det ska se harmoniskt och vackert ut när vi rider och det ska aldrig gå att ta ett endaste kort där hästen ser ut som på de bilder jag visat er.

Kram

Astrid


Läst 35501 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
05

Varmt och snart Falsterbo

Håller på att smälta bort! Det har varit 40 grader varmt sedan lördag och ser ut som att värmen håller i sig. Jag borde inte klaga, vädret i Sverige har sett sådär ut, iallafall i norr senaste dagarna. Man vänjer sig också hyfsat snabbt vid att jobba i denna värme. Upp till 30 är det bara skönt, första dagarna då det går från 25 upp till 30 kan ta en dag eller två att ställa in kroppen. Jag är rätt så värmetålig och jag har inga större problem till 35 grader, bara jag kan dra ner lite på tempot och pausa för att kyla ner sig. Men då det är över 35 grader och upp till över 40 ibland så är det toookvarmt! Då är det rätt så tufft att jobba, man blir trött snabbt och får anpassa tiderna man jobbar. Värmen brukar hålla i sig så himla länge, fram till 18-19 kan det fortfarande vara över 30.. Hästarna tar värmen med ro, första dagarna då det blir extremt varmt kan de svettas inne. Men duschar man dem ett par gånger per dag så reglerar de temperaturen själva. Värre med alla envisa flugor och brems vi har när man rider på utebanan! Det är då inga problem att somna på kvällarna då man jobbat i denna värme en hel dag.

Imorgon får jag dock en paus från värmen. Jag ska åka till Falsterbo :D Har bara varit där en gång då jag var tonåring och älskade det. Nu flyger jag till Köpenhamn, bor hos Maria och Björn till på fredag. Torsdag ska vi inte till Falsterbo, bara umgås, kanske besöka något stall och se Marias nya PRE projekt som hon ska ha i träning. Fredag åker jag med Maria till Falsterbo där jag ska möta upp mamma och resten av Piteå-gänget som kommer ner. Måndag kväll åker jag hem till Portugal igen för att jobba ett par veckor innan jag tar ut resten av semestern i Piteå. Ska bli så roligt och inspirerande. Hoppas få se många fina hästar och bra ridning. Plånboken är inte så fet, men ska nog klara av lite shopping :D

Hoppas vi ses där!

Kram
Astrid

Kul att få träffa mamma och Maria så mycket. Altivo får dock stanna hemma. Men en dag kanske vi också är med i Falsterbo. Internationell we-tävling kanske? :D


Läst 37209 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
02

Ponte de Lima

Vilken vecka och vilken feira! Maria och min mamma anlände till Porto tisdagkväll. Underbart att ha dem här och få surra om allt mellan himmel och jord (mycket häst givetvis). Onsdag körde vi igång med ridningen, Maria red Altivo och Cauteloso. Det kändes väldigt bra att höra att jag jobbat med rätt saker. Bara det att något som tar en månad för mig att fixa tar 30 minuter för Maria. Det är sååå inspirerande att se henne rida. Hur hon använder sin sits och säte, omedelbar eftergift då hästen går dit hon vill och lite push ibland som får hästarna att dansa fram.

Jag fick en del hemläxa på min sits, sänka höger axel, inte plocka med högerhanden (ta igenom och sedan lätta/stilla). Boobs out, krispigare lättridning, sänka tyngdpunkten och ta halvhalterna i armbågarna. Var mycket jobb med överlivet, tror hon var rätt nöjd med skänklarna eller så var det för mycket att fixa att skänklarna hade 2-prioritering :P Jag fick på Altivo söka upp honom mer med skänklarna, speciellt vänster. Mycket att tänka på, men jag tror min högersidahögerhand är betydligt bättre nu.

Vi åkte till Ponte de Lima fredag morgon. Jag hade med mig Altivo och 1-åriga stoet Lua (uppfödd av Rui Lima). Red Altivo ett pass på fm och han var på g! Vi hade satt lite mer tryck i honom, att han skulle pusha på mer in i tyglarna så han tuffade på ordentligt. Fick lite fina kort från Jorge Mota.

