FHS-Kollen - Falsterbo står för dörren – här är alla nyheter

Falsterbo Horse Show 2015

Här samlar vi allt från årets hästfest på Falsterbonäset. Resultat, bakom kulisserna, bildspel, intervjuer och mycket mer.


JUL
01
2015

Falsterbo står för dörren – här är alla nyheter

Årets upplaga av Falsterbo Horse Show börjar ta form. Hippson var på plats under tisdagens pressträff, för att höra om alla nyheter och förväntningar.
 
Text: Andrea Berlin
Foto: Lavaletto.se
    
Under Falsterbos första riktiga sommardag, med klarblå himmel och strålande sol, presenterade showdirector Jana Wannius vad som väntar inför den stora hästfesten nästa vecka. Det byggs och snickras, körs maskiner och sys gardiner – på lördag drar det i gång. Uppe från de stora, vita VIP-tälten kan vi blicka ut över den gigantiska hoppbanan som i år är helt nysådd.
– Direkt efter tävlingarna i fjol tog vi beslutet att göra om banan från grunden och ta bort allt gammalt material. Nu är den dessutom uppmätt med laser, vilket gör att vi har fått bort alla vågor. Resultatet har blivit att den inte skiljer mer än några millimeter från sida till sida. Dessutom ska dräneringen vara ännu bättre och det nya bevattningssystemet ska göra att vi kan styra varje sprinkler för sig själv, berättar Jana.
  

 

  

  
Fyraåringar ska hoppa
Att banan skulle hinna växa upp och gräset bli tjockt innan årets tävlingar var först tveksamt, men tack vare en ”grässpecialist” och hårt arbete under året är Jana mer än nöjd.
– Förutom den stora hoppbanan har även den mindre bakomliggande gräsbanan breddats. Det gör att fler hoppklasser, bland annat Scandinavian Open, gör kvalhoppningar här.
Falsterbo utökar också sina unghästklasser och gör plats för fyraåringar, som kommer att bedömas av såväl svenska som utländska domare.
  
Ny terrängkörning
Runt om området går huntingbanan, precis som vanligt. Men i år tillkommer ett nytt och annorlunda inslag, nämligen ”Cross Country Driving”. Det är en körtävling med enbet. Banan slingrar sig kring huntingens naturhinder och klassen väntas bli en ny publikdragare. Körkusken Axel Ohlin är en nykomling i år och gör premiärstart på Falsterbo-tävlingarna.
– Jag tycker att det här ska bli fantastiskt, det är en klass som säkert kommer att bli mycket spektakulär. Det var länge sedan jag tävlade enbet, men jag har laddar inför detta och kommer att ta med mig Bollerupshästen Vinetta, säger en förväntansfull Axel.
  

  
Femstjärnig lagdressyr
På dressyrsidan blir det ännu högre nivå när det för första gången arrangeras femstjärnig internationell lagtävlan, alltså Nations Cup. Falsterbo är en av tre platser i världen som är arrangör av detta.
Danska dressyrryttaren Anna Zibrandtsen var på plats för första gången i Falsterbo under pressträffen och berättade om sin plats i nya U25, en internationell klass med Intermediaire II på fredagen och Grand Prix på söndagen.
– Jag uppskattar verkligen att klasserna för de yngre ryttarna sprider sig i Norden och att U25 har kommit till Falsterbo. Det behövs för att vi ryttare ska utvecklas, säger hon.
  

  
Förväntansfulla hoppryttare
Till de stora klasserna på hoppbanan laddar världscupfinalisten Douglas Lindelöw och fjolårsvinnaren i Falsterbo Grand Prix, Alexander Zetterman. Båda killarna gästade Falsterbo under pressträffen och var rörande överens om att tävlingarna alltid är årets höjdpunkt, trots att de rider på många av världens största meetings under året.
– Jag gläds åt att ta med mina bästa hästar och möta den speciella atmosfären här, det är alltid lika roligt att komma tillbaka. Utesäsongen efter världscupfinalen har dessutom börjat bra, med bland annat GP-seger för bara några veckor sedan, berättar Douglas med glädje i rösten.

