Hippologbloggen
FEB
16

Hur hamnade jag här?

Jag tänkte det var dags för mig att berätta hur jag hamnade här och vad som fick mig att söka till Hippologutbildningen.

2009 började jag jobba på Vällingby Ridcenter, en ridskola i den västra delen av Stockholm. (Alla som var på Kittels clinic vet vart den ridskolan ligger.) Jag trivdes väldigt bra på Vällingby och det var bland annat där jag fick upp ögonen för dressyren. Bättre sent än aldrig. När jag jobbat där i några år började jag känna att det kanske var dags att hitta på något annat.

Sagt och gjort. Jag tog tjänstledigt och flyttade mig själv, hästar och hundar till Tärnsjö, där jag nu skulle utbilda mig till sadelmakare under tre år på sadelmakeriskolan.  Till en början tyckte jag om lugnet med att sitta och sy hela dagarna, vilket var en ganska stor kontrast mot stallarbetet jag haft innan. Dock började rastlösheten ganska snabbt göra sig påmind  och jag kände att jag var lite felplacerad. Jag visste att jag ville arbeta med hästar, men inte hur. När jag gått en termin på sadelmakeriskolan började en ny klass. I den klassen var det en tjej som börjat hippologen, men som sedan valt att hoppa av. Jag pratade en del med henne om utbildningen och kände ganska omgående att det var den utbildningen jag egentligen ville gå. Hon berättade för mig att om man vill jobba fysiskt med hästar och rida mycket så är det absolut rätt utbildning. Det var dock inget hon ville. Jag missade ansökningstiden ganska precis, så jag gick klart min andra termin på sadelmakeriskolan innan jag valde att tacka för mig och hoppa av.  

Jag gick tillbaka till min tjänst på ridskolan, medan jag förberedde mig inför antagningsprovet som var under våren 2015. För att ha en back up-plan ifall jag inte skulle komma in på hippologen, sökte jag även till ridledarkursen som skulle vara under tre veckor på sommaren 2015.

När jag väl kom till Flyinge för att göra mitt antagningsprov, var jag mer än väl förberedd. Jag hade ju nyligen gjort ett antagningsprov för ridledarkursen. (Mer om hur antagningsprovet till hippologen gick till och hur man kan förbereda sig på bästa sätt kommer i ett senare inlägg.) 

Jag blev antagen till ridledarkursen och gick den i väntan på besked om jag skulle få börja hippologen eller inte. De tre veckorna på Strömsholm var några av de roligaste och mest givande veckorna i mitt liv. Så jag ville givetvis ha mer och att få börja hippologen var nu allt jag ville. Att få "fortsätta" ridledarkursen i tre år till. Jag fick beskedet näst sista dagen på ridledarkursen.

Och nu är jag här, med lite mer än halva tiden gjord. Jag ångrar inte en sekund att jag sökte till hippologen, men jag skulle gärna vilja pausa tiden eftersom det går alldeles för fort. Jag sökte hippologen mycket för att knyta nya kontakter och det har jag verkligen kunnat göra. Jag har också fått flera jobberbjudanden även fast jag inte gått klart utbildningen än. Hippologen har öppnat många dörrar för mig och det är jag väldigt glad över.

Vill Du jobba med hästar i framtiden och ha en bra grund att stå på? Tveka då inte att söka till hippologutbildningen! Det är inget man ångrar. Vill du läsa mer om utbildningen kan du gå in på SLUs hemsida och har du frågor om utbildningen får du mer än gärna lämna din fråga i kommentarsfältet här på inlägget, så ska jag försöka svara på den. :) Du kan ansöka till utbildningen mellan 15 mars - 18 april.

Här nedan följer några bilder från vad jag hittills fått uppleva under utbildningens gång.


På Flyinge fick vi lära oss grunderna i körning. Foto: Andreas OlssonUnder första året på Flyinge fick vi förutsättningarna för att förbättra våra grunder i hoppning och dressyr. Foto: Andreas OlssonVi blir proppade med inspiration och kloka ord från några av landets bästa ryttare. Maria Gretzer (på bilden), Kyra Kyrklund, Jan Jönsson och Jens Fredricson för att nämna några.


Vi har fått vara delaktiga i stora event som bland annat Breeders och Flyinge Indoors. 


Hoppat på välskolade hästar.


Fått möjlighet till att rida många fina hästar.


MÅNGA fina hästar.


Vi har ridit in unghästar.


Tack vare hippologen har jag kunnat knyta nya kontakter som i sin tur kan leda till arbeten. 


Vi har fått vara med på tandkoll.


