Marie Ryman
OKT
31
2011

 

VFU-dag 1 är avklarad. Första veckan handlar mestadels om att vara med i stallet och följa med i rutinerna där, så idag var det lite stallarbete, fodring, lite mockning, släppa in hästar, och annat som hör det hela till. Vi har också gått igenom alla hästar, pratat om hur de rekryterar nya ridskolehästar, sett plan för när vilka ska pensioneras, mm.

 

Jag har hittat en kompis också, en amerikansk miniatyrponny som egentligen bor på Parken Zoo i Eskilstuna, men för tillfället är den på ridskolan. Perfekt för att alla ska kunna öva på att sadla och tränsa! Galet söt,en sådan vill jag också ha, tror ni de tar Mistral i inbyte? 

 

 

 

 


Läst 29641 ggr Kommentarer Kommentera
OKT
31
2011

 

 

Fick bilden facebookad till mig i lördags, 

"Vad gör hipp-2orna i Helenius hörna...?"

 

Ja det kan man ju fråga sig! 

 


Läst 28535 ggr Kommentarer Kommentera
OKT
29
2011

 

Igår besökte jag och Ida vår blivande VFU-plats, Nyby Torshälla ridklubb. Vi fick oss en rundvisning på anläggningen, träffade delar av personalstyrkan, gick igenom schema och planerna för de kommande veckorna, mm.

 

Både jag och Ida är uppvuxna på ridskola så vi hoppas få mycket ny inspiration och input under de här veckorna. Vi är båda väldigt glada över att vår önskan att vara just här uppfylldes. Tror definitivt att våra förväntningar kommer att bli uppfyllda, och vi lär ha roligt på vägen också :)

 

På måndag börjar allvaret med höstlov och allt vad det innebär, och vi lovar att dokumentera allt. Vi läste in oss på deras hemsida innan besöket, och den är imponerande! Den ger ett bra första intryck, och där finns verkligen allt. Genomarbetad, välorganiserad, och positiv.

 

http://www1.idrottonline.se/Nyby-TorshallaRK-Ridsport/

 

Ha en bra helg allihopa!

 


Läst 28143 ggr Kommentarer Kommentera

 

Talang får ju inte gå till spillo, så nu när RS Talang ställdes in så där i sista minuten, så kände vi att... Vi kör ändå. Bara för er. Här är det som skulle ha varit det vinnande bidraget.

 

Vita ridhuset har aldrig sett något liknande.



Barn, pröva inte detta hemma.

 

Kati undrade vad jag har haft för sjuk uppväxt som kommer med sådana här idéer. Jag vet inte riktigt, det börjades tidigt i alla fall...

 


Läst 30204 ggr Kommentarer Kommentera
OKT
25
2011

 

Jag är ganska dålig på att twittra, beror mest på att det här med att fatta sig kort inte är min starkaste sida.

 

Idag måste jag nog försöka ändå, tight tidsbudget. Idag har vi hunnit med en intressant hoppdemo om problemlösning, ytterligare intro till seminariekursen, har varit på Hallsta och hjälpt Sofhie att lasta Rio, klarat av en skogsrunda light på min häst, hoppat in som ordförande på kårmöte, och vi har laddat för hopptentan i morgon med att titta på Jens hoppträning. Måste väl vara ett bra sätt att förbereda sig på?

 

Nu har vi något sorts försök till seriöst pluggande inne hos Emelie, fastnade dock i högläsning av "Träna hästen för hoppning" från 1968, men denna var tryckt 1990...! Smått skrämmande men samtidigt underhållande läsning vill jag lova. Vi fastnade för hästhållningsbiten i den, där kan man läsa att krubbitning kan de få genom att lära sig av grannen eller av att äta socker, att torra hovar kan åtgärdas med kogödsel och linfrön, och fullblodshästar passar särskilt bra till kvinnor, eftersom de är känsligare, har bättre tålamod, och inte minst tar hand om dem på ett moderligt sätt, det kan göra underverk...

 

Nu ska vi försöka gå över till dagens hoppning, Ridhandboken 2 och anteckningar istället. Balans, rytm, linje, tempo, distans... 

 

 

 

Men... terrängridning är målet med all ridning! Det har ni inte glömt va? :)

 

 


Läst 29915 ggr Kommentarer Kommentera
OKT
24
2011

 

Japp jag klarade den här dagen också!