  

  

 
Flecu axlar ansvaret
Under Alexander Zettermans år, efter segern i fjol, har det hänt mycket. Bland annat såldes stjärnan Cafino till en amerikansk ryttare under vistelsen i Florida. Men nu har ett par andra hästar i stallet utvecklats, i år är har bland annat elvaåriga Flecu blivit redo för att fajtas om topplaceringar.
– Jag har fått börja om lite från början när jag förlorade min förstahäst, men jag har som tur är kunnat hänga kvar på en hög nivå ändå. Utvecklingen för de andra hästarna har verkligen gått fort. Flecu gillar stora gräsbanor och har gjort bra ifrån sig här tidigare, så jag har stora förhoppningar med honom, säger Alex.
  

  
Nya klocktorn
På den stora gräsbanan har en ny läktare byggts i ett av hörnen, avsedd för press och betalande åskådare. Blickar man österut har ett litet elegant klocktorn byggts ovanför domarrummen och den gula färgen på läktaren har blivit uppfräschad till vit.
En liknande klocka har dessutom blivit placerad på dressyrläktarens högsta punkt. Som en liten prick över i:et, för att förhöja känslan av internationell tävling.
  

  

  
Direktsänd tv
Det är knappt fyra dagar kvar innan grindarna öppnas – och Jana Wannius förklarar att det är fler än ”bara” ryttare och arrangörer som ser fram emot tävlingarna. Biljettförsäljningen ökar stadigt från år till år, redan nu kan man se fem procents ökning sedan fjolåret.
– Tittar man tillbaka ett par år har biljettförsäljningen ökat 25 procent och det är vi väldigt glada för, avslutar Jana.
För dem som inte har möjlighet att se de stora internationella hoppklasserna på plats kommer Eurosport att sända live från Nations Cup, derbyt och Grand Prix:en.
  

  

  


SVENSKA RYTTARE
  
Uttagna till de internationella hoppklasserna:
Royne Zetterman
Rolf-Göran Bengtsson
Jonna Ekberg
Peder Fredricson
Douglas Lindelöw
Johan Lundh
Charlotte Mordasini
Helena Persson
Nicole Persson
Henrik von Eckermann
Alexander Zetterman
  
Svenska ryttare som rider dressyr, CDIO5*:
Tinne Vilhelmson Silfvén – Don Aurello
Patrik Kittel – Deja
Minna Telde – Santana
Emilie Nyreröd – Miata
  
Dressyr, CDI3*:
Paulinda Friberg – Di Lapponia T
Jennie Larsson – Zircoon Spring Flower
Rose Mathisen – Zuidenwind
Kristian von Krusenstierna – Biggles
Patrik Kittel – Delaunay
  
CDI3* inbjudna:
Ulla Håkanson – Richelle 2
Marina Mattsson - Beckham


Läst 21195 ggr

Fler inlägg

SEP
08
2014

Bildspel: Au revoir, Normandie!


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Det har varit två helt otroliga veckor i och runt Caen – med utmärkt sport, stor dramatik, besvikelse, glädje och till och med sorg. Vi avslutar vår VM-bevakning med en sammanfattande tillbakablick. Minns mästerskapet med oss – och tack alla läsare för ert stora engagemang!


Läst 88247 ggr Kommentarer Kommentera

SEP
07
2014

Bildspel: Casall blev en vinnare – med "fel" ryttare


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Visst, det var inte Sveriges dag i Final Four-finalen i Caen, Rolf-Göran Bengtsson hamnade utanför podiet som fyra. Men hans häst Casall blev i alla fall en vinnare – med Jeroen Dubbeldam i sadeln. Här frossar vi i finalen, genom ett bildspel signerat Tomas Holcbecher.

Här kan du läsa Hippsons intervju med Rolf-Göran Bengtsson.
Här hittar du vår direktrapport från finalen, med bilder och massor av tv-klipp.


