Marie Ryman
NOV
29
2010

Känner mig en aning mör i hjärnan efter dagens genetikdugga. Ikväll har vi jobbat på projektet om högdräktiga stoets näringsbehov, det är slutspurt nu med inlämning om två veckor.

Annars har dagen varit lugn, har stalltjänst måndag till torsdag och det blir lite knöligt med all snö, men med en herrans massa kläder så klarar man sig.

 

Idag bjuder jag på filmvisning, hippologenheten (tror jag?) har gjort två filmer - en om antagningsprovet, och en informationsfilm om själva ridhästinriktningen. Det finns även filmer om de andra inriktningarna, allihopa hittar ni HÄR.

Jag hoppar förbi på ett ställe i filmen från antagningsprovet, hm.


Läst 26473 ggr Kommentarer Kommentera
NOV
27
2010

 

Lördag förmiddag. Snön ligger kvar, tror till och med att det är minusgrader ute. Är lite avis på alla som är i globen, har varit där varje år sedan jag var sju. Ni som är på plats får hälsa pegasus från mig ;)

 

Lyckades sova hela tolv timmar i natt efter en rolig dag igår! På förmiddagen hade vi temporidning på täckta banan, en liten galoppbana med tak, red High Hope som tyckte vi skulle träna just höga hopp där inne... Kändes sådär när hon skuttade som en kanin på kortsidorna, det är inte så högt i tak. Nåja, det gick bra i alla fall.

 

Efter lunch var det dags för sitsträning, longering. Jag och Camilla hade gymnasiehästen Samuraj. Enligt Mette är känslan att sitta på honom "lite som att njurarna byter plats med mandlarna". Jag var beredd på en omskakande halvtimme, så det kändes kalas när jag väl satt upp på honom och inte hade några som helst problem med att sitta! Några månader på Quick Nick har verkligen gjort resultat och jag är såå nöjd med den utvecklingen. 

 

Därefter tränade vi på vår mini-kadrilj inför öppet hus, efter att Mette hade ändrat lite i programmet blev det rättså bra. Om ni ser några knäppisar som springer snirkliga vägar i Stora ridhuset i veckan, ja då är det bara fyra HP1:or som nöter in sitt program.

 

Så, efter det här jag firade alltså fredagkvällen - med att gå och lägga mig. Inte fel alls, faktiskt. 





Läst 26426 ggr Kommentarer Kommentera
NOV
24
2010

 

En gång när jag pratade med min pappa om hur det var här sade han att det verkade som att vi hade det ganska lugnt.

 

Det är inte sant.

 

På min att-göra-lista innan jul står det här (inte helt i ordning):

 

- Genetik-dugga

- Muntlig syntes, ridlära

- Rita av tänder

- Foder och beteende-tenta

- Inlämning av projektarbete

- Dressyrexamen

- Hoppexamen

- Grupparbete om cavaletti (ridlära)

 

 

Idag hade vi en sista finslipning av hoppningen inför examen om ett par veckor, han är så fin så fin lilla hästen! Nu ska vi ha kvar den här känslan och bara knyta ihop säcken på examen också :) 

 

 

Jag och Emelie, trots den där långa listan, hunnit med att gå på yoga. Det knakar och drar men man blir loss och fin i kroppen efteråt, inte alls dumt för oss ryttare. Numera ägnar vi i alla fall en timme i veckan åt att andas, det behövs för att kompensera för den övriga tiden ;)

 

 


 

 

 

Ja så här juligt och fint såg det ut utanför fönstret när vi satt i aulan i morse och klurade på genotyper och fenotyper, epistasi och dominans och annat skoj.

 



Läst 26369 ggr Kommentarer Kommentera
NOV
22
2010

 

Efter helgens stalltjänst med både regn och snö-slask så var det himla skönt att få sova någon timme längre i morse... Under helgen har jag bland annat tränat på vår lilla uppvisning till öppet hus, som är under Flyinge-dagarna, och mellan stalltjänstpassen har vi pluggat en del genetik och jobbat med projektarbetet.  

 

Började den här veckan med ett dressyrpass för Mette, det kändes riktigt bra stundtals idag, men herregud vad vi fick rida, känner mig lagom slut. Bra start på måndagmorgonen! Det är inte många veckor kvar till examen nu, men det finns fortfarande hopp för att det där sista ska hinna falla på plats till dess :)

 

Nu blir det föreläsning med Per igen, sjukdomar i rörelseorganen.

