Marie Ryman

Februari har erbjudit fortsatta plusgrader här i norra Tyskland - och inga är lyckligare än fälttävlansryttarna som återigen kan få växla upp galoppen och äntligen stilla suget efter att få hoppa över ordentliga stockar och stenar igen. Träningsdebuten på Peter Thomsens terrängbana för året var visserligen inte jätteglamourös, grått dis och +2, men kul hade vi allt! Malin är en bra coach, min terrängridning är antagligen det jag kommer utveckla mest under året - här putsas nu anridningsteknik för olika typhinder, det får nog bli ett inlägg för sig tids nog, men förutom ordning på hästen så är nummer ett att själv vara i balans och beredd på vad som helst. När som helst.

Så, ja, 2015 firar jag mitt 19:de år av regelbunden ridning och det jag tänker mest på i sadeln för tillfället är att trampa ner hälen. Så är det med det. Malin har en brutal stabilitet i sin sits, och tittar man på Peter så är han i en helt egen division. Enastående. Men så är han också en av de bästa i världen - det är bra med goda förebilder på nära håll. 

 


Earl Grey, 6 år e. Numero Uno, som ägs av Matilda Mårdh som är au pair här.
Det är hon som tar alla fina kort!




Stallets nya tillskott har även de fått testa vingarna på terrängbanan och har gjort det galant. Att hitta bra fälttävlanshästar är som bekant ett knivigt kapitel, det är så mycket de ska vara bra på.

Vad är det då man vill ha? Vad tittar man efter? I slutändan handlar det förstås mycket om känsla, och olika ryttare föredrar förstås olika typer av hästar.

Till att börja med är en bra fälttävlanshäst även en bra hopphäst, så man är inte "ensam" i sitt letande. Till skillnad från en hopphäst måste förstås alla tre gångarter tas med i bedömningen - att de är rena och taktmässiga är en grundförutsättning för dressyrens skull. Det finns även exempel hästar med dressyrstam, men med bra hoppförmåga, som gjort sig bra som fälttävlanshästar.

Den bör vara av lättare typ, korrekta benställningar är en klar fördel eftersom benen ska tåla relativt stora påfrestningar. Övrig exteriör spelar givetvis in, den är ju tätt förknippad med ridbarheten tillsammans med psyket. Till allt detta läggs då till att de helst ska ha mycket fullblod i sig för uthållighetens skull - något som är svårt att hitta. 

Provridningen blir ju aningens avancerad den med - även om de flesta hästar gillar att hoppa terräng är förstås det optimala att kunna testa hästen även ute. Om det går försöker vi ha åtminstone yngre hästar här på prov under en tid för att kunna testa dem i olika miljöer innan eventuellt köp, och då även se hur de tar emot träningen då en del av dem varit ganska gröna. Klar fördel då det blir ett säkrare köp, och egentligen ingen nackdel för hästen/säljaren heller eftersom den under tiden får allsidig utbildning och miljöträning.

Inom en vecka är stallet fullt, då har vi alltså avancerat från 12 till 22 hästar. Det rör visserligen på sig hela tiden, men kul är det! Och det är roligt med fler människor i stallet också förstås, som tur är har det antalet följt med hästarna :)



Men Chico är kvar han, han har gjort sin allra bästa dressyrträning hittills där jag hade riktigt bra känsla, och tänka sig, ju mer lösgjord och genomsläpplig han blir, desto bättre hoppar han :) Han glad att få vara på terrängbanan igen, precis som jag alltså, och om en vecka smyger vi alltså igång tävlingssäsongen med en hopptävling. Tänk att vi överlevde vintern i år också...


Läst 21954 ggr Kommentarer Kommentera
FEB
10
2015

Vissa veckor händer det klart mer än andra! Vi hann andas en hel dag innan Elisabet Lundholm kom hit för dressyrträning med Louise och Malin. Jag och Chico fick också vara med och fick jättebra hjälp, precis i linje med hur Maria Gretzer ville att jag skulle arbeta honom. Jag tror det kommer bli bra och det är väldigt roligt att rida med förnyad inspiration. Vi hann till och med att gå på ryttarbal förra veckan, februari har hittills varit en månad helt i min smak, och det ser ut att eskalera.
 