Läst 96738 ggr Kommentarer Kommentera

SEP
07
2014

RGB: ”Nedslag med sin egen häst får inte hända”


Rolf-Göran Bengtssons axlar hängde ner, han var tydligt besviken över att ha gått ur VM-finalen som fyra.
– Det är väldigt olyckligt att få ett ner med sin egen häst. När de andra red noll där var jag plötsligt ordentligt distanserad, innan det ens hade börjat, säger han.

Det var inte Rolf-Göran Bengtssons dag i Caen. Finalen började med ett ned på C-hindret i kombinationen med Casall.
– Jag trodde att han skulle komma ur den bra. Det var sjutton också att det skulle behöva hända, säger han, när han lågmält möter pressen direkt efteråt.
Inne på arenan pågår prisutdelningen med topp tre, Rolf-Göran är den som ”blev över den här gången”.
– Jag hade så klart förväntat mig något annat av det här. Jag skulle helst inte stå här och prata med er nu, säger han. 

Känsligare än han trodde
Rolf-Göran inledde hästbytet med att rida Jerone Dubbeldams unge Zenith.
– Den var betydligt känsligare än jag trodde. Jerone och hästen känner varandra utan och innan. Efter det första nedslaget drog jag ner tempot betydligt, det kostade två tidsfel vilket jag inte hade råd med. Det hade kanske varit en fördel att ha haft den hästen senare.
Även med Patrice Delaveaus Orient Express blev det nedslag för Rolf-Göran.
– Där valde vi att gå framåt på sex galoppsprång till den sista oxern, det hade även Jerone gjort med den innan. Kanske hade den inte riktigt orken kvar att klara det igen.
Casall blev hästen som säkrade guldet åt holländaren, något som Rolf-Göran är glad över.
– Det var rolig att Casall var den som fick ”vinna”. Han har kommit igenom det här mästerskapet mycket bra, det var ingen som hade problem att rida runt honom därinne. Han hade krafter kvar och det visar verkligen på kvalitet i hästen, säger Rolf-Göran.
Nu åker han hem till Tyskland där lilla Pamina och sambon Evi väntar.
– Jag har ju lite att komma hem till i alla fall, jag får tänka lite så, säger Rolf-Göran och får fram ett litet leende.
 
Rolf kommer tillbaka
Förbundskapten Sylve Söderstrand är också nedslagen.
– Det blev en jättetrist avslutning. Men vi vet att det är svårt att ta medalj om man inleder med att riva med sin egen häst, konstaterar han.
Rolf-Göran kommer tillbaka, det är Sylve säker på.
– Han har flera fina unghästar i stallet som han har väntat med att börja rida, för att få VM överstökat. Och Casall lär ju tävla mer, vi har ett EM nästa år, säger Sylve.

Text & foto: Ida Röök

Direktrapport med resultat och klipp på samtliga rundor
   

Tyvärr fick Rolf-Göran en dålig start, genom rivningen med Casall.
   

Vad tänkte han när han stod där vid staketet?
 

Finalen är hektisk, med många upp- och avsittningar.

Casalls groom Celia fick se sin häst ridas av andra än Rolf-Göran. 

Beezie Maddens Cortes väntar på att Rolf-Göran ska sitta upp.

Jeroen Dubbeldam sitter upp på Casall medan Rolf-Göran funderar på sista rundan.

Casall fick "vinna" när Jeroen säkrade guldet på hingsten.

Jeroen var nolla finalen igenom, då blir man glad!

Zenith visade sig vara känsligare än Rolf-Göran trott.

Även Beezie Madden lotsade runt Casall väldigt fint.


Sylve är förstås besviken över att det inte blev medalj, men menar att "Roffe" kommer igen.


Läst 99264 ggr Kommentarer Kommentera





Här samlas alla nyheter, resultat och reportage från Falsterbo Horse Show 2011.

Till bloggen


Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.