Hippologbloggen
JAN
12

Hoppblocket

Vi gjorde blockbytet redan innan jul. Jag var tvungen att lämna det fantastiska dressyrblocket, för att börja med hoppblocket istället. Såg ärligt talat inte så mycket fram emot det och hade mer än gärna fortsatt med dressyr under en blockperiod till om möjligheten fanns. Den möjligheten fanns inte.

Nu tycker jag som tur är att hoppblocket är väldigt roligt trots allt. Vi får väldigt bra hjälp av lärarna och jag börjar känna mig mer och mer bekväm i rollen som "hoppryttare". Acke ska ha en stor eloge som är helt fantastisk och en riktig gentleman när det kommer till bommar och hinder.

Onsdag måste ändå vara den roligaste veckodagen. Då hoppar vi bana för Daniel Svensson. Jag känner själv att jag har utvecklats under den här korta tiden. Från att bara försöka hålla koll på vilket av alla hinder som ska hoppas här näst, till att faktiskt klara av att rida mellan hindren och ändå komma ihåg banan.

Jag är väldigt glad nu att jag var så illa tvungen att byta till hoppblocket även fast jag inte ville det då. Tänk vad mycket kul jag hade missat annars.Klippet är från onsdagens banhoppning för Daniel.

/Christoffer


Läst 6054 ggr Kommentarer Kommentera

JAN
06

Första veckan på nya året.

Årets första vecka har gått fort.

Acke har känts mycket fin efter sin lilla vila över nyårshelgen. Den har nog gjort honom gott.

I tisdags red vi för Åsa Steninger och vi fick väldigt bra hjälp i markarbetet. Efter alla öppnor, slutor, övergångar och tempoväxlingar fick jag en väldigt trevlig känsla att jobba vidare ifrån.

Den känslan hade jag med mig till onsdagens hopplektion för Daniel Svensson. Acke kändes superfin och jag kände själv att jag även kunde rida mellan hindren och inte bara fokusera på att hålla koll på vart nästa hinder stod. Trevlig känsla även den här dagen. 

Det kanske blir en hoppryttare av mig till slut ändå. I alla fall så jag kan klara av min examen får vi hoppas. :)

Vintern har svept över Sverige igen, vilket nog är svårt att missa för någon. På förmiddagen idag red jag och Hanter bort till RS där vi skulle få lite hjälp av Marianne. Skritta 40 minuter med dressyrstövlar i -24 grader är ingen hit och inget jag vill rekommendera. Men vi fick bra tips och hemläxor att öva på av Marianne.

Vi fick även en fin bild, så ett par förfrusna fötter var det nog ändå värt.


Foto: Andreas Olsson

Trevlig helg! Passa på att njuta av ett vackert vinter-Sverige.

/Christoffer


Läst 6667 ggr Kommentarer Kommentera

JAN
01

2016 blev snabbt 2017

Den första dagen på det nya året är redan här. 2016 har gått så himla fort, men jag har ändå hunnit med att uppleva en hel del roliga saker. Jag tänkte försöka sammanfatta mitt hippologår 2016 som nu har passerat.


Foto: Andreas Olsson

Under vårterminen 2016 började jag äntligen med det efterlängtade ridblocket nere på Flyinge. Under hösten 2015 hade vi haft unghästblock och körblock, så ridblocket var jag otroligt taggad på.

Där fick vi finslipa grunderna i dressyr och hoppning. Vi fick även rida terräng för professor Janne Jönsson - vilket var en av de roligaste dagarna i mitt liv.


Träning för professor Jan Jönsson på skolhästen Yankee (Cathageno - Prince Mab xx). 

Under våren fick jag också möjlighet att jobba lite extra på seminstationen Färs & Frosta som drivs av PS Flyinge & Partners - vilket ledde till att jag äntligen tog beslutet att betäcka mitt eget sto. 


Mitt sto Vassandra (Rudy B - Heineke). Foto: Andreas Olsson

På sommaren fick jag även vara med och visa några föl under PS Flyinge & Partners fölvisning.

Flyinge gav mig  möjlighet att rida många fina hästar både under och efter skoltid. Inte blev det mindre ridning under sommaren heller när jag fick säsongsanställning på skolan. Förutom visitation och skötsel av anläggningens alla hästar, beteskontroller, hjälpa sommarkursdeltagare m.m. så fick vi rida en hel del - på fina hästar. Lyx!


Flyinges fina körhäst Queensland (Quaterback - De Niro). 

Det var med blandade känslor vid höstterminens start som jag flyttade upp till Strömsholm. Jag blev dock positivt överraskad och har trivts väldigt bra här också. Fina hästar och bra lärare förgyller mina dagar här på Strömsholm.