Tack vare hippologen har jag kommit i kontakt med många bra personer inom branschen.


Varit på studiebesök på Jägersro.


Hoppat terräng för Jan Jönsson.


Haft ett av mina hittills bästa sommarjobb nere på Flyinge.


Fått rida superfina unghästar på Strömsholm. Foto: Andreas Olsson


Möjlighet till att komma ut och tävla fina skolhästar på Strömsholm. Foto: Andreas Olsson

Det här var en liten bråkdel av vad jag har fått uppleva hittills under utbildningens gång.

/Christoffer


Läst 7645 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
16

Dagens klassrum

Dagens första klassrum är vita ridhuset. På torsdagar har vi undervisningsmetodik. Då får vi öva på att hålla ridlektioner för gymnasieettorna i grupp. Håller man inte lektion själv, tittar man på klasskompisarna som har lektion. Ett mycket givande lärtillfälle som verkligen har öppnat upp mina ögon för undervisandets värld. 

/Christoffer 


Läst 7907 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
15

Hästbyte

Jahapp! Idag är det onsdag, vilket betyder banhoppning med Daniel Svensson. Acke har känts så himla fin den här veckan, så jag var verkligen taggad på att få hoppa bana med honom idag. Vad händer? Jo, Daniel får en av alla sina briljanta idéer och bestämmer sig för att vi ska byta hästar med varandra. Jag var inte så road av det till en början eftersom jag känner mig trygg med Acke och tack vare honom börjat våga lite mer. 

Acke har verkligen hjälpt mig med mitt självförtroende i hoppningen. 

Jag fick byta till Indigo. En herre som jag, när jag sett honom,  upplevt som otroligt bussig, men ganska bekväm. 

Tänk att det kan vara sån skillnad på hur det ser ut och hur det känns! Det fanns så mycket gas i den hästen! Bromsen var det dock lite sämre med. Jag kände mig som en galen och fartblind ponnyryttare när jag styrde på hindren! 

Vi fick sedan byta tillbaka till våra egna igen och hoppa en annan bana med lite omhoppningssvängar som avslutning. Det som var bra var att jag kunde ta med ridningen från Indigo till Acke (som gärna får bli lite kvickare i benen). Blev väldigt bra och framför allt väldigt kul!

Nyttigt att få sitta på andra hästar bland!

/Christoffer  


Läst 8802 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
14

Glad alla hjärtans dag!

God morgon och glad alla hjärtans dag! 


Ett misslyckat försök till ett müslihjärta. Ja, konstnär blir jag då inte i alla fall...

Idag står det hoppning på förmiddagens schema. Jag känner mig laddad efter gårdagens övning.  Senare ikväll, närmare bestämt mellan 18-20.30, är det dags för första gänget att redovisa sina seminariearbeten. Det ska bli spännande att få höra vad de kommit fram till, men det blir en minst sagt annorlunda alla hjärtans dag det här året.

Ta hand om era nära och kära! Två och fyrbenta. <3

/Christoffer  


Läst 9202 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
13

Skönt att vara student

Dagarna på hippologen ser verkligen olika ut. Efter en ganska stressig period, kan jag nu njuta av lugnet som infinner sig. 

Vassandra njuter av sin mat. I maj ska hon föla. 

Idag har våren gjort sig påmind och hälsat på i Strömsholm. Då jag hade en ledig förmiddag utan föreläsningar, passade jag på att rida ut i det fina vädret med Hanter. Riktigt skönt i solen och jag tyckte nog att jag hörde en och annan fågel kvittra i skogen. 

Efter lunch var det dags att pallra sig till skolan för att rida ett markarbetespass på bästa Acke. Idag övade vi på "klockan" med Åsa Steninger. En väldigt bra övning som gör att man kommer till insikt med vad man gör och inte gör uppe på hästryggen. 

Efter det och lite stalltjänst på skolan åkte jag till Löten,  där jag har mitt sto. Fylla på mat, mocka och titta till alla hästar. 

17.15 var jag klar med alla hästar för dagen. Vad gör man med resten av kvällen??  

Jo, jag ska börja förbereda mig inför nästa veckas redovisning av mitt seminariearbete. Så jag har en hel del att fylla ut kvällen med ändå. Men visst tycker jag att livet som student är rätt skönt. :)

/Christoffer  

 


Läst 2821 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
11

Dagens boktips

Äntligen en (nästan) helt ledig helg. Spenderar dagen med att tvätta, då tvättkorgen svämmat över för lääänge sen. 