 

Quick Nick

 


Läst 26603 ggr Kommentarer Kommentera
NOV
19
2010

Under en av de första hopplektionerna vi hade här berättade Ankan glatt att hon hade hört att det skulle bli den kallaste vintern på 9500 år. Vi har sedan dess desperat försökt intala oss att det ska bli den VARMASTE vintern på 9500 år, levt på hoppet att det minsann ska odlas vindruvor vid melonbanan, att Bo Jenå ska sitta i shorts när vi har examen i dressyr, och tänkt ha grillfest på julafton och så.

 

Fast... nu är det är hela 1 grad ute, och uppfriskande snöblandat regn. Genomblöta täcken, stelfrusna fingrar och tår, yes...

 

Vad annars har stått på schemat idag? Stalltjänst från 06:30, härligt, sedan ett pass på täckta banan, och innan lunch fettade vi sadlar med något som luktar fisk. Himla trevligt, den lukten har förföljt oss hela dagen.

 

Veterinärstationen


Under eftermiddagen hade hälften av klassen hästbesiktning, precis som förra fredagen, och andra halvan, alltså min, tittade på hur man bedömer om hästen är halt, och vad man tittar på vid besiktning. Vi gick igenom en kärnfrisk häst, skulle det visa sig, och sedan tittade vi på en skolhäst som har spatt, både på röntgenplåtar och "live". 

 

Så nu, massa timmar senare, är fisklukten äntligen borta, Idas snälla pojkvän har sparkat igång mitt element, och nu ska jag vara lite kreativ och trixa ihop en varm outfit till imorgon. Wääh...


Läst 29909 ggr Kommentarer Kommentera
NOV
17
2010

 

 

Ja jag har sagt det förut, och säger det igen. Tempot är rätt ojämnt här.
Eftersom min grupp har stalltjänst i helgen innebär det att vi har ansvar för reservhästarna, alltså de hästar som inte används i undervisningen för dagen men ska motioneras ändå. Det är både körhästar och skolhästar i Wallenberg.

 

Hittills har det bara varit en pålle per dag, och eftersom vi är 9 stycken i gruppen så har vi inte haft det så körigt... Och jag som bara har en lektion per dag denna vecka har det riktigt lugnt. Skönt ändå, har hunnit läsa en hel del - det ligger flera tentor i december så det gäller att börja i tid, helt plötsligt har man tusen saker att göra!

 

Vi fick resultaten på vår mini-tenta (på sådär 2-3 timmar bara...) om foder idag! Det blev topp-resultat, wiiie :)

 

 

Föreläsningarna den här veckan handlar om anatomi och fysiologi, fortsättning på förra veckan helt enkelt.

 

 

Topp-tre ögonbrynshöjare: 
(som säkert övergår i aha-upplevelser snart, de ska bara smältas lite)

 

- 5 veckors inaktivitet påverkar hästens kondition och muskelsammansättning obetydligt

 

- En människa kan springa på 100%, full fart, i ca 100m. En häst klarar 2000m.

 

- Människans nedre kritiska temperatur, alltså när vi börjar frysa, är +27 (förutsatt att vi är nakna och sitter stilla då... ) För en häst (en 500 kilos genomsnittshäst) med vinterpäls är det -30, sommarpäls -10, och nyklippt -2 grader. Ja ni förstår ju vad det innebär...

 

 

Aha..

 

 

 

 


Läst 27499 ggr Kommentarer Kommentera

 

 

Lika bra att erkänna det här på en gång tror jag. Vi har börjat göra lite smyg-jul. Det är två veckor kvar till första advent, hur blev det så här?

 

Vi har ju ett projektarbete som vi löpande arbetar med, det som från början var tänkt att handla om fälttävlan och sportens utveckling i Sverige, historiskt sett. Nu visade det sig tyvärr att i finns väldigt lite tryckt material om det, nästan inget alls, så...

 

Ja vi fick helt enkelt ge upp, och byta ämne. Numera går vårt arbete under titeln Det högdräktiga stoets näringsbehov, och det är det vi har roat oss med den här helgen. Eftersom vi nu ligger sådär två månader efter i och med bytet av ämne, så får vi jobba desto mer nu. Att göra en litteraturstudie, vilket är uppgiften, kanske inte är det mest actionfyllda man kan göra, så vad gör man då för att lätta upp det hela när man ska sitta gaaanska många timmar och läsa och skriva?

 

Ja, det blev ju som det blev. Det gått åt 30 värmeljus, och premiären för glögg är redan gjord. Låtlistan på spotify innehåller en obehaglig samling sönderspelade, men trivsamma juliga låtar. Att det sedan är 10 grader, gröna gräsmattor och duggregn utanför märker man ju faktiskt inte när man sitter inne. 