Och jag har fått rida för professor Kyra Kyrklund. Check! på den.


Här är jag och unghästen Don Aparte (Ampere - Don Schufro) när vi var med på Kyras miniclinic på Ridskolan Strömsholm.

Att jag har trivts så bra gjorde såklart att beslutet om vart jag skulle gå mitt sista år blev svårt. Det varade dock inte så länge innan vi fick reda på att sista året på utbildningen flyttas upp helt till Ridskolan Strömsholm redan nu - oavsett inriktning. Detta skulle inte ha berört oss, utan det skulle ha startat först med årgången efter oss. Tråkigt att inte komma ner till Flyinge igen (än), men samtidigt var det lite skönt att beslutet om det sista året togs åt mig när jag börjat vela.   

Under hösten har jag utmanats i dressyren och hunnit komma iväg på en tävling med skolhästen Dolce Tau. Vi vann den första klassen och kom tvåa i den andra. Man ska sluta på topp, så när allt börjades kännas bra var det dags att avsluta dressyrblocket.


Ärevarv på skolhästen Dolce Tau (Don Romantic - Sunny-Boy). Foto: Andreas Olsson

Hanter flyttade också hem till mig under hösten. Han är ett sidoprojekt som tar jättekliv framåt varje dag. Jag är väldigt glad över att få ha honom som kollega varje dag.


Hanter (Wolf´s Panter - Ron) som förgyller mina kvällar och helger.  

Hoppblocket är påbörjat, men inte avslutat. Det ska bli ett spännande 2017 med mycket hoppning i början och att sedan få gå ut på praktik under våren.  


Fantastiska skolhästen Ackurat (Acolord - Calypso II) som får mig att tycka hoppningen är rolig igen!

Så småningom kommer den efterlängtade sommaren, men när den är slut börjar vi vårat sista år på hippologutbildningen. *panik* 

Mina förhoppningar och förväntningar på 2017 är nog att jag ska få förutsättningarna till att bli en duktigare ryttare - vilket jag redan vet att de finns, det gäller bara att ta till vara på dem. Jag hoppas att det ska bli ett roligt år som även det innehåller mycket häst på alla plan.

Och om allt går som det ska så får vi under våren ett föl efter Mr Vain GJ. <3

Gott Nytt År & God Fortsättning!

/Christoffer


Läst 13838 ggr Kommentarer Kommentera

DEC
24

En riktigt God Jul!

Svårt att få någon form av julkänsla idag när vi i Strömsholm har 5 grader och strålande sol.


Från ett soligt Strömsholm vill jag och mitt sto Vassandra önska er alla en riktigt God Jul!

Jag vill ändå ta tillfället i akt och önska alla en God Jul med mycket kärlek och värme. Glöm inte att ta hand om era fyrbenta vänner lika bra under julen som under alla andra dagar under året!

Vill också passa på att skänka en tanke till alla som har det tufft under julen. Hela familjen kanske inte är samlad och alla har kanske inte någon familj att fira med.

Sprid kärlek under julen!

/Christoffer


Läst 14537 ggr Kommentarer Kommentera

DEC
18

Blockbyte - att gå från dressyr till hoppning

Ja, förra veckan var ju som sagt den sista under dressyrblocket. Den veckan kändes tung och jag hade gärna haft en ny period med dressyr. Det var då...

Nu har första veckan på hoppblocket passerat och herre gud vad roligt det är! En härlig känsla när adrenalinet pumpas ut i kroppen. 

Min kompanjon under hoppblocket heter Ackurat och är en sann gentleman född 2007 efter Acolord - Calypso II. Än så länge har han hoppat allt, hur fel vi än kommit. Han väger upp pilotens brister, så att säga. 

Vi har redan hunnit hoppa bana och min grupp har vunnit en liten tävling mot Daniel Svensson. Har på känn att det inte var den sista...

Nu ser jag fram emot det här blocket på ett helt annat sätt än vad jag gjorde tidigare. Mycket är nog på grund av Acke (hästen)!  Det här blir kul. :)

/Christoffer


Läst 15784 ggr Kommentarer Kommentera

DEC
10

Godkänd dressyrexamen. Men...

Japp! Jag blev godkänd på dressyrexamens alla delar.


Foto: Andreas Olsson

Något som jag kanske borde vara glad över och kanske till och med fira. 

Jag har dock väldigt svårt för att vara glad när jag inte är nöjd med min egen prestation. 

Dolce kändes fin på framridningen till programridningen i torsdags (dressyrexamen del 1) och jag fick en trevlig känsla. Ofta är det så att allting känns fint på framridningen, men när jag kommer in på banan för att rida mitt program händer det något. 