 

Nu har då halva terminen gått, och idag var dag ett i period 2, som för min halva av klassen innebär VFU - verksamhetsförlagd utbildning. Den här veckan är det introvecka, så vi är på skolan och förbereds inför vad som komma skall - 8 veckor på ridskola där vi sätter oss in i hur verksamheten fungerar, får vara med vid undervisning och senare också praktiskt träna på att hålla egna lektioner. 

 

Idag gick vi igenom de olika arbeten och examinationsuppgifter som vi kommer jobba med under kursen. Vi kommer exempelvis auskultera lektioner, precis som vi gjort tidigare, skriva loggböcker, samt göra en större mer övergripande rapport. 

 

Redan på fredag åker jag och Ida till Nyby Torshälla, nästa vecka är det nämligen höstlov så då lär det bli full fart redan från början. Skönt att kunna ta första besöket i lite lugn och ro så att vi är redo :) 

 

Den här veckan har vi också introduktion till seminariekursen som vi egentligen kommer ha efter jul, när vi är på skolan och andra halvan är på praktik. I den är uppgiften att göra en litteraturstudie, min grupp har ämnet arbetsmiljö, och idag repeterade vi vetenskapligt skrivsätt. Det känns som att vi fick en bra grund för det i Flyinge, tror inte det blir några problem. På torsdag får vi besök från hippologenheten där vi kommer få info om tredje året.


 

 

Häst- och anläggningsvård har vi faktiskt inte, med andra ord har vi den lugnaste veckan sedan vi började på programmet! Att hitta på saker att göra på de här gråa luckorna är inga större problem, det är hopp-tenta på onsdag, och, kanske framförallt, på torsdag är det dags för RS talang 2011 - OM vi är laddade! 

 

Det blir inga träningsbilder eftersom det här är topphemligt, men det kommer att bli legendariskt, ni ska få se...

 

 

Eftersom jag skriver det här innebär det att jag överlevde den kritiska dag 1 i sadeln på min häst. Han inledde starkt med att skjuta upp ryggen sådär 3 decimeter när jag skulle sadla, det kändes lite svettigt just då men sedan kom han ner på marken igen, kom ihåg vad en sadel var för något, och den lilla ridturen gick helt smärtfritt, han var väldigt glad. Jag också.

 

 

Övervägde att höja livförsäkringen på mig och plocka fram allsköns skyddsutrustning modell rugby, men alla säkerhetsåtgärder bantades ner till... Ja, ett fegsnöre. Fiffigt nog har jag ett perfekt placerat på min förbygel. Nu är premiären gjord, fortsättning följer!

 

 

 


Läst 31014 ggr Kommentarer Kommentera

 

Idag var det så dags för Strömsholms Grand Prix, jag hade stalltjänst och gjorde mina hästar på förmiddagen, hann ner till röda ridhuset lagom tills det var dags att bygga om banan inför klassen och sedan bänkade jag mig med bulle och hippologer.

 

Showtime!

 

















 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Emma Emanuelssons häst var lika glad som henne efter en felfri omhoppning, men snabbast var Jens Fredricson och Lunatic som visade vart skåpet skulle stå!

 

 








Lina fångade det på film, snyggt! Ett stort grattis, fin avslutning på en toppenhelg.

 

Nästa vecka väntar intro till praktik-perioden, min stackars hälsena försöker bestämt tala om att det blev lite mycket bära hinder under helgen, ska försöka hålla mig så stilla det går. Lämpligt nog får jag sitta upp på min häst i morgon, första gången på tre månader. Jag förbereder mig på att dö.

 

 


Läst 30896 ggr Kommentarer Kommentera

 

Vakna, hetsäta frukost, åka till skolan och rida Mazack, ta hand om min häst, äta lunch, tillbaka till skolan, och sedan, sedan kunde jag inta läktarplats och titta på dagens 150-hoppning med kval till morgondagens GP. Vann gjorde Emma Emanuelsson med Titan, och fastnade på bild gjorde hon också. Men det var hon inte ensam om...:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Efter 150-klassen gick en 135 ackumulatorhoppning där Anna-Clara Pettersson var trea med RS Medina...

 

 

... och min bloggkollega Therese Nyman och Acindo SB blev tvåa!
Snyggt jobbat :)

 

 

Det var allt för idag, inga spännande bilder från ombyggnaden av banan som vi roade oss med efter klassen. Marcus, din krattning var jättefin - gör en liten dans till nästa gång så lovar jag att du får vara med här!

 

 


Läst 29535 ggr Kommentarer Kommentera

 

Vi säger det med bilder va?