 

Vi har funderat på om det skulle gå att göra Flyinge i en pepparkaksversion, oooh vi ska nog kunna sysselsätta oss under december, absolut...

 

 

Just det, inte glömma: Grattis världens bästa pappa Thomas på fars dag!

 

 


Läst 25873 ggr Kommentarer Kommentera
NOV
12
2010

Händelser värda att nämna från denna vecka:




  • Dissektion av rörelseorgan
    Eller skära i hästben, på svenska. Efter ett par föreläsningar om anatomi, om senor och leder och hur man palperar hästens ben, alltså känner igenom senorna osv, så fick vi alltså vi ett hästben per grupp om två att dissekera. Kändes rätt stört att se det där man har klämt på genom huden i åtskilliga år nu på riktigt, jag skonar er från bilder. Det var häftigt, men trots att jag inte kan andas sådär jättebra med näsan just nu, så kände jag att det inte luktade jättegott.

    Å andra sidan, enligt vår stallchef luktar det hallontårta i jämförelse med dom inre organen, bäst att se till att vara dyngförkyld igen när det är dags..



  • Hästbyte
    Vi har bytt hästar på ridningen denna vecka, två hopp-pass och ett dressyr. Alltid kul med omväxling, och jag red en häst som jag red på antagningsprovet i våras - hon är ganska känslig och blir lätt spänd, men det fungerade bra nu! Det är lätt att bli lite "hemmablind" när man bara rider samma häst, men nu när vi bytte märker man tydligare vad som har förbättrats sedan vi började :)


  • och byta tillbaka
    Red på Quick Nick idag, vi hade självständig ridning så jag passade på att rida dressyr i crafoord. Han kändes riktigt, riktigt bra! 



  • Veterinärbesiktning
    Nu i eftermiddag besiktigade halva klassen hälften av skolhästarna. Det innebar att vi fick en häst var, visiterade dem och fyllde i besiktningsprotokoll, räknade ut kostnad för foder och strö per dag för varje häst, knoppade, ryktade och gjorde dem fina, och sedan traskade vi upp till veterinären.


    Väl där presenterade hästen och det vi kommit fram till, utantill, och visade hästen i skritt och trav, och veterinären kände igenom den. Och stallchef Sofia Ahlqvist drog i knopparna och bedömde rykten. 


Så, nu tänker jag bädda ner mig med tre täcken och titta på film, nu har vi ju dissekerat klart för den här gången så det är väl dags att försöka bli av med förkylningen...



Läst 27989 ggr Kommentarer Kommentera
NOV
12
2010

 

Och så, till slut, svaret på Ankis fråga, vad som är nytt i och med att hippologprogrammet har blivit treårigt. Therese Waerner på hippologenheten svarar: 



Det har dels att göra med Bolognaprocessen som innebär att alla program på universitet och högskolor i Europa skall vara minst tre år (det gör det bl.a. lättare att jämföra utbildningar internationellt om man t.ex. ska plugga vidare utomlands). 

Dels beror det mycket på en önskan från tidigare studenter, lärare och näringen - att få ett år till att utvecklas och befästa sina kunskaper.I och med att det blivit ett treårigt program så har alla kurser omarbetats även om mycket av innehållet är detsamma som i det tidigare tvååriga programmet så är det "nya kursplaner". Nu finns tid till ännu mer djup men även bredd. 

Ett nytt inslag på programmet är den Verksamhetsförlagda utbildningen (VFUn som sker i åk 2 och 3) där studenten får komma ut i arbetslivet och knyta kontakter samt använda sina nya kunskaper ;). De andra nya inslagen är en större valbarhet sista året (du kan själv komponera mot det yrke du tänkt) och så skriver du ett större examensarbete, en kandidatuppsats (även här kan du ju välja ämne efter vad du tänkt jobba med om du vill).
 

 


Fina jackor har vi dessutom :)


 


Läst 25750 ggr Kommentarer Kommentera
NOV
10
2010

 

Såå, nu tror jag att jag har klurat färdigt! 
Ni som läser och kan mer än mig, rätta gärna om något ser tokigt ut... :)

 

 

Ulrica Hjalmér 2010-11-10 15:13
Finns det någon övre åldersgräns för att gå på hippolgen?? När blir man för
gammal??

Ulrica

Det är ju en vanlig högskoleutbildning, så egentligen gör det väl inte det - däremot finns det åldersgräns för studiemedel.