Eftersom detta händer mig varje gång,  så har jag försökt klura ut vad det är som händer med mig. Jag tror att jag vill att allt ska vara så perfekt, så istället för att bara rida som vanligt blir jag istället helt passiv. Jag blir bara en passagerare som åker med och slutar inverka. 

Det har oftast funkat bättre om jag startat två klasser samma dag. Man brukar väl oftast säga att hästen behöver en avrastningsklass för att slappna av, men i mitt fall är det jag själv som behöver den första klassen till att inse att jag måste rida i den andra klassen - inte bara åka med. 

På dressyrexamen får man bara en chans. Den sumpade jag.

Nej, det var inte fruktansvärt dåligt. Jag blev ju ändå godkänd. Men jag har väldigt höga krav på mig själv. Om jag ska rida halvdant och inte kunna prestera har jag ingen framtid inom sporten ändå. Därför är kraven höga.

Hästbytet, dressyrexamen del 2, gick ganska bra.  Det var roligt och det kändes som att jag gjorde en bra prestation. 

Dressyrblocket har varit en lärorik period för mig. Jag har utvecklats i ridningen en hel del, men det har varit ganska utmanade psykiskt. Jag har ifrågasatt mig själv ganska mycket under den här perioden, vilket jag ändå på något sätt tror är bra. Jag hoppas att jag snart kommer kunna se även det som en erfarenhet rikare. 

Jag ska jobba på att försöka se det som är bra istället för allt som är dåligt. Tack, Marianne! Jag behövde höra det.

Man kan inte alltid vara positiv, men på måndag börjar hoppblocket och då kan jag förhoppningsvis släppa det här. 

Jag fick ändå väldigt fina siffror på ryttartesten som boostade mitt självförtroende en hel del. 

Jag får satsa på en mer lyckad hoppexamen i vår istället. 

/Christoffer 

P.S. Idag kom Dolce till mig när jag ropade på honom i AGn - från foderautomaten där han stod och åt. Det gör inte vår separation lättare direkt. :(

 


Läst 22064 ggr Kommentarer Kommentera

DEC
07

Att tvingas bryta upp ett äktenskap

Tiden går verkligen fort när man har roligt. 

Vi är nu redan inne i sista veckan på dressyr- och remontblocket. Imorgon har vi dressyrexamen del 1 och på fredag del 2. Del 1 går ut på att vi blir bedömda när vi rider ett dressyrprogram och vi har fått välja mellan att rida LA:4 eller MSVC:1 - jag har valt att rida MSVC:1 då jag tycker att det passar mig och Dolce bättre. På fredag, som är del 2 av vår examen, har vi hästbyte och vi bedöms bland annat i hur vi anpassar oss till den nya hästen. 

Min och Dolces tid tillsammans har varit allt annat än en dans på rosor varje dag, men jag sa till Marianne att jag ville ha en utmaning och det fick jag. En väldigt trevlig utmaning som jag är otroligt tacksam för att jag har fått spendera mitt dressyrblock med. Tack vare Dolce har jag utvecklats i min ridning och jag kan inte annat än vara nöjd när jag ser tillbaka på den tid vi haft. Lite sorgligt känns det att bryta upp det här äktenskapet.

På måndag börjar hoppblocket med nya hästar och en hel del nya utmaningar att bita i. 

Men först fokus på dressyrexamen imorgon. Önska oss lycka till!

/Christoffer


Läst 21995 ggr Kommentarer Kommentera

NOV
28

I nöd och lust

Det slog mig då när jag fick en släng av feber och inte mådde så bra, vad hästarna får en att göra. Eller i alla fall vad de får mig att göra.


Foto: Andreas Olsson

När man skaffar häst, skaffar man också ett otroligt stort ansvar. Du ska inte bara klara av att motionera och träna hästen rätt. Du ska dessutom se till att den får en balanserad foderstat, regelbunden skoning, skötsel och mycket mer. 

Jag själv har ett extremt kontrollbehov och vill att allting ska göras på mitt sätt. Min sambo har fått gå den hårda skolan hos mig och jag har successivt kunnat släppa lite på kontrollen. Om någon annan mockar min box känns det som att en inbrottstjuv har tagit sig in i vår lägenhet och röjt runt bland våra saker. Jag kanske är lite sjuk när det kommer till det där...

Hästarna har jag också ett behov av att få se och träffa varje dag. Blir inte det behovet mättat, blir jag rastlös och orolig. Semestrar utan hästarna är mest plågsamma.
I och med att man skaffar häst tar man också på sig ett ansvar om att se till så hästen sköts på rätt sätt. Att den fodras i tid, att bädden är torr och ren, att rasthagen blir mockad - att hästen mår bra helt enkelt. Inte alltid så enkelt...