Ponte de Lima är verkligen min favoritfeira. Förutom att det brukar vara vääääldigt varmt så är det perfekt! Mamma och Maria tror jag också uppskattade stämningen och alla fina hästar. Lördag var det dags för mitt dressyrtest med Altivo. Jag red 10.30 så det var skönt att ha det gjort innan det blev tokvarmt. Altivo kändes riktigt bra, inte alls trött trots att vi jobbat rätt hårt under veckan. Jag fick kaxa till mig lite, tänka att vi var snyggast på stället :) Kändes som att Altivo märkte av det och mopsade upp sig lite extra, min kung! Inne på banan hade jag härlig känsla. Kanske blev han stundvis lite överilad i traven, men längningen fick vi till och i skritten var han avspänd. Galoppen var kalas och fick en 8a på ökningen. Vi satsade på att göra riktiga piruetter, men där fick vi nerdrag då jag inte riktigt uppfattat hur de vill att man rider den övningen. I programmet står det vändning med tagen bakdel, dock så har jag hört att om man kan göra mer mot piruett får man högre (högre risk=högre poäng). Men jag pratade med domarna på kvällen och fick det enkla, men väldigt bra tipset, tänk att du rider efter en kossa.

Jag var supernöjd med min och Altivos insats, poängen blev dock inte vad jag hoppats på utan fick 64 % och hamnade på 6:e plats av 10. Det var väldigt tight då ettan hade 66 %. På lördag em var det dags att presentera Lua vid hand. Hon är efter den berömda hingsten Escorial och hon rör sig otroligt fint! Jag har aldrig riktigt fått till det då jag visat vid hand, men denna gång gick det riktigt bra! Lua hjälpte till, gick på framåt utan att vara stressad. Fick beröm av de andra presentatörerna och de var nog lite förvånade att en tjej också kan springa (det är vääääldigt ovanligt att kvinnor presenterar häst vid hand, har nog sett 1 eller 2 under mina år i Portugal). De andra fölen har nog stått inne i månader och käkat kraftfoder, de såg ut som 2 istället för 1 så där tappade nog Lua lite i bedömningen då hon stått inne 3 veckor innan feiran. Hon är kanske inte heller den mest rastypiska, men trots det fick hon en 4:e plats och rosett i tuff konkurrens. Rui som har fött upp henne var väldigt nöjd :)

Söndag klockan 8.30 gick vi banan till manövertestet. Det var en bra bana utan några större svårigheter. Altivo var fin på framridningen, vi gjorde många tempoväxlingar och vändningar för att han skulle sitta på rumpan. Inne på banan spände han till lite i början, men jag kunde hålla honom ridbar och efterhand blev han bättre och bättre. Inga större misstag och jag var supernöjd! 66 % och en irriterande 6:e plats som jag inte tycker var särskilt rättvist och nära till toppen. Jaja, huvudsaken är att man gör sitt bästa och är nöjd för sin prestation även om poängen inte alltid motsvarar ens förväntningar. Jag får komma ihåg vilket kliv upp vi har gjort sedan förra året!

Efter lunch red vi speeden. Fy så varmt det var med alla dessa kläder! Altivo var riktigt på g på framridningen, hade så fin känsla där han bara låg och väntade på att jag skulle låta honom gå. WOW! Rolig bana, gick med Miguel Fonseca som är speedmästare och fick några tips. När det var vår tur så hade jag bestämt för att rida fort men kontrollerat. Det gick helt enligt plan, var så roligt och hästen sååå med mig. Fick många applåder och folk som hejade på när vi gick tillbaka till stallet. Kom tvåa i min klass och tredje snabbaste tid på banan (Miguel Fonseca 6 sekunder snabbare och EM-vinnaren Eduardo 2 sekunder snabbare). Kom totalt 6:a trots en hög placering. Nästa tävling hoppas jag domarna ger mig lite bättre betalt och att hästen är lika fin.

Filmen från speeden:

Dags att jobba!
Kram

Astrid


Läst 37809 ggr Kommentarer Kommentera

JUN
21

Besök imorgon :)

Imorgon kväll kommer Maria och mamma att landa i Porto. Can't wait! Ska bli jätteroligt att ha dem här och givetvis kommer vi att åka allihopa till Ponte de Lima. Blir första gången för både mamma och Maria, jag tror de kommer älska denna feira. Ser ut som att vädret blir perfekt, Maria brukar ju alltid ha otur och få en massa regn när hon kommer. Inte denhär gången!

