Marie Ryman
SEP
28
2011

 

Vi har lokaliserat Strömsholms bästa äppelträd, och det skulle kunna vara jag som sitter på Idas axlar på bilden nedan, men helt säkra kan ni inte vara! Skakar man bara lite på rätt gren så trillar det ner fler äpplen än vi orkar bära, men hästarna i hagarna runtom blev glada. 

 

 

 

Frukt är dyrt men gratis är galet gott, det där trädet har räddat oss från att hungra ihjäl mellan föreläsningarna ett flertal gånger :) Men när äpplena är slut vet jag nog vart vi kommer att hamna, för var Strömsholms godaste fika avnjuts, det är ju allmänt kännt...

 

 

 

 

 


Läst 24832 ggr Kommentarer Kommentera

 

 

...från en mysig get-together med dressyrkandidaterna, som läser påbyggnadsåret till det "gamla" tvååriga programmet, med bland annat frågesport (där vi fick massa skvaller på köpet ;), charader och pizza. 

 

 

Idag var det en ganska kort men intensiv dag, jag har morgonstalltjänst denna vecka och är dessutom dagelev igen, så det var tidig morgon som gällde. Första lektionen var en hoppdemo som Åsa Steninger höll i, Anna-Clara Pettersson och Yannic Jönsson, som är elev hos Jens, var det som red. Idag handlade det om språngets faser, med tyngd på anridningen, och hur det påverkar språnget. Ridning på böjda linjer togs också upp.

 

 

Efter hagbyte var det rätt in i ridskolans värld och en pedagogik-lektion med Åsa, med introduktion till grundläggande planering av verksamheten. Det är ju inte alltför långt kvar tills praktik-perioden börjar, knappt en månad! Jag kommer göra min praktik på Nyby Torshälla Ridklubb, som ligger ca 20 minuter från Strömsholm. Vi fick träffa våra handledare igår och jag tror det kommer bli väldigt bra.

 

Direkt efter föreläsningen var det dags för hopplektion, där vår stallförman Elin Ingelsberg fick kliva in eftersom ordinarie var sjuk. Eftersom jag ändå har gjort en banskiss till min ridlogg, som inte riktigt är klar ännu men ändå, så passar jag på att klistra in den skissen: 

 

Vi värmde självständigt i alla gångarter, jobbade därefter gemensamt på volt, först sidvärts i trav, och därefter galopp över cavalettibommarna på böjt spår, avstånd ca 3m. Framhoppning på hinder 4 på skissen, med galoppbommar som hjälper till med att hitta känsla för rytmen. Vi red också på det relaterade avståndet 1-2, 24,5 meter och 6 språng, innan vi satte ihop det till en liten bana, 1-4.

 

För min del fick jag jobba på att både få en aktiv galopp med impuls, och att som sagt få fram honom till bettet för att få honom rak mot hindren. Det gäller att utnyttja vägarna och rida noggrannt mellan hindren. Lösningen till "problemen" finns i markarbetet, på hinder känns han egentligen rätt okomplicerad att rida, men i hoppningen får jag tydliga kvitton på effekten av det jag får jobba med på marken. Har jag stöd och inramning, då hoppar han rakt och anridningen blir enkel, men så fort jag tappar lite stöd så skjuter han ut ena bogen och skruvar sig i språnget.

 

Tyckte det var en bra lektion, börjar så smått komma till ridning och kunna rida fram till bettet, och sista rundan i den lilla banan var jag rätt nöjd med. I morgon blir det undervisningsmetodik med en annan häst, men på torsdag är det träningsdags igen =) Skulle vilja muta någon till att filma lite, men hippologer är ett upptaget släkte. Får jobba på det.

 

 

 


Läst 27722 ggr Kommentarer Kommentera
SEP
26
2011

Och som alltid så blev det måndag igen innan man hann säga sova! Nu har jag en del uppdatering att ta igen, det har varit mycket de senaste dagarna...

 

Var på Ultuna med Mistral i fredags för att utreda honom igen och den här gången gav det resultat. Tyvärr inte direkt strålande sådana, och nu vet jag inte riktigt hur det blir med honom så jag väntar med att dra hela historien tills jag vet mer. Är i alla fall SÅ nöjd med att jag åkte just dit, fantastiskt bemötande och jättebra veterinär, det känns så tryggt. 

