GHS16-kollen - Så högt över hindret hoppar hästen – på riktigt

Gothenburg Horse Show 2016

Här samlar vi allt från Gothenburg Horse Show 2016. Det blir resultat, bildspel, intervjuer och mycket mycket mer.


MAR
24
2016

Så högt över hindret hoppar hästen – på riktigt


Foto: Anna-Lena Lundqvist
  
Onsdag presenterades Chalmers specialutvecklade hästhinder vid den inledande presskonferensen för Gothenburg Horse Show. För första gången kommer publiken på hopptävlingar att få veta hur högt hästarna hoppar över ett hinder.

Det ”smarta” hindret har tagits fram i samarbete mellan Chalmers och Gothenburg Horse Show. Med hjälp av laserstrålar mäter det avståndet mellan den översta bommen på hindret och hästens lägsta punkt ovanför bommen. Resultaten kommer att visas i realtid på jumbotronen i Scandinavium, och den häst som har minst avstånd blir vinnare av Chalmers-priset.
– Tanken med det smarta hindret är att vara ett hjälpmedel för att kunna minimera den kraft som hästen använder i hoppet, så att den bara använder precis så mycket den behöver för att klara hindret, säger Magnus Karlsteen, docent i teknisk fysik och ansvarig för hästsportsatsningen på Chalmers.

En unik möjlighet
Genom mätningen kan häst och ryttare kalibrera sig och lättare lära sig att hoppa lagom högt. Det kan ge en bättre rytm på banan och en snabbare tid. Dessutom ökar underhållningsvärdet för publiken när man får mer kunskap om vad man egentligen ser.
– För Chalmers del innebär det smarta hindret en unik möjlighet att visa upp vad man kan lära sig hos oss, och samtidigt locka nya unga människor till ingenjörsyrket, säger Magnus Karlsteen.
Louise Johansson är en av studenterna som jobbat med projektet.
– Vi har provhoppat hindret vid ett flertal tillfällen. Sensorerna mäter lägsta punkt över hindret. En utmaning blev när vi insåg att även svansen kan vara lägsta punkt, även om den inte kan riva hindret, säger hon.
  
Hästintresserade studenter
Åtta studenter från sju olika utbildningar har arbetat med att ta fram hindret. De flesta är hästintresserade och projektet har varit en kombination av hobby, studier och arbete.
Planen är att samarbetet mellan Gothenburg Horse Show och Chalmers ska fortsätta och det smarta hindret kommer att förses med nya funktioner för varje år.

Här kan du se en film om hur hindret funkar:


Läst 14054 ggr

Fler inlägg

JUL
15
2012

Söndag: Peder Fredricson trea i Falsterbo GP




Det blev en grymt spännande avslutning här i Falsterbo, Peder Fredricson på H&M Cash In var som enda svensk med till andra omgången. Han gick ut som trea från slutet, satte en snygg nolla och ledde klassen. Men tyvärr passerades han i prislistan av vinnaren Nicola Philippaerts på Carlos från Belgien och tvåan Brianne Goutal på Nice De Prissey från USA.
  
GP-segraren Nicola Philippaerts hann se första ryttaren i andra omgången och insåg att det skulle bli en snabb omhoppning:
- Jag gav allt och det lyckades!
Andraplacerade Brianne Goutal bor egentligen i USA, men har varit stationerad i Europa under sommaren.
- Jag var väldigt glad i omhoppningen över att jag har en så försiktig och "scopy" häst. Det behövdes!
Hon avslöjar också att hon har koppling till Sverige, hennes pojkvän kommer härifrån...
  
Peder Fredricson var jätteglad för sin tredjeplats.
- Det är en speciell häst jag har, allt är möjligt och allt är omöjligt med honom. Men vet aldrig hur det blir. Cash In har en otrolig kapacitet, men ridbarheten måste vi jobba lite mer på...
Valacken gillar helt enkelt inte när ryttaren bestämmer för mycket.
- Det är bara att hänga med. Andra hästar kan man ha en tanke om att forma på ett visst sätt, men det går inte med den här. Jag har haft honom i tre år och kan fortfarande inte få honom på tygeln...
  
Om ett par veckor åker Peder till OS i London. Men inte som ryttare utan som tränare till sin bror Jens. Och som make till Lisen förstås, som nu är klar för en ordinarie plats.
- Jag, Jens och Lisen har tränat ihop hemma hos oss under de senaste månaderna, det har varit jättekul. Tidigare har det aldrig gått bra för alla oss tre samtidigt, men det har det faktiskt gjort den här säsongen. Även om jag inte har varit tillräckligt bra för att få rida OS.
Mindre roligt tycker Peder att det är att hans team-kamrat Malin Baryard Johnsson missar London.
- Det är bara tråkigt, jag är verkligen ledsen för Malin. Man vet ju hur det känns, dels att missa en OS-plats men framför allt när hästarna blir skadade...

