Hippologbloggen

Jag tänkte det var dags för mig att berätta hur jag hamnade här och vad som fick mig att söka till Hippologutbildningen.

2009 började jag jobba på Vällingby Ridcenter, en ridskola i den västra delen av Stockholm. (Alla som var på Kittels clinic vet vart den ridskolan ligger.) Jag trivdes väldigt bra på Vällingby och det var bland annat där jag fick upp ögonen för dressyren. Bättre sent än aldrig. När jag jobbat där i några år började jag känna att det kanske var dags att hitta på något annat.

Sagt och gjort. Jag tog tjänstledigt och flyttade mig själv, hästar och hundar till Tärnsjö, där jag nu skulle utbilda mig till sadelmakare under tre år på sadelmakeriskolan.  Till en början tyckte jag om lugnet med att sitta och sy hela dagarna, vilket var en ganska stor kontrast mot stallarbetet jag haft innan. Dock började rastlösheten ganska snabbt göra sig påmind  och jag kände att jag var lite felplacerad. Jag visste att jag ville arbeta med hästar, men inte hur. När jag gått en termin på sadelmakeriskolan började en ny klass. I den klassen var det en tjej som börjat hippologen, men som sedan valt att hoppa av. Jag pratade en del med henne om utbildningen och kände ganska omgående att det var den utbildningen jag egentligen ville gå. Hon berättade för mig att om man vill jobba fysiskt med hästar och rida mycket så är det absolut rätt utbildning. Det var dock inget hon ville. Jag missade ansökningstiden ganska precis, så jag gick klart min andra termin på sadelmakeriskolan innan jag valde att tacka för mig och hoppa av.  

Jag gick tillbaka till min tjänst på ridskolan, medan jag förberedde mig inför antagningsprovet som var under våren 2015. För att ha en back up-plan ifall jag inte skulle komma in på hippologen, sökte jag även till ridledarkursen som skulle vara under tre veckor på sommaren 2015.

När jag väl kom till Flyinge för att göra mitt antagningsprov, var jag mer än väl förberedd. Jag hade ju nyligen gjort ett antagningsprov för ridledarkursen. (Mer om hur antagningsprovet till hippologen gick till och hur man kan förbereda sig på bästa sätt kommer i ett senare inlägg.) 

Jag blev antagen till ridledarkursen och gick den i väntan på besked om jag skulle få börja hippologen eller inte. De tre veckorna på Strömsholm var några av de roligaste och mest givande veckorna i mitt liv. Så jag ville givetvis ha mer och att få börja hippologen var nu allt jag ville. Att få "fortsätta" ridledarkursen i tre år till. Jag fick beskedet näst sista dagen på ridledarkursen.

Och nu är jag här, med lite mer än halva tiden gjord. Jag ångrar inte en sekund att jag sökte till hippologen, men jag skulle gärna vilja pausa tiden eftersom det går alldeles för fort. Jag sökte hippologen mycket för att knyta nya kontakter och det har jag verkligen kunnat göra. Jag har också fått flera jobberbjudanden även fast jag inte gått klart utbildningen än. Hippologen har öppnat många dörrar för mig och det är jag väldigt glad över.

Vill Du jobba med hästar i framtiden och ha en bra grund att stå på? Tveka då inte att söka till hippologutbildningen! Det är inget man ångrar. Vill du läsa mer om utbildningen kan du gå in på SLUs hemsida och har du frågor om utbildningen får du mer än gärna lämna din fråga i kommentarsfältet här på inlägget, så ska jag försöka svara på den. :) Du kan ansöka till utbildningen mellan 15 mars - 18 april.

Här nedan följer några bilder från vad jag hittills fått uppleva under utbildningens gång.


På Flyinge fick vi lära oss grunderna i körning. Foto: Andreas Olsson



Under första året på Flyinge fick vi förutsättningarna för att förbättra våra grunder i hoppning och dressyr. Foto: Andreas Olsson



Vi blir proppade med inspiration och kloka ord från några av landets bästa ryttare. Maria Gretzer (på bilden), Kyra Kyrklund, Jan Jönsson och Jens Fredricson för att nämna några.


Vi har fått vara delaktiga i stora event som bland annat Breeders och Flyinge Indoors. 


Hoppat på välskolade hästar.


Fått möjlighet till att rida många fina hästar.


MÅNGA fina hästar.


Vi har ridit in unghästar.


Tack vare hippologen har jag kunnat knyta nya kontakter som i sin tur kan leda till arbeten. 


Vi har fått vara med på tandkoll.


Tack vare hippologen har jag kommit i kontakt med många bra personer inom branschen.


Varit på studiebesök på Jägersro.


Hoppat terräng för Jan Jönsson.


Haft ett av mina hittills bästa sommarjobb nere på Flyinge.


Fått rida superfina unghästar på Strömsholm. Foto: Andreas Olsson


Möjlighet till att komma ut och tävla fina skolhästar på Strömsholm. Foto: Andreas Olsson

Det här var en liten bråkdel av vad jag har fått uppleva hittills under utbildningens gång.