Renato hämtade hem Franja från Santarém igår. Hon och Duquesa har varit där för att semineras med Jalisco. Duquesa är dräktig, Franja ska vi kolla på måndag, håll tummarna! Planen med Franja är att hon ska med till Ponte de Lima och presenteras i klassen ston med föl. Vi kommer alltså ta med Franja, Lua (1-årigt sto som är uppfödd av Rui Lima som ville att jag presenterar henne) och Altivo för working equitation. Ser ut som att Ernst får stanna hemma, longerade honom en sväng idag och han känner fortfarande av överbenet. Hoppas ändå kunna rida lite för Maria även om det inte blir tävling. Vi får piaffträna :)

Tänkte att mamma eller Maria (eller båda två) ska få gästblogga när de kommer. Kan vara roligt att höra om Portugal från nya ögon och deras upplevelse från feiran.

Kram

Astrid

Bilder på bästa Forja från i lördags :)


Läst 38162 ggr Kommentarer Kommentera

JUN
16

Back on track

Tusen tack för alla gulliga meddelanden efter förra veckans alla hemska händelser. Nu är jag på benen igen och har idag jobbat full dag för första gången sen jag blev sjuk. Trodde på lördagen att jag skulle vara ok, men söndag kom huvudvärk och illamående. Kräktes lite så måndag blev det besök hos doktorn. Min mage är känslig mot piller så fick i pulverform mot huvudvärken. Har varit väldigt trött och inte haft någon energi, men har kunnat jobba några timmar sedan tisdag. Idag blev det som sagt första heldagen. Känns bra förutom att jag är helt slut. Men har inte tagit någon medicin sedan igår lunch så borde väl vara över nu hoppas jag.

Har nog varit bra att få dessa dagar att bearbeta allt som har hänt och att tillåta sig att vara ledsen. Jag är annars rätt bra på att stänga in och köra på. Skulle egentligen ner på (häst)festivalen i Lissabon imorgon och ha middag med det underbara svenskgänget. Lät förnuftet leda och bestämde mig för att vara hemma och ta det lugnt så jag är 100 % inför Ponte de Lima nästa helg. Om någon av mina läsare ska dit får ni gärna höra av er kanske vi kan ses :)

Det är underbart att vara tillbaka i sadeln, hade en magisk ritt på Altivo idag. 6 byten i varje gör vi nu! Enjeitado känns rostig och känns inte helt 100 från överbenet. Red igår och idag var det lite varmt igen. Skräpigt. Hoppas verkligen att han kan gå för Maria och tävla i PdL. Vi får se, nu känns det som en rätt liten grej efter föregående vecka. Det kanske var det jag skulle lära mig, få perspektiv på saker och ting.

Har mycket att se fram emot i sommar. Nästa helg Ponte de Lima, en vecka senare åker jag ner till Falsterbo. Hem igen och tävla, sedan 10 dagar i Piteå.

Älskar denna bild på Altivo från Trofa iår. Fast jag borde tittat upp! ;)

Kram

Astrid


Läst 7670 ggr Kommentarer Kommentera

JUN
11

Helvetesvecka!

Ja fy fasiken vilken skitvecka det har varit. Hoppas att allt dåligt som skulle hända under året har klämts in på en enda vecka. Det började i onsdags med att Enjeitado fick en ordentlig kolik. Han var inte förstoppad utan hade diarré och blev uttorkad. Veterinären dröjde lite och han var riktigt dålig. Han fick 25 liter dropp och medicin. Vi var i stallet till 1 på natten. Jag och Nuno skulle ha åkt på grillkväll, blev inte riktigt så. Tur man har en pojkvän som förstår sånt och satt med mig i stallet hela kvällen. Enjeitado har varit fortsatt hängig och inte velat äta efter det så jag har varit orolig att han inte ska bli bra. Idag började han äta hö och såg ut som sitt vanliga jag. Skulle nafsas lite och ville att jag skulle klia honom. Phew!