 

I lördags var mina föräldrar på besök, pappa förevigade när jag och Akatzie bockade runt på galoppbanan. Har en liten fallenhet för att få igång hästar med dålig bjudning, att hitta på saker och få dem att tycka att det är kul. Bieffekten blir ett och annat bocksprång när de vaknar till, litar på min balans men en vacker dag hittar ni mig i en trädtopp :)

 

 

Det blev också en härlig tur runt Löten och terrängbanan med Mazack, halva ritten gick åt till att komma överens om vem som egentligen ska bestämma tempot, men vi kom fram till någon sorts förlikning till slut...

 

Inför det här året skrev vi ett personligt brev med starka och svaga sidor hos oss, och med på listan över saker jag behöver jobba är att stärka min position i sadeln. Jag lovar att Marianne visste vad hon gjorde när hon satte mig på Mazack, det är en superfin häst men han trycker verkligen på mina svaga punkter! Helt perfekt, väldigt utvecklande. På söndag morgon blev det ett dressyrpass inramade av fyra gula väggar och det börjar allt arta sig. Skam den som ger sig.

 

 

 

På söndagen hängde jag även på Hallsta Ridklubb som hade KM med stilbedömning, jag hade äran att vara domare. Red också Sofhies dressyrhäst i clear rounden, haha, bättre miljöträning får man ju leta efter. Både jag och Sofhie tror stenhårt på varierad träning, och när jag ändå skulle vara där så kunde jag ju lika gärna vara med och hoppa också. (Hans matte hade sett till att spöka ut banan med diverse glassgubbar och infångare, Rios ögon höll på att ploppa ut men han överlevde sin första hopptävling och hoppade runt, även om han inte riktigt visste vad han höll på med. Han lär knappast bry sig om att titta på dressyrstaket i framtiden efter den här terrorn :)

 

 

Ja så såg min helg ut. Det går verkligen upp och ner, livet.

 

 


Läst 26145 ggr Kommentarer Kommentera
SEP
22
2011

 

Måste börja med att säga att vi hade en sådan toppen lektion med Eva-Karin Oscarsson i måndags. Igen! Under framridningen fick vi en övning med tiometersvolter mitt på varje kortsida, vända över ridbanan från B till E och sedan växelvis gå ut i höger respektive vänster varv, volt mitt på kortsidan, och så vidare. När man rider fram är det lätt hänt att man tappar linjerna och mest flyter runt, men här fick vi mer en ram att jobba i, lika mycket i båda varv, och raka och böjda spår.

 

I huvudövningen låg fokus mycket på att komma ner på sittbenen och hitta stabiliteten i sitsen, vi fick bland annat göra Kyras sitsövning där tränare/ridläraren ställer sig framför hästen, och drar i tyglarna i riktning mot hästens mun, och då måste ryttaren sitta emot - med sittbenen i sadeln, spända magmuskler. För att använda armarna rätt kan man tänka att någon håller en hand bakom armbågen, som man ska trycka emot. Samtidigt ska man vara avspänd i låren.

 

Och vi red! Hur kul som helst, jag var som en urvriden disktrasa efteråt men är så nöjd med resultatet. Det är himla kul att rida!

 

Igår hade vi ingen schemalagd ridning, utan vi hade gemensam aktivitet med skogsmästarna från Skinnskatteberg som kom och hälsade på, bland annat fick vi en gemensam guidad tur runt Strömsholms slott, och så visade vi dem runt på skolan. 

 

 

 

Efter skolan testade jag att rida på Lollos islandshäst Hetja, jag har aldrig suttit på en islandshäst tidigare! I skritt, trav och galopp skulle hon tydligen vara som en vanlig c-ponny, jag håller då inte med för till att börja med var det inte så lätt att ens få till en ren trav... Hetja är femgångare så det var stundtals en mix av ungefär alla fotförflyttningar som finns. Men det tog sig, jag lyckades till och med tölta och allt. Det var ju riktigt skoj, men som sagt, hitta takten i gångarterna och sambandet mellan dem, ja det var en hel vetenskap och något av en ny dimension...

 

Tack för lånet Lollo!

