FHS-Kollen - Passion och pengar krävs för att ta dressyrmedaljer

Falsterbo Horse Show 2015

Här samlar vi allt från årets hästfest på Falsterbonäset. Resultat, bakom kulisserna, bildspel, intervjuer och mycket mer.


JUL
10
2015

Passion och pengar krävs för att ta dressyrmedaljer


Rob Ehrens delar med sig av framgångsknepen.
  
Hur ska den svenska dressyrsporten hålla sig i framkant och ta medaljer i de stora mästerskapen? Vad har vi att lära från tidigare erfarenheter och grannländer? Det diskuterades under två timmar i Falsterbo, av en kunnig panel.
  
Text och foto: Annelie Lundkvist
  
Att det är ett brinnande intresse för ridning, i kombination med pengar, som styr framgången är ingen hemlighet. Ingen försökte heller hymla med detta faktum under dressyrträffen. Men det är dags för dressyren att ta en kraftsamling och fokusera på det som kan få vår nation att bli en av de absolut bästa i världen – nämligen målmedvetenhet.
Dressyrens förbundskapten Bo Jenå talade om det arbete Svenska Ridsportförbundet gör för att satsa på ryttarna. Både de som är etablerade i spetstruppen, men även de yngre som är på väg upp.
– Det handlar om avsuttna träffar, mental träning och sponsorhantering för de yngre ryttarna, men även utlandstävlingar och träning på hemmaplan, berättar Bo.
  
De bästa hästarna måste vara kvar
– Man är inte bättre än sin bästa häst, konstaterar Jenå, och förklarar vikten av att behålla de bästa hästarna i landet.
Enligt honom bör en elitryttare ha minst tre hästar för den högsta nivån, två som är etablerade och en häst på väg upp. Han efterlyste tankar från publiken om hur man kan bilda delägarskap i hästarna för att behålla dem hos ryttaren.
– Målet är att ta medaljer på alla mästerskap och vi har redan börjat med det. Jag ser det inte som en omöjlighet, se bara på Nordiska Mästerskapet som reds nyligen.
  
VM i Kentucky blev en vändpunkt
Inför världsmästerskapet 2010 hade Sverige fyra dressyrhästar som var redo för start. När en av hästarna tätt inpå drabbades av kolik blev det endast tre som skickades till Kentucky. Kyra Kyrklund berättar om sitt arbete på väg hem från det VM:et, och hur hon lovade sig att aldrig hamna i den sitsen igen.
– Tre ryttare till ett mästerskap är ett sårbart lag, så vill man inte ha det. Inför årets EM är vi i en annan sits, med fler hästar som är kvalade att få starta och sju ryttare det står mellan.
  
Hollands talangplan – en förebild
Rob Ehrens, förbundskapten för det holländska hopplandslaget, är på plats för att dela med sig av deras framgångsrika koncept. Oavsett om det är hoppning, dressyr, fälttävlan eller paradressyr satsar nationen på samma talangplan, något som har gett stora framgångar.
Han berättar att ledarna för projekten samlas en gång om året hos förbundet tillsammans med förbundskaptener, tränare och ryttare. Det blir som en avstämning i arbetet, hur mycket har eleverna som antagits till programmet utvecklats och vad krävs för den fortsatta satsningen?
– En elev måste vara öppen för coachning, någon som är en stor talang men som inte tar till sig lärdomar och träning kan inte vara kvar i satsningen, förklarar Rob.
Det strikta programmet går ut på att samtliga inblandade strävar efter samma mål, vet vad som krävs för att komma dit – och är redo att satsa.
– När vi levererar talanger som går över till seniornivå och är aktuella för landslaget, då får vi en bonus från olympiska kommittén.
  
Satsningen är en livsstil
Två av våra bästa dressyrryttare, Patrik Kittel och Tinne Vilhelmson Silfvén, är på plats och är övertygade om vad som krävs mer än bra hästar.
– Fler ryttare inser att de måste ha helheten för att kunna prestera på topp. Det handlar om att man måste kunna leva det här livet och ge allt, menar Tinne.
Patrik påpekar att det utöver livsstilen handlar om långsiktig planering och envishet, i stallet finns inga fasta arbetstider.
– En lovande ryttare som vill jobba professionellt med hästar och är beredd att ge det lilla extra, den ska komma till proffsryttare som ständigt utbildar hästar och tar upp dem till hög nivå – det är där man lär sig, menar Patrik.
Det krävs att man är väldigt envis, har en långsiktig planering och är beredd att jobba hårt.
– I mitt jobb arbetar jag inte 8.00 till 17.00, det fungerar inte. Vill man jobba professionellt med hästar handlar det om att ge det sista.
  
Teamkänslan är viktig för SOK
Per Palmström från Sveriges Olympiska Kommitté håller med ryttarna, en 90-procentig satsning ger inga medaljer, det krävs att man satsar helhjärtat för att uppnå målen. Inom ridsporten jobbar vi som individuella idrottare, något som både stärker och kan bli vår svaghet.
– Alla idrottare behöver teamkänsla, det skapar energi och ger möjlighet att stötta varandra, menar han.
Att presstältet i Falsterbo är fullsatt i två timmar en torsdagskväll, trots isande kyla och en blåst som nästintill fick av taket, visar just detta – teamkänslan.
På plats är hungriga ryttare, intresserade hästägare och sponsorer – samt en ledning som vill se utveckling. Låt det målinriktade arbetet fortsätta.


Läst 6096 ggr

Fler inlägg

MAR
03
2014

Bildspel: Godbitarna från årets hästfest


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Gothenburg Horse Show är över för den här gången. Och visst känns livet lite tomt och hopplöst så här dagen efter att den stora hästfesten har avslutats? Men lugn i stormen, med hjälp av vårt bildspel kan du uppleva känslan igen – och igen. Oavsett om du var på plats eller inte. 
 
FOTO: Ida Röök, Annelie Lundkvist & Anki Yngve 


Läst 73479 ggr Kommentarer Kommentera

MAR
02
2014

Vann du lotterihästen?


Gothenburg Horse Show 2014

Vinstavhämtning sker på Scandinaviums kontor i Göteborg. Tel 031-368 44 52, senast den 1 juni 2014.
  
1:a pris

Lotterihästen PENNSYLVANIA, sto, född 2008.
Vinstnummer: 24375
   

2:a pris
Hästtrailer, Thule Exellent Grand Prix.
Vinstnummer: 14663
 

3:e – 6:e pris
Presentkort  på Stübbensadel, välj en av nedanstående modeller:
- Genesis CS
- Artus CS
- Edelweiss NT
Vinstnummer: 1627, 5642, 20910, 30760
 
Hela dragninglistan med samtliga 106 vinstnummer 


Läst 82313 ggr Kommentarer Kommentera

MAR
02
2014

SVT Play: Se svenskarnas ritter från världscupen


SVT Play är snabba och har lagt upp klipp på våra tre svenska ryttare från omhoppningen - samt självklart även på vinnaren Nicola Philippaerts:
    





  
SVT fick även en pratstund med Malin Baryard Johnsson:
 


Läst 86109 ggr Kommentarer Kommentera





Här samlas alla nyheter, resultat och reportage från Falsterbo Horse Show 2011.

Till bloggen


Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.