/Christoffer


Läst 35228 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
16
2017

Dagens första klassrum är vita ridhuset. På torsdagar har vi undervisningsmetodik. Då får vi öva på att hålla ridlektioner för gymnasieettorna i grupp. Håller man inte lektion själv, tittar man på klasskompisarna som har lektion. Ett mycket givande lärtillfälle som verkligen har öppnat upp mina ögon för undervisandets värld. 

/Christoffer 


Läst 24980 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
15
2017

Jahapp! Idag är det onsdag, vilket betyder banhoppning med Daniel Svensson. Acke har känts så himla fin den här veckan, så jag var verkligen taggad på att få hoppa bana med honom idag. Vad händer? Jo, Daniel får en av alla sina briljanta idéer och bestämmer sig för att vi ska byta hästar med varandra. Jag var inte så road av det till en början eftersom jag känner mig trygg med Acke och tack vare honom börjat våga lite mer. 

Acke har verkligen hjälpt mig med mitt självförtroende i hoppningen. 

Jag fick byta till Indigo. En herre som jag, när jag sett honom,  upplevt som otroligt bussig, men ganska bekväm. 

Tänk att det kan vara sån skillnad på hur det ser ut och hur det känns! Det fanns så mycket gas i den hästen! Bromsen var det dock lite sämre med. Jag kände mig som en galen och fartblind ponnyryttare när jag styrde på hindren! 

Vi fick sedan byta tillbaka till våra egna igen och hoppa en annan bana med lite omhoppningssvängar som avslutning. Det som var bra var att jag kunde ta med ridningen från Indigo till Acke (som gärna får bli lite kvickare i benen). Blev väldigt bra och framför allt väldigt kul!

Nyttigt att få sitta på andra hästar bland!

/Christoffer  


Läst 17938 ggr Kommentarer Kommentera

God morgon och glad alla hjärtans dag! 


Ett misslyckat försök till ett müslihjärta. Ja, konstnär blir jag då inte i alla fall...

Idag står det hoppning på förmiddagens schema. Jag känner mig laddad efter gårdagens övning.  Senare ikväll, närmare bestämt mellan 18-20.30, är det dags för första gänget att redovisa sina seminariearbeten. Det ska bli spännande att få höra vad de kommit fram till, men det blir en minst sagt annorlunda alla hjärtans dag det här året.

Ta hand om era nära och kära! Två och fyrbenta. <3

/Christoffer  


Läst 16025 ggr Kommentarer Kommentera

Dagarna på hippologen ser verkligen olika ut. Efter en ganska stressig period, kan jag nu njuta av lugnet som infinner sig. 

Vassandra njuter av sin mat. I maj ska hon föla. 

Idag har våren gjort sig påmind och hälsat på i Strömsholm. Då jag hade en ledig förmiddag utan föreläsningar, passade jag på att rida ut i det fina vädret med Hanter. Riktigt skönt i solen och jag tyckte nog att jag hörde en och annan fågel kvittra i skogen. 

Efter lunch var det dags att pallra sig till skolan för att rida ett markarbetespass på bästa Acke. Idag övade vi på "klockan" med Åsa Steninger. En väldigt bra övning som gör att man kommer till insikt med vad man gör och inte gör uppe på hästryggen. 

Efter det och lite stalltjänst på skolan åkte jag till Löten,  där jag har mitt sto. Fylla på mat, mocka och titta till alla hästar. 

17.15 var jag klar med alla hästar för dagen. Vad gör man med resten av kvällen??  

Jo, jag ska börja förbereda mig inför nästa veckas redovisning av mitt seminariearbete. Så jag har en hel del att fylla ut kvällen med ändå. Men visst tycker jag att livet som student är rätt skönt. :)

/Christoffer  

 


Läst 8988 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
11
2017

Äntligen en (nästan) helt ledig helg. Spenderar dagen med att tvätta, då tvättkorgen svämmat över för lääänge sen. 

Fördriver tiden mellan maskinerna med att läsa ridhandboken (igen). Den kan inte läsas för många gånger. Jag tror det är viktigt att ha förståelse och medvetenhet för hur ryttarens hjälper inverkar på hästen om man vill utvecklas som ryttare själv. 

Så dagens boktips är Ridhandboken 1 och 2.

/Christoffer


Läst 9405 ggr Kommentarer Kommentera

Hej!

Nu har det gått en månad sen jag bloggade sist. Jag har haft mycket att göra senaste tiden och energin har helt enkelt inte räckt till. Seminariearbetet har tagit mycket av min tid, då jag har fått ligga i för att få till alla delar bra inför inlämningen som var igår. Jag har också fått hem min häst som jag haft utlånad på foder. Tanken är att han ska säljas nu om rätt hem dyker upp. Mer info om honom kommer. Denna vecka har jag varit stalltjänstaspirant, vilket betyder att man ska öva på att leda grupper i stallarbetet. Det har gått bra, men helgen är väldigt efterlängtad. Nu är det nya tag som gäller igen.

Dock började det inte på bästa sätt idag, då en tappsko förstörde hela dagens planering.


Carhiba väntar på att få sin tappsko påslagen.

Och sen en till...


Acke ville inte heller behålla skorna på...

Nu sitter alla skorna på igen och vi laddar inför helgen istället. :)

/Christoffer

 


Läst 8118 ggr Kommentarer Kommentera

Följ Christoffer Myrs äventyr på hippologutbildningen.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.