 

 

Tillbringade förmiddagen i domartornet och var hindersekreterare. Såg tävlingen från första parkett med andra ord, hur bra som helst!

 

 

 

 

Efter ett antal timmar pilade jag ner till norra stallet för att styla Quest inför kvällens Master-hoppning, en showklass där tävlingens högst rankade ryttare rider våra skolhästar.

 

 

 

 

 

Vi putsade, flätade och gjorde dem fina, och red fram dem inför klassen.

 

Sedan var det dags! 

 

 

 

Hästarna fördelades med lottens hjälp...

 

...och utfallet blev: Malin Nilsson - Vilja, Helena Lundbäck - Eukalyptus, Alexander Zetterman - Arwen, Jens Fredricson - Quest, Niklas Arvidsson - Wetina, Svante Johansson - Zonette, Linn Widmark - Blues, Daniel Zetterman - Solo. 

 

Ryttarna ställdes mot varandra i fyra rundor, ett nedslag och man var ute direkt. Innan varje ritt fick ryttarna välja ett hinder som skulle höjas, så från att ha börjat på 110 var hindren mot slutet uppe på runt 130 och ända upp till 150.

 

 

 

Daniel Zetterman - Solo

 

 

Linn Widmark - Blues

 

 

 

 

 

Niklas Arvidsson - Wetina

 

 

Linn Widmark - Blues

 

Malin Nilsson - Vilja

 

 

 

Jens Fredricson - Quest

 

Kvar till sista rundan, som gick på tid, var Malin Nilsson, Jens Fredricson, Niklas Arvidsson, och Linn Widmark - och segerritten ser ni nedan!

 

Vilka fantastiska skolhästar vi har!

 

 

 


 

 

 


Läst 32996 ggr Kommentarer Kommentera

 

Tisdagens hoppdemo handlade om banhoppning, där tre duktiga gymnasieelever var demonstrationsobjekt. Vi passade samtidigt på att jobba på senaste veckans huvudvärk - avsprångspunkten! Vi har sedan tidigare förstått att det är viktigare att fokusera på rytmen, och att understödja den distansen man får, istället för att söka efter den perfekta avsprångspunkten. När vi nu i teorin stöter på påståendet att hästen hoppar av lika långt i från hindret som hindret är högt, ja då blir det värre.

 

Ni ska få något att klura på: Om du har en kombination på 7,5 meter, räcke-räcke med hinderhöjden 1m, och vi drar bort två meter för landning och avsprång - då har vi 5,5 meter kvar. Ett normalt galoppsprång är 3,5 meter.

 

Lägg då till att kombinationer med två räcken ofta känns trånga, och ni förstår att det luktar bränt här...

 

 

Vi återkommer med något sorts svar senare!

 

 

 

Högre upp på  prioriteringslistan den här veckan var dressyrbiten av ridläran, eftersom det var tenta-dags på onsdagen. Själv förberedde jag mig mentalt med att, lite spontant, ha 3*70 minuters hoppträning på Hallsta RK på tisdagskvällen, det var hur kul som helst men ledde också till att jag, klockan alldeles för sent, hade tre hippologer inne hos mig som med hjälp av bananer gick igenom diverse rörelser på min spåniga matta... Ovan skådar vi förvänd öppna ;) Det här var nog mitt mest alternativa sätt att förbereda mig inför en tenta, men det fungerade uppenbarligen.

 

 

Som de pedagogiska underverk vi är på god väg att bli illustrerade vi också starka och svaga sidan med hjälp av en frukt.

 

Här har vi Doris. Hon är högerstark och vänstersvag. Ryttaren måste då fokusera på att stärka den svaga vänstersidan, och lösgöra den stumma sidan.

 

Kan vara svårt när det gäller bananer.

 

 

Genom hoppträningen fick jag i varje fall tjuvträna inför min lektion som jag skulle hålla på onsdagen, och jag var faktiskt rätt nöjd! Tentan gick fint den med, fram till fråga 8: "How do you work with the contact?". Kliade mig lite i huvudet, men den där internationella veckan var inte så tokig, fick till ett svar på den också.

 

 

Nu laddar vi inför helgens elittävlingar i hoppning. Idag hade vi föreläsning kring banbyggnad med Peter Lundström, som också bygger i helgen. Riktigt bra! Vi snodde sedan ihop den första banan, i morgon är det dags :)

 

Tar på mig rollen som paparazzi inför helgen. (Hippar - det är nu vi ska kamma oss!)

 

 


Läst 31726 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: 1 2 3 nästa » sista » 

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.