Resultatlista



Den 18-årige Grand Prix-vinnaren Nicola Philippaerts.


Amerikanskan Brianne Goutal kom på andra plats.


När Peder fyllde 40 i vintras önskade han sig en klocka, men han fick ingen. Så lyxuret han fick i pris är han väldigt nöjd med.


Peder fick se sig slagen av "ungdomarna".
  
Text: Anki Yngve
Foto: Johan Sjögren


Läst 174407 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
15
2012

Söndag: Bestört Malin Baryard missar OS



Tidigt under söndagseftermiddagen kallade förbundskapten Sylve Söderstrand till presskonferens. Och det var inget trevligt besked han hade att lämna, Malin Baryard Johnssons Tornesch har nämligen visat sig ha en senskada, och missar OS.
Med sig till presstältet hade Sylve en lapp från landslagsveterinär Jonas Tornell, där det stod att Torneschs senskada är treprocentig och sitter i vänster fram. Det är inget allvarligt för framtiden, men han kommer inte att bli frisk till London.
- Malin är förstås bestört, det är verkligen synd om henne. Det är ingen idé att ni söker henne i dag, hon kommer inte att vara tillgänglig...
   
In som ordinarie i laget går i stället Hippson-bloggaren Lisen Bratt Fredricson på Matrix. Om Sylve får anmäla en ny reserv är oklart, troligtvis går det inte eftersom reglerna säger att anmälan nu är helt stängd.
- Vi har fortfarande ett väldigt bra lag. Lisens häst har hoppat övertygande, även om den inte är lika rutinerad som Tornesch, säger Sylve.
   
Snacka om att det har varit dramatik för det svenska hopplaget den här helgen. Först vann de nationshoppningen, sedan visade det sig att Coupe de Coeur var ofräsch så att Henrik von Eckermann får ta Allerdings till OS. Och nu Torneschs skada...
 
Text & foto: Anki Yngve


Läst 171637 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
15
2012

Bildspel: Patriks revansch - vann WDM-küren


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

   
Patrik Kittel och Watermill Scandic H.B.C vann küren under World Dressage Masters i Falsterbo, på finfina 79,100 procent. Tätt efter kom gårdagens segrare Isabell Werth på El Santo NRW med 78,825 procent. På tredjeplatsen red Tinne Vilhelmson Silfvén och Favourit in, de fick 73,000 procent av domarna.
 
På presskonferensen efter segern liknar Patrik Kittel Scandic vid en rockstjärna, som älskar att visa upp sig.
- Så min nya Billy Idol-kür passar honom väldigt bra, jag försöker hitta musik som jag gillar och som funkar med hästen. Det här är musik jag har funderat på att göra kür av länge, alltid när jag hör Billy Idol på radion går jag och höjer, berättar han.
Till OS är Patrik inte helt säker på vilket kürprogram han väljer. Själv föredrar han det nya, som har högre svårighetsgrad, men han tycker att domarna var lite snåla med siffrorna i dag.
- När jag red ut trodde jag nog att det skulle bli över 80 procent, men det blev strax under. Och med den gamla Depeche Mode-küren har jag 83,5 procent som rekord... Men jag ska ju ta mig till OS-küren först, vi får helt enkelt se!
Å andra sidan togs rekordet när Patriks häst hade en absolut formtopp, och den ska ju inte infinna sig förrän i London:
- Jag red fortfarande inte på 100 procent i dag, utan höll till exempel tillbaka lite i ökningarna.
  
Isabell Werth är riktigt glad för att hon gav Patrik en sådan bra match.
- Men jag var dum på slutet, jag slappnade av och skrattade åt domaren, och då missade jag. Det där tar jag på mig helt, det var som när en hoppryttare slappnar av och river sista hindret i omhoppningen... 
  
Även Tinne Vilhelmson Silfvén fick en miss mot slutet som hon själv tar på sig. I övrigt såg Favourit riktigt fin ut. Men med till OS kommer han inte, där ska Don Auriello gå:
- Han är hemma och mår prima. Det har aldrig varit planen att "Anton" ska gå här i Falsterbo utan han laddar upp inför London, berättar hon.
  
Patrik Kittel åker ju för övrigt till London tillsammans med sin fru Lyndal Oatley, som rider i Australiens dressyrlag.
- Vi kommer inte att få bo tillsammans i OS-byn. Men vi bor nära...

Samliga resultat
 
Text & foto: Anki Yngve


Läst 59093 ggr Kommentarer Kommentera


Senaste från GHS16

    Fler GHS16-nyheter




    Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

    Kundtjänst: info@hippson.se

    Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

    Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.