Torsdag eftermiddag var det nästa drama. En av våra två underbara shäfervalpar betedde sig märklig. Typ kramper och hade svårt att andas. Renato var inte hemma så jag bestämde mig snabbt för att åka in till veterinären. De gav henne dropp och sa att det såg ut som förgiftning av något slag. De behöll henne där och sa att de skulle göra allt de kunde. När jag kom tillbaka till hästarna var Renato där och vi såg att den andra valpen började bete sig likadant. Renato åkte in med henne också men båda valparna dog under natten. På torsdag morgon hade de sprutat medel på vinrankorna som innehåller sulfat. Förmodligen har valparna ätit gräs som blivit besprutat och eftersom de är så små behövs inte så stora mängder. Dolly och Luke är ok och detta har aldrig hänt förut. Fruktansvärt var det och jag var ett vrak torsdag kväll. Lite sömn och dålig kost hjälpte inte.

När jag vaknade på fredag kände jag direkt att jag inte mådde bra. Har haft på känn hela veckan att jag varit på väg att bli sjuk, men trodde jag skulle klara mig. Hög feber, huvudvärk och illamående. Fick stanna i sängen hela dagen, försökte ta mig upp för att åka till stallet och kolla att Ernst var ok, men orkade knappt ta mig till toan. På hela dagen fick jag i mig två bananer och försökte dricka. Lunchtid ringde Renato och sa att 1-åriga stoet från Estrela som har varit så konstig hade dött i hagen. Vi har ju provat behandla henne, men inte ens veterinären har kunnat ge svar på vad som var fel. Det var nog en tidsfråga men så många döda djur på ett dygn är lite mer än vad jag klarar av. På kvällen var det bara att ringa till tävlingsarrangörerna och avanmäla we med Altivo idag och söndagens dressyrtävling med Cauteloso.

Idag mår jag lite bättre. Tror febern är borta och ingen huvudvärk. Jag är fortfarande trött och har ingen aptit, men orkade åka en sväng till stallet. Blev på bättre humör när jag såg att Ernst mådde bättre. Har fått i mig lite ordentlig mat så ska vila tills på måndag och hoppas att jag orkar jobba då. Börjar dock känna av mer och mer i halsen så hoppas det inte blir 2 veckor med hosta bara. Stackars mamma har nog oroat ihjäl sig då hon inte kunnat vara här och ta hand om mig <3 Hon och Bobo debuterade förresten idag på bortaplan. Hon var jättenöjd och de tog sig igenom en msvb4 och slutade i mitten med tufft startfält. Duktiga!

Bryt ihop och kom igen...

Astrid

Enjeitado ser bättre ut, tack och lov!

RIP Letica, BusFia och Pequenina


Läst 8580 ggr Kommentarer Kommentera

JUN
08

Tävlingen i Santarem

Fredag em drog jag och Altivo ner till Santarém för tävling. Resan tog ca 4 timmar. Inte så farligt, vi är rätt resvana nu :) Jag installerade Altivo i boxen och pratade lite med övriga ryttare innan jag åkte till bästa Rebecca som lät mig sova över hos henne. Kolla in hennes sida http://www.famalusitanos.com/product-category/for-the-rider/boots/ där hon bla säljer supercoola stövlar till riktigt bra pris.

På lördagen var det dags för dressyren. Altivo var fin på framridningen och kändes alldeles lagom i energi. Jag försökte ha honom ett snäpp mer aktiv än i Golega där han nästan var för avspänd.  Det gick enligt plan och inne på banan hade jag superkänsla. Inga misstag och denna gång fick vi till piruetterna. En domare gav oss 68 % och en andraplats. De andra två gav oss 62 och 63 % så det blev 64 totalt och en 4:e plats. Jag tycker själv att vi borde ha fått lite högre slutpoäng, men det är bara att rida bättre nästa gång helt enkelt. Många som kom efteråt och tyckte det var en fin ritt som förtjänade högre poäng. Det blir lättare då andra kommer fram och säger det, annars hade jag nog varit lite besviken. Det är ju så att när man är i ett annat land, ung och tjej så är det inte lika lätt än om man redan har varit med länge och har gjort sig ett namn. Om en annan mer välkänd ryttare gjorde samma ritt hade de nog fått mer betalt av domarna. Men det enda man kan göra är att bli bättre, till slut kommer det löna sig :)