 

 

 


Läst 30004 ggr Kommentarer Kommentera
SEP
19
2011

 

Ja det var allt lite motigt att rida idag också. Luftvägarna är inte riktigt vad dom har varit, hjärnan säger en sak men kroppen hänger inte riktigt med i svängarna... Med lite skrittpauser så gick det an ändå, envis som man är.

 

Tjuvkikade när andra gruppen red, temat för dagen var halvhalt - en kortvarig samling under rörelseframåt där steget förkortas utan att energin går förlorad.

 

Sofhie och Akatzie fastnade på bild igen :)

 

 

 

 

Tänkte att jag skulle ta svar på frågorna, fast denna gången var det väl ingen direkt anstormning :)



Hur mycket teoretisk kunskap tycker du att man ska ha innan man söker utbildningen och vilken nivå på ridningen?

Erfarenhet är aldrig fel, men de teoretiska kurserna reder verkligen ut allt grundligt och går samtidigt in på djupet. MYCKET av det vi lärde oss under första året gick helt emot vad man lärt sig tidigare, så att gå in med ett öppet sinne är nog det viktigaste oavsett vilka förkunskaper man har.

 

Däremot är det bra om man har koll på biologi, kemi och en del fysik, det behövs för att förstå hästens biologi och fysiologi. Även mattekunskaper behövs för statistiken, med ekvationslösning, diagram, mm. Och framförallt - engelskan måste sitta! Det blir många vetenskapliga artiklar och böcker som ska gås igenom. Ni som går i gymnasiet och har planer på att söka programmet i framtiden - läs engelska C...! Har man bara koll på de här ämnena har man i alla fall grunderna som behövs för att klara de teoretiska kurserna. 

 

Ridningen är svår att säga egentligen, men åtminstone LB-LA i dressyren och i alla fall 100-hoppning. Det är en klar fördel att ha en bredd i sin ridning, så att man känner sig hemma i både hoppningen och dressyren. Unghästridning ingår ju också, så det gäller att man känner sig trygg och säker i sadeln. Finns bara viljan där så är förutsättningarna för utveckling idealiska, med både välutbildade hästar och bra tränare.

 

 

Hej! Kan inte du skriva om dagen då du var nere på Flyinge och gjorde ridprov från antagning? Typ hur hela dagen såg ut från morgon till kväll, och hur du hade förberett dig. Eller om du redan har skrivit om detta lägga ut en länk :)


Hejsan! Antagningsprov har dykt ett par gånger på bloggen, hippologenheten har gjort en film om provet som säkerligen ger svar på alla dina frågor, du hittar inlägget här. Bilder från mitt antagningsprov hittar du här

 

Jag förberedde mig inte på något speciellt sätt inför ridningen, tävlade helgen innan och var i farten med båda grenarna så ridningen var jag inte speciellt orolig för. Eftersom jag analyserar allt mest hela tiden så var jag inte så orolig för den biten av ridprovet heller :) Jag borde kanske ha tränat häst vid hand med någon som verkligen kan det, men jag kände ingen så jag läste hur man skulle göra och körde... Det fungerade ju det med :)

 

 

Hur är det med pållen?

Åh, lilla Mistral, ja han är helt klart bättre, men inte bra. Det är ena bakknät som inte ger med sig. Troligtvis åker vi, eller typ går, till kliniken och kollar upp det ordentligt igen, och behandlar utifrån vad de kommer fram till. Det verkar behövas lite hjälp på traven för att bli helt bra.

 

Han går i hagen med kompisarna och tycker nog livet är rätt schysst ändå, men matte saknar allt att rida på sin häst...

 

 

 

 

 

 


Läst 29325 ggr Kommentarer Kommentera
SEP
18
2011

Åh, jag är så trött att jag knappt vet vad som är upp och ner. Jag ÄR definitionen på trötthet, googlar ni på trött så... Ni fattar. En elak förkylning härjar i HP2, halva klassen snörvlar och hostar och är sänkta i stort. Allmänt mosiga, som en kär vän hemifrån skulle uttryckt det. Det blir en skön dagis-effekt, blir en sjuk så följer snart allihopa efter...