Fördriver tiden mellan maskinerna med att läsa ridhandboken (igen). Den kan inte läsas för många gånger. Jag tror det är viktigt att ha förståelse och medvetenhet för hur ryttarens hjälper inverkar på hästen om man vill utvecklas som ryttare själv. 

Så dagens boktips är Ridhandboken 1 och 2.

/Christoffer


Läst 3328 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
10

Dags att ta tag i livet igen.

Hej!

Nu har det gått en månad sen jag bloggade sist. Jag har haft mycket att göra senaste tiden och energin har helt enkelt inte räckt till. Seminariearbetet har tagit mycket av min tid, då jag har fått ligga i för att få till alla delar bra inför inlämningen som var igår. Jag har också fått hem min häst som jag haft utlånad på foder. Tanken är att han ska säljas nu om rätt hem dyker upp. Mer info om honom kommer. Denna vecka har jag varit stalltjänstaspirant, vilket betyder att man ska öva på att leda grupper i stallarbetet. Det har gått bra, men helgen är väldigt efterlängtad. Nu är det nya tag som gäller igen.

Dock började det inte på bästa sätt idag, då en tappsko förstörde hela dagens planering.


Carhiba väntar på att få sin tappsko påslagen.

Och sen en till...


Acke ville inte heller behålla skorna på...

Nu sitter alla skorna på igen och vi laddar inför helgen istället. :)

/Christoffer

 


Läst 3501 ggr Kommentarer Kommentera

JAN
12

Hoppblocket

Vi gjorde blockbytet redan innan jul. Jag var tvungen att lämna det fantastiska dressyrblocket, för att börja med hoppblocket istället. Såg ärligt talat inte så mycket fram emot det och hade mer än gärna fortsatt med dressyr under en blockperiod till om möjligheten fanns. Den möjligheten fanns inte.

Nu tycker jag som tur är att hoppblocket är väldigt roligt trots allt. Vi får väldigt bra hjälp av lärarna och jag börjar känna mig mer och mer bekväm i rollen som "hoppryttare". Acke ska ha en stor eloge som är helt fantastisk och en riktig gentleman när det kommer till bommar och hinder.

Onsdag måste ändå vara den roligaste veckodagen. Då hoppar vi bana för Daniel Svensson. Jag känner själv att jag har utvecklats under den här korta tiden. Från att bara försöka hålla koll på vilket av alla hinder som ska hoppas här näst, till att faktiskt klara av att rida mellan hindren och ändå komma ihåg banan.

Jag är väldigt glad nu att jag var så illa tvungen att byta till hoppblocket även fast jag inte ville det då. Tänk vad mycket kul jag hade missat annars.Klippet är från onsdagens banhoppning för Daniel.

/Christoffer


Läst 9842 ggr Kommentarer Kommentera

JAN
06

Första veckan på nya året.

Årets första vecka har gått fort.

Acke har känts mycket fin efter sin lilla vila över nyårshelgen. Den har nog gjort honom gott.

I tisdags red vi för Åsa Steninger och vi fick väldigt bra hjälp i markarbetet. Efter alla öppnor, slutor, övergångar och tempoväxlingar fick jag en väldigt trevlig känsla att jobba vidare ifrån.

Den känslan hade jag med mig till onsdagens hopplektion för Daniel Svensson. Acke kändes superfin och jag kände själv att jag även kunde rida mellan hindren och inte bara fokusera på att hålla koll på vart nästa hinder stod. Trevlig känsla även den här dagen. 

Det kanske blir en hoppryttare av mig till slut ändå. I alla fall så jag kan klara av min examen får vi hoppas. :)

Vintern har svept över Sverige igen, vilket nog är svårt att missa för någon. På förmiddagen idag red jag och Hanter bort till RS där vi skulle få lite hjälp av Marianne. Skritta 40 minuter med dressyrstövlar i -24 grader är ingen hit och inget jag vill rekommendera. Men vi fick bra tips och hemläxor att öva på av Marianne.

Vi fick även en fin bild, så ett par förfrusna fötter var det nog ändå värt.


Foto: Andreas Olsson

Trevlig helg! Passa på att njuta av ett vackert vinter-Sverige.

/Christoffer


Läst 10235 ggr Kommentarer Kommentera

JAN
01

2016 blev snabbt 2017

Den första dagen på det nya året är redan här. 2016 har gått så himla fort, men jag har ändå hunnit med att uppleva en hel del roliga saker. Jag tänkte försöka sammanfatta mitt hippologår 2016 som nu har passerat.


Foto: Andreas Olsson

Under vårterminen 2016 började jag äntligen med det efterlängtade ridblocket nere på Flyinge. Under hösten 2015 hade vi haft unghästblock och körblock, så ridblocket var jag otroligt taggad på.