Vi red även tekniken på lördag kväll. Jag frågade en kille om han kunde fläta Altivos svans vilket han tog på sig. Jag vet inte om det var flugorna eller om han flätade upp den för hårt (fläta och linda upp den). Altivo var inte alls sitt vanliga jag efteråt. Jag borde givetvis ha tagit ut det, men jag tänkte inte riktigt på vad orsaken var förrens efteråt. Han var spänd och inte så villig att göra det jag bad om. Inne på banan kändes det inte alls bra även om vi klarade att göra vissa grejer bra. Han var inte alls med mig, men om han var irriterad på flätan var det inte så konstigt. Vi fick iallafall ihop 60 % och en till 4:e plats. Efteråt fick jag tips från EM-vinnaren Eduardo som sett mig rida. Bara det gör det värt att åka på tävling! När vi var klara åkte jag till Rebecca och vi hade middag tillsammans med en annan svenska, Malin Bowallius som är jätteduktig och tävlar i dressyr och förhoppningsvis snart we :D 

Jag var grymt taggad för söndagens speedtest. Jag hade chans att komma 3:a om jag red tillräckligt fort och hade lite tur med de andras resultat. Banan var perfekt för Altivo och han kändes kalas på framridningen. Gick banan med Miguel Fonseca som gav mig råd, wow liksom (för er som inte känner till Fonseca så är han speedmästare)! Han sa åt mig att hålla lite mer på bromsen på tjuren, i Golega blev det ju en del strul där då det gick för fort :P När det var vår tur kände jag att Altivo var med mig. Vi gav järnet och fixade lansen och tjuren perfekt i ett lite lugnare tempo. När jag skulle sätta ner lansen i tunnan tog jag i nog så hårt och den studsade ur. Jag kastade mig av hästen, satte i lansen i tunnan, hoppade upp och gasade vidare. Hästen var helt fantastisk hela banan, men när jag red i mål kom jag på.. Man måste sätta i lansen uppsutten till häst. Mycket riktigt blev jag utesluten på grund av mitt misstag. Den ryttare som låg tvåa åkte också ut då hans häst hade blod efter ritten. Det betydde att jag skulle kommit trea om jag inte klantat till det. Jag var riktigt besviken och fick gå iväg lite innan jag kunde prata med någon. När jag hade bytt om och gick tillbaka till boxen ropade Fonseca: La garoccha! Mycket bättre nu på tjuren, du får bara vara lite mer varsam när du sätter i den i tunnan igen. Jag sa att jag var besviken på mig själv, andra gången jag blir utesluten någonsin. Han tyckte det var på tiden, alla blir uteslutna då och då.

Gick till speakern för att betala boxen. Där satt även några av domarna. Jag beklagade mig för mitt misstag, men en av domarna sa: Om du satt hemma och red skulle du aldrig bli utesluten, men du skulle heller aldrig vinna.

Underbara människor, värdefulla tips från toppryttare/domare och min älskade Altivo som alltid ställer upp. Det blev en toppenhelg till slut :D Nu laddar vi om för lördagens tävling i Amarante som jag hoppas även Ernst kan följa med på. Där blir det inte misstag ;)

Natti,


Läst 8265 ggr Kommentarer Kommentera

JUN
01

Fina hästar, duktig elev och kommande tävling

Nu känns det som att jag har bra flyt i ridningen. Hästarna känns glada och harmoniska. Ernst är fortfarande inte helt ok, får se om vi kan göra nästa helgs tävling. Någon som har tips på vad man kan göra mot överben?