I slutet av månaden är det dags för årets tävlingsdebut, hopptävling med Chico och Crocker. Innan dess ska det även hinnas med en liten semester i London, bara att passa på innan Cirkus Tävlingssäsong 2015 kickar igång på allvar - för sedan har vi att göra! Hurra!

Hoppas även på att snön som precis smält var den sista - hög tid för påskliljor nu va?
 

Stallet är påfyllt med en del nya hästar och människor, däribland en praktikant från BYS i Skara som är blivande unghästutbildare. Tillsammans har vi hoppat in två fyraåringar de senaste två veckorna, bra träning för sadelfastheten, och snart får vi ännu mer sällskap i form av en examinerad unghästutbildare från Flyinge som kommer ha egna och externa hästar här under en tid. Hennes fyrbenta kollegor har redan anlänt, tre treåringar som ska matchas inför vårens test. Så nu är stallet nästan fullt, roligt! 




Läst 21082 ggr Kommentarer Kommentera

Söndag-måndag var Maria Gretzer här för hoppträning och nu har jag inspiriation och saker att tänka på och jobba med i minst en månad framöver! Och det är ju alldeles lagom det, eftersom det är då hon kommer tillbaka. Crocker och Chico red jag, och fick med mig mycket nyttigt.

Jag försökte räkna efter hur många A-tränare i hoppning jag ridit för allt som allt, och tror jag kommer upp i åtta nu. Gemensamt för precis alla är att de är mycket noggranna med grunderna. Maria har ju bra ordning på sina hästar i markarbetet, men en lydig häst får man förstås inte av en slump - det gäller att vara väldigt disciplinerad och fokuserad själv, annars kan vi aldrig kräva att hästen ska vara detsamma.


Och mycket riktigt var det allra mest grundläggande vi fick arbeta med - första steget på utbildningsskalan - takten - är inte det första för intet, och ägnades mycket uppmärksamhet. Rytm och balans går hand i hand, och balanserad galopp ger förutsättningar för fina språng. För att kunna bibehålla balansen och kunna kontrollera hästen gäller det att ha ett tydligt och jämnt stöd på yttertygelntillsammans med att rida fram till en jämn kontakt där inner skänkel arbetar upp mot ytter tygel. Kontakten på yttertygeln (och att inte fastna i den där innertygeln) är viktig för att kunna hålla sin linje och hålla hästen rak, en förutsättning för att få maximal kraft i sprången sedan. 
 

Det gäller förstås att vara noggrann från start, systematiskt arbeta med tidigare nämnda hållpunkter från det att man tar tygeln, och börja med att få igenom halvhalterna och balansen i skritten. Eftersom skritten går långsammast är den lättast, då kan ta sig tid att känna efter hur hästen tar emot hjälperna. Väl investerad tid. Det som inte fungerar i skritt lär inte fungera i trav, och sannolikt inte i galopp heller.


Första dagen fick vi jobba med lösgjordhet och lydnad med hjälp av cavaletti och studsserier, och uppmanades att vara precis lika noggranna med precisionen här som i hoppningen - för om inte hästen är framme till yttertygeln och galopperar i en jämn rytm här, hur ska den kunna göra det i en bana sedan? Och kan man placera hästen exakt på sin tänkta linje över en upphöjd bom på mittvolten, hur ska man då lyckas hålla den på en böjd linje i banan...?


Sedan är det "bara" att ta med sig arbetet till hoppningen - en jämn rytm, jämn kontakt, och full kontroll på hela hästen och på dess balans genom banan. Stöter man på problem här så kan de alltid kopplas till grunderna. Och vice versa - när grunderna sitter, balansen, rytmen, linjen, tempot  - då står plötsligt alla hinder på precis rätt plats och det blir plättlätt att hoppa. 







Crocker är stor och lite långsam i sina rörelser - här gäller det att få honom kvick och för lätta hjälper, men samtidigt bibehålla avspändheten och en jämn kontakt.





Chico behöver mycket hjälp med sin balans och blir lätt hastig i sin takt - här gäller det att stämma av hela tiden och jobba för att hjälperna ska gå igenom utan motstånd, från framskrittning till bana. Så, alltså, ännu noggrannare med grunderna, varje steg och varje dag!



(Och funderar man någon gång på hur det SKA se ut så kan man titta på Marias fantastiska häst Singular med Marcus Ehning, han har en egen facebooksida - HÄR)


Läst 21445 ggr Kommentarer Kommentera

Här hittar du alla våra husbloggare




Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.