Där fick vi finslipa grunderna i dressyr och hoppning. Vi fick även rida terräng för professor Janne Jönsson - vilket var en av de roligaste dagarna i mitt liv.


Träning för professor Jan Jönsson på skolhästen Yankee (Cathageno - Prince Mab xx). 

Under våren fick jag också möjlighet att jobba lite extra på seminstationen Färs & Frosta som drivs av PS Flyinge & Partners - vilket ledde till att jag äntligen tog beslutet att betäcka mitt eget sto. 


Mitt sto Vassandra (Rudy B - Heineke). Foto: Andreas Olsson

På sommaren fick jag även vara med och visa några föl under PS Flyinge & Partners fölvisning.

Flyinge gav mig  möjlighet att rida många fina hästar både under och efter skoltid. Inte blev det mindre ridning under sommaren heller när jag fick säsongsanställning på skolan. Förutom visitation och skötsel av anläggningens alla hästar, beteskontroller, hjälpa sommarkursdeltagare m.m. så fick vi rida en hel del - på fina hästar. Lyx!


Flyinges fina körhäst Queensland (Quaterback - De Niro). 

Det var med blandade känslor vid höstterminens start som jag flyttade upp till Strömsholm. Jag blev dock positivt överraskad och har trivts väldigt bra här också. Fina hästar och bra lärare förgyller mina dagar här på Strömsholm.

Och jag har fått rida för professor Kyra Kyrklund. Check! på den.


Här är jag och unghästen Don Aparte (Ampere - Don Schufro) när vi var med på Kyras miniclinic på Ridskolan Strömsholm.

Att jag har trivts så bra gjorde såklart att beslutet om vart jag skulle gå mitt sista år blev svårt. Det varade dock inte så länge innan vi fick reda på att sista året på utbildningen flyttas upp helt till Ridskolan Strömsholm redan nu - oavsett inriktning. Detta skulle inte ha berört oss, utan det skulle ha startat först med årgången efter oss. Tråkigt att inte komma ner till Flyinge igen (än), men samtidigt var det lite skönt att beslutet om det sista året togs åt mig när jag börjat vela.   

Under hösten har jag utmanats i dressyren och hunnit komma iväg på en tävling med skolhästen Dolce Tau. Vi vann den första klassen och kom tvåa i den andra. Man ska sluta på topp, så när allt börjades kännas bra var det dags att avsluta dressyrblocket.


Ärevarv på skolhästen Dolce Tau (Don Romantic - Sunny-Boy). Foto: Andreas Olsson

Hanter flyttade också hem till mig under hösten. Han är ett sidoprojekt som tar jättekliv framåt varje dag. Jag är väldigt glad över att få ha honom som kollega varje dag.


Hanter (Wolf´s Panter - Ron) som förgyller mina kvällar och helger.  

Hoppblocket är påbörjat, men inte avslutat. Det ska bli ett spännande 2017 med mycket hoppning i början och att sedan få gå ut på praktik under våren.  


Fantastiska skolhästen Ackurat (Acolord - Calypso II) som får mig att tycka hoppningen är rolig igen!

Så småningom kommer den efterlängtade sommaren, men när den är slut börjar vi vårat sista år på hippologutbildningen. *panik* 

Mina förhoppningar och förväntningar på 2017 är nog att jag ska få förutsättningarna till att bli en duktigare ryttare - vilket jag redan vet att de finns, det gäller bara att ta till vara på dem. Jag hoppas att det ska bli ett roligt år som även det innehåller mycket häst på alla plan.

Och om allt går som det ska så får vi under våren ett föl efter Mr Vain GJ. <3

Gott Nytt År & God Fortsättning!

/Christoffer


Läst 17089 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: 1 2 3 nästa  sista  Hippologbloggen

Följ Christoffer Myrs äventyr på hippologutbildningen.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Lisen Välj
Portugal-bloggen Välj
Jens Fredricson Välj
Stalldrömmar Välj
Therese Välj
Redaktionen Välj
Kajsa Boström Välj
Veterinärstudenten Välj
Hippologbloggen
Hippologbloggen Välj
Saras vardag Välj
Veterinärbloggen Välj
Hästskötarbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng

Följ Christoffer Myrs äventyr på hippologutbildningen.

Till bloggenMest lästa


ArkivPopulärt hos Charlies

Husbloggare

Gästblogg: "Varför diskrimineras ridsporten?"

Gästbloggen

SNÖ!!!

Therese

Plusgrader

Stalldrömmar

Till Husbloggarna