 

 

Den här veckan var det min grupps tur att ha morgon, vilket innefattar morgonstalltjänst och ett hagbyte vid 10, samt att vi har morgon+eftermiddag på fredagen och sedan hand om stallet hela helgen. Jobbet är inte jättetungt, men det tar sin tid och så här i början känns det som att det blir mycket att hålla ordning på innan man har kommit in i rutinerna.

 

 

Vi har ett system med sk. dagelever, där en i gruppen helt enkelt leder arbetet, håller ordning på alla uppgifter och ser till att arbetet flyter på. Sjukvården ska skötas, hästar som inte går lektioner ska bli ridna, foder och strö-åtgång ska kontrolleras, hagschemat ska passa ihop med lektionstider, och så vidare. Den här veckan hade jag äran, knepigt att leda en grupp när man själv inte alls är inne i rutinerna, men vi provade oss fram under veckan, och ställde alla konstiga frågor vi kunde komma på till vår stallförman Elin Ingelsberg. Det flöt på bättre och bättre allt eftersom, trots att man i mellanåt stötte på någon som fastnat med halvöppen mun och svullna ögon och försökte komma på vad sjutton det var som skulle göras... 

 

 

Att gå upp 05:30 sju dagar i rad är egentligen inget konstigt i sig, med tanke på vårt karriärval så är det ju egentligen bara att vänja sig, men det här tog vill jag lova!  I morgon är det sovmorgon till halv åtta, lyx :)

 

God natt!

 

Riedel, e. Robin Z.

Foto: Ida Rising

 


Läst 27233 ggr Kommentarer Kommentera
SEP
17
2011

 

Helgens jobb för Herus blev en uteritt, helskoj tyckte han! 

Såå fina omgivningar, Ida Rising kröp runt i buskarna och fotade lite.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Läst 27078 ggr Kommentarer Kommentera

 

Inslag från SVT

 

 

 

 

 


Läst 26453 ggr Kommentarer Kommentera
SEP
17
2011

 

Dags att presentera min hopphäst, Herus!

Han är född 2003, efter Fortus Hästak - King Marco - Bordeaux. Han tävlar 120-klasser med Anna-Clara Pettersson. Supertrevlig liten häst, väldigt lydig och mycket uppmärksam för ryttarens hjälper. 

 

 

Svårigheten för mig ligger i att hitta inramningen - det blir lätt "tomt" i handen. Så i markarbetet får jag jobba mycket med att få honom att bjuda fram till bettet och våga ta stöd långt fram, för annars är det svårt att få till ridning på hinder...

 

Måndagen spenderade jag i bil, igen, 180 mil blev det totalt fredag-måndag. Missade därför måndagens lektion, så första passet blev i tisdags då det var markarbete mothoppning för Daniel Svensson. I onsdags var det u-met-dags, där vi red lektion för en klasskamrat, och i torsdags var det dags för första hoppasset.

 

Tyckte att jag började få bättre och bättre stöd, men att hitta lagom-läget i lite högre tempo är svårare. Sista linjen blev det dock helt okej, och jag förstår i alla fall hur jag ska tänka. Det var bara det där med att göra det praktiskt också :)

 

Rolig häst är det i alla fall, är helnöjd med både dressyr- och hopphästen, tur man har!

 

 


Läst 29438 ggr Kommentarer Kommentera
SEP
16
2011

 

Dags för ett referat från clinicen igår! 

 

Kyra började sin timme med att lyfta fram vikten av att kunna sin ridlära, och förstå syftet med det man gör. Vad, varför och hur måste alltid finnas med, och man måste också kunna analysera hur och varför.

 

Hon gick därefter vidare med att titta på dressyrkandidaterna som var demonstrationsobjekt under clinicen. Som vi kunnat ana kom hon snart in på att fokusera på sitsen.

 

Som ryttare måste vi våga komma ner i sadeln, ner på sittbenen, men utan att klämma oss fast. Genom att våga låta sittbenen studsa upp ur sadeln kan vi följa med i hästens ryggrörelser. Hon beskrev det som att studsa en stor badboll - om vi trycker ner bollen med handen, eller ryggen med sätet, så kommer bollen att sluta studsa. Om vi i stället följer bollens rörelse upp och ner i rätt takt, då kan vi sätta fart på den i stället! Hon berättade om försöket med höghastighetskameror som visade hur mycket ryttaren faktiskt rör sig upp och ner i sadeln, och sade att vi inte kan ana hur mycket man lättar från sadeln, men det går inte att se med blotta ögat. Skänklarna ska hänga avspänt och inte spjärna, sträcka eller klämma, utan ligga lätt intill så att man kan utnyttja dem maximalt när de väl behövs. 