 

 

sofia eklund 2010-11-10 10:37
Undrar om du har några bra tips på hur man bygger bra muskler. Tyckte att jag hade många knep men har nu fått ett vbl sto som gärna slipper undan, har bara blivit riden i två år men redan kommit långt i utvecklingen så som galopp och vissa skolor men är fortfarande väldigt benig över höfterna och tunn över
ryggen. Förslag?

 

Muskler är inget som går att fodra sig till, utan de kommer med rätt träning. Däremot är det viktigt att se till att hästen får i sig tillräcklig mängd energi, och tillräckligt mycket proteiner så att den har byggstenar till musklerna. För att få veta detta så måste man räkna ut en foderstat så att hästen får i sig de näringsämnen den behöver - om man inte kan själv så kan man söka upp foderrådgivare som kan hjälpa en :)

Så ett bra träningsupplägg och balanserad foderstat så kommer musklerna!

 

 

Josefine Julén 2010-11-09 15:09
Hej! Jag skulle vilja veta vad du fick lära dig för proffsknep när ni tränade
på att knoppa, samt klippa hästarna.

Det var så klart bäst att se det live, men några saker att tänka på:

Knoppning - först och
främst en ren välkammad man, och sedan får man försöka dela in den i så jämna delar som möjligt, och fläta stenhårt. Lagom mycket man till varje knopp är också viktigt. Sedan ska de rullas hårt och fästs med gummisnodd. Övning ger färdighet.

Klippning - här är det också övning som gäller, men klippa mot hårens riktning och försöka hålla sig till samma linjer så att man slipper ränder och hack. Ren häst sparar på klippmaskinen, bomull i öronen tar bort det värsta ljudet för hästen, och efteråt schamponerar man eller tvättar av hästen med utspädd jodopax för att desinficera småsår som lätt uppstår. Sedan måste man såklart tänka på säkerheten så att man inte står så att hästen kan sparka, och på var man har sladden.

 

Att vara nogrann, och
öva massor, är nog det bästa knepet!

 

 

camillaa 2010-11-09
09:19
Vilken nivå låg ni elever på när ni kom in/började utbildningen? :)

 

Linnéa Dobbing 2010-11-09 13:38
Undrar lite samma sak som Camillaa, låg ni på väldigt lika nivå eller skiljde det sig mellan er? Jag har varit lite sugen på hippolog men är rädd att jag ska vara "för dålig" och vara den som har svårt att sitta ned i traven,inte vill hoppa högst osv. Tack för en jättebra blogg :D!

Det skiljer sig - vissa har ridit medelsvår hoppning eller dressyr, andra är inte alls lika erfarna i ridningen, men på antagningsprovet bedöms ju ens ridförmåga, så har man klarat det innebär ju det att man bedöms vara tillräckligt bra för att gå programmet! Vi är ju här för att lära oss och ha kul, inte för att tävla mot varandra! Bland de som har ridning nu upplever alla en stor skillnad redan nu, så alla får ut något av ridningen oavsett vilket utgångsläge man hade innan.

 

Vad det gäller hoppningen så finns det utsatta mål för vilken nivå man ska klara vid examen, i ettan är det 1m men sedan blir det ju högre påföljande år, så är man väldigt hopprädd kan det ju bli tufft senare.

 

 

Julia Hansson 2010-11-09 10:48
behöver man ha tipptopp betyg för att komma in på Hippologen? vad tyckte du var
svårast vid antagningen?

Egentligen inte - så vitt jag har förstått tas en del av platserna ut på betyg, en del högskoleprov, och en del på poängen på antagningsprovet.

 

I år är vår klass inte full, vi är 27 stycken, 30 är max. Eftersom ungefär dubbelt så många sökte så antar jag att det bara var vi som blev godkända och behöriga.

 

Jag tyckte häst vid hand var svårast, värt att träna på.

 

 

Helena Sahlén 2010-11-09 08:56
Jag har också en fråga! Vad har du tänkt dig för slags jobb när du är klar med utbildningen?

Bra fråga, det undrar jag också! Jag har en del idéer, men har inte riktigt bestämt mig än. Jag tror det kommer ge sig under tiden!

 

 

 Anki Yngve 2010-11-09 06:38
Jag har en fråga! Utbildningen har ju precis blivit treårig, vad är det som
kommit till/är nytt?/Anki

I och med att den är treårig får vi ut en kandidatexamen när vi är klara, och med ett nytt betygssystem så har vi nu också möjlighet att läsa vidare utomlands.

Ska skicka frågan till hippologenheten så att du kan få ett ordentligt svar på frågan, jag är inte så insatt :)

 

 


Läst 26557 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: 1 2 nästa » sista » 

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.