Jag vet inte riktigt vad det är som har gjort mig till att bli sån här, för jag vet att långt ifrån alla är som jag. Det jag ville komma till var att hur dåligt jag än mår (visst det finns väl gränser för mig med), så mår jag alltid bäst i stallet.

Nu har vi fått en ny kompis till familjen. Han heter Hanter och är en ganska grov kille på 6 år. Han är sent tagen och ska bo hos mig en tid framöver. Honom kommer ni nog få se mer av. :)


Hanter (till höger) har börjat den "hårda" skolan nu och blir både miljö- och konditionstränad vid Strömsholms slott. Foto: Andreas Olsson

/Christoffer


Läst 28141 ggr Kommentarer Kommentera

NOV
18

Tävlingshelg på Ridskolan Strömsholm


Gårdagen bjöd på en vacker soluppgång i köksfönstret. Bra start på tävlingshelgen!

Andra dagen på Strömsholm Riders Open med inomhus SM i hoppning är i full gång. Vi i hippologen åk2 har fått vara med och planera evenemanget och alla i klassen  är superengagerade. 
En och annan glimt uppifrån läktaren hinner man ändå få.

Jag själv har min funktionärspost på ryttarservice. På ryttarservice kontrollerar vi vaccinationsintyg, svarar på frågor angående uppstallning och parkering (och även andra frågor om vi kan) samt sköter försäljning av hö och extra spån. 

Varje morgon serverar vi även frukost för ryttare och groom som är sponsrad av Thorstensons hästtransportcenter. 


Som funktionär får man gofika varje eftermiddag.

Ryttarservice är placerat inne på Knytpunkten på Ridskolan Strömsholm. Knytpunkten ligger ungefär i mitten av anläggningen och man kan tycka att det måste vara tråkigt att inte kunna se tävlingarna. Inga problem eftersom Equisport sänder hela evenemanget live på nätet. Så vi kan sitta inne i värmen och hänga med minst lika bra i vad som händer inne på tävlingsbanan som om vi satt uppe på läktaren. 


Toppen när vi kan följa tävlingarna på datorn.


Goodiebags ska packas till alla ryttare.

Självklart har jag åkt på en förkylning och febern är tyvärr ett faktum. Så nu ligger jag här hemma istället nerbäddad i soffan och följer tävlingarna på datorn. Sämre kan man ha det. 

Hoppas på att må bättre imorgon igen.

/Christoffer 


Läst 23141 ggr Kommentarer Kommentera

NOV
11

Dagens vinnare!

Idag har vi fått rida programträning för ingen mindre än Lars Andersson - fyrstjärnig internationell dressyrdomare, värt att nämna. Vi red LA:4 som vi även ska rida på vår dressyrexamen om några veckor.

Den senaste tiden har bitarna fallit mer och mer på plats för mig och Dolce. Vi har gått från att vara överallt och ingenstans till att i de flesta lägen vara ett ganska samspelt ekipage. Kanske kan tyckas vara en naturlig väg att gå, men för oss har det hänt väldigt mycket bara under de senaste två veckorna. För mig var dagens programträning ett test för oss som ekipage - för att se om vi kunde ta oss igenom det tillsammans.

Ritten i sig var långt ifrån felfri och jag skulle kunna rabbla upp allt som gick fel, men nu väljer jag att fokusera på det som gick bra. Och det gick väldigt bra i mina ögon. Allt det som vi kämpat med under hösten fungerade nu och det är jag så otroligt glad över.


Bilden är från mitt och Dolces galna ärevarv på Hallsta RK. Foto: Andreas Olsson

Jag känner mig som en solklar vinnare idag och det kan ingen ta ifrån mig! 

 


Läst 23433 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: 1 2 nästa  sista  Hippologbloggen

Följ Christoffer Myrs äventyr på hippologutbildningen.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Lisen Välj
Portugal-bloggen Välj
Jens Fredricson Välj
Stalldrömmar Välj
Therese Välj
Redaktionen Välj
Kajsa Boström Välj
Veterinärstudenten Välj
Hippologbloggen
Saras vardag Välj
Veterinärbloggen Välj
Hästskötarbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng

Följ Christoffer Myrs äventyr på hippologutbildningen.

Till bloggenMest lästa


ArkivPopulärt hos Charlies

Husbloggare

Det ska vara kul!

Saras vardag

Som ringar på vattnet, eller över vatten?!

Kajsa Boström

Gästblogg: "Gaphalsarna måste lugna ner sig"

Gästbloggen

Till Husbloggarna