 

Vidare påpekade hon också en viktig sak - som tränare måste man ta hänsyn till ryttarens kroppsproportioner, precis som man måste ta hänsyn till hästens extriör när man arbetar den. Det går inte att försöka stöpa alla ryttare efter samma form, inte så konstigt eftersom vi alla ser olika ut. Som tränare måste man hitta sätt att utnyttja den kropp man har och hitta tekniken. 

 

En av eleverna behövde jobba med att öppna upp i höfterna och komma ner på sittbenen, och här kom Kyras makalösa förmåga att förklara, ofta med hjälp av jämförelser, fram. Och hon fortsatte tills aha-upplevelsen kom.

Målet var att komma ner på sittbenen, att dra bäckenet framåt, dra in svansen. Att stabilisera korsryggen, eller föra bältet mot bakvalvet. 

- Tänk dig att du har en stråle som går rakt ner från sittbenen, var pekar den då?
- Neråt?
- Ja, men jag tror dina pekar lite bakåt. 

 

Och där kom sittbenen ner i sadeln, och hela ryggen blev stabil.

 

 

Janne Jönsson valde att ägna sin del åt hur man ska tänka när man ska hålla i en terränglektion, hur man förbereder sina elever inför momentet och vilken övning man kan göra dagen innan.

 

För att lyckas i terrängen krävs det en bra lätt sits, en bra djup hoppsits, och att kunna växla däremellan. Han påpekade också vikten av en bra dressyrutbildning och en bra hopputbildning, och att det därför blir lätt för oss eftersom vi får båda delarna. 

 

I terrängen möter man olika hindertyper, och man kan säga att varje typ av hinder kräver sin speciella galopp. Han beskriver det med olika växlar, där 2:an är banhoppningstempo, 3:an mer framåt, 4:an är transportgaloppen, och så har vi 1:an som är travhoppning. Exempelvis kan 2:an vara lämplig för nerhopp, 3:an för fyrkantiga hinder som oxrar, och häckar kan man ta på 3:an-4:ans växel.

 

Hopplärarna fick rida en övning som är lämplig som förberedelse. Första övningen var att enkelt rida över en cavaletti i galopp, för att se att ryttaren i en jämn rytm kan placera bommen mitt under hästen, och behålla samma tempo och rytm både innan, över och efter. Väl ute på terrängbanan rekommenderade han att ha liknande pyttehinder, för att se att denna ridning fungerar enligt samma princip. Om det inte fungerar på det lilla terränghindret, så fungerar det inte heller på det stora.

 

Därefter började de jobba med tempoväxlingar, för att se att de hade koll på växlarna och den lätta sitsen. Viktigt där är att hästen ska gå på signalen från ryttaren, och inte automatiskt öka för att man går upp i lätt sits. De fick rida ett relaterat avstånd på 21 meter och fem språng, och sedan se att de kunde växla upp på långsidan efter, och ta ner hästen i ett lugnt tempo och lägga ner den i formen. På så vis ser också tränaren att hästen är avspänd, en bra check alltså.

 

Sista övningen var att hoppa en oxer i en högre växel, där ryttaren står kvar i den lätta sitsen och väntar in språnget. Kommer hästen nära rätar  ryttaren upp sig utan att störa för mycket. Efter denna lektion har grunderna för terränghoppningen gåtts igenom, och väl ute på banan tipsade han om att låta den som man tror ska klara uppgiften bäst rida först - det är viktigt för eleverna att få se andra lyckas!

 

Åh, jag älskar clinics. Ni som följt med ett tag vet att jag är väldigt visuell och lär mig bäst när jag ser, så det här med clinics och demos är guld värt för min inlärning. Så nu blir det balanssits för att komma ner på sittbenen, kolla av att växlarna fungerar, och... Läsa ridhandböckerna :)

 

 


Läst 32118 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: 1 2 3 nästa » sista » 

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.