Mikael gör stora framsteg med Cauteloso varje dag. Idag red de en liten we-bana. Såg ut som att både häst och ryttare hade riktigt roligt :D Jag har funderat lite på vad det är som gör det så kul att träna andra. Har kommit fram till att höjdpunkten är att se på både häst och ryttare när de får ett "wow-moment" och veta att man har hjälpt dem att komma dit. Jag försöker fokusera mest på sits och ryttarens hjälpgivning när jag håller lektion. Jag går efter mottot "Gör ryttaren rätt kommer hästen att göra rätt". Jag tycker att allt för många tränare tittar för mycket på hästen och försöker korrigera den. Men kan ryttaren sitta korrekt och använda sina hjälper som sig bör kommer hästen att göra det ryttaren ber om. Då gäller det såklart att man har den inställningen, inte tänker att "min häst är tjurig". Jag tror att det finns lättare och svårare hästar att träna, men inga tjuriga eller dumma hästar. Fokus på Mikael dessa dagar har främst legat på att han ska hitta sin balans i sitsen. Vi har såklart jobbat med en massa andra saker, men balansen spelar en stor roll för allting vi gör. Om vi sitter och håller balansen i tyglarna eller kniper med knäna kommer det bli svårt för hästen att hitta sin balans och bärighet. Balansen har vi egentligen på våra två sittben och blygdbenet, den så kallade triangeln. Finns beskriven i många böcker. Vi ska också ha balans i vårt överliv och kunna vara följsamma i rörelse. Det är inte lätt att rida, men det är häftigt när man kan fatta galopp med ytter sittben, samla upp traven genom att vinkla sitt bäcken framåt och göra halt på en utandning.

I helgen ska jag och Altivo åka till Santarem och tävla we. Det är nationellt igen och denna tävling kommer det vara stenhård konkurens. Vi är 10 stycken i klassen och bara duktiga ryttare. Bland annat kommer jag tävla mot Eduardo Almeida som vann EM 2016 (ej med samma häst). Altivo känns så otroligt lugn och fin, hoppas att dagens tandvård gör honom ett snäpp bättre! Vi kan inte göra mer än vårt bästa :)

Natti,

Astrid

Vi hoppas på rosett i helgen :D


Läst 9157 ggr Kommentarer Kommentera

MAJ
25

Födelsedagsfirande, överben och inställd tävling

I söndags fyllde jag 25 år! Shit vad tiden går, nu behöver jag inte bli äldre :P Hade en fantastiskt fin födelsedag tillsammans med Nuno. Fick frukost på sängen med en bukett blommor. På kvällen åkte vi in till Braga och åt sushi, sedan gick vi på bio och såg X-men. Perfekt dag!

Enjeitado har inte sett ren ut på höger framben, såg det igår när jag longerade. Inte bättre idag och jag har upptäckt ett aktivt överben. Tråkigt då han har varit så sjukt fin senaste tiden, men förhoppningsvis är han snart inne på banan igen :)

Jag hade lite tur med helgens regionala we-tävling. Planen var att åka med Ernst och Altivo, men igår fick vi ett mejl att tävlingen var inställd och flyttad till feiran  i Ponte de Lima. Eftersom Ernst är dålig nu så var det perfekt att de ändrade datum. Det ställdes in pga veckans regn.. jag tycker det har regnat tillräckligt!!!


Övriga hästar går riktigt bra, Giesta (det nya fuxstoet) börjar vänja sig vid mig och omgivningen. Renato åkte ned till Santarém igår med Franja och Duquesa som ska insemineras med hingsten Jalisco. Vi hoppas det blir fler fina föl nästa år :D

Dags att sova,

Astrid


Läst 9777 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: 1 2 3 4 5 nästa  sista  Portugal-bloggen

Astrid Hedman skriver om sina dagliga äventyr i Portugal, där hon arbetar som working student.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Lisen Välj
Portugal-bloggen
Veterinärstudenten Välj
Noll till hundra Välj
Jens Fredricson Välj
Stalldrömmar Välj
Therese Välj
Redaktionen Välj
Dressyrbloggen Välj
Kajsa Boström Välj
En husblogg Välj
Drivers resa Välj
Hippologbloggen Välj
Saras vardag Välj
Avelsbloggen Välj
Veterinärbloggen Välj
Hästskötarbloggen Välj
Beyond Equestrian Välj
Gästbloggen Välj

stäng

Astrid Hedman skriver om sina dagliga äventyr i Portugal, där hon arbetar som working student. Hon kom till Portugal den första augusti 2011 och planerar att stanna hos de vackra lusitanohästarna på obestämd tid.

Till bloggenMest lästa


ArkivPopulärt hos Charlies

Husbloggare

Varberg Dag 2

Saras vardag

Flyinge i blodet

Jens Fredricson

Till Husbloggarna